Funderingar inför tredje omgången

Damallsvenskan har alltså öppnat väldigt jämnt och ovisst. Det är inte många lag som man känner sig ha koll på exakt var de står.

Det gör förstås att alla matcher på olika sätt är intressanta, och det därmed blir svårt att välja vilka matcher man skall ha lite extra koll på. I den tredje omgången faller ändå mitt val på de tre första matcherna.

Omgången tjuvstartar ju redan under torsdagen med Rosengård–Eskilstuna. Jag har fortfarande inte sett någon besked om den skada som tvingade Anja Mittag att kliva av i Kalmar. Så det blir förstås intressant att se om hon kommer till spel.

Men totalt sett är det Eskilstuna som har mest att bevisa. Laget har fått en riktigt dålig start med två raka förluster, ett facit som inte är speciellt roligt att ta med sig i bussen till årets kanske tuffaste bortamatch.

I de två första omgångarna har Eskilstuna fått klara sig utan de ordinarie mittbackarna Vaila Barsley och Brianne Reed, vilket förstås är tunga avbräck. Dessutom har nya Molly Menchel skadat sig på träning och blir borta ett tag.

Lite positivt är förstås att Barsley satt på bänken senast. Men egentligen är Eskilstuna mest beroende av positiva nyheter i form av poäng. Fortsätter man att förlora är risken att det smyger sig in en osäkerhet i truppen.

Mitt tips är dock att det blir en förlust till. Rosengård tänker knappast tappa poäng i två raka hemmamatcher.

Lördagens matcher Kristianstad–Linköping och Hammarby–Växjö känns mer svårtippade. Kanske dock att Kristianstad passar Linköping bättre än vad Vittsjö gjorde. Kristianstad har ju inte lika snabba forwards som sin skånska derbymotståndare. Dock känns inte tvåan på tipset speciellt säker, utan den bör garderas med både kryss och etta.

Det blir även spännande att se vilken typ av match det blir när målglada serieledarna Hammarby ställs mot seriens mest målsnåla lag, Växjö. När det gäller tips är det en match som jag hade helgarderat på stryktipset, för jag kan inte säga att jag har någon klar känsla kring hur det kommer att sluta.

På söndag avslutas omgången med matcherna Piteå–Djurgården, Göteborg–LB07 och Vittsjö–Kalmar. Där tror jag att Piteå tappar sina första poäng, att Göteborg tar sin första seger samt att Vittsjö tar en ny trepoängare i rent glädjerus över förra helgens fina triumf.

I elitettan är det rekordtidig seriefinal mellan de båda fullpoängarna Kif Örebro och Kungsbacka DFF på söndag. Den matchen blir förstås också intressant att följa.

Kollar vi internationellt spelas det inte några matcher som på förhand känns speciellt spännande under helgen. Utan det är självklart stort fokus på söndagens båda semifinalreturer i Champions League.

Där uppskattade jag redan i förra inlägget Lyon till favoriter med 70–30 mot Manchester City och Wolfsburg till 90–10 mot Chelsea.

20 tankar på “Funderingar inför tredje omgången

 1. Eskilstunas skador i backlinjen verkar innebära stora problem … 0-3 efter 17 min är inte ok ens borta mot Rosengård.

  • Inte lätt prestera efter bussresa på 6 timmar
   Att Svff inte sätter något regelverk så att lagets förhållanden ska vara jämlika..undrar också vad gör spelarfacket
   DA framstår som skämt annars

   • Men snälla axel då. De flesta lag i DA drabbas av långa bussresor då och då. Utan att förlora med 9-0…
    I övrigt håller jag fullständigt med dig att det ska vara jämlikt. Nu blev det tyvärr också extra jobbigt för Eskilstuna med extra väntetid p g a en trafikolycka. Men fortfarande: det ursäktar inte genomklappningen.

   • Gert, du kommer med macho snacket, ingen lag borde drabbas med långa bussresor, sedan omgående spela en högintensiv match.
    En fråga om regelverk som sätter rättvisa förhållanden för de tävlande, eller snarare saknad av ett sådan
    Vad skulle kosta då vistelsen för typ 15 pers på en vandrarhem, dagen innan matchen, på sin höjd kanske 3000-3500kr
    Se på saken ur en sportslig inte ekonomisk perspektiv.

    • I fjol var Linköping bättre när de hade åkt buss, än när de spelade hemma. LFC tog 29 poäng på bortaplan efter nio segrar och två kryss. Det blev bara 22 poäng hemma. Även Göteborg och Vittsjö var bättre på bortaplan.

     Jag förstår inte heller varför du drog in herrfotbollen i frågan. Rätt många svenska herrlag åker buss på matchdagen. Att klara bussresor är en del av att vara elitidrottare. Är man professionell låter man inte några timmar i buss påverka prestationen märkbart.

     Personligen tycker jag förslaget om att förbundet ska lägga pengar på övernattningar till lagen är riktigt dåligt. Det finns massor av viktigare saker att åtgärda innan man skapar ett sådant bidrag.

   • Du är då verkligen specialist på att göra dina egna tolkningar axel. Det där med macho får stå helt för dig. Jag tycker nämligen också att det ska vara jämlikt men då det gäller när och hur man tar sig till matcherna måste det vara upp till respektive klubb. Min invändning mot ditt resonemang var bara att en bussresa inte förklarar eller ursäktar en 0-9 förlust. Då måste det nog, trots allt, finnas andra orsaker bakom detta. Det finns massvis med exempel på hur lag presterarar alldeles utmärkt även efter en bussresa. Både Linköping och Eskilstuna återfinns bland dessa exempel. Och i normala fall förutsätter jag att resan påbörjas så tidigt att det finns gott om tid för återhämtning. Är man på plats i alla fall två timmar före matchstart så bör det inte vålla några problem. Men det där begriper säker klubbarnas fysiologer bättre och jag utgår ifrån att klubbledningen rådgör med dessa före resan.

   • Menar du Rydén att rätt många ALLSVENSKA herrlag åker buss på matchdagen? Har du några exempel på det, har nämligen svårt att tro på det..
    Annars är jag inte någon anhängare till ”ubermenschen” filosofi i sporten, varken på herr eller damsidan. Med dina synpunkter kring det är jag bekant med, du drar dina tankar från moderna olympiska spelets fader, Pierre de Coubertin, även om du kanske inte visste det
    Sedan då undrar jag vad är syfte med jämställdhet i fotboll, hur yttrar sig detta enligt dig? Har damfotbollen uppnått målet nämligen att vara lika herr?
    Angående pengar då har jag inte sagt att Svff ska betala resor utan ordna regelverk som ska möjliggöra för alla lag spela på samma villkor. Det borde själva klubb stå för sådana kostnader
    Det finns regeln att bussförarna får köra en antal timmar i streck, sedan är körförbud som gäller. likaså borde man införa i damfotbollen, inte spela match om man inte kommit t ex minst 10 timmar innan..

    • Tycker du inte att det är upp till klubbarna att själva att avgöra hur och när de vill åka till bortamatcher.

     Utan att kunna siffrorna för hur höga resekostnader de olika lagen har gissar jag att alla sydlag skulle kunna köra övernattningar om de hade lika stor resebudget som Piteå. Men de elva sydlagen väljer att använda sina pengar till annat.

   • Det verkar som att vi alla ska tycka lika Gert, enligt dig själv då.
    Om du avspeglar detta mönster ute i verklighet då får du en totalitär samhälle, som du verka heja på eller..

   • Axel. Att låta klubbarna själva bestämma när och hur de ska resa är raka motsatsen till totalitär. Att däremot ha ett regelverk som tvingar in alla i samma fålla – det är totalitärt. Och alla vi som tycker att damfotbollen inte på långa vägar har nått upp till jämlikhetskraven måste väl ändå tycka att det finns andra, och bättre, saker att prioritera. Undrar också hur långt ner i seriesystemet ett regelverk enligt ditt förslag skulle gå. Hela vägen förmodar jag – i jämlikhetens namn – vilket i så fall skulle vara fullständigt absurt.

   • Något av regelverk borde etableras Rydén annars så har vi en väldigt snäv tillvaro för damfotbollen, där klubbens ekonomi bestämmer nästan allt
    Förresten vad skulle prioriteras först i en match där man måste resa, typ 500-600km? Låt säga att man äter i bussen, eller utanför för den delen, efter typ halva restid, för att sedan gå ut och spela match vid resans slut…är det de optimala förberedelsen en spelare önskar sig innan match hon ska spela?, menar du att ansvaret ska ges till klubbar, så de kan köra lite precis som du säger,hur de vill, samtidigt som egna spelare drabbas av det…
    En fungerande värld, Gert, är omöjlig utan regler, annars skulle råda kaos och krig…oj! undrar varför detta i dessa dagar låter bekant ..lol
    Sedan att ni 2 ändå förespråkar regelverk genom att låta klubbar bestämma, för att det är det som de gör, sedan inte låta samma för de som faktiskt utövar sporten och som borde ta vara på sina villkor, talar om dubbla standarden, som jag tycker är beklagligt i sig…

   • I stort håller jag med er Gert och Johan men det är nog inte ett eget val från Piteås sida att ha en större resebudget än andra. (Som säkert kan använda det till annat…… tex spelarlöner, sjukgymnaster, målvaktstränare elller….). Ett reseurjämningssystem skulle kanske vara på sin plats?

 2. Jag kan ju ha fel – det återstår trots allt 19 omgångar – men mitt tips redan före seriestarten var att Eskilstuna skulle hamna på undre halvan av tabellen. Med det som presterades mot Rosengård på näthinnan kan det faktiskt sluta värre än så. 0-9 är ett fullständigt oacceptabelt resultat även om man är ordentligt skadedrabbade. Ett fotbollslag måste ju trots allt bestå av mer än 11 spelare. Såväl Linköping som Vittsjö har ju till exempel fått inleda serien utan flera av sina nyckelspelare men står ändå på 3 respektive 4 poäng efter de två första omgångarna.
  Den tredje raka förlusten och minus 11 i målskillnad är väl sämsta möjliga inledning. Ja visst är Rosengård bra men United skapade i stort sett inte en enda vettig chans på 90 minuter och antalet bortslagna bollar var nästan oräkneliga. Nu är det bara att hoppas att Barsley och co (varför spelar förresten inte Annika Svensson?) är tillbaka så snart som möjligt så att man åtminstone får lite ordning på försvarsspelet. Men i ärlighetens namn undrar jag om det räcker då mittfältsspelet i stort sett lyste med sin frånvaro. Då är det heller inte lätt att vara anfallare vilket kanske visades genom Mimmi Larssons uppgivna gester. En av många saker som Jonas Björkgren måste rätta till.

 3. Det finns många exempel på fotbolls- eller andra lag som åkt – i princip – sträckan Ystad-Haparanda, med bil, buss eller tåg och ändå vunnit sina bortamatcher på ett starkt och övertygande sätt.

 4. Vore intressant att få någon från Piteå att kommentera detta med resande, verkar häftigt med resande för lagen söder om Stockholm.

 5. Som piteå-supporter kan jag bara konstatera att Axel är tämligen fel ute. Resorna tillhör spelet och varje lag väljer hur de vill göra. De vi i norr gärna ser är ett reseutjämningssystem som gör att alla resekostnader slås samman och sedan fördelas lika mellan lagen, detta torde dock aldrig ske eftersom var och en är sig själv närmast.

  • Ett förslag som hade gynnat Piteå, och missgynnat alla andra.
   (Var och en är sig själv närmast)
   Men om jag ska bruka lite allvar så vet jag att flera av spelarna föredrar en bussresa t,o,m en som varar 5-6 timmar på matchdagen framför att åka dagen innan och sova på hotell. Varför? Jo att sova i sin egen säng är mycket värt. Att samlas på morgonen och äta frukost tillsammans som lag eller i mindre grupper är för somliga en del av uppladdningen. På bussen finns inga störande moment utan man kan plugga, läsa, lyssna på musik eller en ljudbok, se en film eller bara vila en del tycker det är ett bättre sätt att spendera tiden innan match än att vänta på hotellet. Ingen av de spelare som jag har pratat med ser det som en nackdel att åka buss till en bortamatch, naturligtvis finns det ju gränser för hur länge man ska åka buss ingen förväntar sig att Piteå ska ta bussen till Malmö.
   Hur vet jag då detta? Vi hade en diskussion för 3år sedan om en ev övernattning innan match, bussresan skulle ta ca 5 timmar (körtid) spelarna ville inte sova över innan match (om jag inte minns fel så började matchen kl 18:00) däremot ville de gärna sova över efter matchen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.