Ny europeisk cup – och nytt tveksamt upplägg för Champions League

I fredags meddelade Uefa att man från säsongen 2025/2026 tänker starta en andra europeisk cupturnering för damer. Det var inte en dag för tidigt.

Samtidigt hintade man om ett nytt upplägg för Champions League. De uppgifter man gick ut med fick mig att undra om hur genomtänkt det här är.

I dag har Uefa kommit med utförligare information om hur deras två cupturneringar kommer att se ut från och med sommaren 2025. Och samtidigt som jag jublar över att det blir en andra europeisk cupturnering så måste jag säga att jag har svårt att förstå hur man tänker kring upplägget av Champions League.

Turneringen skall bestå av en enda grupp med 18 lag som spelar sex matcher vardera, tre på hemma- och tre på bortaplan.

De 18 lagen kommer att delas in i tre olika seedningspotter gjorda efter Uefas klubblagsranking. Alla lag lottas att möta två lag från vardera pott. Man spelar alltså mot sex olika motståndare.

Efter sex omgångar har man en sluttabell där ettan till fyran går direkt till kvartsfinal. Lag 5–12 får spela åttondelsfinal medan de sex sämst placerade lagen åker ut.

Uefa menar att upplägget gör att topplag kommer att få fler och tidigare inbördes möten, och att alla lag kommer att spela fler viktiga matcher mot varierat motstånd.

Det kan ju i och för sig vara sant. Men personligen ser jag mest ett rörigt upplägg som ur sportslig synvinkel känns rätt orättvist. Det blir lite som att tabellen efter sex omgångar i damallsvenskan eller Premier League skulle räknas som sluttabell. En tabell där det kommer att finnas lag som inte mötts, och som dessutom spelat mot sex helt olika motstånd.

Det känns lite som ett upplägg för sammandrag för P8- och F8-lag, med skillnaden att det inte räknas några tabeller för svenska åttaåringar. Här kommer tvärtom tabellen att få mycket stor betydelse.

Jag är nog lite gammaldags här, men jag tycker att upplägget med grupper där alla möter alla är mycket bättre. Då jämförs varje lag med andra lag som haft samma motstånd. Vill man ha fler avgörande matcher kunde man ju göra om det nuvarande upplägget till att gruppsegrarna går direkt till kvartsfinal medan tvåorna och treorna får spela åttondelsfinal.

Den nya cupturneringen kommer att vara en ren cup, alltså inget gruppspel. Det framgår inte exakt hur många lag som kommer att få deltaga, men det skall vara totalt sex omgångar med dubbelmöten med direkt utslagning vilket indikerar att det kan finnas plats för upp till 64 lag.

Så vad tycker ni? Känns det här upplägget bra?

19 tankar på “Ny europeisk cup – och nytt tveksamt upplägg för Champions League

  1. Ett annat tänkbart upplägg för WCL-gruppspelet hade kunnat vara 3 A-grupper där 1:orna och 2:orna går vidare och två B-grupper där bara 1:orna går vidare. Då slipper man införa åttondelsfinaler, vilket kanske hade varit lite tidigt, men hade ändå kunnat utöka gruppspelet med fyra lag samt behålla fyrlagsgrupperna.

  2. Alla krångliga upplägg brukar döda mitt intresse för en turnering direkt. Plötsligt känns den andra turneringen mer intressant än CL.

  3. Varför måste man ändra på ett upplägg som fungerar och som (vad det verkar) deltagande klubbar tycker är rättvist och utslagsgivande – och som publikmässigt är en stor framgång? Finns det något behov eller önskemål från klubbarna att förändra? Det är väldigt svårt att tro.
    Nej, det känns mer som en skrivbordsprodukt från någon/några som vill göra sig ett namn inom UEFA. Att introducera ett sånt här upplägg inom herrfotbollen hade varit helt omöjligt, men inom damfotbollen verkar det vara fritt fram för ”innovativa experiment”.
    Det är bara att hoppas att Europas stora och små klubbar går samman och tvingar UEFA tillbaka till ritbordet. Man behöver inte uppfinna hjulet igen.

  4. Jättebra med en cup till. Det är viktigt för damfotbollens utveckling. Men det nya Champions League upplägget känns inte optimalt och orättvist. Varför krångla till det så förbannat? De lag man fightas med vill man ju så klart möta, och inte bara möta ett urval av dem. Märkligt upplägg. Är detta definitivt eller bara ett förslag?

  5. Har ingen aning om hur turneringsformatet kommer att funka i fotboll men i schackturneringar är det ett bra och fiffigt system som gör att matcherna blir jämna och det blir definitivt rättvist i den meningen att de bästa vinner.

    Generellt tycker jag att man inom fotbollen är för konservativ och ängslig för förändringar vilket så klart beror på att fotbollen är så väldigt framgångsrik. Finns ju t ex många regelförändringar som man skulle kunna implementera för att snabba upp spelet och minska klagning på domare (tips, kolla handboll eller rugby) men som aldrig händer pga ängslighet. Jag tycker det är kul att man vågar testa ett nytt upplägg. Funkar det inte kan man väl ändra det sen!

    • När det gäller ändringar i regler och tolkningar som tar bort klagomålen mot domare så förstår jag inte vad man väntar på. Det är ju bara att agera.
      Upplägg som innebär tveksam sportslig rättvisa är jag däremot väldigt tveksam till. Men det är möjligt att det här schweiziska schackupplägget blir en succé.

      • Helt enig om att man inte skall införa upplägg som innebär tveksam sportslig rättvisa. Men jag är inte alls säker på att detta upplägg leder till det och därför tycker jag det är värt att testa. Om det blir sportslig rättvisa och färre matcher där tipsen är 90-10 tycker jag det är bra.

  6. Angående antalet deltagare i Europa League, eller vad den ska heta, tolkar jag det som att 64 lag är med, men att del av dem är lag som åkt ur Champions League antingen i kvalet eller i själva turneringen. På samma sett som för herrarna. Däremot oklart om det är dubbelmöten hela vägen, de har fått med nåt fel i texten där.

  7. Inte 100 procent sportsligt, men hela 12 av 18 lag spelar vidare och ”gruppspelet” består ändå av så många som sex matcher, vilket jämnar ut tillfälligheter. Mot den bakgrunden tycker jag upplägget är ok.

  8. Vilket snurrigt upplägg Uefa inför i CL. Varför hålla på och mixtra så mycket med ett system som i det stora hela fungerar bra och ger sportslig rättvisa? Krångliga upplägg, dessutom utan rimlig sportslig poäng, gör att jag som åskådare förlorar intresset. Det här måste handla om att gynna topplagen ännu mer och få in mer TV-pengar. Jag vill understryka att jag inte är emot förändring, vilket är ett epitet du ofta får klistrat på dej när du kritiserar ett annat upplägg än det nuvarande, men förändring som självändamål eller för att gynna några få stora ställer jag mej avvisande till. Ett alternativ, om man nu ska förändra, hade kunnat vara att ha 24 lag uppdelade i 6 grupper, där gruppettorna och dom två bästa grupptvåorna går till kvartsfinal.

    En andra europeisk cup i damfotbollen är positivt. Frågan är bara om den kommer gå runt ekonomiskt, och om Uefa är berett att skjuta till dom medel som krävs för att klubbarna ska slippa gå back och kanske till och med gå med ekonomisk vinst på att delta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.