USA äger matchen, men Holland spelar smart

För första gången i VM gjorde inte USA mål under matchens första tolv minuter. Man lyckades inte ens göra mål under de första 45 minuterna.

Men oj vad nära det var några gånger. Sari van Veenendaal har gjort en kanonhalvlek. Dessutom har hon haft massor av tur – men det har ju bra målvakter. Hon räddade närmast omedvetet en nick från Julie Ertz med sidan av kroppen. Och när hon inte fick grepp på en styrning från Alex Morgan gick bollen i stolpen.

Det är USA som har ägt finalen så här långt. Men Holland försvarar sig smart. De ligger väldigt centrerat med laget och släpper kanterna. Dessutom gör de allt för att dra ner tempot.

Det tog USA mer än en halvtimme att inse att man måste vända spelet snabbare. När man började med det kom också målchanserna. Holland har inte haft ett enda avslut mot mål så här långt, men det var ändå farligt på en hörna på övertid. Så jag säger 4–1 i klara målchanser till USA.

Det är också 53–47 i bollinnehav till USA som har slagit 178 passningar till rätt adress. Holland har bara fått fram 100 passningar. Av den statistiken kan man läsa ut hur lång tid holländskorna tar på sig vid inkast och andra fasta situationer. Holland har rensat 27 gånger, mot USA:s elva.

Noterbart är att Holland har valt att spela Vivianne Miedema i en tiaroll på mittfältet och kör med Lineth Beerensteyn högst upp på topp. Danielle van de Donk utgår från högerkanten, men det holländska laget centrerar alltså väldigt mycket, så van de Donk finns oftast i mitten.

I paus måste ju vän av offensiv anfallsfotboll hålla på USA, för det är de som vill spela fotboll. Holland är i finalen för att försöka försvara sig till guld. Ännu så länge har man klarat det bra.

7 tankar på “USA äger matchen, men Holland spelar smart

 1. För USA började tävlingen först i deras fjärde match, som är ”orättvist”, att använda ditt språkbruk, gentemot andra lag
  Därmed är inte konstigt als att USA och Sverige vinner tävlingen

   • ”Sluta nu…”—————vad är det för argument i diskussion Rydén? Har jag sagt något som inte har stöd i fakta?

   • Även om USA och Sverige uppenbart hade fördel av två så bekväma gruppspelsmatcher så är det fånigt att påstå att lagen inte förtjänat sina medaljer. Även om USA fick en billig straff mot Spanien och att Frankrike inte fick en solklar straff mot dom i matchen efter så går det inte att hävda att de inte förtjänat sitt guld efter att ha varit klart bäst turneringen igenom.

    Extra kul att de förhoppningsvis lär bojkotta Trump och Vita Huset för att istället fira med Kongressen dit de bjudits in.

    • Du förklarar sakerna med ”även” som ledord, tror att det säger det mesta angående USA insats i detta VM men även säger mig hur laget hade konsekvent domarstöd match efter match. Somliga skulle säga att de hade tur….

    • ”Extra kul att de förhoppningsvis lär bojkotta Trump och Vita Huset ”—————–varför tycker du att detta är ”kul”? Skulle de svenska tjejer då bojkotta Åkesson, i fallet han blivit svensk statsminister, enligt dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.