WSL flyttar – och stark brasiliansk trupp

Gårdagens stora internationella damfotbollsnyhet var att engelska WSL lägger om säsongen redan till nästa år.

Man skall börja spela höst/vår, vilket gör att nästa vårsäsong blir ett slags träningsserie.

På sociala medier har jag nästan bara positiva kommentarer från spelare och klubbar kring beslutet. Fast personligen undrar jag om det verkligen är så smart av ligaledningen.

Den stora fördelen med att spela höst/vår är naturligtvis att de lag som eventuellt går vidare till kvartsfinalerna i Champions League är inne i säsong när turneringen avgörs. Det finns även fördelar kring landslaget och kring synkning med säsongen för övrig engelsk damfotboll.

Ändå tycker jag att nackdelarna överväger. En är att matcherna kommer att spelas på mycket sämre underlag, vilket kommer att sänka kvaliteten på spelet. Den största nackdelen är ändå konkurrensen.

Med rätt marknadsföring ligger WSL klockrent under sommaren. Då ligger herrfotbollen nere, vilket gör att konkurrensen om publik och mediautrymme inte är lika mördande som under vintern.
Det finns ju en anledning till varför exempelvis WNBA – basketdamernas proffsliga i USA – spelas på sommaren, och inte parallellt med herrarnas NBA. Hade WNBA spelats på vintern skulle matcherna närmast ha gått helt obemärkta förbi. Nu har de ingen större konkurrens vilket gör att de visas på sportbarer över hela Nordamerika.

Nu väljer alltså WSL att konkurrera fullt ut med de hyperpopulära engelska herrfotbollsligorna. Är det verkligen genomtänkt?

Mer ingående funderingar kring plus och minus kring ligaflytten finns i den här utmärkta texten.

Till OS. I går kväll presenterade Brasilien sin trupp. Det är en trupp som känns vassare än det lag som åkte ut mot Australien i åttondelsfinal i fjolårets VM-turnering.

Offensivt är Debinha tillbaka – hon missade ju VM till följd av den korsbandsskada hon drog på sig mot Sverige i Algarve cup förra året. Defensivt har laget stärkts av rutinerade duon Bruna Benitez och Erika.

Marta

Marta

Även om Brasilien har tappat i kvalitet de senaste åren känns det här som ett tänkbart medaljlag i OS. Marta och hennes lagkamrater har ju fördelen av att spela inför hemmapublik och i förhållanden man känner till bäst av alla.

Intressant är att Brasilien inleder med matcher mot Kina och Sverige – två lag med goda defensiva kvaliteter. Det skall bli väldigt spännande att se hur Brasilien hanterar de båda matcherna.

Här är Brasiliens trupp i sin helhet:

Målvakter: Barbara och Aline (har båda haft landslaget som klubbadress senaste året).

Mittbackar: Monica (Orlando Pride, USA), Rafaelle (Changchun Club, Kina), Bruna Benitez (Avaldsnes, Norge) och Erika (PSG, Frankrike).

Kantspelare: Fabiana (Dalian Quanjin, Kina), Poliana (Houston Dash, USA) och Tamires (Fortuna Hjörring, Danmark).

Thaisa Moreno

Thaisa Moreno

Mittfältare: Formiga och Thaisa (landslaget), Andressinha (Houston Dash, USA), Marta (FC Rosengård, Sverige).

Forwards: Debinha (Dalian Quanjin, Kina), Cristiane (PSG, Frankrike), Andressa Alves (Barcelona, Spanien), Bia Zaneratto (Steel Red Angels, Sydkorea) och Raquel (Changchun Club, Kina).

Reserver: Luciana (målvakt, landslaget), Camila (landslaget), Darlene (Dalian Quanjin, Kina) och Thais Guedes (Steel Red Angels, Sydkorea).

4 tankar på “WSL flyttar – och stark brasiliansk trupp

 1. Bra poänger angående WSL:s flytt. Med tanke på konkurrenssituationen med herrarna vore det nästan mer logiskt att damallsvenskan skulle gå över till höst/vår istället för WSL, för att slippa konkurrens. Men klimatet här är väl ännu sämre för vinterfotboll än i England. Och det klagas ju redan på vissa av planerna på våren.

  Brasiliens trupp är kanske lite starkare än i fjol, men jag tror att den största skillnaden ändå är Marta. Ända sen hon kom till Rosengård tycker jag att hon har sett medioker ut (med hennes mått mätt). Fram tills i vår. Hon verkar vara mer spelsugen än på länge, och kan hon ta med sig det hem till OS gissar jag att hon kan leda Brasilien långt, nog inte hela vägen men kanske till final. Men som sagt, först ska hon få hål på Kinas och Sveriges försvar.

 2. Varför spelar så många i det brasilianska landslaget i Kina? Och hur går det till när en del har landslaget som klubbadress?

  • Det verkar som att det blir allt större pengar i den kinesiska ligan, ungefär som på herrsidan. Kanske att klubbar i Kina snart börjar dra även i europeiska och amerikanska spelare.

   I Brasilien har ligaspelet fungerat dåligt de senaste åren. Därför valde förbundskapten Vadao inför VM i fjol att samla de flesta landslagsspelarna och träna dem som ett klubblag. Ungefär enligt samma modell som USA använt när deras liga legat nere.

   I år har Brasilien släppt iväg betydligt fler spelare till andra länder, men en liten grupp har tränat och hållit ihop som ett klubblag hela våren.

 3. Pingback: Tyskland utan Bremer | Hattrick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.