Rätt tråkig VM-kvalomgång

Det spelas alltså VM-kvalmatcher i morgon och på torsdag. Det avgörs totalt 18 matcher i Europa, men tittar man närmare på dem är det en rätt tråkig omgång.

Den enda riktigt glödheta matchen är Schweiz–Island på torsdag. Schweizisk seger där och landet är i praktiken klart för nästa års VM-slutspel. Om däremot isländskorna tar tre poäng har de skaffat sig en riktigt bra chans att sno förstaplatsen. De är då fyra poäng bakom med två matcher färre spelade. De har dock kvar båda sina möten med Danmark medan Schwiez har ett väldigt överkomligt program kvar, nämligen Israel, Serbien och Malta. Så det kan vara så att Ramona Bachmann och hennes lagkompisar tar sig till VM även vid förlust på torsdag.

Apropå Schweiz satt jag i söndags och funderade på om något annat land i världen har fler vänsterkantsspelare av världsklass än alplandet? Då spelade nämligen 18-åriga Noelle Maritz vänsterytter i Wolfsburg. Dessutom har de Ana Maria Crnogorcevic som spelar vänsterback i Frankfurt, Lara Dickenmann som är vänsterback i Lyon och Lia Wälti som är vänsterback/innermittfältare i Turbine Potsdam. Det är alltså schweiziskt på vänsterkanten i fyra av Europas allra bästa lag.

På torsdag avgör troligen England grupp 6 genom att besegra Ukraina på hemmaplan. Ukrainskorna är i och för sig också obesegrade. Men jag kan inte tänka mig att de skall kunna skaka England på bortaplan.

I morgon spelas det även två matcher där platser som grupptvåa ligger i potten. Det handlar dels om grupp 2 där formstarka Irland tar emot formstarka Ryssland. Dels om grupp 5 där Belgien tar emot Holland. Aktuella grupper ser ut att vinnas av Tyskland och Norge. I grupp 2 bör Irland ta minst fyra poäng i dubbelmötena med ryskorna eftersom man kryssat mot Wales. I grupp 5 måste sannolikt Belgien vinna mot holländskorna för att ha kvar VM-chansen.

Noterbart är att även om både Tyskland och Spanien är väldigt nära att kunna kvittera ut sina biljetter till Kanada så lär inget europeiskt land bli helt VM-klart förrän efter sommaren.

Hittar jag länkar till olika matcher kommer de att läggas upp här allt eftersom:

* Frankrike–Ungern, onsdag 20.30.
* Tyskland–Slovakien, torsdag 17.00.
* Sverige–Nordirland, torsdag 18.30.
* Schweiz–Island, torsdag 19.00.
* England–Ukraina, torsdag 20.30.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.