Grattis Häcken – klart för gruppspel i Champions League

Häcken vann med 3–2 mot Vålerenga på Bravida arena ikväll – totalt 6–3, och är därmed klart för gruppspel i Champions League. På måndag får vi veta vilka internationella topplag som skall komma till Hisingen i höst.

Vid måndagens lottning kommer det däremot inte att stå FC Rosengård på någon av lotterna. Malmöklubben spelade i dag 3–3 borta mot Hoffenheim. Det innebär att tyskorna avancerar med totalt 6–3 till gruppspelet.

Jag har sett Häckens match i kväll. Däremot har jag inte sett något av Rosengårds. Men jag noterar ändå att FCR vann avsluten med 19–3 i dag. Av de bilder jag sett tyckte jag det såg ut som att Malmöklubben hade riktigt svagt försvars- och målvaktsspel på hemmaplan.

Att Hoffenheim gjorde mål på alla sina avslut i dag talar för att det fanns brister i defensiven i dag också. Totalt över två matcher visar den officiella statistiken 31–10 i avslut till Rosengård. Men det är alltså 6–3 i mål till Hoffenheim. Anmärkningsvärt. Och väldigt tråkigt.

Förra hösten är man kollade upplägget för kvalet till gruppspelet så var känslan att det bara var det svenska mästarlaget som hade en rimlig chans att ta sig till gruppspel. Men när det visade sig att Rosengård blev tvåa, och seedat i playoff – då började jag hoppas på att vi skulle få med två svenska lag till gruppspel.

Så blev det alltså inte.

Vi får glädjas åt att Häcken är med i tombolan på måndag. Det är redan klart att de inte kommer att vara i den lägst rankade potten, för i dag har lägre rankade lag som Køge, Hoffenheim, Servette och Real Madrid kvalat in till gruppspelet.

Faktum är att Häcken till och med kan hamna i den näst bästa potten. Det är redan klart att vinnarna mellan Apollon–Zhytlobud-1 och Juventus–Vllaznia kommer att ha lägre rankingpoäng. Skulle även Osijek och Benfica vinna sina playoffmatcher blir Häcken ett av de åtta högst rankade lagen.

Ni läste det kanske just? Jo, Real Madrid är vidare till gruppspel. Kosovare Asllani byttes in i 86:e minuten när den spanska tvåan vann med 1–0 borta mot Manchester City. City åker alltså ut mot spanskt motstånd för fjärde året i rad.

Därmed inträffar också det udda för Filippa Angeldahl att hon i förra veckan tog ledartröjan i Häcken, och med två mål och ett assist grundlade Göteborgsklubbens avancemang. Sedan gick hon till ett högre rankat lag – som missade avancemang. Angeldahl får se Champions League på tv i höst.

Det blir inte heller gruppspel för Julia Molin i Glasgow City. Skotskorna föll i dag med 2–1 hemma mot schweiziska Servette.

Även Wolfsburg och Rebecka Blomqvist var illa ute i kväll. Bordeaux vann med 2–1 efter ordinarie tid, och hade 3–2 efter förlängning. Det innebar straffläggning. Där räddade Almuth Schult fransyskornas två första straffar och sedan slog Sisca Folkertsma den tredje i stolpen. Samtidigt gjorde tyskorna mål på sina straffar och vann med 3–0.

I fjol hade Wolfsburg förlorat den här matchen. Eftersom det blev 3–2 i Tyskland hade nämligen Bordeaux vunnit på bortamålsregeln. Personligen gillade jag bortamålsregeln eftersom jag vill att matcherna avgörs i spel, och att regeln innebar att det blev väldigt få straffläggningar.

Men till slut fick alltså Blomqvist och Wolfsburg jubla. Därmed är det klart att Tyskland blir det enda landet som får med tre lag till gruppspelet.

16 tankar på “Grattis Häcken – klart för gruppspel i Champions League

 1. Lite motsägelsefullt i analysen. Att Hoffenheim gjorde mål ,3, på alla sina målchanser,3, talar för att det fanns brister i defensiven, står det. Släpper man till bara tre målchanser har man nog spelat bra försvarsspel. Kanske hushöll Hoffenheim med krafterna och gjorde vad man behövde, men vad vet man egentligen. Effektiva kan man säga att Hoffenheim var idag

 2. Såg matchen mellan Bordeaux och Wolfsburg som var jämn där Bordeaux ledde med 2 – 1 vid fulltid. Wolfsburg kvitterade i förlängningen och det fick avgörs på straffar. Wolfsburg satte sina tre första och Bordeaux var urusla och brände sina tre straffar!

 3. ”City åker alltså ut mot spanskt motstånd för fjärde året i rad.”—————————————-precis som du rapporterade Tokyo OS med sedvanlig statistik och en gnutta politiskt icke korrekta nationalistiska narrativet om ”vårt lag” utan att i det minsta lyckades, försökte , eller helt enkelt vägrade du återspegla i din journalistiska kokboken själva atmosfären på denna OS, som för min del kändes som en remake av nazisternas Berlin OS 1936 ,jämförelsevis,med tydlig budskap som lades fram, symboliken med bl a knäböjande men inte minst atmosfären som fanns och ännu finns ute i samhället, då på samma sätt vägrar du se, eller helt enkelt erkänna förskjutning på kvalitet i fotbollen som sker framför dina ogön
  Denna från norr till sydeuropa
  I takten då en ”industri” eller löpband fotboll allt mer kommer ersättas med den kreativa, lekfulla, helt enkelt mer kompletta och inte minst humana idrotten borde du tänka om Rydén.
  Sydeuropa däremot kommer aldrig ta ifrån norreuropas dystra verklighet, nämligen antal skadade damspelare, en av, om inte viktigaste anledning att propagera för ett annat typ av spel.

 4. Tycker också att det är konstigt att bortamålsregeln slopades. Enligt mej är den rättvis och att fler matcher avgörs på ordinarie speltid tycker jag bara är positivt.

  • Kära Karin! Om man tar sig tid och energi på att publicera sig på detta forum tar man som läsare det för givet att personen är intresserad av damfotboll. Som sådan borde det vara positivt att ett svenskt lag är bland de sexton som kvalificerat sig för ”slutstriden”. Men för Karin…….Nähädå!
   Angående Häcken och supportrar. Jag förutsätter att Du inte är blind eller/och döv. Om du bemödade dig att kolla på matchen kunde du notera att på hemmaklackens sektion fanns ett stort antal häckensupportrar som med trummor och hejaramsor bildade den tolfte spelaren. Detta trots alla pandemirestriktioner. Men kanske är du begåvad med ett ovanligt stort och utvecklat selektivt seende, man ser det man vill se – det som bekräftar ens tes. Mycket tro och lite vetande.
   Från en Häckensupporter, fd. KGFC-supporter
   Emma

 5. På Rosengårds hemsida. Intrycket var att Hoffenheims mål berodde på Rosengårds misstag och att Hoffenheim inte spelade sig fram till målchanserna ,skrivs det.Vem som skrev det kommer inte nämnas här. Tala om att nervärdera motståndarna. Har Hoffenheim gjort 3 mål så har dom spelat sig så nära mål att dom lyckades få in bollen i mål. Var och en blir lycklig på sin tro förvisso men nog finns det i Rosengård en dålig respekt för motståndarna. Dom ser aldrig på motståndarna kvaliteter och håller jämt på med ursäkter, den ena efter den andra. Rosengård åkte ur mot Bayern München i våras och nu mot Hoffenheim men enligt Rosengård är dom egentligen bäst, inte bara i Sverige utan i hela världen. Visa det någon gång då

  • Det er vist en dårlig vane (at tale modstanderen ned) de har taget med fra Damallsvenskan, hvor det jo desværre nok er mere passende. Rosengård var tydeligvis ikke vant til det højere tempo Hoffenheim bragte.
   Men jeg forstår ikke at Johan ikke har set Hoffenheim-Rosengård. Det var en meget bedre kamp end Häcken-Vålerenga for en neutral tilskuer. Det var positivt at se Rosengård kæmpe ind i de sidste for sejren i det mindste, selvom videre kvalifikation var tabt forholdsvis tidligt – (god moral) og det var med til at give 90 minuttes intens god fodbold.

 6. ”Karin” är förstås en förvirrad man!
  Antar att det blir ändring nästa år men hela systemet, seeding och lottning är ju en enda stor tombola. Visst är det bra att pengar sprids men det blir komiskt.
  Tänk att det ska ta så lång tid att fatta att dessa klubbar, och framför allt spelare som ägnar livet åt fotboll, håller på med ELIT!
  Tror inte att SvFF fattar, ej heller EFD som kallar sig ”Elitföreningen”. När ska ni ge dessa spelare dom rätta möjligheterna?

 7. Mighty strange it is. Indeed, mighty strange indeed. The headline says : Congratulations Hacken…….so what is happening? Not a word about the convincing victory. Instead all focus on why Rosengard did not do what was expected. In comment after comment. Figures and percentages. Maybe this is the Swedish way of doing things.
  So I say Congratulations Hacken. I hope you will be drawn against an English team.

  1: Barcelona, Bayern München, Chelsea, Paris Saint-Germain.
  2: Arsenal, Breidablik, Lyon, Wolfsburg.
  3: Hoffenheim, Hacken, Juventus, Real Madrid
  4: Benfica, Køge, Servette Chenois, WFC Zhytlobud-1 Kharkiv

  Warm greetings from a British supporter
  Caitlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.