Forum Elitettan 2020

Lagom till avspark i elitettan 2020 kommer här en ny diskussionsflik. Försnacket hittar du här. På den här sidan hoppas jag att ni hjälper till med rapporter från matcherna. Då kan vi både hjälpa till att hålla varandra uppdaterade och kanske även få till en riktigt rolig debatt.

167 tankar på “Forum Elitettan 2020

 1. Jag har alltså lagt upp en ny flik på Forum Elitettan dagen innan avspark. Som sig bör skall ju en sådan flik inledas med ett tips. Kom gärna in mer era egna tips. Det kan vara spännande att jämföra, inte minst längre fram i höst.

  Jag brukar normalt tycka att elitettan är vansinnigt svårtippad. I våras hade jag en lite annan uppfattning. Det kändes som att skiktningen i serien var rätt uppenbar. Den känslan kan dels bygga på att det är väldigt många lag underifrån, dels på att jag i våras kände mig bättre uppdaterad på serien – mycket tack vare er som kommenterar i forumet.

  Men efter ett nästan tre månader långt uppehåll är det plötsligt återigen otroligt svårt att vara uppdaterad. När jag nu sätter ihop mitt tips av elitettan 2020 utgår jag från den ranking jag tidigare redovisat:

  1) Hammarby
  2–3) AIK och IFK Kalmar
  4–6) Lidköping, BP och Mallbacken
  7–8) Kvarnsveden och Morön
  9–11) Alingsås, Jitex och Bollstanäs
  12–14) Sandviken, Sunnanå och Älvsjö

  Och här är själva tipset:

  1) Hammarby IF
  Trea 2019. Föll verkligen på mållinjen i fjol. Har sedan förstärkt laget med spelare som June Pedersen, Hanna Folkesson och Dajan Hashemi. Det gör det omöjligt att tippa laget på någon annan placering än segrarens. Noterar för övrigt att ett annat nyförvärv, Alice Carlsson (senast från BP), blir ny lagkapten. Det glädjer mig lite extra eftersom hon är från mina trakter.

  2) IFK Kalmar
  Femma 2019. 2018 års damallsvenska lag gav bort chansen till omedelbar återkomst till högsta serien redan under de fem första omgångarna. Delvis på grund av målvaktsproblem. Gjorde sedan en bra säsong, och var till slut bara sju poäng ifrån uppflyttning. Jag tror att Kalmar är så mycket bättre i år att laget tar en allsvensk plats.

  3) AIK
  Fyra 2019. Var ifjol ett topplag med väldigt hög högstanivå. Bland annat gjorde man klart flest mål i serien. Nya trion Jenny Danielsson, Linda Hallin och Adelisa Grabus bör kunna se till att målproduktionen är fortsatt god. I fjol föll AIK på bristande jämnhet. Laget känns bättre än i fjol, och om man kan undvika en massa djupa dalar kan man sno andraplatsen från Kalmar. Utgångstipset är dock att plantskolan får vänta ett år till på allsvenskt avancemang.

  4) Lidköpings FK
  Sexa 2019. I fjol inledde LFK svagt och var ett tag nära att dras in i nedflyttningsstriden. Sedan har man behållit sina nyckelspelare samt bland annat värvat flera spelare från Kungsbacka. Även Lidköping känns klart bättre än i fjol. Men i skiktet under topp tre är det väldigt jämnt mellan fem lag. LFK kan därmed hamna varsom helst på platserna 4–8.

  5) Morön BK
  Åtta 2019. Någonstans har jag en känsla av att fjolårets skrällag även kan skrälla i år. Man har fått behålla superviktiga skyttedrottningen Hayley Dowd, som gjorde 33 av lagets 58 mål i fjol. Och nya talangerna Ellen Schampi och Villemo Dahlqvist blir spännande att följa.

  6) IF Brommapojkarna
  Nia 2019. Efter en väldigt tuff start i fjol spurtade man starkt. Känslan är att BP är bättre i år, och att man kan skugga topplagen. Kanske att Emma Lundhs karriär kan få en nytändning i laget.

  7) Kvarnsvedens IK
  Sjua 2019. Trots att man tappat Temwa Chawinga som i fjol gjorde 32 av lagets 56 mål såg jag i våras laget som en tänkbar utmanare till topp tre. Jag var bland annat väldigt nyfiken på nyförvärv som Alma Nygren och Emma Lindén. Men Kvarnsveden är ett av de lag som gått minus under våren. Med lite oflyt kan det bli bottenstrid.

  8) Mallbackens IF Sunne
  Elva 2019. I våras tyckte jag att Mallbacken kändes väldigt spännande – att man faktiskt kunde ha ett lag för att till och med utmana om allsvenska platser. Förstaelvan ser fortsatt riktigt stark ut. Men känslan är att bredden inte räcker för toppstrid. Och det här är sannolikt en säsong där det krävs bredd för att nå hela vägen. Vid avspark har Mallbacken toppspelare som Linnea Berger, Irvina Bajramovic, Sarah Michael och Ritah Kivumbi på skadelistan. De måste vara på planen om laget skall sluta på övre halvan.

  9) Alingsås FC United
  Vann division I norra Götaland 2019, upp via kval. Ett fysiskt och svårspelat lag som borde kunna hålla sig kvar med marginal.

  10) Jitex Mölndal BK
  Vann division I mellersta Götaland 2019, upp via kval. Det blev fjärde kvalet gillt för Jitex. Väl uppe i elitettan tycker jag att laget bör kunna hålla sig kvar. Jag tror att nyförvärvet Stinalisa Johansson kan göra målen som ser till att Mölndal har ett elitlag även 2021.

  11) Bollstanäs SK
  Vann division I norra Svealand 2019, upp via kval. Hade imponerande 90–16 i målskillnad i fjol. Skyttedrottningarna Ina Burström (27 mål) och Malin Elsilä Engdahl (21 mål) är båda kvar, och har dessutom fått sällskap av hemvändande talangen Cassandra Larsson. Jag har inte underlag för att tippa plantskolan högre. Men jag tror att laget håller sig kvar. Och jag känner också att det bör utfärdas viss skrällvarning kring laget.

  12) Sandvikens IF
  Tvåa bakom Bollstanäs i division I norra Svealand 2019. Fick den tredje och sista friplatsen. Det här är ett lag som jag vet väldigt lite om. Men poängskörden i serien ifjol vittnar om styrka. Och några sena, och intressanta nyförvärv gör att jag ändå utfärdar en liten skrällvarning för Sandviken. Även om utgångstipset är nedflyttning finns en liten känsla av att laget kanske trots allt kan hålla sig kvar.

  13) Älvsjö AIK
  Vann division I södra Svealand 2019. Missade kvalet, men fick friplats. Jag såg Älvsjö kvala i Alingsås ifjol. Då tyckte jag att laget kändes spelskickligt, men ganska tunt. Värvningarna imponerar inte, utan klassiska Älvsjö lär få det väldigt svårt att hålla sig kvar.

  14) Sunnanå SK
  Vann division I Norrland 2019. Missade kvalet, men fick friplats. Har tappat flera spelare från ifjol, har svag ekonomi – och en till synes extremt tunn trupp. De fyra utländska nyförvärvenKiera Heslam och Rosie Young (båda från England) samt Anni Heikka och Akuliina Korhonen (båda från Finland) måste vara väldigt bra om det skall räcka till för den klassiska plantskolan. Jag skulle bli väldigt förvånad om inte Sunnanå spelar i ettan igen 2021.

 2. Jag undrar om vi inte får något överraskningslag även i år, som Uppsala i fjol. Dessutom har Stockholmslagen en förmåga att krångla till det för sig, så jag sätter en slant på att både Hammarby och AIK missar uppflyttning i år igen.
  Det skulle ju göra dörren vidöppen för IFK Kalmar, så klart, men vilket annat lag går upp?
  Kanske Lidköping? Höjer även ett varningens finger för Kvarnsveden, som du, Johan, inte alls verkar tro på.

  • Det är svårt att vara uppdaterad på alla lag i år. Men Kvarnsveden är väl väldigt skadedrabbat? Hittar inte rätt artiklar, men har absolut för mig att de har åkt på flera tunga långtidsskador. Håller annars med om att deras trupp är spännande.

   • Ja, jag hittar inte heller några vettiga uppdateringar om Kvarnsveden. Hemsidan har ingenting och Dalarnas Tidningars artiklar är låsta… Du är säkerligen mer uppdaterad än jag, men jag tror detta blir en speciell säsong. Även om Elitettan inte är en jättepublikdragare så blir det ändå speciella förutsättningar att spela utan publik. Jag har en magkänsla att Kvarnsveden kan smyga fram utan att vara särskilt påpassade. Men visst, om det är ett skadeelände så blir det ju svårare.

    • Ja, det är tydligen 3 mittbackar som står på skadelistan i KIK. Dessutom måste laget ställa om spelet nu när Chawinga försvann – svarade för 57 % av målen i fjol.

 3. Jitex -Morön 3-4.
  En match som startade med övertag från Morön men efter hand omhändertogs av Jitex och 2 relativt snabba mål levererades av hemmalaget. Ngt bristfälligt i Moröns försvar med otydligt och rörigt spel och för Jitex som stundtals spelade mkt fin fotboll. Andra halvlek, mål från Morön men Jitex replikerade snabbt. Sedan 2 mål av Morön , bla Hayley Dowd som gjorde en fin prestation med två Jitexspelare bredvid sig i kamp om bollen men där Dowd var den starkaste. Matchen avslutades med mål av Morön vilket blev vinst för Norrländskorna. Samtliga mål av Moröns amerikanskor. Noterbart i backlinjen att tidigare Göteborgs bördiga Hanna Göthberg saknades i Morön. Detta efter en hjärnskakning tidigare på säsongen. Johan var du på plats och såg matchen??

  • Tycker det var trevligt att Västerbotten-laget Morön vann mot götaländskorna Jitex! 🙂
   Tyvärr tappade lokalkonkurrenten Sunnanå mot Sandviken men de sistnämnda kanske kan bli en kul uppstickare i EE i år? Blir kul att se vad de kan göra mot bättre motstånd.

  • Tyvärr har jag inte hunnit se någon damelitfotboll i helgen. Har haft fullt upp med att bevaka Elfsborg samt göra en breddbilaga. Förhoppningsvis kan jag få tid att göra några besök hos Jitex eller Alingsås framöver. Dock hann jag med 30 minuter på division I-matchen Nittorp–Bergdalen i dag. Det är två lag som har ganska många spelare som det hade varit spännande att se på elitettannivå.

   Och jag noterar ett spännande resultat. AIK:s 4–1-seger är ju en riktig käftsmäll för seriefavoriten Hammarby. I övrigt var det väl hyfsat väntade siffror.

   • AIK var effektiva framåt, och höll ihop sitt försvar på ett föredömligt sätt. Lägg även till en målvakt som gjorde flera kvalificerade räddningar. Hammarbys försvar gjorde ett antal tavlor, vilka resulterade i mål för AIK. Hammarbys anfallsspel var ofokuserat och slarvigt, signifikativt att det var Hammarbys högerback som reducerade till 1-3 på hörna.

   • Hej!
    Nu är serien igång. Hammarby-AIK 1-4!!! Alla experter och hemmatipsare trillade nästan av stolen av förvåning. Har vi varit så fel ute i våra analyser?
    Hammarby spelade i mars en träningsmatch mot Älvsjö (03-22). Den visades på Hammarbys hemsida. Det som då slog mig var att bajen i dessa coronapandemitider tydligen fått en släng av Spanska Sjukan. Dvs. den spelfilosofi som för ett antal år sedan präglade det Spanska herrlandslaget. Ett majestätiskt bollinnehav (75-80%) kopplat till en oförmåga att göra mål. Hammarby ägde bollen, vårdade bollinnehavet med gediget passningsspel men var märkbart uddlösa i straffområdet. Mot ett mediokert motstånd kunde man ändå få in två bollar. Mot ett betydligt starkare lag (AIK) visade sig ”spanska sjukans” effekter med full kraft. Såg inte söndagens match då jag följde en annan match – men jag hade SvFF´s livescore uppe. Vänsterspalten (hemmalag) var full av händelser medan man i högerspalten (bortalag) i princip bara hade fyra fotbollar att visa upp.
    Inget ont om Hammarby. Reflekterar bara över det jag ser. På 70-talet var jag Stockholmare och mitt fotbollsintresse fick jag som bajenfan. På 80-talet blev jag Göteborgare. Kanske gjorde jag då en tidig sk. Zlatan. Vem vet?
    Under försäsongen har jag försökt att konstruera en sluttabell 2020. Lagen har under denna period av olika anledningar åkt upp och ner. Följande gäller i dagsläget.
    Hemmatyckarens Junitips:
    1. IFK Kalmar
    2. AIK
    3. Morön BK (Årets skräll)
    4. Hammarby IF (Årets besvikelse)
    5. IF Brommapojkarna
    6. Lidköpings FK
    7. Alingsås FC United
    8. Mallbackens IF Sunne
    9. Bollstanäs SK
    10. Jitex Mölndal BK
    11. Kvarnsvedens IK
    12. Sandvikens IF
    13. Älvsjö AIK
    14. Sunnanå SK (Årets bottenlag)

    • Såg nu att du skickade det här inlägget fyra gånger, och att tre kopior hamnade i skräpposten. Vet inte varför det blir så ibland. Hoppas inte att det ledde till alltför stort besvär.

 4. Såg tyvärr inte matchen men måste ändå nämna AIKs 4-1 mot Hammarby. Jätteskräll, jag var helt säker på 0-0 eller 1-1.

  I slutändan kommer nog bägge lagen klanta till det och missa uppflyttning.

  • Vilket lag har bästa bänk? Kan tro att det blir avgörande när den långa säsongen gör sig påmind. AIK har Koss på bänken idag, hur länge ”gillar” hon läget som andra-målis? Är hon lika bra som i fjol är hon för bra för att sitta på bänken hela säsongen. Kan bli en av dem som försvinner i uppehållet.

   • Kan Hammarbys lag sämre än AIKs. AIK har en bra bänk. Värt att notera att lagkapten Matilda Rosqvist mot Bajen vare sig var på planen eller bänken, för att nämna ett exempel. (Vet faktiskt inte om hon om var sjuk eller skadad, de flesta damlag har usel information via sina kanaler.) Och som du nämnde, två bra målvakter. Jag hoppas väl att Koss har lite tålamod, men komprimerat matchschema så borde både Majasaari och Koss få chanser.

 5. Kan kommentarsordning sorteras på senast överst så hade det varit en hit.
  Annars mycket nöjd med detta forum.

 6. Hej
  Skriver dessa rader ang. diskussionen om att senaste inlägg skall finnas högst upp på sidan eller längst ner. Som fotograf och filmare har jag hela mitt yrkesliv levt med regeln/begreppet tidslinjen. Först hände det, sen hände ditt och slutligen hände datt. En ganska självklar ordning.
  På en hemsida ligger, som en följd av tidslinjen det senaste längst ner på sidan med följden att pekfingret kan bli lite´ trött av allt scrollande. Vad göra för att behålla tidslinjen samtidigt som scrollandet försvinner? Jo – på många hemsidor har man lagt in en symbol/funktion ( en knapp med nedåtriktad pil – ofta med texten bottom) som med ett klick gör att man hamnar längst ner = senaste inlägg.
  Kontakta en IT-tekniker så är problemet löst.
  Med vänlig hälsning
  Börje Johansson

 7. Tidig match idag kl 13.30 mellan hemmalaget BP mot tillresta i buss från Skellefteå, Morön Bk. Bara detta en prestation i sig.
  En match som öppnade upp för Morön omgående men där BP tog tillvara sin chans till mål i slutet av första halvlek. Morön kom dock ut i andra halvlek och snäppte upp sitt spel med otaliga målchanser. Målvakten i BP ska dock ha beröm för sitt målvaktsspel. 2 mål av Katarina Guillo och matchen stängdes och Morön dominerade rakt igenom med sitt lugna trygga spel. 0-2 till Morön, Morön är på gång!!

 8. Kan någon förklara för mig vad man har gått efter vid fördelningen av RF:s pengar? Fördelningen mellan herr och dam är helt absurd, men även inom serierna känns fördelningen märklig. Varför får AIK mest i Elitettan, störst omsättning eller vad???

  • Heja Alingsås något topp placering lär det inte bli som någon sa tidigare som hade insyn
   Där emot Jitex blir intressant
   Någon sa att man ser efter 3-4 omg
   Hur det kan bli .det stämmer sannolik
   Intressant serie

   • Bäste Tjurfäktare f.d. Agent! (Eller är jag helt ute och cyklar?)
    Visst är det härligt att bli bekräftad!
    Någon sa 14 mars: Jag tror att AFC (Alingsås FC) har en klar möjlighet att vara på den övre tabellhalvan – ett mittenlag som med visst flyt kan tillhöra Top Five! Detta innebär en placering 7 och uppåt.
    Någon ställde den stora frågan: varför lägger vi lägger ner tid och energi på att spekulera om Top 5 när vi alla är medvetna om att vi endast efter ett par seriematcher kan se tendenser och analysera dessa. Nu är vi inne i omgång sex. Alingsås FC ligger i nuläget sjua efter att ha spelat mot två topplag, två mittenlag och ett förmodat bottenlag. Jämn fördelning således. AFC-AIK 0-2, AIK-AFC 1-0, AFC-Hammarby 0-1. (Någon sa att etablerade lag i elitettan på allvar får se upp med ett taggat och fysiskt starkt lag som benämns nykomlingar). Mallbackens IF Sunne-AFC 3-4, Bollstanäs SK-AFC 2-2 och AFC-Sandvikens IF 3-0.
    Hemmatyckarens Junitips 15 Juni:
    1. IFK Kalmar ?
    2. AIK
    3. Morön BK (Årets skräll)
    4. Hammarby IF (Årets besvikelse)
    5. IF Brommapojkarna
    6. Lidköpings FK ???
    7. Alingsås FC United
    8. Mallbackens IF Sunne
    9. Bollstanäs SK
    10. Jitex Mölndal BK !!!
    11. Kvarnsvedens IK
    12. Sandvikens IF
    13. Älvsjö AIK
    14. Sunnanå SK (Årets bottenlag)
    Någon annan sa: Intressant serie
    Med vänlig hälsning
    Börje Johansson

 9. Intressant när serien börjar ta form.
  Jitex och Morön de största positiva överraskningarna efter tre omgångar, IFK Kalmar kanske den största negativa överraskningen.
  Kvarnsveden har det också tungt.

  AIK ser ut att ha en helt annan stadga i år och också förmågan att bara kliva in och köra över en motståndare som idag, mot Sandviken, 5-0. 11-1 i målskillnad efter tre segrar är starkt.

 10. Hammarby besegrade idag enkelt Lidköping men utan att imponera. Borde gjort åtminstone ett par spelmål. Ofattbart att inte Emma Westin får starta efter en rad starka insatser. Tycker också att Emma Jansson är bättre som 10a än som 9a.

 11. Hammarby verkar så sakteliga vara på gång. Å Jitex likaså. Tror varken AIK eller Morön kan vara lugna…

 12. Fyra omgångar av 26 är spelade. Mitt topp sex inför avspark var: 1) Hammarby, 2) Kalmar, 3) AIK, 4) Lidköping, 5) Morön och 6) BP.

  Fyra av de lagen är med på topp sex så här i serieupptakten, ändå tycker jag att serien innehållit en hel del överraskningar. De två sista lagen topp sex är nykomlingar.

  Men vi tar det uppifrån. På de damallsvenska platserna ligger AIK och Morön – båda med full poäng. I dag vann Morön derbyt mot Sunnanå med 7–0, siffror som sannolikt väl beskriver nivåskillnaden mellan Skelleftelagen. AIK spelade också derby, där blev det 2–0-seger mot Älvsjö.

  Just under damallsvenska strecket finns skrällen Jitex, favoriten Hammarby samt BP. Alla de har nio poäng.

  BP har haft ett rätt gynnsamt spelschema, men har tagit de poäng de skall. Känslan är dock att de får sina riktiga prov framöver.

  Jitex har stått för en riktigt imponerande start. Man hade greppet om Morön i premiären, men tappade den matchen. Men sedan har man vunnit mot Kvarnsveden hemma samt borta mot Kalmar och Lidköping. Mölndalsklubben har alltså nio poäng utan att ha mött något tippat bottenlag.

  Hammarby inledde darrigt i tre halvlekar, men verkar nu ha fått ordning på spelet. Två raka nollor tyder på det. Jag såg Bajen mot Kalmar, och då tyckte jag att laget saknade offensiv tyngd. Man hade massor av bollskickliga spelare, men hade inte kraft att ta sig in i straffområdet. Men Bajen kommer att vara med i toppen, det är jag övertygad om.

  I nästa omgång skall de till Mjörnvallen och möta ett annat skrällgäng, nämligen Alingsås FC United. Nykomlingen ligger sexa på sju poäng. Man har nu två raka segrar. Den borta mot Mallbacken visar att Alingsås kan bli att räkna med i den här serien.

  Sjua, också på sju poäng, ligger just Mallbacken. Jag såg knappt hälften av deras 1–1-match mot Kalmar i dag. Mallbacken spelade 4–4–2 efter sina resurser. Det var ett rakt spel, ganska ofta slog man långt. Trots att man gav bort ett mål på en grov målvaktstavla var ändå Mallbacken närmast segern. Man hade ett stolpskott på övertid.

  Bollstanäs och Kalmar är åtta och nia, båda på fyra poäng. Bollstanäs har gjort resultat som antyder att laget är bra nog att sluta en bit över nedflyttningsstrecket.

  Kalmar däremot är en stor besvikelse. Jag tyckte att de hade ett bra presspel mot Hammarby i andra omgången. I den matchen tyckte jag nog att de förtjänade poäng. I dag blev jag dock besviken på småländskorna. De spelade alldeles för svårt. Man försökte spela sig fram, vilket är lovvärt. Men känslan är att de inte har spelare för den typen av spel. Passningsskickligheten var helt enkelt för dålig. Det gick långsamt, och fanns ingen kreativitet i Kalmars spel. De måste höja sig flera nivåer om de skall kunna slåss om uppflyttning i vinter.

  Kring nedflyttningsstrecket finns tre lag på tre poäng. Älvsjö och Lidköping finns över strecket medan Sandviken ligger just under. Älvsjö har haft ett rätt tufft schema i inledningen, men vann måstematchen mot Sunnanå. I övriga matcher har man hängt med resultatmässigt mot topplag. Älvsjö kanske är bättre än jag trott?

  Lidköping är en besvikelse så här långt. Men känslan är att laget inte skall behöva ligga så långt ner i tabellen speciellt länge, utan att man kommer att klättra.

  Däremot är nog risken att Sandviken blir kvar under strecket. De tre poängen togs i måstematchen mot Sunnanå i premiären. Sedan har det blivit tunga förluster, och resultaten vittnar om att Sandviken kan få det tufft framöver.

  Längst ner i botten finns två poänglösa lag. Det handlar om Kvarnsveden och Sunnanå. Att Sunnanå skulle bli sist har känts självklart. Och det finns ingen anledning att omvärdera det tipset.

  Däremot hade jag Kvarnsveden på övre halvan (sjua). Även om de har tappat superviktiga Temwa Chawinga tyckte jag att de hade flera spännande nyförvärv. Men efter förluster mot Mallbacken (h), Jitex (b), Bollstanäs (h) och BP (b) är nog risken att jag övervärderat Borlängeklubben rejält. Frågan är om man inte måste ha minst tre poäng på de två nästkommande matcherna mot Älvsjö (b) och Jitex (h) om man skall kunna hänga kvar. För därefter väntar i tur och ordning Hammarby, Morön och AIK.

  • Ja herrejösses, Kvarnsveden, jag trodde verkligen att de trots skador och förlusten av Chawinga skulle ha en grundkvalitet som skulle visa sig.

   Kul med Jitex, ett klassiskt lag!

 13. Återigen en enkel seger för Hammarby, ikväll mot ett mycket blekt Bollstanäs. Tur att Pablo läser bloggen så att vi fick se Emma Westin från start och Emma Jansson som 10a 🙂 Hashemi är dock knappast lösningen som 9a utan där får Bajen experimentera vidare.

  • Med det laget som Pablo har så kan det vara svårt att misslyckas om han är tvungen att läsa bloggen för att ta ut laget så är hans tränar kunskaper inte så höga
   Hammarby dam ska bara vinna med det laget
   Annars vore det ett stort misslyckade
   Dom är ju själv spelade

 14. Kl. 14.00 i dag är det en ren seriefinal mellan Morön och AIK med fyra raka segrar vardera. (Matchen kan ses på Sportexpressen Play.) Teorin är väl att Morön är en tillfällig uppstickare som sprattlar till i början av serien medan AIK förväntas hålla hela vägen. Är inte säker på något av detta. Är däremot säker på att Morön kan vinna i dag. Påminner lite om läget när AIK mötte Assi för två säsonger sedan. Assi höll förvisso inte hela vägen, serien ut, men de slog AIK med 2-1.

  • Matchen mellan Morön och AIK idag kan som jag ser det gå åt vilket håll som helst. AIK har stundtals varit tekniska och spelskickliga, jämna i sitt spel, Morön dock mer ojämna men stabila också de stundtals. Det blir en förhoppningsvis underhållande och spännande eftermiddag. Mitt tips, 2-2.

 15. Seriefinal mellan Morön och AIK med fart och fläkt.
  AIK hade något mer stabilitet och tyngd och vann med 2-1. Noterbart är att både AIK (stolpen) och Morön (målvaktsräddning) missade straffar.

  Morön borde kanske kvitterat på slutet eftersom de hade två stora chanser utöver straffmissen.

  Morön ska nog inte deppa för mycket. De är vassa.
  AIK ser betydligt mer stabila ut i år än i fjol och har spetsar som Jenny Danielsson och Adelisa Grabus. Milla-Maj Majasaari i målet är också en plusvariant.

 16. Sunnanå ser ut att storsatsa, idag presenterades amerikanska Caroline Murray. Detta är sunnanås femte importspelare denna säsong om jag kollat rätt. Tror även att laget plockar in 5st från Damallsvenska Umeå IKs trupp varje match om jag inte har fel?

  Hur kan det komma sig att laget presterar sämre än lag som Älvsjö och Sandviken som i stort spelar kvar med sina div 1 trupper? Plockas 5 utländska spelare + 5 damallsvenska borde man kunna förvänta sig mer?

  Vad säger du Johan?

  • Om laget inte tränar ihop, utan det kommer fem spelare från UIK till matcherna tycker jag inte att det är så konstigt om det funkar dåligt. Att laget är samspelt är en viktig faktor. Men antar att Sunnanå tror att de kan klara sig. För det känns ju jobbigt att dra på sig stora utgifter – och sedan ändå åka ur.

   • Murray är bra men EE vet jag inte…
    Spelade i BK30 i 2 säsonger och blev lättläst med sin vänsterfot.

  • Förmodligen omgångens viktigaste resultat. Jag hade lite skrällvarning i tankarna, eftersom BP börjat säsongen bra. Men nu visade IFK Kalmar att de vill vara med i toppen.

 17. Somliga har undrat över Sunnanås sistaplats med tanke på att man värvat så många spelare.
  Sanningen är att Sunnanå har ett mycket sämre lag i år än vad man hade i div 1 förra året.
  Efter förlusten i kvalet förlorade man sina fem bästa spelare som tillsammans gjorde 70 av lagets
  87 mål förra året. Inte lätt att ersätta dessa! Tre gick till Morön och har spelat i samtliga deras matcher. De två skickliga amerikanskorna valde andra uppgifter i år. Inget av de utländska förvärven håller samma klass som de flyktade och har heller inte fått så mycket speltid. De s.k ”allsvenska” lånen från Umeå har aldrig spelat en enda minut i allsvenskan utan kämpar för att kvalificera sig till UIK:s bänk. Även andra spelare har lämnat bl.a. till Lidköping och Sandviken. Endast tre (3) av fjolårets startspelare finns kvar. Det gåtfulla är ju att man med dessa spillror tackade ja till friplatsen i stället för att bygga upp ett nytt lag i div 1. Om Annika Kukkonen lyckas hålla Sunnanå kvar i serien bör hon vara en stark kandidat till ”Årets tränare”.

    • Helt otroligt dåligt av ledningen som scoutat dessa spelare isåfall, sportgrupp/tränare eller vem det är? Kan ju knappast vara gratis…

     För som jag förstår det borde det inte vara så svårt att ta plats i den startelvan med de spelare som är kvar?

 18. Match idag mellan Morön Bk-Lidköping. Morön förde matchen i stor sett under 90 minuter. 5 olika målskyttar och 3 poäng till hemmalaget som nu delar 2:a platsen på målskillnad med Hammarby.

 19. Hammarby har rejäla problem nu. Anfallsspelet är osynkroniserat och dagens två mål är ett där Folkesson stöter in det på hörna och tvåan är ett misslyckat inlägg.
  Det är oroande hur ofta spelarna missförstår varandra, hur ofta de slår en boll på fötterna när det ska vara på ytan och hälften av gångerna slås bollen planlöst in mot målområdet.
  Inte konstigt att de gjorde åtta mot Sandviken, men mot bättre lag måste det till en bättre skärpa.
  Pablo har en del att jobba med, annars är uppflyttningen snart väck.

  • Intressant för oss som vill ha en spännande toppstrid.

   Varken Morön eller AIK verkar ta någon gisslan.
   Och trots allt kanske man inte ska räkna bort IFK Kalmar heller?

  • Drömstart gav Morön ny seger – efter rysaravslutning

   Efter bara 90 sekunder hade Morön BK redan hunnit med att bränna ett jätteläge – och sätta ledningsmålet genom Katrina Guillou. Tabelltvåan kunde sedan hålla ifrån och vinna sin sjätte match för säsongen.

   Hade det varit publik på lördagens match mellan Morön BK och Kvarnsvedens IK på Electrolux Home Arena så hade den knappt hunnit sätta sig innan det hettade till rejält i matchen.

   För redan efter 90 sekunders spel hade det hunnit hända mer än vad det vanligtvis händer på en halvlek. Med en furiös press på gästernas backlinje lyckades nämligen Morön stressa fram misstag efter misstag vilket först gav ett gyllene läge för Hayley Dowd att sätta 1-0 och sedan gav Katrina Guillou nästa chans – en chans hon inte missade.

   Med 1-0 på tavlan fortsatte sedan Morön att press Kvarnsveden högt och med bättre skärpa i avsluten hade det kunna stå 4-0 efter tio minuter då pressen gjorde att hemmalagets spjutspetsar längst fram fick lägen efter lägen att göra mål.

   – Jag tycker vi borde ha haft tre mål där. Vi gjorde en bra första halvlek men borde gjort fler mål, det förtjänade vi, säger Dowd om den intensiva starten på matchen och Guillou fyller i:

   – Ja, det var olyckligt att vi inte fick in fler bollar där då vi skapade tillräckligt för att göra tre-fyra mål. Givetvis hade regnet lite med det att göra då bollen var lite hal och studsade som den ville.

   Men Morön fick inte in någon fler boll i mål och med bara 1-0 på tavlan blev slutminuterna dramatiska. Först fick gästerna ett frisparksläge från vänsterflanken som Carly Wickenheiser kunde rensa undan för Morön. Bara någon minut efter det kom dock Kvarnsveden att få ett drömläge att kvittera när Hanna Göthberg tilldelades sitt andra gula kort för matchen och således tvingades kliva av planen efter en tuff smäll just utanför straffområdet.

   Men frisparken gick i muren, och Morön kunde kort därefter fira tre poäng när domaren blåste av matchen.

   En som pustade ut rejält efter den spännande avslutningen var skyttedrottningen Dowd, som blev utbytt i slutminuterna och från sidan av planen inte ens vågade kolla på när gästerna slog frisparken.

   – Det är så otroligt jobbigt att se matchen från sidan, jag litar så klart på mitt lag men herregud vad nervöst det är när man inte själv är på planen. Jag vågade inte ens titta mot mål utan lyssnade bara på reaktionerna.

   Tack vare segern är Morön nu fortsatt tvåa i tabellen och laget fortsätter att se ut som en utmanare till att nå Damallsvenskan.

   – Jag försöker att inte titta på tabellen för mycket, men folk säger alltid att ”ni är tvåa” så det är svårt att undvika. Men vi försöker bara att lägga fokus på nästa match och så länge vi gör det tror jag att vi kan få en rolig säsong.

   Vad är det som gör att ni går så bra i år?

   – De yngre spelarna är helt nya spelare i år, så mycket starkare och snabbare. Vi har en otrolig bredd nu och i vår startelva har vi alltid sex spelare som kan utgöra ett hot mot motstånden.

   Matchhjälten Katrina Guillou berättar om hur hon ser på tabelläget:

   – Så klart kollar jag på tabellen ibland men det gäller att vi håller oss på jorden och bara fokuserar på nästa match. Vi kan inte börja tro att vi är något bara för att vi är tvåa nu. Alla matcher är tuffa så vi får inte få storhetsvansinne nu.

   Vad är du mest nöjd med i dag?

   – Vi höll ännu en nolla vilket var ett av våra mål inför säsongen, så det är skönt att få ännu en nolla som lag och visa att vi kan ha en så tajt defensiv.

 20. AIK tog åttonde raka segern i Elitettan. Men bottenlaget Sunnanå gjorde överraskande två mål mot AIKs tre. Känns som att det var underskattning bakom den knappa segern.

  Nu har AIK sju poäng ner till Hammarby på tredje plats. Det ska – ta i trä – mycket till för att AIK ska tappa sju poängs försprång.

  • 7 poäng är väl inget.
   Det är ju väldigt många matcher kvar.
   Förlust mot Hammarby och Kalmar, kryss i nån, då är ju försprånget borta.

   • Nej, det är ointagligt. 😉

    Du har rätt så klart, men tror AIK har en annan stabilitet jämfört med i fjol då de kunde förlora mot vilket lag som helst.

 21. Dagens blogginlägg handlar om statistik, bland annat i elitettan. Eftersom vissa kanske går rakt in i det här forumet har jag här klippt ut delen om elitettan:

  I dag har det spelats fem matcher i den nionde omgången. Även om det fattas en match innan alla lag har spelat nio matcher så har alla de lag som rent statistiskt har kvar en rimlig chans till uppflyttning spelat i omgången.

  Det blev segrar för AIK, Morön, Hammarby, Jitex och IFK Kalmar. Och det är just mellan de fem lagen det kommer att stå.

  Under de sju tidigare åren som elitettan har funnits har de två lag som gått upp legat på placeringarna ett till fyra efter nio omgångar.

  Faktum är att fyran efter omgång nio har tagit sig upp på topp två vid tre av sju tillfällen. Den största klättringen stod IK Uppsala Fotboll för i fjol. Efter nio omgångar hade fyran IKUF fem poäng upp till damallsvensk plats. I sluttabellen blev man tvåa, en poäng före trean Hammarby.

  Kollar man poängskörden kan man se att de lag som haft 23 poäng eller fler efter nio omgångar också har tagit en damallsvensk plats. Det talar således för att AIK spelar i högsta serien nästa år.

  Tvåa i årets elitettan ligger ju Morön med 22 poäng. En lite udda notering här är att fyra lag tidigare har stått på 22 poäng efter nio omgångar. Bara ett av dem har lyckats ta sig upp i allsvenskan.

  I fjol ledde exempelvis Hammarby elitettan på just 22 poäng när en tredjedel av serien var spelad. Och de slutade som bekant trea. Även Kvarnsveden 2014 och Assi 2017 har varit topp två på 22 poäng efter nio omgångar utan att orka stå distansen ut.

  Däremot har hela fem lag som stått på 20 poäng efter nio matcher lyckats ta damallsvenska platser. Senast gjorde både Kungsbacka och Örebro det 2018. Det skulle ju kunna tala för Hammarby som står på 20 poäng nu – och som hade just 20 poäng efter nio omgångar senast de gick upp i damallsvenskan, 2016.

  När det gäller poängkrav för att sluta topp två i elitettan noteras att det lägsta något lag lyckats gå upp med är 54 poäng. Det var Hammarby 2014.

  Treorna har haft följande poäng de sju åren: 47-52-52-53-54-55-56. Når man upp över 56 poäng har man således en bra chans att sluta topp två.

  Nu är det 17 omgångar kvar, alltså 51 poäng att spela om.

  I dagens omgång kikade jag lite på mötet Sunnanå–IFK Kalmar 0–4. Kalmar såg bra ut i dag. Men det beror ju rätt mycket på motståndet. För Sunnanå såg verkligen inte bra ut.

  Skelleftelagets defensiv var verkligen inte av elitklass. Ofta prioriterade hemmaspelarna att bevaka yta framför motståndare i eget straffområde. Och det är sällan något framgångsrecept. Många agerade bolltittare och det såg väldigt passivt ut.

  Allt är dock inte mörker i tabelljumbon. Amerikanska nyförvärvet Caroline Murray är en riktigt bra kantspelare. Även forwarden Ebba Grenholm ser spännande ut. Men de båda är alldeles för ensamma.

  I Kalmar tänkte jag studera vänstermittbacken Kajsa Lang lite extra noga. Hon skrev bara ett halvårskontrakt med Kalmar eftersom hon tänkte börja plugga på college i höst. Men i coronatider släpper inte USA in några nya studenter, så Lang blir kvar i Sverige. Då har Kif Örebro visat seriöst intresse för backen.

  Offensivt såg Lang bra ut. Hennes långa inkast är ett spännande vapen. Det var dock ingen bra match att studera henne närmare, för Sunnanå satte inte henne på några svårare defensiva problem.

  19-åriga Lang är en ung talang. En ännu yngre talang är Moröns Tuva Skoog. Hon hoppade in och gjorde 4–1-målet när Morön vann med 6–1 borta mot Bollstanäs i dag. Skoog debuterade i elitettan redan i fjol. Det är anmärkningsvärt med tanke på att hon är född 2005. Har vi några fler spelare födda 2004 eller 2005 i näst högsta divisionen?

  I morgon avslutas alltså den nionde omgången av elitettan med matchen Älvsjö–Alingsås. Det är en match som för båda lagen handlar om att skapa marginal till bottenträsket. Där nere gör Sandviken, Lidköping och Kvarnsveden nu Sunnanå sällskap.

  • Intressant statistik! Det som kanske förvränger årets statistik är att omgångarna i Elitettan är omkastade i och med fördröjningen. Hammarby möter till exempel Jitex, Morön och Älvsjö två gånger var i de sista sex omgångarna, och liknande gäller de flesta lagen. Jag måste dock medge att jag inte vet på vilket sätt det förvränger, annat än att AIK drar nytta av att både Hammarby och Morön inte kan ta treor (om det är samma topplag fortfarande).

   Ellen Wangerheim född 2004 startade mot Sandviken för Hammarby, och har gjort ett mål tidigare under säsongen när hon hoppade in.

 22. Noterar att några av klubbarna i elitettan tar chansen att förstärka sina trupper nu sista dagarna innan transferfönstret stänger. Samtidigt är det väl så att man får spela i elitettan som amatör, så det finns chans att bredda trupperna med amatörspelare fram till månadsskiftet.

  De nyförvärv jag hittat är följande:
  * Sandviken lånar Kim Sundlöv från Djurgården till och med den sista november. Sundlöv är ju gästrike från barnsben, pappa Michael var stor hockeyprofil i Brynäs.
  * Sunnanå har klart med ytterligare en nordamerikansk spelare, kanadensiska Natasha Tcheki-Jamgotchian. Det är verkligen ett drömnamn för de kommentatorer som redan tidigare haft svårt med många uttal…
  * Kvarnsveden värvar forwarden Hanna Lundell från Trelleborgs FF. Lundell har spelat tre matcher i damallsvenskan för Rosengård och 36 matcher i elitettan för Uppsala.

  Det finns säkert fler färska övergångar, som jag missat. Fyll gärna på med namn.

  När jag ändå är igång lägger jag till den del av gårdagens ena blogginlägg som handlar om helgens omgång i elitettan:

  Jag har utropat fem lag som kandidater till de två damallsvenska platserna. Fyra av dem möts inbördes under lördagen. Först tar fullpoängaren AIK 14.00 emot fyran Jitex. Mölndalsklubben är väl den av de fem som jag tror minst på. Och gissningen är att Jitex måste ta poäng i den här matchen om man fortsatt skall ha kontakt med det damallsvenska strecket.

  En timme efter avspark på Skytteholm spelar femman IFK Kalmar måstematch hemma på Gröndal mot trean Hammarby. Det är returmöte mellan mina två förhandsfavoriter till att gå upp. När lagen möttes på Hammarby IP i den andra omgången tyckte jag länge att Kalmar var det starkare laget. Men ett bollskickligt Bajen lyckades till slut vinna. Vid Bajenvinst i morgon blir det väldigt svårt för Kalmar att ta sig upp i allsvenskan.

  Det femte topplaget är Morön. Tabelltvåan spelar på söndag borta mot Älvsjö AIK. Jag har noterat att Älvsjö har spelat sina senaste hemmamatcher på Hammarby IP. Men nu är man tillbaka på Älvsjö IP igen. Kan det hjälpa laget till en skräll?

  I botten är Sandviken–Alingsås omgångens på förhand intressantaste match. Det handlar om match mellan de två lag som ligger närmast ovanför nedflyttningsstrecket. En match där Alingsås har chansen att skapa lite andrum neråt, medan Sandviken kan få riktig kontakt med lagen som ligger ovanför i tabellen.

  Även det här är ett returmöte. Den 1 juli på Mjörnvallen vann Alingsås med 3–0. Det är för övrigt västgötarnas senaste seger. Sedan dess har man två kryss och tre förluster. Låt vara att förlusterna kommit mot svåra motståndare som Hammarby, AIK och Kalmar.

  • Enligt tidningen norran har Sunnanå även värvat en amerikansk spelare vid namn Macy Miller. Kan laget bli att räkna med nu med sju utländska spelare i truppen?

    • “ Men, precis som med tidigare nyförvärv, har pappersarbetet inte blivit klart. Varken Tcheki eller Miller är spelklara och får stanna hemma när Sunnanå möter Bollstanäs på bortaplan under söndagen. Anni Heikka kommer också saknas, då hon är hemma med förkylning. Dessutom tror tränaren att bortamötet kan riva upp lite känslor.”

   • Som vanligt knapphändig information. ”Dajan Hashemi, Hanna Folkesson och June Pedersen är strukna ur den ursprungliga matchtruppen”, skrev Bajen på dagen. En annan faktabit är att Folkesson står på tre varningar, men då fattar jag samtidigt inte varför man skulle vila henne mot just IFK Kalmar?

   • Det var väl tredje finländska spelaren i truppen? Eller fanns det någon mer än målvakt Milla-Maj Majasaari och Jenny Danielsson?

    Med finska Anne Mäkinen som sportchef och med Caroline Sjöblom från Åland som tränare känns det ju naturligt att AIK har koll på vilka talanger som finns i Finland.

    • Tre – det är väl några? 🙂
     Ja det är klart att ledarskapet påverkar. Det är ändå lite intressant, verkar finnas en del talanger. Hur står sig Finland internationellt när det gäller de äldre ungdomslandslagen?

 23. Mallbacken har också breddat truppen under sommarfönstret. Senast in är tidigare Napoliproffset Pato Jerzak samt Monique Fischer. Den senare spelar sin landslagsfotboll för Samoa, och debuterade i elitettan i går.

  Jerzak tycks däremot inte ha spelat för Mallbacken ännu. Det har däremot Kristrun Antonsdottir hunnit göra. Mallbacken hade tunn trupp i serieupptakten. Nu bör man ha fixat bredden. Men det är väl ändå för långt upp till topplagen för att värmländskorna skall kunna blanda sig i någon toppstrid på allvar?

 24. Hammarby har, enligt Expressen värvat en brasilianska, Carol Rodriguez. (Garderar mig för ev felstavning)
  Läste också den här artikeln ; https://www.expressen.se/sport/foreningsliv/19-ar-och-sjukskriven-det-trodde-jag-aldrig/
  Startar tankar och funderingar kring tidig elitsatsning…Unga spelare i damtrupper stället kanske lite andra krav på tränarstaben? Lite mer vaksamhet, lyhördhet och kanske t o m samråd/samtal med föräldrarna? Kanske görs allt detta, jag har ingen aning.
  Hoppas Wilma återhämtar sig och återfår både livs-och fotbollsglädje fullt ut!

 25. Sunnanå lånar amerikanska backen Annika Schmidt från Göteborg FC.

  Om jag inte har missat någon har Skellefteklubben nu tre amerikanska spelare (Caroline Murray, Macy Miller och Schmidt), två engelska (Rosie Young och Keira Heslam), två finländska (Anni Heiika och Akullina Korhonen) och en kanadensisk (Natasha Tcheki-Jamgotchian). Men man har noll poäng.

  Fyra av de utländska spelarna har värvats under sommarfönstret, där man även tagit hem målvakten Lovisa Koss från AIK. Sunnanå gör verkligen ett seriöst försök att klara sig kvar.

  Spontant känns den här satsningen rätt dyr. Vi får hoppas att klubben inte gör något överilat.

  • Nu har Sunnanå tre poäng. Det efter 3–0-seger i dagens viktiga bottenmöte hemma mot Kvarnsveden. I den matchen startade för övrigt fyra sommarvärvningar och fyra lånespelare från Umeå.

   Det var alltså knappast ett samtränat lag Sunnanå spelade med. Egentligen är det ju långt ifrån den arbetsro och kontinuitet man vill ha. Men trots all röra i Sunnanå är laget nu med i serien på allvar. Kanske att alla värvningar kan leda till nytt kontrakt?

   Däremot ser det otroligt mörkt ut för Kvarnsveden. Bara sju gjorda mål på elva matcher talar för att det kan bli division I nästa år.

   I går vann Hammarby med 4–1 mot Bollstanäs. Det innebär att Bajen är på damallsvensk plats inför dagens andra hyperintressanta match i Skellefteå, den 15.00 mellan Morön och IFK Kalmar.

   • Såg Hammarby-Bollstanäs i går men stängde av när domaren obegripligt dömde bort Bollstanäs 1-1-mål.
    Otydligt, obestämt kroppsspråk gjorde att kommentatorn inte ens hade koll på om det var mål eller inte. Svensk damfotboll behöver domare som vill och vågar döma och ta plats!

 26. AIK är i skrivande stund på väg att förlora sin första match i Elitettan i år. BP leder med 1-0 tack vare tidigare AIK-aren Emma Lund.

  AIK hade svårt mot BP även i fjol, då fick de bara 1-1 på Grimsta.

  • Brukar ju vara så när man vunnit många matcher i rad, man kommer närmare och närmare en förlust. Spelade BP hårt/fult – ser att de fick många gula kort. Lite kul ändå att BP fick vinna, känns ibland som att det är bara Hammarby, AIK och Djurgården som ”räknas” i Stockholm. Både på dam-Eoch herrsidan.

   • Såg tyvärr inte matchen, men när jag såg AIK-BP två gånger i fjol så var det solklart att BP inte hade någon ohälsosam respekt för AIK. Snarare blåste BP på bra, och förlorade bara med uddamålet borta och fick oavgjort hemma.

  • Det jämnade ut sig både i toppen och botten i dag. AIK åkte på första förlusten och Sunnanå tog första segern. I övrigt vann Morön toppmötet med Kalmar med 2–0 och Jitex slog Mallbacken med 1–0.

   Även om Jitex och BP fortsatt har viss toppkänning så känns det som att det är mellan AIK, Morön och Hammarby som kampen om de allsvenska platserna kommer att stå. Jag såg andra halvleken av Moröns segermatch i dag. Där spelade laget en ganska enkel fotboll. Enkel, men effektiv. Så fort de fick bollen sökte de sina snabba forwards Hayley Dowd och Katrina Guillou. De har även duktiga kantspelare i Christine Tjärnlund och Ellen Schampi. Den senare har en väldigt fin vänsterfot.

   Morön startade med dansk målvakt och fem amerikanska utespelare. Lagets djupledshot är så bra att det absolut kan sluta topp två. Morön måste vara ett väldigt jobbigt lag att möta.

 27. Nu har Morön precis vunnit med 2-0 och därmed (?) hakat av IFK Kalmar från toppstriden. Jag tror elva poäng till uppflyttningsplats är för mycket för Kalmar att ta in.

  Håller Morön? Håller AIK?
  Kan bli intressant trekejsarslag med Hammarby.
  Jag tror inte fyran Jitex orkar hela vägen. Eller kan de bli årets Uppsala som ligger efter hela året men kravlar sig över strecket i sista matchen?

 28. Full omgång i serien idag. Ser här att både Kvarnsveden och Sandviken har sparkat sina tränare i veckan. Får se om det ger någon effekt.

  Kvarnsveden möter Morön idag och Sandviken spelar riktig sexpoängsmatch borta mot Lidköping.

  • Det har alltså hänt grejer i veckan. Utöver Kvarnsveden och Sandviken har även Kalmar ändring på tränarsidan. Den ana av deras två tränare har hoppat av. Kalmar har även drabbats av en korsbandsskada i form av viktiga Maja Träff Williams. Otroligt tråkigt med alla de här allvarliga knäskadorna.

   För Kvarnsveden gav inte tränarbytet någon omedelbar effekt. Laget föll med 2–0 hemma mot Morön. Däremot fick Sandviken utdelning på sitt tränarbyte. Gästrikarna vann sexpoängsmatchen i Lidköping med 2–0 och är nu ovanför strecket med tre poäng ner till LFK.

   Kalmar gjorde en helt okej insats borta mot serieledande AIK. Men Solnalaget vann med 3–2 och håller undan i toppen. Alla matchens mål kom i den första halvleken.

   Jag såg stora delar av matchen som innehöll två snygga Kalmarmål från Mimmi Asperot, och flera straffsituationer. Kalmar skulle ha haft straff direkt, men fick det inte.

   Istället var det AIK som fick straff efter tolv minuter. Det är inte jättebra tv-bilder, men min känsla är att Linnea Svensson tog boll och inte spelare, och att AIK-straffen således var feldömd. Däremot skulle Adelisa Grabus haft straff i 58:e minuten, då hon fälldes när hon var på gång att runda Kalmars målvakt.

   Är då AIK ett lag som skulle hålla i damallsvenskan? Det är förstås svårt att svara på. Men känslan är att de nog kan göra det med rätt förstärkningar. Det kändes som att de har ett genomtänkt grundspel, och många bollskickliga spelare.

   De ställde upp 4–3–3 med Matilda Rosqvist, Grabus och Rosa Kafaji i anfallet. Många av anfallen gick via pigga Rosqvist på högersidan. Defensivt hade de ganska god kontroll under hela den andra halvleken.

   Utöver Sandviken får man nog säga att just AIK och Morön var omgångens stora vinnare. Hammarby fick nämligen bara 1–1 i den svåra bortamatchen mot Mallbacken på Strandvallen. Därmed har numera AIK en marginal på sex poäng och Morön har fyra poäng ner till trean Bajen. 

   I övrigt vann Alingsås med klara 3–0 hemma mot Bollstanäs och Jitex med 4–1 borta mot Älvsjö och BP med 5–1 hemma mot Sunnanå.

   De resultaten gör att Alingsås nu glider allt längre bort från bottenstriden. Dessutom tar sig Jitex och BP närmare Hammarby igen. De har numera bara tre respektive fyra poäng upp till tredjeplatsen.

 29. Är ju lite nyfiken på hur tränarhalveringen i IFK Kalmar gått till. Skilda åsikter mellan spelare och ledare om satsning? De senaste resultaten som hängt av laget? Bråk? Dålig ekonomi?

  Hur som helst var ju 2-3 borta mot serieledarna ingen katastrofal förlust. Blir intressant att se vad som händer med laget.

 30. Vi har halvvägs in i elitettan sett till att hälften av matcherna är spelade. Däremot är det ingen vanlig halvtidspaus, där alla har mött alla varsin gång. Det är således lite svårare att dra slutsatser av tabellen än det brukar vara.

  Exempelvis har Hammarby fortfarande det damallsvenska avancemnaget i egna händer, trots att man har fyra poäng upp till Morön. De båda lagen har nämligen inte mötts ännu. I årets sjuka spelschema har de båda sina möten under de fyra sista omgångarna.

  I femte sista omgången skall Morön dessutom möta AIK. Så det finns anledning att tro att kampen om de två damallsvenska platserna kommer att avgöras först under de fem sista omgångarna i oktober och november.

  Noterbart här är att det hittills alltid har räckt med 57 poäng för att gå upp. I år är det utifrån poängskörden under de 13 första omgångarna troligt att tabelltrean når över 60 poäng.

  Det innebär i sin tur att fyran BP och femman Jitex bara har kvar en teoretisk chans att sluta topp två. De båda får nog koncentrera sig på att slåss om fjärdeplatsen med Kalmar och kanske även Mallbacken.

  I botten har vi tre lag med sju poäng eller färre – Kvarnsveden, Lidköping och Sunnanå. I de sju tidigare upplagorna av elitettan har det alltid krävts minst 19 poäng för att hålla sig kvar. Eftersom bottenlagen oftast tar fler poäng under seriens andra halva än under den första – mycket beroende på att de ofta har större motivation än sina motståndare i slutomgångarna – är det troliga att det kommer att krävas strax över 20 poäng för att hänga kvar. Det kommer alltså att krävas fem–sex segrar för bottenlagen i de återstående omgångarna.

  Andra halvan av serien drar för övrigt igång med en riktig nyckelmatch i bottenstriden. En match mellan lagen på vardera sidan av nedflyttningsstrecket. Sandviken, som har tio poäng, tar emot Kvarnsveden, som har sju. Här snackar vi sexpoängsmatch.

  En annan intressant match i 14:e omgången är Morön–BP – två av seriens formstarkaste lag. BP har fyra raka segrar – Morön har sju.

  • I halvtid av Morön–BP är det 9–4 i avslut, men 0–3 i mål. BP har tidigare vunnit mot AIK och kryssat mot Hammarby. Brommaklubben framstår alltmer som topptrions mardrömsmotståndare i den här serien.

   I går vann Kvarnsveden för andra matchen i rad, vilket tar dem över nedflyttningsstrecket. Lidköping tog också en viktig poäng i botten.

    • Det här blev en stor dag för AIK och BP. AIK vann med 2–0 i Skellefteå samtidigt som både Morön och Hammarby förlorade. Alingsås stod nämligen för en ännu större skräll än BP:s 4–0-seger mot Morön. Västgötarna vann med 3–1 på Kanalplan, ett resultat som innebär att AIK nu har nio poäng ner till det damallsvenska strecket.

     Dagens resultat innebär även att BP numera är med i racet om en damallsvensk plats. Laget är plötsligt bara en poäng bakom Hammarby, och fem bakom Morön.

     • På lördag spelar BP–Hammarby, en riktig nyckelmatch i kampen om andraplatsen. Noterade för övrigt att Bajen inte hade flyt med domsluten i går. Kollade klippet med höjdpunkter och noterade att Hammarby fick ett regelrätt ledningsmål till 2–1 bortdömt. Det var på nytt ett riktigt uselt domslut. Målskytten befann sig åtminstone en meter bakom bollen i passningsögonblicket, vilket omöjliggör offside. Tråkigt när sådana grova domarmissar kan avgöra en serie.

      Apropå Hammarby såg jag att den tidigare Bajenspelaren Julia Ekholm gjorde comeback igår. Hon slutade ju med fotbollen i vintras. Men igår var hon tillbaka i elitettan igen i moderklubben Bollstanäs dräkt. Kul att hon är tillbaka. Det är tråkigt när talangfulla spelare lägger av redan i tidig ålder. Ekholm är ju bara 24 år, och borde ha sina bästa fotbollsår framför sig.

 31. AIK säkrade idag uppflyttning till OBOS Damallsvenskan genom seger med 2-0 mot Sunnanå.

  För tidigt att säga så?
  Nej, finns inte på kartan att AIK får en svacka som gör att de tappar nio poängs försprång på tolv matcher. Jag kan se dem förlora en eller två matcher men inte tre.

  Och när Morön och Hammarby dessutom darrar och förlorar mot BP (0-4!) och Alingsås (1-3) så är det klart.

 32. Du kan väl inte säga att det är klart nu
  Det är ju 36 poäng kvar. än kan AIK tappa
  Dom har ju alla topplag att möta igen
  Sen finns det säkert några mitten lag och botten
  Som vill vara med
  Att knippa poäng
  Vi får se sen när AIK möter topplagen igen
  Vinner dom då så är det klart

  • Även Hanna Sjöström och så har lagkapten Elin Linde försvunnit samt förstamålvakten Moa Altin har ryktas tagit en paus.
   Valet av tränarbyte kan diskuteras även här?

 33. När ska Morön vackla? Uppenbarligen idag, mot Alingsås, då det blev oväntad förlust, 0-1.

  Men fortfarande lär de två mötena med Hammarby avgöra vilket lag som följer AIK upp i Damallsvenskan.

 34. Det har varit en del snack om toppen, men vilka åker ur…?
  Sunnanå måste göra en mirakulös avslutning på säsongen om det ska räcka, tror inte de orkar. Sandviken och Lidköping känns inte så vassa, förvånansvärt med tanke på rutinen Lidköping besitter. Kvarnsveden, Älvsjö och Bollstanäs klarar sig kvar, vad tror ni?!

  • Har ingen koll på vilka Kvarnsveden har kvar att möta men misstänker att de får kriga ordentligt för att hålla sig kvar ovanför strecket . Sandviken verkar lite rörigt, tränarbyte och spelare som flyttar/tar paus helt plötsligt.

 35. Mycket talar för att Morön idag tappade chansen till uppflyttning till Damallsvenskan i dag.

  Förlust mot IFK Kalmar med 2-3 och nu två poäng bakom Hammarby. Förvisso har Hammarby och Morön kvar att möta varandra två gånger men känslan är att Morön gett sitt bästa samtidigt som Hammarby rimligtvis lärt sig av fjolårsdebaclet.

  Hammarby och Morön möts 25 oktober och 7 november.

 36. Moröns talang Ellen Schampi har brutit foten på två ställen och risken finns att hon missar resten av säsongen. Hon ska tydligen opereras nästa vecka.

 37. Seriefinal AIK-Hammarby (1-2) men tyvärr en medioker match, minst sagt. Bitvis bedrövlig. Både AIKs mål och ett av Hammarbys kom till efter tavlor, Hammarbys backlinje missade ett uppspel och AIKs målvakt Majasaari släppte en enkel boll i sitt hörn.

  Första halvlek var en skur av felpassningar. Andra halvlek lite stabilare men AIK var en stor besvikelse eftersom man knappt skapade någonting trots att man jagade kvittering. I avgörande läge fattade man fel beslut eller passade fel.

  AIK ska vara väldigt glada över att man har 11 poäng (men en match mer spelad) ner till Morön under strecket. Inget av lagen var i närheten av allsvensk klass i dag. Hammarby är dock ursäktade eftersom poängen var det viktiga för dem.

  • På ett sätt tycker jag att skandalen snarare ligger hos förbundet och EfD. Det är tillåtet att drömma, vilket AIK gjort. Det är däremot svagt från SvFF och EfD att dela ut pengar efter drömmar.

   • Ja, min formulering var lite otydlig, med ”kring AIK” menade jag inte nödvändigtvis att AIK var ansvariga för den sneda tilldelningen av pengar. Det är de som delar ut pengar som måste styra upp sin hantering.

    Men jag kan samtidigt ifrågasätta AIKs bedömning av lagets attraktionskraft. Om man sett dem spela på Friends Arena inför drygt 800 åskådare så…

   • Tror ni måste läsa på hur hela upplägget med stödet funkar. Stöden kom till otroligt fort och lämnade ansvar till de som söker att det ska vara korrekt. 1000-tals företagare vet detta.
    Samma för sport o kultur som för företagen. Vi kan från företaget lämna in vilka fantasisiffror som helst i första läget. Sen ska de stämmas av och motiveras på detaljnivå. Stämmer de inte får vi betala tillbaka.
    AIK-bär ansvaret, AIK har gjort fel. Bra att det rättas till.

    • Intressant. Men även om det är som du säger kan ju inte EFD slippa kritik. Som jag ser det är de i högsta grad medskyldiga till den usla fördelningen mellan damelitklubbarna. Medan herreliten (Sef) hade en genomtänkt modell byggd på omsättning och publikintresse valde EFD den enklast möjliga vägen. De gav alla klubbar 43 procent av vad de ansökt om. Knappast en rättvis modell, om man inte ser till att alla klubbar räknar likadant i sina ansökningar.

    • Jag ska erkänna att jag inte är 100 procent påläst, så tack för informationen.
     Men jag vet att ett annat stöd – stödet till korttidspermittering – bygger på att företagen lämnar egen information och då snabbt får pengar, men sedan ska göra avstämningar för att redovisa hur utfallet verkligen blir. Därefter kan hela eller delar av beloppet behöva återbetalas. (Om man t ex haft färre medarbetare permitterade, eller medarbetare permitterade under kortare tid än tänkt.)

     Jag förstår att det inte går att göra exakt likadant med idrotten – trots allt kommer vi aldrig få veta om AIK-BP verkligen blivit en total kassasuccé. Men samtidigt är det något snett om en förening är ”modig” och gissar fantastiska siffror och intäkter, medan de mer modesta/realistiska föreningarna får betydligt lägre belopp.

     Det är som när min arbetsplats en gång i tiden förhandlade bort övertidsersättningen. De som hade suttit och såsat hela dagarna och tvingades jobba över på kvällarna, de kunde redovisa hög övertid och fick därmed ett bra lönepåslag. Medan vi som slet för att hinna gå hem kl. 17.00, vi fick inget påslag alls på lönen.

 38. 50-gränsen för med sig sådana små charmiga grejer som att man får ta kontakt med kassören i en förening för att få en plats på läktaren. Känns hemtrevligt, lite lantligt. Inför Jitex-Bajen nu till helgen.

  Ps. Jag sökte av Jitex webbplats först, och mailade info-adressen (inget svar på 24 timmar), innan jag fick tipset om att gå direkt till styrelsen. Ds.

 39. Efter onsdagens omgång kan AIK börja korka upp champagnen. Man har åtta poäng ner till trean Morön med fem omgångar kvar. Och då skall alltså Hammarby och Morön mötas två gånger. Om jag har räknat rätt kan trean som mest få 61 poäng. AIK har nu 57, och behöver alltså bara ta fem på de fem återstående omgångarna för att vara 100-procentigt säkert på damallsvenskt avancemang.
  AIK kan för övrigt både hjälpa sig själva och Hammarby på lördag, då man tar emot just Morön på Skytteholm. Hemmaseger där och det mesta talar för tre Stockholmslag i damallsvenskan 2021.
  Både AIK och Hammarby tog säkra segrar i dag. Däremot var Morön rätt illa ute – trots 4–1-seger. Skelleftelagets matchavgörande 2–1-mål borta mot Alingsås kom först i 84:e minuten.
  I botten stod Kvarnsveden för en livsviktig vändning i Lidköping. I paus ledde hemmalaget med 2–0. Men när slutsignalen ljöd hade Marie Selander gjort två mål och My Cato ett. Kvarnsveden vann med 3–2 och klättrar över nedflyttningsstrecket.
  I botten noteras också att Sandviken stod för en remarkabel avslutning i hemmamatchen mot BP. Gästerna ledde med 3–1 efter 75 minuter. Men Sandvikens slutspurt tog laget till 4–4 och en poäng som kan bli livsviktig.

  • Så att det blir rätt i matchen mellan Lidköping o Kvarnsveden. Marie Salander gjorde 1 mål, My Cato 1 mål men avgörande 2-3 målet gjordes av 17-åriga Felicia Ersson som således blev matchvinnare. Det var också ”Filles” första mål i A-lagströjan. Värt att påpeka tycker jag.

 40. Ja man kan ju konstatera att serien blir som en del trodde allingsås inte blev något topp lag Jitex åker bara längre och längre ner
  Serien kommer sluta som det står etablerade lag högst upp sen nykomlingar längre ner och åker ur
  Enda som inte är normalt är kvarnsveden Lidköping sesong
  Sandviken Älvsjö Sunnanå har inget i serien att göra egenligen
  Hoppas att Elitettan blir bättre nästa år

 41. Robert Svanström väljer att sluta enligt AIKs hemsida. Inga anledningar nämns, varför väljer man att sluta när man går upp?
  Vem ska träna AIK som nykomling i Damallsvenskan?

  • På ett sätt kanske naturligt, eftersom han teamat ihop med Caroline Sjöblom som lämnar för förbundsuppdrag. Men det är konstigt att AIK bara skriver ”valt att sluta”. Utifrån har ledningen i laget/klubben verkat väldigt harmonisk i år, med bra och tydlig uppdelning mellan sportchef och tränare. Men man ser ju inte allt utifrån.

 42. I den här artikeln vänder och vrider Fotbollskanalen på problemen med elitettan. Kanske inget nytt, men ändå intressant läsning.

  Sammanfattningsvis kan man ju säga att elitettan är bra ur en sportslig synvinkel. Lagen som går upp från elitettan är mer redo för damallsvenskan än de som gick upp när det var två division I-serier.

  Däremot är elitettan dålig ur en ekonomisk synvinkel. Det är den dyraste divisionen i svensk fotboll, en division många klubbar är rädda för att gå upp till. Och självklart är det ett problem att vi har serier som klubbar är rädda för.

  • Verkligen. Om förbundet vill ha Elitettan så får de ge klubbarna rimliga förutsättningar att spela i serien.

   Jag vet inte om jag inbillar mig, men jag tycker kvalitetsgapet mellan Elitettan och Damallsvenskan har minskat. Förhoppningsvis inte enbart pga att Danallsvenskan blivit sämre…

   • ”Om förbundet vill ha”. Det man skall ha klart för sig är att den yttersta beslutandemakten i svensk fotboll ligger hos klubbarna och så skall förbundet genomföra det klubbarna bestämmer. Många tycks tro och tänka att det är tvärt om. Om majoriteten av Sveriges klubbar inte vill ha Elitettan (eller inte bryr sig) utan ett annat seriesystem så har de ju klubbarna möjlighet att bestämma att man skall ha ett annat system.

    • Har nog uppfattningen att klubbarna vill ha EE för kvalitén jfr med div 1, men främst resekostnaderna är ju förstås ett bekymmer. Där kan EFD o SvFF göra mer.
     Ang div 1 så har det funnits enkäter som luftat att dra ner på antalet div 1 serier för att slippa kval till EE. Motivet för så många som idag antar jag är kostnad, men åtminstone i söder spelar 6 eller 3 serier inte någon större roll kostnadsmässigt, och tre serier skulle höja kvalitén i div 1. Finns kanske en risk att den norra av tre div 1 serier kan bli resmässigt kostsam dock, där har jag inte riktigt koll.

  • Tyskland gjorde som vi för några år sedan. De bildade en serie motsvarande Elitettan. I år har man återvänt till två serier, syd och nord. Varför vet jag inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.