Blogginfo

Bloggen startades i juni 2011 på Borås Tidnings hemsida. Då var undertecknad utsänd på VM i Tyskland, där jag följde det svenska laget från premiär till bronsjubel.

Efter VM låg bloggen i träda i några månader innan den togs upp igen, då frikopplad från BT med syfte att framför allt ha koll på landslaget och våra svenska utlandsproffs.

Ett längre inlägg om bakgrunden till bloggen finns här. Under åren har innehållet ändrats. Bloggen har även haft flera olika namn och bevakningen av damallsvenskan ökades rejält efter att damfotboll.com lades ner.

/Johan Rydén, som även finns på twitter.
johan.ryden@bt.se

32 tankar på “Blogginfo

 1. En riktigt bra blogg, som jag faktiskt bara upptäckte ganska nyligen. Tycker om att läsa om andras åsikter så att man får relation till sina egna, så fortsätt med det. Läste idag (16 feb) dina två senaste inlägg och såg att du nämnde att Bresonik i Tysklands landslag blev utvisad i matchen mot Turkiet. Det skall dock vara Bartusiak, backen, som fick två gula i den matchen. Som sagt, fortsätt skriva, så fortsätter jag läsa..

  mvh
  SK

 2. Hello,
  I am sorry to report that there is a person on tumblr who is stealing your photos and taking credit for your work. They have mutilated the photos and are sharing them without permission or credit. Here are the links to each photo being used:

  http://yiloqui20uswnt.tumblr.com/post/40717261263
  http://yiloqui20uswnt.tumblr.com/post/40730534833
  http://yiloqui20uswnt.tumblr.com/post/40730215664/hao
  http://yiloqui20uswnt.tumblr.com/post/40716065605
  http://yiloqui20uswnt.tumblr.com/post/40718461699
  http://yiloqui20uswnt.tumblr.com/post/40686172925/tobin-heath-algarve-cup-2012
  http://yiloqui20uswnt.tumblr.com/post/40716532263
  http://yiloqui20uswnt.tumblr.com/post/40723021560
  http://yiloqui20uswnt.tumblr.com/post/40685768562/tobin-sydney-kelley

  You can report the stolen content to tumblr and they will remove the photos immediately: https://www.tumblr.com/dmca

 3. Hej!
  Har precis hittat till din blogg (faktiskt genom att söka på mitt eget namn). Jag tycker du sammanfattar fotbollsvärlden riktigt bra. Kul!

  • Hej. Roligt att alltfler spelare hittar in i bloggen, och uppskattar det jag skriver. Men nu var det länge sedan jag fick skriva om dig. Har du lagt av, eller spelar du på lägre nivå?

   • Ja, det uppskattas verkligen!
    Jag spelar på en lägre nivå nu, i Spanien. Jag tränar med Espanyol och spelar matcher med ett annat lag som ligger utanför Barcelona. Tyvärr finns det inga pengar kvar i Spanien och när ekonomin kärvar är det såklart damfotbollen som först blir utan pengar.

 4. Ja, då fick vi förklaringen till varför Lina Hurtig inte var med i U23-truppen! Men både Malin Diaz och Pauline Hammarlund är med. De ”stannar kvar” i La Manga och är sedan med i U19 också direkt efter! Kanske de bara är ”utfyllnad” i U23? Håller med om att Lina är en ”framtidens spelare”, men mer tveksam till Diaz. Hammarlund har fått minimalt med speltid i Tyresö och mycket mer än så lär det inte bli under 2013 heller!

  • Du har förstås rätt i att det går att dubblera. Men frågan är hur klubbarna ställer sig till det. U23 är i väg 26/2–5/3. F19 ansluter direkt efteråt, och är inte hemma förrän den 12 mars.

   Att Tyresö accepterar går att förstå eftesom varken Diaz eller Hammarlund är några nyckelspelare. Tvärtom slipper man problem med att behöva ge alla speltid på försäsongen, om de båda är i La Manga i två veckor. Hurtig är däremot viktig för Umeå, och det är jobbigt för dem att vara utan henne så länge. Så jag har svårt att tro att UIK accepterar att hon är i väg så länge.

 5. Man blir mörkrädd hur alla skriver upp småflickor i 14 – 18 års åldern , att de är så fantastiska. Hur fungerar det egentligen inom fotbollen? Jo många av de mest talangfulla tjejerna osynliggörs utav Fotbollsförbunds distrikten och Svenska fotbollsförbundet så att de kaxigaste tjejerna syns och visas upp , inte de bästa talangerna. Allsvenska klubbar tar in småflickor i 15 – 18 års åldern då de är billiga men inte bra fotbollsspelare. Egentligen skall och bör värvningen inte få börja ske förrän i 19 – 20 års åldern. Flickor och pojkar drivs in i en hetsjakt på grund av distriktlagen och ungdomslandslagen. Tyvärr så blir facit att många flickor under 20 år får sitta på bänken och bara träna då de luras in i elitklubbar som t.ex bara vill ha vissa spelare som utfyllnad så deras favoriter får träning och får spela fotboll.Hur sjukt har fotbollen blivit ? Detta är något att tänka på Pia Sundhagen. Som utvecklingen är idag så får du bara tag på de spelare som är kaxiga och har rika föräldrar eller blir tränarens favorit , men du får inte tag på de verkliga talangerna och de som spelar fotboll med hög teknik och som kan dribbla, finta, skjuta mm . De som publiken älskar att se och som levererar härlig fotboll med högt tempo. Du får ingen bredd och hög standard utav fotbollen. Flickfotbollen tar ni död på och förstör. Och damfotbollen består bara utav småflickor som sedan lägger av när de är 19 -20 års åldern. En fotbollsspelare är som bäst i 25 års åldern , varför inbillar sig klubbarna att småflickor då kan platsa i damlagena, vem vill betala för att gå och titta på småflickor som spelar fotboll???

 6. Hej, utmärkt analys av os-kvalet tycker jag, speciellt jämförelsen med löpvägar och förmågan att agera (och samarbeta som offensiva spelare, The Matildas visade). Blackstenius/Rolfö har gång på gång visat större förmåga än till exempel Jakobsson/Schelin. Det jag inte håller med om är, komplettera de starka,tunga/fysiska (lite långsamma) paret Dahlkvist/Seger med ”snabba fötter” kvickhet typ Diaz eller Asllani, inte en långsam pjäs till. Tack för en bra blogg. /Jarl

 7. Kan någon förklara hur domarna kan göra två sådana tveksamma insatser som i matchen Sve-USA igår?
  1 Lottas mål döms bort för offside.
  2 Amerikanskan som ”flyr fältet” och springer av planen kommer sedan tillbaka och tar bollen. Man kan ju inte springa av för att undvika off side och sedan komma tillbaka!
  Kommentera gärna detta ni som har god kunskap inom regelverket!
  Anders

  • Det är ju otroligt svårt att veta hur sådana grova fel uppstår. Men i fallet med Lottas mål måste det ju ha med bristfällig kommunikation att göra. Man kan inte kräva att den assisterande domaren skall ha koll på att bollen kom från en amerikanska spelare. Den assisterande måste ju hela tiden ha fullt fokus på offsidelinjen.

   Men någon av de andra domarna måste ju se, och ställa frågan till den assisterande om det var offside i förstaläget.

   I det här fallet tycker jag även att de svenska spelarna borde protestera lite mer högljutt. Om de ber huvuddomaren att åtminstone ställa frågan till den assisterande om den uppfattade varifrån bollen kom kan de ju faktiskt få ett segermål.

   Kanske inte svar på din fråga, men ändå lite tankar kring det ena exemplet. Det andra tänkte jag faktiskt inte på.

 8. Vet ej om mitt inlägg får finnas på bloggen, men chansar…

  Att Vittsjö GIK snart börjar sin åttonde säsong i damallsvenskan är anmärkningsvärt. Som bland andra Johan Rydén påpekat i bloggen så har klubben gjort en del mycket intressanta värvningar och det är väl inte otroligt att laget gör sin bästa placering ( slutade sexa 1012) i allsvenskan i år. För att förstå hur byn med cirka 1 800 invånare spelar i landets högsta serie och har ett hemmasnitt på 557 åskådare (2018) har skapat sig denna position har jag skrivit en bok om laget för att visa på några viktiga faktorer.
  Boken ”VI HÄNGER MED Vittsjö GIK – byalaget som spelar i Damallsvenskan mot alla odds” är inte bara en bok för de närmaste, supportrarna i de Nordskånska skogarna, utan har ambitionen att bidra till större förståelse till damfotbollens glädje och problem.
  Jag har skrivit boken på eget förlag och den kan beställas på info@knallofall.se. Pris inklusive frakt inom Sverige: 325 kronor.
  Expressens Mats Olsson har läst min bok. Så här skriver han:
  ”Boken är en härlig dokumentation av ett fotbollslag som egentligen inte borde spela i damallsvenskan men som gör det. Bra information, fina bilder.”

 9. Hej.
  Tänkte bara meddela att Loes Geurts skrivit på för två år till i Kopparbergs/Göteborg FC
  Med vänliga hälsningar
  Magnus Hallbäck

 10. Hej.
  Natalia Kuikka har ett år kvar på sitt kontrakt.
  Vilde Bøe Risa fram till sommaruppehållet 2020 ( inte 100% säker)
  Frågade klubben i torsdag
  Med vänliga hälsningar
  Magnus

 11. Felicia De Feo lämnar KGFC enligt hennes egna Instagram. Korsbandsskada är läkt. Hon spelade nästan hela SM finalen i Svenska spel f19.

  Med vänliga hälsningar
  Magnus

 12. Hej Johan.Stort tack för all din ovärderliga info och tankar.Lite överraskande att Gerhardsson lämnar Anna Anvegård utanför truppen.Nu vet vi vem vi får möta i gruppspelet i OS.Tyvärr blir vi alltid lottade mot USA,men fördelen är ju att vi förhoppningsvis får möta dem igen i finalen.
  Ser fram emot dina tankar och uppdateringar här i bloggen framöver.Malin Levenstad är bäst!
  Vänliga hälsningar från Malmö
  Per

 13. Hej Johan. Spännande med alla svenskorna i WSL. Om man vill spela/tippa WSL var rekommenderas man göra det.
  mvh Lasse Persson

 14. Hittade precis bloggen, funderade på vilken liga som hade flest svenska spelare. 🙂

  Nu kommer nästa. Finns det någon lista på vilka kanaler som sänder de olika ligorna?

  • Kortfattat ser det ut så här:
   Damallsvenskan – Viaplay (betalkanal)
   Champions League – DAZN på Youtube (gratis)
   WSL, England – Viaplay (betalkanal)
   Frauen-Bundesliga, Tyskland – sänds inte i Sverige för tillfället.
   D1 Feminine, Frankrike – sänds inte i Sverige för tillfället.
   Liga F, Spanien – DAZN på Youtube (gratis)
   NWSL, USA – Oklart. I fjol sändes matcherna gratis på Twitch
   Gjensidige Kvindeliga, Danmark – Viaplay (betalkanal)

    • Ligan blir allt bättre. Framför allt är topplagen bra. Både Roma och Juventus har gjort bra resultat i Champions League. Roma är vidare till kvartsfinal, medan Juve åkte ut trots två kryss mot Lyon och ett mot Arsenal.
     I ligan är det stor skillnad mellan topp fem och de fem bottenlagen. Men matcherna mellan topplagen är ofta intressanta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.