Obehaglig nyhet från Malmö

Kvällens nyhet om att Brett Maron ligger på intensiven i Malmö med skador på njuren och urinröret är högst obehaglig. Jag hoppas verkligen att det går bra för Kristianstadsmålvakten.

Det här har varit en helg där jag inte kunnat följa damfotbollen speciellt koncentrerat. Jag såg delar av den första halvleken i dagens skånska toppderby. Och där gav Rosengård svar på tal i toppstriden.

Efter en matchupptakt där bortalaget Kristianstad kändes hetare drog Glodis Perla Viggosdottir upp en kontring som hon sedan dessutom avslutade till 1–0. Där verkade mycket släppa för Malmölaget. Resten av halvleken var man det klart bättre laget, och 2–0-ledningen kändes helt i sin ordning.

Den här gången toppade Rosengård dock bara tabellen i en timme. I Stockholm lyckades nämligen Piteå vinna mot Djurgården med 1–0. Vad jag förstod var det totalt sett rättvist. Men jag noterade lite norrbottniska gummiben på övertid, där hemmalaget fick ett jätteläge att kvittera.

I och med att Göteborg föll mot Hammarby i går leder Piteå numera med tre poängs marginal till Rosengård, fyra till Göteborg och hela sju till Kristianstad. Eftersom det bara är fyra omgångar kvar att spela kan vi nog numera avskriva KDFF från guldchanser.

I och med att LB07 vann dagens ödesmatch i Vittsjö är det återigen liv i nedflyttningsstriden. Med tanke på LB:s dåliga målskillnad kan man säga att laget nu har 3,5 poäng upp till Vittsjö och 5,5 till Eskilstuna.

I elitettan förlorade Lidköping i dag, och i går tappade Kvarnsveden poäng. Därmed kommer serieledande Kungsbacka minst ha sex poäng ner till strecket när alla lag har spelat 21 omgångar, och tvåan Kif Örebro kommer minst att ha tre poängs marginal. De båda topplagen kommer allt närmare damallsvenskan 2019.

Vid en snabb internationell genomgång konstateras att North Carolina Courage gjorde det inget lag lyckats med tidigare – de vann både grundserien och guldet i NWSL. Laget var totalt sett överlägset i finalen mot Portland Thorns, och vann med 3–0.

Jag noterade att det höjdes flera röster i går om att North Carolina är världens bästa klubblag. Och så kan det mycket väl vara. Personligen tycker jag att Lyon spelar en mer komplett fotboll, men North Carolina måste vara ett extremt jobbigt lag att möta. De har nämligen extrema snabba djupledshot i Lynn Williams och Jessica McDonald. Och om motståndarna backar hem har de flera fina fötter som kan mata in precisa inlägg i motståndarnas straffområde.

I Tyskland blev Nilla Fischer målskytt när Wolfsburg vann den luriga bortamatchen mot Essen med klara 5–0.

I Frankrike vann PSG svenskmötet med Montpellier med 3–0, ett resultat som innebär att Montpellier sannolikt redan kan glömma nästa års Champions League. Noterbart att Linda Sembrant var enda svenska spelare som startade i toppmötet. Trion Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius och Annahita Zamanian byttes alla in.

I England spelade Chelsea 0–0 för tredje matchen i rad, den här gången mot Everton och den här gången med Magdalena Eriksson och Jonna Andersson, men utan Hedvig Lindahl. I och med poängförlusten har mästarinnorna nu sex poäng upp till serieledande fullpoängaren Arsenal, som vann mot West Ham med 4–3. Jessica Samuelsson satt på bänken för The Gunners.

15 tankar på “Obehaglig nyhet från Malmö

 1. Både Kungsbacka och Kif Örebro har ju väldigt dålig ekonomi. I Kungsbacka är väl läget kaotiskt, kommer dom få elitlicens eller går platsen till någon annan då?

  • Går KIF upp så ska det sig. FÖRMODLIGEN kommer kommunbidraget (som halverades vid nedflyttningen) att vara till hjälp. Även OBOS ger väl nån slant till alla damallsvenska lag. För Kungsbackas del är jag mer tveksam.

 2. Mycket tråkiga skador sent i serien när det ska avgöras. Förutom Maron fick ju också DIF-målvakten utgå med axel ur led. Starkt av Rosengård att samla ihop sig och vinna med två rätt ovana/ovanliga målskyttar. Det visar att laget har mer resurser än många kanske tror. KDFF blev kanske lite övermodiga i sitt spel, vilket öppnade för FCR. I min bok har KDFF aldrig varit riktigt het guldkandidat, men chans till en första medalj finns ännu. Nu har både PIF och FCR ”tagit sig samman” – kan KGFC göra detsamma efter att ha tappat fem av sex möjliga poäng på två matcher? LFC smyger med bakom och hotar främst KDFF, men möjligen också KGFC. Att LB07 skulle vara mer än en poäng bättre än Vittsjö i slutomgångarna verkar tveksamt. Om KIF Örebro går upp är det med nuvarande lag risk att de åker ur igen. De två matcher jag sett med dem i år var inte av DA-klass från deras sida.

  Till slut (nästan): det har oftast varit svårt att säga något positivt om damallsvenskan.tv. Nu är det lättare. Bra snabbsammandrag, en och annan spelarintervju, snabbrepriser och snabb utläggning av hela matcher i efterhand. Visserligen hoppar det fortfarande en och annan groda ur munnen på kommentatorerna, men de kanske skuttar ikapp bildproduktionen till nästa år?

  Johan: skulle du kunna överväga att ha din lista över svenska spelare i utlandet som fast snabbväg på bloggen? Det vore värdefullt!

  • Jag visste inte att det gick att lägga upp sådana snabbvägar, men hittade en metod.

   Om du nu ställer markören på ”En blogg om internationell damfotboll” i den vinröda balken under bilden på mig så kommer listan fram.

   • Tack! Jag tänkte att eftersom du och Hattrick har samma värd Worldpress (och han har flera snabbval i menyraden) borde det gå på din blogg också. Nu måste man ju veta att att listan på utlandsproffs finns där för att hitta den, men ändå en bit på vägen.

  • LB har kvar Kalmar borta samt hemmamöten med ojämna Växjö och Djurgården. Dessutom skall man till Kristianstad. Det är inte omöjligt att ta sex–nio poäng på de matcherna.

   Bara en seger i lördagens match mot Växjö skulle sätta rätt rejäl press på lagen närmast framför. I första hand på Vittsjö, men även på Eskilstuna och Djurgården.

 3. En märklig omgång med mer eller mindre obehagliga spelarskador i släptåg. Kristianstads målvakt Brett Maron allvarligast drabbad med urinvägsskador, hon opereras idag. Djurgårdens målvakt Gunnarsdóttir slog axeln ur led, ingenting allvarligt, men smärtsamt. Hoppas båda, i synnerhet Maron, tillfrisknar fort och utan komplikationer.

  Helgens verkliga olycksfågel var dock Göteborgs lagkapten Beata Kollmats, som stod för två (eller 1½) självmål och dessutom blev buren av planen med en hjärnskakning. Håller tummarna för att skadekvoten gällande damallsvenska spelare nu är uppfylld inför de fyra återstående spelomgångarna.

  • Oj, är Mannon också skadad. Vilket lag var det nu hon spelade i? Visst borde målvakterna ha mer skydd på sig och så skulle målen vara mindre också, som i hockey. Då behöver ju inte målvakterna röra sig så mycket!

 4. Man ska kanske undvika att raljera i kommentarerna när det handlar om svåra skador eller sjukdomar, bäste ”The Observer”. Den s.k. tryckfelsnisse var tydligen framme och lurade ”Hans”. Sån’t kan hända den bäste – även mig….

  • Om du läser igen ”U.” ser du kanske att jag inte raljerade om skador. Min kommentar handlade om kommentaren, om det nu behöver förtydligas för dig. Samtidigt är det förvånande att just du ”U.” – damfotbollsbloggarnas främste kåsör och posör (och det var inget beröm) – inte skulle uppfatta detta. Kanske dags att du också granskar ditt eget skrivsätt och innehåll?

   • Bra att du förtydligar. Fast i mitt tycke var det ett förhastat felval i en text som handlade om en allvarlig skada. Nog om detta. Hahaha! 😀 ”Posör”? Även om det inte är menat som beröm känner jag mig lite smickrad, ungefär som att vara ett medialt fenomen i klass med Björn Ranelid å grabbarna. Kanske är det dags att gå och ”fota” sig för att ha ett tjusigt självporträtt att bifoga till bloggspalterna – om så är möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.