Forum Elitettan 2019/20

För att tillmötesgå önskemål om att skriva mer om elitettan valde jag i fjol att starta en separat underflik för diskussioner kring vår näst högsta serie.

Förhoppningsvis kan jag se fler matcher i serien i år än jag gjorde i fjol. Då hade jag inga lag i närområdet. I år innehåller serien Jitex och Alingsås – två lag som jag når på mindre än en timma.

Men framför allt är ju det här forumet avsett för att ni som följer de olika lagen i vår näst högsta serie skall hjälpa till och uppdatera varandra på vad som händer i olika klubbar och matcher.

Den här underfliken är alltså reserverad för kommentarer om elitettan. Ni som tycker att det finns för lite att läsa om serien kan gå in och tipsa om nyheter, eller kanske skriva lite om en match ni sett.

När fliken för årets serie skapas är elitettan glödhet. Vi är ju mitt inne i diskussionerna om hur många lag som skall spela i serien – tolv, tretton eller fjorton.

Tillagt i efterhand. Lagom till den rekordsena seriestarten väljer jag att göra en ny flik. Den här sidan handlar alltså om försnacket till säsongen 2020. Själva matcherna diskuterar vi här.

96 tankar på “Forum Elitettan 2019/20

 1. Jag får väl sparka i gång debatten här. Även om elitettan just nu är i ett osäkert läge, där vi inte vet hur många lag som verkligen kommer att komma till spel, så tycker jag att serien ser väldigt spännande ut i år.

  Ganska många av lagen har gjort ett bra vinterfönster, och i princip alla lag ser på pappret starkare ut än i fjol. Nedan följer en genomgång lag för lag. Har jag missat något? Kommentera gärna.

  LB07 – elva i damallsvenskan 2019
  Ser ut att dra sig ur. Synd, för de hade en ganska stark trupp, och var absolut en kandidat till en damallsvensk plats.

  Kungsbacka DFF – tolva i damallsvenskan 2019
  Ett oskrivet kort. Ser ut att komma till spel, men innan vi sett truppen är det omöjligt att sia om lagets konkurrenskraft. Känslan är dock att man blir ett bottenlag.

  Hammarby IF – trea 2019
  Var snubblande nära uppflyttning i fjol. Har sedan förstärkt laget rejält. På pappret är man minst en klass bättre än i fjol – Hammarby känns som ganska klara seriefavoriter. Det skall inte minst bli väldigt spännande att följa trion June Pedersen, Hanna Folkesson och Dajan Hashemi i elitettan.

  AIK – fyra 2019
  Var ett topplag hela fjolåret. Hade hög högstanivå i fjol, och gjorde klart flest mål av alla lag. Men prestationerna var väldigt ojämna – vilket kostade en damallsvensk plats. Har tappat sina två bästa målskyttar från ifjol, men har å andra sidan rakt igenom spännande nyförvärv – se dem här. Trio Jenny Danielsson, Linda Hallin och Adelisa Grabus bör kunna fylla luckorna efter de flyktade skyttedrottningarna. AIK känns också bättre än i fjol.

  IFK Kalmar – femma 2019
  Inledde fjolårets seriespel med fem poäng på fem matcher. Redan där hade man i praktiken givit bort chanserna till omedelbar återkomst till damallsvenskan. Gjorde sedan en bra säsong, och var till slut bara sju poäng ifrån uppflyttning. Problemen fanns i defensiven och på målvaktssidan. Man släppte in 10–15 mål för mycket för att kunna bli topp två. På pappret är Kalmar starkare defensivt i år. Trots tappet av bästa målskytten Matihlda Johansson Prakt bör Kalmar vara med och slåss om en allsvensk plats.

  Lidköpings FK – sexa 2019
  2018 tog Lidköping 53 poäng och var bara två bakom Kif Örebro och en damallsvensk plats. I fjol hade LFK det tyngre. Med sex poäng på de sex först omgångarna vara man redan där borta från toppdiskussionen. Var ett tag nära att dras in i nedflyttningsstriden, men gjorde en fin slutspurt och tog till slut 39 poäng. I vinter har LFK värvat flera spelare från Kungsbacka, och känslan är att årets Lidköping är klart bättre än fjolårets. Alltså ett lag som kan utmana i toppen.

  Kvarnsvedens IK – sjua 2019
  Har tappat Temwa Chawinga som i fjol gjorde 32 av lagets 56 mål. Spontant är det förstås ett blytungt tapp, som borde leda till färre poäng än de 36 som man samlade ihop i fjol. Men jag tror faktiskt att Kvarnsveden är bättre i år än i fjol. Man har värvat flera unga, spännande spelare – inte minst är jag nyfiken på att se vad Alma Nygren och Emma Lindén kan göra i näst högsta serien. Jag tror att Kvarnsveden kommer att utmana Stockholmslagen i toppen.

  Morön BK – åtta 2019
  Fjolårets skrällag har fått behålla superviktiga skyttedrottningen Hayley Dowd, som gjorde 33 av lagets 58 mål i fjol. Man har även värvat två spännande talanger från Sunnanå i Ellen Schampi och Villemo Dahlqvist. 0–7 mot Piteå i helgens träningsmatch imponerar inte. Men jag tror ändå att Morön har ett något bättre lag i år än i fjol.

  IF BP – nia 2019
  Hade det länge väldigt tufft i fjol. Stod bara på en seger efter tio omgångar. Gjorde bra matcher, men fick dålig utdelning i poäng. Spurtade dock starkt med 19 poäng på de åtta sista omgångarna. Man har tappat Filippa Wallén till West Ham och Alice Karlsson till Hammarby, vilket bör vara kännbart i defensiven. Men har å andra sidan med Emma Lundh från start i år. Känslan är att BP är lite bättre i år, och att man bör kunna slåss om en plats på övre halvan.

  Mallbackens IF – elva 2019
  Jag är inte fullt uppdaterad kring Mallbackens truppbygge. Men det jag har sett är spännande. Trion Sarah Michael, Ritah Kivumbi och Venera Rexhi bör kunna lyfta värmländskorna. Och deras 4–2-seger mot norska Lyn i första träningsmatchen imponerar. Mallbacken känns spännande i år – laget ser klart starkare ut än i fjol.

  Jitex Mölndal BK – Vann division I mellersta Götaland, upp via kval
  Har vunnit serien fyra år i rad. I år kommer man att få vänja sig vid att förlora matcher. Fokus måste förstås ligga på att hålla sig kvar. Hade ingen spelare som gjorde fler än tio mål i ettan i fjol. Det tyder på att det är fokus på laget i Jitex. En tänkbar profil är dock spännande nyförvärvet Stinalisa Johansson, en forward jag tror mycket på. Jitex spelade 1–1 mot ett reservbetonat Vittsjö i helgen. Det är ändå ett besked om att nykomlingen tänker vara med och utmana i elitettan.

  Alingsås FC – Vann division I norra Götaland, upp via kval
  Ett fysiskt starkt lag som kan bli svårspelat för många motståndare. AFC känns som en spännande nykomling. Man har värvat tre spelare från Kungsbacka och intressanta Felicia de Feo från Göteborg. Om inte alla andra lag sett så spännande ut skulle jag sagt att det är lite skrällvarning. Nu känns det som att Alingsås fokus måste ligga på att hålla sig kvar.

  Bollstanäs SK – Vann division I norra Svealand, upp via kval
  Här har vi en spännande nykomling. Laget hade imponerande målskillnaden 90–16 när de vann sin division I-serie. Skyttedrottningarna Ina Burström (27 mål) och Malin Elsilä Engdahl (21 mål) är båda kvar. De har dessutom fått sällskap av hemvändande talangen Cassandra Larsson. Känslan är att plantskolan Bollstanäs har värvat bra, och att man bör ha goda chanser att hålla sig kvar.

  Älvsjö AIK – Vann division I södra Svealand, upp som första reserv
  Klassiska Älvsjö föll i kvalet mot Alingsås med totalt 2–0. I efterhand fick man sedan en friplats när Assi drog sig ur. Målskillnaden 44–12 i fjolårets seriespel vittnar om stark defensiv, men sämre anfallskraft. Jag såg Älvsjö i kvalreturen i Alingsås, och tyckte att laget kändes ganska tunt. Jag ser dem som det enda klara bottenlaget, även om Kungsbacka sannolikt också är en bottenkandidat. Spontant bör Älvsjö alltså få det svårt att hålla sig kvar.

  Första reserv om LB07 och/eller Kungsbacka väljer att dra sig ur är Sunnanå SK. Personligen har jag lite svårt att se varför Skelleftelaget som tränas av Annika Kukkonen skulle tacka ja. Det är mindre än två månader till seriestart, och man måste ju känna att man både har ekonomi och spelartrupp för elitettan. Att ta en friplats för att bara åka direkt ur lär skada mer än det gör nytta.

 2. Efter en strålande silly season av Hammarbys sportchef Johan Lager nådde han nog inte riktigt hela vägen fram när det gäller tränarfrågan. Pablo Pinones Arce presenterades precis före jul och om han varit förstavalet hade han rimligen presenterats i samband med att man kommunicerade att Isak Dahlin inte skulle få fortsatt förtroende. Ryktena på pubarna på Söder säger att Tony Gustafsson fick det första samtalet från Lager och hade Lager landat den rekryteringen hade han på allvar hotat Super-Bosse på sportcheftronen. Gissar att även Victoria Sandell/Kicki Bengtsson och kanske någon till fick frågan innan man bestämde sig för Pablo. Han har gott rykte inom klubben och är nog en utmärkt lösning på tränarfrågan även om han som sagt knappast var förstaalternativet. Som andra redan konstaterat i detta forum måste Hammarby vara storfavoriter till att ta hem Elitettan i år även om det sett riktigt svajigt ut i de första två träningsmatcherna, men vi får nog skylla det på flera nya spelare, nytt spelsystem (4-2-3-1) samt att tjejerna kört hård fys hela januari. Med tanke på det imponerande arbete klubben gör på damsidan och med sina fantastiska publiksiffror vore det bra för damfotbollen i Sverige om Hammarby spelar i Damallsvenskan 2021. Rekommenderar dig Johan och alla andra ett besök på Hammarby IP!

  • Tror även Kim Björkegren (SM-guld, med Linköping) var aktuell. Men Lager tänker kanske långsiktigt, då Kim sällan stannar i en klubb i mer än 1 säsong.
   Håller med om att Hammarby ska vara topp favoriter men klarar de pressen? Allt annat än en första plats är ett misslyckande.

   Älvsjö kommer få det tufft. Blev lite förvånad att det accepterade en plats, då organisationen och ekonomin kanske inte är på elitnivå än!

   Bollstanäs har värvat bra, och det är alltid svårt att komma till Bipen och plocka poäng. Trots det så kommer det vara på nedre halvan.

   Alingsås verkar vara den klubb som är mest aktiv i sociala medier och skapa en lite hype. Kul, fler lag borde följa det exemplet. Men räcker det spelmässigt i Elitettan? Tror de klarar sig kvar med god marginal. Enda frågatecknet är tränarfrågan enmigt mig.

  • Mer än bara ”gott rykte” får man nog tro att Pablo åtnjuter ett stort förtroende inom Hammarbys organisation. Han har biträtt tre olika huvudtränare på herrsidan och lett ”farmarlaget” IK Frej. Alltså en tränare som har drillats inom organisationen och är väl kartlagd, s a s. Om det skiter sig kommer det knappast att på kommunikations- eller kulturkrockar. På så sätt får han nog betraktas som en rätt hyfsad nödlösning.

 3. Angående matchen Piteå – Morön får en komma ihåg att snittåldern för Moröns trupp under den matchen var 17 år samt att många av spelarna inte alls gjort många matcher på elitnivå då de främst håller till i ungdomslagen

  • Och nu står det klart att Sunnanå tackat ja. Enligt ordförande finns ekonomin där. Själv är jag fortfarande osäker om den svaga bredden på truppen håller. Känns som att det kan bli ett kort besök i Elitettan tyvärr, men hoppas jag har fel. Kul med Skellefteå-derby iallafall.

    • De har fått in Elin Pettersson som tidigare spelat i Morön, samt Mimmi Sellström (Umeå IK F-19) och Ebba Grenholm (Kågedalen/Morön). Men det räcker ju inte. Gissningsvis kommer de fortsätta rekrytera lokalt, främst från Myckle och KAIF, även om jag inte är helt hundra på hur deras trupper och kontrakt ser ut, och ta upp någon från B-laget också. Sunnanå hade ju en väldigt fin årgång -02 med Dahlqvist, Schampi, Bergsten m.fl. men alla har ju gått över till i Morön idag. En ljusglimt är ändå att målvakten Lisa Sjögren valt att förlänga.

 4. Känner att jag varit väldigt aktiv med att kommentera Skellefteå-klubbarna. Kanske blir det en vana denna säsong?

  Morön har precis värvat målvakten Mira Pastoft från Bröndby som är tänkt att ersätta veteranen Sussie Åberg. Verkar även vara lagets sista värvning innan premiären.

 5. Dagens resultat:
  Älvsjö-BP 0-4
  Uppsala-Bollstanäs 3-1
  Umeå ik – morön bk 4-0
  Ifk Kalmar – Lidköping 2-0
  Notviken -Sunnanå 1-0

  Någon mer som spelat? Något anmärkningsvärt?

  • Kvarnsveden–Gefle IF 3–0
   Hammarby–Kif Örebro 0–1

   Sunnanås förlust mot Notviken är ju inte så lovande, även om Lulelaget bara var två poäng bakom i förra årets seriespel. Annars känns Kalmar och Lidköping som två lag som har kapacitet att utmana i toppen i år. En prestigeseger för Kalmar där alltså.

   I övrigt har det varit ganska rimliga resultat i dag.

    • Jag är inte jätteförvånad. Det känns som att Örebro är sämre än i fjol, medan Hammarby har flyttat fram sina positioner. Var det några Hammarbyspelare som visade tidig toppform?

   • Utgå från min subjektivitet med fokus på IFK. Men matchen började i högt tempo med mycket hög press från IFK. Lidköping inte en enda kvalificerad målchans på hela matchen. IFK helt överlägsna. 4-5 helt öppna chanser utöver målen. Tabbe Tindell och Mimmi Asperot målskyttar. Oroväckande för Lidköping var att Townsend utgick skadad.

 6. I dag slog Kif Örebro Hammarby på bortaplan med 1-0 i en träningsmatch. Förutom vid målet som kom tio-tolv minuter efter paus efter ett mönsteranfall på högerkanten samt ett visst palaver i Hammarbys straffområde under matchens första fem minuter såg det mer ut som om Hammarby var laget från en högre division. Bättre hög press, bättre passningsspel, mer bollinnehav, färre bolltapp/oprovocerade misstag. Dock viss oskärpa i avsluten och taskig offside-koll.
  Som alltid är det svårt att dra slutsatser av träningsmatcher bland annat på grund av att lagen befinner sig i olika faser i träningen m m, men denna grönvitögda åskådare var rätt nöjd, trots resultatet.

   • Hanna Lundkvist, offensiv högerwinger i Bajen var en av matchens bästa tycker jag, även när hon fick gå ned som ytterback efter byten. June P missade lite men visade fr a i första halvlek att hon kommer att kunna betyda enormt mycket för Hammarby. Folkesson jobbade hårt i skymundan och föga publikfriande men kan bli mycket viktig. Bajens nya mittlås Karlsson och Carlsson känns tryggt. Hashemi på topp blandade och gav men var het och lovar gott. 04:an Ellen Wangerheim gjorde ett respektlöst inhopp och är väl en bit från a-lagspel men oerhört spännande. (Sorry, vet inget om närkingarna.)

   • Och Helén Eke är kanske i sitt livs form. Efter lång skada var hon ett utropstecken i höstas och såg mycket bra ut i dag.

 7. I skuggan av cupmatcherna har Hammarby i dag spelat 1-1 mot förra årets fyra i finska Damligan, Ålands United. Jag såg delar av matchen på en Youtube-länk, men kvaliteten var inte så hög så jag avstår från djupare analyser, särskilt av individuella insatser. I stort såg dock Åland bättre ut än Kif Örebro som Hammarby mötte för en vecka sedan – tryggare, bättre organiserade samt starkare, inte minst i närkamper. Åland tog ledningen cirka 20 min in i andra, Bajen kvitterade genom Emilia Larsson precis efter. Sista kvarten hade Bajen ett bra grepp, med flera vassa anfall och några chanser att avgöra.
  Slutsats? Inte så tokig insats mot ett rätt tufft motstånd, med Hammarby-ögon sett. Lagbygget ser ut att gå rätt bra, pepparpeppar.

 8. Träningsmatch i Piteå mellan Morön och Sunnanån idag. Matchen slutade 5-1 till Morön där Morön hade hela matchen och med bättre avslut kunde avgjort matchen med dubbla mål. Målet för Sunnanån orsakades genom att en Morön-spelare fick bollen på handen och således en rättbedömd straff. Fem olika målgörare för Morön. Noterbart är att samtliga Amerikanskor ej ännu anslutit efter uppehållet.

 9. Alingsås FC spelade första träningsmatchen för året. Vinst 7-0 mot ett lokalt P05-lag (Vårgårda IK).
  Målskyttar:
  Ida Lindqvist (2)
  Rebecka Sultan (2)
  Ina Österlind
  Rebecca Cameras
  Amalia Arvidsson

 10. Går rykte om att Kungsbacka tappat 2 spelare redan, stämmer det?
  Då står de på 3 spelare igen?
  Någon som vet något hur de går för dem med rekrytering?

  • Det ryktas att deras amerikanska forward har brytit kontraktet eftersom Kungsbacka inte har råd att ta hit henne.

   Kan bli svårt att värva ihop 14 spelare till om dom inte har råd med 1 spelare!?

 11. Sandvikens IF har tackat ja till den vakanta platsen. Välkommen till elitettan.

  För övrigt verkar klubben redan ha en hemsida som står sig stark bland elitklubbarna – något som dock tyvärr inte är så svårt. Gillar exempelvis den här genomgången av de lag som tidigare var seriemotståndare. Kanske att vi snart även får njuta av en genomgång av alla 13 motståndarna i elitettan?

 12. Vet inte om detta nämnts förut, men Moröns nya hemmaarena blir Electrolux Home Arena istället för Skogsvallen. De kommer alltså att spela alla sina hemmamatcher där. Kruxet är att Sunnanås egentliga hemmaarena också är där, men enligt svenskfotboll.se verkar det som om SSK då får flytta sig till Sörvalla de gånger båda lagen spelar hemma samma dag (Sörvalla ligger på Sunnanå medan Electrolux ligger norr om älven i stan). När matcherna inte krockar med varandra spelar Sunnanå kvar på Electrolux.

  • Hur har Sunnanå det på spelarsidan? På deras dåligt uppdaterade hemsida finns bara nio utespelare och en målvakt. Antar att de har fler. Men är det många juniorer?

   • Jag vet inte riktigt, om jag ska vara ärlig. Verkar faktiskt som att de är de enda som i nuläget har kontrakt. Efter beskedet om Kungsbacka skrev Norran.se att ”De tidigare Sunnanåspelarna Wilma Andersson och Bupe Okeowo är två av Kungsbackaspelarna som nu får leta sig en ny klubb”. Kanske kommer de tillbaka? De kommer nog med störst sannorlikhet också utnyttja det samarbetet de har inlett med Umeå IK, de har de redan gjort under träningsmatchen mot Morön för snart två veckor sedan. Även under matchen mot Notviken stärkte de truppen med dessa Umeåspelare, samt spelare från Sunnanå 2. I deras andralag är dock de flesta spelare födda -01 och senare, tror de har några 00:or med. Så det är ett ungt lag, och som jag varit inne på tidigare så känns det inte som om truppen kommer hålla för Elitettan, tyvärr.

 13. Hammarby besegrade idag Sandviken med 3-0 efter 2 mål av Dajan Hashemi (varav 1 straff) och 1 mål av Filippa Graneld. Det kunde/borde blivit tvåsiffrigt men Hammarby var ineffektiva framför mål och hade dessutom fyra ramträffar. Hammarby hade även flera givna startspelare på bänken. Matchen speglade väl skillnaden mellan ett förväntat topplag respektive bottenlag i Elitettan.

  • Fem ramträffar, trodde jag … Jag har nästan aldrig sett ett så stort spelövertag förr, i något sammanhang. Det var mer skillnaden mellan två divisioner än mellan topp och botten. I första halvlek tror jag på allvar att SIF inte hade mer än möjligen en-två passningar på offensiv planhalva.

 14. Det var en rejäl dominans av Bajen mot nykomlingen Sandvikens IF, men jag tycker Sandviken fredade sig rätt så bra.
  Det som de ska ha cred för är ju deras tuffa och fysiska sätt att spela på, rent fysiskt är de inte någon skillnad, det var mer tekniska färdigheterna.
  Läste på deras Instagram att 8 spelare saknas och man kan ju tro att det kommer komma in några nya namn i truppen under Mars månad. Tror att de 8 som var borta satt på läktaren och hängde med ändå, tyder på bra sammanhållning i laget.

  Men vi kan inte fokusera på Sandviken nu, Bajen var överlägsna och spelar man som man gjorde igår så är man ett lag för Allsvenskan 2021, det såg väldigt bra ut.

 15. BP har träningsspelat mot två av Elitettans fribiljettsnykomlingar, Älvsjö och Sandviken, och slagit båda med 4-0. Man har också slagit Kvarnsveden med 1-0. Fjolårets nykomling BP verkar vara att se upp med i år.

 16. Morön mötte Infjärden under gårdagen, 11-0 blev slutresultatet.
  Efter första halvlek ledde Morön med endast
  2-0. Då 30 min återstod av matchen kom Hayley Dowd samt Katarina Guillo in och och de båda bidrog med 4 resp 1 mål. Lova Andersson samt Ellen Scambi 2 mål vardera. Emma Wiklund samt Willemo Dahlqvist 1 mål.

 17. IFK Kalmar meddelar idag med sin sista påskrift Hanna Persson från LB07 att arbetet med rekryteringar av spelare är över. Hanna blir den sista spelaren in i organisationen.

  • IFK Kalmar har helt klart flyttat fram positionerna de senaste veckorna. Känns alltmer som andrahandsfavorit bakom Hammarby. Vi får se om AIK har något att kontra med…

 18. Finsk spelare klar för Sunnanå. Deras tränare (Annika Kukkonen) borde ha bra koll på den finska marknaden, gissar att hon handplockar några till finskor innan seriepremiären.

  • Andra resultat:
   Uppsala – BP 5-0
   Kif Örebro – Alingsås 3-2
   Lidköping – Jitex 3-2

   Kan Alingsås blanda sig in i topp 5?

   • Kan Alingsås blanda sig in i topp 5?
    Efter att ha sett videon från KIF Örebro v AFC-matchen framgår det med all tydlighet att skillnaden mellan det allsvenska laget och elitettanlaget heter Karin Lundin. Tre mål! Som Kopparberg/Göteborg FC supporter känner jag henne väl. Hon tillhörde förra året, tillsammans med Emma Pennsäter, de sk. bänknötarna som dessutom båda satt på utgående kontrakt. Inge´kul att vara bänknötare Så……2020 spelar Emma Pennsäter i Vittsjö och Karin Lundin i KIF Örebro. Då AFC i nuläget har flera spelare med förflutet i KGFC och Kungsbacka (Karin spelade i Kungsbacka innan hon gick till KGFC) borde hennes kvaliteter i motståndarlaget inte varit helt okända. Pernilla Milton, Felicia De Feo, Rebecca Cameras, Melissa Davin. Att kommunicera denna kännedom till ledarstaben hade inte varit helt fel. Punktmarkera Karin!!!
    Efter första halvleken leder AFC med 2-0. BP förlorade borta mot allsvenska IK Uppsala med 5-0.
    Ja, jag tror att AFC (Alingsås FC) har en klar möjlighet att vara på den övre tabellhalvan – kanske med visst flyt tillhöra Top Five!
    Börje

    • Karin gjorde två mål, grafiken i klippet stämmer inte. Segermålet för KIF gjordes av F19-spelaren Rebecka Mannström. KIF saknade nio spelare i matchen.

 19. Jan, schysst av Dig att delge Mig vad som egentligen gäller. Trist dock att man inte fullt ut kan lita på att det som finns på hemsidan är sant. All kommunikation är som vi alla vet mångtydig. Å ena sidan är den neutral och jämngrå å andra sidan kan den dofta av underliggande signaler. Meningen ” KIF saknade nio spelare i matchen” luktar rätt mycket som ett förringande av Alingsås insats / ett försvar av KIF´s heder och allsvensk status. (Kanske var det KIF´s F19-lag förstärkt med Karin Lundin som Alingsås mötte – vem vet). Vi befinner oss i årets försäsong. Detta innebär en stor dos av rehab, post-rehab men ännu inte matchklar samt spelare som anses extra viktiga för laget och som sådana inte ska riskera skador i en träningskamp. Alingsås kom till Örebro utan sex av sina A-lagsspelare. Nog käbblat!! Anledningen till att jag skrev mitt inlägg var att svara på frågan: Kan Alingsås blanda sig in i topp 5? Mitt svar JA kvarstår trots dina kommentarer.
  All lycka till i det allsvenska seriespelet önskar jag Dig och KIF Örebro DFF. Vi ses kanske den 17 maj då ni möter KGFC – om nu inte Coronaviruset sätter käppar i hjulet.

  • Det är inte så lätt att se alla gånger vem som gör mål när klippen sätts ihop direkt efter matchen. Målskyttarna anges i matchrapporten på KIF:s hemsida. Att KIF saknade nio spelare var bara en information i all välmening från min sida.

  • Vad är det som gör att allingsås blir topp 5
   Det finns ju fler etablerade lag som kommer
   före serien topp hammarby aik kalmar lidköping bp mallbacken morön kvarnsveden
   Botten jitex bollstanäs allingsås sunnanå
   Älvsjö sandviken så det blir nog inte topp 5
   För allingsås
   Bara för man vinner en massa träningamatcher betyder inte automatiskt att man kommer högt titta på borgeby som var rankad högt innan.. många i damallsvenskan och elitettan spelar ju med väldig rotation på spelare så det är svårt att ta den slutsatsen
   Bara för att lag värva bra betyder det inte att
   Dom plötsligt blir bra titta på dif förra året skulle bli topp lag
   Gäller att lagen får en bra start i dom 3 första omg.
   Fär allingsås det så är allt möjligt

 20. Bäste Agent (007 med rätt att döda?)
  Visst är det bra att vi inte går omkring som perfekta kopior av varandra. Copy-Paste. Du tycker si, jag tycker så. Vad vi i nuläget kan göra är endast att spekulera om framtiden på det underlag som föreligger dvs. försäsong och träningsmatcher. Jag delar fullständigt din åsikt ” Bara för man vinner en massa träningsmatcher betyder det inte automatiskt att man kommer högt”. Som jag skrev ”Vi befinner oss i årets försäsong. Detta innebär en stor dos av rehab, post-rehab men ännu inte matchklar samt spelare som anses extra viktiga för laget och som sådana inte ska riskera skador i en träningskamp”. Jag skrev även ” jag tror att AFC (Alingsås FC) har en klar möjlighet att vara på den övre tabellhalvan – kanske med visst flyt tillhöra Top Five”! Detta innebär en placering 7 och uppåt.
  Den stora frågan är ändå varför vi lägger ner tid och energi på att spekulera om Top 5 när vi alla är medvetna om att vi endast efter ett par seriematcher kan se tendenser och analysera dessa. Jag gjorde mitt inlägg mest som en kul grej. Men nu…..Finito-Punkt-Slut.

  • Det är bra lägg ut för kul.. det är ju det som gör
   Detta roligt
   Jag tyckte bara varför du säger att allingsås blir topp 5-7 eller vad
   När det finns många lag som har både erfarenhet i elitettan sen tidigare det är ju inte lätt som nykomling att etablera sig
   I elitettan sen har ju alltid sett ut så
   Du måste ha en liten anknytning till allingsås
   Annars skulle du inte ta åt dig
   Men det är inget fel med det
   Tror till exempel att jitex blir farliga
   Samnt bollstanäs .bollstanäs har ett farligt anfalls par 55 mål tillsammans plus att övirga har gjort 40 mål i divison 1 det är ju starkt det har ju inte varken allingsås jitex eller någon annan nykomling gjort
   Vi får se hur det sluta men fortsätt att skriva det är ju det som är kul
   att man spekulera utan att man känner sig trängd

   • TjenAgent !
    Tack för en positiv kommentar. Jag kan konstatera att i du hade ett rätt och ett fel i veckans ”högskoleprov”. Felet först: Jag känner mig inte trängd eller har någon anledning att ta åt mig. Rätt analys : Ja, jag har en liten anknytning till Alingsås. Egentligen en rätt stor sådan. Jag är en aktiv medlem i Alingsås Football Club. Har som sådan en god kontakt/relation till ledningen, tränarstaben men framför allt med tjejerna i laget. Fotograferar hemmamatcher och träningar. Får då en närkontakt där man ser spelarnas individuella kompetenser och kvaliteter men även laget som ett kollektiv. Länk till AFC´s Bildarkiv om Du är intresserad. https://www.svenskalag.se/alingsasfc/bildgalleri
    I detta sammanhang kan även nämnas att jag är en aktiv och mycket synlig medlem i Kopparberg/Göteborgs supporterklubb. Mycket flaggviftande, trummor och trumpeter blir det. Efter match och träningar en del tjöt (som vi säger i Götet) så det blir även här en möjlighet att lära känna spelarna lite bättre. Här pratar vi om landslagsspelare. Så……jag har alltså genom detta möjligheten att jämföra två lag och deras spelare. Det är utifrån denna jämförelse som jag kan säga att etablerade lag i elitettan på allvar får se upp med ett taggat och fysiskt starkt lag som benämns nykomlingar.
    I dag (20-03-21) spelade AFC en träningsmatch hemma mot elitettanlaget Lidköpings FK. AFC vann överlägset med 5-0. För en dryg månad sedan (20-02-08) spelade LFK borta mot Kopparberg/Göteborg FC (på pappret Sveriges näst bästa lag) på Valhallas konstgräs och förlorade med 4-0. Hmmmm…..!!!???
    Nu var godnattsagan slut – God Natt Sov Gott.

 21. Det är ju onekligen lite stiltje i den nationella elitfotbollen för tillfället. I dag har det dock varit ett västgötaderby mellan elitettanlagen Alingsås och Lidköping. Matchen slutade 5–0 till nykomlingen Alingsås. Det är oklart vilka slutsatser man kan dra av resultatet.

  • Absolut inga alls gällande LFK, däremot Alingsås var bra. LFK välkomnar nog den nya försäsongen med öppna armar då flertalet tongivande spelare fortfarande dras med skador + att man idag fick sitt nyförvärv och stjärnskott Ida Pettersson skadad med ett befarat benbrott.

  • Aha, därför de ställde in sin träningsmatch igår! Älvsjö alltså, de skulle mött ett div1lag om jag inte är välinformerad.

 22. Morön vann träningsmatchen igår mot Sunnanå med 5-0. Målskyttar Katrina Guillou, Lova Andersson, Hayley Dowd och Villemo Dahlqvist (x2).

 23. Jitex – ÖIS P15 2-4 igår. Svårt att värdera resultatet men tycker Jitex stod upp bra mot snabbare o starkare killar. ÖIS sista mål kom i 87e min.

 24. Som de flesta säkert redan uppmärksammat kommer DIF, Uppsala, Eskilstuna, Hammarby, AIK och BP mötas i en enkelserie med start 18-19 april. Tippar följande slutställning:
  1. Eskilstuna, 2. Hammarby, 3. Uppsala, 4. Djurgården, 5. AIK, 6. BP.

 25. Piteå, Umeå IK och Morön kommer under våren att köra en träningscup tillsammans där lagen möter varandra två gånger (hemma och borta). Ingen av matcherna kommer att spelas inför publik.

  Preliminärt schema men som kan komma att ändras:
  18-19 april: Morön – Piteå
  25-26 april: Umeå – Morön
  2-3 maj: Piteå – Umeå
  9-10 maj: Piteå – Morön
  16-17 maj: Morön – Umeå
  23-24 maj: Umeå – Piteå

  • Morön bK – Umeå IK 1-1 efter en jämn tillställning.

   Umeå hade mer boll men morön närmast segern i andra halvlek.

 26. Klubbarna i Elitettan har fått förslag om startdatum för serien. Förslag 1 ger en start 31 Maj. Enligt förslag 2 blir starten 14 Juni. Båda förslagen gäller 26 omgångar. Omgångarna som skjutits upp ska petas in i programmet. Sista matcherna spelas 15 November. Alternativ 3 ger en enkelserie med start 2 Augusti. Hur kommer klubbarna att rösta? När kan man tillåta publik på matcherna? Jag vet inte vad jag ska tycka. I vart fall kommer det bli svårt att släppa in publik på matcherna i början.

  • 31 maj låter tidigt. Personligen tycker jag även att 14 juni känns tveksamt. Men vi får hoppas att det går att spela fotboll då. Däremot lär det inte bli publik på matcherna på länge. Anders Tegnell sa ju i förra veckan att han som tidigast tror att man kan tillåta publik i höst. Och coronaläget i landet har ju inte blivit bättre sedan dess.

  • Det känns som att båda kommer att få det väldigt svårt. Alla de lag som är kvar i elitettan från ifjol känns lika bra eller bättre i år. Det som kan rädda Sunnanå och Sandviken är det faktum att det är sex nykomlingar. Men tyvärr är min känsla att Alingsås, Bollstanäs och Jitex är ganska klart starkare än de tre lag som fått friplatser i efterhand. Grundtipset är alltså att Sandviken, Sunnanå och Älvsjö kommer att åka ur.

 27. Kanonbra blogg! Kan du inte sortera efter omgångar eller likn så att det blir mer överskådligt. Nu blir det en gammal hedelig BBS. Tar 1 min att scrolla ner och serien har inte börjat ännu. Räcker ju med om varje omgång är en bild på serieställningen eller resultaten om du inte vill göra inlägg. Ökat intresse med att matcherna TV-sänds torde ge fler kommentarer och blir så svårt att följ

    • Med tanke på att inga lag har spelat på länge är det svårt att komma med några speciellt väl uppdaterade tips. Men innan allt matchande avbröts löd min ranking så här:
     1) Hammarby – solklar favorit till att spela i damallsvenskan 2021.
     2–3) AIK och IFK Kalmar
     4–6) Lidköping, BP och Mallbacken
     7–8) Kvarnsveden och Morön
     9–11) Alingsås, Jitex och Bollstanäs
     12–14) Sandviken, Sunnanå och Älvsjö

  • Ingen vidare koll på motståndarlagen, flera av de spelare som räknas upp som nyförvärv inför i år är nyförvärv inför 2019 och vissa är inte ens kvar i lagen..

 28. I dag har Expressen presenterat den tv-satsning som innefattar sändning av samtliga matcher i elitettan. Priset för SportExpressen Play blir 299 kronor i månaden. Vill man köpa en enstaka match kostar det 139 kronor.

  Det kan jag tycka är ett ganska högt pris. Minns jag rätt kostade det 129 kronor i månaden att se alla matcher i damallsvenskan i fjol.

  • Hej!
   Håller med om att prisnivån är märkligt hög. (299/mån. – 139/match och 49:- för att se matchen i efterhand)
   Uttrycket ”Mångfald och valfrihet är bättre än monopol och enfald” kan användas i många sammanhang så även i detta fall. I nuvarande läge finns ingen valfrihet. Vill jag se matchen är jag hänvisad till SportExpressen Play. En monopolsituation föreligger således. Detta utnyttjar man i girighetens namn med att lägga prisnivån på en löjligt hög nivå. Att utnyttja rådande coronapandemi till att casha in vinstmaximeringspengar känns rätt unket. Förtroendekapitalet för kvällstidningen närmar sig all-time low.
   Med vänlig hälsning
   Börje Johansson

 29. Kan du inte ändra så senaste kommentaren kommer överst? Blir ett himla scrollandes för att se om något nytt kommit in.

  • Tror tyvärr inte det går. Skall kolla igen. Men när jag försökte förra året gick det bara att ändra på alla inlägg. Och på de ”vanliga inläggen” blev det väldigt konstigt med omvänd ordning på kommentarerna.

 30. Dags att sammanfatta elitettan 2020. Ett längre inlägg om slutomgången finns här.

  AIK:s seger i Lidköping i dag innebär att Gnaget vinner serien och sätter poängrekord i elitettan med hela 72 av maximala 78 poäng. Det är verkligen otroligt imponerande. 

  Hammarby slutar på 66 poäng, vilket också är väldigt imponerande. Här är det läge att återigen gratulera de båda Stockholmsklubbarna till fina säsonger – och avancemang till damallsvenskan.

  Trean Morön slutade på 55 poäng – samma summa som Uppsala gick till damallsvenskan på i fjol. Även om jag tippade Morön så högt som femma får väl Skelleftelaget räknas till årets skrällgäng? För vem trodde att de skulle hänga med i toppstriden så länge som de gjorde?

  Fyran Kalmar var däremot en besvikelse. Jag trodde de skulle ha potential att ta en damallsvensk plats. Men Kalmar var tidigt borta ur diskussionen. De har för övrigt redan bytt tränare inför nästa år. Det var redan klart att Joakim Lindén Johansson inte skulle fortsätta, men ha fick lämna redan inför dagens match. Nästa år tränas IFK Kalmar av norrmannen Frank Berntsen.

  Femma kom Mallbacken, vilket känns som en logisk placering. Laget har en stark trupp, men var hårt skadedrabbat i seriens inledning.

  På den övre halvan fick vi till slut också två nykomlingar. Jitex blev sexa och Alingsås kom sjua. Jag trodde just att de båda västsvenska nykomlingarna skulle vara de två starkaste av de sex nya lag vi hade i serien. De kom dock några placeringar högre än jag hade tippat.

  Åtta och nia kom BP och Bollstanäs. Båda hade betryggande marginal ner till bottenlagen. BP skuggade länge topplagen, men orkade inte hålla farten i seriespurten.

  Sedan är vi alltså nere där vi började – i nedflyttningsstriden. Till slut förlorade alla de fyra lag som låg kring strecket sina matcher i dag. Det innebar alltså att Älvsjö AIK och Lidköping klarade sig på bekostnad av Kvarnsveden och Sandviken.

  Älvsjös förnyade kontrakt ser jag som en positiv överraskning. Däremot är Lidköping och Kvarnsveden årets två riktiga flopplag. I fjol tog de 39 respektive 36 poäng. I år nådde de bara just över hälften, 21 respektive 20. Lidköping klarade sig dock kvar, medan Kvarnsveden får börja om i division I.

  Att Sandviken och Sunnanå skulle åka ut var helt enligt förhandstipsen. Båda lagen kom in sent i serien, och hade inte riktiga möjligheter att bygga lag och ekonomi för elitettan. Dock starkt av Sandviken att ha kvar hoppet om nytt kontrakt in i seriens allra sista 15 minuter.

  Därmed är elitettan 2020 slut. Nästa år ansluter Borgeby, Sundsvalls DFF, IFK Norrköping, IK Uppsala Fotboll och ytterligare ett lag till serien.

  Vilket det laget blir får vi veta i morgon när damallsvenskan avgörs. Det står mellan Piteå, Djurgården och Umeå. Rent teoretiskt kan även Eskilstuna åka ut. Men det är som sagt rent teoretiskt.

  Därmed är vi även i slutet av den här tråden i forumet. I nästa vecka lägger jag upp en ny tråd med fokus på silly season inför elitettan 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.