Forum Elitettan 2022/2023

I och med att det damallsvenska kvalet är klart blev IK Uppsala Fotboll det sista laget att bli klart för elitettan 2023. Vi vet således nu vilka 14 lag som gör upp i serien nästa år – därmed är det dags att introducera en ny diskussionsflik.

De 14 lagen är ju Umeå IK, AIK, IK Uppsala Fotboll, Alingsås IF Fotboll, Lidköpings FK, Jitex Mölndal BK, Mallbackens IF Sunne, Gamla Upsala SK, Ifö Bromölla IF, Sundsvalls DFF, Bergdalens IK, Trelleborgs FF, IK Rössö Uddevalla och Bollstanäs SK.

Diskussionen om säsongen 2022 hittar du här. Tanken med den här nya fliken är att vi skall hjälpa varandra att hålla oss uppdaterade under både silly season och försäsong. Och förhoppningsvis även få till en riktigt rolig debatt om vår näst högsta serie.

163 tankar på “Forum Elitettan 2022/2023

 1. För Uppsala startade silly season alldeles nyss. Men för flera av lagen har den galna säsongen varit igång ett bra tag. Bland annat noteras flera tränarbyten, nämligen:

  Alingsås: Lars-Petter Björk ut, in kommer Joakim Carlsson som senast var i Elfsborg.
  Bergdalen: Linnea Liljegärd ut, in kommer Anna Stoltze som senast var i Nittorps IK.
  Mallbacken: Jonas Rehnberg ut, in kommer Ulf Buskqvist som senast var i Karlstad Fotboll (herrar division 1).

  Även Umeå IK skall ha en ny tränare eftersom Samuel Fagerholm kommer att lämna.

  Även på spelarsidan börjar det hända saker. Klart är bland annat att Alingsås tappar Lisa ”Mini” Johansson till damallsvenska IFK Norrköping och Stina Jensen till division 2-laget IF Elfsborg.

 2. Trelleborgs FF: provspelare
  Emelie Nilsson Södra Sandby
  Linea Prambrant Bergdalen
  Lova Stenfeldt Bergdalen
  Evelina Berg Halmia
  Cassandra Harleton Malmö FF

 3. Moa Jarl, Tea Olin, Alexandra Roholt och Emelie Liljered har förlängt med Alingsås. Lisa ”Mini” Johansson lämnar AFC och är klar för Norrköping. Stina Jensen lämnar också för IF Elfsborg.

  • Då blir det mycket possession på Åbyvallen.
   Jag fick uppfattningen att han var uppskattad i Lindome. Det känns på förhand som en mycket intressant anställning.

   • Ja, han var mycket omtyckt i Lindome.
    Bortalagen kommer att få jaga mycket boll på Åby-vallen.
    Som jag förstår det så är hans filosofi passningsspel och hålla bollen inom laget, vilket Jitex var duktiga på även i år.

  • Fattar jag saken rätt så klubbades det tidigare i veckan att FC Trollhättan får ta över Trollhättans FK:s plats i seriesystemet. TFK kom på sjätte plats i division 1 i år, vilket innebär att man spelar i division 2 nästa år.
   https://www.svenskalag.se/tfk/nyheter/1885444/valkommen-till-tfks-hostmote

   Det kan för övrigt bli ett riktigt stjärnornas krig i Götalands division 2-serier nästa år. FC Trollhättan tycks ju satsa. Det gör även Elfsborg, som värvat Stina Jensen från Alingsås och som också uppges värva Izabella Bergström från Bergdalen. Jag har inte sett något förslag till sammansättning av Götalands fyra division 2-serier. Men visst hade det varit spännande med FCT och Elfsborg i samma serie?

    • Detta är ingen ny diskussion men man får väl hoppas för damfotbollens skull att alla föreningar med tidigare fokus enbart på herrfotboll som nu satsar även på damfotboll verkligen menar något med det. Så det inte bara blir något ”man skall ha”, men i takt med att damerna stiger i seriesystemet (och kostnaderna stiger) så blir intresset svalare. Med gamla exempel som Holmalund o Hovås-Billdal, och med nuvarnade som AIK (och kanske ett par 08-lag till i DA) så är risken stor att det är damerna som får stryka på foten när det kommer till en prioriteringssituation. Dvs hur mycket får damerna kosta relativt herrarna.
     Sedan finns det förstås bra exempel också – t ex Häcken, Hammarby, IFK Norrköping (vad man kan se utifrån). Klart är ju att det finns skalfördelar i t ex organisation och sponsorer om det hanteras på rätt sätt (lika villkor) men det finns även en risk att föreningarna inte klarar av att ha två representationslag i fokus. Detta blir spännande att följa framöver.

 4. Alingsås förlänger med Tove Lorén
  Alingsås lån av Victoria Svanström går ut och förlängs inte då hon ska tillbaka till IFK Göteborg.

 5. Trelleborgs FF: Följande spelare har förlängt!
  Victoria Persson
  Ebba Janfors
  Erika Nykjaer
  Tilde Olsson
  Jennifer Liljehöök
  Elisa Lang
  Matilda Andersson
  Alice Egner
  Saga Ollerstam
  Edina Filekovic
  Rio Strand
  Irmeli Johnsson
  Jennifer Wandt

 6. Anna Larsson (mv) förlänger med Jitex.
  Några andra f d lila spelare rör också på sig: Sarah Mellouk från Umeå till Malmö FF, och Elina Lenir från Uppsala till Trelleborg

 7. Johanna renmark och Maria poli förlänger med Uppsala. Samt skriver man a kontrakt med tre junisar där Sonja Ekholm gjorde några inhopp i fjor.

 8. Blytung silly för sdff.
  Ekstrand
  Ebere
  Tilde j
  Tilde w
  Näslund
  Lindmark
  Rojas
  Och rykte om att även kapten wänglund och Åkerlund lämnar.

  In Sofia w

  Tufft läge

 9. Alingsås:
  Tove Loren, Olivia Sultan och Pernilla Milton förlänger.
  Nyförvärv: Parva Zarassi från Team TG, Emmy Blomberg från Bromölla och Lova Korpås från klubbens egna akademi.

 10. Alingsås trupp just nu:
  Moa Jarl
  Tea Olin, Mv
  Alexandra Roholt
  Emelie Liljered
  Ebba Ranieli
  Ina Österlind
  Alma Öberg
  Elsa Blomgren
  Rebecka Riestola, Mv
  Lisa ”Töllsjö” Johansson
  Anna Scavo
  Tove Lorén
  Olivia Sultan
  Pernilla Milton
  Parva Zarassi
  Emmy Blomberg
  Lova Korpås

  • Med tanke på att det skall tas beslut innan årsskiftet lär det väl bara vara ett mirakel som kan rädda Bergdalen. Det mesta talar väl för att Häcken får en friplats i elitettan, och därmed två lag i de två högsta divisionerna.

    • Elitettan kan väl inte vara mycket dyrare än att spela i F19-serien? Och det är definitivt bättre för spelarutveckling. Tror att Häcken gärna har lag både i damallsvenskan och elitettan.

   • Häcken har ju även ett lag i F19 (angående din kommentar nedan som inte går att svara på). Så de kan komma att ha lag i Allsvenskan, Elitettan och F19.

    • Helt rätt – får svara Johan här eftersom det inte gick på hans inlägg.
     Häcken kan (om så blir fallet) vara i en unik position for talangutveckling med lag i DA, EE och F19 – för det var ju inte deras F19-lag som spelade i div 1 2022 även om de i princip hade kunnat spela med Div1-laget (åldersmässigt men med några överåriga) i F19-serien. I F19 spelade de med annat (yngre) lag med lån av några bänk-spelare från DA-laget då och då.
     Ang kostnad – jo, det är dyrare i EE än i F19, då F19 första halvan spelas Norr/Söder och andra halvan A/B, dvs kortare resor på våren, ev någon långresa på hösten. Dessutom färre lag så F19-reskostnad är nog grovt räknat jämförbar med nya div 1.
     Sedan får man ju fundera på spelar-kostnaden i EE, kommer ersättningar stiga från div1 till EE, eller räknar de med att spelarna i EE-laget inte får kosta något. Kanske funkar första året med unga hungriga spelare, men hur länge funkar det? Och om de inte säkrar upp EE-spelarna med proffskontrakt på några år så får de heller inga övergångssummor när några av spelarna inser att de inte når Häckens DA-lag o lämnar för andra karriär-vägar. Och med ev proffskontrakt kommer försäkringskostnader.
     Med den nivån Häcken har i DA med landslagsmässiga spelare på varje position i startelvan så får man nog räkna med att det är ganska få som kan slå sig in från ett EE-lag. Något nytt guldkorn liknande Wijk och Junitlla-Nelhage kanske man kan hitta men troligen handlar det om ~1 spelare per säsong.
     Däremot kan man ju förståss utnyttja EE-laget för sina DA-bänkspelare med samarbetsavtal mellan organisationsnumren, f’låt DA- och EE-laget.
     Så helt riktigt kan Häcken ha hamnat i en fantastisk position på damsidan, men ur ett ekonomiskt perspektiv är det långt ifrån glasklart att det är ett givet val med ökade reskostnader, och om de inte låter spelarna i EE-laget kosta och därmed har möjlighet att få igen några pengar på spelarförsäljning.
     Med Gothia cup i ryggen kanske det går ändå, men först skall väl Bergdalen ta beslut om framtiden.

     • Jag tyckte att Häcken gjorde ett smart drag när man tog över Kopparberg och samtidigt har ett utvecklingslag i div1, och kanske möjlighet till Elitettan. F19 serien ger inte tillräcklig med utveckling i förhållande till vad den kostar. Ta Malmö FF som exempel att börja i div.4, förhoppningsvis tar det 6 år innan man når Damallsvenskan.

    • Nej. Häcken förlorade första matchen med 2–0, men vann den andra med 4–2 under ordinarie tid. Häcken tog alltså tre poäng och fick målskillnaden 4–4 över 180 minuter, vilket är det som räknas. Att det slutade 9–7 totalt berodde på att förlängningen blev 1–1 innan Trelleborg vann straffläggningen med 4–2.

 11. Läser Bergdalen har problem gällande elitsatsande damlag. Gäller ekonomin men även hela den organisation som krävs runt om. Får se om de lyckas få ihop det eller drar sig ur.

   • När Elfsborg startade damlag erbjöds man att ta över Bergdalens trupp och plats i division 1. Varken klubbledning eller medlemmar var intresserade. Nu finns det ingen trupp att ta över, och det är sannolikt även för sent att ta över platsen i elitettan.

    • Det är synd med denna negativa inställning. När Malmö FF erbjöds att ta över Limhamn Bunkeflos plats i Elitettan så var styrelsen positiv men supporterklubben röstade ner förslaget!

      • Fast det är inte ekonomin som fäller Bergdalen. Klubben hade pengar att klara ytterligare en normal säsong i elitettan. Problemet var att klubbledningen inte hade spelarnas förtroende.
       Soppan där Linnea Liljegärd sparkades blev till slut damlagets fall. Trots att det finns mycket talang i Boråsområdet lyckades man bara förlänga med fem spelare ur årets trupp, och vid årsskiftet hade man inte lyckats få in några andra lokala talanger. Där och då bedömde man att man inte skulle klara av att värva 15 spelare utifrån, och att det därmed inte var ansvarsfullt att försöka hänga sig kvar i elitettan.
       Fallet Bergdalen är på många sätt unikt. Det var ett kompisgäng som tog sig till eliten. Ett kompisgäng där tränare Liljegärd var en sammanhållande länk. När Liljegärd togs ur kompisgänget rasade allt.

       • Riktigt tråkigt, annars är ju Borås en hyfsat stor stad. Vad finns mer för elitidrotter på damsidan? Vad finns det för andra möjligheter att få upp ett damlag på elitnivå i närtid?

        • Nu är det Elfsborg som är bäst i Borås inom damfotbollen. Och de skall alltså spela i division 2 i år. Men i grannkommunen finns IFK Örby som skall spela i ettan. Marks kommun är för övrigt bättre än Borås på damidrott, både nu och rent historiskt. Därifrån kommer klassiska Öxabäck. Och de har haft ett ligalag i basket i 15 år i sträck. Borås är riktigt svagt på damidrott. Men sedan förra vintern har vi också ett ligalag i basket i stan. Men så mycket mer finns inte att skryta om vad gäller lagidrott.

 12. Häcken har tackat ja till platsen i Elitettan för sitt utvecklingslag och är därmed ensamma i Sverige om att ha två elitlag. Tycker att Häcken har gjort en smart resa i damfotbolls Sverige.

 13. Alexandra Hellekant lämnar Jitex för Häcken, men vilket Häcken? Rimligen DA-laget men kan få speltid i EE om hon inte tar startplats i DA. Utvecklades starkt ffa 2022 i Jitex och ett tungt tapp för Jitex.

  • Eftersom Häcken har två olika föreningar kan man nog inte flytta spelare mellan lagen under tiden transferfönstret är stängt?

   • Man kan ju ha sex spelare på dubbellicenser, eller som det heter på fotbollsjuridiska: ”Fotbollsutvecklande föreningssamarbete avseende professionell spelare”. Här får man ju dock bara använda spelare som högst fyller 22 år under 2023. Alltså spelare födda 2001 eller senare.
    Men vad jag kan se är Hellekant född 2000, så Häcken kan inte flytta henne mellan sina båda klubbar hur som helst.

     • Hon håller åldern, och kan nog vara tänkbar för dubbellicens även i år. Samma sak med Lisa Löwing och Aisha Abdulle. Andra som håller åldern, men knappast kommer att spela i elitettan är Hanna Wijk, Anna Sandberg och Rosa Kafaji.

      • Har du bara avtalet på plats är det inte svårt att lägga till spelare. Dumt att inte utnyttja om en spelare behöver speltid för att t ex komma tillbaka från skada.

 14. Johanna Barth klar för Alingsås IF!

  Johan, hade varit kul om du kunde göra liknande sammanställning för Elitettan som du gör för Damallsvenskan! Den är väldigt bra!

  • Tycker att många av Elitettan klubbarnas hemsidor och uppdateringarna är så dåliga att det är nästan omöjligt att hålla koll på vilka som ansluter och lämnar!

 15. Visserligen var det bara en träningsmatch, kanske är många spelare skadade..men så här dålig kvalitet ska inte AIK hålla. AIK har värvat för få spelare med erfarenhet från Elitettan. Jag gissar att de kommer att hålla till långt nere i tabellen kommande säsong.

   • Alla jag pratat med är inne på att just MFF är storfavorit till seriesegern. Men det finns utmanare. Som Husqvarna FF, som vann mot Alingsås IF i går med 3–1. Såg att Alingsås saknade lite spelare, bland annat fick F19-målvakten vakta målet. Men ändå ett imponerande resultat av HFF.

     • Just det, gränsen mellan södra och mellersta ettan går mellan Jönköping och Huskvarna. Tack. Tänkte att Mariebo är i södra serien, men glömde att grannen Husqvarna är i en annan serie. Det höjer ju HFF:s chanser att gå upp i elitettan.

    • Ja verkligen imponerande av Husqvarna. Det blir intressanta division ett-serier överlag. Förhoppningsvis minskar glappet i kvalitet mellan elitettan och div. 1.

    • Malmö FF har ju en uttalad målsättning att vinna södra div.1. Man har värvat tre systrar Welin och en ung lovande målvakt och en back från Södra Sandby , Sara Mellouk från Umeå. I princip har dom förstärkt ett redan bra div.1 lag. Jag kommer ihåg 2020 när dom startade upp i div 4 och spelade en av sina första träningsmatcher i Kristianstad mot KDFF och hade ett hundratal supportrar med sig, fick stryk med 7 – 0.

     • Det är klart att det finns utmanare. Blåvitt kommer vara bra. ÖIS var riktigt bra i höstas och har förstärkt ytterligare. Värnamo ser ut att ha ett bra lag. HBK och Halmia har dammsugit närområdet på talanger. Trots det hålls nog MFF som klara favoriter.

      Premiären på Valhalla mellan Blåvitt och MFF på påskafton kan bli en riktig publikmatch.

      • Ska bli intressant att se hur den serien utvecklar sig. MFF måste vara storfavoriter. Enda frågetecknet är nog deras nya tränare, som är väldigt ambitiös, men helt oerfaren på denna nivån.
       Dock stark att vinna mot TFF, som hade mer eller mindre alla sina nyförvärv med, medan MFF saknade flera av de äldre spelarna, och startade med tre 05or och en 08a.

 16. Nora Rönnfors kommer tillbaka till Jitex efter två år i AIK i DA. Var dock borta ca ett år under denna tiden pga korsbandsskada. Nora gjorde debut i EE med Jitex 2015 som 16-åring.

  • Linnea Strömberg förlänger med Jitex.
   Såg inte matchen idag men 7-0 mot en nykomling i div 1 är väl ändå inte orimligt. Kanske bra att testa nytt spelsystem mot lag i lägre division till en början.

 17. Träningsmatch: IFÖ Bromölla – IFÖ Bromölla P16 0 – 4
  Bromölla hade lånat in målvakten för dagen Tilda Torstensson från Växjö DFF!

 18. På förbundets hemsida står att IFÖ Bromölla träningsspelat mot Värnamo med resultatet 0 – 0. Förstår inte var dom uppgifterna kommer från, eller är det ren gissning? Bromölla mötte herrjuniorerna och förlorade med 4–0.

 19. IFK Norrköping- Jitex 8-0, en rejäl snyting för Jitex. Om någon såg matchen får ni gärna kommentera hur den var, lagen har varit ganska jämna sedan de spelade i samma div 1 serie. Misstänker att Jitex faller delvis på eget grepp och att spelsystem inte sitter än och det är där då det springer iväg till stora siffror. Samtligt som Norrköping förstås steppat upp för att spela i allsvenskan i år. Fredheims kommentar efter matchen tyder åtminstone på dessa båda saker, men som sagt , kommentera gärna om ni såg matchen.

  • IFK var ännu mer överlägsna än vad siffrorna säger, Jitex hade två halvchanser där forwards inte fick bollen på mål, i övrigt blev de lätt avväpnade av IFK:s försvar. Norrrköpings press gjorde det svårt att se några spelmönster hos motståndarna, de hann sällan börja bygga något och var in på sista tredjedelen av planen bara en handfull gånger. Jag var dock inte på plats utan såg Östgöta medias sändning med en kamera med de begränsningar det ger.

   • Stämmer med vad jag läste in i Fredheims kommentar och vad som kunde anas redan mot MFF. Spelidén sitter inte än för Jitex o då blir ett bra lag som pressar problem. Mot lägre divisioner löser det sig ändå men mot högre blir det extra tydligt. Blir intressant o se om de lyckas rätta till detta redan mot Häcken i nästa träningsmatch.

  • Ja, Jitex har en del att jobba med. Det var Häcken FFs (=DA) bänkspelare plus lika många från EE-laget i truppen som stod för motståndet. Såg en del på Häcken Play och Jitex har svårt att ta sig ur Häckens presspel. Skall väl sägas att Jitex har fortfarande en del spelare på skadelistan ännu men man får nog jobba hårt för att få ihop detta till seriestarten.

   • Dane Ivarssons närmast extrema fokus på bollinnehav är inget spelsätt man lär sig hantera på en kvart. Kan bli en tuff omställning för Jitex. Innan spelsättet sitter brukar det vara jobbigt att möta pressande lag.

 20. Träningsmatch Jitex – Ljungskile (div 1) 3-0 i lördags.
  Mycket bollinnehav för Jitex men också många avslut som inte resulterade.
  Alingsås hemma på fredag blir en intressant värdemätare inför serien.

 21. BK Häcken FF (DA) – Lidköping 1-3 i onsdags. Verkar varit en DA/EE kombination från Häcken men ändå imponerande av Lidköping.

  • I år tänker vi så här:

   1. Eskilstuna United DFF
   2. Alingsås IF FF

   3. Umeå IK FF

   4. Lidköpings FK
   5. AIK
   6. Jitex BK
   7. Mallbackens IF Sunne
   8. BK Häcken
   9. Trelleborgs FF
   10. Ifö Bromölla IF
   11. Gamla Upsala SK

   12. IK Rössö Uddevalla
   13. Bollstanäs SK
   14. Sundsvalls DFF

   Blir tätt både i toppen och botten där topp 5-lagen kommer att vara med och slåss om det de sista 3-4 omgångarna. Samma i botten, där lag 10-14 får kriga för sina överlevnad de sista omgångarna.

   /experterna

 22. En vecka kvar av försäsongen , vad tror ni om årets upplaga?
  Känns som det kommer att bli en jämn serie i år där det inte finns någon given utgång om vilka lag som bli topp 3 eller botten 3.
  Följer Jitex BK som bytt system och tränare, där kommer motståndarna få springa då Jitex har haft stort bollinnehav i dom tre senaste matcherna (två div1, samt Alingsås) vilket är den nya Tränarens filosofi.
  Hur ser era favorit lag ut?
  Skall bli kul att seriespelet startar 😀.

 23. Svenska Spels ranking (med vinnarodds inom parentes)

  1. AIK (2.44)
  2. Eskilstuna (4.85)
  3. Umeå IK (6.50)
  4. Lidköping (7.60)
  5. Gamla Upsala (14.00)
  6. Alingsås (15.00)
  7. Trelleborgs FF (19.00)
  8. Häcken Academy (19.00)
  9. Jitex (22.00)
  10. Ifö Bromölla (52.00)
  11. Mallbacken (57.00)
  12. Sundsvall (110.00)
  13. Bollstanäs (110.00)
  14. Rössö (170.00)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.