Fem nya spelare till Nations League – Schough petad

Peter Gerhardsson har just presenterat sin trupp till urpremiären av Nations League. Lite överraskande blev det hela fem förändringar jämfört med VM-truppen.

Jag trodde nog att Gerhardsson skulle ta ut de uttagbara VM-spelarna, vilket skulle innebär två eller tre ändringar. Det blev fem.

Det var ju självklart att Rebecka Blomqvist och nyopererade Fridolina Rolfö skulle behöva ersättas. Tyvärr kom ju det ganska väntade, men otroligt tråkiga beskedet att Blomqvist är korsbandsskadad, och därmed inte lär spela fotboll det närmaste året.

Det var väl inte heller helt oväntat att Caroline Seger skulle ställas utanför den här truppen. Däremot väntade jag mig kanske inte att Stina Lennartsson och Olivia Schough skulle stå utanför den här truppen. Lennartsson är med i U23 istället för att få speltid. I Schoughs fall handlar det om konkurrenssituationen, vilket kanske kom lite överraskande med Rolfö på skadelistan. Men det innebär väl att Lina Hurtig blir förstaval på vänsterkanten, med Anna Anvegård som alternativ.

Anvegård är alltså en av fem spelare som tillkommer jämfört med VM. Det känns väl rimligt att hon får chansen. De andra fyra är Amanda Nildén, Josefine Rybrink, Julia Zigiotti Olme och Rosa Kafaji.

I den kommande samlingen väntar som bekant matcher mot Spanien och Italien. Båda lagen har nya förbundskaptener, vilket gör att de inte är helt lättscoutade. Gerhardsson sa att man förväntar sig att det skall bli match nästa fredag, samt att man hört att den spanska truppen skall presenteras under fredagen.

Det blir förstås väldigt spännande att se vilka som ingår i den truppen.

Gårdagens tråkiga nyhet är ju att klassiska Mallbackens IF är i ekonomisk kris. På klubbens hemsida lanserar man satsningen ”En sista fajt”. Där berättar man att det behövs en miljon kronor för att hålla elitsatsningen igång.

Det är förstås mycket pengar för en liten klubb. Frågan är om folk och företag i de värmländska skogarna kan eller vill ställa upp med det stödet. Jag vet att flytten av Svenska rallyt har varit kostsam för klubben. Man fick årligen in sexsiffriga belopp på att hjälpa till som funktionärer.

Personligen hoppas jag förstås att det kan finnas en framtid för lilla Mallbacken. För även om jag bara varit där en gång så var det ett besök som satte positiva spår. Det fanns en charm och damfotbollsanda på Strandvallen som man inte stöter på i större städer.

Mallbacken har ju inte heller någon stor närliggande herrfotbollsklubb som kan gå in och ta över elitverksamheten. Så där finns ingen hjälp. I Göteborg ser jag däremot att mittenlaget i division 2, Göteborgs DFF till nästa år kan gå upp i Gais. Enligt GP är samgåendet klart till 99 procent.

13 tankar på “Fem nya spelare till Nations League – Schough petad

  1. Gais övertagande av GDFF ska röstas igenom av medlemmarna innan det är klart enligt GP-artikeln. Det kanske inte blir en så kontroversiell fråga när det handlar om ett division 2-lag. Annars har ju en del större (herrelit-)klubbars supportrar motsatt sig övertagande av andra lag.

  2. ÄNTLIGEN!
    Som Häcken-supporter gläds jag storligen att få återse Anna Anvegård, Josefine Rybrink och Rosa Kafaji i landslagstruppen – det är så välförtjänt!
    Jag gläds även att åter få se Amanda Nildén och Julia Zigiotti Olme i truppen – även de väl värda en plats i blågult.

  3. Intressant och hyfsat väntad uttagning. Här är mina spaningar:

    Anvegård – tillbaka efter lång frånvaro. Enligt mig Häckens bästa spelare, väldigt kul att hon får chansen igen.

    Backlinjen – trodde Rybrink skulle ersätta Sembrant, istället är båda med. 5 mittbackar i truppen, kanske en 3-backslinje mot Spanien?

    Schough – stor skräll att hon blev petad, speciellt med tanke på att Rolfö inte är med. Ska bli intressant att se ifall hon kan slå sig tillbaka in i truppen framöver.

    Rosengård/Häcken – Rosengård har inga spelare i truppen, vet inte när det skedde senast. Samtidigt har Häcken hela 6 spelare med, imponerande.

  4. Jättekonstigt att Schough petas nu när hon är bättre än på mycket länge och håller landslagsnivå, det förstår jag inte alls. Däremot tycker jag nog att Gerhardssons motivering vad gäller Lennartsson är rimlig.

    Vad gäller Kafaji och Anvegård så känns det lite typiskt att det får chansen nu när krutet verkar blivit blött, åtminstone av Häckens senaste matcher i Damallsvenskan att döma. Jag tror dock säkert att de båda kommer göra bra ifrån sig i landslaget och det är båda annars pålitliga poängspelare.

    • Jättekonstigt att du tycker att Schough nu är bättre än på mycket länge. Jag tycker att hon – jämfört med tidigare – var väldigt blek i VM och att detta har fortsatt i Rosengårds matcher efter VM. Att hon har ställts utanför landslagstruppen nu är väl motiverat. Däremot har hon varit bra tidigare, men det ska inte ha någon betydelse nu.

    • Ett intressant fenomen, på sitt sätt, är när en viss signatur kommer med ett välformulerat och okontroversiellt inlägg, som direkt får det att spritta till i lillhjärnan hos vissa: Tryck på ”nejknappen” så att tummen vitnar! Betingad reflex, eller? Skulle kunna klassificera beteendet som en slags mobbning på nätet. Nåja, det handlar ju bara om fotboll… Keep up the spirit, ”Martin”!

  5. Såklart tunga tapp med Rolfö och Blomqvist men annars är det en ganska trevlig trupp med ett par saker som sticker ut.
    Att Kafaji skulle få chansen var ingen skräll, så inte heller Olme. Just Olme tycker jag borde ha fått chansen redan i VM. Hon var riktigt bra i Brighton förra säsongen och som kapten drev hon sitt lag. Som sagt tycker jag mittfältet i Sverige har gått från att vara enormt beroende av Seger till att vi inte ens saknar henne längre. Utöver henne har vi 4 innermittfältare som håller en hög kvalitet. Dessutom är dem bra fördelade på två offensiva och två defensiva. Jag hoppas Gerhardsson fortsätter jobba på det egna passningsspelet för det var när vi vågade spela genom mittfältet som Sverige var som bäst i VM.

    Det som förvånade mer var dem andra tre som ratades till VM men som nu åter får chansen. Att Schoug petas tycker jag faktiskt inte är så konstigt. Som jag ser det har hon en extrem spetsegenskap och det är att vika in från vänster och skjuta eller slå ett inlägg. Men i det övriga spelet håller hon inte på den internationella nivån. Hon fick lite speltid i VM och i dem senaste matcherna har hon varit blek. Då förstår jag att man istället satsar på en Anvegård som ser rappare ut än på länge eller Kafaji. Just Anvegård har alltid varit en väldigt smart spelare men nu tycker jag hon har adderat ytterligare saker i sitt spel sedan hon kom till Häcken. Nu kan hon faktiskt slå sin spelare med fart vilket jag inte tycker hon gjorde tidigare. Rybrink tycker jag har jobbat ihop till den här chansen hon nu får. Damallsvenskans bästa back under våren?

    Men det konstigaste är ju att Nilden helt plötsligt får chansen igen. Det kom lite från ingenstans måste jag vara ärlig att säga. Man kallade ju in Lennartsson i VM när Lundkvist skadade sig och inte Nilden. Det tolkar jag som att hon går före. Men nu helt plötsligt tycker man att hon mår bättre av att spela med u23, hur går det ihop? Skickar inte det lite konstiga signaler till både Lennartsson och Nilden? Lennartsson går från att spela VM till u23 och Nilden från petad till att få chansen som högerback. Det känns lite som Gerhardsson har missat Nilden:s skifte av kant och inte tänkt på det förrän nu?! Eller varför vill man helt plötsligt prova henne där nu och inte tidigare? Hur som helst är jag såklart glad att hon får chansen för hon är i mitt tycke vår bästa offensiva ytterback.

    Mot Spanien förstår jag om man inte vill gå för offensivt och man lär starta med samma backlinje som i VM. Men i den andra matchen hade det varit kul att se Gerhardsson släppa lös en backlinje med Nilden-Björn-Rybrink-Sandberg. Låt Sandberg få vänsterkanten att operera på som hon får i Häcken. Skjut in Nilden i planen precis som i Juventus så hon tillsammans med Rybrink och Björn kan styra spelet bakifrån. Det är tre av våra bästa passningsfötter där alla har fina tillslag och bra blick för spelet. Därifrån kan dem trä in bollar på våra mittfältare eller slå längre passningar på Sandberg eller JRK som slickar sidlinjen. Sedan ser jag gärna att Nilden ibland blir lite bredare och kombinerar med JRK för där tror jag det kan gå undan då det är två spelare med kvicka fötter och fin teknik som det kan slå gnistor om⚡️Det man får med en inverterad ytterback är ju att spelaren själv blir ett större hot. Det blir mer svårläst vad hon ska göra när hon driver inåt i planen, antingen trär hon in den till en mittfältare, alternativt byter kant eller det tredje alternativet att vika tillbaka den ut till höger. Det är allt fler lag som spelar på det sättet och jag skulle bli glad om Sverige börjar snegla åt det hållet också. Den backlinjen kan mycket väl vara den som ska leda Sverige när 93:orna tackar för sig så därför vore det kul att se hur dem står sig redan nu. Den är på många sätt mer spelskicklig och rörlig än den som var i VM. Sedan är dem kanske inte lika ramstarka i duellspelet men det kan man jämna ut med att vara smart och stå rätt.

    Sedan tänker jag att ”VM-mittfältet” får vila lite efter en tuff match mot Spanien. Så vi ger Olme och Bennison chansen med Kafaji framför sig. Sedan har vi Janogy, Anvegård och JRK längst fram. Där har ni ett rörligt och rappt lag som jag tycker vore intressant att se. Det laget tror jag kan slå både Italien och Schweiz. Jag hoppas det är så Gerhardsson tänker också, han kör ”Järngänget” mot Spanien och ett mer spelskickligt lag mot dem andra länderna.

  6. Skulle bara vilja lägga till en liten sak. Den bredden som många experter tyckte Sverige hade för ett par år sedan och skröt så mycket om, den bredden har vi nu fått på riktigt. Aldrig tidigare har vi lämnat såhär många duktiga spelare utanför en mästerskapstrupp. Nu finns det inte bara 25 spelare som konkurrerar utan snarare 30 eller 35 vilket är väldigt roligt. Tittar vi sedan på u23-truppen så är det väldigt många intressanta spelare där också. Men även där har det lämnats många väldigt bra spelare utanför. Bara det att vi har 3 av våra bästa högerbackar skadade i Glas, Lundkvist och Wijk men ändå kan slänga in både Nilden, Lennartsson och Björn om du så vill är ett riktigt styrkebesked. Damlandslaget ser starka ut på många positioner till skillnad från herrlandslaget som har enorma problem med både mittfältet och speciellt ytterbackarna så är nästan det damlandslagets starkaste lagdelar. Vi har ett mittfält som jag vågar påstå aldrig har varit spetsigare och bredare. Inte heller såhär många bra ytterbackar har vi haft. Och i dagens fotboll är det också dem positionerna som är viktigast.

  7. Intressant trupp kul med Kafaji och Rybrink men varför skriver du att Seger är ställd utanför? Du har i och för sig rätt men det är faktiskt hon själv som tackat nej. Enligt både kvällstidningarna hoppas PG att hon är återställd till nästa trupputtagning och hon hade varit given i denna. Hon ville inte ha något bakslag och PG hoppades att matchningen i Rosengård skulle fungera . Vem är uttagen i hennes ställe kan man undra ?

  8. Jag fattar inte petningen av Olivia Schough. Svårt att riktigt se någon förutsägbarhet eller linje i det. Det handlar rimligtvis inte om att hon plötsligt blivit en sämre spelare, för det har hon inte.

    • Har du sett hennes senaste matcher i Rosengård? Där har hon mer eller mindre varit osynlig. Jag vet att Schoug är en publikfavorit och väldigt populär bland många men jag tycker det för tillfället finns andra spelare som är bättre. Hon har inte varit lika bra som i våras och ser inte lika pigg ut, därav tycker jag det är rätt att ge spelare som visar en bättre form chansen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.