Forum Elitettan 2021/2022

Bergdalens IK från Borås blev sista laget att kvala in till elitettan 2022. Vi vet således nu vilka 14 lag som gör upp i serien nästa år – därmed är det dags att introducera en ny diskussionsflik.

Diskussionen om säsongen 2021 hittar du här. Tanken med den här nya fliken är att vi skall hjälpa varandra att hålla oss uppdaterade under både silly season och försäsong. Och förhoppningsvis även få till en riktigt rolig debatt om vår näst högsta serie.

204 tankar på “Forum Elitettan 2021/2022

 1. I min första kommentar i det här nya forumet tänkte jag först slå mig lite för bröstet. I mitt tips inför elitettan 2021 lyckades jag pricka fyra av de fem lag som gick upp, eller åkte ut. Jag hade Umeå, IFK Kalmar och BP på de tre topplatserna, och Borgeby på nedflyttning.
  Men skall man vara ärlig kan man konstatera att jag utöver de fyra korrekta tipsen var ganska snett ute om flera lag. Exempelvis hade jag femman Lidköping på nedflyttningsplats.
  Men nu är det alltså dags att blicka framåt mot säsongen 2022. Till den tionde upplagan av elitettan har vi flera nya lag, bland annat min kvartersklubb, Bergdalens IK. De kvalade in så sent som i lördags, något som också innebär att de har sämst utgångsläge i silly season av alla svenska elitlag på damsidan. Bergdalen slår på många sätt ur underläge inför lagets debutsäsong i elitfotbollen.
  Ett annat lag som slår ur underläge är Morön BK. Jag kan inte läsa Norran, men noterar av rubriker att Skellefteklubben är riktigt illa ute – att klubbchefen lämnat efter bara ett par månader och att damelitsatsningen är i farozonen.
  Kanske att det öppnar för Rävåsens IK Karlskoga, som är första reserv till en plats i elitettan 2022.
  Det lär finnas mycket att diskutera här i forumet framöver. Välkommen in i diskussionen.

 2. Grattis Bergdalens IK, grattis Borås & grattis Johan! Nästa år kan du beskåda bra damfotboll på behändigt gångavstånd! 🙂

  • Ja, trevligt med elitfotboll på riktigt nära håll. Tyvärr är Björkängsvallen för liten för elitfotboll, så det får nog bli en lite längre promenad till Borås Arena. Men det går rätt fort att gå dit också… Men tråkigare inramning med få åskådare på stor arena.

  • Där ser man. Duon gjorde alltså bara ett år i Alingsås. Handfast är en duktig spelare. Det lilla jag sett av AFC har de inte fått ut det av Townsend som jag trodde. Kanske att hon kan få ett lyft i Östergötland.

 3. Älvsjö verkar tappa ett par till Uppsala och nu en till Sandviken (div 1). Naturlig rörelse eller någon större förändring att vänta i Älvsjö?
  Uppsala ser f ö ut att sikta på revansch inför 2022 med 4 nyförvärv klara.

 4. Nykomlingen Bromölla meddelar i dag att man har förlängt med tränare Pierre Persson. Det nya kontraktet gäller två år. Det var ju en högst väntad nyhet.
  https://www.laget.se/IFODAMLAG/News/6830254/Forlangning-Pierre-Persson
  Bromölla var ett av de två lag som jag kommenterade förra lördagen. För det andra laget – Bergdalens IK – har veckan varit lite mindre framgångsrik. Dels meddelade startspelaren Linnea Prambrant att hon flyttar till Italien och Serie C-klubben Lecce. Dels valde klubben att annonsera efter nya spelare via sociala medier.

 5. Alingsås FC funderar på att börja samarbeta med herrlaget Alingsås IF FF, (såg detta på deras hemsida). Anledningen är bl.a att man ser en ökad konkurrens från herrklubbarna i Allsvenskan när dom börjar satsa på damfotboll. Är det någon som vet hur dessa samtal går? Gissar att dom inte kan erbjuda några höga löner och riskerar att bli av med många spelare.

 6. Bromölla fortsätter att förstärka, Tess Friberg målvakt från Sjöstadens DF och Milla Larsson off. mittfältare från Hammenhög!

 7. Så här långt ser det ut som att elitettan 2022 kommer att stå mellan IK Uppsala Fotboll och Växjö DFF. Uppsala var nära i år. Nu har man värvat smart och etablerat. Kvartetten Wilma Thörnqvist, Andrea Thorisson, Linnea Selberg och Rosa Herreros bör kunna lyfta laget ytterligare.
  Växjö underpresterade rejält i offensiven i damallsvenskan i år. Man har tappat 13 bärande spelare, men känslan är ändå att man kommer att få ihop ett slagkraftigt lag. Dagens värvning av Evelyn Ijeh kan vara elitettans bästa i vinter. Ijeh såg riktigt intressant ut i höstas.

  Här i Borås är det nu klart att Bergdalen flyttar från lilla Björkängsvallen till stora Borås Arena.
  Bergdalen har också gjort klart med sina fyra första spelare. Det är backarna Julia Gilkes, Nathalie Andersson och Amanda Platenik samt mittfältaren Hanna Gunnarsson som förlänger. Man är även överens med sina två första nyförvärv, det handlar om duon Agnes Jelander och Alva Persson, som båda har spelat med IFK Värnamo i år.
  På minuskontot har man Linnéa Prambrant som flyttat till italienska Lecce och Therese Björck som bara skall vara tränare.
  https://www.btfotboll.se/sport/bergdalen-flyttar-in-pa-boras-arena-egentligen-for-stort-30e91478/

  • Tycker det var förståndigt av Evelyn och hennes utvecklig att ta ett steg ner till ett topplag i Elitettan och få kontinuerligt med speltid, istället för att offra ett år till på Häckens avbytarbänk! Steget mellan F19 och Damallsvenskan är otroligt stort, framförallt i det fysiska spelet. Tycker att man ska ta ett par år i elitettan eller div.1 innan Allsvenskan!

  • Onekligen ett s.k. lyxproblem för Linnea Liljegärd och hennes trupper. Från den lilla publiknära ”hagen” till den s-t-o-r-a arenan. Hoppas förstås att acklimatiseringen går fort och bra! För övrigt kanske Bergdalen skulle värva en rutinerad spelare med damallsvensk bakgrund, eller varför inte något vasst stjärnämne från någon annan kontinent? Jag gissar dock att klubbekonomin inte tillåter sådana extravaganser. Det kan nog bli en fin säsong ändå för Borås´ bästa lag på spinnsidan.

   Synd ändå att ”gubbvallen” inom IF Elfsborg är så kompakt och ogenomtränglig. Beror det på misogyni (= kvinnofientlighet) eller är man bara nok i sig selv?

  • Utöver att Växjö och Uppsala sugit åt sig massor av etablerade spelare känns det rätt knapert på nyförvärvssidan i serien. Gissar att den sena avslutningen på säsongen gjort att silly season förskjuts extra mycket för elitettanklubbarna. Det är först nu de börjar se ”vilka som blir över” när de damallsvenska klubbarna värvat klart.
   De värvningar i övrigt som sticker ut hittills är ju egentligen bara att Norrköping hämtar Taylor Townsend och Ebba Handfast i Alingsås. Sedan tror jag att Mallbacken har gjort ett klipp genom värvningen av Rävåsens Viktoria Ström. Men hon är ju ingen etablerad spelare.
   Undrar när elitettans silly season tar fart. Om den gör det…

 8. Alingsås har börjat lägga ut förlängningar på sina sociala medier. Hittills lagkapten Moa Jarl, Lisa Mini Johansson med x antal ungdomslandskamper, målvakt Tea Olin, Felicia de Feo, Ebba Ranieli och måltjuven Ina Österlind.

  Känslan är att det kommer en spelare varje dag nu.

 9. Jag tänkte avsluta året med en lite större genomgång av elitettans silly season. Jag gjorde den genom att surfa runt på elitettan-klubbarnas hemsidor. Slutsatsen är att klubbarna har väldigt varierande kvalitet och inriktning på sina hemsidor.

  Lidköpings FK har en dålig hemsida ur nyhetssynpunkt. Jag kan bara se fyra nyheter i taget, och ingen av de aktuella handlar om damlaget. Spelartruppen på hemsidan är inte heller uppdaterad. På klubbens Facebooksida hittar man däremot lite nyheter.
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100057446771027
  Hittills har man mest tackat av spelare som lämnat. Men ett nyförvärv har man, ett spännande sådant, i form av backen Emma Becker från AIK. Henne har jag följt med spänning sedan jag såg henne i 03-landslaget för några år sedan. Får hon sitt lyft i LFK?

  Morön BK:s hemsida ligger fokus på klubbens svaga ekonomi. Man skulle ha haft ett extra årsmöte den 8 december, men det är uppskjutet till den 11 januari. På dagordningen finns en punkt om försäljning av klubbhuset.
  https://www.laget.se/MoronBK/News/6847831/Kallelse-extra-arsmote
  Några nyheter om spelare in eller ut finns däremot inte på Moröns hemsida. På klubbens Facebooksida har man samma nyheter som på den vanliga hemsidan.

  Alingsås FC United:s hemsida kommenterade jag nyss i en separat kommentar. Den har inga spelarnyheter, men väl en uppdaterad trupp. Enda nyförvärvet är målvakten Rebecka Riestola från Nittorps IK. En målvakt som faktiskt håller hög internationell klass på sitt spel med fötterna. Hon har däremot sin längd emot sig. Det blir spännande att se hur hon kan hantera elitfotboll.

  Jitex BK Mölndal:s hemsida kan man läsa om fyra spelare som lämnar ”den lila familjen”. De är dock inte strukna ur truppen. Klickar man in på klubbens Facebooksida hittar man nyheter om ytterligare tre spelare som lämnar. Några nyheter om nyförvärv hittar jag däremot inte.
  https://www.facebook.com/jitex.bk
  Flera av de sju tappen är ordinarie nyckelspelare, något som gör att Jitex borde vara ute och jaga nyförvärv.

  Mallbackens IF Sunne:s hemsida spretar. Truppen är inte uppdaterad, och man har en del spelarnyheter på förstasidan – klubbsidan, medan andra spelarnyheter redovisas på A-lagets underflik.
  https://www.laget.se/MallbackensIFdam
  Även när det gäller Mallbacken får man bäst överblick över truppsituationen på Facebook.
  https://www.facebook.com/Mallbackensif
  Där noteras att Frida Broström har avslutat sin karriär. Och som hon har gjort det. Veteranen avslutade med en otroligt imponerande svit på 277 raka matcher. Sedan hösten 2012 har hon bara missat sju minuters spel. Hon har startat alla 277 matcherna, och bara blivit utbytt i en. Respekt.
  Kring Mallbacken har jag för övrigt flera gånger påtalat att nyförvärvet Viktoria Ström från Rävåsen är en väldigt spännande mittfältare. Hennes vänsterfot håller hög klass.

  Älvsjö AIK har bra uppdatering på sin hemsida. Där finns info om både förlängningar och nyförvärv. De nya spelarna är intressanta. Det handlar om jättetalangen Maja Wangerheim från Hammarby, forwarden Mathilda Lindström från BP och målsprutan Moa Sjöström från Enskede. Sjöström skall bli väldigt spännande att följa. Hon gjorde 32 mål i division I för Team TG 2019. Och hon kopierade bedriften för Enskede i år.
  https://www.alvsjoaik.se/nyheter/?ID=145606&NID=859907

  IFK Norrköping ligger på samma hemsida som sitt herrlag. Sidan känns både snyggare och mer lättnavigerad än seriekonkurrenternas.
  https://ifknorrkoping.se/nyheter/nyhetsarkiv/?_sft_category=dam
  På Pekings hemsida noteras att laget hittills gjort en spännande silly season. Utöver uppmärksammade nyförvärven Ebba Handfast och Taylor Townsend från Alingsås har man plockat in My Cato från Linköping och Elsa Burvall från Bollstanäs.

  Sundsvalls DFF har spelarnyheterna under lagfliken på klubbens hemsida. Personligen tycker jag att nyheter om nyförvärv och förluster bör ligga på klubbens huvudsida, men bättre på underflik än inte alls. Fyra nyförvärv är inrapporterade: Wilma Näslund (Sandviken), Tilde Westman (Umeå) samt Tilda Wärulf och Olivia Wallner (båda Selånger).
  https://www.laget.se/SDFF1/
  Sundsvall har även uppdaterat sin spelartrupp, vilket förstås är ett plus. Där noteras att årets näst bästa målskytt, Lee Winroth, är borttagen. Hon var duktig när jag såg Sundsvall i Alingsås, så det känns som ett tungt tapp.

  Gamla Upsala SK, eller Gusk som man kallas, har en informativ hemsida. Där redovisas både förlängningar, tapp och nyförvärv. Nya spelare är: Stina Huss (Rimbo), Thea Barkfeldt (IK Uppsala) samt Sofia Paulsson och Sanna Öhlund (båda Bollstanäs).
  https://www.gusk.nu/?firstRef

  Team TG:s hemsida är snygg och har en del intressanta artiklar. Däremot hittar jag inga nyheter om förändringar i damtruppen. Klubbens Facebooksida har samma innehåll som hemsidan.
  https://teamthorengruppen.se/
  https://www.facebook.com/TeamTGFotboll

  Ifö Bromölla IF har föredömlig uppdatering kring sin trupp, både på huvudsidan och damernas underflik. Signaturen Palle har ju dessutom löpande informerat om truppnyheterna här i Forum Elitettan. Det mest namnkunniga nyförvärvet är Pato Jerzak från Umeå.
  https://www.laget.se/IfoBromollaIF

  Bergdalens IK har däremot en mycket svag hemsida – sannolikt sämst i serien. Det tog nästan två veckor att berätta att klubben tagit sig upp i elitettan. Och några spelarnyheter finns varken på huvudsidan eller på damernas underflik.
  https://www.laget.se/BERGDALENSIKDAM/
  Precis som flera andra klubbar i serien är Bergdalen bättre på Facebook än på sin egen hemsida. Dock saknas nyheter om förändringar kring spelare och ledare även på Facebooksidan.
  https://www.facebook.com/Bergdalensikdamer
  Kring Bergdalen har jag berättat om truppnyheterna. Man har fem nyförvärv, där Agnes Jelander från IFK Värnamo på förhand känns som den mest spännande. Hon fick några minuter i damallsvenskan 2020 för Växjö DFF.

   • Svaret är väl både ja och nej. Nej eftersom att jag vid uppstarten av genomgången tänkte att jag redan hade skrivit om de båda seriefavoriternas viktigaste värvningar, och att jag därför skulle göra en snabbgenomgång av läget i övriga lag i serien. Sedan tog det både mer tid och blev en mer ingående genomgång än jag tänkt mig.

    Och när du uppmärksammar det så ser jag att jag inte heller lyckades få med den tänkta hänvisningen till inlägg om de båda givna topplagen Uppsala och Växjö. Så jag förstår att känslan är att jag har glömt dem.

    Men vi kan väl reparera det genom att köra en liten grundligare uppdatering av läget hos seriefavoriterna. Båda de lagen har utöver starka trupper också föredömliga hemsidor. Uppsalas genomgång av truppen är ju faktiskt grymt bra:
    https://www.uppsalafotboll.se/nyheter/?ID=189734&NID=858854

    IK Uppsala Fotboll var nära att gå upp i damallsvenskan redan i år. Nu har man värvat smart och etablerat. Visst tappar man duktiga spelare i trion Ellen Toivio, Agnes Nyberg och Ida Strömblad. Men på pappret tycker jag att nyförvärven gott och väl ser ut att matcha tappen. Kvartetten Wilma Thörnqvist, Andrea Thorisson, Linnea Selberg och Rosa Herreros bör kunna lyfta laget och Johanna Renmark är en talang som blir spännande att följa. I nuläget går det inte att tippa Uppsala lägre än topp två.

    Samma sak med Växjö DFF. Årets damallsvenska lag underpresterade rejält i offensiven. Efter nedflyttningen har man tappat 17 spelare varav nästan alla bärande. Känslan är ändå att man kommer att få ihop ett slagkraftigt lag. En grund är förstås att man behåller stabila backarna Elin Karlsson och Emma Pennsäter. Växjös truppbygge går för övrigt att följa här på bloggens silly seasonsida.
    Där framgår att man framför allt har värvat ungt och spännande. Evelyn Ijeh känns som elitettans bästa värvning i vinter. Känslan under hösten var att hon var på väg mot sitt stora genombrott. Hon känns alltså som en bra lösning på Växjös offensiva problem. Hon lär få bra understöd av Nesrin Akgün – en stor mittfältstalang som dominerade i division 1 i år.
    Amanda Altheden, Hanna Stokki och Sophia Redenstrand är andra framtidsnamn som gör Växjös lag väldigt intressant. Visst är det en utmaning att bygga upp ett helt nytt lag. Men känslan är ändå att Växjö har så mycket kvalitet i truppen att nye tränaren Olof Unogård skall ha goda chanser att göra lagets sejour i elitettan ettårig.
    Växjös hemsida är alltså högklassig. Se bara den här fina presentationen av nämnda nyförvärvet Akgün:
    https://www.svenskalag.se/vdff/nyheter/1726175/officiellt-nesrin-akgun-till-vaxjo-dff

 10. Silly season är ju inte slut ännu, men känns som att Uppsala och Växjö blir överlägsna nästa år. Kanske drar sig Morön ur serien, deras pengar är ju slut. Alingsås, Jitex, Bergdalen, Bromölla m.fl kan ju inte erbjuda så höga löner till spelare, så dom får satsa på unga talanger….

 11. Bromölla startade upp sin försäsongs träning idag! Ser ut som de ska träna fyra gånger i veckan. 11 tränings matcher är inbokade den första redan den 16 jan. borta mot Danska Bröndby!

 12. Det verkar som att Jitex tappar sina allra bästa spelare…sedan fyller dom på med bra Div. 1 spelare samt med lovande juniorer, men sammantaget tror jag dom blir lite svagare säsongen 2022..

  • Det är ju väääääääldigt tyst i alla Jitex sociala medier. Bara massa avtackningar. Inga tränare eller spelare presenterade än alls vad jag sett. Att man blir av med ett par duktiga spelare som går till OBOS är ju en bra klapp på att föreningen utvecklat tjejerna men det där händer ju ofta i lag så inget konstigt. Det som är skumt är ju att man inte lägger ut någon info what so ever om truppbygget 2022. Men kanske kommer en strid ström snart…

 13. En liten uppdatering om Morön eftersom jag råkar ha tillgång till Norran för tillfället. Föreningen är räddad ekonomiskt tack vare en försäljning av kansliet till kommunen för 2,5 miljoner kronor. En arbetsgrupp är tillsatt för att utreda elitsatsningens framtid, med en deadline satt till 22 januari. Det finns två alternativ men i praktiken leder bägge fram till att man bryter ut elitsatsningen, alltså damerna och damjuniorerna i en egen förening och håller barn- och ungdomsverksamhet, samt herrlaget kvar i den nuvarande föreningen. Två styrelser och skild ekonomi, för att som jag förstår det hindra elitverksamheten från att ta pengar från ungdomsverksamheten vilket tydligen varit fallet den senaste tiden.

  • Det stora problemet med ekonomin löst och man har nu noll i stället för minus i kassan.
   Kvar är det mindre (?) problemet: vem ska spela?
   Från fjolårets startuppställningar har följande lämnat: Tuva Skoog, Ellen Schampi, Michaela Kovacs, Lova Andersson, Louise Högrell, Emma Viklund och Thea Bergsten, de flesta faktiskt till allsvenska klubbar.
   De fyra utländska Hildah Magaia, Arianna Veland, Carla Portillo och Rebekah O’Brien har sannolikt åkt hem.
   Minst två övriga sitter med flera anbud och funderar.
   Lutar det inte mot att man får börja om med ett F16-lag i en lägre division?

   • Ja det är en bra fråga! Jag har inte koll på truppen som du har, men de kan ju också välja att spela säsongen med juniorer och börja om i division 1 nästa år. Kanske inte så trevligt för spelarna, och dyrt att resa runt ett år i Elitettan med målet att åka ur, men det är ett alternativ i alla fall.

    • Jag tror det blir för dyrt för dom att spela i Elitettan, bara resorna kostar dom mer än en miljon. Dom har heller inget konkurrensmässigt lag, att förlora match är inte så roligt. Jag tror dom kommer att dra sig ur. Hoppet är att Sunnanå vill samarbeta med dem, nu när dom är skuldfria.

 14. Varför ligger senaste inlägg sist? Blir bara jobbigt att bläddra och efterhand som inlägg fylls på blir det bökigt. Borde vara enkelt att fixa till, eller? Bra och trevligt att läsa detta forum annars👍

  • Håller med om att det är ett problem att det blir väldigt mycket scrollande på inlägg med många kommentarer, som det här diskussionsforumet.
   Problemet är att jag inte hittar någon funktion där jag kan ändra för enstaka inlägg. Vänder jag på följden gäller det precis alla inlägg på bloggen. Och i de mer aktuella inläggen blir debatten konstig när man måste läsa underifrån. Jag testade att vända på ordningen ett tag, men valde att återgå till att låta kommentarerna sorteras med den äldsta överst och den nyaste i botten.

 15. Hm… tekniken är tyvärr inte fulländad, så då får man göra det bästa av situationen. Tycker det är logiskt med kommentarer i fallande ordning, alltså den äldsta överst o.s.v. Däremot blir det problem om det ska handla om ”kommentar till kommentar till kommentaren…” – alltså en längre diskussionskedja. Då är förstås den enkla lösningen att skicka in ett nytt inlägg i samma ärende – som ju förekommer!

 16. Ännu ett (övre) norrlandslag tvingas lämna in elitlicensen i elitettan. För två år sedan var det Assi från Kalix. Nu är det Morön från Skellefteå.
  Enligt lokal media bildar man Skellefteå FC som tar över elitlicensen och platsen i elitettan. F17 och F19 kommer att ingå i den nya föreningen som kommer att ha en budget på cirka 7,5 Mkr.
  Övrig ungdomsfotboll och en plats i div 3 kommer att ingå i Möron BK.
  Man kan ju tycka vad man vill om förfaringssättet men det torde vara väl förankrat hos SvFF och inom dess regelverk.
  Orsaken till Moröns dåliga ekonomi är säkert flera, men de långa och svindyra resorna i elitettan och i F19-serien är det stora problemet. Många av resorna sker med buss och när diselpriset har chockhöjts i vinter så kommer det att drabba klubbarna ännu hårdare!
  Gör om seriesystemet så att det passar klubbarnas skrala ekonomi. Bättre med sunda än skuldtyngda föreningar.

  • Fast här tycker jag ändå att regelverket är bra. För enligt vad du berättar så läggs ju inte Moröns elitlag ner, utan det flyttar bara över till en ekonomiskt mer fördelaktig föreningsform. Och det är ju bra att man kan göra föreningslösningar som gör att elitsatsningen inte behöver gå ut över ungdomsverksamheten.

  • Jag tycker SVFF resebidrag skulle höjas istället för att man ska behöva arrangera om det sportsliga för att ha råd vara med i Elitettan. Vill man verkligen göra slag i saken att satsa och utveckla svensk damfotboll är detta ett av de absolut första och säkraste investeringar man ska göra. Att låta lag som kvalificerat sig på eget bevåg spela i den serie man hör hemma i oavsett var i landet föreningen ligger. Ska damfotbollen utvecklas måste det sportsliga få prio ett och det stora utrymmet utan att man ska behöva oroa sig ifall ett norrlandslag eller skånelag kliver upp eller åker ur. Sen ska det självfallet finnas redovisningskrav så föreningarna kan påvisa att det riktade resestödet från SVFF verkligen gått till resor och inte finansierat andra kostnader i laget/föreningen.

   • Håller helt med!
    Tyvärr är SvFF fortsatt ett förbund som inte bryr sig särskilt om damernas fotboll. Ledningen brukar skydda sig med motiveringen att ”vi deltar i en del projekt” inom damfotbollen.
    Höjdarna lär dock dyka upp på hedersläktaren under EM i sommar, om det går bra för Sverige så solar de sig i medaljglansen ett tag. Men efter någon vecka har förbundet glömt det mesta, t ex att det är 1.315 km mellan Morön och Bromälla – enkel väg!
    Som ovan beskrivs måste förbundet ge riktade bidrag till klubbarna i Elitettan som inte lär få något från Via Play-avtalet. Förutom resebidrag vore ett bidrag till bättre organisation i varje klubb önskvärt som t ex physio och massör.
    SvFF har för övrigt god ekonomi.

    • Exakt! Riktade stöd som är för att ge förutsättningar för varje E1 klubb att kunna agera proffsigare och mer elit. På så vis kan de sponsorpengar resp. lag/förening drar in spenderas där klubben tycker det gör mest nytta. Högre spelarlöner, bortfall av inkomst vid längre resor eller vad det nu kan vara.
     Jag tycker det är högst anmärkningsvärt att inte detta är krav som lyfts och högljutt kommer från EFD som ska jobba och verka för att utveckla och stötta damfotboll i Sverige.
     Jag är rätt frågande till vad EFD gör över huvudtaget och vad man själva anser man åstadkommit senaste 10 åren som verkligen lyft svensk damfotboll och möjliggjort att den går framåt.

   • Har noll förväntningar på EFD!
    Vore intressant att se avtalet med NENT….
    Är det 20-30 Mkr per år eller under fem år?

 17. Jitex/Älvsjö AIK: Magda Le Therisien ansluter till Jitex från Älvsjö. Kul att det börjar komma information från Jitex.

 18. Träningsmatch.
  Bromölla – Malmö FF 4 – 4!
  Ett bra Malmö FF med flera namnkunniga spelare som SVT:s expertkommentator Saga Fredriksson spelade jämnt med Bromölla.

 19. Ni som har tillgång till Norran, hur går det för Morön? Att det inte blir något Skellefteå FC verkar ju klart. Men vad händer med elitlaget? Drar man sig ur elitettan? Eller kör Morön en budgetsatsning för att säkra en plats i division 1 till nästa år?

  • Minst sagt en komplicerad soppa, men nystartade Skellefteå FC har tackat nej till platsen för att man inte känner stödet från de två andra föreningarna, och Morön står fast vid att de inte har resurserna att driva en elitsatsning. Det verkar alltså som att ingen kommer utnyttja den elitlicensen som finns till förfogande.

   Det verkar som att konflikten ligger i att Skellefteå FC ville elitsatsa från ung ålder, medan de andra föreningarna tyckte att deras uppgift skulle vara F17 och uppåt. Enligt en artikel är det fortfarande åtta spelare kvar i truppen som skulle utgöra stommen, och de åtta kommer inte ha den lättaste uppgiften att hitta platser i redan spikade trupper på ett sätt som passar in med det övriga livspusslet.

   Jag bor långt ifrån Skellefteå så har ingen insyn, men utgående från det som en av spelarna säger (Villemo Dahlqvist) verkar det handla om prestige istället för att faktiskt försöka hitta en vettig lösning.

 20. Bergdalen har spelat sin första träningsmatch för året. Det blev förlust med hela 8–1 (3–0) mot danska FC Thy Thisted, som är ett av sex lag som skall spela om det danska mästerskapet under våren. Samma Thy Thisted som Växjö DFF spelade 1–1 mot i torsdags.
  Danskorna var bra på högerkanten, och satte Bergdalens vänsterförsvar på svåra prov. Ofta för svåra.
  Bergdalen bytte friskt efter paus. Man gjorde 20 bra minuter i början av den andra halvleken, men när tröttheten slog till på slutet rasade målen in. Svårt att dra några fler slutsatser från årets första träningsmatch än att Bergdalen har mycket att jobba med.

   • känns defntivt som Uppsala växjö och Norrköping är mina topp tre om man ska tippa. såg Uppsalas match nu senast mest postiva man är mkt mer farliga i djupled i år. med nicole robertson

  • Det saknades några nyckelspelare i ”Gnaget”, som Klingwall, Grabus och Törnblom von Schmalensee, lite reservbetonat, alltså. Men det förringar på intet sätt Norrköpings fina bedrift. Enligt AIK:s egen nyhetssida så blev man helt enkelt utspelat av Elitettanlaget. Om man får anknyta till dagsaktuell sport på annat håll, så var IFK en slags Nils van der Poel, medan AIK var en Frida Karlsson (förlåt, Frida).

 21. Vittsjö – Jitex 3-0 (1-0)
  1-0 Sällström 32’, 2-0 Moa Karlsson 85’, 3-0 Markstedt 89’ (enl Vittsjö Instagram o domar-rapporten)

  • Känns som det börjar bli sent dra sig ur nu tveksam till om något lag ta chansen. Så kommer de ej till spel finns nog risken blir ett lag mindre i år.

 22. Nåt Morön i Elitettan kan det det knappast bli då de få spelare från fjolårssäsongen är nära Umeå IK och Team TG. Att nåt lag nappar på att hoppa in kan vi glömma. Hur ska ett sånt kunna hinna rusta för Elitettan?

  • Synd att dom inte kommit fram till detta tidigare, så att något annat lag fått chansen att förbereda sig för spel i Elitettan. Nu blir de förmodligen ett lag mindre i serien. Sen finns det säkert dom som tycker att det blir en långresa mindre!

  • Nej jag läste en rubrik som sa de inte fick ihop sponsorer.
   Då är det ju stor risk det blir ett lag mindre i år. Ska väl mycket till om de laget som får frågan ta deras plats anser sig ha både trupp och ekonomi för det med ytterst kort varsel.

 23. IFK Norrköping skriver kontrakt för 2022 med b/mf Amanda Jeppsson , senast i div 4 med Sleipner, tidigare Smedby i div 1. Manager Fredheim säger till NT om ytterligare tillskott: ”Vi vill ha in minst en spelare till, det kanske blir två, men det kan också bli ingen alls. Vi jobbar för det, men kommer inte ta in vad som helst. Det ska vara någon som är på den nivån där vi befinner oss just nu – om inte bättre”

 24. Träningsmatch Norrköping – BP 0-0, en match där BP hade svårt att komma till tals med IFK:s höga press och Norrköping i sin tur spelade bra till sista tredjedelen men hade svårt att komma till avslut. Inte förrän mittback Irma Cajlakovic drog på sig en frilägesutvisning med halvtimmen kvar tog BP över lite mer, men IFK höll undan till 0-0.
  Eventuella spioner från allsvenskan hade nog inte så mycket att anteckna förutom ”vapen mot BP – hög press”.

 25. Nu är det klart – Morön BK har dragit sig ur elitettan. Serien består just nu bara av tretton lag. Men förbundet tycks jobba på att fylla ut den sista platsen. Frågan är vilken klubb som är intresserad av att ta platsen med bara 1,5 månader till avspark.
  https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2022/02/moron-drar-sig-ur/

  Reservlistan bör se ut så här:
  1) Rävåsens IK Karlskoga
  2) Sollentuna FK
  3) Notvikens IK FF – 47 poäng på 20 matcher, snitt 2,35
  4) Sandvikens IF – 51 på 22, 2,32.
  5) FC Rosengård 2017 – 50 på 22, målskillnad +43.
  6) IFK Örby – 50 på 22, +35.
  7) Boo FF – 48 på 22, +38 – 63–25
  8) IK Rössö Uddevalla – 48 på 22. +38 – 55–17

 26. IK Uppsala vs Sandviken 4–0 (2–0). Mål: Nicole Robertson 2, Taryn Reis 2. Bra stabil insats borde kanske varit något mål större. Man gav även några juniorer chansen.

   • Den matchen var jag nyss i Ryda fotbollshall och kollade in. Det var väldigt tydligt vilket lag som kom från damallsvenskan och vilket som kom från division 1. Växjö imponerade, och hade riktig lekstuga mot ett utspritt Bergdalen i början. Det var 1–4 och Nesrin Akgün hade gjort hattrick redan efter 23.30.
    I paus ledde Växjö med 6–1 och man funderade över hur många mål det kunde bli. I den andra halvleken var Bergdalen mer kompakt och man lyckades stoppa den allra värsta blödningen. Matchen förstärkte min uppfattning om att Växjö är favorit till att ta en damallsvensk plats, medan Bergdalen är ett av lagen som kommer att få slåss för kontraktet.

   • Mallbacken kanske inte hade något att sätta emot offensivt mot Djurgården men det såg ändå ut som att det fanns en grund som kan hålla för den övre halvan av Elitettan. Det är dock väldigt svårt att dra några slutsatser när det ändå är en sån nivåskillnad mellan lagen.

 27. Vi har tråkiga nyheter från Mallbacken och oroande från Alingsås. Mallbackens Emma Eriksson har dragit av korsbandet om missar hela säsongen. Skadan uppstod i träningsmatchen mot Hertzöga i början av februari.

  I Alingsås har flera spelare fått knäproblem samtidigt. Min tolkning av en rubrik i Alingsås Tidning är att man fått hyfsat lugnande besked. Någon som kan läsa den här artikeln kanske kan ge mer kött på benen?

 28. Helene eke klar för Uppsala. Kontraktet skrivet till sommaren. Ska ersätta sofia from som ska opereras och tillbaka efter vårsäsongen.

 29. Träningsmatch: IFK Kalmar – IFÖ Bromölla 4 – 1 (På neutral plan i Karlskrona)
  Samtidigt passade Bromölla på att visa upp ett nyförvärv i Emmy Blomberg just från IFK Kalmar!

 30. Jitex – Häcken 0-5 (0-1) i Svenska Cupen
  Bra spel och mycket kämpa från Jitex i 65-70 minuter.Sedan forcerade Häcken på och Jitex krafter sinade.Häcken behövde vinna med 6 mål för att gå upp i toppen av tabellen.

  • Instämmer, ffa första halvlek var riktigt bra av Jitex. Då var även (halv-)chanserna ganska likvärdiga. I andra blev det tuffare även om man höll bra emot till ca 70e min.

 31. Precis kollat klart På reprisen Mellan Uppsala Fotboll vs Djugården 3-2(2-2) mål för Uppsala 1-2 Andrea Thorison 2-2 Nicole Robertson 3-2 Rosa Hereros.

  det ska dock sägas att djurgården allra bästa spelare vilas till svenska cupen men man hade ändå ett slagkraftigt lag. Matchen började inte så bra då djurgården lyckas kontra på högerkanten två ggr med och hade ganska tidigt 0-2. Uppsala jobbade dock sig in matchen . gillar verkligen speeden på kanterna man har. Johanna Renmark var farlig matchen igen var oxå hennes två inspel som resulterade i 2-2 . inte lika mkt chanser i andra men båda lagen hade chanser att avgöra. Rosa Hereros avgjorde med 3-2.vidhåller vad ja sa innan Uppsala ser intressant ut och idenna match visade man som sagt moral efter 0-2 underläge. Nytt test på Lördag då man tar emot Aik.

 32. En fundering. Finns det några klara samarbetsavtal kring utlåning av spelare mellan damallsvenska och elitettanklubbar? Man tänker ju exempelvis att UIK och Team TG borde kunna samarbeta. Och i fjol hade Häcken och Lidköping ett sådant avtal. Tror inte att det gäller även i år. Eller?

  • Jag har inte svar på din fråga men det är något jag tänkt på i flera år; Varför så få klubbar på damsidan, framförallt där klubbarna ligger i varandras närområde, inte jobbar med lån av spelare. Istället får unga spelare från klubbarnas F19 lag leva med ingen till ytterst lite speltid och harva kvar med matchspel i F19 allsvenskan vilket får till följd att de förr eller senare byter klubb. Då har de ofta stagnerat och får lite grann börja om med rätt stukat självförtroende.

   • Jag skulle gärna se fler samarbeten mellan klubbar i Damallsvenskan och Elitettan. F19 serien håller en ojämn standard beroende på hur många A-lagsspelare som är med. Tror att man utvecklas mer i att spela i div.1 eller Elitettan framförallt i det fysiska spelet. Jag vet att Kristianstad och Bromölla hade ett samarbete på gång men att dom hade olika syn på utlånings avtalet.
    Bromölla ville ha permanent utlåning över säsong som jag tycker är det rätta, medan KDFF ville låna ut till matcherna.

  • Linköping (och även Eskilstuna) har haft ett sånt låneavtal med IFK Norrköping i flera års tid. Jag vet inte om de har det i år då IFK satsar hårt på att gå upp. Jag tror inte det. Visst det finns en viss nytta med det för den enskilda spelaren, särskilt om hon har spelat i den inlånande förening tidigare eller har en bra relation med det lagets tränare. Men i många fall så finns det även problem. I Linköping och Eskilstunas fall så var utlåningarna bara till matcherna och kanske sista träningarna innan match. Vilket gör att spelaren hamnar i en situation där den inte får en riktig chans på vardera stället. Inte tillräckligt med träningar med LFC för att för att på allvar öka chansen för spel i a-laget, och inte heller för att kunna samarbeta med spelarna och lära sig IFKs spelsätt. För många av utlåningarna har det även blivit så att de har fått spela på positioner som inte varit optimala för deras utveckling, t ex forward har spelat yttermittfältare eller mittback har fått spela ytterback. Eller så har de bara fått göra korta stressfyllda inhopp. Det kan också göra att deras belastning blir för hög så de går sönder. Ett av dessa spelares problem är att de inte är så mycket bättre att det är värt att flytta på eller peta någon av nyckelspelarna (dvs göra nyckelspelaren förbannad). Ofta har spelarna dessutom bara korta kontrakt över ett eller två år vilket också det inte värt att låna ut. Det verkar dock bli lite bättre i och med att övergångssummor börjar komma in i damfotbollen. I LFCs fall har man även hjälpt IFK Norrköping till att bli en verklig konkurrent med sitt samarbete, och kommer antagligen ta över förarsätet i Östergötland om de bara har viljan i föreningen. Vad vissa föreningar göra nu är att starta lag eller ta över lag för att försöka hitta ett mellansteg. LFC, Rosengård och Häcken försöker göra så. Det är dock svårt att hitta en lämplig nivå även för dessa lag då Elitettan är lite för dyr och lite för bra för att bara lita på talanger, och botten av 1an och division 2 är för dålig för att utveckla talangerna för allsvenskan, då kan spelarna lika gärna spela F19 där de förhoppningsvis har bra tränare en med ordentlig anställning. Förhoppningsvis hjälper serieomläggningen till med detta.

 33. Uppsala Fotboll – Aik 0-3(0-1)
  en okej insats av uppsala. dock inte samma fina press spel . tyckte det syndes renmark började på bänken och thorison ej va med. Aik va dock tunga och gjorde de bra. frågan var om onsdagens match satt lite i benen på vissa. Uppsala saknade även det lite sista tredjedelen idag men samtidgigt så var aik bra defensivt.

 34. Träningsmatch IFK Norrköping – Lindö FF (div2) 7-1.
  Norrköping luftade sin bänk och hade dessutom lånat ett par 16-17 åringar från div 1o2-klubbar. Man gjorde det klassiska misstaget att falla in i motståndarens tempo och lät också Lindö ta ledningen på deras enda målchans. Detta kombinerat med oskärpa framför mål gjorde att Lindö ledde en bit in i andra halvlek. Då bytte IFK in några ordinarie startspelare, drog upp tempot och satte sju bollar sista halvtimmen, bla fyra mål av Lovisa Gustafsson.

  • Ja, IFK föll i den inte helt ovanliga fällan att underskatta ett pappersmässigt klenare motstånd, säkert p.g.a. de oväntat stora framgångarna i träningsmatcherna. Dessutom handlade det om ett lokalderby där den lägre rankade givetvis var extra taggad för att ge elitlaget en näsbränna. I vilket fall en en nyttig tankeställare för Lovisa Gustafssons gäng när andra säsongen i Elitettan står för dörren.

 35. Ik Uppsala – Gamla Upsala 4–0 (3–0). Ganska bra första. Andra lite mer avslagen. Mål för Uppsala: Renmark 2, Reis och Robertson. Säker seger.

 36. Här kommer mitt tips tror de kommer va rejält med poängskillnad mellan tre och fyran samt en del nykomlingar får de svårt

  1. Växjö
  2. Uppsala
  3.Norrköping
  4 Alingsås
  5 Lidköping
  6 Mallbacken
  7 Älvsjö
  8 Sundsvall
  9 Gamla Uppsala
  10. Jitex
  11 Bromölla
  12 Team Tg
  13 rävåsen
  14 bergdalen
  1

  • 1. Växjö
   2. Uppsala
   3. Norrköping
   4. Alingsås
   5. Lidköping
   6. Mallbacken
   7. Jitex
   8. Sundsvall
   9. Älvsjö
   10. Bromölla
   11. Gamla Uppsala
   12. Team TG
   13. Rävåsen
   14. Bergdalen

  • 1 Växjö
   2 Uppsala
   3 Norrköping
   4 Mallbacken
   5 Lidköping
   6 Alingsås
   7 GUSK
   8 Älvsjö
   9 Sundsvall
   10 Jitex
   11 Bromölla
   12 Team TG
   13 Bergdalen
   14 Rävåsen

   Stort gap mellan trea och fyra samt 11 och 12.

 37. Träningsmatch i Palma de Mallorca: UD Collerense – IFK Norrköping 0-10. UDC är mittenlag i spanska andradivisionen som består av sju grupper, så de håller möjligen svag svensk div 1-klass.

 38. Växjö har skrivit kontrakt till luli 2022 med Australiensiska mittbacken Annabel Haffender från Brisbane Roar!

  • Växjö
   2 Uppsala
   3 Norrköping
   4 Mallbacken
   5 Lidköping
   6 Alingsås
   7 sundsvall
   8 jitex
   9 älvsjö
   10 team tg
   11 Bromölla
   12 gusk
   13 Bergdalen
   14 Rävåsen

 39. Värmlands Folkblad om läget i Mallbacken:

  ”Nyförvärv: Tea Lundmark (mv), Bollstanäs, Alla Herasymchuk (mv), FC Hayasa, Jenna Zuniga (b), California State University, Clara Heiche (b), Kif Örebro, Ellen Andersson (b), Djurgården, Frida Hedin (b), Torsby IF, Emma Tibell Häger (mf), Hertzöga BK, Viktoria Ström (mf), RIK Karlskoga, Kari Johnston (mf), Amazon Grimstad, Elin Hedin (mf), Torsby IF, Liudmyla Kunina (fw), WFC Zhytlobud Kharkiv.

  Förluster: Elin Svan (mv), Timeout, Emma Johansson (mv), klubb ej klar, Frida Broström (b), slutat, Sarah Bergman (b), Degerfors IF, Nellie Blomqvist (b), Hertzöga BK, Emmie Johansson (mf), do, Venera Rexhi (mf), långtidsskadad, Adina Jansson (mf), Säffle SK, Malin Ahlberg (mf), slutat, Sarah Michaels (fw), Lidköping FK, Emma Eriksson (fw), långtidsskadad

  Tränare: Jonas Rehnberg, Krister Nilsson och Maria Busk Madland.

  Placering förra säsongen: 9a.

  Egen målsättning: ”Vi siktar på att komma på övre halvan”

  Seriefavorit: Växjö, Uppsala och IFK Norrköping.

  Premiärmotstånd: RIK Karlskoga, söndag (b)”

  Ganska rejäl omstuvning som synes. Båda målvakterna och båda mittbackarna borta, där Frida Broström lagt fotbollsskorna på hyllan och Sarah Bergman ska kombinera rollerna som spelare och den nyinrättade posten som sportchef för damlaget i Degerfors (Degerfors har avancerat för tredje året i följd, tills nyligen utan att värva spelare. Nu satsar man på nytt kontrakt, inte bara i herrallsvenskan utan även i division 1 damer. Enligt ordföranden Fredrik Rekar vill man nå elitettan och damallsvenskan om några år).

  Vad gäller nyförvärven har man inriktat sig på Värmland (Clara Heiche är Karlskogatjej). Dock två amerikanskor: Jenna Zuniga från college, Kari Johnston närmast från andradivisionen i Norge (sambo med Diego Campo, lovande nyförvärv i Degerfors, som hade hoppats på förstärkning även för damlaget, men där var Mallbacken på alerten). Och nu senast två ukrainskor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.