Rosengård fortsätter att imponera – passa på att njut av Seger

I helgen vann Växjö borta mot mästarna Hammarby med 2–1. I dag vann Rosengård mot Växjö med 7–0. Det säger mycket om den damallsvenska våren 2024.

Häcken och Hammarby var som bekant stora förhandsfavoriter inför seriestart. Men inget av lagen har motsvarat förväntningarna. De har gjort okej vårsäsonger utan att imponera. Problemet för fjolårets båda topplag är att FC Rosengård har överträffat alla tips och förväntningar.

Efter tio omgångar har man maximala 30 poäng och målskillnaden 38–2. Det är verkligen otroligt bra. I dag hade jag för första gången på ett tag både tid och möjlighet att koncentrerat sitta och kolla på en damallsvensk omgång.

Det fanns tre matcher att välja mellan. Jag började med att ha huvudfokus på Växjö–Rosengård och bottenmötet Örebro–Trelleborg som andramatch. Det upplägget körde jag i 60 minuter. Men i princip kunde jag ha släppt matchen i Växjö efter de första 20.

Rosengård var nämligen totalt överlägset. Totalt.

Under långa perioder de senaste åren har Rosengård spelat en långsam och rätt trött possession-fotboll. Stillstående spelare har trampat på bollen, eller passat den i sidled. Det känns som att man kört kombinationer för kombinationernas skull, inte för att skapa målchanser.

Det kan vara värt att påminna sig om det när man ser dagens Rosengård. För då förstår man vilket fint jobb tränare Joel Kjetselberg har gjort med laget. Den här våren har Malmölaget på alla sätt spelat en mästerlig fotboll.

Glöm alibilöpningar och sidledspass. Nu spelar Rosengård ett härligt framåtlutat anfallsspel som syftar till att gå mot mål. Det är imponerande hur bra man är på att gång på gång spela loss rättvända spelare som kommer med fart.

Mot Växjö hade Rosengård sex 100-procentiga målchanser redan första 20 minuterna. På dem gjorde man tre mål. I paus var det 4–0-ledning – ändå var Olivia Holdt inte nöjd när hon intervjuades i tv. Trots att man hade spelat guldfotboll gick det ju att göra ännu bättre.

Rosengård vann med 7–0. Tre av målen kom efter att nämnda Holdt vunnit bollen högt upp i planen.

Det har bara gått tio omgångar, och mycket kan ännu hända i årets damallsvenska. Men just nu ser det ut som att Rosengård kommer att defilera mot guld. Fortsätter man att prestera den fotboll man gjort under våren finns det absolut inget som kan stoppa Malmölaget.

Som nämnts har alltså Rosengård gjort 38 mål på tio omgångar. Förhandsfavoriterna Häcken och Hammarby har tillsammans gjort 32 mål på 18 matcher. Det säger rätt mycket om hur överlägset FCR varit den här våren.

I fjol tog Bajen guld på 19 tappade poäng. Det mesta talar för att vinnaren kommer att tappa betydligt färre i år. Det innebär ju i sin tur att Häcken och Hammarby inte har råd att ge bort så många fler poäng om de tänker att vinna titeln.

I dag var det så bekvämt för Rosengård att man lugnt kunde vila Caroline Seger i paus och Momoko Tanikawa i 58:e minuten. Just Seger meddelade ju i förra veckan att hon gör sin sista säsong. Det var ju knappast oväntat både med tanke på att hon tackat för sig i landslaget och på hur skadeförföljd hon varit sedan OS-silvret i Japan.

Jag kollade in Seger lite extra under den halvlek hon spelade i dag. Och jag såg inga ålderskrämpor. Tvärtom såg det ut som att Seger har riktigt roligt när hon spelar fotboll nu. Det är ju egentligen inte så konstigt. Hon spelar dels i ett otroligt väl fungerande lag, dels ihop med makalösa supertalangen Tanikawa.

Vi får passa på att njuta av Segers bollbehandling, placeringsförmåga och passningsspel under de 16 omgångar som återstår av damallsvenskan 2024.

Det var alltså en njutning att kolla in Rosengård. Växjö däremot trampade mest vatten. Man hade stundtals en del av bollinnehavet, men var oftast inte nära att komma till något farligt. Totalt sett har ändå Växjö gjort en bra säsongsupptakt. Man har tagit 13 poäng och kommer sannolikt ligga på övre halvan efter tio matcher.

De två andra matcherna som spelades i dag höll otroligt mycket lägre kvalitet än den i Växjö. Med en kvart kvar ledde Kif Örebro mot Trelleborg och BP mot AIK. I det läget var Örebro uppe på kvalplats.

Men både Trelleborg och AIK lyckades kvittera. För TFF var det kanske ändå ett av de sista tågen som gick. Man är fortsatt utan seger, och i de kommande sex omgångarna ställs man två gånger vardera mot Hammarby, Häcken och Rosengård. Där är inte mycket som talar för att det blir några poäng på de matcherna. Redan nu är det fem poäng till kvalplats. Det avståndet lär ha vuxit till augusti där mer ”beskedligt” motstånd väntar.

Totalt sett tyckte jag att Örebro var det bättre laget. Trelleborg var länge väldigt uddlöst. Men när man som Kif bara har en uddamålsledning in i slutminuterna lever man farligt. Och TFF gjorde ett par byten, fick till en press – och den där kvitteringen.

Det lilla jag såg av Stockholmsderbyt verkade det som att AIK hade mest boll, men att BP var vassare och rakare i sitt anfallsspel. Sett till resultatutvecklingen, och matchens avslutning var BP det lag som låg närmast segern. Men AIK borde ha fått en straff i den första halvleken, och känslan är väl att Solnalaget håller på att växa in i serien.

Känslan är också att AIK är ett snäpp bättre än både Trelleborg och Örebro och således bör kunna undvika direktnedflyttning. Just nu känns det däremot inte som att man är bra nog för att passera ytterligare något lag.

8 tankar på “Rosengård fortsätter att imponera – passa på att njut av Seger

  1. Ikväll kollade jag in KIF Örebro mot Trelleborg.

    I 70 minuter spelade Trelleborg ett spel som knappast ens hade räckt till en bra placering i Elitettan. Man var, förvånande nog, spelförande men med bollen skapades ingenting. Istället fick man ett antal lägen när man vann boll från KIF Örebro. Men varje gång en mittfältare i TFF fick bollen på offensiv planhalva stannade denne upp spelet, höll i bollen och sedan en passning tillbaka till backlinjen där man började om från början igen. Läste sedan att detta var matchplanen enligt tränaren, vilket känns rätt konstigt för ett lag som måste visa desperation och vilja att inte åka rakt ner i Elitettan igen.

    KIF Örebro, å sin sida, gick lite rakare på mål och var det bättre laget i 70 minuter. Majoriteten av attackerna i första halvlek slutade märkligt nog med tidiga skott utifrån – samtliga utanför straffområdet – som inte orsakade några bekymmer för Somea Polozen. Molly Johansson hade fyra sådana avslut i första halvlek – bra för statistiken, men i praktiken helt ofarligt. Man undrar om det faktum att laget satte två långskott i förra matchen låg bakom skottvilligheten. Varje gång Johansson valde att slå ett inlägg blev det genast farligare. I andra halvlek skippades långskotten och Örebro hade två bra lägen inne i straffområdet innan man gjorde ett logiskt ledningsmål på hörna.

    Trelleborgs mirakel var sista 20 plus stopptid där man spelade mer som i Elitettan 2023. Det var ett rakare spel, fler offensiva löpningar och en inbytt Moa Karlsson som KIF Örebro hade stora problem att fånga in. Karlsson lyckades kvittera och på övertid nickade TFF också in ett segermål på hörna som ser helt korrekt ut, men domaren blåser av och visar tecken för att det är en fasthållning. Nu vill jag se det igen, men där och då såg det ut som ett större misstag än det så kallade misstaget när Hammarbys kvittering mot FC Rosengård inte godkändes. Dock är inte Trelleborg Hammarby och därför kommer sannolikt ingen utanför Trelleborg att bry sig om detta.

    KIF Örebro måste bli bättre på att värdera situationerna för att komma till fler riktigt farliga lägen. Ibland är ett skott långt utifrån ett bra alternativ, men 12-6 i skott mot Trelleborg betyder inte så mycket när 8 av skotten är plockpotatis. För Trelleborg måste man ta med sig sista 20 då man hittar tillbaka till ett vägvinnande spel och är nära att få med sig alla tre poängen. Fast ett bättre lag än KIF Örebro hade förmodligen avgjort matchen tidigt en dag som denna med tanke på ytorna som bjöds.

  2. AIK var riktigt svaga de två första omgångarna i serien men sedan dess har man faktiskt spelat rätt så bra och borde fått mer sig betydligt fler poäng vilket gör det riktigt frustrerande att följa laget.

    Man har vissa svagheter vilket ger en lägstanivå i matcher som gör att man tappar poäng så det är inte bara otur. Båda vänsterfotade backarna Jaatinen och Schampi har stått för massa målgivande misstag och håller inte i serien, båda är nu på läktaren sedan ett tag och lär stanna där resten av säsongen. Tyvärr riktigt dåliga värvningar. Men även målen man släppte in idag och mot Djurgården är försvarsmissar som inte ska få hända.

    Övriga nyförvärv är inte heller lyckade hittills, Villemo Dahlqvist och speciellt Beata Olsson såg intressanta ut på försäsongen men inte fått ut speciellt mycket i serien och Olsson är nu dessutom skadad. Saving har väl varit hyfsat men helt klart hade iallafall jag förväntat mig mer. Reidy också hon helt ok, men är mest breddspelare. Nina Jacobsson göra vissa saker väldigt bra och andra saker väldigt dåligt, ser ändå en positiv trend och mål idag så kanske fart på utvecklingen nu.

    Bästa spelare sammantaget är nog mittbacksparet Nordin, Fischerova men även Sjöström, Grabus och Lindstedt har varit väldigt bra. Man hade kunnat önska fler mål från Grabus men hon gör ett väldigt bra jobb som target och i presspelet.

    Jag har en förhoppning om att det snart kommer börja lossna och man får med sig lite 3 poängare, men det har blivit mycket poäng upp nu mot vissa lag jag hoppades man skulle vara före när säsongen är slut. Får se vad det kommer in för spelare i sommar, men det är en väldigt stor trupp redan så gäller att man balanserar det bra. Vill inte se fler historier som Juul-Hansen saken.

    • Jag gillar att läsa dina inlägg och jag gillar att lyssna på dig också, om du är den jag tror du är 🙂

      Tycker dock att säga att AIK spelar rätt så bra är lite av en överdrift. Ta matchen igår, kändes det inte som att AIK hade en ganska vag matchplan för offensiven. Flera spelare hade ofta 3-4 tillslag på bollen och ibland kändes det som att de inte visste vad de skulle göra av den och sällan blev det någon slutprodukt.

      Tycker man kan vara ganska kritisk till sportchefens arbete under vintern. Truppen är otroligt bred, men med väldigt lite spets. Jag orkar inte leta i alla AIK-start11or, men kollar man de 3 senaste matcherna har det i snitt bara varit ett (1) nyförvärv i start11an. Det vill säga, de värvningar som gjort har inte platsat i den 11a som tog AIK upp i damallsvenskan. Tar man det i beaktning samtidigt om AIK satsar mer än någonsin på sitt damlag är det något man kan vara väldigt kritisk till (?). Nu gissar jag, men jag är övertygad om att AIK satsar mer pengar än BP, Piteå, Vittsjö, Trelleborg, KIF Örebro. Jag säger inte han borde få sparken, men man måste kunna hålla två tankar i huvudet.

      Eller är det tränaren som inte tycker nyförvärven duger, hur är då relationen mellan tränaren och sportchefen när nyförvärven sitter på läktaren/bänken.

      Tycker även man kan konstatera att ingen av målvakterna i AIK levt upp till den nivå som krävs för att komma på övre halvan i serien.

      Tror AIK måste göra om rejält i truppen som är otroligt stor, 27 spelare om jag räknade rätt. 6-7 spelare ut/lånas ut och 3 nya som går rakt in i 11an.

      Hoppas du orkar svara, hade varit trevligt att forstätta tråden.

      • Tyckte ändå spelet var tillräckligt bra för att vinna matchen ganska klart igår och samma mot både Norrköping och Linköping. Sedan kan jag inte bedöma själva spelidén men man vinner de rätta bollarna, för matchen och motståndarna kommer till få chanser.

        Ja nyförvärven inför i år har inte varit lyckade, men samtidigt tycker jag de såg spännande ut. Umeå och Jitex var väl de två lag som spelade bäst fotboll i Elitettan förra året så att ta in deras bästa unga spelare tyckte jag ändå var vettigt. Men hittills har det inte fallit väl ut och med tanke på att Umeå går bra i år så kanske man tagit fel spelare. Beata förstår jag faktiskt inte vad som har hänt, för det ska vara en riktigt bra spelare som säkert har bra lön. Hon var bra tills serien startade men har varit bedrövlig sedan dess, måste vara något som hänt.

        Jag tror ändå tanken med en bred trupp är bra, dels sprider man lite riskerna när man ändå har så många spelare som inte varit på nivån innan. Och jag tror på att satsa på hungriga spelare, det rimmar väl med den träningsfilosofi man har också. Men ja det är ett misslyckande att ”bästa startelvan” är med 10 från ifjol och Saving. Herish fick i hop truppen bra inför förra säsongen men det är väl det fönstret han lyckades med. Sommarfönstret 2022 var det bara Olivia Lindstedt som var en bra värvning men hon bidrog inte speciellt under den hösten heller. Sommaren 2023 tog han in 4 spelare, där 2 var riktigt märkliga värvningar som inte alls höll nivån, Jaatinen som hittills inte varit någon hit och sedan Fischerova som är bevisad ren kvalitet (men där handlade det nog mest om att förmå henne välja AIK)

        Backmark är ändå skadefri förstavalet i U23 framför två andra första målvakter i Damallsvenskan och Persbeck var väl rätt ok också så tror inte det är problemet. Framförallt tycker jag problemet är hos ytterbackarna även om vönsterkanten blivit mycket bättre sedan Annika Svensson kommit in (även om hon går bort sig ibland när hon stötbryter). Sedan blir det ibland för stort avstånd mellan mittfält och försvar.

        • Ska erkänna att just de två matcherna är de jag har sämst koll på tyvärr.

          Vi tycker kanske lite olika, eller har olika kravställan. Håller med om att vissa såg spännande ut, Beata (tror det blir bra på sikt), Dahlqvist, Saving, Nina.

          Håller med om att Backmark också är spännande, men nu pratar vi om hennes prestationer 2024 i AIK och det har inte varit en maxprestation från hennes sida. AIK har inte råd att kasta in bollar som 0-1 igår mot BP.

          Personligen skulle jag helst se att AIK värvar spelare som man tror på långsiktigt. I just AIK:s fall handlar det då om spelare som kan vara med på resan till topp-3 i tabellen och kval till CL, eftersom det är den långsiktiga målsättningen. Undrar hur många i dagens trupp är med om AIK slutar trea 2027?

          • Långsiktigt tycker jag det finns väldigt intressanta spelare. Ser inget hinder för att Svensson, Selin, Frigren och Maja Johansson ska vara toppspelare i DA om 2-3 år. Sedan får man se om de lite äldre spelarna också kan utveckla sig.

            Angående målvakten så tror jag Backmark är tillräckligt bra för att vara förstemålvakt i serien redan nu. Men givetvis finns det bättre målvakter och någonstans måste man ha spets. Returen till 1-0 är givetvis katastrof men förhoppningsvis spelar hon upp sig.

  3. Fyller på redaktör Rydéns FCR-hyllning med hela lagets inställning till hårt arbete. Förra säsongen var det inte många löpmeter från framför allt anfallare. Tappad boll = häng med huvudet och jogging tillbaka.

    Nu tappad boll = full fart hemåt. För att hjälpa laget.

    Har nämnt det tidigare; Schough och Öhling har varit enormt bra och nyttiga på sina kanter. Fy f-n vad de löper.

    Fjolårets långa skadelista är i princip nollad. Givetvis är det roligare att springa om man inte har ont och har god fysik.

    Gårdagens bänk (Persson, Jansson, Larsson, Mukasa, Andersson, Öhling) platsar dessutom i en startelva i de flesta klubbar.

    Bara två till OS: Ayinde och Tanikawa. Ingen lär heller vara särskilt het på spelarmarknaden när sommarfönstret öppnar. Minst 15 har kontrakt t o m 2025.

    Med det sagt ser det helt plötsligt vääääldigt ljust ut för Rosengård.

  4. Tänk att FC Rosengård så sent som i mars spelade 4-4 mot Linköping i Svenska Cupens gruppspel. Sedan förlorade man semifinalen mot Piteå med 2-3 några veckor senare. Med all otrolig offensiv glömmer man bort att defensiven var ett litet frågetecken inför säsongen, något som nu blivit ett stort utropstecken.

    När ett lag presterar så här bra är det, utöver skador på nyckelspelare, egentligen bara värvningar som kan hota. På den fronten florerar det rykten om att Sofie Bredgaard finns på Fiorentinas radar (och då möjligt Champions League-spel i höst). Med ett utgående kontrakt är det sista chansen för FCR att få en liten slant för henne. Även Oliva Holdt har kontrakt säsongen ut och är i den ålder då det borde finnas intresse från större ligor. Ria Öling fyller 30 till hösten, men sitter på ett utgående kontrakt. Vill hon prova lyckan utanför Sverige eller blir det ett nytt kontrakt med Rosengård?

    Efter mycket snack i början av säsongen om att Bayern München säkert vill ha tillbaka Momoko Tanikawa redan till sommaren, har det varit tyst. Tanikawa själv har sagt att hon räknar med att stanna hela säsongen, men det hade nog varit skönt för fansen att få en bekräftelse från Bayern också. Hon är inte garanterad en startplats i Bayern, men det är helt klart en spelare som gör laget bättre redan nu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.