Schröder – skräll i landslagstruppen

Peter Gerhardsson har alldeles nyss tagit ut truppen till de båda avgörande matcherna i EM-kvalets gruppspel. Han överraskade genom att både ta med Evelyn Ijeh och Häckens 17-åriga jättetalang Felicia Schröder.

Nu är det ju långt ifrån säkert att Schröder faktiskt kommer att få speltid i matcherna mot Frankrike och England. Men skulle hon få det skulle hon bli den andra spelaren på 2000-talet efter Hanna Bennison att debutera i A-landslaget innan hon blir myndig.

I övrigt noteras att Elin Rubensson är tillbaka, att My Cato är med samt att det är hela 27 spelare i truppen. Orsaken är att sex spelare riskerar avstängning mot England.

Här är hela truppen:

Målvakter: Zećira Mušović (Chelsea), Jennifer Falk (Häcken), Tove Enblom (Vålerenga) och Emma Holmgren (Levante).

Backar: Jonna Andersson (Hammarby), Nathalie Björn (Chelsea), Magdalena Eriksson (Bayern München), Hanna Glas (Kansas City Current), Emma Kullberg (Brighton), Hanna Lundkvist (San Diego Wave), Josefine Rybrink (Häcken), Anna Sandberg (Häcken) och Linda Sembrant (Bayern München).

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl (Manchester City), Kosovare Asllani (klubblös), Hanna Bennison (Everton), My Cato (Norrköping), Evelyn Ijeh (Milan), Sofia Jakobsson (San Diego Wave), Madelen Janogy (Fiorentina), Rosa Kafaji (Häcken), Fridolina Rolfö (Barcelona), Elin Rubensson (Houston Dash), Johanna Rytting Kaneryd (Chelsea), Felicia Schröder (Häcken), Matilda Vinberg (Tottenham) och Julia Zigiotti Olme (Brighton).

11 tankar på “Schröder – skräll i landslagstruppen

  1. Har inte Sofia Jakobsson för länge sedan gjort sitt i landslaget? De gånger som hon på senare tid har medverkat i landslaget har hon inte lyckats tillföra något väsentligt.

    Nej, nu är det dags att ta in Alice Bergström på högerkanten – en spelare med både talang, ungdom och en lysande framtid!

  2. tror de kommer spela med en B-uppställning mot Frankrike, därför att de måste förmodligen vinna mot England oavsett resultat mot Frankrike.

  3. Väldigt kul med både Schröder och Ijeh. Om utvecklingen går åt rätt håll har de kanonkarriärer framför sig.

    • Gerhardsson:

      – Vi väljer också att i detta läge ta ut fyra målvakter, i det fall någon målvakt skulle bli otillgänglig för samlingen är det viktigt att vi har tre som är redo att kliva in och prestera direkt när vi samlas. Om alla fyra kallade målvakter är redo för lägret kommer vi behöva plocka bort en ur truppen inför det att vi samlas.

  4. Är det bara jag eller ser det ut som att det skett en rejäl utveckling i fråga om fart på svenska spelare (också), speciellt då på kanterna? Nu har vi haft Jakobsson som är snabb (och fortfarande håller) och Rolfö under många år, men Kaneryd är ju bofast nu och hon är väl än snabbare. Dessutom har vi nu en bunt riktigt snabba spelare i den här truppen utöver dem, och ett antal till som är på gång eller redan varit med någon samling likt Jusu Bah.

    Backlinjen är utveckling rätt ojämn på även om Rybrink nog kommer bli en bra mittback (tycker dock att Sembrant faktiskt slår henne än) och Sandberg och Lundqvist redan håller. Mittfältet är ju redan Angeldal stensäker i och Zigiotti Olme verkar kunna ta någon sort defensiv roll konstigt nog. Kafaji eller Janogy kommer ta över efter Asllani snart (även om hon visar att hon håller än) och som ren striker behöver vi inte ersätta Blackstenius på ett tag och vi har väl folk som börjar närma sig landslagstruppen där (Wangerheim tex) redan. Men som sagt, när jag tittar på de nyare, yngre spelarna är det yttrarna som sticker ut mest, är det bara ren slump eller är det kanske så fotbollen i Sverige utvecklats på damsidan?

    • Har inte Sverige alltid varit ett ”snabbt” landslag med löpstarka anfallare och yttrar? Så länge jag kan minnas har det varit vår största styrka.
      Men visst har vi en del snabba spelare nu också, är dock inget jag har reflekterat över.
      Här sticker väl Kaneryd ut. Jag gillar inte att komma in på spelares utseende eller kroppsform för det kan lätt bli fel men här gör jag ett undantag för det är endast i positiv anda. JRK är ju byggd som en sprinter och har säkert väldigt bra gener, där ser man ju med blotta ögat att hon har talang för löpning och ett väldigt fint löpsteg. Men hennes största styrka har ju blivit uthålligheten som hon verkligen har utvecklat. Den maxlöpningen mot Irland borta innan 3-0-målet orkar inte många göra.

      Men jag håller med om att det ser bra ut på kanterna om man kollar längre ner i åldrarna. Av forwards/yttrar är det väl JRK, Blackstenius, Blomqvist och Jakobsson som har snabbheten som sin edge? Där bakom finns Jusu Bah, Matilda Nilden, Schröder, Wangerheim och Tuva Skoog. Man tänker kanske inte på det men både Schröder och Wangerheim är riktigt snabba när de är helt fit.

      Jag har ju dock fastnat för två andra yttrar/wingbacks i Bergström och Björk. Där har vi två spelare som har det där internationella drivet med boll, speciellt i de senaste matcherna har man fått se mycket av det. De är tunga och jobbiga att möta när de får upp farten och sådana spelare tycker jag vi saknar lite i Sverige. Rolfö är den spelaren men vi har inte så många fler.

      Sedan känns det även bra på ytterbackspositionerna. Tycker som sagt Andersson börjar tappa lite nu men där bakom finns två bra arvtagare i Nilden och Sandberg. De har lite olika styrkor vilket jag tycker är positivt. Båda är snabba och har väl offensiven som sin styrka även om jag verkligen tycker Nilden har tagit steg i sin defensiv den senaste tiden. Sandberg är mer power och kraftfullhet medan Nilden är spelfördelare och bygger upp anfallen och säker med bollen. På andra kanten har vi Lundkvist, Wijk, Lennartsson och även Glas om hon kommer tillbaka till gammal god form. Underifrån kommer Smilla Holmberg också.

      Det enda jag saknar är den där Segertypen som kan styra matcherna lite mer. Cato är inte den typen, hon är mer lik Rubensson med bra fysik och bollvinnare. Nellie Lilja tycker jag är underskattad och den typen. För mig är hon minst lika bra som Cato och Olofsson som båda har fått ett antal chanser. Ge henne en chans nu PG!

      • Håller med om att vi saknar högklassiga boll- och passningstrygga innermittfältare. Men satt och studerade Lilja när jag såg Häcken–Djurgården. Kan tyvärr inte säga att jag var lika entusiastisk som du är. Tyckte inte att det var landslagsvibbar kring henne.

        • Vet inte om jag tycker Cato eller Olofsson håller landslagsklass heller men de får chansen ändå. Det vittnar väl bara om att vi har problem på den positionen.

          Har sett lite av Maja Nilsson född 2007 i Husqvarna och hon känns lite åt det hållet. Skicklig på små ytor och bra blick för spelet men såklart på en mycket lägre nivå än så länge. Bra i ungdomslandslagen också där hon dessutom varit kapten vilket även visar på ledaregenskaper.

      • Jag tycker väl att vi haft ganska få riktigt snabba spelare men desto fler löpstarka, dvs uthålliga. Jag syftade alltså på spelare som verkligen sticker ut, som hör till de snabbaste spelarna i världen på sin position.

        Vill minnas att Ljungberg var riktigt snabb när hon var som bäst, Schelin var väl också riktigt snabb. Blackstenius är inte långsam men hon är inte en av de snabbaste spelarna, hon är dock stark och även om hon inte kan hantera offside-linjen så är hon väldigt smart i löpningarna. Blomqvist är inte heller blixtrande snabb. Schröders siffror från CL minns jag inte men hon är väl i samma kategori som Blackstenius, snabb men lever mer på när hon sticker än att rakt av vara snabbare än alla?

        Rolfö har siffrorna som visar att hon hör till de snabbaste och är också extremt svårstoppad när hon sätter fart, Kaneryd hade väl bland top 10 bland de snabbaste uppmätta hastigheterna i CL förra säsongen enligt UEFA, deras sida är dock dryg om man vill hitta gamla uppgifter så jag kan inte se exakt hur det låg till. l. Jakobsson var i alla fall förr extremt snabb, hon borde ju tappat lite där. Men nu kommer det ju yngre svenska (kant-) spelare som verkligen sticker ut och med de äldre som är kvar ser det plötsligt ut som att vi har en ruggig fart på kanterna. Visst, farten har ökat överallt men tycker väl egentligen inte de är annat än möjligen Schröder som står för det men spelar på annat än kanten.

        Vad gäller på övriga positioner tycker jag väl det ser ok ut, inte kanon men inte illa heller. Wijk är jag väl inte alls säker på kommer hålla, få kommande mittbackar ser lika självklara ut som de äldre vi har men annars är det väl bra. Någon ny Seger vete tusan om vi kommer få fram, det är ju orättvis att jämföra med henne kan jag tycka, men tvåvägsmittfältare med en fin passningsfot har vi väl flera av redan? Att det sedan inte bara är att låta en av dem ta ”Seger-rollen” bortser från deras egna kvaliteter i spelet, bättre att låta vad de kan styra hur laget spelar än försöka passa in dem i en redan färdig mall.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.