NWSL, Jakobsson, UWCL, Kif Örebro och Assi

Det har hänt en del sedan förra inlägget. Det har varit några fullmatade arbetsdagar, vilket inneburit obefintligt med tid till bloggande.

Däremot har jag hunnit med en halvtimmes samtal med Peter Gerhardsson, ett samtal som jag kommer att återkomma till.

På förbundskaptenssidan har nuvarande Vittsjötränaren Anders Johansson fått ett nytt jobb. Han blir ny förbundskapten för F18- och F19-landslagen.

Internationellt sett har ju semifinalerna i NWSL varit den gångna helgens höjdpunkter. Där blev det grundserieettan North Carolina och tvåan Portland som drog längsta stråna.

Inför 18 193 åskådare på Providence Park vann Portland med klara 4–1 mot Orlando Pride. Semifinalen var första matchen från start för i år för USA:s totalt sett allra bästa spelare de senaste åren, Tobin Heath. Det var också sista matchen inför hemmapubliken för Amandine Henry och Nadia Nadim. De båda flyttar till Lyon respektive Manchester City efter säsongen.

I och med Orlandos förlust är det alltså färdigspelat för Marta i år. Hon har verkligen varit lysande i NWSL. Hon slutade på 13 mål och 6 assist på 24 matcher. Dessutom bjöd hon på en hel del sådant här:

I finalen får Portland alltså möta grundseriemästarinnorna North Carolina Courage. De besegrade Chicago med 1–0 i en jämn match som avgjordes först på slutet. Finalen spelas på söndag 20.30 svensk tid.

För svensk del blev det en succécomeback för Sofia Jakobsson efter hennes korsbandsskada. Jakobsson var inblandad i det mesta positiva för Montpellier i den halvlek svenskan spelade i söndags:

Montpellier är under onsdagen inblandade i en av de två–tre allra mest intressanta sextondelsfinalreturerna i Champions League.

Jag såg att Jakobsson var med till Ryssland, där Montpellier skall försöka vända 1–0-underläget från hemmamötet med Zvezda. Personligen hoppas jag att Montpellier har förnuft och sparar Jakobsson, trots hennes succé i comebacken.

Efter en så allvarlig skada som Jakobsson haft bör man matchas in försiktigt. Även om hon bara spelade 45 minuter i söndags är det tidigt att redan spela igen efter bara två hela vilodagar.

I övrigt i Champions League är Bröndby–LSK (står 0–0) och Bayern München–Chelsea (står 0–1) onsdagens två mest intressanta ur ett rent sportsligt synsätt. Alla de här tre matcherna har ju dessutom svenskintresse.

Fast för svensk del är förstås Rosengård–Cluj och Linköping–Apollon de totalt sett mest intressanta matcherna. De båda svenska toppklubbarna har båda 1–0-ledningar att gå på och är förstås klara favoriter att även vinna på hemmaplan. Båda lagen har ett väldigt tajt spelschema för tillfället, och man valde lite olika vägar i helgens damallsvenska omgång.

Rosengård valde bara att göra en ändring i startelvan från bortamötet med Cluj, medan Linköping vilade trion Maja Kildemoes, Kosovare Asllani och Lina Hurtig.

Hur mycket det bidrog till att avståndet lagen emellan sjönk till sju poäng låter jag vara osagt. Jag kikade lite på Rosengårds match, medan jag bara har sett höjdpunkter från Linköpings.

Rosengård fortsätter att släppa in ovanligt mycket mål, men man fick i alla fall igång sin offensiv igen efter en tung period. Jag gissar att mycket berodde på det flytmål man fick i matchupptakten. Det blir spännande att se om 6–3-segern fick de offensiva spänningarna att släppa, eller om det bara var en engångsföreteelse.

I övrigt i damallsvenskan kan numera bara ett mirakel rädda kvar Kif Örebro i högsta serien. Man behöver ta in 6,5 poäng på fyra omgångar. Det troliga är att närkingarna måste ta tio poäng på slutomgångarna för att ha två lag bakom sig.

När det gäller den damallsvenska bottenstriden hoppas jag att jag skall kunna få ihop en liten analys innan helgens spännande omgång. Där väntar ju bland annat en absolut måstematch för Kif Örebro borta mot Hammarby, en match som är vinna eller försvinna för Örebro.

I elitettan vann Assi toppmötet mot AIK 2–1, och Kalix kommer allt närmare att få ett damallsvenskt lag. Utan att ha sett Assi spela har jag aldrig riktigt trott att laget skall stå distansen ut. Men kanske, kanske att det ändå kan gå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.