Champions Leaguefinal och avskedsmatch för Lindahl

Vi står inför en riktigt häftig damfotbollslördag. Med tungviktsmötet Barca–Lyon, tungviktsmötet Häcken–Hammarby – och med Hedvig Lindahl:s avskedsmatch.

Om vi börjar med Lindahl. Det går att skriva en roman om henne. Men kortfattat så är det Sveriges bästa målvakt genom tiderna bredvid Elisabeth Leidinge som nu avslutar karriären.

I början av elitkarriären var Lindahl lite svajig, men potentialen fanns där. Hon jobbade hårt på att slipa bort kantigheterna, och under 2010-talets andra halva höll hon högsta världsklass. Hon har varit en högst bidragande faktor till att Sverige nått minst semifinal i fem av de sex stora mästerskap som spelats sedan 2016.

Inte minst minns man massor av räddade straffar. Mitt starkaste minne är den läckra räddningen i VM-åttondelsfinalen mot Kanada i Paris 2019. Hur Lindahl låg raklång och inte bara stoppade Janine Beckie:s skott, utan också räddade ett svenskt lag som var i gungning.

Men Lindahl är så mycket mer än bara en duktig målvakt. Hon är en personlighet. Hon har åsikter, och är inte rädd för att göra sig hörd. Jag håller inte alltid med henne. Men jag älskar att se och höra hennes mod och engagemang i debatterna.

Debattören och personligheten Hedvig Lindahl kommer vi garanterat att få se en hel del av även i framtiden. Det är bara fotbollskarriären som avslutas under lördag med hemmamatch för Eskilstuna United mot suveräna serieledaren Alingsås IF Fotboll.

Det känns skönt på många sätt att hon får den här avslutningsmatchen, att hon gjort de här månaderna i elitettan. För det blev ju ett rätt snöpligt slut i Djurgården. Nu kan vi tacka av henne på ett naturligt sätt. Så tack Hedvig för alla högtidsstunder på fotbollsplanen.

I elitettan spelas det intressanta matcher redan i kväll. Framför allt blir det spännande att se om det blir något publikengagemang kring derbyt i Uppsala mellan IK Uppsala och Gusk.

I damallsvenskan innehåller helgens omgång två heta prestigemöten. De lag som möttes i semifinalerna i svenska cupen möts nu i serien. Och på förhand känns det som att det kan bli andra vinnare nu än det blev i cupen. För Hammarby känns i nuläget som knapp favorit mot Häcken, och Rosengård är klar favorit hemma mot Piteå. Samtidigt vet man att Rosengård kommer att tappa poäng någon gång. Och Piteå är inget lag man bara kör över.

Klockan 18.00 på lördagskvällen är det avspark för årets match i europeisk damfotboll – finalen i Champions League. I år är det på alla sätt en giganternas kamp.

Tillsammans har Lyon och Barcelona vunnit alla de åtta senaste upplagorna av turneringen. Nu drabbar Europas två damfotbollssuveräner samman på San Mames i Bilbao.

Det är tredje gången de möts i finalen. De två tidigare har Lyon vunnit. Den franska storklubben har 5–0 i inbördes möten – och är ju över tid är bäst i Europa med totalt åtta titlar. Men jag tror att Barca kan bryta sviten, och håller den katalanska storklubben som favorit med 60–40. Barca gör sin femte final på sex år och kan ta sin tredje titel.

Vi har ju förstås svenskintresse i form av Fridolina Rolfö. I fjol avgjorde hon finalen. Vilken roll får hon i år? Att hon startar kan vi vara rätt säkra på. Det är lite roligt att gissa startelvor i sådana här stora matcher. Så här tror jag att finalelvorna kommer att vara formerade:

FC Barcelona (4–3–3): Cata CollLucy Bronze, Irene Paredes, Mapi Leon, Ona BattleAitana Bonmati, Keira Walsh, Patri GuijarroCaroline Graham Hansen, Salma Paralluelo, Fridolina Rolfö.

Olympique Lyonnais (4–3–3): Cristiane EndlerEllie Carpenter, Vanessa Gilles, Wendie Renard, Salma BachaLindsey Horan, Damaris Egurrola, Danielle van de DonkKadidatou Diani, Melchie Dumornay, Delphine Cascarino.

Barcas elva känns lättare att förutspå än Lyons. Men jag går på att det franska mästarlaget startar som man gjorde i ligafinalen mot PSG förra veckan. I Barca har Ingrid Engen spelat mittback bredvid Paredes under våren. Men det låter som att Mapi Leon skall vara redo för comeback efter den skada hon drog på sig i december, och som gjort att hon missat hela vårsäsongen. Så utgångstipset är att Mapi startar i finalen.

Tittar man på elvorna så har Barca det klart spelskickligare laget. Men om jag hade varit Jonatan Giráldez hade jag inte gillat om mitt lag dragit på sig fasta situationer på egen planhalva. För Lyon har en otrolig styrka i luftrummet. Mittbackarna Gilles och Renard är kanske båda topp fem i världen bland bästa nickare. Även Horan är sylvass i luftrummet. Och på bänken sitter Ada Hegerberg.

2 tankar på “Champions Leaguefinal och avskedsmatch för Lindahl

  1. Jag tycker du kan utelämna ”… bredvid Elisabeth Leidinge.” Hedvig Lindahl är den bästa svenska målvakten. Okej, Leidinge fick ett EM-guld men det var en helt annan tid och en (betydligt sämre) konkurrens. Lindahl har totalt sett klart större meriter. Hedvig Lindahl har också varit en bra ambassadör för målvaktsrollen och säkerligen inspirerat många av de yngre målvakter som kommer fram nu.

  2. Är lite tjatig om italienska ligan, men det var en stark svenskkväll i Cupfinalen mellan Roma-Fiorentina igår. Janogy gjorde 2 mål och Hammarlund 1 mål och en assist för Fiorentina i matchen som Roma vann på straffar, 3-3 efter extratid. Korkat nog tog Fiorentinas tränare ut den Janogy när Fiorentina ledde med 3-2, vilket bet dem i röven sedan när Roma gjorde 3-3 i den 89e minuten. Noterbart också att Karin Lundin kom in för Fiorentina under förängningen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.