Umeå och Sunnanå i samarbete – återstart i Tyskland

I mitt förra inlägg frågade jag mig om elitettans färskaste nykomling, Sunnanå SK, har ekonomi och spelartrupp för näst högsta serien.

Svaret ser ut att vara att klubben inte har en trupp som räcker till. För knappt hade Skellefteklubben tackat ja till spel i elitettan förrän tränare Annika Kukkonen började annonsera efter spelare på twitter…

Kanske att räddningen finns knappt 15 mil söderut. I dag meddelar nämligen Umeå IK att de inleder ett samarbete med Sunnanå. UIK kan varje match låna ut totalt fem spelare (en målvakt och fyra utespelare) som är födda 1998 eller senare.

Det här är förstås bra både för Umeå och Sunnanå. UIK har en bred trupp, och behöver bra matchning för sina truppspelare. Och Sunnanå ser ju ut att behöva bredda sin trupp.

Umeå IK FF och Sunnanå SK inleder samarbete

Klassiska Sunnanå SK har två SM-guld på meritlistan och ligger på en fin tredjeplats i den maratontabell för högsta serien som räknas från 1978. Men nu hjälper inte gamla meriter, klubben har bara sju veckor på sig att få ihop ett slagkraftigt lag. Det känns som att laget får räkna med att tippas på nedflyttningsplats ihop med Älvsjö AIK och Kungsbacka DFF.

(Stycket uppdaterat) Här stod det först att Sunnanå kanske inte skulle få någon chockökning på kostnadssidan eftersom norrlagen har långa och dyra resor vilken division de än spelar i. Det var dock inte korrekt, för i årets division I Norrland hade Sunnanå haft sju motståndare inom 15 mils radie. I elitettan har de tolv bortaresor som alla överstiger 70 mil. Dock har ju Sunnanå själva fått välja serie, så de måste ju ha gjort bedömningen att de klarar ekonomin.

Jag noterade för övrigt att det inte jublades överallt när Sunnanå tackade ja till platsen.

Det har varit mycket elitettan här i bloggen på sistone. På förbundets sida hittar jag däremot inte en rad om serien sedan början av november. Vad jag kan se har de inte ens uppmärksammat att Assi och LB07 dragit sig ur samt att Älvsjö och Sunnanå fått varsin friplats.

Jag tror inte att Tommy Nyberg i IFK Kalmar eller någon annan ledare i elitettan skall förvänta sig hjälp från Svenska fotbollförbundet, för förbundet verkar inte ens veta om att elitettan existerar.

Det om inhemsk damfotboll. Nu till Tyskland, där det i kväll är återstart i Frauen-Bundesliga. Och vi bjuds på en riktig toppmatch direkt. Klockan 19.15, direktsänt på Viasat Sport, får vi se tabelltvåan Hoffenheim ta emot serieledande Wolfsburg i en tidig seriefinal.

Hoffenheim är tre poäng bakom Wolfsburg och tre före trean Bayern München. Hemmaseger för uppstickarna i kväll skapar riktig spänning i den tyska guldstriden. Utöver den spänningen känns det ur svensk synvinkel väldigt intressant att få se hur Madelen Janogy kommer att matchas i sin nya klubb.

Det är cuphelg i Frankrike och England, vilket gör att det ”bara” är tyska matcher på svensk tv den här helgen. Den andra spelas på söndag klockan 14.00 och är ett svenskmöte mellan Leverkusen och Bayern München. Den visas dock inte på någon tv-kanal, utan bara på viaplay.

Apropå Bayern München har de under uppehållet spetsat till sin trupp genom att värva landslagsforwarden Lea Schüller från Essen.

Schüller ligger fyra i seriens skytteliga med elva mål. Även i skytteligan är det Wolfsburg i topp och Hoffenheim på andra plats. Det är Pernille Harder som leder på 18 mål, fyra fler än Nicole Billa.

En match som man sannolikt kommer att kunna se under helgen är spanska ligamatchen mellan svensklaget Tacon och Valencia på söndag 17.00. Tacon brukar sända sina hemmamatcher via sina sociala medier. Jag har sett ett par av matcherna på twitter.

Det är en match som känns ganska avgörande för hur Tacons säsong skall sluta. Vid seger behöver Madridklubben sannolikt inte fundera över nedflyttningsstrid något mer. Vid förlust är det plötsligt bara fyra–fem poäng ner igen.

Slutligen noteras ytterligare en svensk spelare i Italien. Det är Patrycja ”Pato” Jerzak som i veckan presenterats som nyförvärv hos serieledarna i andraligan, Napoli. 22-åringen från Stallarholmen har gjort damallsvenska inhopp för Djurgården.

Kanske kan hon nu få vara med om att spela upp storklubben Napoli i serie A. Hennes debut kan bli på söndag, då Napoli spelar tidig seriefinal i serie B borta mot tabelltvåan Lazio. Två lag går upp, och inför den 14:e omgången leder Napoli på 30 poäng. De har två poäng ner till Lazio och fyra ner till trean San Marino Academy.

Ancora due acquisti dall’estero, domenica in casa della Lazio

9 tankar på “Umeå och Sunnanå i samarbete – återstart i Tyskland

 1. Tror ni Sunnanås tränare är seriös med sitt inlägg på twitter? Bland det mest desperata och oseriösa jag sett, tackar dom ja till elitettan utan spelare? Svensk damfotboll är verkligen påväg utför efter allt som hänt senaste veckorna.

 2. Är inte ett dugg förvånad över förbundets totala tystnad!
  Det jämlika snacket är inget annat än just bara snack!
  Det passade Kalle & Co att dyka upp under VM i fjol sommar, när det var mycket TV och annan media. Då skulle minsann damerna stöttas och hejas på.
  När VM-hypen slocknat försvann Kalle & Co.
  Sedan har det varit tyst – knäpptyst!
  Vart tog alla Fifa-miljonerna vägen som damlandslaget spelade in till Kalle & Co under VM?
  I Norge delade förbundet omgående ut 10 Mkr till klubblag.
  Sedan är förbundetse hemsida en katastrof!
  Inte bara för att det är 90 % herrfotboll utan hela konstruktionen.
  Trevlig helg!

 3. Intressant vinkling från din sida där du ömmar för Kalmar som får en långresa till Skellefteå och överhuvudtaget inte funderar på Sunnanås och Moröns resekostnader och att tro att kostnaderna är ungefär samma i div 1 som i elitettan vittnar bara om att du har oerhört dåliga geografikunskaper. Det rätta vore att införa ett reseutjämningssystem i både Damallsvenskan och Elitettan.

  • Mina geografikunskaper är faktiskt ganska bra. Däremot hade jag dålig koll på vilka lag som ingår i årets division I Norrland. Vid en närmare koll inser jag att Sunnanå hade haft sju motståndare inom 15 mils radie i ettan. Så formuleringen om att det kanske inte blir någon chockökning var förstås inte bra. Sunnanå får väldigt mycket större resekostnader i elitettan.

   Dock känns det ändå rimligt att nämna de andra lagen. Sunnanå har ju faktiskt fått välja vilken serie de vill spela i, de har alltså själva kunnat göra bedömningen att de klarar resekostnaderna. Övriga lag får däremot en förändring i sina kostnader som de inte kunnat förutse när de gjorde sina budgetar.

   För Morön är det en positiv förändring. Och för Kvarnsveden och Stockholmslagen är det inte så stor skillnad mellan att resa till Malmö och att resa till Skellefteå. Däremot är det en ganska stor skillnad för lagen från södra Sverige.

 4. Att damallsvenskan skall vara Sverige täckande är ju klart, men behöver E1 vara det ? Nja jag är inte helt säker på det. Det ger ju resor på över 100 mil plus 100 mil hem. Det borde nog göras en utredning på det. Ser på ”svensk fotboll” en bild på arenan i Skellefteå, den ser ju fin ut. Använder Sunnanå och Morön samma arena. ? Lagen får väl konkurrea om sponsorerna och bidrag från kommunen ? Ja det återstår att se hur det går ekonomiskt för lagen i E1.

 5. Ett djärvt steg att ta av klassiska Sunnanå, men det heter ju att friskt vågat är hälften vunnet! Med en trupp tunn som lättmjölk och en ekonomi långt ifrån Barcelonas kastar man sig handlöst ut i omdiskuterade Elitettan. Kanske ändå efterlysningarna av hågade spelare i sociala medier ger resultat, och kanske finns ett hyfsat bra eget kapital som grund när sponsorer i norra Västerbotten ska lockas att ge generösare bidrag. Allt detta dessutom i hård konkurrens med Morön. Det är bara att uppriktigt, utan ironi, önska Sunnanås damer en trevlig resa utan alltför många gropar på vägen. Och – så har ju alla fotbollsintresserade runt Skellefteå ett par spännande derbymatcher att se fram emot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.