Forum Elitettan 2021

Lagom till avspark i elitettan 2020 kommer här en ny diskussionsflik. Försnacket hittar du här. På den här sidan hoppas jag att ni hjälper till med rapporter från matcherna. Då kan vi både hjälpa till att hålla varandra uppdaterade och kanske även få till en riktigt rolig debatt. Men allra först vill jag ha in era tabelltips. Det är alltid kul att kunna jämföra efter färdigspelad serie.

58 tankar på “Forum Elitettan 2021

 1. Välkommen till den här nya fliken av Forum Elitettan. Jag skall i min första kommentar här försöka mig på det omöjliga, att tippa årets upplaga av serien.
  Det skall sägas direkt att jag känner mig väldigt långt ifrån lika insatt på elitettan som jag är på damallsvenskan.
  I år är det ju tre lag som går upp i damallsvenskan, och bara två som åker ner i division I. Jag tycker att det finns två lag som sticker ut i toppen. Men vilket blir det tredje laget som går upp? Det är ju faktiskt väldigt svårtippat både i mitten och i botten.
  Men som sagt. Här är mitt tips:
  1) Umeå IK
  Laget åkte ur damallsvenskan på målskillnad i fjol. Man har fått behålla ganska många spelare från fjolårets lag – bland annat Lisa Dahlkvist och Sarah Mellouk, har några bra värvningar – med Vilma Koivisto i spetsen, och har dessutom Sveriges bästa F17-lag att plocka upp spelare ifrån. Umeå är tillbaka i damallsvenskan 2020 – allt annat är en jätteskräll.
  2) BP
  I fjol hängde man ganska länge med hyfsat i toppen. Men man rasade till en slutlig åttondeplats efter en katastrofdålig avslutning där man gick segerlöst genom de åtta sista omgångarna. I vinter har man stärkt truppen, bland annat med klassmittfältaren Frida Boriero. Resultaten på försäsongen har imponerat. Man har bland annat slagit både Djurgården och AIK. BP är självskriven favorit till att ta en damallsvensk plats.
  3) IFK Kalmar
  Det här är en chansning. Kalmar har varit haussade i flera år, utan att lyckas. Även om man slutade fyra i fjol var man hela 21 poäng från uppflyttning. Skall nye tränaren Frank Berntzen vara mannen som tar Kalmar tillbaka till högsta serien? Klart är att han har flera spännande anfallsalternativ till sitt förfogande. Ebere Orji, Tabby Tindell och Mimmi Asperot är tre väldigt bra elitettanspelare. Den trion gör att jag tippar laget som trea.
  ——————————
  4) Mallbackens IF
  Laget från byn som inte ens finns på kartan slutade ifjol på femte plats, tre poäng bakom Kalmar. Kanske är det romantikern i mig som tror att lilla Mallbacken kan vara med och utmana i toppen i år. Men man har kvar stommen från i fjol med Linnea Berger på mittfältet och forwards som Ritah Kivumbi och Sarah Michael. Dessutom går Frida Broström in på sin 19:e säsong i klubben. Var det någon som sa något om trotjänare?
  5) Morön BK
  Det här är en jättechansning. Skelleftelaget slutade i och för sig trea i fjol, man tog tio poäng mer än Kalmar. Men sedan dess har man tappat sina tre viktigaste spelare i Carly Wickenheiser, Katrina Guillou och Hayley Dowd. Hur bra är ersättarna? Om trion Rebekha O’Brian från USA, kanadensiska Clara Portillo och sydafrikanska Hilda Magaia håller samma klass som spelarna de skall ersätta kan det bli damallsvenskan. Och är de besvikelser kan det bli en betydligt längre placering än i det här tipset.
  6) Alingsås FC United
  ”Det svåra andraåret” bör inte bli det minsta svårt för Alingsås. Laget var starkt i fjol och blir minst lika starkt år. Man har värvat smart från närområdet – bland annat två spännande spelare från Lidköping i Ebba Handfast och Taylor Townsend. Med en bra start kan man till och med utmana om en damallsvensk plats.
  7) Jitex BK
  ”Det svåra andraåret” bör inte bli det minsta svårt för Jitex. Laget var starkt i fjol och blir minst lika starkt år. Tycker du att texten liknar den för Alingsås? Jo, men läget är lite detsamma för det andra västsvenska laget i serien. Det känns jämnt bakom Umeå och i viss mån BP. Och även Jitex skulle med en bra start kunna bli en utmanare om en damallsvensk plats. Som ni förstår anser jag alltså att halva serien har en realistisk chans att få fira med guldhattar i höst.
  8) IK Uppsala Fotboll
  Fjolårets damallsvenska lag har tappat många tunga namn, och resultaten på försäsongen skrämmer knappast konkurrenterna. Bland annat har man förlorat med 4–0 mot BP och 6–1 mot Djurgården. Känslan är att Uppsala inte kommer att kunna slåss om topp tre, även om man har flera duktiga spelare.
  9) IFK Norrköping
  Nykomling som har gjort bra resultat på försäsongen, och som kan låna in spelare från Linköpings i år ganska starka bänk. Norrköping bör inte bli indraget i någon bottenstrid, utan skall klara kontraktet med marginal. Jag utesluter inte att man skulle kunna utmana om en plats på övre halvan.
  10) Bollstanäs SK
  Inledde silly season svagt och kändes som en avstigningskandidat. Har sedan med framgång plockat in spelare från de damallsvenska Stockholmsklubbarnas överskottslager. Det bör räcka till nytt kontrakt.
  11) Sundsvalls DFF
  Är ett av de fyra lag som i högsta grad riskerar att hamna på nedflyttningsplats. Jag tror dock att de har nytta av cupspelet, och kan klara sig på lärdomarna därifrån. Men säker är jag inte.
  12) Älvsjö AIK
  Jag trodde inte på Älvsjö i fjol. Då hängde man kvar med två poängs marginal efter att ha vunnit måstematchen mot Kvarnsveden i näst sista omgången med 1–0. Jag tror inte på Älvsjö i år heller. Men vetskapen om att de klarade av att prestera med kniven mot strupen gör att jag placerar laget över strecket.
  ———————————-
  13) Lidköpings FK
  Skaraborgslaget var riktigt illa ute ifjol, men klarade sig med en poängs marginal efter seger mot BP i näst sista omgången. Känslan är att truppen är sämre i år. Det kommer nog att krävas att duktiga målvakten Matilda Haglund storspelar säsongen igenom för att LFK skall spela i elitettan även 2022. Det skall sägas att man har några utländska nyförvärv som skulle kunna lyfta laget. För hur bra är polska Julia Gawlak-Stocka, finländska Frida Lähteenmäki eller tyskorna Maave Burger och Dorotha Greulich? Och hur har danska Empoliförvärvet Silvia Leonessi det med målskyttet?
  14) Borgeby IF
  Slutligen placerar jag den skånska nykomlingen på jumboplats. Mycket för att det är ett lag man inte hört mycket ifrån – utöver rapporter om förlorade träningsmatcher. Med den i och för sig bristfälliga kunskap jag har om laget känns det inte rimligt att placera dem på någon annan plats än den fjortonde och sista.

  Det var mitt tips. Jag vet att många av er redan lämnade in tips i den förra fliken av forumet. Men jag välkomnar att ni även tippa i den här fliken. Det är alltid roligt att få input från många olika håll.

  • Underskatta inte betydelsen av kontinuitet på tränarsidan.

   BP, Alingsås, jitex, Uppsala har samma ledarstab och har gradvis blivit starkare. I Kalmars fall kan tränarbytet vara positivt med tanke på senaste års misslyckanden. Därför tror jag på de fem lagen.

   Umeå, Morön har haft samma tränare under flera år och byggt långsiktigt vilket har givit resultat. Klarar lagen att bygga om och slåss om uppflyttning direkt med nya tränare? Jag är tveksam.

   • Umeå IK har samma spelsystem som tidigare men försöker spela lite rakare på mål. Det har sett bra ut i träningsmatcherna med bra nyförvärv.

  • Förra året skulle lagen ställa upp oavsett coronafrånvaro, vissa lag fick ju ställa upp med 7 spelare borta. Är det andra regler i år?

   • Från Norrköpings Tidningar (Prenumerationslåst, jag prenar bara för att de sänder IFK-damernas matcher):”Under fredagsförmiddagen utgick IFK från att matchen skulle spelas. Men vid 11-tiden ringde man upp Kalmars tränare Frank Berntzen och tog upp ämnet.
    – De sa att de ville ställa in och vi håller med om att det är ett bra beslut. Det har inte blivit officiellt från förbundet ännu men jag har pratat med förbundet. De säger att om båda lagen är eniga om att ställa in matchen så blir det så”.

 2. För att anknyta till tidigare kommentarer här på ”forum-elitettan” , så är det kvalificerat struntprat när det antyds att IFK Norrköping Dam står i någon beroendeställning till Linköpings FC. IFK:s damer står på helt egna ben och kommer att göra så vad Elitettan anbelangar. Man kan förvisso låna in en och annan LFC-spelare i mindre utsträckning när det handlar om träningsmatcher. Tidigare fick man också förstärkning från grannkommunens lag i en del division 1-matcher. Tanken bakom samarbetet är inte bara att lufta bänken och ge vissa undersysselsatta spelare mer matchträning. IFK saknar ett F19-lag eller en ”akademi” att plocka ifrån när det uppstår luckor i truppen. Så var ju fallet i matchen mot Eskilstuna. Även om jag inte såg denna match tvivlar jag starkt på att två inlånade LFC-are avgjorde mötet mot ett Eskilstuna United, som för övrigt kommer att spela final mot BK Häcken i Svenska Cupen…

  För övrigt är det nog inte slut med rivaliteten Linköping-Norrköping. Ponera att LFC tvingas ner från Damallsvenskan av ekonomiska orsaker (gud förbjude detta) och att Norrköpings damer håller sig kvar i Elitettan – jösses, vilka östgötaderbyn det kunde bli!

 3. Umeå
  BP
  Uppsala
  Bollstanäs
  Alingsås
  Kalmar
  Morön
  Jitex
  Mallbacken
  Norrköping
  Lidköping
  Sundsvall
  Älvsjö
  Borgeby

 4. Mitt tips för fyra av lagen: Umeå IK som seriesegrare, Alingsås FC United 5:a, Lidköpings FK som 8:a och Sundsvalls DFF åker tyvärr ner i div 1…

 5. Insåg att mitt tips till en kompis hade samma topp-4 som du, kul!
  Vi får se om det slår in eller om man kan hoppas på överraskningar 😉
  Tipset:
  1. Umeå
  2. Bp
  3. Kalmar
  …………..
  4. Mallbacken
  5. Allingsås
  6. Morön
  7. Jitex
  8. Uppsala
  9. Lidköping
  10. Norrköping
  11. Älvsjö
  12. Bollstanäs
  13. Borgeby
  14. Sundsvall

 6. Har väldigt dålig koll på många av lagen i Elitettan, men kan försöka mig på en gissning.
  1. Umeå
  2. BP
  3. Kalmar
  4. Jitex
  5. Alingsås
  6. Uppsala
  7. Morön
  8. Mallbacken
  9. Norrköping
  10. Bollstanäs
  11. Sundsvall
  12. Älvsjö
  13. Borgeby
  14. Lidköping

 7. 1. Umeå IK
  2. IFK Kalmar
  3. BP
  ——————-
  4. Alingsås FC
  5. Morön
  6. Jitex
  7. IFK Norrköping
  8. Mallbacken
  9. IK Uppsala
  10. Bollstanäs
  11. Lidköping
  12. Sundsvall
  ——————-
  13. Älvsjö
  14. Borgeby

 8. BP
  Umeå
  Uppsala
  Jitex
  Alingsås
  Bollstanäs
  IFK Kalmar
  Morön
  Mallbacken
  Lidköping
  Norrköping
  Älvsjö
  Borgeby
  Sundsvall

 9. Umeå – Bollstanäs 7-1. Det var närmare 14 – 1 än 8-2. Bollstanäs Rock’n’roll taktik fungerade resultatmässigt i en halvlek. Men spelmässigt fungerade den i ca 2 min.Visst Umeå känns som ett allsvenskt lag i elitettan men varför då göra som Bollstanäs? Bjuda Umeå på ytor,felpass och en press som inte fungerade. Umeå tjejerna hade en rolig eftermiddag med oceaner av ytor. Visst ska man tro på sitt lag,på sin grej liksom. Men att bli dumdristig brukar inte löna sig. Tränarna och laget har nog lite att fundera på inför framtiden. Grattis Umeå till den första 3 poängaren mot allsvenskan. Såg stabilt ut.

 10. Morön – Alingsås 4-1
  Morön ser ut att ha hittat en fullgod ersättare till Dowds, Sydafrikanska Hildah Magai var stekhet och gjorde 2 mål i första halvlek (bud på mer) innan hon utgick med känningar. Även nya mittbacken var alldeles lysande i mittförsvaret och de tredje nyförvärvet stod för 1 mål och 2 assist. Den nya målvakten gav ett väldigt bra intryck även hon.

  Imponerande hur Morön lyckas med sina nyförvärv. Dom blir att räkna med!

 11. Mallbacken – BP 0-1
  Båda lagen kan vara nöjda såväl som missnöjda. BP nöjda med resultatet, Malbacken nöjda med spelet, särskilt som man inte kunnat genomföra någon match på fem veckor på grund av problem med corona i truppen.

 12. Intressant toppfajt, BP-Umeå, idag. Kommer tyvärr inte hinna se den själv men kul om någon kan rapportera hur det sett ut.

  • Umeå var överlägsna, rättvis vinst för Umeå. Men det är ju 3 lag som går upp, så det är två platser kvar och dom kan BP fajtas om. Umeå lär vinna serien.

   • Tack! Ungefär som jag trodde. Umeå kan vinna serien lika överlägset som AIK gjorde i fjol.

    Kul om BP kan gå upp.

    • Umeå imponerar, tappat i stort sett hela laget från senaste åren och dragit ner väldigt mycket i budget. Trots detta spelar laget en bättre fotboll än på länge. Tror mycket handlar om Ghanbaris och hans betydelse.

 13. Covid19 fortsätter att ställa till det, morgondagens match mellan Borgeby och BP är uppskjuten: http://www.borgebyfk.se/nyheter/?ID=125024&NID=788562 Däremot får IFK Norrköping äntligen begå sin premiär hemma på Parken (ja ja, Platinum Cars Arena…) mot Sundsvall. Reducerad slagstyrka dock eftersom de sex spelare som haft Covid inte kunnat träna fullt ut i veckan och får stå över eller börja på bänken.

 14. Å Norrköping vann nykomlingsmötet! Har ingen riktig koll på hur bra de är, Sundsvall såg jag däremot några gånger i fjol. De imponerade inte då och hade väl knappast mäkta med att vinna serien om det varit dubbelmöten…Riskerar förmodligen att åka ur.

 15. Vet någon, om det är något mer lag i Elitettan som lånar in spelare från 2 olika allsvenska lag? Konstigt att det är tillåtet att låna in spelare från både Linköping och Eskilstuna? Men har full förståelse för att Norrköping gör det när 6 spelare haft Covid.

  • Nej, ingen aning, men det borde inte vara tillåtet att låna in spelare från en högre division. Är tre av 11 spelare i startelvan inlånade från damallsvenskan är det inte fair play. Tycker jag.

   • Dom är dock inte startspelare, utan är inlånade för att få speltid. I vanliga fall får dom speltid i flickallsvenskan, men den är inställd nu pga Covid. Jag hörde precis nu också att Bollstanäs har avtal med AIK och har lånat 3 spelare. Det är dock ända fram till sommarens transfer fönster. Så lite annorlunda…

 16. Ja, det är lite annorlunda på spelarlånefronten. Enligt reglerna ska det vara två divisioners skillnad mellan samarbetsklubbarna – eller vad gäller vanligtvis, under ”icke-covidsäsonger”? Förstår att det höjs ett och annat ögonbryn när allsvenska spelare noteras under seriematcher i Elitettan. Man minns hur det var på Norr- och Söderettans tid. Linköping Kenty DFF spelade i den sistnämnda gruppen och det lånades friskt från lokala Linköpings FC. Ofta, vid matchstart, dök det upp fyra-fem yngre LFC-spelare, bland dem exempelvis en viss Jonna Andersson. Alla fick dock inte speltid. Det muttrades ibland hos konkurrentlagen om det här, men allt skedde helt enligt då gällande SVFF-regler. Osportsligt eller ej, ja, det kan diskuteras, fast nöden har ingen lag, särskilt i svåra tider.

  • Som jag fattat det är reglerna i första hand inte till för klubbarna, utan för unga spelare. Det handlar om att de talanger som sitter längst ut på bänken i elitklubbarna skall kunna få spela vettiga matcher. Unga elitspelare har under ganska lång tid kunnat få matchning i divisionen under. Damallsvenska spelare kan alltså spela i elitettan och elitettanspelare kan alltså gå ner i division I.

   • Tack för förtydligandet! För de unga talangernas bästa och deras utveckling är det förstås bra att det finns möjligheter till att få spela – som du skriver – ”vettiga matcher”.

   • Kollat upp Norrköpings lån. För det första får man som högst fylla 22 under året (se §13 här: https://www.svenskfotboll.se/4af10f/globalassets/svff/dokumentdokumentblock/tavling/tavlingsforeskrifter/2021/rb-2021.pdf ).

    Alva Selerud, 21, moderklubb Svärtinge en mil V om Nkpng, Inbytt minut 84 i LFCs första match, bänkad i den andra.
    Johanna Alm, 20, moderklubb Lindö i Nkpng, inbytt minut 59 i LFCs första match, bänkad i den andra.
    My Cato, 18, moderklubb Eneby i Nkpng, bänkad båda matcherna.
    Lånet från Eskilstuna Utd Johanna Renmark 17, (Surahammar) var utanför truppen i Utds två första matcher och bänkad i den tredje.
    De är nog glada att det finns möjlighet att få spela för annan klubb, men nu verkar det som att F19 kommer att sparka igång så fort restriktionerna lättas så då lär det väl vara slutlånat eftersom man får använda fem överåriga i de lagen (fyra+målvakt) https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2021/04/svenska-spel-f19/ Om nu inte de utlånande lagen tycker att det ger mer att spela i elitettan förstås.

    • Spelar väl ingen roll var de är födda?!
     Vet inte vilken data du har….Selerud startade och gjorde mål mot SDFF. Vinst 1-0 så det var ett lyckat lån. Cato var helt tongivande på mittfältet spelade väl 90 min? Stod ju tom i NT…
     Detta lånande har pågått länge mellan Peking och LFC. Det handlar nog om en desperation från IFKs sida, mindervärdeskomplex ala jättemycket från Norrköping mot Linköping. Men eftersom man även lånar från E-tuna så utnämns IFK Norrköping officiellt till OBOS farmarlag 🙂

     Skyll inte på COVID, samma för alla lag. Sundsvall kom till start där truppen inte fått träna under veckan då man hade misstänkt Covid i truppen. Nu är Borgeby i Covid-läge….ska de låna in från FC Rosengård? Mallbacken kan låna in från…nej just det de har inget lag som ligger i närheten. så Fair Play och lika för alla blir det ju så klart inte.

     Startspelare är de, samtliga inlånade startar.
     Måste vara ett tråkigt lag där man ska konkurrera med LFCs, E-tunas och OBOS bänk? Själv har man massor med spelare som inte får chansen eller som man inte tror på från ledarnas sida.

     Jag tror att lagen som möter Norrköping ska räkna med att det kommer vara förstärkt från LFC och E-tuna under hela året. Se till at ställa upp en bra defensiv och sen flytta fram när inlånen kliver av.

     Personligen tror jag att LFC skjuter sig i foten. Ge det 5-7 år så är Norrköping med sina muskler från Herrlaget nr 1 i Östergötland och LFC åker ner i Elitettan. Det är mitt tips.

    • Jag ser det snarare som att damallsvenska lag vinner på att ha elitettanlag i sin närhet. Alltså att det varit bra för LFC att Norrköping gick upp. För då kan de talanger som inte platsar i LFC:s startelva få bra matcher. Eller hur tycker du att LFC skall lösa matchningen av sin bänk?

    • Glanet: speltidsdatan gäller hur mycket de deltagit i sina allsvenska klubbars matcher. Att jag skrev moderklubbarna beror bara på att jag vill påvisa att alla LFC-tjejerna kommer från Norrköping, Cato och Selerud har spelat för IFK.

     Håller med om att Norrköping kommer att byta plats med LFC, på samma sätt som MFF kommer att passera Rosengård.

    • Det där om platsbytena hänger ju helt på vilken satsning herrelitklubbarna är beredda att göra. Tror du att IFK Norrköping är berett att lägga tio miljoner kronor i spelarbudget på damlaget?

 17. Johan – kommentatorerna på TV-sändningen märkte det också att OBOS-spelarna hade ett helt annat tempo än resterande IFK-spelare. Om spelarna inte platsar, fixa ett längre lån. Ta upp dem när de kan konkurrera. Att IFK har 1/3 del av spelarna från en högre division kan ju inte vara bra för någon i Elitettan. Att använda IFK som bänkluftare för 2 OBOS-lag. Det blir ju inte Fair Play för resterande i serien.
  LFC ned sitt F19-lag med dunder och brak där hade de ju en naturlig bänkluftare. Så nu får de väl ta konsekvenserna av det agerandet istället. Men med ett IFK så tackar och tar emot för all gratishjälp de kan få så…
  Klart att IFK kommer satsa på damfotbollen. Den trenden är tydlig över hela Europa så även i Sverige. Omsättning på 60 milj idag. Intresset växer för damfotboll, högre marknadsvärde för klubben, se på Häcken, MFF, DIF, AIK osv.

  Micke S – OK. Trodde du hänvisade till matchning när de spelat för IFK.

  Så nej, FairPlay från Pekings sida är det inte. Blir inte på lika villkor för resterande Elitettanklubbar. Den stora bänk som IFK har skickar de ner de spelare till Lindö eller Smedby? Hade varit intressant att veta hur deras egen hanteras när de blir bänkade av OBOS-spelare.

  The Independent – Nöden är lika för alla fler lag som ställer in. Fler lag som har Covid. Men inte alla lag i Elitettan kan låna in från OBOS. Kan inte IFK hålla sig kvar på egna meriter så ska de vara i en annan serie.

  • Ingen dålig gissning Glanet. I år kommer de skicka spelare till Lindö som spelar i div 2. Norrköping lånade in spelare från Linköping även förra året när man spelade i div 1. Det kan skilja rätt mycket i slagstyrka om det ena matchen är med 3-4 spelare från två divisioner högre upp och nästa match ingen då matcherna krockar. Är inte så schysst mot övriga lag tycker jag men helt enligt reglerna uppenbarligen.

  • 1) Du får något svårt att låta väldigt lätt. Elitklubbarna kämpar verkligen stenhårt med att hitta vettig matchning för sina bänkspelare. Vilka skall man ha på bänken om man lånar ut alla unga de talanger som inte platsar i startelvan?

   2) IFK Norrköping är inte enda laget i elitettan som drar nytta av reglerna för dubbellicens. I fjol hade ganska många samarbeten med division I-klubbar. Och flera hade samarbeten med damallsvenska klubbar.

   3) Som bekant är inte F19-serierna igång. Och tyvärr håller de oftast för dålig kvalitet för damallsvenska bänkspelare. Så ur den synvinkeln gör LFC:s nedläggning av sina juniorlag ingen skillnad. Man hade ändå behövt söka den här lösningen för de talanger som är precis utanför startelvan.

   4) Jo, IFK Norrköping har en god ekonomi. Men det innebär ju inte automatiskt att man kommer att satsa så mycket på damerna att man konkurrerar ut LFC. Att IFK är beroende av att låna in spelare antyder ju i alla fall att damfotbollsbudgeten ännu så länge är begränsad. Och då är man inget hot mot LFC, mer en hjälp.

   • Det verkar som en del tror att LFC fortfarande inte har något F19-lag, vilket de har (igen) och dessutom ett under förra året framgångsrikt F17-lag. Att LFC skulle åka ur Damallsvenskan och ”byta plats” med IFK Norrköping är bara fria fantasier och möjligen önskedrömmar. Om målet primärt är att hålla igång yngre ”bänkspelare” från högre divisioner, snarare än att förstärka lagen (rimligen blir det båda effekterna) finns dubbla möjligheter att spela – i egna F19-laget och/eller annat lag. Allt det där är en balansgång. Om de egna spelarna åsidosätts konstant till förmån för inlånade spelare finns risken att de lämnar. Yngre spelare har nog ofta tålamod, så länge de tycker att de utvecklas, men inte hur länge som helst. Om ”bänkspelare” förblir detta tillräckligt länge finns samma risk (oavsett om de får spela i ett F19-lag eller blir utlånade). Det finns ju många exempel på spelare i ”större” klubbar som tröttnat (?) och lämnat. Vittsjö, som exempel, tar alltid (?) emot ”lätt skadat gods” (inte bara yngre) och gör det framgångsrikt.

    • Någon som vet orsak för att tränaren har fått lämnat i Älvsjö

   • Johan – 1,2 och 3. Faktum kvarstår ju att det inte är ok. Med tanke på det som ”Dagge” skriver så är det ju ännu märkligare. Att Damallsvenska klubbar hjälpt upp IFK från Div1 till Elitettan genom utlån med 1/3 av startelvan. Tycker du det är Fair Play. Att när du kommer och ska lira i Div 1 så dyker en hel anfallsduo upp tillsammans med halva mittfältet från OBOS? Ser inte hur du kan tycka det är ett bra upplägg. Spelarna kanske ska vara i den nivå där de får speltid och kan matchas korrekt. Då kanske vi kunde fylla våra egna serier med egna spelare istället som främlingslegionen Morön?
    Klart de kommer putta in pengar, bra för varumärket. Sen är Norrköping en stor stad, mycket företag och idrottsintresserade så det kommer nog kunna både bidra och stå på egna ben damlaget, sen springa förbi LFC.

    • Du skriver: ”Spelarna kanske ska vara i den nivå där de får speltid och kan matchas korrekt.” Det är ju just därför som den här regeln finns. Unga spelare skall kunna träna med bättre spelare och utvecklas, samtidigt som de får spela på den nivå där de platsar.

     När det gäller delen om att fylla våra egna serier med egna spelare är jag inte på din sida. Jag ser de utländska spelarna i vår elitfotboll som en stor tillgång. De lyfter svensk fotboll genom att höja kvaliteten på träningar och matcher.

     För övrigt är det intressant att du väljer att kalla just Morön för främlingslegion. De är ju långt ifrån den svenska elitklubb med flest utländska spelare. Spontant kan jag bara komma på en damallsvensk klubb som har färre än Morön.

    • Är det din uppfattning att IFK Norrköpings damlag nått dit de är idag nästan helt med hjälp av inlånade spelare från damallsvenska lag?
     Det du kallar ”Faktum kvarstår…” är inget faktum, utan en fråga om hur inlån/utlån värderas av dig och andra. Dina värderingar syns när du kallar Morön ”främlingslegionen”. Att ungefär en fjärdedel av laget består av utländska spelare gör det knappast till en ”främlingslegion”. Alla klubbar förstår vikten av att släppa fram lokala och regionala talanger av minst två skäl. Båda stavas pengar. Billigare med egna spelare och alltför många utländska gör att stöd och sponsorer lokalt och regionalt riskerar minska.
     När det gäller inlån måste det nog nyanseras genom att titta både på om det är ”långtidslån” (hel säsong) eller några enstaka matcher, men även speltid och vilken skillnad inlånade spelare egentligen gör. En inlånad damallsvensk spelare som spelar mycket i Elitettan och gör 5-10 mål kommer sannolikt att vara tillbaka i damallsvenskan senast följande säsong.
     Att klubbar arbetar inom och utnyttjar gällande regelverk för att få ut det mesta av sin verksamhet är inte konstigt. Samtidigt är det naturligtvis helt okej att tycka att regelverket är fel. Det verkar dock som att det inte är tillräckligt många som tycker det är fel.
     Till slut: har du tänkt på möjligheten att BÅDE IFK Norrköping och Linköpings FC spelar i Damallsvenskan? Det tror jag skulle vässa båda lagen och stärka damfotbollen både lokalt och regionalt.

 18. Såg dagens tre matcher på två skärmar. Bollstanäs hade inte mycket att sätta emot BP, även om det bara stod 2-1 i paus. Sätta emot gjorde däremot Alingsås som ”brottade” ner Kalmar och vann på straff (såg lite billig ut och mer som att anfallaren på egen hand gick ner på ett knä). Resultatet en klar missräkning för toppkandidaterna Kalmar. Mest koncentrerat såg jag Sundsvall – Mallbacken. Sällan man ser ett lag ha så fullständig kontroll så stor del av en match. Mallbacken hade alltid spelbara spelare och Sundsvall kom aldrig riktigt åt dem, samtidigt som de själva var alldeles för trubbiga framåt. Tror Sundsvall kan få det riktigt jobbigt även fortsättningsvis i serien.

  • Jag såg slutet av andra halvleken mellan Alingsås och Kalmar. Och jag tycker nog att Alingsås straff såg ut att vara i sin ordning. Jag upplevde det som att Kalmarbacken sprang in i Alingsåsspelarens släpande ben, vilket gjorde att alingsåsaren slog ihop benen och föll. Klantigt av Kalmarbacken.

   • Du kan ha rätt, men det var mitt intryck utan att ha specialstuderat situationen. Domaren var i alla fall säker, både om straffen och i övrigt. Maral Mirzai Beni heter hon och gör ofta bra matcher. Kul att kunna lyfta fram något positivt om domare!

 19. Nykomlingarna i IFK Norrköping räds inte utan tar för sig ordentligt. Idag besegrade man Jitex Mölndal BK med 3-0, och förra helgen blev det 1-0 mot Sundsvalls DFF. Nollan har hållits i båda matcherna, dessutom. Norrköping tog tidigare två fina skalper i form av IFK Kalmar och allsvenska Eskilstuna United, låt vara att det handlade om träningsmatcher. Finns en kapacitet och tyngd i laget som säkert överraskar många. I lagkaptenen Lovisa Gustafsson har IFK dessutom en bjässe till spelorganisatör och matchvinnare.

 20. Morön av idag är uppenbarligen inte Morön av igår. Lidköping passade på att ta sin första seger i serien. Uppsala tappade poäng mot ett annat möjligt topplag – Älvsjö. Norrköping vann klart mot Jitex.
  Intressant med klubbar som Morön och Lidköping som tidigare varit nära att avancera till Damallsvenskan. Det verkar vara få klubbar som uthålligt orkar utmana i absoluta toppen. När satsningen inte lyckas måste de på nytt samla kraft och resurser för att eventuellt åter komma igen. Assi från Kalix är kanske det ultimata exemplet när de för några år sedan sände chockvågor i Damallsvenskan då de var på vippen att avancera. Få lag ville nog spela i Risögrund ett par mil från finska gränsen (de hade kanske fått dispens något år för en arena som knappast kunde kallas det). Jag såg en match där när de var kvar i Elitettan. Isproppen hade precis gått i Kalixälven och det var snö och rejäla plogvallar runt planen – i mitten av maj. Assi la ner sin elitsatsning och just Älvsjö fick deras Elitettanplats.
  Apropå diskussionen om inlånade spelare klarade sig Norrköping förträffligt utan en enda LFC-spelare. Men det fanns ändå LFC-kopplingar i alla tre ovanstående matcher. Lidköping har före detta LFC-målvakten Haglund som bland annat fick göra en svettig tippning över ribban. Älvsjös kvitteringsmål knäades in av tidigare LFC-backen Bogren. Lagkapten Hjern i Norrköping har vid några tillfällen lånats in till LFC (jo, det kan gå åt det hållet också…). Någon sa att ”alla jä-lar har väl spelat i Linköping”. Kanske inte, men tidigare LFC-spelare är och har varit väl spridda: Ikidi i Piteå, Holmgren och Oscarsson i United, Klinga och Almqvist i Vittsjö, Larsson i Hammarby och Olai i Djurgården – som några exempel – för att inte tala om en hel drös i Rosengård och Häcken. Och Chelsea, Bayern, Wolfsburg, Juventus……

  • Nu tror jag att det blivit ett missförstånd. Frågan handlade om IFK Norrköping som farmarlag till OBOS lag som LFC men också andra.
   Ingen från LFC igår men flera spelare från E-tuna. Faktum kvarstår alltså…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.