Forum Elitettan 2020

Lagom till avspark i elitettan 2020 kommer här en ny diskussionsflik. Försnacket hittar du här. På den här sidan hoppas jag att ni hjälper till med rapporter från matcherna. Då kan vi både hjälpa till att hålla varandra uppdaterade och kanske även få till en riktigt rolig debatt.

35 thoughts on “Forum Elitettan 2020

 1. Jag har alltså lagt upp en ny flik på Forum Elitettan dagen innan avspark. Som sig bör skall ju en sådan flik inledas med ett tips. Kom gärna in mer era egna tips. Det kan vara spännande att jämföra, inte minst längre fram i höst.

  Jag brukar normalt tycka att elitettan är vansinnigt svårtippad. I våras hade jag en lite annan uppfattning. Det kändes som att skiktningen i serien var rätt uppenbar. Den känslan kan dels bygga på att det är väldigt många lag underifrån, dels på att jag i våras kände mig bättre uppdaterad på serien – mycket tack vare er som kommenterar i forumet.

  Men efter ett nästan tre månader långt uppehåll är det plötsligt återigen otroligt svårt att vara uppdaterad. När jag nu sätter ihop mitt tips av elitettan 2020 utgår jag från den ranking jag tidigare redovisat:

  1) Hammarby
  2–3) AIK och IFK Kalmar
  4–6) Lidköping, BP och Mallbacken
  7–8) Kvarnsveden och Morön
  9–11) Alingsås, Jitex och Bollstanäs
  12–14) Sandviken, Sunnanå och Älvsjö

  Och här är själva tipset:

  1) Hammarby IF
  Trea 2019. Föll verkligen på mållinjen i fjol. Har sedan förstärkt laget med spelare som June Pedersen, Hanna Folkesson och Dajan Hashemi. Det gör det omöjligt att tippa laget på någon annan placering än segrarens. Noterar för övrigt att ett annat nyförvärv, Alice Carlsson (senast från BP), blir ny lagkapten. Det glädjer mig lite extra eftersom hon är från mina trakter.

  2) IFK Kalmar
  Femma 2019. 2018 års damallsvenska lag gav bort chansen till omedelbar återkomst till högsta serien redan under de fem första omgångarna. Delvis på grund av målvaktsproblem. Gjorde sedan en bra säsong, och var till slut bara sju poäng ifrån uppflyttning. Jag tror att Kalmar är så mycket bättre i år att laget tar en allsvensk plats.

  3) AIK
  Fyra 2019. Var ifjol ett topplag med väldigt hög högstanivå. Bland annat gjorde man klart flest mål i serien. Nya trion Jenny Danielsson, Linda Hallin och Adelisa Grabus bör kunna se till att målproduktionen är fortsatt god. I fjol föll AIK på bristande jämnhet. Laget känns bättre än i fjol, och om man kan undvika en massa djupa dalar kan man sno andraplatsen från Kalmar. Utgångstipset är dock att plantskolan får vänta ett år till på allsvenskt avancemang.

  4) Lidköpings FK
  Sexa 2019. I fjol inledde LFK svagt och var ett tag nära att dras in i nedflyttningsstriden. Sedan har man behållit sina nyckelspelare samt bland annat värvat flera spelare från Kungsbacka. Även Lidköping känns klart bättre än i fjol. Men i skiktet under topp tre är det väldigt jämnt mellan fem lag. LFK kan därmed hamna varsom helst på platserna 4–8.

  5) Morön BK
  Åtta 2019. Någonstans har jag en känsla av att fjolårets skrällag även kan skrälla i år. Man har fått behålla superviktiga skyttedrottningen Hayley Dowd, som gjorde 33 av lagets 58 mål i fjol. Och nya talangerna Ellen Schampi och Villemo Dahlqvist blir spännande att följa.

  6) IF Brommapojkarna
  Nia 2019. Efter en väldigt tuff start i fjol spurtade man starkt. Känslan är att BP är bättre i år, och att man kan skugga topplagen. Kanske att Emma Lundhs karriär kan få en nytändning i laget.

  7) Kvarnsvedens IK
  Sjua 2019. Trots att man tappat Temwa Chawinga som i fjol gjorde 32 av lagets 56 mål såg jag i våras laget som en tänkbar utmanare till topp tre. Jag var bland annat väldigt nyfiken på nyförvärv som Alma Nygren och Emma Lindén. Men Kvarnsveden är ett av de lag som gått minus under våren. Med lite oflyt kan det bli bottenstrid.

  8) Mallbackens IF Sunne
  Elva 2019. I våras tyckte jag att Mallbacken kändes väldigt spännande – att man faktiskt kunde ha ett lag för att till och med utmana om allsvenska platser. Förstaelvan ser fortsatt riktigt stark ut. Men känslan är att bredden inte räcker för toppstrid. Och det här är sannolikt en säsong där det krävs bredd för att nå hela vägen. Vid avspark har Mallbacken toppspelare som Linnea Berger, Irvina Bajramovic, Sarah Michael och Ritah Kivumbi på skadelistan. De måste vara på planen om laget skall sluta på övre halvan.

  9) Alingsås FC United
  Vann division I norra Götaland 2019, upp via kval. Ett fysiskt och svårspelat lag som borde kunna hålla sig kvar med marginal.

  10) Jitex Mölndal BK
  Vann division I mellersta Götaland 2019, upp via kval. Det blev fjärde kvalet gillt för Jitex. Väl uppe i elitettan tycker jag att laget bör kunna hålla sig kvar. Jag tror att nyförvärvet Stinalisa Johansson kan göra målen som ser till att Mölndal har ett elitlag även 2021.

  11) Bollstanäs SK
  Vann division I norra Svealand 2019, upp via kval. Hade imponerande 90–16 i målskillnad i fjol. Skyttedrottningarna Ina Burström (27 mål) och Malin Elsilä Engdahl (21 mål) är båda kvar, och har dessutom fått sällskap av hemvändande talangen Cassandra Larsson. Jag har inte underlag för att tippa plantskolan högre. Men jag tror att laget håller sig kvar. Och jag känner också att det bör utfärdas viss skrällvarning kring laget.

  12) Sandvikens IF
  Tvåa bakom Bollstanäs i division I norra Svealand 2019. Fick den tredje och sista friplatsen. Det här är ett lag som jag vet väldigt lite om. Men poängskörden i serien ifjol vittnar om styrka. Och några sena, och intressanta nyförvärv gör att jag ändå utfärdar en liten skrällvarning för Sandviken. Även om utgångstipset är nedflyttning finns en liten känsla av att laget kanske trots allt kan hålla sig kvar.

  13) Älvsjö AIK
  Vann division I södra Svealand 2019. Missade kvalet, men fick friplats. Jag såg Älvsjö kvala i Alingsås ifjol. Då tyckte jag att laget kändes spelskickligt, men ganska tunt. Värvningarna imponerar inte, utan klassiska Älvsjö lär få det väldigt svårt att hålla sig kvar.

  14) Sunnanå SK
  Vann division I Norrland 2019. Missade kvalet, men fick friplats. Har tappat flera spelare från ifjol, har svag ekonomi – och en till synes extremt tunn trupp. De fyra utländska nyförvärvenKiera Heslam och Rosie Young (båda från England) samt Anni Heikka och Akuliina Korhonen (båda från Finland) måste vara väldigt bra om det skall räcka till för den klassiska plantskolan. Jag skulle bli väldigt förvånad om inte Sunnanå spelar i ettan igen 2021.

 2. Jag undrar om vi inte får något överraskningslag även i år, som Uppsala i fjol. Dessutom har Stockholmslagen en förmåga att krångla till det för sig, så jag sätter en slant på att både Hammarby och AIK missar uppflyttning i år igen.
  Det skulle ju göra dörren vidöppen för IFK Kalmar, så klart, men vilket annat lag går upp?
  Kanske Lidköping? Höjer även ett varningens finger för Kvarnsveden, som du, Johan, inte alls verkar tro på.

  • Det är svårt att vara uppdaterad på alla lag i år. Men Kvarnsveden är väl väldigt skadedrabbat? Hittar inte rätt artiklar, men har absolut för mig att de har åkt på flera tunga långtidsskador. Håller annars med om att deras trupp är spännande.

   • Ja, jag hittar inte heller några vettiga uppdateringar om Kvarnsveden. Hemsidan har ingenting och Dalarnas Tidningars artiklar är låsta… Du är säkerligen mer uppdaterad än jag, men jag tror detta blir en speciell säsong. Även om Elitettan inte är en jättepublikdragare så blir det ändå speciella förutsättningar att spela utan publik. Jag har en magkänsla att Kvarnsveden kan smyga fram utan att vara särskilt påpassade. Men visst, om det är ett skadeelände så blir det ju svårare.

    • Ja, det är tydligen 3 mittbackar som står på skadelistan i KIK. Dessutom måste laget ställa om spelet nu när Chawinga försvann – svarade för 57 % av målen i fjol.

 3. Jitex -Morön 3-4.
  En match som startade med övertag från Morön men efter hand omhändertogs av Jitex och 2 relativt snabba mål levererades av hemmalaget. Ngt bristfälligt i Moröns försvar med otydligt och rörigt spel och för Jitex som stundtals spelade mkt fin fotboll. Andra halvlek, mål från Morön men Jitex replikerade snabbt. Sedan 2 mål av Morön , bla Hayley Dowd som gjorde en fin prestation med två Jitexspelare bredvid sig i kamp om bollen men där Dowd var den starkaste. Matchen avslutades med mål av Morön vilket blev vinst för Norrländskorna. Samtliga mål av Moröns amerikanskor. Noterbart i backlinjen att tidigare Göteborgs bördiga Hanna Göthberg saknades i Morön. Detta efter en hjärnskakning tidigare på säsongen. Johan var du på plats och såg matchen??

  • Tycker det var trevligt att Västerbotten-laget Morön vann mot götaländskorna Jitex! 🙂
   Tyvärr tappade lokalkonkurrenten Sunnanå mot Sandviken men de sistnämnda kanske kan bli en kul uppstickare i EE i år? Blir kul att se vad de kan göra mot bättre motstånd.

  • Tyvärr har jag inte hunnit se någon damelitfotboll i helgen. Har haft fullt upp med att bevaka Elfsborg samt göra en breddbilaga. Förhoppningsvis kan jag få tid att göra några besök hos Jitex eller Alingsås framöver. Dock hann jag med 30 minuter på division I-matchen Nittorp–Bergdalen i dag. Det är två lag som har ganska många spelare som det hade varit spännande att se på elitettannivå.

   Och jag noterar ett spännande resultat. AIK:s 4–1-seger är ju en riktig käftsmäll för seriefavoriten Hammarby. I övrigt var det väl hyfsat väntade siffror.

   • AIK var effektiva framåt, och höll ihop sitt försvar på ett föredömligt sätt. Lägg även till en målvakt som gjorde flera kvalificerade räddningar. Hammarbys försvar gjorde ett antal tavlor, vilka resulterade i mål för AIK. Hammarbys anfallsspel var ofokuserat och slarvigt, signifikativt att det var Hammarbys högerback som reducerade till 1-3 på hörna.

   • Hej!
    Nu är serien igång. Hammarby-AIK 1-4!!! Alla experter och hemmatipsare trillade nästan av stolen av förvåning. Har vi varit så fel ute i våra analyser?
    Hammarby spelade i mars en träningsmatch mot Älvsjö (03-22). Den visades på Hammarbys hemsida. Det som då slog mig var att bajen i dessa coronapandemitider tydligen fått en släng av Spanska Sjukan. Dvs. den spelfilosofi som för ett antal år sedan präglade det Spanska herrlandslaget. Ett majestätiskt bollinnehav (75-80%) kopplat till en oförmåga att göra mål. Hammarby ägde bollen, vårdade bollinnehavet med gediget passningsspel men var märkbart uddlösa i straffområdet. Mot ett mediokert motstånd kunde man ändå få in två bollar. Mot ett betydligt starkare lag (AIK) visade sig ”spanska sjukans” effekter med full kraft. Såg inte söndagens match då jag följde en annan match – men jag hade SvFF´s livescore uppe. Vänsterspalten (hemmalag) var full av händelser medan man i högerspalten (bortalag) i princip bara hade fyra fotbollar att visa upp.
    Inget ont om Hammarby. Reflekterar bara över det jag ser. På 70-talet var jag Stockholmare och mitt fotbollsintresse fick jag som bajenfan. På 80-talet blev jag Göteborgare. Kanske gjorde jag då en tidig sk. Zlatan. Vem vet?
    Under försäsongen har jag försökt att konstruera en sluttabell 2020. Lagen har under denna period av olika anledningar åkt upp och ner. Följande gäller i dagsläget.
    Hemmatyckarens Junitips:
    1. IFK Kalmar
    2. AIK
    3. Morön BK (Årets skräll)
    4. Hammarby IF (Årets besvikelse)
    5. IF Brommapojkarna
    6. Lidköpings FK
    7. Alingsås FC United
    8. Mallbackens IF Sunne
    9. Bollstanäs SK
    10. Jitex Mölndal BK
    11. Kvarnsvedens IK
    12. Sandvikens IF
    13. Älvsjö AIK
    14. Sunnanå SK (Årets bottenlag)

    • Såg nu att du skickade det här inlägget fyra gånger, och att tre kopior hamnade i skräpposten. Vet inte varför det blir så ibland. Hoppas inte att det ledde till alltför stort besvär.

 4. Såg tyvärr inte matchen men måste ändå nämna AIKs 4-1 mot Hammarby. Jätteskräll, jag var helt säker på 0-0 eller 1-1.

  I slutändan kommer nog bägge lagen klanta till det och missa uppflyttning.

  • Vilket lag har bästa bänk? Kan tro att det blir avgörande när den långa säsongen gör sig påmind. AIK har Koss på bänken idag, hur länge ”gillar” hon läget som andra-målis? Är hon lika bra som i fjol är hon för bra för att sitta på bänken hela säsongen. Kan bli en av dem som försvinner i uppehållet.

   • Kan Hammarbys lag sämre än AIKs. AIK har en bra bänk. Värt att notera att lagkapten Matilda Rosqvist mot Bajen vare sig var på planen eller bänken, för att nämna ett exempel. (Vet faktiskt inte om hon om var sjuk eller skadad, de flesta damlag har usel information via sina kanaler.) Och som du nämnde, två bra målvakter. Jag hoppas väl att Koss har lite tålamod, men komprimerat matchschema så borde både Majasaari och Koss få chanser.

    • Tror Rosqvist varit/är sjuk. Kan nog vara så att AIK har en bra bänk.

 5. Kan kommentarsordning sorteras på senast överst så hade det varit en hit.
  Annars mycket nöjd med detta forum.

 6. Hej
  Skriver dessa rader ang. diskussionen om att senaste inlägg skall finnas högst upp på sidan eller längst ner. Som fotograf och filmare har jag hela mitt yrkesliv levt med regeln/begreppet tidslinjen. Först hände det, sen hände ditt och slutligen hände datt. En ganska självklar ordning.
  På en hemsida ligger, som en följd av tidslinjen det senaste längst ner på sidan med följden att pekfingret kan bli lite´ trött av allt scrollande. Vad göra för att behålla tidslinjen samtidigt som scrollandet försvinner? Jo – på många hemsidor har man lagt in en symbol/funktion ( en knapp med nedåtriktad pil – ofta med texten bottom) som med ett klick gör att man hamnar längst ner = senaste inlägg.
  Kontakta en IT-tekniker så är problemet löst.
  Med vänlig hälsning
  Börje Johansson

 7. Tidig match idag kl 13.30 mellan hemmalaget BP mot tillresta i buss från Skellefteå, Morön Bk. Bara detta en prestation i sig.
  En match som öppnade upp för Morön omgående men där BP tog tillvara sin chans till mål i slutet av första halvlek. Morön kom dock ut i andra halvlek och snäppte upp sitt spel med otaliga målchanser. Målvakten i BP ska dock ha beröm för sitt målvaktsspel. 2 mål av Katarina Guillo och matchen stängdes och Morön dominerade rakt igenom med sitt lugna trygga spel. 0-2 till Morön, Morön är på gång!!

 8. Kan någon förklara för mig vad man har gått efter vid fördelningen av RF:s pengar? Fördelningen mellan herr och dam är helt absurd, men även inom serierna känns fördelningen märklig. Varför får AIK mest i Elitettan, störst omsättning eller vad???

  • Heja Alingsås något topp placering lär det inte bli som någon sa tidigare som hade insyn
   Där emot Jitex blir intressant
   Någon sa att man ser efter 3-4 omg
   Hur det kan bli .det stämmer sannolik
   Intressant serie

 9. Intressant när serien börjar ta form.
  Jitex och Morön de största positiva överraskningarna efter tre omgångar, IFK Kalmar kanske den största negativa överraskningen.
  Kvarnsveden har det också tungt.

  AIK ser ut att ha en helt annan stadga i år och också förmågan att bara kliva in och köra över en motståndare som idag, mot Sandviken, 5-0. 11-1 i målskillnad efter tre segrar är starkt.

 10. Hammarby besegrade idag enkelt Lidköping men utan att imponera. Borde gjort åtminstone ett par spelmål. Ofattbart att inte Emma Westin får starta efter en rad starka insatser. Tycker också att Emma Jansson är bättre som 10a än som 9a.

 11. Hammarby verkar så sakteliga vara på gång. Å Jitex likaså. Tror varken AIK eller Morön kan vara lugna…

 12. Fyra omgångar av 26 är spelade. Mitt topp sex inför avspark var: 1) Hammarby, 2) Kalmar, 3) AIK, 4) Lidköping, 5) Morön och 6) BP.

  Fyra av de lagen är med på topp sex så här i serieupptakten, ändå tycker jag att serien innehållit en hel del överraskningar. De två sista lagen topp sex är nykomlingar.

  Men vi tar det uppifrån. På de damallsvenska platserna ligger AIK och Morön – båda med full poäng. I dag vann Morön derbyt mot Sunnanå med 7–0, siffror som sannolikt väl beskriver nivåskillnaden mellan Skelleftelagen. AIK spelade också derby, där blev det 2–0-seger mot Älvsjö.

  Just under damallsvenska strecket finns skrällen Jitex, favoriten Hammarby samt BP. Alla de har nio poäng.

  BP har haft ett rätt gynnsamt spelschema, men har tagit de poäng de skall. Känslan är dock att de får sina riktiga prov framöver.

  Jitex har stått för en riktigt imponerande start. Man hade greppet om Morön i premiären, men tappade den matchen. Men sedan har man vunnit mot Kvarnsveden hemma samt borta mot Kalmar och Lidköping. Mölndalsklubben har alltså nio poäng utan att ha mött något tippat bottenlag.

  Hammarby inledde darrigt i tre halvlekar, men verkar nu ha fått ordning på spelet. Två raka nollor tyder på det. Jag såg Bajen mot Kalmar, och då tyckte jag att laget saknade offensiv tyngd. Man hade massor av bollskickliga spelare, men hade inte kraft att ta sig in i straffområdet. Men Bajen kommer att vara med i toppen, det är jag övertygad om.

  I nästa omgång skall de till Mjörnvallen och möta ett annat skrällgäng, nämligen Alingsås FC United. Nykomlingen ligger sexa på sju poäng. Man har nu två raka segrar. Den borta mot Mallbacken visar att Alingsås kan bli att räkna med i den här serien.

  Sjua, också på sju poäng, ligger just Mallbacken. Jag såg knappt hälften av deras 1–1-match mot Kalmar i dag. Mallbacken spelade 4–4–2 efter sina resurser. Det var ett rakt spel, ganska ofta slog man långt. Trots att man gav bort ett mål på en grov målvaktstavla var ändå Mallbacken närmast segern. Man hade ett stolpskott på övertid.

  Bollstanäs och Kalmar är åtta och nia, båda på fyra poäng. Bollstanäs har gjort resultat som antyder att laget är bra nog att sluta en bit över nedflyttningsstrecket.

  Kalmar däremot är en stor besvikelse. Jag tyckte att de hade ett bra presspel mot Hammarby i andra omgången. I den matchen tyckte jag nog att de förtjänade poäng. I dag blev jag dock besviken på småländskorna. De spelade alldeles för svårt. Man försökte spela sig fram, vilket är lovvärt. Men känslan är att de inte har spelare för den typen av spel. Passningsskickligheten var helt enkelt för dålig. Det gick långsamt, och fanns ingen kreativitet i Kalmars spel. De måste höja sig flera nivåer om de skall kunna slåss om uppflyttning i vinter.

  Kring nedflyttningsstrecket finns tre lag på tre poäng. Älvsjö och Lidköping finns över strecket medan Sandviken ligger just under. Älvsjö har haft ett rätt tufft schema i inledningen, men vann måstematchen mot Sunnanå. I övriga matcher har man hängt med resultatmässigt mot topplag. Älvsjö kanske är bättre än jag trott?

  Lidköping är en besvikelse så här långt. Men känslan är att laget inte skall behöva ligga så långt ner i tabellen speciellt länge, utan att man kommer att klättra.

  Däremot är nog risken att Sandviken blir kvar under strecket. De tre poängen togs i måstematchen mot Sunnanå i premiären. Sedan har det blivit tunga förluster, och resultaten vittnar om att Sandviken kan få det tufft framöver.

  Längst ner i botten finns två poänglösa lag. Det handlar om Kvarnsveden och Sunnanå. Att Sunnanå skulle bli sist har känts självklart. Och det finns ingen anledning att omvärdera det tipset.

  Däremot hade jag Kvarnsveden på övre halvan (sjua). Även om de har tappat superviktiga Temwa Chawinga tyckte jag att de hade flera spännande nyförvärv. Men efter förluster mot Mallbacken (h), Jitex (b), Bollstanäs (h) och BP (b) är nog risken att jag övervärderat Borlängeklubben rejält. Frågan är om man inte måste ha minst tre poäng på de två nästkommande matcherna mot Älvsjö (b) och Jitex (h) om man skall kunna hänga kvar. För därefter väntar i tur och ordning Hammarby, Morön och AIK.

  • Ja herrejösses, Kvarnsveden, jag trodde verkligen att de trots skador och förlusten av Chawinga skulle ha en grundkvalitet som skulle visa sig.

   Kul med Jitex, ett klassiskt lag!

 13. Återigen en enkel seger för Hammarby, ikväll mot ett mycket blekt Bollstanäs. Tur att Pablo läser bloggen så att vi fick se Emma Westin från start och Emma Jansson som 10a 🙂 Hashemi är dock knappast lösningen som 9a utan där får Bajen experimentera vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.