Lite tankar efter 1–0-förlusten mot Tyskland

Då har även jag sett Sverige–Tyskland 0–1. En match där det fattades mycket i offensiv kvalitet från svensk sida. Trots många bra omställningslägen lyckades vår startelva inte skapa en enda målchans.

Den officiella statistiken sa 46–54 (35–65) i bollinnehav och 5–12 (0–9) i avslut, varav 1–3 (0–3) i avslut mot mål och 0–2 (0–1) i avslut i målställning. Min räkning av kvalificerade målchanser sa 2–7 (0–6).

Totalt sett var den tyska segern alltså odiskutabel. Men Sverige borde nog ha fått en straff i 86:e minuten, så en straffläggning var inte jättelångt borta.

I den första halvleken hade Sverige noll avslut, och man skapade således inte en enda målchans. Däremot räknade jag till sex tyska. Och det var 65–35 i tysk favör i bollinnehav.

Ändå tycker jag att Sverige hade ett bra presspel. Det var egentligen bara en gång som man gick bort sig. Då var det Hanna Glas som hamnade fel i position och blev bolltittare – vilket ledde till det anfallet där Svenja Huth sköt i stolpen.

Men oftast var den svenska pressen bra, och man hade flera bollvinster i bra ytor, vilket borde ha lett till målchanser. Tyvärr var både bolltouch och passningar alldeles för dåligt utförda i de här omställningslägena. Den som syndade mest var Stina Blackstenius – hon tappade bort flera goda kontringslägen genom dålig touch. Blackstenius är möjligen förlåten eftersom hon var en av tre utespelare i den svenska startelvan som inte är i säsong.

Men mot lag som Tyskland måste man ta de få chanser som dyker upp. Då har man inte råd med en förstatouch där bollen drar iväg okontrollerat.

I den första halvleken lyckades tyskorna också hålla Sverige utanför sig. I uppställt spel fick vårt landslag i princip inte in några bollar till Kosovare Asllani. Och det är ju hon som skall vara hjärnan i vårt anfallsspel.

I den andra halvleken såg man direkt hur de svenska spelarna sökte Asllani i ett mycket tidigare skede i uppspelsfasen, vilket gav positivt resultat. Tyskland hann inte täcka bort vår tia, och då blev hon mycket mer delaktig i spelet. Kanske även att Asllani droppade några meter längre bak, vilket gjorde henne lättare att nå med instick.

Med Asllani mer delaktig kunde Sverige flytta fram laget ganska många meter och dessutom öka bollinnehavet rejält. Den bristfälliga kvaliteten i offensiva aktioner, i andra halvlek huvudsakligen passningar, följde dock med ända till slutsignal.

I minut 64, när lagen började göra alla sina byten, hade Sverige fortfarande varken haft någon målchans eller något avslut mot tyskt mål. Vår startelva lyckades alltså inte skapa någonting alls. 0–7 i målchanser och 0–1 i mål för startelvan är ju tyvärr långt ifrån godkänt.

Det var först med sex–sju minuter kvar som Sverige verkligen började hota kring tyskt straffområde. Den första riktiga målchansen kom i minut 86, när Sofia Jakobsson vältes av Julia Gwinn, i något som ju mycket väl kunde ha blivit svensk straff.

På övertid var Jakobsson fri till höger i straffområdet, men valde att försöka passa när hon borde ha skjutit. Så nära mål måste man vara 100 procent säker på passningen om man skall välja det alternativet. Finns det minsta osäkerhet kring passningen måste man välja att gå på avslut.

Jakobsson var ändå en av de spelare som såg riktigt pigg ut. Annars var det faktiskt inhopparna Jessica Samuelsson, Madelen Janogy och Mimmi Larsson som fick dagens största plus. De kom in och fick bättre tyngt i det svenska anfallsspelet.

Den som stärkte sin aktier allra mest den här onsdagen var nog ändå Anna Anvegård. Nu tänker ni att hon ju inte är med i Portugal. Det stämmer. Men avsaknaden av en forward med fin bolltouch var väldigt tydlig. Med Anvegård på planen tror jag att Sverige hade skapat ganska många målchanser, framför allt i den andra halvleken.

Hanna Bennison då? Hennes första landskamp från start var varken succé eller fiasko. Hon gjorde en okej insats, men utmärkte sig inte.

För svensk del väntar nu spel om femte plats. Närmast väntar Danmark på lördag klockan 15.30. Då lär Peter Gerhardsson mönstra en helt annan startelva än han gjorde i går.

14 tankar på “Lite tankar efter 1–0-förlusten mot Tyskland

 1. Jag håller med om att Blackstenius hade en dålig bolltouch vid flera tillfällen under matchen. Dock anser jag inte det har så mycket med säsong att göra som med det faktum att Blackstenius inte är en särskilt teknisk spelare. Har alltför många gånger sett henne tappa bollen när hon skall dribbla av/förbi motståndare under landskamper oavsett säsong. Hon har andra styrkor men bra bolltouch är inte en av dem vilket blir tydligt när man jämför henne med andra anfallare på hög internationell nivå.

  • Jag håller i stort med om Stina B:s bleka insats i Tysklandsmatchen – och ja, hon är ingen utpräglad tekniker, hon kännetecknas mest av kraft och fart. Helt nyligen såg jag henne dock, i en träningsmatch, dribbla bort tre-fyra motståndare, fast mer blev det tyvärr inte av denna prestation. Trots påtalade brister har Stina ändå blivit något av en matchvinnare i de stora sammanhangen, som VM och OS. Jag gissar att hon kommer att få mindre speltid i landslaget framöver, där exempelvis Mimmi Larsson, Anna Anvegård och Madelen Janogy i stället lär få större utrymme.

   • Blackstenius är enligt mig ett exempel på en spelare som fått ut väldigt mycket från väldigt lite, vilket såklart är en kvalité i sig. Jag tycker dock att hon bromsar möjligheterna för Sverige att utveckla sitt spel ytterligare och därför tycker jag det är jätteviktigt att få in en bättre spelare på topp från start.

 2. ”Men Sverige borde nog ha fått en straff i 86:e minuten, så en straffläggning var inte jättelångt borta.”—————-bra skådespelat av Jakobsson! Hon segnade ju ner på en gång, ren filmning, kan jag ju tycka rent spontant
  Numera vanligt när det handlar om de svenska prestationer då i underlag letar man efter syndaboken, fast i regel, i något eller någon annat,. Fenomenet som förpestade svensk media sedan länge, detta oavsett idrott, som vid sådana tillfälle rapporterar helt utan sans och sund förnuft. Man frågar ju sig själv är det så illa ställt med den svenska självförtroende? Fair play anda har man sedan länge förkastat ut från det hyfsade sport beteendet, detta kan man ju förstå med tanke på samhället i övrigt, som sporten ger bara en spegelbild av-
  Den mediala fixeringen på ”vinsten” och bara vinsten suddar ut en god journalistisk arbete, särskilt i de tillfällen landslaget av diverse slag kämpar för kung och fosterland..
  Svensk media på det sättet sätter ohygglig press på alla sina representanter där ute. Hur många gånger har vi lyssnat nedbrytande förklaringar om prestationen som inte gick som man ville.
  Egentligen så ska det se ut i idrotten som baseras -på ”utbildning” istället för uppfostran ..den första producerar idrottare-maskiner den andra, idrottare – människor i samklang med det de gör

  • Någon ren filmning är det ju inte. Giulia Gwinns högerarm rör definitivt Jakobssons ena axel. Det är kontakt, men från tv-bilder är det väldigt svårt att bedöma hur hård kontakt det är. Men Jakobssons fall är rätt onaturligt, vilket är ett tecken på att hon får hjälp. Således är det inte orimligt att tycka att hon nog borde ha fått straff.

   Din vrede mot svensk media är för övrigt intressant. Jag har många gånger bett dig nämna vilka länders media som gör ett bättre jobb. Men du har aldrig svarat. Tänker du på Kinas? Rysslands? USA:s? Eller Englands? Eller var i världens finns de bästa medierna?

   • ”Jag har många gånger bett dig nämna vilka länders media som gör ett bättre jobb.”———————————-det där är ”vi och dem” argumentation. Antagligen är du med oss eller emot….sorgligt underlag till diskussion, Rydén, obegåvad De som saknar vettiga argument tar till hjälp ytliga, självutnämnda,till synes ”fakta”, ofta etiketter som man klistrar på sina meningsmotståndare.
    Syften är väl demonisera opponenten och skydda verksamheten
    Precis som gamla bolsjevikers mantra; hänga ut kamrat men beskydda agerande , med andra ord systemet …fast i dagens Sverige nog dömer man ut händelse med beskyddar kamraten. I sann sosse/moderat anda, så han/hon dyker upp på nytt, var säker på
    För övrigt, jag är inte rätt man att svara på den frågan. Fråga Julian Assange istället, han kan mycket mer om den saken,är jag säker på… att hans tragiska öde orsakades efter vistelse i ,enligt dig, världens främsta, bland allt annat,även journalistiska landet, är ironi i sig…så visst snacka gärna Rydén hur gör ni journalister för sin sak skull-

 3. Obegripligt att så mkt fokus läggs på Blackstenius i denna match. Eller rättare sagt att hon får så mycket kritik jmfrt med andra spelare.

  • Hon är forward och var inte inblandad i ett enda riktigt anfall. Det är väl knappast godkänt? Men du får gärna utveckla hur du tänker, vilka fler tycker du bör ifrågasättas?

   • Jag ska natuligtvis inte svara för Karin – men kan i alla fall utveckla mina egna tankar….. Jag såg matchen på plats och har inte tittat på TV-sändning eller ”repriser”. Så, på gott och ont, är mina synpunkter baserade på det jag uppfattade på plats. Om vi börjar med Stina B tycker jag kritiken är befogad. Otrolig dålig första touch och skapar alldeles för lite. Försvarsspelet var inte 100-procentigt. Osäkert målvaktsspel, Glas/Ilestedt synkade inte riktigt och släppte förbi ett par lång-/löpbollar. Jonna A blev bolltittande och tappade markering inne i straffområdet några gånger. Samtliga hade också problem med uppspelen, framför allt i 1a halvlek.
    Jag tycker inte att Hanna B heller får godkänt. Några bra defensiva insatser men alldeles för lite delaktig i spelet (inte bara hennes fel) och det kändes som andelen passningar till rätt adress var under 50%. Den andelen för C Seger var betydligt högre främst beroende på enkla tillbakaspel (med väldigt långsamt tempo). Sista 15-20 minuterna vart det (plötsligt??) annorlunda och många riktigt fina pass/instick. Skulle vara kul med den ”desperationen” lite tidigare. Rolfö blek i stort sett hela matchen. Sofia J genomgående bäst – men slarvade bort en hel del OK situationer. Hon löpte också väldigt bra utan att få boll vid flera tillfällen. Kosovare A tyckte jag också var blek i drygt 60 min. Klart bättre mot slutet – som Johan nämnde i en position något närmare mittfältet. Ibland undrar jag dock om alla anfallsförsök måste gå genom henne?? Har inte koll på bra vs dåliga utförda insatser men det känns som del blir fel ganska ofta. Dessutom blir vi ganska lättlästa.
    Sammanfattningsvis håller jag med Karin om att många förtjänar kritik. Det bästa var (hög intensitet) sista kvarten, bra presspel – men dåligt förvaltade bollvinster och Jessica S inhopp.
    I mitt tycke dock en solklar tysk seger. Nya insatser mot Danmark i Lagos i morgon.

    • Bra analys att gå igenom flera spelares prestationer. Precis vad som behövs för att få en uppfattning om varför resultatet blev som det blev. Tack!

  • Håller med dig. Svagt att kritisera en enskild spelare. Ett lag är ett lag som tillsammans vinner och förlorar som ett lag.

 4. Börjar kanske bli lite tjatigt detta… Det är naturligtvis inte bara Blackstenius som ska risas för den undermåliga insatsen i första halvleken, först och främst, men hon får ändå tjäna (inte helt oförtjänt) som symbol för laget. Egentligen är det hela startelvan som ska hudflängas, men låt oss vänta och se hur det har presterats när Algarveturneringen är över. Precis som det ”tjötas” om i kommentarerna: första landskamperna för en blågul trupp i otakt; en del är mitt inne i sitt utländska ligaspel, medan andra bara har avverkat några träningsmatcher – lätt att glömma detta faktum och känna som om Sverige vore mitt i OS-slutspelet. I eftermiddag väntar Danmark i ett möte som bara har med prestige att göra, så räkna med att Gerhardsson & Wikman tar tillfället i akt att vädra varenda bänksittare och reserv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.