Forum Elitettan 2023

Lagom till avspark i elitettan 2023 kommer här en ny diskussionsflik. Försnacket hittar du här. På den här sidan hoppas jag att ni hjälper till med rapporter från matcherna. Då kan vi både hjälpa till att hålla varandra uppdaterade och kanske även få till en riktigt rolig debatt. Men allra först vill jag ha in era tabelltips. Det är alltid kul att kunna jämföra efter färdigspelad serie.

62 tankar på “Forum Elitettan 2023

 1. Elitettan 2023 är svårare att tippa än någonsin, så det blir rena gissningar.
  1. AIK
  2. Umeå
  3. Lidköping
  4. Alingsås
  5. Eskilstuna
  6. Häcken
  7. Jitex
  8. Trelleborg
  9. Bromölla
  10. G. Uppsala
  11. Mallbacken
  12. Sundsvall.
  13. Bollstanäs
  14. Rössö

 2. Jag har egentligen oförskämt dålig koll. Men tippa kan man ju göra ändå…
  1. AIK
  2. Lidköping
  3. Jitex
  4. Alingsås
  5. Umeå
  6. Mallbacken
  7. Häcken
  8. Eskilstuna
  9. Bromölla
  10. Trelleborg
  11. Rössö
  12. G:a Uppsala
  13. Bollstanäs
  14. Sundsvall

 3. Svårt att ha riktig koll på Elitettan-lagen inför premiären, men här är mitt tips.
  1. AIK
  2. Lidköping
  3. Alingsås
  4. Umeå
  5. Eskilstuna
  6. Jitex
  7. Häcken
  8. Sundsvall
  9. Bromölla
  10. Gamla Upsala
  11. Mallbacken
  12. Rössö
  13. Trelleborg
  14. Bollstanäs

 4. 1.Aik
  2.Lidköping
  3.Jitex
  4.Trelleborg
  5.Alingsås
  6,Eskilstuna
  7. Mallbacken
  8.Umeå
  9.Bromölla
  10, Bollstanäs
  11.Häcken
  12.Rössö
  13.Gamla Upsala
  14.Sundsvall

 5. Här är mitt tips. Det skall sägas att det i år handlar betydligt mer om gissning än om experttips. I fjol fanns det ett Boråslag i serien, vilket gjorde att jag ägnade mycket tid åt att sätta mig in i de olika lagen. I år har den tiden inte funnits.
  Vissa lag känner jag att jag har koll på. Andra har helt gått under radarn. Exempelvis tänkte jag fram tills tidigare i dag att Sundsvall var ett givet bottenlag. Sedan såg jag att de slog Umeå med 2–0 i genrepet, och att de plockat in meriterade Joel Cedergren som tränare. Det kan alltså tvärtom vara läge att hissa en varningsflagg för Sundsvall.
  Jag har också haft känslan av att Lidköping är bättre än Alingsås i år. Bara för det så vann AIF med 3–0 i Lidköping förra helgen.
  I övrigt har jag hört att Dane Ivarssons närmast extrema fokus på bollinnehav har gjort Jitex gott. Efter några jobbiga matcher i början av försäsongen har jag fått rapporter om att den klassiska Mölndalsklubben har imponerat de senaste veckorna. Jag kan vara helt ute och resa. Men jag gissar att Jitex blir årets skrällag.
  Med det sagt, här är mitt tips av elitettan 2023:

  1) AIK
  2) Lidköpings FK
  ––––––––––––––––––
  3) Jitex BK
  ––––––––––––––––––
  4) Alingsås IF
  5) Umeå IK
  6) Eskilstuna United
  7) Sundsvalls DFF
  8) Mallbackens IF Sunne
  9) Trelleborgs FF
  10) BK Häcken
  11) Ifö Bromölla IF
  ––––––––––––––––––
  12) Gamla Upsala SK
  13) IK Rössö Uddevalla
  14) Bollstanäs SK

 6. Det ska bli spännande att se hur förra damallsvenska Eskilstuna United hanterar rutinerade Elitettanlaget Mallbacken imorgon. Hur funkar Uniteds nybygge?

  • Det går trögt i truppbygget för fd allsvenska Eskilstuna. Mycket trögt.
   De har fått ihop 14-15 utespelare, några med allsvensk rutin men med sköra ben som Benediktsson, Collin och Sundlöv. I senste matchen saknades fem spelare p g a skador, de hade inte ens tio utespelare under sista delen av matchen.
   Som enda lag i elitettan tränar man förmiddagar…vilket kan tyckas märkligt.
   Ett giganstisk frågetecken alltså.

   • United hade gjort alla sina byten därav att dom avslutade matchen med en spelare mindre efter en skada ( Lucia Duras) . Jag tror ”mitt” United får det riktigt tufft i år och hamnar nånstans i mitten .

 7. Ja, det får bli lite på känn …

  1. AIK
  2. Eskilstuna
  3. Alingsås
  4. Häcken Academy
  5. Lidköping
  6. Umeå IK
  7. Trelleborgs FF
  8. Jitex
  9. Gamla Upsala
  10. Mallbacken
  11. Ifö Bromölla
  12. Sundsvall
  13. Bollstanäs
  14. Rössö

 8. 1. AIK
  2. Eskilstuna
  3. Lidköping
  4. Jitex
  5. Alingsås
  6. Mallbacken
  7. Rössö IK
  8. Häcken
  9. Gamla Upsala
  10. Bromölla
  11. Umeå IK
  12. Sundsvall
  13. Bollstanäs
  14. Trelleborg

 9. 1. Umeå
  2. Jitex
  3. AIK
  4. Lidköping
  5. Mallbacken
  6. G. Uppsala
  7. Alingsås
  8. Sundsvall
  9. Bromölla
  10 Trelleborg
  11. Häcken
  12. Eskilstuna
  13. Bollstanäs
  14. Rössö

  Känns som en serie med många mittenlag, så svårt att hitta toppar och bottnar. Uppsala, Mallbacken och Jitex bör få lite boost av sin erfarenhet av serien. Alingsås väldigt försvagat.

 10. Mängder av frågetecken inför starten idag. AIK ser ut att satsa på unga förmågor blandat med lite rutin, får se om det lyckas. Umeå svårtippat men hade problem med ekonomin o många har lämnat. Lidköping kändes på gång fram till 0-3 mot Alingsås, och Alingsås ungefär tvärt om. Häcken kommer bero mycket på hur de utnyttjar sina yngre bänkspelare från DA, om inte så många därifrån så kan det bli entusiasm och succé på våren men rutinen tryter framåt hösten.
  Skånelagen har blandat o gett en del i träningsmatcher. Och Jitex har haft tufft mot Häcken o Norrköping men sedan mestadels lättare motstånd. Hoppas Jitex får till det i serien och att bitarna faller på plats, då kan det bli bra. En gissning nedan.

  1. AIK
  2. Umeå
  3. Lidköping
  4. Alingsås
  5. Jitex
  6. Eskilstuna
  7. Häcken Academy
  8. Mallbacken
  9. Trelleborgs FF
  10. Gamla Upsala
  11. Ifö Bromölla
  12. Sundsvall
  13. Bollstanäs
  14. Rössö

 11. Premiär AIK-Trelleborg 0-0. AIK var extremt uddlösa. Michelle Rojas Flores var den enda AIK:are som tvingade TFF-målvakten till räddningar, ett par gånger om. I övrigt: segt, trögt, långsamt, dåligt. AIK lät inte gå upp. TFF kan ev. försvara sig till att stanna kvar i Elitettan.

 12. Av vad jag sett efter första omgången så blir det en alla slår alla serie, mycket jämnt gissar jag.
  Topp fem lag , Eskilstuna, aik, jitex, mallbacken och mitt kära Lfk hoppas jag.

  Inte sett Lfk ännu , spelar ju senare idag.
  På pappret har de ett intressant o bra lag.
  Sådär försäsong slog häcken men fick bara 0-0 emot Trollhättan, i genrepet förlorar mot Alingsås m 0-3, dock efter tidig straff och utvisning.

 13. Såg matchen på plats mellan IFÖ Bromölla och Umeå IK där Bromölla var det bättre laget sett över 90 min. En ojämn naturgräs plan tidigt på våren kan ställa till det för lag som är vana vid att spela på balkong matta. Kanske ser vi också i Elitettan att storlagen har tappat i kvalitet och att serien jämnat ut sig. Trelleborg vann ju också över Eskilstuna United med 3 – 0. Bromölla presenterade också en ny spelare i den Amerikanska målvakten Tristin Stuteville senast i Kansas City!

 14. Såg matchen Alingsås vs AIK live på Gerdskenvallen igår. En mållös, tight match där lagen ägde delar av spelet i omgångar. Någon mer målchans för AIK men oavgjort var rättvist. Båda lagen gick för vinst så ingen som lade sig på defensiven och var nöjd med delad poäng. Med tanke på att Alingsås tappat ett par av förra säsongens bärande spelare så var det ett starkt besked från deras sida. Likväl kan man tänka att är man AIK:are så är man lite mer bekymrad efter att ha åkt ner från OBOS och är topptippade i årets E1 men har inte lyckats göra mål i första 2 omgångarna och har ”bara” 1 poäng so far. Men det är många matcher kvar så…

  Såg även Trelleborg slå Eskilstuna hemma med 3-0 på sportexpressen.
  Trelleborg spelade bra. Knep ju en poäng borta i premiären mot AIK. Tror definitivt de landar på övre halvan av tabellen i år.

 15. Såg Lidköping mot Jitex idag, mycket svängig match där Lidköping leder med 3-0 i halvlek men Jitex vänder till 3-3 i andra men förlorar på att en spelare ramlar som sista spelare och Linköping kan slå in bollen på övertid.
  Riktigt tut för Lidköping för 3-3 hade varit rättvist.
  Men måste ta upp domarinsatsen som var katastrof och riktigt farlig 🤬. Det var brottning, fasthållningar och fällningar från bägge lagen i 90 minuter utan att domaren blåste. Bägge lagen var riktigt arg på domaren och detta gick tyvärr ut över spelet. Som en spelare kommenterade ”jobbigt att brottas i 90 minuter”
  Har vi inte bättre domare i en elitetta, för detta var ett riktigt lågvattenmärke!

  • inte ett dugg bättre i allsvenskan trodde de skulle vara lite bättre dommare där . men var såg uppsala mot norrköping och dommare insatsen var ren katastrof

   • Såg matchen på Viaplay och reagerade främst på avsaknaden av spelförståelse i ett gäng situationer. Det klarast lysande exemplet var i mitten på första halvlek när Norrköpingsspelare är bollförande och levererar undan bollen. Uppsalaspelare kommer sent in och blir tilltryckt. Domaren dömer frispark till Uppsala. Hörde att Fredheim hade ljudliga invändningar, vilket inte går att klandra honom för. Om inte förståelsen för fotboll hos rättsskiparna är bättre än så, är Elitettan illa ute.

    Förstår att domarna behöver få erfarenhet av att döma matcher på hög nivå, men det får inte vara på bekostnad av fotbollen. Hoppas att domarteamen tittar på matcherna i efterhand och tar till sig eventuell kritik.

 16. Lfk var ruskigt bra i första halvlek, efter paus tappade de sin aggressivitet o presspel, jitex utnyttjade detta o körde över Lfk en stund , men en Lfk arbetade sig tillbaka o vann rättvist.
  Känns som Lfk är klasser bättre än jag sett någonsin, så håller dem som en favorit till topp be 2 platserna..
  Men blir säkert en kamp till sista matchen, men forsätter man som i första halvlek idag så blir det tufft för andra lag.

  • Tror Lidköping kan bli farliga i år, men igår vann de på att en Jitex-försvarare snubblar när hon skall slå bort bollen och därmed blir hemmafwd’en helt fri i 91’a minuten. Mer sådan tur så kan det gå bra för LFK i år 😉

 17. Mallbacken ser väldigt svaga ut i år. I dag förlorade de med 3-0 mot AIK, på bortaplan. AIK? Jag vet fortfarande inte om de är fågel eller fisk. 0-0 mot både Trelleborg och Alingsås och sedan 3-0 mot Mallbacken säger inte speciellt mycket. Glädjande dock att Adelisa Grabus fick göra två mål. Kanske kan AIK gå upp i Damallsvenskan, men då är det nog mer för att Elitettan är en svag serie.

  • Mallbacken har tappat spelare, och har dessutom mycket problem med korsband och andra skador. Hoppas att några av de skadade ska bli spelklara, t ex Ritah Kivumbi, som gjorde hat trick i två matcher före sommaruppehållet, och sedan endast två inhopp under hösten.

 18. Bollstanäs hemma idag.
  Verkar vara 2 bra anfall.. mycket mål.
  Lidköpings försvar darrade mot jitex i 25 min, med Bollstanäs målfabrikation känns det lite oroande, men borde bli en underhållande match.
  Hoppas vi har Lisch i topp ikväll🖤❤️👍

 19. Efter storförlust i första matchen har BK Häcken 2 vunnit två matcher och ligger trea i Elitettan.

  Vad händer om BK Häcken 2 går upp i Damallsvenskan? Två lag från samma förening i samma serie?

  Eller kommer BK Häcken 2 lägga sig i matcherna om uppflyttning verkar vara nära?

  • Det vore ett kraftigt underbetyg till övriga lag i Elitettan om BK Häckens utvecklingslag faktiskt är med i toppstriden när serien håller på att summeras. Snittåldern måste ju vara runt 18-19 år i truppen.

   Men jag tycker att det är kul att se att man vågar gå sin egen väg och satsa på unga talanger. Alla kommer inte att nå deras allsvenska lag, så andra klubbar i Sverige kommer också att gynnas av att talangerna får speltid i Elitettan.

   • Ja, jag antar att du har rätt, BK Häcken 2 kommer sannolikt inte hålla hela vägen. Men det skaver lite.

      • Häcken kan ju inte ha två lag i Damallsvenskan som konkurrerar med varandra. Man får se det som ett utvecklingslag som utvecklar bra fotbollsspelare för att förhoppningsvis ta steget vidare till bättre lag. Fördelen är att dom kan flytta vissa spelare mellan lagen.

      • Tyvärr har jag inte haft möjlighet att se dem spela, så jag har ingen åsikt om de är bra nog. Men av vad jag kan utläsa av resultaten från de tre hittills spelade matcherna, verkar de ju vara skapligt bra. Det som de saknar i rutin och erfarenhet kompenserar de kanske med talang, skicklighet och entusiasm.

       Men jag undrar fortfarande vad som får dig att tro det är ”sannolikt” att de inte håller hela vägen. Är inte spelarna tillräckligt bra? Eller vad är det som saknas?

       Om – jag säger om – Häcken Akademi/Utveckling skulle hamna på uppflyttningsplats eller kvalplats är det väl högst oklart om de kommer att vilja gå upp – eller kanske inte ens tillåtas att gå upp. Om jag förstår det rätt, håller SVFF på att utreda det hela.

 20. Lfk får 3-3 mot gusk, 3 chanser för gusk, 3 mål.
  15 chanser varav 4 frilägen för Lfk 3 mål.
  Med sån förödande ineffektivitet kan vi inte räkna med Lfk som topplag.
  Spelar jättebra , men kan inte avsluta.
  Får hoppas att de kan arbeta in det .. men.
  Besviken

 21. Hur långt ner i seriesystemet används transferfönstret? Såg att en spelare gick från Bergdalen till Alingsås 7/1 och nu gick samma spelare till IFK Örby 26/4?

  • Transferfönstret gäller bara professionella spelare. Den enda svenska serie där det är krav på alla spelare är damallsvenskan.
   IFK Örby är en division 1-klubb som inte har någon avlönad spelare. För dem är det den 1 september som är sista övergångsdatumet.

 22. Trelleborgs FF: Förstärker med college spelarna Evelina Pettersson och Ellen Loncar. Förlänger samtidigt med före detta Bergdalens IK spelaren Lova Sternfeldt över 2024.

 23. Emilia Bengtsson tillbaks i Lfk.
  Bra förstärkning, nu hoppas jag Moa är tillbaks snart från skadan.
  Trelleborg borta på lördag, har sett lite av Trelleborg spela, blir en tuff uppgift för Lfk, känns lite som den matchen är lite avgörande för säsongen, vinner man så är man där uppe, förlorar man känns det som om luften går ur lite.. å andra sidan så är det tidigt på säsongen

 24. Rebecca Cameras är tillbaka och spelklar för Alingsås.
  Ett galet bra tillskott i den truppen.
  Idag möter man Sundsvall hemma och Camme lär beträda Mjörnvallen.

  • Sannolikt ett viktigt tillskott för Alingsås. Men hur funkar övergången eftersom hon måste varit proffesionell i Kalmar (dvs med övergångsfönster). Blir hon amatör i AFF nu och det löser övgångsfönster-problemet?

 25. AIK har gasat i gång ordentligt. 5-1 mot Häcken 2 senast och i dag 6-0 mot GUSK.

  Matilda Nildén var outstanding. Hög allsvensk klass på snabbhet och genombrottsförmåga. Addera lite bättre bollbehandling så börjar nog internationella klubbar treva efter plånböckerna.

 26. Övertygande seger för Jitex mot Umeå idag. Ett annat tempo, framförallt i första halvlek, jämfört med tidigare matcher. Hoppas detta var vändningen efter en lite tveksam start.

 27. Fem omgångar spelade, och vi har nykomlingarna Bollstanäs och Trelleborg på andra och tredje plats med lika många poäng (elva) som serieledande AIK. Det får man väl ändå säga är skrällartat.
  Över huvud taget har det varit en rätt jämn och intressant serieupptakt. Utöver de tre elvapoängarna är även Alingsås IF Fotboll obesegrat, de är två poäng bakom topptrion. Alingsås sticker verkligen ut med sin målskillnad. Laget har 3–1 på fem matcher, vilket närmast måste anses vara extremt målsnålt.
  Åt andra hållet sticker BK Häcken ut. De har målskillnaden 8–16 på fem omgångar – det innebär att det i snitt blir 4,8 mål i deras matcher. Häcken ligger i mitten på sex poäng.
  I botten noteras att alla lag redan har vunnit minst varsin match. Och att Gamla Upsala SK ligger på nedflyttningsplats med fem poäng.
  Även om serien ännu inte satt sig helt så känns det ju inte som att jag får in mitt tips med Bollstanäs som tabelljumbo… Tabelltvåan BSK kan säkert tappa lite, men laget lär knappast sluta sist. Faktum är att elva poäng har räckt till näst sista plats i elitettans sluttabell i åtta av de tio tidigare upplagorna.

  • Tittade lite på mitt tips, tre rätt inte särskilt övertygande. AIK har intagit platsen dom bör ha med tanke på truppen, i övrigt har både Umeå och Eskilstuna floppat. Däremot har nykomlingarna överraskat!

 28. Lfk förlorade onödigt mot Trelleborg borta ,blåste rejält vilket kan förklara en del.
  Så här långt så har jag sett hur snuskigt bra Lfk kan vara, men har oxå sett hur mediokert o lojt det varit i vissa matcher.
  Tycker att Moa Öhman saknas för både spel o avslutningar, avslutningarna har varit många men skrämmande ineffektiva..

  Hur som helst, tror m Öhman tillbaks, Bengtsson i laget o några matcher i bagaget så är man med o hotar om allsvensk plats.
  Just nu tror jag aik o Lfk tar de 2 första platserna.. men mycket hinner o ändras.

 29. IFÖ Bromölla: Ännu en Elitettan klubb i ekonomisk kris! Då dom flesta orter i Sverige hade varit stolta över att ha ett elitlag, så ställer Bromölla Kommun krav på att lägga ner elitlaget för att beviljas bidrag.( Kristianstadsbladet)

 30. AIK:s varierande resultat är märkliga, man lyckas alltså inte göra mål på vare sig Häcken 2 eller Rössö Uddevalla, 0-0 bägge gångerna. Men sedan gör man 7-2 på Umeå. Är det bara bortanerver som spökar?

  Kul är att Adelisa Grabus fick göra två kassar i dag,

  • AIK har spelat 3 0-0 matcher. Trelleborg, Allingsås och Rössö. Häcken 2 slog man klart.

   Gemensamt för alla de 3 lagen är att de spelat fysiskt och med lågt stående försvar. AIK har haft spelövertag men inte skapat speciellt farliga chanser även om man kanske varit närmre segern än motståndarna.

   AIK har en bra trupp för Elitettan med spelare som Grabus, Hallin, Ljung-Klingwall Rojas Flores och Famili med bevisad Elitettan-kapacitet och ett gäng närmast överkvalificerade i Nilden, Lindstedt och Nordin blandat med unga talanger. Givetvis har man en helt annan ekonomisk verklighet än sina konkurrenter men sportchef Herish Sadi har gjort det bra. Ifjol hade man också en tillräcklig budget för att stanna kvar i damallsvenskan men Mäkinen brände den på ”stjärnspelare” som inte levererade.

 31. AIK har 13-2 på två matcher, 7-2 mot Umeå följdes av 6-0 mot Eskilstuna. Jag tyckte synd om Eskilstunasupportrarna – ett av få lag som skickar ett bortafölje till Skytteholm.

  AIK ser väldigt inspirerade ut nu, och i takt med det har även publiken blivit mer livlig. Drygt 600 på plats i dag, vilket tyvärr alltså är en bra siffra för AIK.

  Det vore ju fasen om AIKs alla supportrar inte upptäcker laget nu när de spelar fint och öser in mål. När de följer herrlaget så får de inte se vare sig poäng eller mål…

  • Nej, de (AIK-arna) ser knappt röken av fotbollen i röken från alla bengaler – och tumultet på läktarna…

 32. Nu är Jitex på gång 6p och 8-2 i mlå på dom senaste två matcherna i o för sig mot lag på undre halvan men passningsspelet sitter mer och mer samt mindre slarv i uppspelen 😀.
  Häcken var knappt över halva plan i andra halvlek. Jobbigt att jaga boll när Jitex passar runt.
  Forza Jitex ⚽️👍🏼

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.