Forum Elitettan 2021

Lagom till avspark i elitettan 2021 kommer här en ny diskussionsflik. Försnacket hittar du här. På den här sidan hoppas jag att ni hjälper till med rapporter från matcherna. Då kan vi både hjälpa till att hålla varandra uppdaterade och kanske även få till en riktigt rolig debatt.

173 tankar på “Forum Elitettan 2021

 1. Välkommen till den här nya fliken av Forum Elitettan. Jag skall i min första kommentar här försöka mig på det omöjliga, att tippa årets upplaga av serien.
  Det skall sägas direkt att jag känner mig väldigt långt ifrån lika insatt på elitettan som jag är på damallsvenskan.
  I år är det ju tre lag som går upp i damallsvenskan, och bara två som åker ner i division I. Jag tycker att det finns två lag som sticker ut i toppen. Men vilket blir det tredje laget som går upp? Det är ju faktiskt väldigt svårtippat både i mitten och i botten.
  Men som sagt. Här är mitt tips:
  1) Umeå IK
  Laget åkte ur damallsvenskan på målskillnad i fjol. Man har fått behålla ganska många spelare från fjolårets lag – bland annat Lisa Dahlkvist och Sarah Mellouk, har några bra värvningar – med Vilma Koivisto i spetsen, och har dessutom Sveriges bästa F17-lag att plocka upp spelare ifrån. Umeå är tillbaka i damallsvenskan 2020 – allt annat är en jätteskräll.
  2) BP
  I fjol hängde man ganska länge med hyfsat i toppen. Men man rasade till en slutlig åttondeplats efter en katastrofdålig avslutning där man gick segerlöst genom de åtta sista omgångarna. I vinter har man stärkt truppen, bland annat med klassmittfältaren Frida Boriero. Resultaten på försäsongen har imponerat. Man har bland annat slagit både Djurgården och AIK. BP är självskriven favorit till att ta en damallsvensk plats.
  3) IFK Kalmar
  Det här är en chansning. Kalmar har varit haussade i flera år, utan att lyckas. Även om man slutade fyra i fjol var man hela 21 poäng från uppflyttning. Skall nye tränaren Frank Berntzen vara mannen som tar Kalmar tillbaka till högsta serien? Klart är att han har flera spännande anfallsalternativ till sitt förfogande. Ebere Orji, Tabby Tindell och Mimmi Asperot är tre väldigt bra elitettanspelare. Den trion gör att jag tippar laget som trea.
  ——————————
  4) Mallbackens IF
  Laget från byn som inte ens finns på kartan slutade ifjol på femte plats, tre poäng bakom Kalmar. Kanske är det romantikern i mig som tror att lilla Mallbacken kan vara med och utmana i toppen i år. Men man har kvar stommen från i fjol med Linnea Berger på mittfältet och forwards som Ritah Kivumbi och Sarah Michael. Dessutom går Frida Broström in på sin 19:e säsong i klubben. Var det någon som sa något om trotjänare?
  5) Morön BK
  Det här är en jättechansning. Skelleftelaget slutade i och för sig trea i fjol, man tog tio poäng mer än Kalmar. Men sedan dess har man tappat sina tre viktigaste spelare i Carly Wickenheiser, Katrina Guillou och Hayley Dowd. Hur bra är ersättarna? Om trion Rebekha O’Brian från USA, kanadensiska Clara Portillo och sydafrikanska Hilda Magaia håller samma klass som spelarna de skall ersätta kan det bli damallsvenskan. Och är de besvikelser kan det bli en betydligt längre placering än i det här tipset.
  6) Alingsås FC United
  ”Det svåra andraåret” bör inte bli det minsta svårt för Alingsås. Laget var starkt i fjol och blir minst lika starkt år. Man har värvat smart från närområdet – bland annat två spännande spelare från Lidköping i Ebba Handfast och Taylor Townsend. Med en bra start kan man till och med utmana om en damallsvensk plats.
  7) Jitex BK
  ”Det svåra andraåret” bör inte bli det minsta svårt för Jitex. Laget var starkt i fjol och blir minst lika starkt år. Tycker du att texten liknar den för Alingsås? Jo, men läget är lite detsamma för det andra västsvenska laget i serien. Det känns jämnt bakom Umeå och i viss mån BP. Och även Jitex skulle med en bra start kunna bli en utmanare om en damallsvensk plats. Som ni förstår anser jag alltså att halva serien har en realistisk chans att få fira med guldhattar i höst.
  8) IK Uppsala Fotboll
  Fjolårets damallsvenska lag har tappat många tunga namn, och resultaten på försäsongen skrämmer knappast konkurrenterna. Bland annat har man förlorat med 4–0 mot BP och 6–1 mot Djurgården. Känslan är att Uppsala inte kommer att kunna slåss om topp tre, även om man har flera duktiga spelare.
  9) IFK Norrköping
  Nykomling som har gjort bra resultat på försäsongen, och som kan låna in spelare från Linköpings i år ganska starka bänk. Norrköping bör inte bli indraget i någon bottenstrid, utan skall klara kontraktet med marginal. Jag utesluter inte att man skulle kunna utmana om en plats på övre halvan.
  10) Bollstanäs SK
  Inledde silly season svagt och kändes som en avstigningskandidat. Har sedan med framgång plockat in spelare från de damallsvenska Stockholmsklubbarnas överskottslager. Det bör räcka till nytt kontrakt.
  11) Sundsvalls DFF
  Är ett av de fyra lag som i högsta grad riskerar att hamna på nedflyttningsplats. Jag tror dock att de har nytta av cupspelet, och kan klara sig på lärdomarna därifrån. Men säker är jag inte.
  12) Älvsjö AIK
  Jag trodde inte på Älvsjö i fjol. Då hängde man kvar med två poängs marginal efter att ha vunnit måstematchen mot Kvarnsveden i näst sista omgången med 1–0. Jag tror inte på Älvsjö i år heller. Men vetskapen om att de klarade av att prestera med kniven mot strupen gör att jag placerar laget över strecket.
  ———————————-
  13) Lidköpings FK
  Skaraborgslaget var riktigt illa ute ifjol, men klarade sig med en poängs marginal efter seger mot BP i näst sista omgången. Känslan är att truppen är sämre i år. Det kommer nog att krävas att duktiga målvakten Matilda Haglund storspelar säsongen igenom för att LFK skall spela i elitettan även 2022. Det skall sägas att man har några utländska nyförvärv som skulle kunna lyfta laget. För hur bra är polska Julia Gawlak-Stocka, finländska Frida Lähteenmäki eller tyskorna Maave Burger och Dorotha Greulich? Och hur har danska Empoliförvärvet Silvia Leonessi det med målskyttet?
  14) Borgeby IF
  Slutligen placerar jag den skånska nykomlingen på jumboplats. Mycket för att det är ett lag man inte hört mycket ifrån – utöver rapporter om förlorade träningsmatcher. Med den i och för sig bristfälliga kunskap jag har om laget känns det inte rimligt att placera dem på någon annan plats än den fjortonde och sista.

  Det var mitt tips. Jag vet att många av er redan lämnade in tips i den förra fliken av forumet. Men jag välkomnar att ni även tippa i den här fliken. Det är alltid roligt att få input från många olika håll.

  • Underskatta inte betydelsen av kontinuitet på tränarsidan.

   BP, Alingsås, jitex, Uppsala har samma ledarstab och har gradvis blivit starkare. I Kalmars fall kan tränarbytet vara positivt med tanke på senaste års misslyckanden. Därför tror jag på de fem lagen.

   Umeå, Morön har haft samma tränare under flera år och byggt långsiktigt vilket har givit resultat. Klarar lagen att bygga om och slåss om uppflyttning direkt med nya tränare? Jag är tveksam.

  • Förra året skulle lagen ställa upp oavsett coronafrånvaro, vissa lag fick ju ställa upp med 7 spelare borta. Är det andra regler i år?

   • Från Norrköpings Tidningar (Prenumerationslåst, jag prenar bara för att de sänder IFK-damernas matcher):”Under fredagsförmiddagen utgick IFK från att matchen skulle spelas. Men vid 11-tiden ringde man upp Kalmars tränare Frank Berntzen och tog upp ämnet.
    – De sa att de ville ställa in och vi håller med om att det är ett bra beslut. Det har inte blivit officiellt från förbundet ännu men jag har pratat med förbundet. De säger att om båda lagen är eniga om att ställa in matchen så blir det så”.

 2. För att anknyta till tidigare kommentarer här på ”forum-elitettan” , så är det kvalificerat struntprat när det antyds att IFK Norrköping Dam står i någon beroendeställning till Linköpings FC. IFK:s damer står på helt egna ben och kommer att göra så vad Elitettan anbelangar. Man kan förvisso låna in en och annan LFC-spelare i mindre utsträckning när det handlar om träningsmatcher. Tidigare fick man också förstärkning från grannkommunens lag i en del division 1-matcher. Tanken bakom samarbetet är inte bara att lufta bänken och ge vissa undersysselsatta spelare mer matchträning. IFK saknar ett F19-lag eller en ”akademi” att plocka ifrån när det uppstår luckor i truppen. Så var ju fallet i matchen mot Eskilstuna. Även om jag inte såg denna match tvivlar jag starkt på att två inlånade LFC-are avgjorde mötet mot ett Eskilstuna United, som för övrigt kommer att spela final mot BK Häcken i Svenska Cupen…

  För övrigt är det nog inte slut med rivaliteten Linköping-Norrköping. Ponera att LFC tvingas ner från Damallsvenskan av ekonomiska orsaker (gud förbjude detta) och att Norrköpings damer håller sig kvar i Elitettan – jösses, vilka östgötaderbyn det kunde bli!

 3. Umeå
  BP
  Uppsala
  Bollstanäs
  Alingsås
  Kalmar
  Morön
  Jitex
  Mallbacken
  Norrköping
  Lidköping
  Sundsvall
  Älvsjö
  Borgeby

 4. Mitt tips för fyra av lagen: Umeå IK som seriesegrare, Alingsås FC United 5:a, Lidköpings FK som 8:a och Sundsvalls DFF åker tyvärr ner i div 1…

 5. Insåg att mitt tips till en kompis hade samma topp-4 som du, kul!
  Vi får se om det slår in eller om man kan hoppas på överraskningar 😉
  Tipset:
  1. Umeå
  2. Bp
  3. Kalmar
  …………..
  4. Mallbacken
  5. Allingsås
  6. Morön
  7. Jitex
  8. Uppsala
  9. Lidköping
  10. Norrköping
  11. Älvsjö
  12. Bollstanäs
  13. Borgeby
  14. Sundsvall

 6. Har väldigt dålig koll på många av lagen i Elitettan, men kan försöka mig på en gissning.
  1. Umeå
  2. BP
  3. Kalmar
  4. Jitex
  5. Alingsås
  6. Uppsala
  7. Morön
  8. Mallbacken
  9. Norrköping
  10. Bollstanäs
  11. Sundsvall
  12. Älvsjö
  13. Borgeby
  14. Lidköping

 7. 1. Umeå IK
  2. IFK Kalmar
  3. BP
  ——————-
  4. Alingsås FC
  5. Morön
  6. Jitex
  7. IFK Norrköping
  8. Mallbacken
  9. IK Uppsala
  10. Bollstanäs
  11. Lidköping
  12. Sundsvall
  ——————-
  13. Älvsjö
  14. Borgeby

 8. BP
  Umeå
  Uppsala
  Jitex
  Alingsås
  Bollstanäs
  IFK Kalmar
  Morön
  Mallbacken
  Lidköping
  Norrköping
  Älvsjö
  Borgeby
  Sundsvall

  • Hej Janne! Vill Du ändra Ditt tips? Men det är ju många matcher kvar, så det kanske blir som Du tippar.

 9. Umeå – Bollstanäs 7-1. Det var närmare 14 – 1 än 8-2. Bollstanäs Rock’n’roll taktik fungerade resultatmässigt i en halvlek. Men spelmässigt fungerade den i ca 2 min.Visst Umeå känns som ett allsvenskt lag i elitettan men varför då göra som Bollstanäs? Bjuda Umeå på ytor,felpass och en press som inte fungerade. Umeå tjejerna hade en rolig eftermiddag med oceaner av ytor. Visst ska man tro på sitt lag,på sin grej liksom. Men att bli dumdristig brukar inte löna sig. Tränarna och laget har nog lite att fundera på inför framtiden. Grattis Umeå till den första 3 poängaren mot allsvenskan. Såg stabilt ut.

 10. Morön – Alingsås 4-1
  Morön ser ut att ha hittat en fullgod ersättare till Dowds, Sydafrikanska Hildah Magai var stekhet och gjorde 2 mål i första halvlek (bud på mer) innan hon utgick med känningar. Även nya mittbacken var alldeles lysande i mittförsvaret och de tredje nyförvärvet stod för 1 mål och 2 assist. Den nya målvakten gav ett väldigt bra intryck även hon.

  Imponerande hur Morön lyckas med sina nyförvärv. Dom blir att räkna med!

 11. Mallbacken – BP 0-1
  Båda lagen kan vara nöjda såväl som missnöjda. BP nöjda med resultatet, Malbacken nöjda med spelet, särskilt som man inte kunnat genomföra någon match på fem veckor på grund av problem med corona i truppen.

 12. Intressant toppfajt, BP-Umeå, idag. Kommer tyvärr inte hinna se den själv men kul om någon kan rapportera hur det sett ut.

  • Umeå var överlägsna, rättvis vinst för Umeå. Men det är ju 3 lag som går upp, så det är två platser kvar och dom kan BP fajtas om. Umeå lär vinna serien.

   • Tack! Ungefär som jag trodde. Umeå kan vinna serien lika överlägset som AIK gjorde i fjol.

    Kul om BP kan gå upp.

    • Umeå imponerar, tappat i stort sett hela laget från senaste åren och dragit ner väldigt mycket i budget. Trots detta spelar laget en bättre fotboll än på länge. Tror mycket handlar om Ghanbaris och hans betydelse.

 13. Covid19 fortsätter att ställa till det, morgondagens match mellan Borgeby och BP är uppskjuten: http://www.borgebyfk.se/nyheter/?ID=125024&NID=788562 Däremot får IFK Norrköping äntligen begå sin premiär hemma på Parken (ja ja, Platinum Cars Arena…) mot Sundsvall. Reducerad slagstyrka dock eftersom de sex spelare som haft Covid inte kunnat träna fullt ut i veckan och får stå över eller börja på bänken.

 14. Å Norrköping vann nykomlingsmötet! Har ingen riktig koll på hur bra de är, Sundsvall såg jag däremot några gånger i fjol. De imponerade inte då och hade väl knappast mäkta med att vinna serien om det varit dubbelmöten…Riskerar förmodligen att åka ur.

 15. Vet någon, om det är något mer lag i Elitettan som lånar in spelare från 2 olika allsvenska lag? Konstigt att det är tillåtet att låna in spelare från både Linköping och Eskilstuna? Men har full förståelse för att Norrköping gör det när 6 spelare haft Covid.

  • Nej, ingen aning, men det borde inte vara tillåtet att låna in spelare från en högre division. Är tre av 11 spelare i startelvan inlånade från damallsvenskan är det inte fair play. Tycker jag.

   • Dom är dock inte startspelare, utan är inlånade för att få speltid. I vanliga fall får dom speltid i flickallsvenskan, men den är inställd nu pga Covid. Jag hörde precis nu också att Bollstanäs har avtal med AIK och har lånat 3 spelare. Det är dock ända fram till sommarens transfer fönster. Så lite annorlunda…

 16. Ja, det är lite annorlunda på spelarlånefronten. Enligt reglerna ska det vara två divisioners skillnad mellan samarbetsklubbarna – eller vad gäller vanligtvis, under ”icke-covidsäsonger”? Förstår att det höjs ett och annat ögonbryn när allsvenska spelare noteras under seriematcher i Elitettan. Man minns hur det var på Norr- och Söderettans tid. Linköping Kenty DFF spelade i den sistnämnda gruppen och det lånades friskt från lokala Linköpings FC. Ofta, vid matchstart, dök det upp fyra-fem yngre LFC-spelare, bland dem exempelvis en viss Jonna Andersson. Alla fick dock inte speltid. Det muttrades ibland hos konkurrentlagen om det här, men allt skedde helt enligt då gällande SVFF-regler. Osportsligt eller ej, ja, det kan diskuteras, fast nöden har ingen lag, särskilt i svåra tider.

  • Som jag fattat det är reglerna i första hand inte till för klubbarna, utan för unga spelare. Det handlar om att de talanger som sitter längst ut på bänken i elitklubbarna skall kunna få spela vettiga matcher. Unga elitspelare har under ganska lång tid kunnat få matchning i divisionen under. Damallsvenska spelare kan alltså spela i elitettan och elitettanspelare kan alltså gå ner i division I.

   • Tack för förtydligandet! För de unga talangernas bästa och deras utveckling är det förstås bra att det finns möjligheter till att få spela – som du skriver – ”vettiga matcher”.

   • Kollat upp Norrköpings lån. För det första får man som högst fylla 22 under året (se §13 här: https://www.svenskfotboll.se/4af10f/globalassets/svff/dokumentdokumentblock/tavling/tavlingsforeskrifter/2021/rb-2021.pdf ).

    Alva Selerud, 21, moderklubb Svärtinge en mil V om Nkpng, Inbytt minut 84 i LFCs första match, bänkad i den andra.
    Johanna Alm, 20, moderklubb Lindö i Nkpng, inbytt minut 59 i LFCs första match, bänkad i den andra.
    My Cato, 18, moderklubb Eneby i Nkpng, bänkad båda matcherna.
    Lånet från Eskilstuna Utd Johanna Renmark 17, (Surahammar) var utanför truppen i Utds två första matcher och bänkad i den tredje.
    De är nog glada att det finns möjlighet att få spela för annan klubb, men nu verkar det som att F19 kommer att sparka igång så fort restriktionerna lättas så då lär det väl vara slutlånat eftersom man får använda fem överåriga i de lagen (fyra+målvakt) https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2021/04/svenska-spel-f19/ Om nu inte de utlånande lagen tycker att det ger mer att spela i elitettan förstås.

    • Spelar väl ingen roll var de är födda?!
     Vet inte vilken data du har….Selerud startade och gjorde mål mot SDFF. Vinst 1-0 så det var ett lyckat lån. Cato var helt tongivande på mittfältet spelade väl 90 min? Stod ju tom i NT…
     Detta lånande har pågått länge mellan Peking och LFC. Det handlar nog om en desperation från IFKs sida, mindervärdeskomplex ala jättemycket från Norrköping mot Linköping. Men eftersom man även lånar från E-tuna så utnämns IFK Norrköping officiellt till OBOS farmarlag 🙂

     Skyll inte på COVID, samma för alla lag. Sundsvall kom till start där truppen inte fått träna under veckan då man hade misstänkt Covid i truppen. Nu är Borgeby i Covid-läge….ska de låna in från FC Rosengård? Mallbacken kan låna in från…nej just det de har inget lag som ligger i närheten. så Fair Play och lika för alla blir det ju så klart inte.

     Startspelare är de, samtliga inlånade startar.
     Måste vara ett tråkigt lag där man ska konkurrera med LFCs, E-tunas och OBOS bänk? Själv har man massor med spelare som inte får chansen eller som man inte tror på från ledarnas sida.

     Jag tror att lagen som möter Norrköping ska räkna med att det kommer vara förstärkt från LFC och E-tuna under hela året. Se till at ställa upp en bra defensiv och sen flytta fram när inlånen kliver av.

     Personligen tror jag att LFC skjuter sig i foten. Ge det 5-7 år så är Norrköping med sina muskler från Herrlaget nr 1 i Östergötland och LFC åker ner i Elitettan. Det är mitt tips.

     • Jag ser det snarare som att damallsvenska lag vinner på att ha elitettanlag i sin närhet. Alltså att det varit bra för LFC att Norrköping gick upp. För då kan de talanger som inte platsar i LFC:s startelva få bra matcher. Eller hur tycker du att LFC skall lösa matchningen av sin bänk?

    • Glanet: speltidsdatan gäller hur mycket de deltagit i sina allsvenska klubbars matcher. Att jag skrev moderklubbarna beror bara på att jag vill påvisa att alla LFC-tjejerna kommer från Norrköping, Cato och Selerud har spelat för IFK.

     Håller med om att Norrköping kommer att byta plats med LFC, på samma sätt som MFF kommer att passera Rosengård.

     • Det där om platsbytena hänger ju helt på vilken satsning herrelitklubbarna är beredda att göra. Tror du att IFK Norrköping är berett att lägga tio miljoner kronor i spelarbudget på damlaget?

 17. Johan – kommentatorerna på TV-sändningen märkte det också att OBOS-spelarna hade ett helt annat tempo än resterande IFK-spelare. Om spelarna inte platsar, fixa ett längre lån. Ta upp dem när de kan konkurrera. Att IFK har 1/3 del av spelarna från en högre division kan ju inte vara bra för någon i Elitettan. Att använda IFK som bänkluftare för 2 OBOS-lag. Det blir ju inte Fair Play för resterande i serien.
  LFC ned sitt F19-lag med dunder och brak där hade de ju en naturlig bänkluftare. Så nu får de väl ta konsekvenserna av det agerandet istället. Men med ett IFK så tackar och tar emot för all gratishjälp de kan få så…
  Klart att IFK kommer satsa på damfotbollen. Den trenden är tydlig över hela Europa så även i Sverige. Omsättning på 60 milj idag. Intresset växer för damfotboll, högre marknadsvärde för klubben, se på Häcken, MFF, DIF, AIK osv.

  Micke S – OK. Trodde du hänvisade till matchning när de spelat för IFK.

  Så nej, FairPlay från Pekings sida är det inte. Blir inte på lika villkor för resterande Elitettanklubbar. Den stora bänk som IFK har skickar de ner de spelare till Lindö eller Smedby? Hade varit intressant att veta hur deras egen hanteras när de blir bänkade av OBOS-spelare.

  The Independent – Nöden är lika för alla fler lag som ställer in. Fler lag som har Covid. Men inte alla lag i Elitettan kan låna in från OBOS. Kan inte IFK hålla sig kvar på egna meriter så ska de vara i en annan serie.

  • Ingen dålig gissning Glanet. I år kommer de skicka spelare till Lindö som spelar i div 2. Norrköping lånade in spelare från Linköping även förra året när man spelade i div 1. Det kan skilja rätt mycket i slagstyrka om det ena matchen är med 3-4 spelare från två divisioner högre upp och nästa match ingen då matcherna krockar. Är inte så schysst mot övriga lag tycker jag men helt enligt reglerna uppenbarligen.

  • 1) Du får något svårt att låta väldigt lätt. Elitklubbarna kämpar verkligen stenhårt med att hitta vettig matchning för sina bänkspelare. Vilka skall man ha på bänken om man lånar ut alla unga de talanger som inte platsar i startelvan?

   2) IFK Norrköping är inte enda laget i elitettan som drar nytta av reglerna för dubbellicens. I fjol hade ganska många samarbeten med division I-klubbar. Och flera hade samarbeten med damallsvenska klubbar.

   3) Som bekant är inte F19-serierna igång. Och tyvärr håller de oftast för dålig kvalitet för damallsvenska bänkspelare. Så ur den synvinkeln gör LFC:s nedläggning av sina juniorlag ingen skillnad. Man hade ändå behövt söka den här lösningen för de talanger som är precis utanför startelvan.

   4) Jo, IFK Norrköping har en god ekonomi. Men det innebär ju inte automatiskt att man kommer att satsa så mycket på damerna att man konkurrerar ut LFC. Att IFK är beroende av att låna in spelare antyder ju i alla fall att damfotbollsbudgeten ännu så länge är begränsad. Och då är man inget hot mot LFC, mer en hjälp.

   • Det verkar som en del tror att LFC fortfarande inte har något F19-lag, vilket de har (igen) och dessutom ett under förra året framgångsrikt F17-lag. Att LFC skulle åka ur Damallsvenskan och ”byta plats” med IFK Norrköping är bara fria fantasier och möjligen önskedrömmar. Om målet primärt är att hålla igång yngre ”bänkspelare” från högre divisioner, snarare än att förstärka lagen (rimligen blir det båda effekterna) finns dubbla möjligheter att spela – i egna F19-laget och/eller annat lag. Allt det där är en balansgång. Om de egna spelarna åsidosätts konstant till förmån för inlånade spelare finns risken att de lämnar. Yngre spelare har nog ofta tålamod, så länge de tycker att de utvecklas, men inte hur länge som helst. Om ”bänkspelare” förblir detta tillräckligt länge finns samma risk (oavsett om de får spela i ett F19-lag eller blir utlånade). Det finns ju många exempel på spelare i ”större” klubbar som tröttnat (?) och lämnat. Vittsjö, som exempel, tar alltid (?) emot ”lätt skadat gods” (inte bara yngre) och gör det framgångsrikt.

   • Johan – 1,2 och 3. Faktum kvarstår ju att det inte är ok. Med tanke på det som ”Dagge” skriver så är det ju ännu märkligare. Att Damallsvenska klubbar hjälpt upp IFK från Div1 till Elitettan genom utlån med 1/3 av startelvan. Tycker du det är Fair Play. Att när du kommer och ska lira i Div 1 så dyker en hel anfallsduo upp tillsammans med halva mittfältet från OBOS? Ser inte hur du kan tycka det är ett bra upplägg. Spelarna kanske ska vara i den nivå där de får speltid och kan matchas korrekt. Då kanske vi kunde fylla våra egna serier med egna spelare istället som främlingslegionen Morön?
    Klart de kommer putta in pengar, bra för varumärket. Sen är Norrköping en stor stad, mycket företag och idrottsintresserade så det kommer nog kunna både bidra och stå på egna ben damlaget, sen springa förbi LFC.

    • Du skriver: ”Spelarna kanske ska vara i den nivå där de får speltid och kan matchas korrekt.” Det är ju just därför som den här regeln finns. Unga spelare skall kunna träna med bättre spelare och utvecklas, samtidigt som de får spela på den nivå där de platsar.

     När det gäller delen om att fylla våra egna serier med egna spelare är jag inte på din sida. Jag ser de utländska spelarna i vår elitfotboll som en stor tillgång. De lyfter svensk fotboll genom att höja kvaliteten på träningar och matcher.

     För övrigt är det intressant att du väljer att kalla just Morön för främlingslegion. De är ju långt ifrån den svenska elitklubb med flest utländska spelare. Spontant kan jag bara komma på en damallsvensk klubb som har färre än Morön.

    • Är det din uppfattning att IFK Norrköpings damlag nått dit de är idag nästan helt med hjälp av inlånade spelare från damallsvenska lag?
     Det du kallar ”Faktum kvarstår…” är inget faktum, utan en fråga om hur inlån/utlån värderas av dig och andra. Dina värderingar syns när du kallar Morön ”främlingslegionen”. Att ungefär en fjärdedel av laget består av utländska spelare gör det knappast till en ”främlingslegion”. Alla klubbar förstår vikten av att släppa fram lokala och regionala talanger av minst två skäl. Båda stavas pengar. Billigare med egna spelare och alltför många utländska gör att stöd och sponsorer lokalt och regionalt riskerar minska.
     När det gäller inlån måste det nog nyanseras genom att titta både på om det är ”långtidslån” (hel säsong) eller några enstaka matcher, men även speltid och vilken skillnad inlånade spelare egentligen gör. En inlånad damallsvensk spelare som spelar mycket i Elitettan och gör 5-10 mål kommer sannolikt att vara tillbaka i damallsvenskan senast följande säsong.
     Att klubbar arbetar inom och utnyttjar gällande regelverk för att få ut det mesta av sin verksamhet är inte konstigt. Samtidigt är det naturligtvis helt okej att tycka att regelverket är fel. Det verkar dock som att det inte är tillräckligt många som tycker det är fel.
     Till slut: har du tänkt på möjligheten att BÅDE IFK Norrköping och Linköpings FC spelar i Damallsvenskan? Det tror jag skulle vässa båda lagen och stärka damfotbollen både lokalt och regionalt.

 18. Såg dagens tre matcher på två skärmar. Bollstanäs hade inte mycket att sätta emot BP, även om det bara stod 2-1 i paus. Sätta emot gjorde däremot Alingsås som ”brottade” ner Kalmar och vann på straff (såg lite billig ut och mer som att anfallaren på egen hand gick ner på ett knä). Resultatet en klar missräkning för toppkandidaterna Kalmar. Mest koncentrerat såg jag Sundsvall – Mallbacken. Sällan man ser ett lag ha så fullständig kontroll så stor del av en match. Mallbacken hade alltid spelbara spelare och Sundsvall kom aldrig riktigt åt dem, samtidigt som de själva var alldeles för trubbiga framåt. Tror Sundsvall kan få det riktigt jobbigt även fortsättningsvis i serien.

  • Jag såg slutet av andra halvleken mellan Alingsås och Kalmar. Och jag tycker nog att Alingsås straff såg ut att vara i sin ordning. Jag upplevde det som att Kalmarbacken sprang in i Alingsåsspelarens släpande ben, vilket gjorde att alingsåsaren slog ihop benen och föll. Klantigt av Kalmarbacken.

   • Du kan ha rätt, men det var mitt intryck utan att ha specialstuderat situationen. Domaren var i alla fall säker, både om straffen och i övrigt. Maral Mirzai Beni heter hon och gör ofta bra matcher. Kul att kunna lyfta fram något positivt om domare!

 19. Nykomlingarna i IFK Norrköping räds inte utan tar för sig ordentligt. Idag besegrade man Jitex Mölndal BK med 3-0, och förra helgen blev det 1-0 mot Sundsvalls DFF. Nollan har hållits i båda matcherna, dessutom. Norrköping tog tidigare två fina skalper i form av IFK Kalmar och allsvenska Eskilstuna United, låt vara att det handlade om träningsmatcher. Finns en kapacitet och tyngd i laget som säkert överraskar många. I lagkaptenen Lovisa Gustafsson har IFK dessutom en bjässe till spelorganisatör och matchvinnare.

 20. Morön av idag är uppenbarligen inte Morön av igår. Lidköping passade på att ta sin första seger i serien. Uppsala tappade poäng mot ett annat möjligt topplag – Älvsjö. Norrköping vann klart mot Jitex.
  Intressant med klubbar som Morön och Lidköping som tidigare varit nära att avancera till Damallsvenskan. Det verkar vara få klubbar som uthålligt orkar utmana i absoluta toppen. När satsningen inte lyckas måste de på nytt samla kraft och resurser för att eventuellt åter komma igen. Assi från Kalix är kanske det ultimata exemplet när de för några år sedan sände chockvågor i Damallsvenskan då de var på vippen att avancera. Få lag ville nog spela i Risögrund ett par mil från finska gränsen (de hade kanske fått dispens något år för en arena som knappast kunde kallas det). Jag såg en match där när de var kvar i Elitettan. Isproppen hade precis gått i Kalixälven och det var snö och rejäla plogvallar runt planen – i mitten av maj. Assi la ner sin elitsatsning och just Älvsjö fick deras Elitettanplats.
  Apropå diskussionen om inlånade spelare klarade sig Norrköping förträffligt utan en enda LFC-spelare. Men det fanns ändå LFC-kopplingar i alla tre ovanstående matcher. Lidköping har före detta LFC-målvakten Haglund som bland annat fick göra en svettig tippning över ribban. Älvsjös kvitteringsmål knäades in av tidigare LFC-backen Bogren. Lagkapten Hjern i Norrköping har vid några tillfällen lånats in till LFC (jo, det kan gå åt det hållet också…). Någon sa att ”alla jä-lar har väl spelat i Linköping”. Kanske inte, men tidigare LFC-spelare är och har varit väl spridda: Ikidi i Piteå, Holmgren och Oscarsson i United, Klinga och Almqvist i Vittsjö, Larsson i Hammarby och Olai i Djurgården – som några exempel – för att inte tala om en hel drös i Rosengård och Häcken. Och Chelsea, Bayern, Wolfsburg, Juventus……

  • Nu tror jag att det blivit ett missförstånd. Frågan handlade om IFK Norrköping som farmarlag till OBOS lag som LFC men också andra.
   Ingen från LFC igår men flera spelare från E-tuna. Faktum kvarstår alltså…

 21. Älvsjös tränare var den första som fick lämna. Nu var det ju inte det sportsliga som avgjorde utan andra tråkigheter. Får se hur det ser ut efter helgen. Förlorar Bollstanäs mot Borgeby måste föreningen agera i nån riktning. Det har ju inte sett så stabilt ut med över 5 insläppta per match. Fortsätter den trenden blir besöket i Elitettan kortvarigt. Kanske kolla om fd Älvsjötränaren behöver ett nytt jobb.

 22. Johan – Nu måste du väl ändå hålla med. Hur många inlånade från OBOS hade IFK mot Lidköping?
  Hur gick det?
  Kommer IFK krydda startelvan nästa match med OBOS-Spelare? Vad är odsen på det 0,2 🙂

  Kanske dåligt statistiskt underlag men får väl återkomma i säg… augusti…

  • Du har alldeles rätt – dåligt statistiskt underlag. Det går inte att dra några som helst säkra slutsatser av ett fåtal matcher, kanske inte ens en hel säsong. Då hade ett antal OBOS-spelare (och helst samma) behövt spela mycket. Apropå missförstånd: om du tror det är Norrköping som ensidigt ”kryddar” startelvan, så kan det inte bli mer fel. Det är nog snarare frågan om vilka Linköping vill släppa och varför samt hur deras eget spelschema ser ut. När du tidigare skrev om ”IFK Norrköping som farmarlag till OBOS lag” blir det rätt bakvänt. När begreppet farmarlag användes (vilket det ju inte gör längre) var det främst det lägre rankade laget som lämnade spelare till det högre rankade (jämför exempelvis hur en del svenska spelare fick spela i AHL i ett lag som var farmarlag till ett NHL-lag för att sedan kanske återkvalificera sig till NHL-laget).

 23. Den som hade satsat pengar på tre kryss av fyra matcher hade fått bra utdelning. Varken BP, Umeå eller Älvsjö kan vara nöjda med sin pinne. Uppsala tryckte till Mallbacken i andra och har nu efter bara fem omgångar sex poäng ner till fjärdeplatsen. Trenden är att Uppsala är ett uppflyttningslag till 2022.

 24. Såg Alingsås-Umeå idag, där AFC övertygade och mycket väl kunde fått med sig tre poäng. Missade b.la. friläge i slutminuten, och hade två bollar i målramen. Med det sagt hade Umeå också chanser för att vinna.
  Kan det vara så att AFC vaknat till liv nu efter vinst mot Kalmar sist och nu poäng mot Umeå?

  • Det är väl så att en tung plan där gräset släppte och hällregn inte passade Umeås tekniska kortpassningsspel, utan passade bättre för AFC:s långbollar och kontringsspel.

 25. Toppmatch och tidig seriefinal imorgon – Umeå mot Uppsala. Tror Umeå har mer tyngd och tar hem det.

 26. Häcken har nu skrivit avtal med Lidköpings FK om att låna ut spelare. Först ut är Evelyn Ijeh. Så det är allt fler lag som gör som IFK Norrköping, Bollstanäs m.fl. Sundsvall borde göra något liknande..dom har ju många spelare skadade och förlorar nu varje match.

   • Norrlänningarna är ju vana att resa, en hel del..Det kanske finns några i Piteå som är trötta på att sitta på bänken eller in vill spela i Flickallsvenskan F19. Dom kanske vill spela i Elitettan med Sundsvall.

    • Menar du att de ska bo i Sundsvall eller ska de bara komma dit till match? Det är ca 47-48 mil med bil…

 27. Jitex, är än så länge den största besvikelsen. Dom har hela Göteborg som upptagningsområde,jag trodde dom skulle vara bättre. Idag får dom förhoppningsvis lite andrum när dom möter bottenlaget Bollstanäs. Den matchen tror jag dom vinner.

 28. Mallbacken ”stal” poäng hemma mot Umeå – 2-2. Och det är ju större ”elefanter” än dagens UIK som haft problem på Strandvallen. Sportexpressens kommentatorer är lite underhållande bara man inte har några krav på dem. Några axplock från Mallbacken – Umeå idag: 1. ”Nu kommer en fin vänsterfot” Frida Broström som lägger alla Mallbackens hörnor spelar på 19:e säsongen med högerfoten, 2. Mellouk i UIK får andra varningen och blir utvisad – när hon vandrar av planen: ”Vad går hon där för…?” och 3. 30 sekunder kvar av tilläggstiden; ”Bara två minuter kvar, det är det sista som händer…” Lysande! Skål och glad sommar!

 29. Många av referenterna är dåliga och framför allt uselt förberedda. Verkar inte ens ha läst laguppställningen före avspark. Därför vill jag ge ett antal plus till teamet vid dagens match Norrköping–Morön som hade förberett sig väl (t.o.m pratat med coacherna) och skötte såväl referat som kommentarer på bästa sätt. Tyvärr har jag inte deras namn. Årets bästa i alla fall!

  • Kommentatorerna är Mattias Heikki (sportreporter på Östmedia) och Jan Melle (expertkommentator på NT och Corren och tränare för Värmbols herrar i div 2).

 30. Matchen Bollstanäs – Alingsås FC i lördags var pajas version av sändning. Dels hackade filmandet så det blev stillbilder och dels spelades matchen baklänges vid några tillfällen samtidigt som spelet fortsatte och man hörde kommentatorn i real tid. Utöver detta var man heeeeeelt fel på AFC spelare på plan. Man kallade målvakten Tea Olin för Karolina Bucaro Stenman hela matchen igenom. Namn på spelarna blandades ihop mest hela tiden och var fel och dessutom så sa man att en av de långtidsskadade spelarna som inte gjort en enda seriematch i år byttes in. Att något namn vid enstaka tillfälle blir fel eller att man upptäcker efter ett tag man sagt fel namn är ju sånt som kan hända men detta var under all kritik. Det gynnar inte Elitettan att sportexpressen inte har bättre ordning på grejerna.

  • Håller helt med. I matchen Sundsvall-Älvsjö lyckades man i pausen klanta till det och började streama från arenan i Norrköping istället (där det inte påbörjats en match än). Man åtgärdade inte detta förrän i matchminut 70 så vi som försökte följa Sundsvall-Älvsjö missade alltså större delen av andra halvlek. Fruktansvärt amatörmässigt.

 31. Intressant att se på alla tips som är gjorda längre upp i denna tråd……
  Det är ju många matcher kvar men än så länge är BP en besvikelse.
  Johan Rydén tippade dom som tvåa. Starkt av Älvsjö AIK att göra så bra i från sig. De har kickat sin tränare samt omplacerat sportchefen.
  Det blir intressant att se hur Elitettan slutar denna säsong.

 32. Som sagt det här är ju efter vad jag trodde innan säsongen startade. Ni kanske har andra spaningar.
  Så här långt in på säsongen.
  Mina 3 positiva/negativa lagspaningar.
  Positiva:
  1. Älvsjö har gjort det riktigt bra. Har väl slagit alla oss proffstippare på fingrarna.
  2. Lidköping. Ser ut som ett lag som har roligt jämfört med förra säsongen.
  3. Uppsala trodde dom skulle vara ett lag för plats 5-8 men ser stabila ut.
  Dom negativa:
  1. Brommapojkarna. Trodde verkligen att laget var redo för att slåss om uppflyttning. Tror det saknas en kreatör på mitten.
  2. Kalmar kanske inte kommit igång som jag trodde. Blandar insatser hej vilt. Får se om dom blir stabilare.
  3. Bollstanäs skulle ta nästa steg,synd att det blev bakåt. Kommer åka ur tillsammans med Sundsvall.

  Positiv bubblare: Allingsås. Kommer smyga med och kan bli en överraskning i slutet på säsongen.

  Negativ bubblare:
  Jitex. Ser stelt och oroligt ut. Kapaciteten finns,får se om dom kommer igång.

  Resten av lagen har gått ungefär som jag trodde.

 33. Två sevärda vändningar: först Mallbacken som vände 2-1-underläge till 3-2-seger mot Lidköping. Sedan Morön som i slutsekunder satte 2-1 mot Umeå, som därmed gick på första förlusten. Nu är det fem lag i toppen inom tre poäng (lite haltande tabell och en tredjedel av serien avklarad).

 34. Morgondagens match mellan Alingsås FC och Älvsjö är uppskjuten meddelar SVFF. Detta med anledning att Älvsjö har minst 6 konstaterade fall av Covid-19. Nytt speldatum ej fastställt.

 35. IFK Norrköpings damer lyckades äntligen vända den negativa trenden genom att plocka fjädrarna av Bollstanäs: 4-0. Ett rakare, enklare spel och ett högre tempo var segervapnet. Bör ge ”boostat” självförtroende när nu Uppsala väntar härnäst.
  – – – – –
  Oväntat och oroande med coronautbrottet i Älvsjö. Det som förvånat hittills är att inte smittspridningen inom lagen varit större med tanke på den nära sociala distansen, kramkalasen osv…

 36. Ja, självförtroendet var det inget fel på när IFK Norrköpings damer mötte serieledarna i IK Uppsala. Det blev både 0-1 och 1-2 i IFK-favör innan f.d. allsvenska IKU tog sig i kragen och till slut vann med knappa 3-2. Matchen var, trots den retsamma uddamålsförlusten, en fjäder i hatten för Norrköping, som återigen har bevisat att man inte halkade in i Elitettan på ett bananskal…

 37. Sundsvall blir tredje laget att låna spelare från Damallsvenskan. Imorgon mot BP kommer tre spelare åka upp 40 mil för att spela match.

 38. Att Uppsala går så starkt är väl lite en av överraskning? Mycket kan hända men givna uppstigningskandidater är Uppsala och Umeå, sedan kanske det blir tajtare om tredjeplatsen. Orkar Morön hålla undan? Hur mycket orkar BP jaga ikapp, som ändå var lite tippade inför säsongen?

  • Jag tror som du att det blir Umeå och Uppsala som gör upp om guld resp. silvermedaljen. Sen tror jag, i ärlighetens namn, att det varit bättre att låta näst sista placerade lag i OBOS kvala mot Elitettans 3:e placerade lag denna speciella säsong där man ska se till utöka högsta serien till 14 lag 2022. Detta för att behålla kvaliteten i damallsvenskan.
   Jag anser för övrigt att man bör se över att låta sista laget i damallsvenskan åka ner och segraren i Elitettan går rakt upp men sen bör det vara kval för näst sista placerade laget i damallsvenskan mot laget som kommer 2:a i Elitettan. Man får då mer rätt nivå på lagen i resp. serie.

   • Jag tycker inte att kvaliten bland dom sämsta lagen i damallsvenskan verkar vara så hög. Sedan är det väl så att dom damallsvenska lagen har spelat i en högre serie mot tuffare motstånd så dom har ju alla chanser att vinna såna matcher. Dessutom har man bättre ekonomiska förutsättningar.

    • Fast nivån på botten av damallsvenskan är betydligt mycket högre än toppen av elitettan. AIK rusade ju rakt igenom elitettan i fjol, men har det nu kämpigt i damallsvenskan. Omvänt gäller för Uppsala. De förlorade sina 14 sista matcher i damallsvenskan i fjol, tappade alla sina toppspelare – men leder ändå elitettan.

    • Det är just pga det du skriver som det är viktigt få upp lägsta nivån i OBOS. Många lag i Elitettan som har en bra säsong och ska ta steget upp har inte ekonomiska musklerna och kan varken värva in nödvändig toppkvalitét för att förstärka eller lyckas behålla toppspelarna från sin Elitettan trupp vilket kan bli katastrofalt både för den enskilda klubben, serierna men framförallt svensk damfotboll i stort.
     Finns många exempel på framgångsrika lag som bara dör. Dagverksamhet läggs ner trots man är klubbens representationslag och framgångsrik. LB07, Assi, Kungsbacka DFF osv.

 39. Jaha, i och med Sundsvalls seger över Alingsås idag så är det väl klart att Bollstanäs och Borgeby åker ur. Kan inte se något av de lagen klättra ikapp Norrköping som nu ligger 7 respektive 8 poäng före.

  • Var på Mjörnvallen och såg en väldigt konstig match. Sundsvall hade knappt ett enda riktigt anfall på hela matchen – men gjorde tre mål. Och de jublade nästan som om de hade vunnit serien efter slutsignalen. Men det går att förstå glädjen, för precis som du skriver tog de ett stort steg mot nytt kontrakt.

   • De har väl vunnit tre raka nu? Vet inte om de fick in nya spelare eller vad som hände, men uppenbarligen lyckades de åstadkomma ett positivt trendbrott.

   • Jag var också där och tyckte inte den var så konstig. Sundsvall gjorde fler mål och hade ett bättre försvar än Alingsås. Att höra hemmaklacken svära och högt kommentera hur dåligt det var att förlora mot ett bottenlag var definitivt mer provocerande än Sundsvalls segerjubel!

    • Vem har sagt att Sundsvalls stora glädje var provocerande? Den var ju högst rimlig.

     Men nog var det en konstig match? Sundsvall försvarade sig i och för sig på ett utmärkt sätt, men hade inget anfallsspel. Ändå gjorde de tre mål. De två första var ren slump.

     Lee Winroth fick serverat öppet mål i samband med en brytning från en Alingsåsback och Olivia Wänglund fick en rensning på knät.

     Och när Alingsås hade kvitterat och gick för ett segermål stod hemmalagets inbytta målvakt för en jättetavla när hon missbedömde en inläggsfrispark och bjöd på Sundsvalls segermål.

     Sundsvall behöver inte be om ursäkt för segern, men nog kan man förstå att Alingsås var besviket och tyckte att man hade allt oflyt i världen?

     För övrigt uppfattade jag inte att det fanns en Alingsåsklack.

    • Först tycker jag din kommentar om jättetavla är obefogad. Kolla high-lights. MV går ut och hinner inte dit och nicken är i krysset så hade blivit mål i vilket fall som helst. MV tar beslut och ger sig in i höjduellen, det är väl ändå helt rätt?! Ska du hänga ut en viss person så är det väl mer befogat att ta den back som drar på sig frisparken ( iett kanonläge för Sundsvall) som leder till avgörandet.
     Sundsvall har väl det bästa försvaret i hela serien så inte undra på att det är tufft att göra mål. Bollstanäs skottstatistik 25-5 (?) och Bollstanäs gör ett mål.
     Slump. pressade och stressade försvaret kan väl inte vara slump?
     Alingsås såg väl då kanske ut som om de åkte ut serien då kanske om publiken och spelare var så deppiga.

     • Hej. Jag har tittat på highlights, och kan inte komma till någon annan slutsats än att vi har helt olika syn på målvaktsspel. Jag såg en jättetavla av hemmalagets målvakt när jag var på plats i Alingsås, och jag ser fortfarande en jättetavla i klippet med höjdpunkter.

      Som jag ser det måste en målvakt som går ut så långt ifrån sitt mål på en höjdboll ta bollen, eller styra undan den. Det gör hon inte. Hon är inte ens nära, utan hamnar på halvdistans. Det ingripandet anser jag inte vara helt rätt, utan helt fel.

      Hon skulle förstått att hon inte skulle nå bollen, stått kvar och inriktat sig på avslutet. Och jag är 100 procent säker på att hon hade räddat nicken om hon stått kvar. För den är varken otagbar eller i krysset. Den är lös och ungefär i huvudhöjd. Det är en nick som alla målvakter i elitettan lätt räddar – om de står kvar på mållinjen.

      Slutligen, om Sundsvall hade haft 50 bollar inne i Alingsås straffområde köper jag ett resonemang om att det är rimligt att några slumpbollar studsar deras väg. Men Sundsvall var bara inne i Alingsås straffområde en handfull gånger på 90 minuter. Att då ha sådan medgång med studsarna är faktiskt extremt flyt.

  • Än så länge är det många poäng kvar att spela om så helt kört är det inte. Kanske skaffar några av lagen nya spelare eller blir av med spelare under sommar fönstret….Blir intressant o h se hur det går.. Undrar också om BP kan komma ikapp och närma sig tredjeplatsen….

 40. Jag tror att fler av framtidens toppspelare formas i elitettan och om vi sänker standarden där så är jag inte säker på att det gynnar utvecklingen i längden.

 41. Skrällar i Elitettan i dag när både Umeå och Uppsala förlorade otippat mot Lidköping respektive Jitex.

  Kanske kan bli lite ovisshet i toppstriden.

 42. Kommer det någon fyllig halvtidsrapport? Skulle vara oerhört intressant.

  Vad gäller Morön så skulle jag vilja sammanfatta det som att laget faktiskt haft lite flyt och kanske tagit några poäng fler än vad man spelmässigt förtjänat. Man är ett lag för övre halvan, men har inte samma bredd eller spets som Umeå och Uppsala.

  Nyförvärven: Trots att Veland och Magaia målmässigt gjort en bra säsong, så har de inte hållit samma klass som Guillou (Piteå) och Dowd (DIF). Portillo är ett totalt felköp och platsar inte ens nu när hon är hel efter skador, saknaden efter Wickenheiser (KIF Örebro) är stor. Målvakten Högrell har varit riktigt bra, liksom ”Mouse” Kovacs som lär återfinnas i damallsvenskan nästa år oavsett hur det går för Morön.

  De egna och fortfarande unga produkterna har tveklöst tagit ett steg framåt från förra säsongen, gänget med 02:or (Schampi, Dahlqvist, Andersson, Wikström, Bergsten, Brännström, Wiklund) börjar få rutin och har fått massor av speltid. Att de fått bära mittfältet och klarat det så pass bra som de gjort är en smärre bragd.

  Även supertalangen Tuva Skoog (2005) har spelat nästan varje match från start, även om frustration synts över uteblivna resultat så är det ingen tvekan om att det är en framtida stjärna på juniorhimlen.

  Av lagen jag sett i övrigt så är Brommapojkarna ett av de lag som imponerat mest, får de ihop grejerna i höst lär de utan tvekan vara med och slåss i toppen.

 43. Strax gör Elitettan också uppehåll. En liten skräll i omgången var Lidköpings vinst mot Umeå med klara 3-0. En betydligt större skräll var Jitex vinst mot Uppsala. Själv såg jag mest koncentrerat på matchen Norrköping – Mallbacken. Det var en illustration av flera saker. Efter knappt 10 minuter fick Mallbacken målvakten utvisad och en utespelare fick ställa sig mellan stolparna (reservmålvakten på landslagsläger tror jag). Trots detta var det Mallbacken som hade både bollinnehav och chanserna samt reducerade i slutminuterna. Efter straff tog Norrköping ledningen – målvakten var dock på bollen men lyckades inte hålla den. I övrigt gjorde Norrköping EN, säger EN, bra sak på hela matchen, nämligen lyran som ledde till 2-0. Jag tycker det går att konstatera tre saker: 1. Det är inte alltid spelmässigt bästa laget vinner (som vi alla nog redan vet), 2. Det går att föra en match trots tre betydande avbräck (10 mot 11, utvisad målvakt och utespelare som målvakt) och 3. Det kan vara rätt stor skillnad även mellan lag som ligger nära varandra i tabellen.

  Norrköping kommer nog att hänga kvar i Elitettan, men det krävs mer av allt för att nå övre halvan av serien kommande säsong. Mallbacken i sin tur måste bli jämnare och vinna rätt matcher.

  • Var på Åbyvallen i lördags. Även där spelade det vinnande laget med en utespelare i mål. Under en period där det kändes som att Uppsala var på gång att ta sig ikapp och kanske även förbi fick Jitex målvakt Emma Lööv en smäll mot huvudet. Någon andramålvakt fanns inte på bänken, utan från minut 71 spelade utespelaren Andrea Simonovic Pajovic som målvakt i Jitex. Hon agerade modigt, och gjorde totalt sett ett utmärkt inhopp i målet. Starkt av Jitex att trots det hålla undan mot ett topplag.
   Noterbart är att Jitex har tagit samtliga sina 16 poäng på hemmaplan. Utöver Uppsala har man även besegrat IFK Kalmar på Åbyvallen. På bortaplan är däremot Jitex helt borta – noll poäng och målskillnaden 4–21.

  • Ja, nog behöver IFK en eller flera vassa anfallare, men om ambitionen bara är att hänga kvar lär de klara sig utan denna säsong.

   • Förstår inte riktigt poängen med att mittenlag som med all sannolikhet redan nu vet att de varken går upp eller åker ur, ändå satsar på att plocka in spelare mitt i säsongen. Visst, kan ju bero på skador eller att man tappar spelare, men som rena förstärkningar… då kan man ju nästan tycka att det vore smartare att hålla i plånboken till nästa säsong.

    • IFK resonerar antagligen som så att eftersom herrlaget värvat under sommarfönstret är det inte mer än rätt att även damlaget får del av Haksabanovic-pengarna. Och truppen har varit ganska tunn.

 44. Nu skulle jag säga att vi är nere på sex lag som slåss om tre platser för uppflyttning. Min gissning är att UIK, Uppsala och BP till sist kniper platserna. Oerhört viktig match i toppstriden på lördag då Morön tar emot just BP. Såg förra matchen live, och då var BP klart bättre.

 45. Vore väl kul om det blev UIK, Morön och Kalmar!?! Så sprids elitfotboll lite mer över landet! 😀 Å förhoppningsvis klarar sig Piteå kvar.
  Näe, visst ja, då blir det ju så många låååånga resor för en del lag…🙃

  • Ja, BP börjar närma sig den tabellposition man trodde att de skulle hamna på.

   Det är i och för sig elva omgångar kvar efter helgens. Känslan är väl ändå att sista tåget i bottenstriden strax går för Borgeby. Riktigt måstematch hemma mot Sundsvall.

 46. BP tog tre oerhört tunga poäng i toppstriden mot Morön borta idag, efter seger med 1-0 inprickat tidigt i första halvlek. En halvlek som Morön annars dominerade, och borde vunnit med minst ett par måls marginal. Men gör man inga mål vinner man inga matcher, en bitter läxa att lära sig.

  I andra halvlek kontrollerade BP matchbilden mycket bättre, och låg oerhört tight i positionerna. Man släppte knappt till ett enda farligt läge, och hade med lite flyt kunnat utöka ledningen.

 47. 0-0 mellan Jitex och Lidköping i Mölndal i torsdags. En match i högt tempo och mycket kamp på mittplanen, och kanske inte så många klara målchanser. Ett i mina ögon rättvist resultat även om Jitex hade de vassaste chanserna i slutet av matchen. Jitex har kommit igång bättre i höst än i våras, ser stabilare ut och mer självförtroende.
  Många fina räddningar i matchen av båda målvakterna Emma Lind i Jitex o Matilda Haglund i LFK, särskilt den sista i klippet från SportexpressenPlay av Haglund https://www.sportexpressenplay.se/video/s-highlights-jitex-molndal-lidkoping-lcqpsn

  Kul också att Jitex i veckan skrivit A-kontrakt med två av sina F19-spelare som varit i klubben sedan 6- resp 9-årsåldern. Två spelare med ungdomslandslagsmeriter som också på allvar konkurrerar om en startplats i laget.

 48. Kunde blivit en vacker kväll för Emma Lund som gjorde 1-0 för Bollstanäs mot sin gamla klubb BP.

  Men sedan blev Lund utbytt och BP vände och vann, 2-1.

 49. Från IK Uppsalas fejsboksida 30/8: ”Nyförvärvet Maria Poli fick en kanonstart i Uppsala med tre mål på fyra spelade matcher, men i förra hemmamatchen mot Morön BK var olyckan framme. Poli fastnade i gräset, vred om knät och byttes ut i smärtor. Idag kom beskedet att hennes korsband tyvärr är av. Nu väntar operation om cirka två veckor följt av rehab, och Poli är därmed borta resten av säsongen.”

 50. Nu när det är klart ,har väl varit länge att Borgeby och Bollstanäs åker ur. Undrar vad som händer med lagen. Kommer dom försöka ta sig tillbaka direkt? Eller kommer lagen dräneras på spelare och elitettan är ett minne blott. Det finns ju några intressanta spelare i bägge lagen. Emma Lundh , Anna Thim och Elvira Gustafsson i Bollstanäs , i Borgeby finns Saga Ollerstam, Sophie Sundqvist och Nova Karlsson . Ja bottenstriden känns avgjord. Men nu är det den spännande toppstriden att följa!! Vilka följer med Umeå upp!?

 51. IFK Norrköping känns nog som ett spöke för Mallbacken. Färskingen från ”Peking” har snuvat den traditionstyngda Värmlandsklubben på hela fyra poäng i årets matcher. Det hade jag inte trott före säsongsstarten. Läget i tabellen är ändå fortsatt prekärt för IFK, men med ett kvalitetslyft i spelet och någon överraskande trepoängare i säsongsfinishen bör man överleva första säsongen i Elitettan.

 52. Tredje omgången i svenska cupen är lottad, här är Elitettan-lagens matcher. Fast speldag 29/9, vinnarna går till nästa års gruppspel.
  Morön – Piteå
  Själevad – Umeå
  Kvarnsveden – Mallbacken
  Bollstanäs – Uppsala
  BP – AIK
  Norrköping – Eskilstuna
  Lidköping – Alingsås
  Jitex – Vittsjö
  Borgeby – Rosengård
  Kalmar – Växjö
  Alla lag med utom Älvsjö som slogs ut av Sätra och Sundsvall som snubblade på tuvan Själevad.

 53. Morön hade pressen på sig att plocka tre poäng borta mot Alingsås idag, för att vara med i slutstriden om uppflyttning. Efter en stark start första tio minuterna, så blev det istället säsongens bottennapp. Alingsås spelade klart bättre, och vinner med 1-0. Faktum är att det var närmre 3-0 än 1-1, Morön skapar egentligen inte en enda chans på hela matchen. Alingsås pressade sönder motståndet, samtidigt som man själva fick vända upp ostörda gång på gång.

  Om det var dåligt fokus från spelarna i Morön eller om tränarstaben valt fel taktik och strategi återstår att utvärdera. Vad som står klart är att Morön nu kommer få det ytterst svårt att nå topp 3 i serien.

 54. Alingsås fortsätter sno poäng av topplagen. Kryss mot Kalmar och Umeå på bortaplan efter uppehållet, och vinster mot Uppsala och Morön. Vittnar om en hög högstanivå, men lite för mycket poängtapp mot övriga lag.

 55. Med ett bra försvarsspel och många i försvaret har man ju en poäng när man startar, och några kontringar kan ju räcka för att ta poäng. När man möter ett sämre lag med samma taktik måste man klara av att föra matcher.

  • Sant och stämmer bra med hur det sett ut för Alingsås stora delar av säsongen. Men senast mot Morön var ett trendbrott. Där var det AFC som styrde och ställde totalt i första halvlek. I andra var Morön lite mer med i matchen men det var ändå AFC som höll i taktpinnen.

 56. Borgeby lever!
  Med en match mer spelad så har Borgeby ”bara” sex poäng upp till IFK Norrköping ovanför nedflyttningsstrecket. Detta efter seger mot Mallbacken.

  Men sex poäng på sex matcher kvar kanske ändå är för mycket?

 57. Tredje omgången i svenska cupen är nu spelad sånär som på matchen Borgeby – Rosengård som ställdes in pga vattendränkt plan. Resultaten för elitettanlagen:
  Själevad – Umeå 1-4
  Kvarnsveden – Mallbacken 1-3
  Bollstanäs – Uppsala 3-2
  BP – AIK 3-2
  Norrköping – Eskilstuna 1-2
  Lidköping – Alingsås 1-2
  Jitex – Vittsjö 2-1
  Morön – Piteå 0-1
  Kalmar – Växjö 2-3
  De som får fortsätta cupäventyret i vårens gruppspel är alltså Umeå, Mallbacken, Bollstanäs, BP, Alingsås och Jitex. Borgeby lär inte slå Rosengård.

 58. Jitex slog ut Vittsjö ur cupen ikväll, 2-1 och segermålet föll i 87’ efter mål av Fanny Linderoth.
  En jämn match i många avseenden, har inte järnkoll på Vittsjös normala startelva men fick ändå uppfattningen att man rullade i truppen lite då en del mer namnkunniga satt på bänken. Bytena i andra halvlek var t ex de Jong, N Persson och Polkinghorn ut och Adolfsson, Klinga o Markstedt in.
  Vittsjö hade mer boll men Jitex stabila och inte ofarliga när de gick fram. Vittsjö började bäst men Jitex kom snabbt in i matchen och 0-1 i 18’ kändes inte helt logiskt då delar av Jitexförsvaret stannade upp och ropade på tröjdragning men Vittsjö spelade vidare och slog in ett kort inlägg efter marken som studsar på ett Jitexben och in.
  Kvittering i 44’ 1-1 av Stinalisa Johansson och nära Jitexledning i 59’ direkt efter Vittsjös byten. Forwarden skulle ”bara” placera in bollen efter att ha passerat målvakt o ena mittbacken men bollen går över. Men sedan ökade gästerna tempot.
  Jitex redde dock ut stormen utan några superchanser för Vittsjö. Istället kom alltså segermålet i 87’.
  Inte alls oförtjänt tycker jag även om Vittsjö också hade ett bra läge i första att öka ledningen där Emma Lind gör en jätteräddning på ett närskott, samt några halvchanser i andra. Ännu en stark insats nu på hösten av ett ungt Jitex som också tyvärr har många av de något äldre spelarna på skadelistan i år. Med det ser lovande ut för framtiden och kul med gruppspel i Sv cupen till våren.

 59. Visserligen inte Elitettan men värt att notera att BP slog ut AIK i Svenska Cupen i går. Ett bevis på att AIK faktiskt är sämre i år i Damallsvenskan än vad de var i Elitettan i fjol. Det intressanta är att ingen i klubben verkar bry sig. Man sätter allt hopp till att Växjö är ännu sämre. Men vad ska då hända nästa år? Kanske att man mirakulöst klarar sig utan skador och därmed kan göra en bättre säsong.

  • Kanske har du rätt, eller är det så att AIK satsar mer på att hänga kvar i allsvenskan och därför vilar många i cupen? En snabb jämförelse mellan startelvan i DA mot KIF Örebro matchen innan och denna cupmatch mot BP visar att endast två från startelvan mot KIF (Kafaji o Finndell) startade mot BP.
   Har inte kollat om BP också rullade i truppen men det kan ju vara en förklaring tillsammans med att man tar ledningen med 2-0 och sedan ”slappnar av” och klarar inte att växla upp igen när BP kommer tillbaka och vänder. Bara en tanke.

   • BP startade med tre junisar och en spelare från vanliga startelvan, resten var spelare från A-truppen som brukar vara reserver. Så man kan väl säga att det var två B-lag som möttes. BP har ju viktiga matcher framför sig i serien, så det var fullt förståeligt att man sparade på de viktiga pjäserna.

 60. Säsongens andra korsbandsskada i Norrköping, från NT:s pluslåsta artikel: ”Ebba Sjögrens korsband är av – och IFK Norrköpings mittfältare inställd på en lång skadefrånvaro. ”Men jag ska tillbaka till fotbollen”, lovar 20-åringen.”

  • Nu får jag pudla, det visar sig att hela grejen var en luring från tvillingarnas sida som för en stund fintade både lagledningen, journalisterna och IFK:s sociala medier (och mig) upp på läktaren. Idag ”bekände” Irma C att varningen var rätt och att luringen lyckades eftersom det var en avvaktande varning som kom två minuter efter situationen där båda tvillingarna var inblandade.

  • En lustig grej? Hm, sorglustigt mest. Bedrövligt och stenkorkat av en domare att inte släppa prestigen, erkänna sitt misstag och ändra domslutet. Man förstår att det ligger nära tillhands för vissa att mumla ”domarj-l”…

 61. Stort grattis till Umeå IK som nästa säsong åter spelar i högsta divisionen! Håller tummarna för att de blir ”bofasta” i damallsvenskan!

 62. Ett stort BRAVO till ”färskingarna” IFK Norrköping Dam, som klarade uppgiften att hålla sig kvar i Elitettan! Kanske inte helt överraskande med tanke på den kloka, långsiktiga satsningen. I truppen finns gott om både rutinerat och lovande spelarmaterial, vilket ger ett bra utgångsläge inför 2022 – om dessutom kloka värvningar tillkommer. IFK utlovar ett efterlängtat lyft för damfotbollen i Norrköping, medan den i Linköping – tyvärr – tycks vara på nedgång…

 63. Lidköping gör kalvsylta av Morön som gör så att Lidköping därmed får känning på en tredjeplats. Moröns chanser verkar dock väldigt långt ifrån just nu. Lidköping som verkligen har tagit kliv i höst.. Ida P dominerar matchen ännu en gång som vänsterback!! Jag tror att Lidköping tar sista platsen till damallsvenskan. Seriens bästa vänsterkant?

  Ett tränarbyte i Morön brukar göra susen men denna gång blev det en flopp. Förlorade även mot bottenlaget Norrköping förra helgen och hade bara tur att de fick med sig 3 poäng mot Älvsjö borta.

  Heja Lidköping!!

  • Bottenlaget Norrköping slog Lidköping välförtjänt för någon vecka sedan……Lidköping har inte ekonomiska muskler för att vara i allsvenskan, så bättre om en klubb med bättre ekonomi går upp. Men det blir en spännande avslutning på Elitettan och vilka lag som tar klivet till Allsvenskan.

   • Nämn någon klubb i årets elitettan som faktiskt har ”de ekonomiska musklerna som krävs”. Är ju knappt så att klubbarna i DA klarar av det själva.. lägg därtill ett AIK som joggade hem elitettan under förra säsongen

    • Bland de bättre klubbarna i Elitettan har t.ex BP
     de ekonomiska förutsättningarna för att spela i Damallsvenskan. BP har en uttalad strategi att satsa på tjejer samt att de är en av Sveriges största klubbar.

    • Morön har ett väldigt ungt lag med många spelare under 20 år så det är inte så konstigt om dom får svackor under säsongen. Lidköping har ju sämst målskillnad av dom lag som slåss om tredjeplatsen så det är nog rätt optimistiskt att dom ska kunna ta 4 poäng fler än BP och Uppsala på dom återstående tre matcherna.
     Sedan vad gäller ekonomiska muskler är en byggsten för att bli ett stabilt damallsvenskt lag. Ungdomsverksamhet är en annan byggsten. Både BP och Umeå är i slutspel i F19- SM. För Umeå är det 10:e året i rad! Umeås F17 lag vann SM förra året och är framgångsrikt även i år.

 64. Just sett NT-TV:s sändning av IFK Kalmar – IFK Norrköping på . Det var ett sömnigt Kalmar som dessutom tydligen redan i veckan fått reda på vilka spelare som är aktuella till nästa säsong och vilka som får lämna. Dessutom får tränaren gå. Konstigt agerande av styrelsen tycker jag, hur många gör sitt bästa när man redan fått kicken? (Jag har inte kollat dessa uppgifter, det var kommentatorn som nämnde det. Han sa också att nästa år flyttar IFK Kalmar till Guldfågeln eftersom man inte får dispens för Gröndal. Det förstår jag för planen såg ut att vara usel, en sån där senhöstplan som jag möljde runt på som div 7-spelare på min tid.)

  Hursomhelst, Norrköping visade betydligt bättre vilja och vann med 2-0 efter att ha kostat på sig att missa en straff. Det kändes och lät som hemmaplan för Norrköping för Peking Fanz hade ordnat bussresa med övernattning (KFF – IFK i morgon) och ett 70-tal fans höll igång hela matchen.

 65. På lördagblir det spännande på studenternas i Uppsala.
  Ik Uppsala har allt i egna händer och kul med avgörande matcher i sista omgången. Minns för två år sedan på kanalplan mot HIF.

   • Ja, grundtipset är att Uppsala vinner och då krävs det ett mirakel och säkert tvåsiffrigt om BP ska gå förbi. Å andra sidan vet vi att tokiga saker hänt förut.

    Tänk ett Jitex som spelar avslappnat och vill avsluta snyggt? De skulle kunna bli besvärliga.

    • Jitex har visat 2020-form under hösten samtidigt som Uppsala underpresterade, kanske tyngda av stundens allvar. Bortasegern var inte oförtjänt, Jitex spelade jämt med BP även i hemmamatchen innan och inte våren varit så skakig så hade tabellplaceringen varit en annan. Om man lyckas hålla kontinuitet i laget kan det bli ett roligt lila år 2022.

 66. Moröns ekonomi har havererat och man diskuterar en sammanslagning med Sunnanå.
  Oro i leden – fyra unga och lovande tränar med Umeå IK.
  F16-forwarden Tuva Skoog sägs vara klar för UIK och amerikanskan Michaela Kovacs har gjort klart med KIF Örebro.
  Sammanslagningar brukar sällan bli lyckade.

   • AFC om någon borde ju ha dåliga erfarenheter av att ha herrar o damer i samma förening. Borde de inte rikta blickarna mot AKIK för få in en ungdomsverksamhet och ett div 1 lag som ”B-lag”?
    Sedan är det förstås svårt i hela föreningslivet att hitta personer på alla poster i föreningen. Undantaget storklubbarna som kan betala/anställa personal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.