Forum Elitettan

För att tillmötesgå önskemål om att skriva mer om elitettan valde jag i fjol att starta en separat underflik för diskussioner kring vår näst högsta serie.

Förhoppningsvis kan jag se fler matcher i serien i år än jag gjorde i fjol. Då hade jag inga lag i närområdet. I år innehåller serien Jitex, Alingsås och sannolikt även Kungsbacka – tre lag som jag når på mindre än en timma.

Men framför allt är ju det här forumet avsett för att ni som följer de olika lagen i vår näst högsta serie skall hjälpa till och uppdatera varandra på vad som händer i olika klubbar och matcher.

Den här underfliken är alltså reserverad för kommentarer om elitettan. Ni som tycker att det finns för lite att läsa om serien kan gå in och tipsa om nyheter, eller kanske skriva lite om en match ni sett.

När fliken för årets serie skapas är elitettan glödhet. Vi är ju mitt inne i diskussionerna om hur många lag som skall spela i serien – tolv, tretton eller fjorton.

30 thoughts on “Forum Elitettan

 1. Jag får väl sparka i gång debatten här. Även om elitettan just nu är i ett osäkert läge, där vi inte vet hur många lag som verkligen kommer att komma till spel, så tycker jag att serien ser väldigt spännande ut i år.

  Ganska många av lagen har gjort ett bra vinterfönster, och i princip alla lag ser på pappret starkare ut än i fjol. Nedan följer en genomgång lag för lag. Har jag missat något? Kommentera gärna.

  LB07 – elva i damallsvenskan 2019
  Ser ut att dra sig ur. Synd, för de hade en ganska stark trupp, och var absolut en kandidat till en damallsvensk plats.

  Kungsbacka DFF – tolva i damallsvenskan 2019
  Ett oskrivet kort. Ser ut att komma till spel, men innan vi sett truppen är det omöjligt att sia om lagets konkurrenskraft. Känslan är dock att man blir ett bottenlag.

  Hammarby IF – trea 2019
  Var snubblande nära uppflyttning i fjol. Har sedan förstärkt laget rejält. På pappret är man minst en klass bättre än i fjol – Hammarby känns som ganska klara seriefavoriter. Det skall inte minst bli väldigt spännande att följa trion June Pedersen, Hanna Folkesson och Dajan Hashemi i elitettan.

  AIK – fyra 2019
  Var ett topplag hela fjolåret. Hade hög högstanivå i fjol, och gjorde klart flest mål av alla lag. Men prestationerna var väldigt ojämna – vilket kostade en damallsvensk plats. Har tappat sina två bästa målskyttar från ifjol, men har å andra sidan rakt igenom spännande nyförvärv – se dem här. Trio Jenny Danielsson, Linda Hallin och Adelisa Grabus bör kunna fylla luckorna efter de flyktade skyttedrottningarna. AIK känns också bättre än i fjol.

  IFK Kalmar – femma 2019
  Inledde fjolårets seriespel med fem poäng på fem matcher. Redan där hade man i praktiken givit bort chanserna till omedelbar återkomst till damallsvenskan. Gjorde sedan en bra säsong, och var till slut bara sju poäng ifrån uppflyttning. Problemen fanns i defensiven och på målvaktssidan. Man släppte in 10–15 mål för mycket för att kunna bli topp två. På pappret är Kalmar starkare defensivt i år. Trots tappet av bästa målskytten Matihlda Johansson Prakt bör Kalmar vara med och slåss om en allsvensk plats.

  Lidköpings FK – sexa 2019
  2018 tog Lidköping 53 poäng och var bara två bakom Kif Örebro och en damallsvensk plats. I fjol hade LFK det tyngre. Med sex poäng på de sex först omgångarna vara man redan där borta från toppdiskussionen. Var ett tag nära att dras in i nedflyttningsstriden, men gjorde en fin slutspurt och tog till slut 39 poäng. I vinter har LFK värvat flera spelare från Kungsbacka, och känslan är att årets Lidköping är klart bättre än fjolårets. Alltså ett lag som kan utmana i toppen.

  Kvarnsvedens IK – sjua 2019
  Har tappat Temwa Chawinga som i fjol gjorde 32 av lagets 56 mål. Spontant är det förstås ett blytungt tapp, som borde leda till färre poäng än de 36 som man samlade ihop i fjol. Men jag tror faktiskt att Kvarnsveden är bättre i år än i fjol. Man har värvat flera unga, spännande spelare – inte minst är jag nyfiken på att se vad Alma Nygren och Emma Lindén kan göra i näst högsta serien. Jag tror att Kvarnsveden kommer att utmana Stockholmslagen i toppen.

  Morön BK – åtta 2019
  Fjolårets skrällag har fått behålla superviktiga skyttedrottningen Hayley Dowd, som gjorde 33 av lagets 58 mål i fjol. Man har även värvat två spännande talanger från Sunnanå i Ellen Schampi och Villemo Dahlqvist. 0–7 mot Piteå i helgens träningsmatch imponerar inte. Men jag tror ändå att Morön har ett något bättre lag i år än i fjol.

  IF BP – nia 2019
  Hade det länge väldigt tufft i fjol. Stod bara på en seger efter tio omgångar. Gjorde bra matcher, men fick dålig utdelning i poäng. Spurtade dock starkt med 19 poäng på de åtta sista omgångarna. Man har tappat Filippa Wallén till West Ham och Alice Karlsson till Hammarby, vilket bör vara kännbart i defensiven. Men har å andra sidan med Emma Lundh från start i år. Känslan är att BP är lite bättre i år, och att man bör kunna slåss om en plats på övre halvan.

  Mallbackens IF – elva 2019
  Jag är inte fullt uppdaterad kring Mallbackens truppbygge. Men det jag har sett är spännande. Trion Sarah Michael, Ritah Kivumbi och Venera Rexhi bör kunna lyfta värmländskorna. Och deras 4–2-seger mot norska Lyn i första träningsmatchen imponerar. Mallbacken känns spännande i år – laget ser klart starkare ut än i fjol.

  Jitex Mölndal BK – Vann division I mellersta Götaland, upp via kval
  Har vunnit serien fyra år i rad. I år kommer man att få vänja sig vid att förlora matcher. Fokus måste förstås ligga på att hålla sig kvar. Hade ingen spelare som gjorde fler än tio mål i ettan i fjol. Det tyder på att det är fokus på laget i Jitex. En tänkbar profil är dock spännande nyförvärvet Stinalisa Johansson, en forward jag tror mycket på. Jitex spelade 1–1 mot ett reservbetonat Vittsjö i helgen. Det är ändå ett besked om att nykomlingen tänker vara med och utmana i elitettan.

  Alingsås FC – Vann division I norra Götaland, upp via kval
  Ett fysiskt starkt lag som kan bli svårspelat för många motståndare. AFC känns som en spännande nykomling. Man har värvat tre spelare från Kungsbacka och intressanta Felicia de Feo från Göteborg. Om inte alla andra lag sett så spännande ut skulle jag sagt att det är lite skrällvarning. Nu känns det som att Alingsås fokus måste ligga på att hålla sig kvar.

  Bollstanäs SK – Vann division I norra Svealand, upp via kval
  Här har vi en spännande nykomling. Laget hade imponerande målskillnaden 90–16 när de vann sin division I-serie. Skyttedrottningarna Ina Burström (27 mål) och Malin Elsilä Engdahl (21 mål) är båda kvar. De har dessutom fått sällskap av hemvändande talangen Cassandra Larsson. Känslan är att plantskolan Bollstanäs har värvat bra, och att man bör ha goda chanser att hålla sig kvar.

  Älvsjö AIK – Vann division I södra Svealand, upp som första reserv
  Klassiska Älvsjö föll i kvalet mot Alingsås med totalt 2–0. I efterhand fick man sedan en friplats när Assi drog sig ur. Målskillnaden 44–12 i fjolårets seriespel vittnar om stark defensiv, men sämre anfallskraft. Jag såg Älvsjö i kvalreturen i Alingsås, och tyckte att laget kändes ganska tunt. Jag ser dem som det enda klara bottenlaget, även om Kungsbacka sannolikt också är en bottenkandidat. Spontant bör Älvsjö alltså få det svårt att hålla sig kvar.

  Första reserv om LB07 och/eller Kungsbacka väljer att dra sig ur är Sunnanå SK. Personligen har jag lite svårt att se varför Skelleftelaget som tränas av Annika Kukkonen skulle tacka ja. Det är mindre än två månader till seriestart, och man måste ju känna att man både har ekonomi och spelartrupp för elitettan. Att ta en friplats för att bara åka direkt ur lär skada mer än det gör nytta.

 2. Efter en strålande silly season av Hammarbys sportchef Johan Lager nådde han nog inte riktigt hela vägen fram när det gäller tränarfrågan. Pablo Pinones Arce presenterades precis före jul och om han varit förstavalet hade han rimligen presenterats i samband med att man kommunicerade att Isak Dahlin inte skulle få fortsatt förtroende. Ryktena på pubarna på Söder säger att Tony Gustafsson fick det första samtalet från Lager och hade Lager landat den rekryteringen hade han på allvar hotat Super-Bosse på sportcheftronen. Gissar att även Victoria Sandell/Kicki Bengtsson och kanske någon till fick frågan innan man bestämde sig för Pablo. Han har gott rykte inom klubben och är nog en utmärkt lösning på tränarfrågan även om han som sagt knappast var förstaalternativet. Som andra redan konstaterat i detta forum måste Hammarby vara storfavoriter till att ta hem Elitettan i år även om det sett riktigt svajigt ut i de första två träningsmatcherna, men vi får nog skylla det på flera nya spelare, nytt spelsystem (4-2-3-1) samt att tjejerna kört hård fys hela januari. Med tanke på det imponerande arbete klubben gör på damsidan och med sina fantastiska publiksiffror vore det bra för damfotbollen i Sverige om Hammarby spelar i Damallsvenskan 2021. Rekommenderar dig Johan och alla andra ett besök på Hammarby IP!

  • Tror även Kim Björkegren (SM-guld, med Linköping) var aktuell. Men Lager tänker kanske långsiktigt, då Kim sällan stannar i en klubb i mer än 1 säsong.
   Håller med om att Hammarby ska vara topp favoriter men klarar de pressen? Allt annat än en första plats är ett misslyckande.

   Älvsjö kommer få det tufft. Blev lite förvånad att det accepterade en plats, då organisationen och ekonomin kanske inte är på elitnivå än!

   Bollstanäs har värvat bra, och det är alltid svårt att komma till Bipen och plocka poäng. Trots det så kommer det vara på nedre halvan.

   Alingsås verkar vara den klubb som är mest aktiv i sociala medier och skapa en lite hype. Kul, fler lag borde följa det exemplet. Men räcker det spelmässigt i Elitettan? Tror de klarar sig kvar med god marginal. Enda frågatecknet är tränarfrågan enmigt mig.

  • Mer än bara ”gott rykte” får man nog tro att Pablo åtnjuter ett stort förtroende inom Hammarbys organisation. Han har biträtt tre olika huvudtränare på herrsidan och lett ”farmarlaget” IK Frej. Alltså en tränare som har drillats inom organisationen och är väl kartlagd, s a s. Om det skiter sig kommer det knappast att på kommunikations- eller kulturkrockar. På så sätt får han nog betraktas som en rätt hyfsad nödlösning.

 3. Angående matchen Piteå – Morön får en komma ihåg att snittåldern för Moröns trupp under den matchen var 17 år samt att många av spelarna inte alls gjort många matcher på elitnivå då de främst håller till i ungdomslagen

  • Och nu står det klart att Sunnanå tackat ja. Enligt ordförande finns ekonomin där. Själv är jag fortfarande osäker om den svaga bredden på truppen håller. Känns som att det kan bli ett kort besök i Elitettan tyvärr, men hoppas jag har fel. Kul med Skellefteå-derby iallafall.

    • De har fått in Elin Pettersson som tidigare spelat i Morön, samt Mimmi Sellström (Umeå IK F-19) och Ebba Grenholm (Kågedalen/Morön). Men det räcker ju inte. Gissningsvis kommer de fortsätta rekrytera lokalt, främst från Myckle och KAIF, även om jag inte är helt hundra på hur deras trupper och kontrakt ser ut, och ta upp någon från B-laget också. Sunnanå hade ju en väldigt fin årgång -02 med Dahlqvist, Schampi, Bergsten m.fl. men alla har ju gått över till i Morön idag. En ljusglimt är ändå att målvakten Lisa Sjögren valt att förlänga.

 4. Känner att jag varit väldigt aktiv med att kommentera Skellefteå-klubbarna. Kanske blir det en vana denna säsong?

  Morön har precis värvat målvakten Mira Pastoft från Bröndby som är tänkt att ersätta veteranen Sussie Åberg. Verkar även vara lagets sista värvning innan premiären.

 5. Dagens resultat:
  Älvsjö-BP 0-4
  Uppsala-Bollstanäs 3-1
  Umeå ik – morön bk 4-0
  Ifk Kalmar – Lidköping 2-0
  Notviken -Sunnanå 1-0

  Någon mer som spelat? Något anmärkningsvärt?

  • Kvarnsveden–Gefle IF 3–0
   Hammarby–Kif Örebro 0–1

   Sunnanås förlust mot Notviken är ju inte så lovande, även om Lulelaget bara var två poäng bakom i förra årets seriespel. Annars känns Kalmar och Lidköping som två lag som har kapacitet att utmana i toppen i år. En prestigeseger för Kalmar där alltså.

   I övrigt har det varit ganska rimliga resultat i dag.

    • Jag är inte jätteförvånad. Det känns som att Örebro är sämre än i fjol, medan Hammarby har flyttat fram sina positioner. Var det några Hammarbyspelare som visade tidig toppform?

   • Ett Lidköping som endast kom till start med 3-4 ordinarie spelare så inte så mycket att ta med ifrån just deras prestation.

   • Utgå från min subjektivitet med fokus på IFK. Men matchen började i högt tempo med mycket hög press från IFK. Lidköping inte en enda kvalificerad målchans på hela matchen. IFK helt överlägsna. 4-5 helt öppna chanser utöver målen. Tabbe Tindell och Mimmi Asperot målskyttar. Oroväckande för Lidköping var att Townsend utgick skadad.

 6. I dag slog Kif Örebro Hammarby på bortaplan med 1-0 i en träningsmatch. Förutom vid målet som kom tio-tolv minuter efter paus efter ett mönsteranfall på högerkanten samt ett visst palaver i Hammarbys straffområde under matchens första fem minuter såg det mer ut som om Hammarby var laget från en högre division. Bättre hög press, bättre passningsspel, mer bollinnehav, färre bolltapp/oprovocerade misstag. Dock viss oskärpa i avsluten och taskig offside-koll.
  Som alltid är det svårt att dra slutsatser av träningsmatcher bland annat på grund av att lagen befinner sig i olika faser i träningen m m, men denna grönvitögda åskådare var rätt nöjd, trots resultatet.

   • Hanna Lundkvist, offensiv högerwinger i Bajen var en av matchens bästa tycker jag, även när hon fick gå ned som ytterback efter byten. June P missade lite men visade fr a i första halvlek att hon kommer att kunna betyda enormt mycket för Hammarby. Folkesson jobbade hårt i skymundan och föga publikfriande men kan bli mycket viktig. Bajens nya mittlås Karlsson och Carlsson känns tryggt. Hashemi på topp blandade och gav men var het och lovar gott. 04:an Ellen Wangerheim gjorde ett respektlöst inhopp och är väl en bit från a-lagspel men oerhört spännande. (Sorry, vet inget om närkingarna.)

   • Och Helén Eke är kanske i sitt livs form. Efter lång skada var hon ett utropstecken i höstas och såg mycket bra ut i dag.

 7. I skuggan av cupmatcherna har Hammarby i dag spelat 1-1 mot förra årets fyra i finska Damligan, Ålands United. Jag såg delar av matchen på en Youtube-länk, men kvaliteten var inte så hög så jag avstår från djupare analyser, särskilt av individuella insatser. I stort såg dock Åland bättre ut än Kif Örebro som Hammarby mötte för en vecka sedan – tryggare, bättre organiserade samt starkare, inte minst i närkamper. Åland tog ledningen cirka 20 min in i andra, Bajen kvitterade genom Emilia Larsson precis efter. Sista kvarten hade Bajen ett bra grepp, med flera vassa anfall och några chanser att avgöra.
  Slutsats? Inte så tokig insats mot ett rätt tufft motstånd, med Hammarby-ögon sett. Lagbygget ser ut att gå rätt bra, pepparpeppar.

 8. Träningsmatch i Piteå mellan Morön och Sunnanån idag. Matchen slutade 5-1 till Morön där Morön hade hela matchen och med bättre avslut kunde avgjort matchen med dubbla mål. Målet för Sunnanån orsakades genom att en Morön-spelare fick bollen på handen och således en rättbedömd straff. Fem olika målgörare för Morön. Noterbart är att samtliga Amerikanskor ej ännu anslutit efter uppehållet.

 9. Alingsås FC spelade första träningsmatchen för året. Vinst 7-0 mot ett lokalt P05-lag (Vårgårda IK).
  Målskyttar:
  Ida Lindqvist (2)
  Rebecka Sultan (2)
  Ina Österlind
  Rebecca Cameras
  Amalia Arvidsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.