Tyskland–Island 3–0

Tyskland ställde upp med fyra kantspelare som ingen var äldre än 20 år. Och laget visade att det utan tvekan är värda de guldtips som jag och fler med mig har givit dem.

Det var 31–3 i avslut totalt, och 12–1 i avslut mot mål. Och då tror jag ändå att Island är klart bättre än det Finland som Sverige mötte i går.

Skyttedrottningen Celia Okoyino da Mbabi gjorde de två sista målen, vilket tar henne upp på 19 totalt i EM-turneringen. Det är fler än någon annan någonsin tidigare har gjort. Och det kan nog bli fler.
Hennes mål var två måltjuvsmål. Det var det första som var det mest minnesvärda. Dzsenifer Marozsan slog en läcker genomskärare ut på högerkanten. Lena Lotzen tog över showen, och gjorde det urläckert. Hon lade över bollen på vänsterfoten och placerade läckert in den vid bortre stolpen.

För Island lever hoppet om kvartsfinal. Det räcker sannolikt med seger mot Holland på onsdag. Nu ser ju jag holländskorna som stora favoriter i den matchen. Men Holland har gått hårt på sina elva startspelare, och är kanske mer slitna än isländskorna.

Trots att Tyskland var ett par klasser bättre än Island måste jag framföra beundran för Islands insats. De saknade skadade nyckelspelarna Thora Helgadottir och Sif Atladottir. Och de bytte ut Sara Björk Gunnarsdottir efter 60 minuter – det måste väl också ha varit skaderelaterat? Ändå föll man med flaggan i topp.

Gudbjörg Gunnarsdottir

Gudbjörg Gunnarsdottir

Framför allt kommer man att minnas Gudbjörg Gunnarsdottir:s makalösa enhandsräddning från den första halvleken. Okoyino da Mbabi hade redan börjat jubla när Gunnarsdottir sträckte ut hela sin lekamen.

Slutligen kanske någon undrar vilka ungdomar det var Tyskland hade på sina kanter. Det var:
* Högerback: Leonie Maier, född 29 september 1992 – 20 år.
* Vänsterback: Jennifer Cramer, född 24 februari 1993 – 20 år.
* Höger yttermittfältare: Lena Lotzen, född 11 september 1993 – 19 år.
* Vänster yttermittfältare: Melanie Leupolz, född 14 april 1994 – 19 år.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.