Mållöst i Frankrike – det är väldigt bra gjort

Sverige har just spelat 0–0 borta mot Frankrike. Det är väldigt bra gjort, för fransyskorna går nästan aldrig mållösa av planen i hemmamatcher.

Har jag sett rätt hade Frankrike gjort mål i 22 raka hemmamatcher. Vad jag kan hitta var det 0–0 mot Brasilien den 11 juni 2014 som var den senaste mållösa hemmamatchen för det franska landslaget.

Det skall sägas direkt att det var en dålig fotbollsmatch under den andra halvleken. Varken Sverige eller Frankrike hade ordning på passningsspelet. Dessutom förrycktes halvleken av alla byten.

Men eftersom det var försvarsspelet som skulle stå i fokus för svensk del var det ändå en insats som ger ett högt slutbetyg. För det var ju inte så att Sverige höll nollan med tur.

Tvärtom såg det hur stabilt ut som helst. Hedvig Lindahl behövde inte göra en enda riktigt kvalificerad räddning på hela matchen. Jag hade 5–2 i målchanser till Sverige, där de franska gick utanför.

Visst var det ett franskt testlag, ett väldigt blekt franskt lag. Men det svenska laget behöver inte skämmas för det. Absolut inte.

Sofia Jakobsson var kanske totalt sett bästa svenska spelare. Hon hade matchens två allra bästa målchanser, och borde nog ha gjort ett mål. I övrigt tycker jag att alla backar skötte sig defensivt. Linda Sembrant höll ihop backlinjen föredömligt. Julia Roddar och Kosovare Asllani skötte innermittfältet klockrent i den andra halvleken. Roddar visade att hon är mer konstruktiv än förstavalet Caroline Seger, och Asllani gjorde en jättebra andra halvlek.

Det börjar bli sent, så en längre analys får vänta till ett senare tillfälle. Men jag måste ändå påpeka att vi avslutade landslagssåret med ett tremannaanfall bestående av Olivia Schough, Julia Spetsmark och Amanda Edgren. Vem hade gissat det i februari?

11 tankar på “Mållöst i Frankrike – det är väldigt bra gjort

 1. En 0-0 match med mersmak, oavgjort borta mot 4:e rankande Frankrike är med beröm godkänt, även om det var ett ganska blekt Frankrike men ändå. Speciellt med tanke på att flera nyckelspelare är borta av olika anledningar och ett helt nytt spelsystem. Sverige öppnade starkt och höll på att ta Frankrike på sängen, Jacobsson borde satt 1-0 i 2:a min efter Rubensons fina inlägg – Sofia fick bollen bakåt istf framåt – sen hade Blackstenius en jättechans i 4:e min på Sofias snett-innåt-bakåt passning men träffade inte bollen i fritt läge från nära håll. Sen tog Frankrike över men skapade bara några halvchanser och Hedvig fick göra en (1) räddning på distansskott som hon fick tippa över ribban. I andra halvlek jämnade spelet ut sig men den vassaste chansen fick ånyo Jacobsson som i friläge på halvvolley inte fick tillräcklig träff utan målvakten kunde rädda. Frankrike hade mest boll men Sverige hade dom hetaste chanserna efter flera hörnor.
  Individuellt var Sofia Jacobsson allert och skapade målchanser, speciellt i första halvlek men försvann och blev relativt osynlig i andra. Bäst enligt mig var Sembrandt tillsammans M Eriksson som båda gjorde en helgjuten försvarsinsats, på mitten växte Asllani under matchens gång och var mycket bra i andra halvlek tillsammans med Roddar, som var mer kreativ och rappare än Seger. Seger, som började bra men är för omständlig och tappar bollen ibland, en gång höll det på att straffa sig. Blackstenius jobbar hela tiden och är ständigt ett hot med sin löpstyrka men behöver dom rätta bollarna. Spetsmark piggt inhopp medan Schoug inet platsar i dagens landslag enligt mig.
  Sverige under Peter G har inlett med 2-0 borta mot Kroatien, 5-0 hemma mot Ungern samt 0-0 borta mot Frankrike med mersmak. Mer än godkänt speciellt som Peter G inte haft långt tid på sig att formera ett lag och tilltänkt spelsystem och utan några träningslandskamper innan kvalet och där också den viktiga matchen mot Danmark – och värdemätaren – frös inne.
  Spännande fortsättning.

  • Ja nog borde Jakobsson gjort mål på första chansen men det kan som jag tidigare skrivit omöjligt bli mål då linjedomaren redan vinkat,dock felaktigt,för att bollen är ute,så tur i oturen då att hon inte drog upp den i taket, tycker jag väl de flesta som ser matchen bör ha uppmärksammat,ja inte Ulf då kanske för han sov förmodligen.(:-(:-)

   • Ja, visst har du rätt i att ”målet” hade blivit underkänt då assist vinkade, vilket ju var felaktigt som det visar sig i efterhand. Men beskriver bara målchansen efter Rubens fina inlägg som Sofia borde gjort bättre, hon var ju knappast medveten om assist vinkande. Sen borde kanske Sofia satt även sitt friläge i andra efter Asllanis lyftning, men avslutet för ”tamt”. Sen hade ju Blackstenius ett nästan friläge ett par meter från mål efter 4 min, där hon kom fel till bollen eller förivrade sig, borde varit mål även där. Tyvärr missar forwards för mycket i dagens landslag, likadant i en del kvalmatcher och speciellt i EM, där Rolfö och Blackstenius missade flera stora chanser. Måste bli bättre – i VM och EM får man inte så många chanser.

 2. Håller inte med om att det var en dålig andra halvlek.
  En säker defensiv mot ett av världens bästa landslag, på bortaplan, kan också vara väldigt trevlig att se.
  Frankrike hade ju inte ett enda skott på mål i andra. De utsattes för en hård press över större delen av planen och fransyskorna kom ingen vart. Blackstenius, Jakobsson, Roddar, Asllani, Rubensson, Andersson sprang otroligt många kilometer och de fick betalt.
  Roddar väldigt stark och på mf, liksom Asllani. Blev en tempohjöjning i stället för Seger.
  Trebackslinjen klockren. Magda grym defensivt, men slog tyvärr borta lite väl många passningar.
  Var stolta över detta landslag som äntligen har fått rätt styrning.
  En förbundskapten som har en klar plan och målsättning med sitt lag.
  En FK som ger spelarna instruktioner hur de ska agera och vad de ska göra ute på plan.
  En FK som också ställer – rättvisa – krav på spelarna.
  I 5 år har spelarna tvingats uppleva motsatsen!

 3. Får tacka Frankrikes och Sveriges damer för ett effektivt sömnpiller. Sparade in dyra läkar- och apoteksbesök och undertecknad slocknade ovaggad under andra halvleken. Sådana här s.k. vänskapsmatcher tjänar mest som ett välkommet avbrott i flödet av alla ”såpor” och imbecilliteter som väller ut ur tv-rutan. Om matchen gav någon antydan om en det gerhardssonska landslagets storhetstid? Hm…

  • För Gerhardsson är det ett välkommet tillfälle att testa nya spelideér, nya spelare och sånt som är svårt att göra under viktiga kvalmatcher och under stora turneringar. Ingen påstår att det skulle vara någon ”ny storhetstid” på gång, bara att det finns andra nyanser och lite nytt som skiljer sig från Pia Sundhages tid, vilket dom flesta som sett matcherna under Peter G korta tid som coach är ense om. Du kanske skall titta på ”såpor” och andra ”imbecilliter” i stället, det verkar du få ut mer av.

 4. Jag orkade bara se första halvlek. Tycker Frankrike liksom i EM inte imponerar. Men Sverige bör ha ett bra anfall i Hurtig Blackstenius Jakobsson. På mittfältet är nog Roddar och Spetsmark en upplyftning. Tycker spelarna skall hålla sina platser bättre. Såg bl.a Jakobsson på vänsterkanten. Blackstenius roll borde vara framför målet ?

  • Förvisso imponerade inte Frankrike, men nu saknade dom väldigt många ordinarie och prövade dessutom många nya, som man gör i en träningslandskamp. Sen spelade Sverige väldigt olika i 1:a resp 2:a halvlek – högre upp i banan i 1:a och mera defensivt i 2.a vilket naturligtvis innebar lite olika positioner. Oavsett det så gjorde Sve en bra match på bortaplan med många nya spelare i laget samt helt nytt spelsätt. Sen är Jacobsson ingen toppforward eller target-player utan kommer bättre til sin rätt som ytterforward, helst höger. Sen är nog Blackstenius bäst när hon kan komma rättvänd och med fart utanför straffområdet och kanske inte enbart framför mål,

 5. Dom svenska anfallsspelarna missar fortfarande för många lägen för att man ska vara nöjd. Vänskapsmatch eller inte så måste åtminstone något av lägena som skapades bli mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.