Morgan, tv-avtal och Copa Libertadores

Onsdagens stora internationella damfotbollsnyhet var att Alex Morgan är gravid och med största sannolikhet kommer att missa nästa års OS-turnering.

Det är förstås en missräkning för den nya amerikanska förbundskapten, som inte är presenterad ännu. Men som förväntas bli Vlatko Andonovski.

Om det är han känns det troligt att han kommer att presenteras nu i dagarna. Hans Seattle Reign åkte ju ut i semifinal i NWSL mot North Carolina Courage i helgen.

Finalen i den amerikansk ligan spelas 20.30 på söndag kväll, svensk tid. Då tar North Carolina Courage emot Chicago Red Stars. NCC hade 7 422 åskådare på sin semifinal. I finalen borde man kunna locka fler än så. Femsiffrigt på söndag?

Chicago var nästan uppe på femsiffrigt när man vann med Portland Thorns i söndags. Huvuddelen av de 9 218 åskådarna jublade vid slutsignalen.

 

På svensk mark har vi kunnat läsa om att damallsvenskan inte ser ut att få något riktigt stort TV-avtal nästa år heller. Utan att det lär bli en lösning som liknar den som funnits i år.

Så till Norge där LSK Kvinner ju firade guld i helgen. Här visar Ingrid Moe Wold hur man gör om man vill fira med en alldeles egen flaska champange…

I Spanien talar ju mycket för att det kommer att bli spelarstrejk framöver.

När det gäller mediakontakter har ju Tacon närmast strejkat. Svenskklubben valde ju exempelvis att inte göra några intervjuer alls efter premiären borta mot Barcelona. Orsaken var att Real Madrid inte hade beslutat om vilken mediepolicy man skall ha för damlaget.

Härom veckan beslöt Barcelona om en ny mediepolicy för sina damer. Den bygger glädjande nog på största möjliga öppenhet. Som exempel skall alla medier som vill ha tillgång till tv-bilder på höjdpunkter från lagets matcher få det gratis. Och de medier som söker ackreditering skall få det.

Det tycker jag är bra nyheter. Vill man skapa ett intresse känns det som en förutsättning att dela med sig av sin produkt.

Tillbaka till svensk mark, där vi är framme vid final i F17-SM. I semifinalerna vann Djurgården med 2–0 mot Lerum i den ena. Och Umeå IK vann med 1–0 mot AIK i den andra. På söndag 13.00 spelar Djurgården och Umeå således SM-final, de gör det på Östermalms IP.

Just Umeå och Djurgården kan även mötas i final i F19-SM helgen 1–3 november. Båda lagen är nämligen klara för semifinal där de ställs mot Växjö respektive Göteborg. UIK tappade bara fem poäng i norra F19-allsvenskan.

Så till Ecuador där man har nått semifinal i Sydamerikas motsvarighet till Champions League, Copa Libertadores. I gruppspelet visade colombianska landslagsstjärnan Catalina Usme hur man slår en frispark:

Usme och hennes America de Cali är ett av de fyra semifinallagen. De ställs mot Corinthians från Brasilien natten mot lördag. De lagen möttes även i gruppspelet, och då vann Corinthians med 3–1. America gick till semifinal via 3–2-seger mot UAI Urquiza från Argentina.

Corinthians vann sin kvartsfinal mot chilenska Santiago Morning med 2–0. På repriserna syns att det första målet var offside, men det godkändes.

Den andra semifinalen spelas natten mot fredag mellan Ferroviaria (Brasilien) och Club Cerro Porteno (Paraguay). Finalen spelas sedan på måndagskvällen, svensk tid.

Noterbart är att det bara är Corinthians av de fyra semifinallagen som vann sina grupper. Övriga tre kvarvarande lag kom på andra plats i sina respektive grupper.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.