Historiskt Wolfsburg med fantastisk svit

Alldeles nyss blev VfL Wolfsburg tyska cupmästare för tionde året i rad. Klubben har nu vunnit makalösa 50 raka cupmatcher – en riktigt stor prestation.

Dagens 2–0-seger mot Bayern München inför rekordpubliken 45 400 på Rhein Energie-stadion i Köln innebär dessutom att Wolfsburg går upp jämsides med 1.FFC Frankfurt som Tysklands största damfotbollsklubbar genom tiderna med 20 stora titlar vardera. Wolfsburg har nu vunnit Champions League två gånger, Frauen-Bundesliga sju gånger och så elva cuptitlar på de tolv senaste åren.

Att vinna en ren cupturnering tio år i rad är alltså något riktigt speciellt. Även om det blivit en vana för klubben var nog ändå årets seger lite speciell. Den här vintern har ju Wolfsburg definitivt passerats av Bayern på hemmaplan.

Det har varit en fiaskosäsong för Wolfsburg som åkte ur Champions League redan i kvalet mot Paris FC, som tappade chansen att vinna ligan under åtta tunga dagar i mars och som i sommar tappar nyckelspelaren Lena Oberdorf till just huvudkonkurrenten Bayern.

Utöver Oberdorf är det även klart att Dominique Jansen kommer att lämna. Men det går rykten om fler nyckelspelare, bland annat har det spekulerats en hel del kring Ewa Pajor.

Wolfsburg lär få kämpa för att komma upp i 21 titlar, och för att förlänga den här fantastiska cupsviten. Noterbart är att Alexandra Popp har varit med om alla de tio senaste cupsegrarna. För svensk del såg jag Rebecka Blomqvist hoppa i firandet. Jag har inte hört något om hur det gått med hennes rehab, men om den gått bra borde hon vara redo för comeback till hösten.

För Bayern var det förstås en stor missräkning att förlora cupfinalen. Inklusive den här finalen så har laget bara förlorat två tävlingsmatcher på hela säsongen. Ändå blir det bara en titel – ligan. För svensk del spelade Magdalena Eriksson hela finalen, medan Linda Sembrant blev kvar på bänken.

Nämnda Ewa Pajor var den stora stjärnan i det polska F17-landslag som vann EM-guld efter finalseger mot Sverige 2013. I år har Polen ett nytt riktigt vasst F17-landslag. Polskorna föll i och för sig med 1–0 mot Spanien i dag, men kan säkra en semifinalplats till helgen. Polsk poäng mot Portugal, och det blir semifinal. Om Portugal vinner blir det däremot portugisiskorna som går vidare.

Klart är att Frankrike, England och Spanien får spela semifinal i mästerskapet i Skåne. Sverige är alltså utslaget, även om man har en match kvar. Jag var i Lund och såg den svenska 5–1-förlusten mot England i går. Det såg rätt okej ut för svensk del i drygt en kvart. Det var jämnt spel, och vid 1–1 hade Felicia Schröder ett ribbskott.

Men sedan lyckades England bygga ett anmärkningsvärt övertag på sin högerkant. Man skapade hela tiden numerära överlägen på kanten, och det var totalt kaos i det svenska vänsterförsvaret. Kvicka Chelseayttern Lola Brown kom loss gång på gång och kunde prickskjuta in inlägg och inspel.

Det blev inte bättre för svensk del av att Arsenalforwarden Isabella Fischer dessutom fick ett övertag på de svenska mittbackarna och att målvakt Saga Andersson hade en riktigt jobbig halvlek. England gjorde fyra mål på drygt en kvart och det var redan avgjort efter 35 minuter. Tråkigt med tanke på att det var 2380 åskådare på fina Klostergårdens IP.

Jag skrev två texter till Borås Tidning från Lund, en artikel och en krönika. Ni som har prenumerationer som ingår i Bonniers +Allt kan läsa dem utan kostnad.

Under onsdagen och torsdagen har sex sjundedelar av den femte damallsvenska omgången spelats. Den match som återstår är Rosengård–Djurgården under fredagen. Hittills i omgången kan man konstatera att Hammarby och Häcken fortsätter att vinna. Om även Rosengård tar en trepoängare kommer topptrion att ha en fyrapoängslucka eftersom tidigare fyran Växjö föll mot Häcken.

Noterbart i övrigt att Linköping ännu inte har vunnit någon match, och att det tippade topplaget nu ligger på negativ kvalplats. I går var jag ju i Lund, så då såg jag inget av matcherna. Men i dag zappade jag runt lite på de fyra som spelades under eftermiddagen.

Jag såg bland annat hur Trelleborg inledde bäst mot AIK, men sedan stod för två bjudningar på några minuter. Det var nog precis vad AIK behövde. Till slut blev det hela 5–1 efter tre mål av Adelisa Grabus.

Jag såg Kristianstad göra 1–2 och 1–3 mot Kif Örebro. Jag tycker fortsatt att närkingarna har ett rätt bra spel, och borde kunna ha kapacitet att klara kontraktet. Men nu står laget på noll poäng efter fem omgångar. I de kommande fem omgångarna väntar Norrköping, Piteå, AIK, BP och Trelleborg. Kif behöver nog vinna minst två av dem för att inte halka för långt efter.

Från det jag såg från Vittsjö tyckte jag att Linköping kändes som det klart bättre laget i den första halvleken, dock utan att komma till speciellt många målchanser. Dessutom stod Cajsa Andersson för en megatavla vilket gjorde att det var 1–1 i paus. Jag missade första tio minuterna i den andra halvleken. Men där gjorde Vittsjö två mål, och efter det tyckte jag att hemmalaget hade närmast total kontroll varje gång jag zappade in på den matchen.

Resultatet 3–1 till Vittsjö innebär att hemmalaget hakar på i medaljstriden. För LFC däremot ser det riktigt mörkt ut. Man har i och för sig haft ett tufft spelschema i upptakten på serien. Men bara två poäng och fyra gjorda mål måste ju vara en jättestor missräkning.

Slutligen blev det mållöst mellan BP och Piteå. Det var den match jag kollade minst på. Men känslan från matchens slutminuter var att det trots allt var en rätt böljande matchbild, och att det väl borde ha blivit minst något mål i matchen.

Det oavgjorda resultatet innebär att båda lagen står på fem poäng efter fem matcher. Gissningsvis är BP nöjt med det utfallet. För cupmästarinnorna från Norrbotten måste det väl däremot vara en missräkning att redan ha halkat ganska långt efter lagen i guld- och medaljstrid.

2 tankar på “Historiskt Wolfsburg med fantastisk svit

  1. Till matchen i Lund, lite märkligt att sittplatserna på huvudläktaren var slutsålda fastän läktaren bara var halvfull.

    • Jag satt på den läktaren när jag såg Spanien – Polen och en stor andel av platserna var reserverade för sponsorer och andra viktiga personer (typ ledare från andra lag). Verkar ha varit ett krav från UEFA.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.