Inget Champions League för Linköping

Tyresö lägger alltså ner sitt damallsvenska lag. Följden blir dels att den damallsvenska tabellen skrivs om, och numera ser ut så här. Dels att Sverige bara får ett lag i höstens Champions League.

För tolkar jag paragrafen 2.07 i Uefas regler rätt så är fallet solklart. Länder med två deltagande lag får inte ersätta något av dem med serietrean. Alltså kommer inte Linköpings FC att få spela i Champions League, som det tidigare har sagts.

Jag slänger in en liten brasklapp eftersom det är reglerna för 2013/14 som länkats ovan. Och på Uefas sida ligger inte reglerna för 2014/15 uppe. Men som sagt, Linköping skall inte räkna med spel i Champions League.

LFC är även de stora förlorarna i omskrivningen av den damallsvenska tabellen, då de faller från andra till sjätte plats, och plötsligt är ytterligare tre poäng bakom Rosengård. Gissningsvis hörs en och annan svordom över Tyresö från Östergötland i kväll. Tränare Martin Sjögren säger exempelvis så här till TT:

”Det som Tyresö har gjort är direkt oseriöst, det borde vara snudd på kriminellt det de har gjort. Men det får väl andra utreda.”

Personligen tror jag att jag är först med en rubrik om att LFC inte får spela i Champions League. Men jag ska ärligt säga att jag inte var den som tog fram nyheten – det var damfotboll.coms Thorsten Frennstedt.

Men tyvärr fortsätter damfotboll.com att dribbla bort bra nyheter. I stället för att dra en rubrik på uppgiften att Sverige bara får ett lag i Champions League i höst så valde Frennstedt att skriva sitt ”scoop” i en artikelkommentar till en artikel med den idag högst olyckliga rubriken ”Tyresö fixar förlängning”.

Men någon förlängning blir det alltså inte för Tyresö – i varje fall inte på planen. Rent sportsligt är det här trots allt det bästa möjliga. För det innebär att Tyresö slutar på tolfte plats, och bara drar med sig ett annat lag ur allsvenskan. Alltså hamnade plötsligt AIK och Vittsjö på tämligen fast mark i tabellen. Och det känns skönt. Det hade känts väldigt fel om Tyresö plus två andra lag hade åkt ut.

Man väntar nu spänt på när sanningarna kring klubbens ras kommer till ytan. Men förr eller senare lär vi få veta. Och storyn om klubben som tvingas lägga ner två veckor efter att man var nära att koras till Europas bästa lag – kanske världens bästa är så bra att det nog både kan komma att skrivas romaner och göras filmer om den.

För det här är givetvis en mäktig skandal – sannolikt tidernas största inom svensk fotboll. För såvitt jag kan få fram är väl det här första gången någonsin som en klubb drar sig ur vår högsta fotbollsserie mitt i säsongen – i varje fall när vi bara haft en allsvenska. Rätta mig gärna om jag har fel.

Det är förstås tråkigt för spelarna som hamnar i en jobbig sits. Med tanke på hur dålig ekonomi de flesta damallsvenska klubbarna har så lär det inte finnas speciellt stort löneutrymme för välbetalda Tyresöstjärnor i konkurrentklubbarna. Enligt obekräftade uppgifter hade exempelvis Caroline Seger utan framgång försökt få kontrakt hos ett antal svenska klubbar innan hon idag skrev på för franska PSG – och således blir klubbkompis med Kosovare Asllani.

Jag förstår om Seger ville spela kvar i Sverige. Men för landslagets skull tycker jag att det är en klockrent att hon hamnar i en av Europas mest hårdsatsande klubbar. Där kommer hon träna och matcha i bästa möjliga miljö.

Slutligen så har det spelats en damallsvensk match idag. Jag skrev ju tidigare i våras att Jitex inte kommer att rasa ihop. Idag gjorde Mölndalslaget det. I derbyt mot GFC blev det hela 8–0 efter att Sara Lindén blivit tremålsskytt.

2 tankar på “Inget Champions League för Linköping

  1. Vad gäller poängtappet har även jag som LFC-supporter svårt att bli förbannad då det blivit oerhört orättvist gentemot de lag som ställdes mot det bättre Tyresö tidigare under säsongen och tappade poäng. Med det sagt så är det uselt av Tyresö att inte göra detta innan matchen på Linköping Arena, tänk om LFC hade dragit på sig en ny skada t ex, eller för den delen innan säsongen drog igång och ‘alla’ redan visste att det inte skulle hålla hela vägen.

    Däremot är det fruktansvärt orättvist om LFC inte får den plats i CL de enligt mig gjort sig förtjänta av särskilt då de ju blev blåsta av Tyresö två säsonger i rad då den klubben levde över sina tillgångar (jag är nämligen övertygad om att det var kraftigt över budget långt före luftskottet sprängdes).

    Anledningen till att detta ändå är den bästa lösningen är att det garanterat skulle bli mycket ‘tjafs’ om säg LFC skulle vinna före Rosengård med 3 poäng eller mindre och deras poängtapp mot det bättre Tyresö skulle blivit avgörande. Nu blir det ändå det bästa laget som slutligen vinner guldet oavsett vilket det blir.

  2. Utan att ha total koll på svensk fotbollshistoria, så har nog motsvarande ”uttåg” endast skett i herrfotbollens då högsta serie, Svenska serien, säsongen 1911-12. Vikingarnas FK och IFK Eskilstuna drog sig då ur pågående seriespel efter att endast ha spelat en match vardera.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.