Bra CL-lottning – ganska väntad trupp

Island för Rosengård och Skottland för Eskilstuna – det blev en riktigt bra svensk lottning i Champions League.

Rosengård ställs mot isländska mästarinnorna Breidablik med start på bortaplan, något som bör innebära två säkra segrar. För Eskilstuna väntar skotska storlaget Glasgow City, med start hemma. Det blir tuffare, men Eskilstuna är favoriter och bör avancera.

I övrigt kan konstateras att de norska lagen fortsätter att ha maximal otur i lottningen i Champions League. Nu ställs LSK mot PSG och Avaldsnes mot Lyon, vansinnigt tråkigt för norsk damfotboll. Tråkigt också för Hedvig Lindahl att hennes Chelsea lottades mot Wolfsburg. För Apollon med Julia Molin blev det däremot en bra lottning, för dem väntar Slavia Prag.

Så till EM-kvaltruppen. Det kändes självklart att 21 OS-spelare skulle vara med, så blev det också. Däremot fick jag fel i mina gissningar kring vilka två spelare som skulle komplettera OS-truppen. Det blev Lina Hurtig och Mimmi Larsson, vilket ju är två intressanta val.

Mimmi Larsson

Mimmi Larsson

Något jag förvånas över är att Pia Sundhage är så noga med att poängtera att Elin Rubensson är mittfältare och inte ytterback. Saken är ju att vi har problem med snabbhet på ytterbacksplats och att Rubensson är den som klarat det bäst. Som jag ser det är Rubensson för tillfället vårt bästa vänsterbacksalternativ mot starkt motstånd.

Apropå ytterbackar valde Sundhage återigen bort Lina Nilsson. Det känns som att den spelskickliga Rosengårdsbacken hade passat ypperligt mot Slovakien. Det tyckte dock tydligen inte Sundhage, vilket får en att ana att Nilsson kanske kan ha gjort sitt i Sundhages landslag.

En annan notering från presskonferensen var att Lilie Persson visade en bild på spelarna i talangsatsningen 11+. Fem av spelarna var med i OS. Såg jag rätt förklarade Persson att övriga inte kom med till OS med skador. Det känns väl ändå inte som hela sanningen.

7 thoughts on “Bra CL-lottning – ganska väntad trupp

 1. ”ganska väntad trupp”—-jo, oväntad skulle varit om 2 invandrartjej valts istället, t ex M.Diaz och M.Banusic
  Då skulle de granskas in i de minsta detalj, med obligatorisk slutsats om de ”förtjänar” plats i landslaget eller inte. Man frågar sig värför aldrig dissekerar man på det sättet de ”svenska tjejer”?
  Ser att ingen vågar kommentera Sundhages radio intervju i söndags, där hon, mild sagt, spottat ut rätt skrämande tankar;
  – hon tycker att det är dags för svensk damfotboll att hoppa av från herrfotbollens tåg och komma på sitt eget, som skulle ”utveckla” fotbollen i sin helhet—kan någon upplysa Sundhage att i det tåget hon vill att damfotbollen kliver av, sitter för det mesta 15-åringar! Som påminelse och referens vart damfotbollen står…
  -hon gillar inte de lag som är beredda att göra precis allt för att vinna! Lol
  Jo, tjena..det har hon med sitt Sverige precis gjort på OS; spelat ett destruktivt, mediokert spel och sedan upprepat det om igen
  Demagogi kallas sådant snack
  -hon tycker också att det är fortfarande så att tjejer alldeles för lätt faller i straffområde och söker straff!!!!—-kan någon uplyssa sveriges nuvarande förbundskapten om det stora antalet skadade spelare år in år ut med tendens till en ökning
  Vad är det som Sundhage vill? Att tjejerna slår varandra utan att blinka? Det finns redan en sådan sport; det heter ”amerikansk fotboll” och tjejer ber hjälmar på huvudet!
  Att hon i samma veva snackar om ”fair play” är ju skrattretande.
  Så kan man ju tycka om man ser på fotbollsspelare som redskap men inte som en del av ett team.
  Hela hennes intervju präglades av individuell marknadsföring, som hon så klart har lärt sig under tiden i USA.
  Att hon låtit byterhet komma fran, efter sina år som fotbollsspelare kan man ju förstå; alla hårdkokta och de ”salong” feminister känner jämnt på det sättet.

 2. Tyvärr Jack Majgaard Jensen, det blev ingen debatt om hur svensk damfotboll ska utvecklas. Vilken väg den ska ta för att Sverige ska bli en toppnation igen.
  Det blev i stället en debatt om Sundhages ev fortsättning som FK. Med god hjälp av framför allt kvällstidningar och SVT, som aldrig ställer en kritisk fråga till Sundhage.
  Beror det på okunnighet eller ren ovilja att fråga hur landslaget egentligen spelar?
  Vilken organisation finns i laget? Vilka löpvägar tar mittfält och anfall vid en omställning?
  Troligen kan hon inte svara på frågorna men de borde åtminstone ställas efter 4 år som FK.
  Är det inte väldigt själviskt av Sundhage att (åter) sätta sig själv i centrum i fråga om att fortsätta som FK?
  Hon erkänner att det är mycket roligare nu (sedan vi tog OS-silver) och erkänner att hon inte velat fortsätta vid ett sämre resultat i OS? Det är alltså resultatbaserat enligt hennes egna värderingar och allt handlar om henne.
  Helt plötsligt ser hon också ”nya möjligheter”.
  Borde hon inte rannsaka sig själv, fundera över hur hon har misslyckats med utveckla damfotbollen i Sverige? Hur hon har lyckats skapa en gigantisk klyfta mellan landslag och klubbar/tränare ute i landet.
  Sundhage är poppis ute i stugorna, de som hör henne uttala sig i TV ibland, stå och babbla oväsentligheter, gillar henne. Det utnyttjar hon nu skickligt och ställer sitt eget förbund/arbetsgivare i en svårare situation.
  Varför inte bara vara tyst och låta SvFF arbeta i lugn och ro.

  ,

 3. Tycker också att Lina N borde tagits ut. Men Pia tycker väl hon har tillräckligt med försvarsspelare. Tre poäng mot Slovakien bör man väl räkna med.
  Tycker nog också att Sverige bör räknas som en av favoriterna till Em guldet. Det är nog Sverige, Tyskland och sedan Frankrike England som är favoriterna.
  Sen om Pia skall fortsätta som fk avgörs tydligen i slutet på året. Hon lyckades bra i OS när hon ändrade till 4-5-1. Men koden till ett bra anfallspel har hon inte riktigt knäckt än.

 4. Det där med lottning är alltid intressant. Vilka får ”önskemotståndare” och vilka får ”mardrömsmotståndare”. Självklart vill alla gå så långt som möjligt i cupen, eller? Om jag förstått rätt är ersättningen från UEFA snål i princip fram till semifinal och det går alltså att få riktiga nitlotter (långa resor och stora kostnader) också ekonomiskt. För mer eller mindre fattiga svenska klubbar (med något undantag) behöver nog både det sportsliga och ekonomiska vägas samman. För Uniteds del kan det nog bli ett fint äventyr och fina publiksiffror på Tunavallen.

  Kvaltruppen? Ja, det var ett mysterium att Lina Nilsson inte var åtminstone reserv i OS och nu inte heller uttagen. Visst gjorde Rubensson det bra i OS, men vad gäller speed kan Jonna Andersson matcha den. Hon behöver dock mer speltid för att komma till sin rätt. Jo, Mimmi Larsson kan ”vända på en femöring”, är genombrottsstark och har utpräglat målsinne. Det hade hon också i Mallbacken (där hon verkligen saknas), men det gäller att spela i ”rätt” lag för att bli uttagen i landslaget…

  Och så har Sundhage sagt att hon vill fortsätta – därmed kan vi nog säga adjö till utvärdering och nyorientering av landslagsfotbollen.

  • Visst är Jonna Andersson snabb, men hon saknar ännu den defensiva skicklighet som krävs på högsta landslagsnivå. Även Rubensson har brister i defensiven, men ännu så länge håller jag Göteborgsspelaren som den klart bättre försvarsspelaren av de två. Och tyvärr får ju Andersson nästan aldrig träna på försvarsspel i LFC. Rent individuellt hade hon nog vunnit på att spela i ett lite sämre lag någon säsong, där hon tvingats jobba upp sitt försvarsspel.

   • Jodå, så kan det vara. Samtidigt har Andersson spelat i ett lite sämre lag i DA – LFC! Såg att hon nu gör sin åttonde säsong i klubben. Tidigare spelade hon dock som mittfältare och ibland anfallare. Att Sundhage betonar Rubensson som mittfältare bör väl innebära att hon vill spela in (fortsätta med) Ericsson där- eller Jonna Andersson (som då skulle behöva mer speltid i landskamper före mästerskap).

    • Anderssons problem är ju att hon spelade på mittfältet när LFC var lite sämre. Hon behöver få träna på att försvara mot spelare av världsklass, vilket hon bara får mot Rosengård i damallsvenskan.

     Andersson har potential, så vi får hålla tummarna för att hon växer in i rollen. Men tyvärr spelar ju även landslaget lite för ofta mot svagt motstånd, så att det inte blir sällan tillräckligt bra försvarsträning för backarna där också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.