Forum Elitettan 2022

Lagom till avspark i elitettan 2022 kommer här en ny diskussionsflik. Försnacket hittar du här. På den här sidan hoppas jag att ni hjälper till med rapporter från matcherna. Då kan vi både hjälpa till att hålla varandra uppdaterade och kanske även få till en riktigt rolig debatt. Men allra först vill jag ha in era tabelltips. Det är alltid kul att kunna jämföra efter färdigspelad serie.

230 tankar på “Forum Elitettan 2022

 1. I går tippade jag elitettan i Borås Tidning. Jag gick samtidigt igenom läget i alla lagen. Länk finns här för prenumeranter inom Gota Media. Här är även en krönika om nykomlingen Bergdalens IK. Själva tipset ser ut så här:

  1) Växjö DFF
  2) IK Uppsala Fotboll
  —————————
  3) IFK Norrköping
  —————————
  4) Alingsås FC United
  5) Lidköpings FK
  6) Mallbackens IF Sunne
  7) Sundsvalls DFF
  8) Jitex BK Mölndal
  9) Ifö Bromölla IF
  10) Gamla Upsala SK
  11) Älvsjö AIK
  —————————
  12) Team Thoréngruppen
  13) Bergdalens IK
  14) Rävåsens IK Karlskoga

  Vad säger ni? Är jag helt fel ute?
  Som jag skrivit ovan hoppas jag att flera av er också vill tippa serien. Det är alltid kul att läsa alla tips och spekulationer inför avspark.

  • 1. Växjö
   2.Uppsala
   3Norrköping
   4 Alingsås
   5 Lidköping
   6 Mallbacken
   7Älvsjö
   8 Sundsvall
   9 Gamla Uppsala
   10 Jitex
   11 Bromölla
   12 Team TG
   13 Rävåsen
   14 Bergdalen

   Var mitt tips ja gjorde tidigare

  • Det var några tips i det förra forumet. Här är de:
   David
   1. Växjö
   2. Uppsala
   3. Norrköping
   4. Alingsås
   5. Lidköping
   6. Mallbacken
   7. Älvsjö
   8. Sundsvall
   9. Gamla Upsala
   10. Jitex
   11. Bromölla
   12. Team TG
   13. Rävåsen
   14. Bergdalen

   Palle
   1. Växjö
   2. Uppsala
   3. Norrköping
   4. Alingsås
   5. Lidköping
   6. Mallbacken
   7. Jitex
   8. Sundsvall
   9. Älvsjö
   10. Bromölla
   11. Gamla Upsala
   12. Team TG
   13. Rävåsen
   14. Bergdalen

   Rörelsen
   1 Växjö
   2 Uppsala
   3 Norrköping
   4 Mallbacken
   5 Lidköping
   6 Alingsås
   7 GUSK
   8 Älvsjö
   9 Sundsvall
   10 Jitex
   11 Bromölla
   12 Team TG
   13 Bergdalen
   14 Rävåsen

   Åskådare
   1 Växjö
   2 Uppsala
   3 Norrköping
   4 Mallbacken
   5 Lidköping
   6 Alingsås
   7 sundsvall
   8 jitex
   9 älvsjö
   10 team tg
   11 Bromölla
   12 gusk
   13 Bergdalen
   14 Rävåsen

   • Från sluttabellen av kommentator på sportexpressen:

    1 Växjö
    2 Uppsala
    3 Lidköping
    4 IFK Norrköping
    5 Alingsås
    6 Mallbacken
    7 jitex
    8 Sundsvall
    9 Bromölla
    10 Älvsjö
    11 Rävåsens IK
    12 Bergdalen
    13 TG
    14 GUSK

  • Tror Lfk Alingsås o Norrköping är mycket jämna så platser 3,4,5 är omöjligt att förutspå, tror Bromölla kommer överraska positivt

 2. Jag tycker det är oerhört svårt i år att förhandstippa tabellen i E1. Med 5 nykomlingar som jag har noll koll på sen tidigare så har jag enbart sett deras värvningar inför i år och där känner jag inte heller till i stort sett någon heller.
  Det jag däremot vet är att det är en väldigt stor skillnad mellan att vara topplag i div.1 kontra hålla nivån i E1.
  Med tanke på att det varit 6 div.1 serier så har ju dessa, högst troligt, hållt olika hög nivå. I vissa regioner finns större konkurrens för både lag och spelare att ”slå sig fram” vilket ger bättre kvalitet på lagen. I andra regioner lirar de bästa spelarna, på den nivån, i 1-3 lag vilket ger ojämna serier.

  Utifrån att 3 lag åker ur kan vi oavsett vara säkra på att minst 2 nykomlingar kommer hänga kvar.
  Ytterligare något lag kan säkert sticka ut och förvåna också.
  Det ska bli kul att se om Växjö håller för favoritskapet. Jag är inte lika säker som de flesta verkar vara. Att Växjö är ett topp 3 lag tror jag definitivt men jag tror inte det kommer stå klart vilka som landar 1-3 i året tabell förrän tidigast i omgång 24.

 3. Här kommer mitt tips, att Uppsala o Växjö går upp resp att 3 av nykomlingarna åker ur är enl min gissning troligt men ordningen inbördes väldigt osäker.

  1) Uppsala
  2) Växjö
  3) IFK Norrköping
  4) Alingsås
  5) Lidköping
  6) Jitex
  7) Mallbacken
  8) Sundsvall
  9) GUSK
  10) Bromölla
  11) Älvsjö
  12) Team TG
  13) Bergdalen
  14) Rävåsen

 4. Norrköping – Lidköping 0-1. ”Peking” bäst på plan, men premiärnerverna sabbade effektiviteten framför motståndarmålet. Man har ju ett hyfsat bra försvarsspel, men tas inte målchanserna tillvara kan det bli en låg placering i sluttabellen.

  • Tycker inte som många att Norrköping var bäst på plan, som flera tycker.
   Ägde mycket boll men skapade inte så mycket farligt framför mål medans Lfk spelade smart med ett stabilt försvar o giftiga omställningar. Blir intressant att se vad Norrköping o mitt lag kan prestera framöver.
   Lfk har Uppsala hemma, ger en fingervisning om Lfk kan vara m o slåss i toppen.
   Saknar förmodligen sin mittfältsmotor Alma Nygren.

   Såg bromöllas match, Bromölla spelade en mycket attraktiv fotboll som imponerade på mig . Kul att titta på.
   Rävåsen skulle nog inte sagt ja till elitettan.

   • Genom att tacka ja till elitettan säkrade Rävåsen en plats i nästa års division 1. Med tanke på att såväl ÖSK som Degerfors är på gång i närområdet kan det ändå ha varit ett strategiskt smart beslut.

 5. Mallbacken i serietopp efter första omgången. Det ser man inte varje dag precis. Nykomlingen Rävåsen, som Mallbacken alltid brukar spela mot i Svenska cupen, åkte på en rejäl snyting med sju mål i baken. Rävåsen hade i alla fall en skaplig publiksiffra på 275. Det blir tuffare för Mallbacken hemma mot IFK Norrköping nästa match.

 6. Uppsala vs Bergdalen 3-0(0-0)
  typiskt premiär där uppsala gör en ganska dåliga första halvlek . höjer sig i andra men behöver vara lite mer kliniska både i inspel och avslutning i fortsättningen. men en helt okej premiär.
  blir betydligt mer upp till bevis borta mot Lidköping på lördag där man brukar ha det svårt. förlust i fjor.

 7. Inför elitettan gjorde jag en stor genomgång av alla seriens lag till Borås Tidning. Tänkte även köra den här, lite uppdaterad, innan datumstämpeln går ut. Trevlig läsning. Och kom gärna med synpunkter. Lagen är sorterade utifrån hur jag tippade serien.

  1) Växjö DFF
  Tränare: Olof Unogård
  Meriter: Fyra damallsvenska säsonger. Kom sexa i damallsvenskan 2020.
  Nyckelspelare: Meriterade backen Emma Pennsäter, nya forwarden Evelyn Ijeh samt spelskickliga tian Elin Nilsson.
  Kommentar: Växjö är en ung förening, grundad så sent som 2014. Man tog över damsatsningen i Växjö kommun när Östers IF gav upp. Laget åkte ur damallsvenskan i fjol. Då underpresterade laget rejält i offensiven.
  Efter nedflyttningen har man tappat 17 spelare varav nästan alla bärande. Trots det har rutinerade tränaren Olof Unogård fått ihop ett slagkraftigt lag. Man har värvat ungt och spännande, bland annat i form av 23-landslagets Evelyn Ijeh. Hon lär få bra understöd av Nesrin Akgün – en stor mittfältstalang som dominerade i division 1 i fjol, och som är väldigt bra i presspelet.
  Amanda Altheden, Hanna Stokki och Sophia Redenstrand är andra framtidsnamn som gör Växjös lag väldigt intressant. Visst är det en utmaning att bygga upp ett helt nytt lag. Men Växjö har så mycket kvalitet att sejouren i elitettan kan bli ettårig.

  2) IK Uppsala Fotboll
  Tränare: Jonas Valfridsson
  Meriter: En damallsvensk säsong – 2020.
  Nyckelspelare: Stabila målvakten Caroline Forsgren var en av huvudorsakerna till Älvsjös fina fjolårssäsong. Forwarden Nicole Robertson har gjort många mål på försäsongen.
  Kommentar: Uppsalas bästa lag har en brokig bakgrund. Det hette Danmarks IF till och med 2010. Under perioden 2011–16 drevs laget av herrallsvenska Sirius. Tiden där blev ingen succé, utan till säsongen 2017 bröt damlaget sig ur och bildade IK Uppsala Fotboll.
  Sedan dess har man gjort en säsong i damallsvenskan. Man var nära att gå upp igen i fjol. Årets lag är ett nybygge. Och på pappret ser nyförvärven spännande ut. Man har några intressanta amerikanskor, och kvartetten Wilma Thörnqvist, Andrea Thorisson, Linnea Selberg och Johanna Renmark är talangfulla spelare som står inför sina stora genombrott.
  Det finns mycket fart hos anfallstrion Renmark, Robertson och Taryn Ries. I premiären låg Ries bakom väldigt mycket i Uppsalas offensiv. Mycket talar för att laget kommer att vara med hela vägen i kampen om de damallsvenska platserna.

  3) IFK Norrköping
  Tränare: Tor-Arne Fredheim
  Meriter: Gör sin andra säsong i elitettan.
  Nyckelspelare: Näst efter Växjö har Norrköping seriens starkaste forwardsbesättning. Mimmi Asperot, Taylor Townsend, Jennie Egeriis och Sabina Ravnell är fyra högklassiga anfallare. Falköpingsfostrade Ravnell kan få ett genombrott nu när hon är fullt tillbaka efter sin korsbandsskada.
  Kommentar: Laget startades som en fristående förening – IFK Norrköping DFK, men togs in i herrelitföreningen IFK Norrköping FK i samband med årsmötet våren 2018.
  Norrköping har som mål att ta sig upp i damallsvenskan inom tre år. Det kan ske redan i höst. Laget har nämligen gjort en spännande försäsong. Man har uppmärksammade nyförvärv som Ebba Handfast och Taylor Townsend från Alingsås, My Cato från Linköping och Mimmi Asperot från Kalmar. Men framför allt har man gjort starka resultat mot damallsvenskt motstånd. Inte minst imponerar 4–0-segern mot damallsvenska AIK.

  4) Alingsås FC United
  Tränare: Lars-Petter Björk
  Meriter: Gör sin tredje säsong i elitettan.
  Nyckelspelare: Spelskickliga Rebecca Cameras är navet på mittfältet. Lagkaptenen och den tidigare mittfältaren Moa Jarl har skolats om till mittback, och har imponerat stort under försäsongen. Limmaredstjejen Alma Öberg är en annan omskolad nyckelspelare. I fjol blev hon lagets bästa målskytt (9 mål) som ytterforward. I år spelar 19-åringen som offensiv innermittfältare.
  Kommentar: 2017 åkte Holmalund ur elitettan. Efter säsongen bröt sig damlaget ut och bildade egen förening – Alingsås FC United. Andra året gick AFC upp i elitettan. Där har man blivit sjua med 39 poäng både 2020 och 2021.
  Nu kan det vara dags för ett lyft. Under försäsongen har lag stått upp bra både mot Linköping och Rosengård i svenska cupen. Och i genrepet vann man med 3–0 i prestigederbyt mot Lidköping. Frågetecken finns för den offensiva spetsen, och om man kan föra matcher. Men kanske att jättetalangen Victoria Svanström som lånats in från IFK Göteborg kan bli den poängspelare man söker. AFC bör vara en utmanare i toppen.
  Noterbart att det ligger ett förslag om att AFC skall slås ihop med Alingsås IF redan i år. Möten kommer att hållas under våren.

  5) Lidköpings FK
  Tränare: Andreas Tilly Gustavsson
  Meriter: Gör femte säsongen i elitettan. Som bäst trea 2018.
  Nyckelspelare: Reaktionssnabba målvakten Matilda Haglund håller damallsvensk klass. Kreativa Hanna Boubezari har spelat landskamper för Algeriet.
  Kommentar: Lidköping kom femma i fjol, bara fyra poäng från damallsvensk plats. Under sina fyra år i elitettan har LFK ofta lutat sig mot utländska spelare. Man fick även in flera meriterade spelare när Kungsbacka DFF lades ner.
  I år har man fått in tre talangfulla spelare från damallsvenska klubbar i mittbacken Emma Becker (AIK) samt anfallarna Ronja Karlsson Törnborg (Linköping) och Alma Nygren (Örebro). Ett lag som definitivt har potential att utmana i toppen.

  6) Mallbackens IF Sunne
  Tränare: Jonas Rehnberg
  Meriter: Har 24 säsonger i högsta divisionen. Ligger på plats 16 i damallsvenskans maratontabell.
  Nyckelspelare: Spelskickliga mittfältaren Linnea Berger är lagets speluppläggare. Talangfulla forwarden Svea Rehnberg lämnar till sommaren för damallsvenska Kalmar.
  Kommentar: Byn Mallbacken är så liten att den inte syns på kartan. På damfotbollskartan har däremot Mallbackens IF och Strandvallen en given plats. Den klassiska klubben har haft nio liv, och håller sig alltså fortsatt kvar på elitnivå.
  Trotjänaren Frida Broström avslutade sin karriär i höstas, och bröt samtidigt en otroligt imponerande svit på 277 raka matcher från start. Nu är det nya spelare som skall skriva historia i de värmländska skogarna. Två av dem är meriterade anfallarna Ritah Kivumbi och Irvina Bajramovic.
  Truppen är stark, men tunn, vilket gör att laget är känsligt för skador. Det var således tungt när Emma Eriksson nyligen drog av korsbandet.
  Men skulle man klara av att hålla startelvan hyfsat frisk finns potential för toppstrid. Man skakade exempelvis fjolårets damallsvenska bronsmedaljör Eskilstuna United i cupen. I sista stund har man breddat truppen med två ukrainska spelare. Det blir spännande att se vad de kan göra i elitettan.

  7) Sundsvalls DFF
  Tränare: Mikael Melin Bhy
  Meriter: Två säsonger i damallsvenskan (1991 och 1992). Dessutom sju säsonger i högsta divisionen som Gif Sundsvall.
  Nyckelspelare: Nigerianska forwarden Ebere Orji är stark och vass i djupled. Stabila mittbacken Sophie Brundin – dotter till Michael Brundin – gjorde en vårsäsong i italienska topplaget Sassuolo. Nu leder hon Sundsvalls backlinje, samtidigt som hon driver ett företag som gör medicintekniska produkter i Daytona Beach, USA.
  Kommentar: Laget startades som Giffarnas damlag. Inför säsongen 1985 bröt sig damlaget ur och bildade eget i form av Sundsvalls DFF. Sedan dess har klubben hela tiden hållit till i någon av de tre högsta divisionerna. Nu finns uppgifter om att det förs samtal om att SDFF återigen skall gå ihop med Giffarna.
  I fjol var laget hårt arbetande och välorganiserat. Trots att man slutade precis ovanför nedflyttningsstrecket klarade man kontraktet med god marginal – 14 poäng.
  Är inget lag för toppstrid i år heller, men 2–1-segern i en träningsmatch mot Uppsala imponerar. Sundsvall bör klara kontraktet med marginal.

  8) Jitex Mölndal BK
  Tränare: Kajsa Tornfalk
  Meriter: Sex SM-guld. Senast i damallsvenskan 2014.
  Nyckelspelare: Lagkapten Elin Palklint är en offensiv back med bra inläggsfot. Alexandra Hellekant är en snabb spelare som är användbar i alla offensiva roller. Viktigast är nog ändå skyttedrottningen Ida Jacobson som är tillbaka efter korsbandsskada. Är hon lika vass som tidigare?
  Kommentar: Klassiska Jitex har tappat mer än halva fjolårets startelva, och har således fått bygga om laget i vinter. En av de nya spelarna är Felicia Söderberg från IFK Örby.
  En annan är anfallstalangen Felicia Jastré Högberg från IFK Fjärås. Hon lämnar dock Jitex i sommar. F19-landslagsspelaren skall plugga på college, Long Beach State University.
  Nya Jitex har hållit emot både Häcken och Kristianstad i cupen. Däremot blev det 8–0-förlust mot Kif Örebro. Känslan är ändå att det är undre halvan som gäller för Mölndalsklubben i år, samt att målvakten Anna Larsson och målskytten Ida Jacobson blir väldigt viktiga.

  9) Ifö Bromölla IF
  Tränare: Pierre Persson
  Meriter: Första säsongen på elitnivå
  Nyckelspelare: Mittfältarna Lova Hansson och Olivia Johansson var viktiga för klubbens avancemang. Det var även snabba och talangfulla skyttedrottningen Ebba Järvensivu, 18.
  Kommentar: Bromölla är helt färskt som elitlag, men har flera erfarna spelare. Lagets största tillgång är dock sannolikt tränare Pierre Persson. Han tog Växjö från division 1 till damallsvenskan med sin passningsorienterade fotboll.
  Nu har han tagit Bromölla till elitettan med ett lag av spelare från närområdet. Bromölla har ju exempelvis bara 25 kilometer till en av landets främsta plantskolor, Kristianstads DFF. Därifrån har man fått några nyförvärv. Det mest namnkunniga nytillskottet är dock lite mer långväga ifrån – Pato Jerzak spelade senast i Umeå IK.
  På förhand känns Bromölla som den starkaste av de fem nykomlingarna.

  10) Gamla Upsala SK
  Tränare: Johan ”Jocke” Mattsson
  Meriter: Gör sin första säsong i elitettan.
  Nyckelspelare: Målvakten Lina Lundqvist, backen Ingrid Wixner och snabba forwarden Elin Åkerman har alla damallsvenska meriter.
  Kommentar: Gusk, som man kallas, är ett kompisgäng som kvalade sig upp i höstas. Därmed är Uppsala enda kommun med två lag i näst högsta divisionen. I derbykampen är Gusk tveklöst lillasyster.
  Klubben är orutinerad, men den offensivt balanserade truppen har ett antal spelare med eliterfarenhet. I vinter har man exempelvis värvat fem sådana.
  Det troliga är att laget trots allt i första hand får koncentrera sig på att förnya kontraktet. Men försäsongen har ändå skvallrat om att laget är hyfsat slagkraftigt. Mot damallsvenskt motstånd har man i och för sig förlorat, men inte med några jättesiffror. Och 5–2-segern i träningsmatchen mot Älvsjö ger hopp om att sejouren i elitettan skall bli mer än bara ettårig.

  11) Älvsjö AIK
  Tränare: Lucas Riedel
  Meriter: Fem egna SM-guld 1995–1999. Ytterligare två SM-guld som Djurgården/Älvsjö 2003 och 2004. Gör sin tredje säsong i elitettan. Fick en friplats till säsongen 2020.
  Nyckelspelare: Mittbacken Linn Bogren har gjort flera damallsvenska säsonger med Linköping. Nya forwarden Moa Sjöström gjorde 32 mål i division 1 i fjol.
  Kommentar: Älvsjö gynnas av att de kan plocka upp talanger från de damallsvenska Stockholmsklubbarna. Man startade fjolårets säsong otroligt starkt, men interna bråk ledde till att spelare lämnade och att resultaten dalade. Till i år har man tappat ytterligare några nyckelspelare.
  Bland annat har fjolårets två bästa målskyttar lämnat, det har även duktiga målvakten Caroline Forsgren samt viktiga Anna Björklund.
  Spelarförlusterna gör att laget är svårtippat. Men utgångstipset är att man klarar kontraktet. Flera av lagets nya spelare är nämligen intressanta. Jag tänker då framför allt på jättetalangen Maja Wangerheim från Hammarby, forwarden Mathilda Lindström från BP och målsprutan Moa Sjöström från Enskede.
  Flicklandslagsspelaren Wangerheim har spelat som målvakt i pojkfotboll och back i flicklag under uppväxten. Nu är det som försvarare hon skall ta steget in i elitfotbollen.

  12) Team TG
  Tränare: Jonas Wikström
  Meriter: Var i damallsvenskan 2008 som Umeå Södra FF. Gör nu sitt första elitår som Team TG.
  Nyckelspelare: Forwarden och tillika lagkaptenen Parva Zarassi gjorde 20 mål i ettan i fjol.
  Kommentar: Umeklubben gick upp med ett hemvävt lag, 13 av fjolårets 22 spelare var fostrade i Umeklubbar, och ytterligare sju spelare kom från norra Sverige.
  Inför debuten på elitnivå i den här skepnaden har klubben förstås värvat norrländskt – och meriterat. Truppen består av många spelare som spelat elitfotboll i Umeå IK, Morön eller Sunnanå, bland annat rutinerade UIK-förvärvet Alexandra Sandström.
  Utgångstipset är att Team TG hamnar under nedflyttningsstrecket. Men 1–0-segern i en träningsmatch mot damallsvenska Piteå imponerar.

  13) Bergdalens IK
  Tränare: Linnea Liljegärd
  Meriter: Första säsongen på elitnivå.
  Nyckelspelare: Sara Lindén står noterad för 15 landskamper, bland annat ett EM-slutspel, och 100 damallsvenska mål. Tvåfotade Izabella Bergström är en pålitlig poängmaskin.
  Kommentar: Bergdalen har 16 Sjuhäradsfostrade spelare i sin första elittrupp. Den stora frågan är om klubben och den hemvävda truppen har tillräcklig elitrutin.
  Bara två spelare – Sara Lindén och Lisa Malmström – har någon större erfarenhet av elitfotboll. Något som märktes i de tidiga träningsmatcherna, där Bergdalen fick rejält med stryk.
  Boråslaget slår ur underläge i den här serien. Sett till resultaten på försäsongen är det enda trovärdiga tipset att laget slutar under nedflyttningsstrecket.

  14) Rävåsens IK Karlskoga
  Tränare: Marcus Puranen och Mattias Ahlberg
  Meriter: Första säsongen på elitnivå
  Nyckelspelare: Nya amerikanska forwarden Hannah McNulty lär bli viktig. Det kommer även snabba kantspelaren Sara Öjebo bli.
  Kommentar: Rävåsen missade kvalet i vintras, men gick upp ändå. Man fick en friplats med bara sex veckor till avspark. Under mellanperioden hann man tappa offensiva nyckelspelare, som lagkaptenen Viktoria Ström (Mallbacken) och jättetalangen Lisa Frisk (Kif Örebro).
  Man har försökt kompensera tappen genom att plocka in en amerikansk forward i Hannah McNulty, en kanadensisk Christie Gray och en backtalang från AIK, Saga Olsson. De senaste dagarna har man dessutom lånat in Rebecka Mannström från Kif Örebro. Mittfältaren skall vara i Rävåsen till och med juli.
  Frågan är hur långt det räcker. Klart är att Rävåsen slår rejält ur underläge inför debuten på elitnivå. Det är svårt att tippa laget på någon annan placering än den 14:e och sista.

  • När det gäller Bromölla så har inte deras bästa spelare från förra säsongen Lova Hansson synts till under hela försäsongen?

   • Intressant information som jag gick vidare på. Hittade följande i Kristianstadsbladet i en artikel från början av mars:

    ”Lova Hansson saknas fortfarande i laguppställningarna. Hur blir med hennes medverkan i år?
    – Hon tränar tre gånger i veckan och håller igång, men mer än så kan jag inte säga just nu, säger Pierre Persson.”

    Ser också att hon inte står kvar i spelartruppen på klubbens hemsida. Hon tycks inte vara kvar. I så fall är det ett tungt tapp. Tyckte att hon var väldigt bra när jag såg Bromölla ifjol.

    • Ja det är en duktig spelare som tränade med KDFF några dagar i veckan när hon spelade med Asarum! Det är möjligt att hon inte är beredd att lägga ner den tid som fodras för att spela i Elitettan!

 8. Joakim Mattsson i Gusk är JOHAN Mattsson.
  Kallas Jocke, vet dock ej varför. Lätt att göra fel med hans namn iaf. Jag har också tagit fel men aldrig frågat varför han kallas Jocke, får fråga nästa gång haha.

 9. Såg matchen på plats idag mellan IFÖ Bromölla och GUSK på Strandängens för årstiden fina naturgräsplan. I första halvlek började GUSK bäst dom var aggressiva och effektiva i boxen vilket resulterade i 2 – 0 i halvtid. I andra halvlek spelade Bromölla upp sig efter att ha gjort några byten som förändrade matchbilden, man lyckades reducera och var nära att kvittera men kom inte längre utan matchen slutade 1 – 2. När det gäller Lova Hanssons icke medverkande i truppen sa obekräftade uppgifter att hon var gravid!

 10. Efter gårdagsmatchen Mallbacken – IFK Norrköping ser inte de senare ut som ett topplag. Mallbacken hade de flesta och bästa chanserna, men lyckades inte gå ifrån trots tidig ledning. Ravnell i IFK fick in kvitteringsbollen. Kostsam poäng för Mallbacken som fick Linnea Berger skadad och Norrköping ska tacka domaren som missade mycket, bland annat hands i straffområdet.

  • ”Topplag”? Jo, vi har sett IFK benämnas så lite här och var. Att det låter så hemma i Norrköping är förstås mindre förvånande. Målet är OBOS Damallsvenskan inom tre år, och, säga vad man vill, självförtroende ska inte föraktas! Satsningen mot toppen är glädjande, det finns en bra mix av rutinerade spelare från Elitettan och allsvenskan tillsammans med klubbfostrade talanger. Bra faciliteter och med klassiska herrlaget i ryggen kan det leda långt – så småningom. Angående matchen mot Mallbacken (i Sunne) överraskade hemmalaget negativt med målsnålheten i förhållande till chanserna. Jag trodde på en övertygande MIF-seger av ett lag som i år firar sitt första halvsekel inom elitdamfotbollen. Även om det hela sparkades igång trettio år tidigare…

  • Ja, kul att dessa på förhand ”stryktippade” lag visade tänderna. Trodde dock att storstadslaget Älvsjö var bättre än så här. Men säsongen har bara börjat – och för bloggare Johans hemmalag(?) får vi hoppas att framgången håller i sig så att det inte blir ”Berg-och-dalbanans IK” i fortsättningen…

 11. Växjö – IK Uppsala 1-1(0-0)

  På förhand tippat toppmöte i elitettan. Finns ingen anledning ändra det tipset. Växjö hade lite mer boll . Klara målchanser rätt få och rätt jämnt. Växjö nickade in en hörna tidigt i andra. Uppsala kvitterade 91 på skott som touchade o ställde målvakten. 5 poäng ska Uppsala va nöjt med efter tuffa bortamatcher så här inledning Växjö borta Ida och förra helgen mot erkänt tuffa Lidköping när de e hemma. Nästa hemma match möter Uppsala rävåsen då ska man ta tre poäng .

 12. I fredags var jag på ett hett Borås Arena och såg Bergdalens IK ta sina första poäng i elitettan. Jag tyckte att Boråslaget var något lite bättre än Älvsjö i en jämn första halvlek. Älvsjö hade ett mer genomtänkt grundspel, medan Bergdalen har några skickliga individualister som gjorde att jag alltså kände att det var knapp hemmafördel i paus.
  Framför allt var rutinerade Sara Lindén riktigt vass. Den smarta forwarden fick hela tiden fast bollen högt i planen, och serverade sina lagkompisar fina passningar i djupled.
  Efter paus inledde Älvsjö bäst. De hade ett friläge redan efter några sekunder och under drygt 15 minuter kändes det som att det var Älvsjös match. Då gjorde hemmatränaren Linnea Liljegärd ett byte, och satte upp lagkapten Milla Gustavsson som tia. Någon minut senare gjorde Gustavsson 1–0 på en tåpajjare från drygt 20 meter.
  Målet gav Bergdalen energi, och till slut vann hemmalaget ändå rättvist med 2–0. Efteråt pratade jag en stund med två riktigt besvikna Älvsjöspelare i form av lagkapten Ellinor Johansson och forwarden Moa Sjöström. Båda försäkrade att Älvsjö kommer att bli bättre framöver. Man håller på att bygga nytt, Johansson konstaterade att man bara har kvar tre–fyra spelare från fjolårets startelva.
  Och i dag vann ju Älvsjö mot Sundsvall efter segermål av Sjöström, så duons löfte om förbättring slog in snabbt.
  Kollar man spelare så imponerades jag av mittbacken Maja Wangerheim. När hon kunde tog hon yta, och försökte hela tiden att spela igenom Bergdalens linjer.
  Wangerheim var för övrigt en av två spelare födda 2006 i Älvsjös startelva. Den andra var forwarden Olivia Ländin Sjöblom som fyllde 16 år i dag. I övrigt föll blicken på tekniska mittfältaren Naomi Okhiria, en sevärd spelare.

  • Under tisdagskvällen gick Alingsås upp på damallsvensk kvalplats via 1–0-seger mot Bergdalen i årets första västgötaderby. Jag var en av 243 åskådare på Gerdskenvallen. Tråkigt förresten att Alingsås inte har större publikunderlag. Laget förtjänar definitivt fler.
   Kollar vi själva matchen var den första halvleken jämn. Alingsås hade lite större tyngd och spets, men Bergdalen hade halvlekens bästa målchans – ett ribbskott från Izabella Bergström. Noterbart var att Bergdalen hade sådan respekt för Alingsås presspel att man valde att slå långa in- och utsparkar. Dock är luftspelet inte någon styrka hos boråsarnas mittfältare och forwards, vilket innebar att Alingsås vann nästan varenda nickduell.
   Efter paus tog Alingsås över även längs marken. Huvuddelen av halvleken spelades på Bergdalens planhalva. Även om Alingsås hade problem med att skapa 100-procentiga målchanser satt man bara och väntade på hemmalagets ledningsmål. Det kom, och Bergdalen var egentligen aldrig nära någon kvittering. Rättvis hemmaseger alltså. Men Bergdalen bjöd sannolikt hårdare motstånd än vad Alingsås hade förväntat sig.
   För Bergdalens del är det positiv att målvakten Sandra Eriksson har inlett seriespelet starkt, samt att mittbacksparet Amanda Platenik och Katrin Jonsson har gjort tre riktigt stabila insatser.

 13. Lite viktig match idag för LFK.Har inte råd att tappa poäng emot ett Älvsjö ,som inte har imponerat så här långt, om man vill haka på i toppen.
  Lfk senaste emot Jitex var lite oturligt med 2 tillfällighetsmål för jitex.
  Så här långt verkar Lfk’s andra halvlekar vara betydligt bättre än deras första, varit så i alla matcher.
  Kul att man fick göra lite mål i matchen emot Jitex och att Ronja verkar vara en klinisk avslutare.
  Hoppas att Alma Nygren snart är tillbaka, är nyfiken på vad hon som mittfältsmotor kan tillföra.

  • Tycker att alla dagens fem matcher är väldigt intressanta. LFK:s är ju den med tydligast favorit. Alla de fyra andra går mellan lag som haft liknande start på serien, och borde kunna bli jämna. Inte minst är man ju spänd på toppmötet mellan Mallbacken och Växjö.

 14. Ik Uppsala vs Rik Karlskoga 6-0(4-0)
  Var på min första livematch för året. På ett blåsigt studenternas. Om matchen ej så mkt skriver var som ett elitettan lag mötte ett division 1 lag. Spel mot ett mål inprincip hela matchen. Kul oxå Uppsala gav talangen Sonja Ekholm född 2007 sin första start på innermittfältet. Härnäst blir det en mycket tuff och viktig match borta mot Alingsås som inlett strålande.

 15. IK Uppsala vs Jitex 4-1(3-0)
  Mål för Uppsala Nicole Robertson 2 , Helen Eke och Rosa Herreros.
  en viktig match för uppsala för inte tappa mark i toppen. Tycker uppsala gör sin bästa match för säsongen första halvelk är riktigt bra och känns som spelet sitter mer o mer . Man drar sig tillbaka lite efter 4-0 och jitex kan få in en reducering. bra oxå nicole robertson verkligen har börjat komma igång.

  • Håller med , såg matchen o jämfört m Lfks match emot jitex, så är Uppsala klart bättre .
   Jag är oroad över lfks försvar ,?som inte uppträder så stabilt som förra säsongen.
   Mycket slarv.
   Anfallet däremot är riktig bra m Ronja som håller högklass.
   Kan man få ordning på försvaret så kan man nog slåss om Allsvenska platser, annars blir det svårt i längden.

 16. LFK vinner m 3-0 m Sundsvall, mycket flyt som bäddade för den segern då Sundsvall var klart bättre i första o kunde lett m både 1 o 2 -0.
  LFK leder elitettan m 2 p efter 6 omg utan att imponera. Stundtals spelar man riktigt bra.
  Är ganska säker på att det kommer att bli bättre ju längre säsongen lider.
  Uppsala och Norrköping har växlat upp o ser vassa ut, Alingsås är tunga att möta får de till sitt anfall så kan de definitivt utmana om topp 2.. Växjö är bra även om de inte imponerar så mycket som jag trodde., ännu.
  Vad jag sett hittills håller jag Uppsala, Växjö o Alingsås som 3 bästa lagen för tillfället.
  Lfk får season Dark horse.
  Tror inte Norrköping räcker i år

  • Nej, som jag förstått så tror inte IFK-damerna själva på något avancemang till nästa års damallsvenska. Siktet är – om jag tolkat också det rätt – inställt på att gå hela vägen upp under de kommande två-tre säsongerna, vilket låter mycket förnuftigt och absolut möjligt. Elitettan har ju nyss startat, men trenden för IFK är hittills ”två steg framåt, ett bakåt” – och det är väl ett hyggligt snabbt tempo med tanke på omständigheterna?

   • Jag hade tippat Norrköping som trea, men det ser dystert ut, mycket kan hända men jag tycker att det är flopplaget hittills!

    • Någon som vet status på Taylor Townsends knäskada? Hon fick utgå tidigt i första halvlek i match 1 maj och sen har jag inte läst mer än att en MR skulle göras.

 17. Tungt för Taylor Townsend, tungt för IFK Norrköping. Townsend har en stor bristning i låret, ska opereras och blir borta för resten av säsongen. Mer glädjande dock att skåda aktuella tabelläget för IFK – på plats 5 och bättre go i laget än hos konkurrenterna och de gamla ”rävarna” Mallbacken och Jitex.

 18. Mallbacken har f.ö. förstärkt med två ukrainska spelare: målvakten Alla Herasymchuk och forwarden Lyudmilla Kunina. Huruvida den sistnämnda är släkt med Linköpings Nadiia Kunina är obekant.

 19. I morgon drar den åttonde omgången av elitettan igång. Efter sju omgångar kan man väl säga att serien delats i två delar. Det är väldigt jämnt på den övre halvan. Och hela nio lag har fortsatt chansen på topplaceringarna.
  De fyra topplagen Lidköping, Uppsala, Alingsås och Växjö är alla obesegrade. Men även Norrköping, Sundsvall, Mallbacken, Gusk och Jitex är inom sex poäng från direktuppflyttning.
  Det är även ganska jämnt i botten, där fem lag slåss om att undvika nedflyttning. Rävåsen tog en blytung seger senast mot Älvsjö. Och på söndag har Karlskogalaget en ny tidig ödesmatch när man tar emot Bergdalen hemma på gräset på Kilsta IP.
  Noterbart är att de fem sist placerade lagen tillsammans bara tagit en poäng mot de nio topplagen. Det var just Rävåsen som kryssade mot Sundsvall.

 20. IK Uppsala Fotboll vs Sundsvall DFF 8-1(5-1)
  uppsala mosade sundsvall igår . har verkligen fått fart på spelet och extra kul att idag strömblad gjorde comeback hoppade in i 78 e hann med två assist Mål av Nicole Robertson 3 , Wilma Thörnvist 2, Johanna Renmark 2 och Taryn Reis. Nästa match är borta Mot IFÖ Bromölla.

   • Hon la skorna på hyllan. Men verkar blivit övertalad komma tillbaka. Om det e för hela säsongen så blir Uppsala ännu starkare.

    • Har lite mer info hon var på besök i Uppsala. Framgår ej om det är en permanent comeback eller om de bara va för denna match.

 21. LFK börjar få ordning på spelet, matchen emot TG var kanske bästa insatsen i år.
  Minimerat m slarv stabilt försvar o effektivt anfall.
  Man har fått tillbaka Alma Nygren o Mirjam Bader från skadelistan, två viktiga spelare.
  Man leder serien utan att spelet glänst, jag ser att laget kommer bli bättre o bättre ju längre säsongen går.
  Man har nu två riktigt tuffa matcher, emot Alingsås-som man brukar ha svårt för och som imponerar m sitt försvarsspel samt Växjö som växlat upp.
  Hade förmånen att se Iljeh förra året i LFK, en fröjd att se på plan.
  Så .. de kommande omgångarna kanske skiljer agnarna från vetet.

  • utan säga för mycket känns det som uppsala växjö lidköping alingsås norrköping är dom som kommer slås om uppflyttning och kvalplats övriga lag försvaga förövrigt är det ganska naturligt större skillnad på topp och botten . så gäller inte tappa poäng isåkalla onödiga matcher. i med serien är som den är i år kommer det avgöras just i matcherna mellan nämda lag . förra året kunde man ju tappa poäng inpricip mot vilket lag som helst.

 22. så var mer ett gästspel vi får se om hon kommer spela nåt mer i år helt enkelt.

  för ett drygt halvår sedan avslutade Ida Strömblad fotbollskarriären. I helgen gjorde hon comeback i Uppsalas möte med Sundsvall. Hon inledde matchen på bänken men blev inbytt i slutminuterna och gjorde succé med två assist i 8–1-segern.

  FOTBOLL 23 MAJ 2022 20:06
  Efter att ha tillhört Uppsala Fotboll under två säsonger, 2020 och 2021, valde Ida Strömblad att lägga skorna på hyllan och avsluta fotbollskarriären. Förra fredagen var hon på besök och gästtränade med Uppsala inför deras match mot Sundsvall. Då visade det sig att laget saknade en mittfältare på bänken och vips så skrevs Ida in i truppen.

  – Det var väldigt spontant och jag blev jätteglad när Jonas (Valfridsson, huvudtränaren) sa att han ville ha med mig på bänken. Jag kollade med laget först för att se om de tyckte att det var okej att jag var med och det gjorde de, säger hon.

  I den 78 minuten, när Uppsala ledde med 6–1, blev hon inbytt till publikens stora jubel och på planen gjorde Ida Strömblad avtryck direkt. När matchen var slut hade Uppsala gjort ytterligare två mål, som båda assisterats av just Strömblad. Snacka om succé i comebacken.

  – Jag hade inställningen att komma in och njuta. Det är inte alla som får en sådan här chans, så det var bara att ta vara på den, säger hon.

  – Det är en ära att dra på sig matchtröjan. Uppsala är ett fantastiskt lag och det är inte svårt att prestera där ute när man har duktiga spelare runt sig.

  Återupptar du karriären nu eller hänger du upp skorna igen?

  – Jag har inte hängt upp skorna än, så vi får se. Jag och Jonas har en dialog men just nu lever jag ett annat liv. Men jag fick absolut mersmak.

 23. Bromölla vs Uppsala 1-1
  Bedrövlig match emot Bromölla idag. E först när Bromölla tar ledningen som Uppsala börja spela mer direkt. Ska Uppsala upp i allsvenskan måste man spela mycket mycket bättre.

 24. Var på Framnäs i Fredags.
  LFK gör sin absolut sämsta insats,uselt passningsspel, stressat o skickar långbollar till ensam forward som Alingsås försvar äter upp utan några problem.
  Alingsås är ett bra lag , men imponerar inte särskilt, utan sitt stabila försvar , ett mitten lag.
  Nu ska Lfk till Växjö nästa helg, jag hoppas Alingsås matchen var en engångshändelse, annars kan det bli pinsamt, men jag tror de reser sig o gör en bra insats.. sen om det räcker till poäng får vi se.

  Vi kan tacka Bromölla, eller rättare sagt Uppsalas kolossalt ineffektiva anfall, då de kunde vunnit m 5- 6 mål , för Lfk fortfarande ligger på Allsvensk plats.

 25. Hörde just My Cato ropa ut på Platinum Cars Arena: ”Vi skall upp i allsvenskan”
  Tor-Arne Fredheim var snabb att komma med en brasklapp om att det skall vara allsvenskan inom tre år. Skillnad på spelare och tränare…

 26. Wilma Leidhammar ansluter till IFK Norrköping från Astrio 1 juli enligt Hallandsposten. Hon toppar skytteligan i div 1 södra med tio mål på åtta matcher.

 27. Hon ska då, till en början, fylla tomrummet efter Taylor Townsend, som är borta på obestämd tid eller för resten säsongen. Norrköping skulle dock behöva förstärkas ytterligare med någon toppklassig, rutinerad spelare när Elitettan går mot slutspel efter sommaren.

 28. Bromölla har tappat två spelare Tilda Agardius och Elsa Wrångemyr på grund av tidsbrist Dom har mycket talang men är lite tunna för att bli ett stabilt Elitettan lag. Dom skulle behöva ha in 2 – 3 spelare som förstärkningar för att säkra upp kontraktet. Kristianstad och Bromölla ligger 20 min. bilfärd från varandra. Vilket unikt samarbete dom skulle kunna ha för att gynna Damfotbollen i Kristianstads trakten. KDFF. skulle kunna låna ut spelare som som fått väldigt lite speltid i Damallsvenskan för att höja nivån i Bromölla och rädda kontraktet och samtidigt bli bättre fotbollsspelare och bo kvar hemma. Kanske finns det någon i Bromölla som skulle testa på Damallsvenskan! Det är viktigt för damfotbollen i Kristianstads trakten att vi hat två elitlag på olika nivåer!

  • Även om jag själv är göteborgare så anser jag du är klockren i ditt resonemang. Det kan implementeras oavsett var i landet storklubben ligger. Detta är något som EFD borde jobba aktivt med för att få klubbarna i de 2 högsta divisionerna med på tåget. Men det är en organisation jag är rätt skeptisk till vad det gäller att engagera och dra i frågor som på riktigt gör skillnad för svensk damfotboll. Med det sagt kan jag ha tagit mig vatten över huvudet men inget konkret basuneras ut från dem om vad de gör eller jobbar för eller… Det är för dåligt tycker jag!
   Alla stora klubbar borde jobba med andra föreningar i närområdet. Då skulle svensk damfotboll utvecklas per automatik också. Dessutom tror jag fler spelare skulle satsa längre om de vet de ”vågar gå” ett steg upp för speltid i ett lag ”ett steg ner” så man vet man spelar matcher på bra nivå även om man inte tar en startplats i det allsvenska laget. Allt för många talanger som går till damallsvenskan och sen får harva runt i F19 allsvenskan som inte håller att matchas i när man är på E1 och damallsvensk nivå men på tillväxt. Flera spelare tappar i utveckling och stagnerar för att sen bara ”försvinna”

   • Kul att någon mer tänker som jag, Häcken skulle kunna samarbeta med Jitex? Dom möjligheter som vi har i Kristianstad finns inte ens i en storstad som Malmö!

    • Japp men även FCR har ju skånelag att samarbeta med även om spelare kan få ta sig utanför Malmö. Bromölla ligger ju i E1 i år. Flera lag i lägre serier är på väg uppåt i systemen. Men min största poäng är att det inte aktivt jobbas för att lag ska utveckla dessa samarbeten från centralt håll som EFD. Obegripligt tycker jag då det skulle gynna svensk damfotboll i grunden över hela landet.

  • Absolut är samarbete mellan klubbar en nyckel och kanske en framgångsfaktor för att stärka regionen. Problemet är när den damallsvenska klubben dikterar villkoren dvs det är de som avgör när bänkspelare i OBOS ska lånas ut till E1-laget eller ej. Min bedömning är att det är bättre att dessa spelare via ett låneavtal med den damallsvenska klubben får vistas permanent i E1-laget och båda träna och spela matcher där under en längre tid. Det blir en helt annan gruppdynamik i E1-laget och de ordinarie spelarna i E1 laget kan känna sig bekväma med att de får en ny lagkamrat som tränar tillsammans och konkurrerar på lika villkor. Efter låneavtalet får den damallsvenska klubben tillbaka en spelare som troligen vuxit både som fotbollsspelare och människa. Eller stannar spelaren i E1-laget.

   Samarbete av det här slaget testades då Asarum och KDFF inledde ett samarbete men det blev tyvärr oförutsägbart och förvirrat då man inför varje spelomgång inte hade en aning om vilka spelare som var tillgängliga. Men chansen finns fortfarande att bygga upp ett bra samarbete men då måste det vara win win för båda klubbar.

   • Exakt och just av den anledningen du anger borde EFD jobba och verka aktivt för förutsättningar som gör nytta för både spelare och klubbar att seriöst jobba på detta sätt.

 29. Ny vecka .
  Vågar man hoppas på att LFK studsar tillbaka emot Växjö borta?
  Tuffast möjliga uppgift efter blivit nollat emot Alingsås .
  Kanske Alingsås matchen var nyttig , inget lag går obesegrat genom en serie, varje fall ovanligt.
  Bra m tufft motstånd inför Växjö match, det tillsammans m 10-0 seger borta emot Skepplanda i DM, kanske är bra förutsättningar att hitta tillbaka till vinnarspåret.
  Kräver inte vinst men hoppas att spelet r tillbaks där det ska vara🖤❤️

 30. Uppsala vs Älvsjö 6-0(3-0)
  en ganska enkelt hemmaseger . målen var utspridda . älvsjö hotade aldrig på allvar.
  kul att ella gunnarsson va tillbacks efter korsbandskadan efter premiären i fjor och fick även göra 6-0. Nu väntar derby mot gamla Uppsala blir helt klart en intressant match.

 31. Efter sett Lfk match emot Växjö, så står det klart att Växjö kommer spela i allsvenskan nästa säsong.Lfk gör en riktigt bra match.
  Utan Ijeah hade man kanske fått m sig poäng hem.
  Tror oxå att det blir Uppsala o Lfk som slåss om andra o tredjeplatsen.
  Norrköping o Alingsås kommer inte att räcka till i längden.
  Notera att Lfk saknade 2 ordinarie backar emot Växjö pga skador.
  Kommer bli riktigt riktigt spännande o se om det räcker änna frami år.

  • Uppsala har samtliga topplag hemma i höst. Ja räknar ej bort Norrköping och Alingsås än. Även jitex smyger med.

  • Utav de matcher jag sett LFK i år är jag inte imponerad. Visst att man håvat in poäng och det kan man inte säga annat än att det gått bra men sett till fysiken hos majoriteten av spelarna och rörelsemönstret de har håller få klass förr allsvenskan. Deras spel är heller inte imponerande tycker jag. For the rekord ska sägas jag bara sett 3 av deras matcher vilket var mot Norrköping, Alingsås och Team TG så kan hända jag prickat in deras sämre prestationer men jag tvivlar på det.

   • Ja du Anna, Lfks spel är inte på topp än pga skador o i stora delar nytt lag.
    Matcher emot Alingsås o Norrköping var förmodligen säsongens sämsta insatser. TG är helt ok förutom att de tappar huvudet sista delen.
    Nä inte håller de allsvensk klass, om du inbillar dig att något lag i elitettan gör det så..?
    Möjligen Växjö kan komma nära.
    Nä , jag är impad av Lfk , som trots att spelet inte stämmer Max, m skador o många nya spelare ändå kan ligga bara 2 poäng efter tät och då mött de främsta lagen.
    Tycker det tyder på enorm styrka o potential!❤️🖤

    • Jag brinner verkligen för damfotboll så jag har ingen tanke om att ”klanka ner” eller dissa vare sig enskilda lag eller spelare men jag ser också på det utifrån perspektivet att jag vill den ska bli bättre och utvecklas.
     Tänk om merparten tjejer som börjar med fotboll lärde sig löpteknik – bara det skulle gynna spelet enormt. Om man sen även adderar spänst och rörlighetsträning som en naturlig del i fotbollsträning från låg ålder så har du ytterligare 2 parametrar som skulle få de tjejer som tar sig till E1 och OBOS att hålla högre nivå än väldigt många gör idag.
     Med det sagt så är det som du skriver ett väldigt stort steg mellan E1 och OBOS för vilket lag som helst som går upp.

    • Det ser man ju oxå Umeå ik vann ju ganska överlägset i fjor i år tagit 7 poäng . Ligger på negativt kval. De kommer troligtvis avgöras när lagen möter varandra i höst. Visst skador är tufft men tillhör spelet

 32. Du har helt rätt att det behöver utvecklas, men det gör det hela tiden, för 30- 40 år sen, när jag såg damfotboll första gången och nu så är skillnaderna enorma, då tyckte jag inte det var kul att se på , nu är det min favorit.
  Bra med människor som brinner för damfotboll o andra idrotter, hjälper att föra sporten frammåt.
  Kritik behövs oxå för att gå framåt, om den är vettig vill säga och hur den framförs.

 33. Gamla Upsala SK- IK Uppsala Fotboll4-5(1-3

  Vilket derby det vart i igår. Ett derby är ett derby. Defensivt var det inte bra igår. Offensivt bra. Men viktigast va tre poängen.

  • Var en kanonmatch, Uppsala ser riktigt starka ut.
   Gusk sliter som djur.
   Kul med så pass m publik, en fest!

   Bromölla gör det bra Ida, m hur var inställningen i Växjö?
   Imorgon så vinner Lfk o det tätnar ytterligare i toppen👍👍

   • Såg matchen Bromölla – Växjö, där Växjö ägde mycket boll och rullade runt ute på plan utan att skapa särskilt mycket framåt. Bromölla gjorde det bra i försvarsspelet och höll Växjö utanför straffområdet. Starkt av Bromölla att ta poäng av både Växjö och Uppsala!

 34. Precis sett rävåsen vinna 2:a halvlek m 2-0 emot LFK.
  Lfk vinner matchen efter mycket tur m 3-2.
  Flera år sen jag sett Lfk så dåligt.. ligger visserligen m i toppen , m medans övriga topplag börjar hitta spelet på allvar, så sjunker Lfk:s spel.
  Jag är otroligt besviken.

  • Jag såg matchen också. Rävåsen bättre än jag trodde utan att vara bra. Detta var väl en typisk 0-0 match egentligen sett till spelet. Båda lagen hade ju inte sin bästa dag sett till antal passningar som gick rätt även om blåsten också påverkade detta såklart.
   Men LFK var extremt effektiva och satte de 2 chanser man hade. Ett mål bjöd ju Rävåsens MV på då hon tappade in en enkel boll…

   Jag såg även SDFF vs Alingsås FC i lördags. En rättvis seger för Alingsås trots att spelet inte var kanon. Man skapar för få heta chanser sett till bollinnehav och de som dyker upp klarar man inte av att förvalta på ett bra sätt.
   Men man tar sina 3 pinnar trots allt.

   Tabellen är onekligen jämn och oavsett hur utgången av sista spelomgången innan sommaruppehållet så kommer inget lag ha dragit ifrån. Blir en spännande höst i Elitettan. Skrev det i ett tidigare inlägg här; Tror inte vi kan utläsa något om vem som hamnar plats 1-4 förrän det återstår max 4 omgångar av serien och det verkar ju stämma bra so far.

 35. om man kollar på spelet tycker jag det är växjö uppsala norrköping och jitex som har mest spel av topplagen men räknar ej bort lidköping och alingsås heller mkt tyder på det kommer va en jämnkamp ändå in . men lite kul ändå det e många lag med. norrköping har ja dock ej sätt så många matcher men verkar defnitivt växlat upp. nästa omgång spelas framörallt jitex vs norrköping som är intressant . alingsås uppsala växjö bör vinna sina matcher . Lidköping lite lurig match borta mot mallbacken som man aldrig vet var man har

  • Jitex hade inte många tippat som topplag, har själv dom som 7:a i sluttabellen, positiv överraskning! Älvsjö hade jag som 9:a i sluttabellen ligger sist, negativ överraskning!

   • Jitex har inga stjärnor, men man har traditioner och sådana kan faktiskt hjälpa till en bit på vägen.

 36. Bromölla: Förra året gjorde hon 21 mål i div.1! Nu har Ebba Järvensivu bestämt sig för att ta time out från fotbollen. Motivationsbrist, det är inte kul längre säger hon. Det är den tredje spelaren som lämnat på kort tid. Elitettan är ingen rolig serie med längre resor än i Damallsvenskan mindre ersättningar, nästan lika mycket träning och mindre publik. Jag förstår att det är tröttsamt, Dags att göra något åt elitettan?

  • Nu vet jag inget om denna tjej men jag vet att steget till Elitettan kan vara stort. Inte bara pga långa resor utan kanske också ökad träningsmängd. Dessutom kan det vara svårt att leverera mål i samma mängd. Därtill finns det många som har haft det rätt ”enkelt ” under resans gång och alltid varit given i laget, sen är det kanske inte lika lätt att leverera när man hamnar i Elitettan. Men sedan kan motivationen ta slut av många anledningar – skola, privatliv mm kan påverka.

 37. Många ”stora elefanter” har haft problem med Mallbacken på Strandvallen. Visserligen tillhör Lidköping inte de största elefanterna, men Mallbackens vinst med 4-1 idag överraskade nog många. Det verkar inte heller varit någon slump eller tur om man tittar på statistiken.

 38. Jitex – Norrköping 1-1
  Får ses som en förlust för Jitex sett till andra halvleken. Spelet ganska jämnt, ingen direkt övervikt åt något håll . Men med tre stolpträffar och ett missat friläge för Jitex så borde alla tre poängen stannat i Mölndal.
  Norrköping hade en del lägen men inga lika klara målchanser. Målet kom på en tveksam frispark när Jitex målvaken protesterar mot en onödig tackling från en IFK-spelare, och domaren dömer indirekt frispark för protest? eller att mv håller bollen för länge? Väldigt konstigt dömt i det läget.
  Hur som helst, dagens bästa skott från bortalaget o delad poäng på Åbyvallen. Surt sett med lila ögon.

  • Enligt en annan källa lär Jitexmålvakten ha gått utanför straffområdet med bollen i händerna. En lite blackout, kanske, sån´t händer.

   • Möjligen så i o m att hon var arg, såg det inte från min plats på läktaren. Kan förklara frisparken men hade förväntat mer känsla i situationen av domaren. Hade mv ”ramlat” av knuffen hon fick så hade hon fått frisparken. Men det sker väl inte på damsidan – än.

 39. Nä att se Lfk emot mallbacken, gjorde riktigt ont i Lfk🖤❤️.
  Skulle nästan fått stryk av ett flicklag, pinsamt dåligt spel …
  En hade ju förhoppning om topplacering, men det är inte alls längre aktuellt.
  Man säger att det är soppatorsk o skador, vilket är märkligt då samtliga lag utom Älvsjö blivit bättre sen premiären.
  De ser inte ut att ha kul, inte vill vara på plan o spela fotboll.
  11-1 i paus mot mallbacken i avslut.
  Man kan inte passa gris i försvaret, och sen tjonga iväg en lycka till boll på ensam forward. Gång efter gång, vill inte vågar inte anfalla?
  Svårt att avgöra så här utifrån vad som har blivit fel, men något måste ha hänt innan eller i samband mot alingsåsmatchen, var en tydlig förändring.

  Får hoppas vad som är fel kan lösas under uppehållet.

 40. När IFK Norrköpings damer gått till OBOS Damallsvenskan – för det kommer de att göra, snarare förr än senare – så bör det bli härliga derbymöten med Linköping FC på Östgötaslätten. Det blir då början på en ny fotbollsklassiker: ”El Slättico”! 🙂

  • Då får de skynda sig så inte Malmö FF hinner före. Blir sköna derby där också mot Rosengård. Ser lite ut som att Trelleborgs FF är på väg mot Elitettan också, vann igår mot Rosengård 2.

   • Liksom blåvitt som springer igenom sin division 2 -serie utan större besvär. Kan bli derbyn mot Häcken snart.

    • Eller varför inte två ”El derbi delantero de Suecia” mellan BK Häcken och Alingsås FC. AFC spelar inte i div två utan ligger just nu tvåa i Elitettan. Vad gäller AFC´s förhållande till denna blogg är jag minst sagt förundrad över den permanenta stiltje som råder rörande klubbens förehavanden på alla slags gräsytor. Tystnad råder….enda kommentaren denna vårsäsong kom från en förtvivlad Lidköpingssupporter då hans lag hade förlorat mot AFC – ”ett mittenlag” dessutom. Hmmmm.

     Adiós
     Emma

 41. Svar till Emma. Ja derbyn mot Alingsås ligger säkert närmre i tiden för Häcken. Antingen i allsvenskan eller i Elitettan mot ”The Real Häcken” (leder div 1) om AFC missar uppflyttning. Jag erkänner att jag har lika dålig koll på AFC som på övriga elitettanlag undantaget Jitex. Dock noterar jag att Alma Öberg kom med i truppen till F19- EM. Johan efterlyste henne redan i kvalet i ett tidigare inlägg.

  • ”The real Häcken” är väl i princip KGFCs fd F19-lag med några (läs många) unga förstärkningar/talanger från andra lokala klubbar. Undantaget 1-2 spelare från förra årets seger i div 2. Sedan är det ju förvisso det Häcken som startade i div 4 för många år sedan om man tittar på organisationsnummer.

 42. Idag spelas sista matchen innan uppehållet och en oviss sådan då Uppsala åker till Norrköping. Känns verkligen som det är en match som kan gå hur som helst.

 43. IFK Norrköping – IK Uppsala Fotboll 0-2(0-2)
  Uppsala tog en tung skalp ikväll och ger sig ett bra läge inför hösten. Målen gjorde av Wilma Thörnqvist och Rosa Herreros. Välbehövlig vila nu .

  • Jag såg inte matchen men läste det var 800 i publiken. Det är ju fantastiskt roligt även om jag själv håller på annat lag än dessa 2 glädjer jag mig åt alla framgångar, stora som små, som berör damfotboll.

 44. Läste på Norrköpings hemsida Mimmi Asperot lägger skorna på hyllan. Tydligen inget dramatiskt utan inskrivet i kontraktet redan från början att hon skulle ”testa” ha fullt fokus på civil karriär, pendla och även ge fotbollen i Norrköping en chans. Hon får inte ihop det så lämnar nu i uppehållet.

 45. Skönt för Asperot om hon får bättre harmoni i sitt liv och kan satsa på sin ”civila” karriär. Tror inte IFK ligger på latsidan när det gäller kompletteringar och nyförvärv. Det har gått så bra för damlaget att dess status höjts väsentligt och föreningen kommer – förhoppningsvis – att avdela större resurser för tjejerna i klättringen mot Damallsvenskan.

  • Skulle ändå säga det är ett ganska tungt tapp Mimmi är en väldigt rutinerad och etablerad spelare på denna nivån och även med nyförvärv ska de ju spelas in och lära känna laget och deras spel.

 46. En tråkig nyhet för IK Uppsala och en bra.
  Taryn reis ska opera foten så oklart när tillbaka. Där behövs de nog in nån. Desto positivare Helen eke förlänger varit riktigt bra i vår.

  • Verkligen ett förnamn med klassisk klang! Kanske för det också tur med sig – om det tolkas som ”den ofel(ia)bara”. Ursäkta lustigheten, Ofelia…

 47. Tipsar om podden ”Innanför linjerna” som diskuterar svensk damfotboll på elitnivå.
  En programserie ligger ute där samtliga huvudtränare i resp. lag intervjuats precis vid sommaruppehållet och får frågor om sitt lags vårsäsong.

 48. Tänkte köpa abonnemang på sportexpessen igen efter sommaruppehållet, men det gick inte o på expressen hade de inte en susning.
  Fick kontakt m staylive som säger att expressen kommer m ett annat nytt abonnemang nästa vecka. Pris okänt gissade på liknande.
  Bromölla på söndag för Lfk , blir en mumsbit på vägen emot allsvensk plats.
  Alingsås- håll i hatten för nu kommer vi🖤❤️👍⚠️⚠️

 49. Så har Josefin Johansson anslutit till Jitex från Örby. En övergång som skulle skett innan säsongen men hindrades av vad som förmodades vara en korsbandsskada. Johan skrev om det i förra elitettantråden. Skadan visade sig dock inte vara så allvarlig och igår debuterade hon i lila. Kul för alla parter att det gick så väl!

 50. Nu har halva EE genomförts. När jag tittar på förhandstipsen i flödet verkar många stämma bra. Bloggaren brukar ju säga att +/- en placering får anses godkänt. Inget lag har gjort något definitivt poängryck i toppen av tabellen där Växjö och Uppsala är obesegrade med Alingsås som uppstickare. Jag såg dem i början på säsongen och är inte förvånad över deras placering. Just nu talar väl mycket för att dessa tre lag kommer att ligga i topp även i slutet av serien.

  Efter det översta skiktet finns fem lag inom fyra poäng där jag tror att främst Lidköping och Norrköping skulle kunna blanda sig i tätstriden. Dessa fem lag (plats 4-8) har nog i realiteten klarat nytt kontrakt om man utgår från den gamla tumregeln med en poäng i snitt per match. Nästa skikt med plats 9-11 riskerar fortfarande att hamna i mer akut bottenstrid.

  De tre nuvarande nedflyttningslagen (12-14) får det tufft att klättra, men något av dem kan kanske lyfta sig. Avslutningsvis: den 13 augusti firar Mallbacken (i samband med matchen mot Gamla Upsala) 50 år med damfotboll och 80 år som förening. Hipp hipp!

 51. Jag gjorde en liten utflykt till Framnäs i Lidköping tidigare i dag. Där fick jag se en match som levde nästan hela vägen till slutsignalen. Totalt sett var Lidköping lite tyngre och vann rättvist. Men 4–1 var för stora siffror, för Bromölla skakade LFK fram till 3–1-målet i 88:e minuten.
  Lidköping var klart bäst de första 10–15 minuterna. Men Bromölla jobbade enträget på med sitt passningsspel, och fick mer och mer att säga till om. Efter att Amanda Olsson snyggt nickat in kvitteringsmålet på en fint slagen frispark från Emmy Blomberg var det Bromölla som kontrollerade den första halvleken.
  Efter paus hade Bromölla fortsatt mycket boll, men Lidköping hade bättre defensiv kontroll, och var dessutom både vassare och tyngre i offensiven. Dessutom har de en jättetillgång i målvakten Matilda Haglund, som väl måste vara seriens bästa?
  Halva serien är nu spelad. Och jag har sett alla de fem topplagen på plats minst en gång vardera. Utifrån de matcherna är nog ändå LFK det lag av de fem som jag tror minst på i kampen om de damallsvenska platserna.
  LFK stack liksom inte ut. Alingsås har seriens bästa försvarsspel och Växjö, Uppsala och Jitex har alla bättre passningsspel än skaraborgarna.

 52. Spännande ny anfallare från Spanien o Uppsala före det, Moa Öhman.
  Vet inte mycket om henne , men låter som en stabil anfallare.
  Nu ä vi på g.. hör i dä i Alingsås:))

  • Nu vet ja inte hur mycket hon utvecklas i Spanien. Men är främst en taget anfallare skullle ja säga. Gjorde väl inget jättesvtryck i Uppsala i fjor. Hade absolut perioder men visa matcher hände inte mycket.

 53. Pinsamt Lfk bränner tusen chanser, målvakttavla och ger inte 100% förrän det är 20 min kvar och man ligger under.
  Inställning från start?
  Nu kan vi lösa alla förhoppningar om topp 3 goodbye.efter sett de senaste matcherna så förtjänar man inte något annat än mittenplats.
  Med en inställning som idag ,vinner4-0 borta förlorar 2-1 hemma.
  Jag skäms och oerhört besviken.
  I får göra resa utan oss , Alingsås.

 54. Väntas storpublik i Uppsala derbyt på fredag. Matchen är gratis redan 1200 biljetter bokade igår söndag . Publikrekordet för IK Uppsala är 1243 så det lär slås.

  • Matchen spelas på klassiska Studenternas, Uppsalas ”Wembley”, med andra ord. 🙂 Arenan ska rymma 10 000 sittande och/eller stående, men oavsett detta blir det kanske nytt publikrekord för Elitettan? Apropå IKU och GUSK är det lite sorgligt att inte staden har ett stabilt damallsvenskt lag i stället för två i EE, med tanke på det stora fotbollsmässiga underlag som tydligen finns här.

 55. Det är upp och ner för den västgötska fotbollen så här efter uppehållet. Både Lidköping och Alingsås gick på pumpen, det sistnämnda mot Norrköping, vars framfart i Elitettan blir spännande att följa under hösten.

 56. Ik Uppsala Fotboll förstärker inför hösten. Det rör sig om amerikanska mitfältaren. Brooke jenkins och ytterbacken cathrine gravesen.

 57. Målvakt klar för Jitex

  Vi presenterar ännu ett nyförvärv! Målvakten Jonna Andersson, som återvänder till Sverige efter spel i Apollon Limassol på Cypern, har anslutit till truppen. Har tidigare varit i Kalmar och Hammarby.

 58. Ik Uppsala vs Lidköping 3-0(0-0). Uppsala sågade av Lidköping idag. Var egentligen aldrig något snack. Uppsala klart bättre hela matchen. Återstår se om Norrköping bjuder på bättre motstånd nästa helg? Målen gjordes av Nicole Robertson 2 och Hanna Persson

 59. IFK Norrköpings damer gav Mallbackens IF Sunne en kännbar näsbränna då man vann med 2-0 på Platinumcars Arena igår eftermiddag. Värmländskornas anfall och skottmöjligheter stoppades resolut av hemmalaget. Det kunde dock ha blivit en ännu värre dag för Mallbacken: Skottstatistiken slutade med hela19-0 och om IFK ändå ska ha en stor röd bock i kanten så är det för att man inte lyckades sätta fler bollar i mål. Det är ingen tvekan om vilket lag som är Elitettans hetaste just nu. Kommande möte med IK Uppsala blir högeligen intressant och känns som en slags seriefinal i förskott…

  • frågan är dock hur bra mallbacken är nu förlorade med 3-0 hemma mot gamla uppsala i förra omgången.
   men visst har norrköping förbättrat sig . tabellen har börjat spricka upp nu känns som de lagen som ligger 1-4 är de som kommer slås om topp 3 platser nu.

 60. Nästa omgång blir högintressant där topplagen alla har svåra matcher. eller vad sägs om dessa matcher
  jitex – alingsås
  uppsala – norrköping
  lidköping -växjö

 61. Precis sett klart dagens match solklar alingsås seger. Alingsås är bra men samtidigt känns det som jitex tappat lite ork i höst . tycker när ja såg dom i våras spelade flera dimensioner bättre. nu är det press på övriga topplag i lördag och söndags matcherna. skulle uppsala och växjö vinna i helgen så känns det väldigt svårt för nåt av de jagande lagen nå topp 3.

  • Håller med dig om att Alingsås var bättre i matchen, hade en större ”tyngd”. Jitex tyvärr drabbat av en del skador på senare tid samtidigt som man har en ung trupp. Tror de får rikta in sig på platserna 4-6 i år men ser bra ut för framtiden om man får behålla truppen som den är plus några till.

 62. Norrköping gör sitt för att hålla spänningen vid liv i toppen. Dagens 1–0-seger i Uppsala innebär att Peking har vunnit alla fem höstmatcherna. Och där har man både besegrat Uppsala och Alingsås, de två lag som låg på de damallsvenska platserna under sommaruppehållet.

  Norrköping är nu på riktigt allvar med i kampen om de tre topplatserna.

  I botten skickade jag ner Bergdalen i division 1 förra helgen. Men liket lever. Dagens 3–1-seger mot Team TG gör att det kanske kan bli en nedflyttningsstrid, trots allt. TG har dock fortsatt fyra poängs försprång, så det skall mycket till om Bergdalen, Rävåsen eller Älvsjö skall kunna passera.

 63. kommer bli spännande idag får vi se om lidköping tar sista halmstrået genom besegra växjö eller om det blir ett fyralags race. värt notera e norrköping verka bättre borta än hemma iallafall mot topplagen. vinst borta mot alingsås uppsala och en poäng mot växjö borta medans förluster mot lidköping uppsala och alingsås hemma,

 64. Ja, Bergdalen sprattlade till, i grevens tid kanske? Mer sådan sisu så blir det ännu en (tuff) säsong i Elitettan anno 2023… Men var det publikfritt på Borås Arena? Har inte sett några åskådarsiffror än. För övrigt fick Kalmar chansen att gå till topps p.g.a. Uppsalas förlust mot Norrköping. Säkert traumatiskt för IKUF, som nog börjat känna sig oövervinnerliga i årets liga.

 65. Ser att jag förväxlat Växjö med Kalmar, eller tvärtom – inte så ovanligt att de båda lagen blandas ihop av bara farten. Det som ändå stämmer är att Småland är deras hemvist. 😉

 66. Bromölla: Illiriana Vllasalilja ansluter från IFK Värnamo 2023!
  Lovia Nordh Axelsson lånas ut till Älmhult.
  Ebba Håkansson lämnar för BK Union.

 67. Team Tg – IK Uppsala 1-2
  programenlig seger dock något knappt .
  alla topplag vann . Känns som Uppsalas öde kommer visa sig de nästkommande 3 omgångarna mot Växjö(h) jitex (b) och Alingsås (h)

  känns som det kommer avgöras när topplagen möter varandra hitentills i höst har ingen tappat poäng mot övriga lag.

 68. Ser ut som Lfk kommit in i andra andningen, 4-0 emot Mallis imponerar.
  Tror oxå att Alingsås är på väg att få stora darren , speciellt då de har Lfk kvar att möta.
  Kan bli mycket rafflande avslutning.

 69. Hörde att Linnea Liljegärd coachade Bergdalen mot Jitex igår. Hon är dock bortplockad från truppen och ledarstaben på hemsidan. Verkar ju vara High Chaparall i klubben just nu… Men seger blev det och 3 tunga poäng i kampen om att överleva i Elitettan nästa säsong.

  • Ja, Liljegärd var tillbaka när Bergdalen greppade det absolut sista halmstrået och slog Jitex. Men chansen till nytt kontrakt är fortsatt liten. Eftersom boråsarna har Växjö, Norrköping och Uppsala i de tre sista matcherna måste man sannolikt gå rent i de tre kommande matcherna mot Gusk (b), Sundsvall (h) och Älvsjö (b).

    • Ja, väldigt starkt med sex poäng mot Jitex och Gusk. Nu väntar Sundsvall och Älvsjö i ytterligare två ödesmatcher. Bergdalen har givit sig chansen att hålla sig kvar. Oväntat efter de senaste veckornas tränarkaos. Noterade att kommentatorn på Sportexpressen Play inte visste vem som nu är Bergdalens tränare.

 70. Det var en händelserik omgång i E1 igår. Bergdalens seger mot Gusk men även att Jitex ledde med 2-0 mot Uppsala fram till 89:e minuten. Sen släpper man in 1 mål i minut 90 och tappar till X i minut 94. Starkt av Uppsala men oerhört svagt av Jitex. Alingsås blev nollade borta mot Mallbacken. En match som man ska vinna och vilket läge man haft om man gjort det. Nu kan tåget ha gått för chans till uppflyttning i och med X mot Bromölla och Mallbacken. Vinner Norrköping idag går de förbi Alingsås och petar ner dem till plats 4. Fortfarande öppet om plats 2 och 3 (jag tror Växjö kommer inneha plats 1 från nu) visserligen men AFC har kvar att möta både Uppsala och Växjö och måste höja sig för att ha chansen.

  • Jitex gjorde en bra insats, Uppsala hade kanske mer boll men Jitex var väldigt kompakta i försvaret. Förutom Uppsalas två mål har de inga vassa chanser medan Jitex kanske har 1-2 till utöver målen. Men som tränaren säger på Jitex hemsida så fick väl Uppsala energi av reduceringen samtidigt som hemmalaget blev för försiktiga.
   Sett till hela matchen gör Jitex en bra insats, sedan är det surt att kvitteringen kommer i 94e. Men ”oerhört svagt” skulle jag inte säga.
   https://www.jitex.se/News/7089788/Bitter-kvittering-i-matchens-sista-stund?firstRef

  • Jodå, visst var det låga odds på vinst för Alingsås mot Mallbacken, men det var trots allt serietrean A som mötte seriesexan M och då är utgången knappast given. Kan också tilläggas att Mallbacken hade ungefär lika många chanser att vinna som Alingsås. Såg Alingsås hemma på försäsongen och tycker nog de infriat högt ställda förväntningar trots måltorka idag. Växjö kan göra ett litet men ändå avgörande ryck i tabellen idag.

   • Roligt med flera olika åsikter/synpunkter och också väldigt roligt att 4 lag ligger så tight inloppen och kämpar om placeringarna. LFK kan inte heller avskrivas från att blanda sig i slutstriden. Likaså tätnar det runt nedflyttningsstrecket. Spännande i år in i det sista.

 71. IFK Norrköping är för tillfället 2:a i tabellen och står därmed med Damallsvenskan inom synhåll. Sex omgångar och lika många avgörande matcher återstår dock. Det har kanske gått lite för bra(?) och för snabbt hittills för ”Peking” – men det tycker förstås inte spelarna själva. Klubbens ambitioner är (eller har varit) allsvenskt spel inom de närmaste 2-3 åren och huvudtränare Fredheim håller så vitt jag förstår fortfarande fast vid den planen. Skynda långsamt, alltså, fast det är svårt att bromsa ner när det går som smort. Bakslag kan alltid komma, även om det ser lovande ut inför avslutningen. Att etablera sig i Elitettan var första villkoret för att ta det stora klivet uppåt, oavsett hur det går i slutspelet återstår att förstärka truppen med fler kvalitetsspelare, vilket också kostar pengar. I alla fall är IFK Norrköping en solvent förening och även om det hackar något för det klassiska herrlaget, så ska det finnas intresse och resurser för att satsa mer på damerna.

  • Inte för att det ändrar något i innebörden av det du skriver men det återstår 5 omgångar av Elitettan.
   Håller med om att det är mycket intressant se om Norrköping som klubb håller i den vision och plan man lagt för damlaget.

   • Aj då. Vart tog den sjätte matchen vägen? 😉 Nå, det försämrar kanske inte möjligheterna för ”Peking”. Krafterna och inställningen borde räcka hösten ut, skadedjävulen är förstås alltid största hotet för vilket fotbollslag som helst.

 72. Jag är imponerad av hur Bergdalens tjejer har tacklat den stökiga tiden och försöker att rädda ett nytt kontrakt. Viljan att vinna har blivit större än rädslan att förlora. Lycka till i dom resterande matcherna!

 73. Uppsala vs Alingsås 1-1(1-1)
  Uppsala tar krysset då man två igen. Men sett till målchanser borde man dock vunnit men går man rent nu i de relativa gynnsamma spelschemat Så bör man nog minst bli trea. Värt notera Lidköping smyger med i med segern idag och möter Alingsås i nästa match.

  • Växjö går som det ser ut mot serieseger.
   Vinsten mot Norrköping innebär ännu en hållen nolla och ännu är man obesegrad.
   Seriens bästa lag utan tvivel.

 74. Såg Norrköping – Växjö idag inför knappt 2200 åskådare (nytt publikrekord för damfotboll i Norrköping). Växjö ”levde” på sitt tidiga ledningsmål, vilket också blev enda målet. Norrköping hade flest halvchanser, men Växjö kontrollerade och satte lite sprutt igen från minut 70 ungefär. Matchen gjorde mig inte övertygad om att något av lagen, utan förstärkningar, hänger kvar i Damallsvenskan om de skulle gå upp. Går upp gör nog i alla fall Växjö som nu har åtta poäng ner till tre lag på andra-fjärde. Fajten om direktuppflyttning och kvalplats kan bli stenhård med tre lag på 48 poäng. Kommer målskillnad att avgöra till slut?

  • Håller inte med om att Norrköping ens hade några halvchanser. Kan inte se att de hotade allvarligt vid något tillfälle. IFK hade nog största bollinnehavet men skapade i princip inga farligheter. Man hade sin starkaste period första tjugo i andra halvlek dock utan att skapa några heta målchanser. Växjö hade åtminstone två ganska klara målchanser som borde resulterat. Bra målvaktsspel räddade IFK.

   • Nej, jag såg faktiskt inte Växjös heta målchanser, utan just halvchanser från båda lagen. Fast det där beror kanske på hur man ser på klara/heta chanser och halvchanser. Matchen hade behövt ett kvitteringsmål för att verkligen se vilket, om något, lag som hade överkapacitet.

 75. Som det ser ut just idag är Växjö klart för ett återbesök i OBOS Damallsvenskan, vad man nu har att göra där… Bakom VDFF är det oerhört jämnt och rafflande med några lag som vill följa med upp. Många nagelbitarmatcher väntar i höstdunklet!

  • De fyra bottenlagen i damallsvenskan är inte superbra. Och risken är väl uppenbar att flera klubbar får dra i handbromsen i sina satsningar. Och då kan Växjös lagbygge med en trupp med unga framtidsnamn mycket väl vara ett framgångsrecept. Men först måste de förstås säkra avancemanget.

   • Nej, de fyra bottenlagen i Damallsvenskan är inte superbra, eller ens i närheten av det. Ibland får man det man önskar sig, eller hur Johan? Med 14 lag i serien, ett undantag i Europa, devalverar Damallsvenskan sig själv både ekonomiskt och sportsligt. Det blir fler matcher och en dyrare serie, men knappast bättre och vassare matcher totalt sett. Självbilden att Sverige kan producera 14 lag av hög kvalitet kan starkt och återigen ifrågasättas. En indikation är utfallet av Sveriges tre platser i WCL. Kanske skulle det istället vara 10 lag och ett annat format, som slutspel för de bästa, istället för en rak serie med dubbelmöten.

  • Om något lag har att göra i OBOS Damallsvenskan så är det Växjö.
   Man slog ut Kalmar i cupen ganska tydligt.
   Man leder solklart. Hur långt det räcker nästa år återstår att se.

 76. Denna helgen är det spelledigt i E1 men 2 av lagen möts på Borås Arena i DM-final.19:00 är det avspark i matchen mellan Bergdalen och Alingsås.
  Bra, för båda lagen, kunna lägga den under en spelledig helg så man slipper trycka in den mellan 2 matcher i serien. Båda lagen har ju mycket fokus fast med olika perspektiv gällande slutspurten i E1. AFC jagar ju avancemang alt. kval till OBOS och Bergdalen kämpar vilt för att hänga kvar till nästa säsong.

 77. Kvalet till nästa års Elitetta startar till helgen. Kan Sunnanå ta upp Moröns fallna mantel eller studsar Bollstanäs tillbaka upp? Öst ställs mot väst när Boo FF och IK Rössö drabbar samman. Sist men inte minst ett mycket intressant möte mellan satsande Trelleborgs FF och Häckens utvecklingslag. Smiter TFF upp i Elitettan innan grannen MFF hinner upp till division 1 eller kan Häcken se till att Göteborg har två lag i näst högsta serien nästa år?

 78. Om Elitettan slutar som den är nu skulle Rydén pricka in dom 6 första lagen i rätt ordning 🙂 Imponerande eller tur 😉

 79. Alingsås- Lfk ikväll .
  Avgörande för Lfk, om man vill med in i det sista för en chans på allsvenskan.
  Tyvärr så är ju resultaten o spelet emot Alingsås speciellt glädjande,men för varje match kommer Lfk närmare en seger.
  Vore otroligt skönt o sätta Alingsås på plats.
  Kan vi be om en 100% insats idag🖤❤️🖤❤️

 80. Vi får se efter morgondagen men känslan e väl Alingsås Lidköping spelade bort varandra ikväll om Uppsala Norrköping gör sitt jobb imorgon

  • Tre nya poäng för Växjö mot ett duktigt och kompakt Mallbacken. Första trettio var ganska ängsligt, men i 37:e så gör Växjö 1-0.
   Därefter kontrollerar man skeendet hyfsat även om MIF har ett par chanser. Efter 2-0 så kändes det klart.
   I stort rättvist.
   Tre poäng och tre omgångar återstår. Det känns hyfsat klart.
   Hoppas att Peking följer med upp. Inte minst med tanke på det massiva publikstöd som visades upp i förra omgången.

    • Häcken har sin ”starke man”, Rosengård har sin, ja de flesta lag har ofta En stor välgörare…
     Precis som de flesta lag har även Växjö ett AB som ägs av aktieinnehavare. Absolut inget konstigt med detta. Precis som många nystartade AB, går det inte med vinst i början.
     Föreningen Växjö DFF klarar de ekonomiska kraven för uppflyttning.

 81. Resultat kval till Elitettan:
  Sunnanå-Bollstanäs 1-3
  Publik 1040
  Den illa skötta sajten svenskfotboll.se hade inte matchen i sitt Live Score.
  Kände förmodligen inte till att den spelades.
  Dessutom har de nog ledigt lördagar och söndagar.

 82. I morgon är en spännande dag i elitettan. Då kan Växjö säkra en plats i nästa års damallsvenska. Dessutom är det en otroligt viktig match kring nedflyttningsstrecket mellan Team TG och Älvsjö AIK. TG gled ner under strecket i förra omgången. Nu har man en bra möjlighet att återigen ta sig upp på rätt sida.

   • Det blev jubel i Borås när Älvsjös kvitteringsmål kom upp på svenskfotboll.se. Efter matchen på Borås Arena jublade det andra laget. Grattis Växjö DFF till den damallsvenska platsen. Seriesegern är på alla sätt välförtjänt. Växjö är obesegrat, har gjort flest mål och släppt in minst. Faktum är att smålänningarna nu har radat upp elva raka tävlingsmatcher utan att släppa in mål – nio i serien och två i cupen. Otroligt imponerande.

    När Uppsala tappade poäng klev Norrköping idag upp på en andra damallsvenska platsen. Östgötarna har kvar två matcher mot västgötskt motstånd. Först hemma mot Bergdalen och i avslutningsomgången borta mot Lidköping.

    Vid nedflyttningsstrecket är det nu otroligt jämnt och spännande. Bergdalen ligger över strecket på fler gjorda mål än Team TG. Umelaget har kvar att möta Bromölla borta och Växjö hemma. Boråsarna skall till Norrköping och avslutar hemma mot Uppsala.

 83. Uppsala Bromölla 2-2. Riktigt onödigt. Men om man har en tränare som står med händerna i byxfickorna trots matchbilden ej ser bra ut kan de bli så här ingen idé ha en bred trupp om man ändå inte låter dom spela samma visa med slutkörda spelare som förra året. Stort grattis till Växjö och troligt att Norrköping går upp som två nu då de spelar bra. Nästa år oavsett hur går vill ja ha en annan tränare i Uppsala. Tack för ordet

 84. Instämmer givetvis i hyllningskören om Växjö. Bara att njuta så länge det varar – tyvärr är det väl så att VDFF är för bra för Elitettan, men för svagt för Damallsvenskan. Inte helt olikt det mönster som andra ”på-gränsen-lag” får /fått igenom. Saliga BK Kenty gjorde denna gropiga färd mellan Söderettan och allsvenskan under åren 1998-2002, innan metamorfosen till Linköpings FC satte stopp för berg-och-dalbaneåkandet. – Nu är IFK Norrköpings damer bara två kliv(=matcher) från allsvensk debut, en verklig överraskning för många och kanske en lite skräckblandad förtjusning hos de klubbansvariga, eftersom den ursprungliga planen var att gå upp i högsta serien någon gång under perioden 2023-2024, då med det sistnämnda datumet som mest realistiskt. Fast IFK har ju överraskat med att på bara ett par säsonger bli ett etablerat lag i Elitettan, så varför skulle inte Det Stora Målet kunna bli verklighet redan i höst?

  • IFK är redo! Ur en intervju som Norrköpings Tidningar gjorde med klubbdirektör Sakarias Mårdh för en månad sedan: ”Vi är bestämda med att damfotbollen ska ha en given plats hos IFK Norrköping och kommer se till att damerna ges samma möjligheter, sen är det olika verkligheter för ligorna, men i så stor utsträckning som möjligt ska det vara lika”

   Det är inte för tidigt för er att gå upp?

   – ”Vi vill inte åka ur igen om vi tar steget. Då ska vi etablera oss. Tor-Arne (manager Fredheim) har full koll vad som krävs. Vi har redan börjat jobba efter två olika scenarion. Om det skulle bli ett år till i elitettan eller allsvenskan nu till nästa år. Det är en satsning vi kan hantera.”

   Intervjun finns här för dem som prenumererar på Östgöta Media: https://nt.se/sport/fotboll/artikel/allsvenskans-ekonomiska-kris-oroar-inte-mardh-vi-kommer-inte-ha-samma-problem-om-vi-gar-upp/r45o169l

 85. Först gratulerar jag IFK Norrköping till den Damallsvenska platsen. Har sen varit och sett matchen Bromölla – Team TG som var en typisk 0 – 0 match med kamp ute på planen inget skönspel och få chanser. En tung höstplan som gjorde att TG tröttnade först och Bromölla focerade in en boll i slutminuterna. Kanske hjälpte det Bergdalen till ett nytt kontrakt. Den enda spänningen som finns kvar är striden om kvalplatsen mellan Alingsås och Uppsala IK samt bottenstriden mellan Bergdalen och Team TG som står på samma poäng och målskillnad!

 86. Jag är lite arg . IFK Norrköping gick upp i damallsvenskan i lördags. Grattis till det. Jag var i Uppsala för att heja på mitt lag, Mallbacken. Vi gjorde en heroisk insats, spelade hela matchen utan några byten. Har någon från Norrköping tackat oss? Inte vad jag vet. Dålig stil.

  • Ja, det är ju som det är med detta, Anders. Det är inte kutym inom lagidrotter att offentligen tacka andra klubbar för hjälpen med ett gynnsamt slutresultat. Om det har att göra med prestige, självtillräcklighet, eller sportsmanship (gentemot förlorande lag) är ointressant, då ju traditionens makt är starkast. Att det sedan förekommer att enskilda personer uttrycker sin tacksamhet är en annan femma. I vilket fall gjorde Mallbacken en riktig kämpamatch mot IKUF sistlidna lördag – heja Värmland!

 87. Om vi skall öppna silly session för EE 2023 så ryktas Linnea Liljegärd bli tränare i Alingsås nästa år. Nyligen så aviserade AFC att de tackar nuvarande tränare för årets insats, även om de har chansen på allsvenskt kvalspel in i sista omgången. Så är då LL AFCs nästa tränare?

 88. Spinner vidare på ”Palles” inlägg här ovan. Om det finns något spännande att se fram emot i sista omgången i Elitettan så gäller det utan tvekan de två topplagen Alingsås och IK Uppsala och deras kvalchanser till Damallsvenskan. Alingsås möter Älvsjö hemma och går ut med sina 52 poäng, medan Bergdalen på hemmaplan tar sig an Uppsala på 53 poäng. Alingsås har mycket goda möjligheter att slå stockholmarna och hamnar då på 55 slutpoäng. Inte omöjligt att ett självsäkert Bergdalen spelar jämnt mot ett stukat Uppsala. En ynka ”pinne” till IKUF ger slutsumman 54 och Alingsås kvalar mot 12:an i Damallsvenskan. Kanske Linnea Liljegärd går och funderar över om hon får coacha ett allsvenskt lag nästa säsong?

 89. ser de just nu som inte specieltl troligt att laget som får kvala går upp tyvärr tycker både uppsala och alingsås gått ganska dåligt i höst medan som ser ut nu bp gått bra . brukar ju annars va det som talar för laget undifrån man kommer in med många segrar och bra självförtroende medan de bättre laget är stukat .
  om lördagens omgång så känns det ovisst även älvsjö har ju plockat en del poäng på slutet. så kan nog gå hur som men som sagt tyvärr ger jag inte vem det än blir specfiellt stora chanser att ta klivit upp via kval.

  kan även kommentera mallbackens insats den var väldigt bra defensivt visst hade uppsala kunnat vinna ändå men känner ändå ingen skam att tappa poäng mot mallbacken då är det andra poängtapp som har varit betydligt dyrare i höst.

  tack för ordet

 90. Tycker synd om team Tg åker ut på en fullkomligt horribel straff i mötet mellan bergdalen mot Uppsala ni som har sportexpressenplay kan gå in och kolla.

 91. Så, då var Elitettan-säsongen över. Vad har vi för spelare som stuckit ut? Vilka är redo för nästa steg? Låt oss höra era summeringar av säsongen 2022!

  • Imponerats över Evelyn Ijeh och hennes samarbete med spelskickliga Elin Nilsson. Blir spännande och se vad de kan åstadkomma tillsammans(?) i Allsvenskan. Vet ej hur kontraktsläget ser ut i respektive klubb.

  • Maja Wangerheim är ju en ung spelare som har lämnat nerflyttade Älvsjö AIK, det är ju en spelare med stor utvecklings potential. Och jag hoppas att hon kan ta nästa steg i Kristianstad och kan matchas lagom in i A-laget. För mig fanns inte på kartan att hon skulle välja KDFF. Jag trodde hon var förlorad till Hammarby.

 92. Lfk ser ut att få ett bra lag nästa säsong, lär behövas då serien ser ut att bli tuffare än på mången god dag.

 93. Nu har Lfk fått ihop bra lag, utom en liten detalj.
  De saknar målvakt att tillgå…
  Hur är det möjligt att sätta sig i de sitsen som elitklubb??
  Vi får hoppas att det löser sig, men ersätta Matilda m någon i närheten av hennes nivå kan bli mycket svårt.
  Håller tummar!

 94. Lyssnade på innanför linjerna podden.
  De tror på Lfk som seriesegrare, kanske är att ta i lite , men tror definitivt att de kommer vara med högst upp o slåss.
  Nästan samma lag som förra året , kryddat med några riktigt vassa nyförvärv.
  Måste dock lösa målvaktsfrågan.

  • LFK har tappat sin bästa målskytt och har målvaktsproblem. Det låter knappast som ett klockrent utgångsläge.
   Vilka av nyförvärven ser du som riktigt vassa?

   • Målvaktsfrågan är oroande men hoppas att det blir löst.
    Nyförvärven, Moa Öhman ( inte helt ny , då hon kom mitt i förra säsongen)
    Jennifer Sjösten , ihop med Ronja. I anfallet.
    På mittfältet har man fått in Astrid Nyqvist och Ebba Sjögren, vilket jag tror kommer hjälpa upp med serva anfallet med bra bollar .något som jag saknade lite förra året. I försvaret har vi fått in Frida lååhtenmääti igen, henne gillade jag förra gången samt janina Brandberg o Nathalie Dixon, borde ge lite mer kraft i försvaret.
    Ida var duktig som tusan , en riktigt tuff fighter , men tror inte målskyttet kommer bli något problem.
    Hur långt det räcker vet man inte, men har förhoppning på en kamp om allsvenska platserna.
    Mycket som ska funka , detta är en av dom.

 95. Nu har Lfk löst målvaktsfrågan.
  Liisa Tiomi från Fc Honka i finska högstaligan, m landslagsmeriter.
  Stog emot häcken i träningsmatch, och gjorde det tydligen på ett imponerande sätt(3-1 t Lfk)
  Ser bra ut detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.