Sent besked: det blir sändning från Algarve cup

Förra veckan sögs jag allt djupare in i OS-bubblan. Kombinerat med 60 timmar på jobbet blev det inte tid till bloggande.

Lite damfotboll har jag dock hunnit med under den här perioden. Förra söndagen var jag på Valhalla och såg Rosengård vinna med 16–0 mot Qviding i cupen. Resultatet säger allt om vilken typ av match det handlade om. Och så mycket spelarkritik är det knappast läge att ge sig in på.

En nyhet jag fick där, och som bekräftades någon dag senare, var att Ali Riley nu är svensk medborgare. Rent fotbollsmässigt ändrar det ju dock inget. Hon räknas fortsatt inte som svensk i fotbollssammanhang, något man kan tycka är lite konstigt.

Några tråkigare saker som jag plockade med mig från matchen var att Lotta Schelin fått sin sjukskrivning förlängd med tre månader, samt att Simone Boye Sörensen har fått tillbaka sin knäskada. Det är oklart när danskan kan vara tillbaka. Det gjorde att Hanna Folkesson fick vikariera som mittback.

Nu är Folkesson med landslaget i Portugal för Algarve cup, en turnering som såg ut att bli svår att ta del av här hemifrån. Men i sista stund meddelade Svenska Fotbollförbundet att man sänder Sveriges match. Länk till Kanadamatchen finns här.

Sveriges öppningsmatch mot Kanada startar 20.00 på onsdagskvällen, svensk tid. Cirka två timmar innan avspark kom beskedet att SvFF sänder. I matchupptakten har man dock problem att få över bilderna till Sverige.

Här är en artikel där man listar länkar till diverse andra tv-sända matcher från veckans turneringar. Även i Danmark har förbundet på egen hand gått in och fixat sändning av matcherna.

Klart är även att Fox Sports kommer att sända Australiens tre gruppmatcher samt Japan–Nederländerna och Danmark–Nederländerna. Så det kan nog gå att hitta streamar till de matcherna.

När det gäller rapporter från Algarve gillar jag det här klippet där Amanda Ilestedt och Zecira Musovic berättar lite om rumsindelning och så. Duon har ett underhållande Instagramkonto ihop, och gör även det här väldigt bra.

Fotbollsmässigt är det enligt den här artikeln spikat att det blir en del ändringar mellan de två första elvorna. En intressant sak blir att höra om man ställer upp 3–5–2 eller 4–4–1–1 mot Kanada.

När det gäller den svenska truppen har Nilla Fischer, Nathalie Björn och Lina Hurtig utgått den senaste veckan. De har ersatts av Anna Oskarsson, Sandra Adolfsson och Amanda Edgren. Nu tänkte jag att det ska bli spännande att få se Adolfsson spela i landslaget. Men eftersom matcherna troligen inte kommer att gå att se så får det där stanna vid en tanke.

I Algarve cup ingår spelar Sverige i samma grupp som Kanada, Sydkorea (vi möter dem på fredag 20.00) och Ryssland (måndag 16.00).

I de andra båda grupperna spelar Nederländerna, Danmark, Island och Japan samt Australien, Kina, Norge och Portugal. De två bästa gruppsegrarna går till final.

Utöver Algarve cup spelas det flera andra turneringar den kommande veckan. Den största är förstås She Belives Cup i USA, där värdnationen tar emot Frankrike, Tyskland och England. Där kommer Tysklands matcher att tv-sänds av Sport1:

Algarve cup är den näst största av de landslagturneringar som spelas under det här internationella fönstret. Den tredje största är Cypern cup, som precis som Algarve innehåller tolv lag.

Grupperna på Cypern ser ut så här:

Grupp A: Finland, Italien, Schweiz och Wales.

Grupp B: Belgien, Tjeckien, Spanien och Österrike.

Grupp C: Ungern, Nordkorea, Slovakien och Sydafrika.

En tredje cup med tolv lag och samma upplägg som Algarve och Cypern är Alanya Womens Cup i Turkiet. Där spelar Mexiko, Jordanien, Lettland och Polen i grupp A. I grupp B spelar Nigeria, Frankrike B, Kazakstan och Kosovo. Och i grupp C återfinns Ukraina, Rumänien, Nordirland samt Kosovo B.

Kul att alltfler länder satsar på sina damlandslag genom att låta dem få erfarenhet i den här typen av turneringar. Man noterar ju med glädje att ett fattigt fotbollsförbund som Kosovos väljer att komma till spel med två landslag den här veckan. En intressant start görs även av Jordanien, som ju om några veckor skall stå som värd för Asiatiska mästerskapen, tillika Asiens VM-kval. På Jordaniens fotbollförbunds hemsida finns följande artikel att läsa inför Alanya cup.

Ett landslag som inte spelar någon turnering den kommande veckan är Brasiliens. De har istället valt att satsa på ett tio dagar långt läger. På det lägret är Formiga återigen med i truppen. Mittfältaren som fyller 40 år på lördag har spelat i sex VM-turneringar och har varit med i samtliga OS-turneringar. Kanske att vi får se Formiga i Frankrike nästa år också.

Under de dagar som gått sedan det senaste inlägget har det hänt saker i de stora ligorna ute i Europa. I Tyskland har Wolfsburg fått en fempoängslucka i tabelltoppen sedan tvåan Freiburg överraskande förlorat förra helgen mot tabelljumbon Duisburg, men sedan revanscherat sig genom att besegra Bayern München den här helgen (höjdpunkter här).

Därmed är alltså Freiburg numera fem poäng bakom medan trean Bayern har sex poäng upp till Wolfsburg. Resultaten gör att obesegrade femman Potsdam återigen har chansen att blanda sig i kampen om andraplatsen. Potsdam har fem poäng upp till Freiburg, men en match mindre spelad.

Noterbart här är att både Freiburg och Potsdam kommer att tappa nyckelspelare efter säsongen. Bayern ser ut att värva Laura Benkarth och Lina Magull från Freiburg efter säsongen medan Potsdam redan har tappat nyttiga innermittfältaren Elise Kellond-Knight (bröt kontraktet för att flytta hem till Australien) och dessutom kommer att tappa duon Tabea Kemme och Lia Wälti efter säsongen.

I svenskväg noteras från Tyskland att Fridolina Rolfö avgjorde förra helgens match för Bayern München. Se målet på den här länken. Enligt klippet ovan ser Rolfö för övrigt ut att ha varit pigg även mot Freiburg. Apropå Rolfö är hon enligt den här artikeln både frisk och i god form. Rolfö har precis som Nilla Fischer spelat full tid i båda de senaste helgernas matcher. Och Amanda Ilestedt spelade full tid i Potsdams match förra helgen. Den här helgens match blev uppskjuten.

I Frankrike ser det allt mörkare ut för Montpellier i jakten på en Champions Leagueplats. Onsdagens 1–1-match borta mot Fleury gör att svensklaget numera har sex poäng upp till tvåan PSG. Filmningen av höjdpunkterna från matchen håller för övrigt ingen OS-klass…

När det gäller de svenska spelarna så blev Stina Blackstenius målskytt i förra helgens 2–1-seger mot Rodez. Då spelade både Blackstenius och Linda Sembrant hela matchen, medan Sofia Jakobsson av oklara skäl stod utanför truppen. I onsdags spelade Sembrant hela matchen, Blackstenius 79 minuter och Jakobsson stod för ett 32 minuter långt inhopp.

Blackstenius mål ser du här:

I England har det blivit skifte på förstaplatsen sedan Manchester City oväntat förlorade borta mot Birmingham i onsdags. Chelsea har tagit över förstaplatsen med en poängs marginal. I lördags möttes topplagen i seriefinal, och där hade Londonlaget läge att dra ifrån ytterligare. Men Chelseas tidiga 2–0-ledning hämtades in av City så att matchen slutade 2–2.

I seriefinalen spelade Hedvig Lindahl och Magdalena Ericsson hela matchen för Chelsea, medan Jonna Andersson blev kvar på bänken. För City spelade Julia Spetsmark den första halvleken.

I England gläds man förstås över att Kim Little nu äntligen har gjort comeback efter sin korsbandsskada.

Däremot blir det tyvärr ingen comeback för Renee Slegers efter hennes korsbandsskada. Den före detta Djurgården- och  valde i förra veckan att meddela att karriären är över. Tråkigt.

I Spanien står kampen om ligatiteln mellan Atletico Madrid och Barcelona. Efter 21 av 30 omgångar leder Atletico med en poängs marginal. Avståndet mellan tvåan Barca och trea Athletic Bilbao är hela 13 poäng.

Förra helgen fick vi se ett rekordsnabbt mål i den spanska andraligan. Det var Malagas Adriana Martin som slog till direkt på avspark borta mot San Miguel. Utöver det påpassliga målet reagerar man ju på själva spelplanen, som känns allt annat än elitmässig.

I Australien blev det Melbourne City som tog hem W-leaguetiteln i år. I finalen besegrades Sydney FC med 2–0. Målen gjordes av walesiska Jessica Fishlock och engelska EM-skyttedrottningen Jodie Taylor.

Slutligen noterar jag att allt talar för tronskifte på Cypern, där vi ju har några svenska spelare i ligan. Det tidigare storlaget Apollon Limassol, som ju var i Linköping och spelade Champions League i fjol, ser nämligen ut att bli detroniserat.

Efter 13 av 18 omgångar ligger Apollon bara på tredje plats, sex poäng bakom ledande Barcelona FA. De senare vann nyligen toppmötet borta mot Apollon med klara 4–0. Och eftersom Barcelonas Fotbollsakademi på Cypern inte har kvar någon match mot de andra toppkonkurrenterna ser man ut att gå mot ett oväntat ligaguld.

9 tankar på “Sent besked: det blir sändning från Algarve cup

 1. Näpp, SvFF är i vanlig ordning liknöjda. Snacka går ju, men…..

  Ja, något finns det tydligen i landet som ”fångar” vissa spelare: Marta, Ikidi och nu Riley. Bra alla tre, men i svenska landslaget får vi ju inte se dem förstås.

  Inte illa av Rolfö, en målgivande passning och ett rätt typiskt Rolfö-mål med ”långa benet”.

  Skulle gissa att Slegers kommer att engagera sig på något sätt inom damfotbollen även efter beslutet att lägga av – i Sverige eller Nederländerna. Såklart alltid tråkigt dock att skador sätter punkt för den aktiva tiden. Lika tråkigt med Schelin som även om hon friskförklaras har en lång väg tillbaka till absoluta toppen igen.

  Fint svep och summering Johan! Jag tror inte bara du varit i OS-bubblan…..

 2. Hoppas och räknar med att Slegers kommer fortsätta inom damfotbollen efter spelarkarriären. Hennes engagemang kring LFC Night (fotbollskväll för fotbollsspelande tjejer i Linköping i LFC:s regi) kändes väldigt äkta och jag skulle bli förvånad om hon inte hittar något fotbollsprojekt nere i Skåne.

  Väldigt trist med skador för Rosengård och när nu också Linköping fått en del spelare med ‘oklar’ status i början på säsongen så kanske det kan öppna upp för lagen bakom att utmana. Även om jag förstås gärna vill se ett lika överlägset LFC i år också vore det bra för intresset om hela serien blev jämnare i år.

  Vad gäller SvFF och Damlandslaget så är intresset fortsatt noll och nu lär man nog spara allt krut man har till Herr-VM och då får damerna förstås som vanligt stå tillbaka.

 3. Danska damlandslagets samtliga matcher i Algarvecupen kommer att direktsändas via DBUtv, det danska förbundets egen ”tv-kanal”.

   • Sorry, Johan! Jag hade läst ditt inlägg slarvigt. Å andra sidan är det kanske bättre att upplysas en gång för mycket än ingen gång alls… Nu finns det ju en chans att se de danska stjärnorna i Damallsvenskan leverera för sitt stolta rödvita landslag! 🙂

 4. Tråkigt att inte SVT eller någon kanal vill sända Algarve Cup. SVT som gärna vill framstå som företrädare för jämlikhet och jämställdhet men har långt kvar till detta. Mycket snack och lite verklig verkstad om man säger så. Inte ens SVT Text-tv har med matcherna i Algarve som börjar 28 feb – däremot kval till innebandy, utländska ligor av mindre intressen, finska ligan i hockey etc. Obefintlig nyhetsbevakning samt sorglig prioritering.

  För övrigt skall det bli intressant att följa Gerhardsson nya landslag i 4 matcher på kort tid. Synd att Lina Hurtig är skadad (igen) men hon skall snart vara tillbaka. Banusic är inte med i truppen p g a tidigare sjukdom men har ju nu spelat några matcher i LFC och gjort några mål så det hade varit intressant att se henne spela nån match eller göra ngt inhopp. För övrigt kul att Rolfö är tillbaka och skall bli intressant att se Kullashi om hon kan fortsätta att överraska efter sitt fina inhopp senast. Sofia Jacobsson får ju tydligen inte så mycket speltid i Montpellier, saknades i truppen i en match och har suttit på bänken eller gjort några inhopp. Oklart om hon har varit småskadad, ur form eller inte platsar? Blackstenius verkar vara ordinarie och spelar för det mesta, har på 14 matcher säsongen 2017/18 gjort 11 mål i ligan.

  Till sist skall det bli intressant att se om Gerhardsson spelar 4-4-2, 4-3-3 eller 3-4-1-2 eller kombinerar spelsystem beroende på motstånd.

 5. Förhoppningsvis väljer förbundskapten Peter Gerhardsson att testa många spelare och konkurrensutsätter hela startelvan. Räknar med att alla tre målvakterna får spela en match. Algarve Cup är en träningsturnering och det ska utnyttjas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.