Italien och Spanien allt närmare Frankrike

I går säkrade Kina sin VM-plats. I dag har inget lag säkrat biljetterna till nästa års fest i Frankrike, men trion Italien, Spanien och Sydkorea har tagit stora steg mot VM-platser.

Italien vann gruppfinalen mot Belgien i grupp F med 2–1. Därmed räcker det med en italiensk poäng på de två matcher laget har kvar för att säkra gruppsegern på egen hand. Fast det är inte säkert att Italien behöver någon mer poäng. För om Belgien tappar poäng i någon av sina återstående matcher är den italienska gruppsegern klar.

Spanien vann sin gruppfinal med 1–0 borta mot Österrike efter segermål av Jennifer Hermoso. Det innebär att Spanien har maximala 15 poäng efter fem matcher, och inget talar för att Österrike eller Finland skall kunna komma ikapp.

I grupp C vann Nederländerna borta mot Irland med 2–0 och Norge borta mot Nordirland med 3–0. Där har fortfarande trion Nederländerna, Norge och Irland chans på gruppsegern. Men för Irland försvårades förstås läget i dag.

I grupp E står kampen om VM-platsen mellan Tyskland och Island. De båda vann i dag, vilket innebär att det mest talar för att det blir en direkt avgörande gruppfinal på Island den 1 september.

I det Asiatiska mästerskapet spelade Japan och Sydkorea 0–0 i dagens toppmatch i grupp B. Därmed har Sydkorea skaffat sig en bra position för att ta en VM-plats. Seger med fem mål eller fler mot Vietnam på fredag bör räcka.

Samma dag möts Australien och Japan i en riktig nyckelmatch. Båda lagen står på fyra poäng efter två omgångar. Australien vann dock dagens match mot Vietnam med 8–0 och har därmed fyra måls bättre målskillnad än japanskorna.

I Sydamerika gjorde Deyna Castellanos fyra mål när Venezuela slog Bolivia med 8–0.

Eftersom Argentina vann med 6–3 mot Ecuador ser det ut att bli en avgörande match om andraplatsen i grupp B i sista omgången mellan just Venezuela och Argentina. Jag tror nämligen inte att Venezuela kommer att kunna besegra Brasilien i morgon.

För svensk del blir det inget EM-slutspel för vårt F19/99-landslag. I slutomgången var man egentligen aldrig nära gruppsegern, även om det var nerv fram till och med halvtidsvilan. Så långt var det kryss både för Sverige och Nederländerna.

Men när målen började komma gjordes de flesta av fel lag för svensk del. Den svenska 2–1-segern mot Slovenien var klen tröst när Nederländerna samtidigt med klara 6–0 mot Ungern. Sverige blev grupptvåa på tio måls sämre målskillnad än de orange.

För tredje åldersgruppen i rad missar Sverige därmed F19-EM. Det är allt en lite oroande trend.

De länder som hittills har säkrat sin plats i F19-slutspelet är Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Danmark och Italien. Samt förstås värdnationen Schweiz.

3 tankar på “Italien och Spanien allt närmare Frankrike

 1. Det är skandal att Sydkorea, Japan och Australien lottats i samma grupp medan tre blåbärslag hamnat i den andra gruppen. Vem ansvarar för seedningen? Egentligen tycker jag att fem asiatiska VM-lag är ett för mycket men nu gör det i alla fall troligen att inget av dom fyra starkaste lagen behöver missa VM pga seedningen är uppåt väggarna.

  • Värdnationen är ju alltid toppseedad, så det var Jordanien som ställde till det.

   Dessutom är det ju så att den femte toppnationen, Nordkorea, var oseedade i kvalet – och lottades ju där mot Sydkorea. Så lottningen har knappast varit bra för toppnationerna i det här mästerskapet.

  • ”Det är skandal”………däremot är inte på något sätt skandalöst flytta sin västerländskt företag i just de ”blåbärsländer”, sedan utnyttja deras arbetskraft för egen vinning
   Att propagera för damfotboll i de länderna du sätter ett så målande uttryck är väl inte på agenda. Efter en hell dan på jobbet och välförtjänta 3$ kanske inte något ide spela fotboll..lol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.