Forum Elitettan 2022

Lagom till avspark i elitettan 2022 kommer här en ny diskussionsflik. Försnacket hittar du här. På den här sidan hoppas jag att ni hjälper till med rapporter från matcherna. Då kan vi både hjälpa till att hålla varandra uppdaterade och kanske även få till en riktigt rolig debatt. Men allra först vill jag ha in era tabelltips. Det är alltid kul att kunna jämföra efter färdigspelad serie.

56 tankar på “Forum Elitettan 2022

 1. I går tippade jag elitettan i Borås Tidning. Jag gick samtidigt igenom läget i alla lagen. Länk finns här för prenumeranter inom Gota Media. Här är även en krönika om nykomlingen Bergdalens IK. Själva tipset ser ut så här:

  1) Växjö DFF
  2) IK Uppsala Fotboll
  —————————
  3) IFK Norrköping
  —————————
  4) Alingsås FC United
  5) Lidköpings FK
  6) Mallbackens IF Sunne
  7) Sundsvalls DFF
  8) Jitex BK Mölndal
  9) Ifö Bromölla IF
  10) Gamla Upsala SK
  11) Älvsjö AIK
  —————————
  12) Team Thoréngruppen
  13) Bergdalens IK
  14) Rävåsens IK Karlskoga

  Vad säger ni? Är jag helt fel ute?
  Som jag skrivit ovan hoppas jag att flera av er också vill tippa serien. Det är alltid kul att läsa alla tips och spekulationer inför avspark.

  • 1. Växjö
   2.Uppsala
   3Norrköping
   4 Alingsås
   5 Lidköping
   6 Mallbacken
   7Älvsjö
   8 Sundsvall
   9 Gamla Uppsala
   10 Jitex
   11 Bromölla
   12 Team TG
   13 Rävåsen
   14 Bergdalen

   Var mitt tips ja gjorde tidigare

  • Det var några tips i det förra forumet. Här är de:
   David
   1. Växjö
   2. Uppsala
   3. Norrköping
   4. Alingsås
   5. Lidköping
   6. Mallbacken
   7. Älvsjö
   8. Sundsvall
   9. Gamla Upsala
   10. Jitex
   11. Bromölla
   12. Team TG
   13. Rävåsen
   14. Bergdalen

   Palle
   1. Växjö
   2. Uppsala
   3. Norrköping
   4. Alingsås
   5. Lidköping
   6. Mallbacken
   7. Jitex
   8. Sundsvall
   9. Älvsjö
   10. Bromölla
   11. Gamla Upsala
   12. Team TG
   13. Rävåsen
   14. Bergdalen

   Rörelsen
   1 Växjö
   2 Uppsala
   3 Norrköping
   4 Mallbacken
   5 Lidköping
   6 Alingsås
   7 GUSK
   8 Älvsjö
   9 Sundsvall
   10 Jitex
   11 Bromölla
   12 Team TG
   13 Bergdalen
   14 Rävåsen

   Åskådare
   1 Växjö
   2 Uppsala
   3 Norrköping
   4 Mallbacken
   5 Lidköping
   6 Alingsås
   7 sundsvall
   8 jitex
   9 älvsjö
   10 team tg
   11 Bromölla
   12 gusk
   13 Bergdalen
   14 Rävåsen

   • Från sluttabellen av kommentator på sportexpressen:

    1 Växjö
    2 Uppsala
    3 Lidköping
    4 IFK Norrköping
    5 Alingsås
    6 Mallbacken
    7 jitex
    8 Sundsvall
    9 Bromölla
    10 Älvsjö
    11 Rävåsens IK
    12 Bergdalen
    13 TG
    14 GUSK

  • Tror Lfk Alingsås o Norrköping är mycket jämna så platser 3,4,5 är omöjligt att förutspå, tror Bromölla kommer överraska positivt

 2. Jag tycker det är oerhört svårt i år att förhandstippa tabellen i E1. Med 5 nykomlingar som jag har noll koll på sen tidigare så har jag enbart sett deras värvningar inför i år och där känner jag inte heller till i stort sett någon heller.
  Det jag däremot vet är att det är en väldigt stor skillnad mellan att vara topplag i div.1 kontra hålla nivån i E1.
  Med tanke på att det varit 6 div.1 serier så har ju dessa, högst troligt, hållt olika hög nivå. I vissa regioner finns större konkurrens för både lag och spelare att ”slå sig fram” vilket ger bättre kvalitet på lagen. I andra regioner lirar de bästa spelarna, på den nivån, i 1-3 lag vilket ger ojämna serier.

  Utifrån att 3 lag åker ur kan vi oavsett vara säkra på att minst 2 nykomlingar kommer hänga kvar.
  Ytterligare något lag kan säkert sticka ut och förvåna också.
  Det ska bli kul att se om Växjö håller för favoritskapet. Jag är inte lika säker som de flesta verkar vara. Att Växjö är ett topp 3 lag tror jag definitivt men jag tror inte det kommer stå klart vilka som landar 1-3 i året tabell förrän tidigast i omgång 24.

 3. Här kommer mitt tips, att Uppsala o Växjö går upp resp att 3 av nykomlingarna åker ur är enl min gissning troligt men ordningen inbördes väldigt osäker.

  1) Uppsala
  2) Växjö
  3) IFK Norrköping
  4) Alingsås
  5) Lidköping
  6) Jitex
  7) Mallbacken
  8) Sundsvall
  9) GUSK
  10) Bromölla
  11) Älvsjö
  12) Team TG
  13) Bergdalen
  14) Rävåsen

 4. Norrköping – Lidköping 0-1. ”Peking” bäst på plan, men premiärnerverna sabbade effektiviteten framför motståndarmålet. Man har ju ett hyfsat bra försvarsspel, men tas inte målchanserna tillvara kan det bli en låg placering i sluttabellen.

  • Tycker inte som många att Norrköping var bäst på plan, som flera tycker.
   Ägde mycket boll men skapade inte så mycket farligt framför mål medans Lfk spelade smart med ett stabilt försvar o giftiga omställningar. Blir intressant att se vad Norrköping o mitt lag kan prestera framöver.
   Lfk har Uppsala hemma, ger en fingervisning om Lfk kan vara m o slåss i toppen.
   Saknar förmodligen sin mittfältsmotor Alma Nygren.

   Såg bromöllas match, Bromölla spelade en mycket attraktiv fotboll som imponerade på mig . Kul att titta på.
   Rävåsen skulle nog inte sagt ja till elitettan.

   • Genom att tacka ja till elitettan säkrade Rävåsen en plats i nästa års division 1. Med tanke på att såväl ÖSK som Degerfors är på gång i närområdet kan det ändå ha varit ett strategiskt smart beslut.

 5. Mallbacken i serietopp efter första omgången. Det ser man inte varje dag precis. Nykomlingen Rävåsen, som Mallbacken alltid brukar spela mot i Svenska cupen, åkte på en rejäl snyting med sju mål i baken. Rävåsen hade i alla fall en skaplig publiksiffra på 275. Det blir tuffare för Mallbacken hemma mot IFK Norrköping nästa match.

 6. Uppsala vs Bergdalen 3-0(0-0)
  typiskt premiär där uppsala gör en ganska dåliga första halvlek . höjer sig i andra men behöver vara lite mer kliniska både i inspel och avslutning i fortsättningen. men en helt okej premiär.
  blir betydligt mer upp till bevis borta mot Lidköping på lördag där man brukar ha det svårt. förlust i fjor.

 7. Inför elitettan gjorde jag en stor genomgång av alla seriens lag till Borås Tidning. Tänkte även köra den här, lite uppdaterad, innan datumstämpeln går ut. Trevlig läsning. Och kom gärna med synpunkter. Lagen är sorterade utifrån hur jag tippade serien.

  1) Växjö DFF
  Tränare: Olof Unogård
  Meriter: Fyra damallsvenska säsonger. Kom sexa i damallsvenskan 2020.
  Nyckelspelare: Meriterade backen Emma Pennsäter, nya forwarden Evelyn Ijeh samt spelskickliga tian Elin Nilsson.
  Kommentar: Växjö är en ung förening, grundad så sent som 2014. Man tog över damsatsningen i Växjö kommun när Östers IF gav upp. Laget åkte ur damallsvenskan i fjol. Då underpresterade laget rejält i offensiven.
  Efter nedflyttningen har man tappat 17 spelare varav nästan alla bärande. Trots det har rutinerade tränaren Olof Unogård fått ihop ett slagkraftigt lag. Man har värvat ungt och spännande, bland annat i form av 23-landslagets Evelyn Ijeh. Hon lär få bra understöd av Nesrin Akgün – en stor mittfältstalang som dominerade i division 1 i fjol, och som är väldigt bra i presspelet.
  Amanda Altheden, Hanna Stokki och Sophia Redenstrand är andra framtidsnamn som gör Växjös lag väldigt intressant. Visst är det en utmaning att bygga upp ett helt nytt lag. Men Växjö har så mycket kvalitet att sejouren i elitettan kan bli ettårig.

  2) IK Uppsala Fotboll
  Tränare: Jonas Valfridsson
  Meriter: En damallsvensk säsong – 2020.
  Nyckelspelare: Stabila målvakten Caroline Forsgren var en av huvudorsakerna till Älvsjös fina fjolårssäsong. Forwarden Nicole Robertson har gjort många mål på försäsongen.
  Kommentar: Uppsalas bästa lag har en brokig bakgrund. Det hette Danmarks IF till och med 2010. Under perioden 2011–16 drevs laget av herrallsvenska Sirius. Tiden där blev ingen succé, utan till säsongen 2017 bröt damlaget sig ur och bildade IK Uppsala Fotboll.
  Sedan dess har man gjort en säsong i damallsvenskan. Man var nära att gå upp igen i fjol. Årets lag är ett nybygge. Och på pappret ser nyförvärven spännande ut. Man har några intressanta amerikanskor, och kvartetten Wilma Thörnqvist, Andrea Thorisson, Linnea Selberg och Johanna Renmark är talangfulla spelare som står inför sina stora genombrott.
  Det finns mycket fart hos anfallstrion Renmark, Robertson och Taryn Ries. I premiären låg Ries bakom väldigt mycket i Uppsalas offensiv. Mycket talar för att laget kommer att vara med hela vägen i kampen om de damallsvenska platserna.

  3) IFK Norrköping
  Tränare: Tor-Arne Fredheim
  Meriter: Gör sin andra säsong i elitettan.
  Nyckelspelare: Näst efter Växjö har Norrköping seriens starkaste forwardsbesättning. Mimmi Asperot, Taylor Townsend, Jennie Egeriis och Sabina Ravnell är fyra högklassiga anfallare. Falköpingsfostrade Ravnell kan få ett genombrott nu när hon är fullt tillbaka efter sin korsbandsskada.
  Kommentar: Laget startades som en fristående förening – IFK Norrköping DFK, men togs in i herrelitföreningen IFK Norrköping FK i samband med årsmötet våren 2018.
  Norrköping har som mål att ta sig upp i damallsvenskan inom tre år. Det kan ske redan i höst. Laget har nämligen gjort en spännande försäsong. Man har uppmärksammade nyförvärv som Ebba Handfast och Taylor Townsend från Alingsås, My Cato från Linköping och Mimmi Asperot från Kalmar. Men framför allt har man gjort starka resultat mot damallsvenskt motstånd. Inte minst imponerar 4–0-segern mot damallsvenska AIK.

  4) Alingsås FC United
  Tränare: Lars-Petter Björk
  Meriter: Gör sin tredje säsong i elitettan.
  Nyckelspelare: Spelskickliga Rebecca Cameras är navet på mittfältet. Lagkaptenen och den tidigare mittfältaren Moa Jarl har skolats om till mittback, och har imponerat stort under försäsongen. Limmaredstjejen Alma Öberg är en annan omskolad nyckelspelare. I fjol blev hon lagets bästa målskytt (9 mål) som ytterforward. I år spelar 19-åringen som offensiv innermittfältare.
  Kommentar: 2017 åkte Holmalund ur elitettan. Efter säsongen bröt sig damlaget ut och bildade egen förening – Alingsås FC United. Andra året gick AFC upp i elitettan. Där har man blivit sjua med 39 poäng både 2020 och 2021.
  Nu kan det vara dags för ett lyft. Under försäsongen har lag stått upp bra både mot Linköping och Rosengård i svenska cupen. Och i genrepet vann man med 3–0 i prestigederbyt mot Lidköping. Frågetecken finns för den offensiva spetsen, och om man kan föra matcher. Men kanske att jättetalangen Victoria Svanström som lånats in från IFK Göteborg kan bli den poängspelare man söker. AFC bör vara en utmanare i toppen.
  Noterbart att det ligger ett förslag om att AFC skall slås ihop med Alingsås IF redan i år. Möten kommer att hållas under våren.

  5) Lidköpings FK
  Tränare: Andreas Tilly Gustavsson
  Meriter: Gör femte säsongen i elitettan. Som bäst trea 2018.
  Nyckelspelare: Reaktionssnabba målvakten Matilda Haglund håller damallsvensk klass. Kreativa Hanna Boubezari har spelat landskamper för Algeriet.
  Kommentar: Lidköping kom femma i fjol, bara fyra poäng från damallsvensk plats. Under sina fyra år i elitettan har LFK ofta lutat sig mot utländska spelare. Man fick även in flera meriterade spelare när Kungsbacka DFF lades ner.
  I år har man fått in tre talangfulla spelare från damallsvenska klubbar i mittbacken Emma Becker (AIK) samt anfallarna Ronja Karlsson Törnborg (Linköping) och Alma Nygren (Örebro). Ett lag som definitivt har potential att utmana i toppen.

  6) Mallbackens IF Sunne
  Tränare: Jonas Rehnberg
  Meriter: Har 24 säsonger i högsta divisionen. Ligger på plats 16 i damallsvenskans maratontabell.
  Nyckelspelare: Spelskickliga mittfältaren Linnea Berger är lagets speluppläggare. Talangfulla forwarden Svea Rehnberg lämnar till sommaren för damallsvenska Kalmar.
  Kommentar: Byn Mallbacken är så liten att den inte syns på kartan. På damfotbollskartan har däremot Mallbackens IF och Strandvallen en given plats. Den klassiska klubben har haft nio liv, och håller sig alltså fortsatt kvar på elitnivå.
  Trotjänaren Frida Broström avslutade sin karriär i höstas, och bröt samtidigt en otroligt imponerande svit på 277 raka matcher från start. Nu är det nya spelare som skall skriva historia i de värmländska skogarna. Två av dem är meriterade anfallarna Ritah Kivumbi och Irvina Bajramovic.
  Truppen är stark, men tunn, vilket gör att laget är känsligt för skador. Det var således tungt när Emma Eriksson nyligen drog av korsbandet.
  Men skulle man klara av att hålla startelvan hyfsat frisk finns potential för toppstrid. Man skakade exempelvis fjolårets damallsvenska bronsmedaljör Eskilstuna United i cupen. I sista stund har man breddat truppen med två ukrainska spelare. Det blir spännande att se vad de kan göra i elitettan.

  7) Sundsvalls DFF
  Tränare: Mikael Melin Bhy
  Meriter: Två säsonger i damallsvenskan (1991 och 1992). Dessutom sju säsonger i högsta divisionen som Gif Sundsvall.
  Nyckelspelare: Nigerianska forwarden Ebere Orji är stark och vass i djupled. Stabila mittbacken Sophie Brundin – dotter till Michael Brundin – gjorde en vårsäsong i italienska topplaget Sassuolo. Nu leder hon Sundsvalls backlinje, samtidigt som hon driver ett företag som gör medicintekniska produkter i Daytona Beach, USA.
  Kommentar: Laget startades som Giffarnas damlag. Inför säsongen 1985 bröt sig damlaget ur och bildade eget i form av Sundsvalls DFF. Sedan dess har klubben hela tiden hållit till i någon av de tre högsta divisionerna. Nu finns uppgifter om att det förs samtal om att SDFF återigen skall gå ihop med Giffarna.
  I fjol var laget hårt arbetande och välorganiserat. Trots att man slutade precis ovanför nedflyttningsstrecket klarade man kontraktet med god marginal – 14 poäng.
  Är inget lag för toppstrid i år heller, men 2–1-segern i en träningsmatch mot Uppsala imponerar. Sundsvall bör klara kontraktet med marginal.

  8) Jitex Mölndal BK
  Tränare: Kajsa Tornfalk
  Meriter: Sex SM-guld. Senast i damallsvenskan 2014.
  Nyckelspelare: Lagkapten Elin Palklint är en offensiv back med bra inläggsfot. Alexandra Hellekant är en snabb spelare som är användbar i alla offensiva roller. Viktigast är nog ändå skyttedrottningen Ida Jacobson som är tillbaka efter korsbandsskada. Är hon lika vass som tidigare?
  Kommentar: Klassiska Jitex har tappat mer än halva fjolårets startelva, och har således fått bygga om laget i vinter. En av de nya spelarna är Felicia Söderberg från IFK Örby.
  En annan är anfallstalangen Felicia Jastré Högberg från IFK Fjärås. Hon lämnar dock Jitex i sommar. F19-landslagsspelaren skall plugga på college, Long Beach State University.
  Nya Jitex har hållit emot både Häcken och Kristianstad i cupen. Däremot blev det 8–0-förlust mot Kif Örebro. Känslan är ändå att det är undre halvan som gäller för Mölndalsklubben i år, samt att målvakten Anna Larsson och målskytten Ida Jacobson blir väldigt viktiga.

  9) Ifö Bromölla IF
  Tränare: Pierre Persson
  Meriter: Första säsongen på elitnivå
  Nyckelspelare: Mittfältarna Lova Hansson och Olivia Johansson var viktiga för klubbens avancemang. Det var även snabba och talangfulla skyttedrottningen Ebba Järvensivu, 18.
  Kommentar: Bromölla är helt färskt som elitlag, men har flera erfarna spelare. Lagets största tillgång är dock sannolikt tränare Pierre Persson. Han tog Växjö från division 1 till damallsvenskan med sin passningsorienterade fotboll.
  Nu har han tagit Bromölla till elitettan med ett lag av spelare från närområdet. Bromölla har ju exempelvis bara 25 kilometer till en av landets främsta plantskolor, Kristianstads DFF. Därifrån har man fått några nyförvärv. Det mest namnkunniga nytillskottet är dock lite mer långväga ifrån – Pato Jerzak spelade senast i Umeå IK.
  På förhand känns Bromölla som den starkaste av de fem nykomlingarna.

  10) Gamla Upsala SK
  Tränare: Johan ”Jocke” Mattsson
  Meriter: Gör sin första säsong i elitettan.
  Nyckelspelare: Målvakten Lina Lundqvist, backen Ingrid Wixner och snabba forwarden Elin Åkerman har alla damallsvenska meriter.
  Kommentar: Gusk, som man kallas, är ett kompisgäng som kvalade sig upp i höstas. Därmed är Uppsala enda kommun med två lag i näst högsta divisionen. I derbykampen är Gusk tveklöst lillasyster.
  Klubben är orutinerad, men den offensivt balanserade truppen har ett antal spelare med eliterfarenhet. I vinter har man exempelvis värvat fem sådana.
  Det troliga är att laget trots allt i första hand får koncentrera sig på att förnya kontraktet. Men försäsongen har ändå skvallrat om att laget är hyfsat slagkraftigt. Mot damallsvenskt motstånd har man i och för sig förlorat, men inte med några jättesiffror. Och 5–2-segern i träningsmatchen mot Älvsjö ger hopp om att sejouren i elitettan skall bli mer än bara ettårig.

  11) Älvsjö AIK
  Tränare: Lucas Riedel
  Meriter: Fem egna SM-guld 1995–1999. Ytterligare två SM-guld som Djurgården/Älvsjö 2003 och 2004. Gör sin tredje säsong i elitettan. Fick en friplats till säsongen 2020.
  Nyckelspelare: Mittbacken Linn Bogren har gjort flera damallsvenska säsonger med Linköping. Nya forwarden Moa Sjöström gjorde 32 mål i division 1 i fjol.
  Kommentar: Älvsjö gynnas av att de kan plocka upp talanger från de damallsvenska Stockholmsklubbarna. Man startade fjolårets säsong otroligt starkt, men interna bråk ledde till att spelare lämnade och att resultaten dalade. Till i år har man tappat ytterligare några nyckelspelare.
  Bland annat har fjolårets två bästa målskyttar lämnat, det har även duktiga målvakten Caroline Forsgren samt viktiga Anna Björklund.
  Spelarförlusterna gör att laget är svårtippat. Men utgångstipset är att man klarar kontraktet. Flera av lagets nya spelare är nämligen intressanta. Jag tänker då framför allt på jättetalangen Maja Wangerheim från Hammarby, forwarden Mathilda Lindström från BP och målsprutan Moa Sjöström från Enskede.
  Flicklandslagsspelaren Wangerheim har spelat som målvakt i pojkfotboll och back i flicklag under uppväxten. Nu är det som försvarare hon skall ta steget in i elitfotbollen.

  12) Team TG
  Tränare: Jonas Wikström
  Meriter: Var i damallsvenskan 2008 som Umeå Södra FF. Gör nu sitt första elitår som Team TG.
  Nyckelspelare: Forwarden och tillika lagkaptenen Parva Zarassi gjorde 20 mål i ettan i fjol.
  Kommentar: Umeklubben gick upp med ett hemvävt lag, 13 av fjolårets 22 spelare var fostrade i Umeklubbar, och ytterligare sju spelare kom från norra Sverige.
  Inför debuten på elitnivå i den här skepnaden har klubben förstås värvat norrländskt – och meriterat. Truppen består av många spelare som spelat elitfotboll i Umeå IK, Morön eller Sunnanå, bland annat rutinerade UIK-förvärvet Alexandra Sandström.
  Utgångstipset är att Team TG hamnar under nedflyttningsstrecket. Men 1–0-segern i en träningsmatch mot damallsvenska Piteå imponerar.

  13) Bergdalens IK
  Tränare: Linnea Liljegärd
  Meriter: Första säsongen på elitnivå.
  Nyckelspelare: Sara Lindén står noterad för 15 landskamper, bland annat ett EM-slutspel, och 100 damallsvenska mål. Tvåfotade Izabella Bergström är en pålitlig poängmaskin.
  Kommentar: Bergdalen har 16 Sjuhäradsfostrade spelare i sin första elittrupp. Den stora frågan är om klubben och den hemvävda truppen har tillräcklig elitrutin.
  Bara två spelare – Sara Lindén och Lisa Malmström – har någon större erfarenhet av elitfotboll. Något som märktes i de tidiga träningsmatcherna, där Bergdalen fick rejält med stryk.
  Boråslaget slår ur underläge i den här serien. Sett till resultaten på försäsongen är det enda trovärdiga tipset att laget slutar under nedflyttningsstrecket.

  14) Rävåsens IK Karlskoga
  Tränare: Marcus Puranen och Mattias Ahlberg
  Meriter: Första säsongen på elitnivå
  Nyckelspelare: Nya amerikanska forwarden Hannah McNulty lär bli viktig. Det kommer även snabba kantspelaren Sara Öjebo bli.
  Kommentar: Rävåsen missade kvalet i vintras, men gick upp ändå. Man fick en friplats med bara sex veckor till avspark. Under mellanperioden hann man tappa offensiva nyckelspelare, som lagkaptenen Viktoria Ström (Mallbacken) och jättetalangen Lisa Frisk (Kif Örebro).
  Man har försökt kompensera tappen genom att plocka in en amerikansk forward i Hannah McNulty, en kanadensisk Christie Gray och en backtalang från AIK, Saga Olsson. De senaste dagarna har man dessutom lånat in Rebecka Mannström från Kif Örebro. Mittfältaren skall vara i Rävåsen till och med juli.
  Frågan är hur långt det räcker. Klart är att Rävåsen slår rejält ur underläge inför debuten på elitnivå. Det är svårt att tippa laget på någon annan placering än den 14:e och sista.

  • När det gäller Bromölla så har inte deras bästa spelare från förra säsongen Lova Hansson synts till under hela försäsongen?

   • Intressant information som jag gick vidare på. Hittade följande i Kristianstadsbladet i en artikel från början av mars:

    ”Lova Hansson saknas fortfarande i laguppställningarna. Hur blir med hennes medverkan i år?
    – Hon tränar tre gånger i veckan och håller igång, men mer än så kan jag inte säga just nu, säger Pierre Persson.”

    Ser också att hon inte står kvar i spelartruppen på klubbens hemsida. Hon tycks inte vara kvar. I så fall är det ett tungt tapp. Tyckte att hon var väldigt bra när jag såg Bromölla ifjol.

    • Ja det är en duktig spelare som tränade med KDFF några dagar i veckan när hon spelade med Asarum! Det är möjligt att hon inte är beredd att lägga ner den tid som fodras för att spela i Elitettan!

 8. Joakim Mattsson i Gusk är JOHAN Mattsson.
  Kallas Jocke, vet dock ej varför. Lätt att göra fel med hans namn iaf. Jag har också tagit fel men aldrig frågat varför han kallas Jocke, får fråga nästa gång haha.

 9. Såg matchen på plats idag mellan IFÖ Bromölla och GUSK på Strandängens för årstiden fina naturgräsplan. I första halvlek började GUSK bäst dom var aggressiva och effektiva i boxen vilket resulterade i 2 – 0 i halvtid. I andra halvlek spelade Bromölla upp sig efter att ha gjort några byten som förändrade matchbilden, man lyckades reducera och var nära att kvittera men kom inte längre utan matchen slutade 1 – 2. När det gäller Lova Hanssons icke medverkande i truppen sa obekräftade uppgifter att hon var gravid!

 10. Efter gårdagsmatchen Mallbacken – IFK Norrköping ser inte de senare ut som ett topplag. Mallbacken hade de flesta och bästa chanserna, men lyckades inte gå ifrån trots tidig ledning. Ravnell i IFK fick in kvitteringsbollen. Kostsam poäng för Mallbacken som fick Linnea Berger skadad och Norrköping ska tacka domaren som missade mycket, bland annat hands i straffområdet.

  • ”Topplag”? Jo, vi har sett IFK benämnas så lite här och var. Att det låter så hemma i Norrköping är förstås mindre förvånande. Målet är OBOS Damallsvenskan inom tre år, och, säga vad man vill, självförtroende ska inte föraktas! Satsningen mot toppen är glädjande, det finns en bra mix av rutinerade spelare från Elitettan och allsvenskan tillsammans med klubbfostrade talanger. Bra faciliteter och med klassiska herrlaget i ryggen kan det leda långt – så småningom. Angående matchen mot Mallbacken (i Sunne) överraskade hemmalaget negativt med målsnålheten i förhållande till chanserna. Jag trodde på en övertygande MIF-seger av ett lag som i år firar sitt första halvsekel inom elitdamfotbollen. Även om det hela sparkades igång trettio år tidigare…

  • Ja, kul att dessa på förhand ”stryktippade” lag visade tänderna. Trodde dock att storstadslaget Älvsjö var bättre än så här. Men säsongen har bara börjat – och för bloggare Johans hemmalag(?) får vi hoppas att framgången håller i sig så att det inte blir ”Berg-och-dalbanans IK” i fortsättningen…

 11. Växjö – IK Uppsala 1-1(0-0)

  På förhand tippat toppmöte i elitettan. Finns ingen anledning ändra det tipset. Växjö hade lite mer boll . Klara målchanser rätt få och rätt jämnt. Växjö nickade in en hörna tidigt i andra. Uppsala kvitterade 91 på skott som touchade o ställde målvakten. 5 poäng ska Uppsala va nöjt med efter tuffa bortamatcher så här inledning Växjö borta Ida och förra helgen mot erkänt tuffa Lidköping när de e hemma. Nästa hemma match möter Uppsala rävåsen då ska man ta tre poäng .

 12. I fredags var jag på ett hett Borås Arena och såg Bergdalens IK ta sina första poäng i elitettan. Jag tyckte att Boråslaget var något lite bättre än Älvsjö i en jämn första halvlek. Älvsjö hade ett mer genomtänkt grundspel, medan Bergdalen har några skickliga individualister som gjorde att jag alltså kände att det var knapp hemmafördel i paus.
  Framför allt var rutinerade Sara Lindén riktigt vass. Den smarta forwarden fick hela tiden fast bollen högt i planen, och serverade sina lagkompisar fina passningar i djupled.
  Efter paus inledde Älvsjö bäst. De hade ett friläge redan efter några sekunder och under drygt 15 minuter kändes det som att det var Älvsjös match. Då gjorde hemmatränaren Linnea Liljegärd ett byte, och satte upp lagkapten Milla Gustavsson som tia. Någon minut senare gjorde Gustavsson 1–0 på en tåpajjare från drygt 20 meter.
  Målet gav Bergdalen energi, och till slut vann hemmalaget ändå rättvist med 2–0. Efteråt pratade jag en stund med två riktigt besvikna Älvsjöspelare i form av lagkapten Ellinor Johansson och forwarden Moa Sjöström. Båda försäkrade att Älvsjö kommer att bli bättre framöver. Man håller på att bygga nytt, Johansson konstaterade att man bara har kvar tre–fyra spelare från fjolårets startelva.
  Och i dag vann ju Älvsjö mot Sundsvall efter segermål av Sjöström, så duons löfte om förbättring slog in snabbt.
  Kollar man spelare så imponerades jag av mittbacken Maja Wangerheim. När hon kunde tog hon yta, och försökte hela tiden att spela igenom Bergdalens linjer.
  Wangerheim var för övrigt en av två spelare födda 2006 i Älvsjös startelva. Den andra var forwarden Olivia Ländin Sjöblom som fyllde 16 år i dag. I övrigt föll blicken på tekniska mittfältaren Naomi Okhiria, en sevärd spelare.

  • Under tisdagskvällen gick Alingsås upp på damallsvensk kvalplats via 1–0-seger mot Bergdalen i årets första västgötaderby. Jag var en av 243 åskådare på Gerdskenvallen. Tråkigt förresten att Alingsås inte har större publikunderlag. Laget förtjänar definitivt fler.
   Kollar vi själva matchen var den första halvleken jämn. Alingsås hade lite större tyngd och spets, men Bergdalen hade halvlekens bästa målchans – ett ribbskott från Izabella Bergström. Noterbart var att Bergdalen hade sådan respekt för Alingsås presspel att man valde att slå långa in- och utsparkar. Dock är luftspelet inte någon styrka hos boråsarnas mittfältare och forwards, vilket innebar att Alingsås vann nästan varenda nickduell.
   Efter paus tog Alingsås över även längs marken. Huvuddelen av halvleken spelades på Bergdalens planhalva. Även om Alingsås hade problem med att skapa 100-procentiga målchanser satt man bara och väntade på hemmalagets ledningsmål. Det kom, och Bergdalen var egentligen aldrig nära någon kvittering. Rättvis hemmaseger alltså. Men Bergdalen bjöd sannolikt hårdare motstånd än vad Alingsås hade förväntat sig.
   För Bergdalens del är det positiv att målvakten Sandra Eriksson har inlett seriespelet starkt, samt att mittbacksparet Amanda Platenik och Katrin Jonsson har gjort tre riktigt stabila insatser.

 13. Lite viktig match idag för LFK.Har inte råd att tappa poäng emot ett Älvsjö ,som inte har imponerat så här långt, om man vill haka på i toppen.
  Lfk senaste emot Jitex var lite oturligt med 2 tillfällighetsmål för jitex.
  Så här långt verkar Lfk’s andra halvlekar vara betydligt bättre än deras första, varit så i alla matcher.
  Kul att man fick göra lite mål i matchen emot Jitex och att Ronja verkar vara en klinisk avslutare.
  Hoppas att Alma Nygren snart är tillbaka, är nyfiken på vad hon som mittfältsmotor kan tillföra.

  • Tycker att alla dagens fem matcher är väldigt intressanta. LFK:s är ju den med tydligast favorit. Alla de fyra andra går mellan lag som haft liknande start på serien, och borde kunna bli jämna. Inte minst är man ju spänd på toppmötet mellan Mallbacken och Växjö.

 14. Ik Uppsala vs Rik Karlskoga 6-0(4-0)
  Var på min första livematch för året. På ett blåsigt studenternas. Om matchen ej så mkt skriver var som ett elitettan lag mötte ett division 1 lag. Spel mot ett mål inprincip hela matchen. Kul oxå Uppsala gav talangen Sonja Ekholm född 2007 sin första start på innermittfältet. Härnäst blir det en mycket tuff och viktig match borta mot Alingsås som inlett strålande.

 15. IK Uppsala vs Jitex 4-1(3-0)
  Mål för Uppsala Nicole Robertson 2 , Helen Eke och Rosa Herreros.
  en viktig match för uppsala för inte tappa mark i toppen. Tycker uppsala gör sin bästa match för säsongen första halvelk är riktigt bra och känns som spelet sitter mer o mer . Man drar sig tillbaka lite efter 4-0 och jitex kan få in en reducering. bra oxå nicole robertson verkligen har börjat komma igång.

  • Håller med , såg matchen o jämfört m Lfks match emot jitex, så är Uppsala klart bättre .
   Jag är oroad över lfks försvar ,?som inte uppträder så stabilt som förra säsongen.
   Mycket slarv.
   Anfallet däremot är riktig bra m Ronja som håller högklass.
   Kan man få ordning på försvaret så kan man nog slåss om Allsvenska platser, annars blir det svårt i längden.

 16. LFK vinner m 3-0 m Sundsvall, mycket flyt som bäddade för den segern då Sundsvall var klart bättre i första o kunde lett m både 1 o 2 -0.
  LFK leder elitettan m 2 p efter 6 omg utan att imponera. Stundtals spelar man riktigt bra.
  Är ganska säker på att det kommer att bli bättre ju längre säsongen lider.
  Uppsala och Norrköping har växlat upp o ser vassa ut, Alingsås är tunga att möta får de till sitt anfall så kan de definitivt utmana om topp 2.. Växjö är bra även om de inte imponerar så mycket som jag trodde., ännu.
  Vad jag sett hittills håller jag Uppsala, Växjö o Alingsås som 3 bästa lagen för tillfället.
  Lfk får season Dark horse.
  Tror inte Norrköping räcker i år

  • Nej, som jag förstått så tror inte IFK-damerna själva på något avancemang till nästa års damallsvenska. Siktet är – om jag tolkat också det rätt – inställt på att gå hela vägen upp under de kommande två-tre säsongerna, vilket låter mycket förnuftigt och absolut möjligt. Elitettan har ju nyss startat, men trenden för IFK är hittills ”två steg framåt, ett bakåt” – och det är väl ett hyggligt snabbt tempo med tanke på omständigheterna?

   • Jag hade tippat Norrköping som trea, men det ser dystert ut, mycket kan hända men jag tycker att det är flopplaget hittills!

    • Någon som vet status på Taylor Townsends knäskada? Hon fick utgå tidigt i första halvlek i match 1 maj och sen har jag inte läst mer än att en MR skulle göras.

 17. Tungt för Taylor Townsend, tungt för IFK Norrköping. Townsend har en stor bristning i låret, ska opereras och blir borta för resten av säsongen. Mer glädjande dock att skåda aktuella tabelläget för IFK – på plats 5 och bättre go i laget än hos konkurrenterna och de gamla ”rävarna” Mallbacken och Jitex.

 18. Mallbacken har f.ö. förstärkt med två ukrainska spelare: målvakten Alla Herasymchuk och forwarden Lyudmilla Kunina. Huruvida den sistnämnda är släkt med Linköpings Nadiia Kunina är obekant.

 19. I morgon drar den åttonde omgången av elitettan igång. Efter sju omgångar kan man väl säga att serien delats i två delar. Det är väldigt jämnt på den övre halvan. Och hela nio lag har fortsatt chansen på topplaceringarna.
  De fyra topplagen Lidköping, Uppsala, Alingsås och Växjö är alla obesegrade. Men även Norrköping, Sundsvall, Mallbacken, Gusk och Jitex är inom sex poäng från direktuppflyttning.
  Det är även ganska jämnt i botten, där fem lag slåss om att undvika nedflyttning. Rävåsen tog en blytung seger senast mot Älvsjö. Och på söndag har Karlskogalaget en ny tidig ödesmatch när man tar emot Bergdalen hemma på gräset på Kilsta IP.
  Noterbart är att de fem sist placerade lagen tillsammans bara tagit en poäng mot de nio topplagen. Det var just Rävåsen som kryssade mot Sundsvall.

 20. IK Uppsala Fotboll vs Sundsvall DFF 8-1(5-1)
  uppsala mosade sundsvall igår . har verkligen fått fart på spelet och extra kul att idag strömblad gjorde comeback hoppade in i 78 e hann med två assist Mål av Nicole Robertson 3 , Wilma Thörnvist 2, Johanna Renmark 2 och Taryn Reis. Nästa match är borta Mot IFÖ Bromölla.

   • Hon la skorna på hyllan. Men verkar blivit övertalad komma tillbaka. Om det e för hela säsongen så blir Uppsala ännu starkare.

    • Har lite mer info hon var på besök i Uppsala. Framgår ej om det är en permanent comeback eller om de bara va för denna match.

 21. LFK börjar få ordning på spelet, matchen emot TG var kanske bästa insatsen i år.
  Minimerat m slarv stabilt försvar o effektivt anfall.
  Man har fått tillbaka Alma Nygren o Mirjam Bader från skadelistan, två viktiga spelare.
  Man leder serien utan att spelet glänst, jag ser att laget kommer bli bättre o bättre ju längre säsongen går.
  Man har nu två riktigt tuffa matcher, emot Alingsås-som man brukar ha svårt för och som imponerar m sitt försvarsspel samt Växjö som växlat upp.
  Hade förmånen att se Iljeh förra året i LFK, en fröjd att se på plan.
  Så .. de kommande omgångarna kanske skiljer agnarna från vetet.

  • utan säga för mycket känns det som uppsala växjö lidköping alingsås norrköping är dom som kommer slås om uppflyttning och kvalplats övriga lag försvaga förövrigt är det ganska naturligt större skillnad på topp och botten . så gäller inte tappa poäng isåkalla onödiga matcher. i med serien är som den är i år kommer det avgöras just i matcherna mellan nämda lag . förra året kunde man ju tappa poäng inpricip mot vilket lag som helst.

 22. så var mer ett gästspel vi får se om hon kommer spela nåt mer i år helt enkelt.

  för ett drygt halvår sedan avslutade Ida Strömblad fotbollskarriären. I helgen gjorde hon comeback i Uppsalas möte med Sundsvall. Hon inledde matchen på bänken men blev inbytt i slutminuterna och gjorde succé med två assist i 8–1-segern.

  FOTBOLL 23 MAJ 2022 20:06
  Efter att ha tillhört Uppsala Fotboll under två säsonger, 2020 och 2021, valde Ida Strömblad att lägga skorna på hyllan och avsluta fotbollskarriären. Förra fredagen var hon på besök och gästtränade med Uppsala inför deras match mot Sundsvall. Då visade det sig att laget saknade en mittfältare på bänken och vips så skrevs Ida in i truppen.

  – Det var väldigt spontant och jag blev jätteglad när Jonas (Valfridsson, huvudtränaren) sa att han ville ha med mig på bänken. Jag kollade med laget först för att se om de tyckte att det var okej att jag var med och det gjorde de, säger hon.

  I den 78 minuten, när Uppsala ledde med 6–1, blev hon inbytt till publikens stora jubel och på planen gjorde Ida Strömblad avtryck direkt. När matchen var slut hade Uppsala gjort ytterligare två mål, som båda assisterats av just Strömblad. Snacka om succé i comebacken.

  – Jag hade inställningen att komma in och njuta. Det är inte alla som får en sådan här chans, så det var bara att ta vara på den, säger hon.

  – Det är en ära att dra på sig matchtröjan. Uppsala är ett fantastiskt lag och det är inte svårt att prestera där ute när man har duktiga spelare runt sig.

  Återupptar du karriären nu eller hänger du upp skorna igen?

  – Jag har inte hängt upp skorna än, så vi får se. Jag och Jonas har en dialog men just nu lever jag ett annat liv. Men jag fick absolut mersmak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.