Rubensson, Samuelsson, Asllani och Hjelmseth

Det blev alltså Elin Rubensson och Jessica Samuelsson som fick de två sista platserna i OS-kvaltruppen. På något sätt känns ju det ganska logiskt, även om jag kanske tycker att mittfältet var den lagdel där behovet av tillskott var störst.

På mitten har vi bara fem spelare och av dem är Caroline Seger småskadad och Petra Andersson helt oprövad på landslagsnivå. Men Pia Sundhage har väl kanske planerat för att flytta ner Olivia Schough eller upp någon av mittbackarna om det skulle bli kris på mitten.

Och som väntat hamnade alltså Kosovare Asllani utanför truppen. Det kan man ju ha olika uppfattningar om, men det är Sundhage som är förbundskapten och hon har naturligtvis friheten att ta ut de spelare hon tycker passar bäst.
På samma sätt har vi som följer landslaget friheten att spekulera och fundera kring varför vissa uttagningar ser ut som de gör.

Och det tänkte jag göra nu. Sundhage säger att uttagningen är gjord av sportsliga skäl. Det spelar säkert in, men jag känner att petningen nog även har påverkats av att Sundhage och Asllani knappast är bästa kompisar.

Även om de sa att de hade pratat ut under hösten 2014 känns det som att det har varit spänt mellan dem ända sedan augusti 2014 då Asllani till TT sa så här efter att ha varit bänkad i första halvlek mot Polen:

”Hade jag hetat något annat och skrattat och dansat så kanske jag spelar.”

Och:

”Det är något personligt problem hon har med mig. Jag tycker jag visar att det inte är fotbollsrelaterat. Det är mellan oss, det har varit ett tag. Sen får man se hur kul man tycker att det är att komma hit och spela.”

Om Sundhage verkligen hade varit intresserad av att ha med Asllani i truppen skulle det inte ha varit något problem – trots klubbyte. Det där kravet på speltid i klubblaget som Sundhage ibland lyfter fram har bara gällt vissa spelare. Det gäller Asllani och det gällde Antonia Göransson under 2014.
Däremot gällde det inte i samma utsträckning för Olivia Schough. Hon var uttagen i alla landslagstrupper utom en under våren 2014, det trots att hon hade skadebekymmer och bara spelade 190 minuter för klubblaget Bayern München den våren. Och den trupp hon var petad från blev hon till slut ändå kallat till som reserv.

Jaja. Dags att släppa det ämnet för nu. Men det finns en risk att man får återkomma, för Sundhage/Asllani kan bli en följetong så länge Sundhage sitter kvar som svensk förbundskapten.

Apropå landslaget lottas OS-turneringarna i fotboll den 14 april. Hoppas det står Sverige på två av lotterna.

Det svenska hoppet inför OS-kvalet blev lite större när det i dag stod klart att Norge lämnar förstemålvakten Ingrid Hjelmseth hemma. Först sas det att hon inte var frisk från sin skada, men själv säger Stabaekmålvakten att hon tränat för fullt sedan förra veckan – och att hon inte tackat nej till OS-kvalet. Hon har alltså petats. Vilket som kommer Norge till spel med tre väldigt orutinerade målvakter i kvalet. 19-åriga Cecilie Fiskerstrand lär bli valet i Hjelmseths frånvaro.

Olivia Schough är redan nämnd i det här inlägget. Hon visade god målform när hon gjorde andra och tredje målet när Eskilstuna vann med 4–0 mot Örebro i går. Örebro fick en riktig mardrömsstart när målvakten Carola Söberg totalt missbedömde en inläggsfrispark från Glodis Viggosdottir i matchupptakten. Eskilstuna möter Umeå i kvartsfinalen.

I kväll har AIK blivit sjätte laget att ta sig till kvartsfinal efter 4–0-seger mot Bollstanäs. Loreta Kullashi gjorde tre av målen. AIK spelar hemma mot Piteå i sin kvartsfinal.

De sista två kvartarna spelas mellan Vittsjö och segraren i matchen Rosengård–Kristianstad samt mellan segraren i matchen IFK Örby–Mallbacken och Linköping.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.