Törnblom, Seger, Banusic, Kessler och nytt mål av Öhrström

På torsdag skall Sverige ta tre nya poäng i VM-kvalet. Allt annat än seger hemma mot Nordirland vore ju nämligen inte bara en superskräll, utan även lite av ett svenskt fiasko.

Men något sådant skall vi inte behöva fundera över. Ett rimligt resultat är att det blir seger med minst tre måls marginal. Det även om Kosovare Asllani tvingas stå över. Rapporterna från landslagssamlingen säger att hon troligen ersätts av Therese Sjögran i så fall. Det känns som en rätt spännande lösning där veteranens smartness sannolikt skall öppna ytor för Lotta Schelin.

Annars har snacket inför landslagssamlingen mest handlat om Pia Sundhage:s val att bjuda in Mia Törnblom som föreläsare. Först hette det att Törnblom skulle hjälpa laget med den mentala biten framöver. Sedan backade Sundhage och förklarade att Törnblom bara var tänkt som inspirerande gäst. Jag är inte speciellt hemmastadd i den mentala träningens värld, men ser med misstänksamhet på alla som kallar sig för coacher.

Och många som jag har förtroende för skrattar åt Törnblom, och avfärdar henne som en bluff. Läs bland annat här.

Under själva samlingen har det förstås varit en del fokus på Tyresöspelarna. I Expressen läser jag att de inte fått ut sin aprillön, för att det inte fanns pengar.

Enligt Aftonbladet är det till Nigeria som Tyresö sätter sitt hopp. Det blir intressant att höra mer om det där samarbetet.

Aftonbladet skriver även att Caroline Seger nu är ytterst nära att skriva på för PSG, och alltså bli lagkompis med Asllani. Expressen har tidigare uppgivit att även Marta skulle vara högaktuell för den storsatsande franska klubben.

Apropå landslagsspelare har Lotta Schelin återigen nominerats bland de tre kandidaterna till årets spelare i Frankrike. Hennes motståndare är klubbkompisen Camille Abily och Juvisys Gaetane Thiney. Mitt tips är att den senare tar hem pokalen – om det nu är en sådan…

Redan i morgon spelar F19-landslaget sitt genrep inför sommarens EM-slutspel. I slutet av förra veckan föll lottningen, och den visar att svenskorna ställs mot England, Spanien och Irland. Sverige borde ha en chans att klara sig vidare ur den gruppen, även om det inte blir lätt.

Till genrepet saknas båda våra affischnamn Lina Hurtig och Stina Blackstenius i truppen. Dessutom är Marija Banusic återigen uttagen i det U23-landslag som ställs mot Finland i morgon. Jag har ännu inte sett någon rimlig förklaring till varför Banusic inte är med i det landslag som skall spela mästerskap, och blir inte klok på det här. Någon som vet något?

Apropå inget så har bloggkollega Vindsrummet i Kristianstad skrivit ett bra inlägg i den tv-fråga kring damfotbollen som jag flera gånger har berört.

Slutligen en liten koll på den fotboll som spelades i helgen. I Tyskland vann alla tre topplagen, med följden att spänningen lever vidare. Jag såg stora delar av Wolfsburgs 3–0-seger mot Leverkusen. Och Nilla Fischer visade fin form inför torsdagens VM-kval. Hetast i Wolfsburg är dock tveklöst Nadine Kessler som blev tvåmålsskytt. Se höjdpunkter från matchen här.

Sofia Jakobsson gjorde ett av målen när Cloppenburg tog en nödvändig trepoängare genom 3–1 hemma mot Duisburg. Cloppenburg har fortsatt tre poäng upp till fast mark i tabellen. Men nu är både Duisburg och Hoffenheim inom räckhåll. Och Hoffenheim väntar i nästa omgång. Se Jakobssons mål, och alla andra från helgens tyska omgång här.

I USA är Seattle Reign fortsatt utan poängförlust. Eftersom fyra matcher spelades parallellt satt jag uppe för att få se lite högklassig fotboll. Men fyra matcher blev för mycket för NWSL:s streamar, så det blev inte så mycket fotboll att avnjuta. Det var periodvis mest stillbilder.
Klart är dock att Reign redan gjort ett ryck, och har sju poängs ledning i den haltande tabellen. Seattlelaget blir garanterat att räkna med framöver.

I Japan föll Urawa Reds för första gången. Yunogo Belle vann med 3–1 och gjorde att det tätnade till i tabelltoppen när en tredjedel av grundserien är spelad. Reds leder fortfarande på 15 poäng, men Vegalta Sendai och just Belle är bara två poäng bakom när ligan nu tar uppehåll för Asiatiska mästerskapen.
Fjolårets båda topplag Inac Kobe Leonessa och NTV Beleza har åtta poäng vardera och ligger sexa och sjua. De sex främsta lagen efter 18 omgångar spelar mästerskapsserie i höst.

Slutligen till Italien där både Maria Karlsson och Stephanie Öhrström – som byttes in som forward – gjorde mål när Verona vann med förkrossande 11–1 mot Scalese. Det har sedan ett tag tillbaka stått klart att Verona blir fyra i tabellen. Däremot är det som bekant helt öppet om ligatiteln. Den gör Brescia och Torres upp om på söndag. Brescia tar guldet på kryss.

Se svenskmålen från Italien här:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.