Bekräftat: Kungsbacka drar sig ur elitettan

Inlägget uppdaterat: När jag först skrev det här inlägget var det obekräftat. Men jag hade missat en text på klubbens hemsida, där beskedet gjordes officiellt.

För en stund sedan fick jag ett tips om att Kungsbacka DFF har givit upp hoppet om att spela i elitettan i år. Sedan såg jag den här tweeten:

Då saknade jag dock bekräftelse. Nu vet vi att klubben i kväll har valt att dra sig ur. På sin hemsida skriver man:

”Den största orsaken är att vi inte hittar tillräckligt många spelare som håller för elitettan samt rymmer inom ramen för vår budget. Det som har hänt de senaste tre dagarna är att vi tyvärr har tappat spelare istället för att få in fler vilket gör situationen ohållbar med tanke på att vi har seriepremiär om snart fem veckor. Därför har vi idag lämnat information till Svenska Fotbollsförbundet om att vi drar oss ur elitettan säsongen 2020.”

Därmed finns det återigen en vakant plats i näst högsta serien. Om jag har rätt är turordningen för reservplatser nu: 1) Dösjöbro IF. De har ju dock tappat hela laget till Malmö FF, vilket bör tala för att de kommer att tacka nej. Därefter är det fjolårets serietvåor i division 1 som får frågan. Om jag har räknat rätt är turordningen där: 2) Sandvikens IF, 3) Notvikens IK, 4) IFK Norrköping, 5) IK Rössö Uddevalla, 6) Telge United, 7) Eskilsminne IF. En gissning är att IFK Norrköping skulle kunna vara intresserat. Det är mer oklart om något av de andra lagen är det.

De senaste dagarna har man ju anat att Kungsbacka haft det riktigt tufft med truppbygget. De där 14 spelarna som hade lovat att skriva på verkade bara vara fyra. En lägeskoll gavs av SVT i helgen.

Det blir intressant att se hur Kungsbacka DFF går vidare från det här. Om man går vidare. För ett tag sedan läste jag i GP att man kunde ha flyttat till Göteborg. Det upplägget förstår jag väl att man nobbade. Det var illa nog att spela matcher i Varberg i fjol. Kungsbacka DFF är en elitsatsning i norra Halland, och då känns det inte rimligt att flytta den till Göteborg.

I övrigt noterar jag att Hanna Marklund varje vecka skall komma med damfotbollsspaningar på Fotbollskanalen. I sin första konstaterade hon att förbundet nog bör se över seriesystemet om det blir tre avhopp från elitettan. Nu verkar vi vara där.

 

7 tankar på “Bekräftat: Kungsbacka drar sig ur elitettan

 1. Jag vill ställa en fråga

  Hade detta kunnat ske i herrfotbollen?

  Hade SvFF låtit det gå så långt att 3 klubbar lämnar utan en kommentar eller krismöte? Karl Erik Nilsson måste avgå!
  Svenska staten, Svenska Spel måste kräva insyn på att bidrags miljarden ska fördelas jämställt.

  Pinsamt SvFF

  • Ibland tycker jag att representanter inom damfotbollen kastar ur sig just frågan om ”Hade detta kunnat ske i herrfotbollen?” lite väl lättvindigt. Men i det här fallet är den befogad.

   Förbundsledningen hade självklart inte kunnat vara så här tyst om det gällt superettan. Inte minst eftersom mediatrycket hade varit betydligt större. Förbundstopparna skulle ha tvingats ut på banan.

 2. Tror säkert att alla de klubbar som står i tur skulle vara sugna på en fribiljett till Elitettan, men vem vågar? Det finns varken pengar eller tillräcklig lagkvalité, vilket skulle leda till kostsamma efterräkningar både ekonomiskt och moraliskt. Inte kul att bli Årets Slagpåse som man plockar enkla trepoängare av. Hoppas ändå att jag har fel och att en realistisk möjlighet öppnar sig för någon av kandidaterna. Av östgötska, ”patriotiska” skäl skulle det vara trevligt att se IFK Norrköpings damer i näst finaste serien, även om det något år för tidigt.

  Jag gissar dock att Förbundet väljer att starta årets version av Elitettan med en stympad laguppsättning, hur nu än d e t t a skulle fungera.

   • Det var överraskande – och kul förstås att (eller om) de tar chansen! Sandviken har kanske lite på kistbotten, som det heter, och har kanske också säkrat upp med välvilliga sponsorer. Det dras nog en och annan lättnadens suck på EFD:s och SvFF:s kanslier. Problemet kvarstår dock: hur ska Elitettans framtid säkerställas? Det får inte bli samma tråkiga cirkus inför kommande säsonger.

    Annars fick jag en liten upprättelse efter min pinsamma förväxling av LB07 och Kungsbacka DFF förra veckan, då jag helt galet påstod att KDFF hade kastat in handduken. Det känns nästan som om man är försedd med en profetisk gåva…

  • Å andra sidan är det nu sex nykomlingar från div 1 och inga lag från allsvenskan så konkurrensen kanske inte är mördande just detta år? Gäller att slå de andra nykomlingarna bara. Nackdelen är förstås att vissa nykomlingar har hunnit förstärka truppen medan andra inte haft den möjligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.