Tronskifte i damallsvenskan – spansk trupp på gång?

Det är ny vecka, och vi har en ny serieledare i damallsvenskan. Hammarby har väl knappast briljerat efter VM-uppehållet rent spelmässigt. Men nio poäng har man tagit, vilket gör att de är tillbaka på förstaplatsen efter 20 omgångar.

Bajen ledde ju serien från den tredje till och med den sjunde omgången. Innan dess var det Kristianstad och Linköping som toppade varsin omgång. Och efter åttonde och nionde omgångarna hade Piteå förstaplatsen, innan Häcken tog över.

Efter tio omgångar som serieledare är göteborgarna nu nedpetade till andraplatsen. Men det skiljer bara två mål, så det kan garanterat bli fler skiftningar framöver.

För övrigt är det länge sedan det var ett Stockholmslag i topp så här långt in i serien. Jag har inte dubbelkollat, men det senaste borde väl har varit Tyresö för elva år sedan.

Helgens omgång har jag huvudsakligen följt på distans. Det var mycket jobb, men matchen Djurgården–Häcken lyckades jag ändå se ganska stora delar av. Det var en match som Häcken borde ha vunnit med några måls marginal.

Häcken skapade betydligt mycket mer mot Djurgården än vad Hammarby gjorde i omgången före. Men medan Bajen vann på ett självmål så har Häcken drabbats av målfrossa. Djurgårdens målvakt Katelin Talbert gjorde en kanonmatch. Och de gånger hon blev överspelad räddades hon av stolparna, eller av försvarare på mållinjen.

Djurgården är enda laget som har vunnit mot Häcken det här året. Nu har man gjort det två gånger, vilket förstås är imponerande. Målet var för övrigt en gåva från de båda landslagsspelarna Elin Rubensson och Josefine Rybrink.

Rubensson ställde till det genom att slå en elak passning till en pressad Rybrink. Mittbacken var sedan överkonstruktiv och försökte göra en snygg lösning på situationen. Det misslyckades och inhopparen Hayley Dowd blev helt fri.

För Häcken är förstås måltorkan både frustrerande och besvärande. Laget är ännu mållöst efter VM-uppehållet, och det är otroligt viktiga veckor efter det här landslagsuppehållet. Utöver att allsvenskan skall avgöras väntar ju Champions Leaguematcherna mot Twente.

Häckens förlust gör ju även att Linköping och Piteå smyger med i guldstriden. Målsnåla Piteå har för övrigt blivit målglada Piteå de senaste veckorna. Vi får se hur länge det håller i sig. Men de två senaste omgångarna har man en 4–2-förlust och en 5–2-seger. Alltså totalt 7–6 på två matcher.

Som jag nämnde är det alltså landslagsuppehåll nu. Men vi vet ännu inte om det blir match på Gamla Ullevi på fredag.

Spanien tog ju inte ut någon trupp i torsdags, som man skulle göra. I helgen har det stått klart att 39 spelare fortsatt bojkottar landslagsspel. Av dem ingår alla VM-spelare utom Real Madrids Athenea del Castillo.

Även Realspelaren Sheila Garcia som missade VM till följd av knäproblem står utanför bojkotten. Hon skriver på sitt Instagramkontor att:

”Att få försvara landet och bära landslagets tröja betyder mer för mig än vilka personer som styr på de olika förbund som vi är beroende av”

Det kanske kan bli ett spanskt C- eller D-lag byggt kring Athenea och Shei Garcia som kommer till Göteborg senare i veckan. 16.30 är det truppresentation. Så då får vi veta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.