Rolfö matchhjälte när Barca vann Champions League

Fridolina Rolfö hade inte spelat match på drygt fem veckor. Ändå gick hon rakt in i Barcelonas startelva – och fick avgöra Champions League.

Det var ett vågspel från tränare Jonatan Giráldez att starta två ytterbackar som inte spelat sedan slutet av april. Först såg det ut att vara ett misslyckat val. Lucy Bronze bjöd nämligen Ewa Pajor och Wolfsburg på ett ledningsmål i matchupptakten, och gav samtidigt tyskorna lite extra energi.

Vid tysk 2–0-ledning i paus kändes det som att Tommy Stoot och hans lag fått matchen precis dit de ville. I och för sig hade jag räknat till 4–2 i 100-procentiga målchanser i Barcafavör. Men det kändes ändå hyfsat kontrollerat från Wolfsburgs sida.

Stroot hade alldeles tydligt instruerat sina spelare i att omgående ta chansen varje gång det öppnades ett kontringsläge. Och att anfalla till vänster. Man skickade ut boll efter boll mot Pajor på vänsterkanten, där Bronze hade det tufft med polskan.

Det var också Pajor som slog det fina inlägget till Alexandra Popp när Wolfsburg gjorde 2–0. Medan Pajor hade ett högt utgångsläge valde man att backa hem Sveindis Jonsdottir på andra kanten. I praktiken försvarade sig Wolfsburg ofta med en fembackslinje, där isländskan var högerback.

Man rörde även runt en del på mittfältet, men jag skulle säga att Wolfsburg spelade 5–2–3 enligt det här: Merle Frohms – Sveindis Jonsdottir, Lynn WilmsKathrin HendrichDominique JanssenFelicitas Rauch – Svenja HuthLena Oberdorf – Jill RoordAlexandra PoppEva Pajor.

I den första halvleken körde Barca oftare med Mariona Caldentey som nia än löpstarka talangen Salma Paralluelo. Det var inte helt lyckat, utan det kändes alltså som att Wolfsburg hade god kontroll i defensiven.

Jag trodde att det kunde bli byte i paus, att Giraldez skulle byta in Geyse direkt som nia. Det bytet kom först i minut 70. Då var Barca ikapp.

Den spanska storklubben kom ut i andra halvleken med löpvilja och ett mer direkt anfallsspel. Det gav utdelning direkt. Matchklockan sa 47.44 när Patri Guijarro stötte in 1–2 på ett inspel från Caroline Graham Hansen. Och efter 49.32 var det kvitterat. Återigen var det Guijarro som gjorde målet. Den här gången på nick efter ett inlägg från Aitana Bonmati.

25-åriga Patri var en pålitlig målskytt i yngre åldrar. I U20-VM 2018 delade hon segern i skytteligan med sex mål och blev dessutom prisad som turneringens bästa spelare. Just säsongen 2017/18 gjorde hon nio mål för Barca i ligan – hennes bästa notering hittills. För på senare år har Patri fått alltmer defensiva uppgifter i ett hyperoffensivt Barca. Således får man se det som en skräll att det var just hon som stod för de båda målen som tog laget tillbaka in i finalen.

Segermålet gjorde alltså Fridolina Rolfö. Det var en gåva från Wolfsburg, bara sekunder efter att Geyse kommit in på planen. I sin första bolltouch slog brasilianskan in bollen framför målet. Tyskorna såg ut att ha kontroll på situationen. Men Lynn Wilms ställde till det när hon skickade sin rensning rakt i bröstkorgen på lagkamraten Kathrin Hendrich.

Bollen hamnade hos Mariona, som fick den för långt ifrån sig, men kastade sig fram och tåade den vidare till Rolfö. Med en vänster bredsida från nära håll satte svenskan säkert upp bollen i borte hörnet.

Jag tror nog att alla de 33 147 åskådarna i Eindhoven tyckte att Barca vann rättvist. Men Wolfsburg bjöd verkligen upp till en bra match. Flera av de senaste finalerna har varit avgjorda rätt tidigt. Den här levde hela vägen tills slutsignalen ljöd efter 98.45.

Slutet av matchen var väl det tråkiga med finalen. Det blev alltså ett tillägg på 8.45. Men det kunde ha blivit väldigt mycket mer. För känslan är att det bara var begränsat med speltid från att matchklockan visade 75 minuter. De sista 23.45 präglades av avbrott och maskning, vilket ju är väldigt tråkigt.

Maskningen är ett av fotbollens riktigt stora problem. För att få bort maskningen har jag länge förespråkat effektiv speltid, 2×30 minuter. För med effektiv speltid har man inget för maskning. Någon som sett ledande lag i ishockey eller basket som maskar?

Men det här inlägget skall ju inte avslutas med något så tråkigt som maskning. Så jag avslutar med något mycket roligare – Fridolina Rolfö. I sin tredje final fick hon äntligen vinna.

Och vi kör väl hennes segermål på engelska också:

16 tankar på “Rolfö matchhjälte när Barca vann Champions League

    • Ja, Rolfö har för vana att avgöra matcher i UWCL. När Linköping mötte Liverpool (LFC vs LFC) hemma 2014 gjorde hon ju ett snyggt hattrick och sänkte engelskorna. Undrar om herrar Gerhardsson & Wikman har några funderingar på att ge ”Frido” en ännu större roll i blågult – om detta nu behövs…

  1. Jag förstår verkligen inte argumentet runt effektiv tid. Vi har 2*45 plus tillägg, om vi kör 2*30 blir det knappast mer tid att spela? Om du nu pausar klockan vid alla avblåsningar (och har tränare som klagar på att det var för långsamt så man måste ställa tillbaka klockan någon sekund ibland) så kan man ta det lugnt och bryta upp speltempot precis lika bra, eller rent av bättre eftersom laget som ligger under inte gärna kan klaga på maskningen eftersom de ju har lika lång tid på sig. Och det då samtidigt som man knappast kan vinna något eller särskilt mycket speltid på att gå över till effektiv speltid jämför med nuvarande system OM man nu inte kör på 2*45…vilket skulle göra matcherna längre och öka skaderisken eftersom de är som störst när spelarna är trötta i slutet. Så hur är det tänkt att det ska lösa något?

    Vad gäller den här matchen tycker jag inte det var maskningen som var problemet, det var en drös skadeavbrott (hälften eller fler var för Wolfsburgspelare?) vilket bröt rytmen i matchen men mestadels hade ju Barca bollen i spel och Wolfsburg kom inte åt den bara. Vilket inte direkt är maskning…

    • Jo, i de allra flesta matcherna blir det längre speltid med 2×30 effektiv tid. Jag har inga aktuella siffror på damfotbollen. Men i herrfotboll är det få matcher där bollen är i spel i 60 minuter. Den här länken är i och för sig från 2019, men då var herrallsvenskan bäst i Europa med en snittspeltid på just under 54 minuter. Tjeckien var sämst med just över 45 minuters spel.

      • Tack för länken, the var intressanta siffror men jag tycker det stärker poängen jag försöker lyfta. om snittet på herrsidan är ungefär 55% (jag tar den siffran eftersom det är enkelt att räkna på och ungefär i mitten mellan ligorna i Europa) och herrarna har mer dötid, vilket jag tror, så är skillnaden bara några få minuter OCH det är lättare att döda tempot ytterligare eftersom det finns än mindre anledning för spelare och domare att skynda sig. 55% av 90 minuter plus tillägg, så vanligen 5-6 minuter per match, är lite drygt 52 minuter. Om herrarna har mer maskning och dötid överlag, vilket jag har en klar känsla av att de har men andra kanske har en annan bild, så skulle 2*30 effektiv tid kanske ge 3-5 minuter mer i snitt. Och vi kan lägga till att flera ligor har bättre än det där snittet, och vissa (herr)klubbar som Bayern, OL och PSG ligger på över 60% i de där siffrorna och då blir skillnaden än mindre. Jag har sett en hel del matcher på sista tiden där det knappt varit något maskande alls och då blir det förmodligen mindre speltid med 2*30. Så frågan är då, vinner fotbollen på att göra om allt runt tidtagningen för som bäst några få minuter mer speltid men troligen längre avbrott, fler taktiska fejkskador när lag ligger under och vill ha diskussioner (som Chelseas Berger gör i var och varannan match tex) om hur man ska agera? Eller är det bättre att domarna faktiskt gör det de ska och börjar ge kort för tydligt maskande och förlänga matcherna lite till för den tidsförlusten tills spelarna lär sig det.

        • Fattar inte heller argumenten för så kallad effektiv tid. Det kommer ge tv-bolagen argument för att slänga in reklam minst tre gånger under varje halvlek/period. Vore hemskt.

  2. Tommy Stroots råd till sitt Wolfsburg i halvtidspausen ter sig med slutresultatet i hand inte så lyckat. Passivt agerande av Wolfsburg i andra halvlek. men givetvis grattis Barcelona till slutsegern men också grattis till Wolfsburg för en väl genomförd WCL. Bli två är imponerande det med

    • Stroot har gjort en rätt del underliga beslut under året men jag tycker inte det här var hans fel. Wolfsburg hade inte mycket av spelet eller avsluten i första halvlek heller, de var bara ruskigt effektiva och Barca tvärtom ruskigt ineffektiva. Det var mest bara Barca som spelade bättre i andra. Jag undrar mer om inte Stroot kunde gjort något mer för att försöka stänga matchen direkt i andra och ligga än mer på kontring istället för vad jag tycker verkade vara ett beslut om att köra på som i första bara. Det hade dock varit jäkligt kul att höra hur det lät i de båda lagen i halvtid, att få den inblicken som man får i handbollens time outer. 🙂

  3. Det här har jag väntat på hela säsongen! Tycker den här upplagan av Champions league har varit lite av en besvikelse rent kvalitativt. Många rätt tråkiga och dåliga matcher där man förväntade sig en högre nivå. Det har varit mycket kamp men inte så mycket skönspel. Men det här räddade upp allt, är ju den sista matchen man kommer ihåg av en säsong. Idag var det två lag som hade tydliga spelidéer och spelarna klarade av att utföra det på planen. Det var absolut en kamp men det fanns även kvalite och en tanke med det man gör. Barca trillar boll och man avundas samtliga spelares teknik i det laget. Hur de hela tiden är i rörelse och flyttar bollen tålmodigt mellan sig för att tempoväxla när tillfälle ges. Det här är det bästa jag har sett av det laget sedan finalen mot Chelsea. För de mötte ett väldigt bra lag idag också. Wolfsburg gör en stark insats och de gör det verkligen svårt för Barcas mittfält i första halvlek där Oberdorf är bäst på plan tillsammans med Pajor. Barca gör egentligen ingen dålig första halvlek, det är främst Pajor som är så sanslöst bra. Visst slarvar Bronze vid första målet men det är fortfarande mycket kvar att göra för Pajor. Det är ett väldigt bra avslut som drar sig bort från Panos i målet. Andra målet är ett av de vackraste den här säsongen med ett fantastiskt inlägg från Pajor till Popp som inte gör några misstag. Det är nästan omöjligt att försvara sig mot en så flack boll som kommer med den farten. Ewa Pajor förtjänar mycket mer cred än vad hon får, hon är en minst lika bra avslutare som Kerr eller Hegerberg och dessutom kan hon lägga smörpassar som assisten till 2-0.

    Barca trycker på gasen i andra halvlek och då är det klasskillnad mellan lagen. De två första målen är ju även dem riktigt snygga och att Rolfö sedan får avgöra är ju nästan för bra för att vara sant. Visst var det lite vågat att starta både Rolfö och Bronze men jag tror Barca har mörkat lite. Båda två spelade 90 minuter så fysiken var det nog inget fel på. När Barca har den här backlinjen håller jag den som världens bästa så det är inte konstigt att Giraldez ville ha in dem till varje pris. Bronze är fortfarande riktigt bra även om hon bjöd på första målet så spelar hon upp sig och blir bättre och bättre, var rätt spelare som gjorde det misstaget om man säger så. Paredes och Mapi kompletterar varandra väldigt bra och Rolfö dominerar sin kant i match efter match. Jag tror inte Barca hade vunnit om Rolfö och Bronze hade missat finalen, så viktiga är dem.

    Patri har hamnat lite i skuggan av Bonmati den här säsongen men hon är enligt mig i stort sett lika bra. Patri är vassare i boxen och kan slå genomskärare som ingen annan i världen, hennes blick för spelet är unik och hon har bland annat ett par bollar som hon sticker fram till Rolfö. Det är hon som sätter fart på anfallen och gör så att Bonmati kan göra det hon är bäst på.

    Jag vidhåller fortfarande att Barca var som bäst i finalen mot Chelsea för 2 år sedan. Det var ett så oerhört komplett lag med en Martens i sin prime och Hermoso som spottade in mål. Det gick inte att slå det laget. Kanske det bästa damlaget som åtminstone jag har sett.
    Trodde inte Barca kunde få ett bättre och mer komplett lag men nu kanske jag börjar ändra mig. För den här backlinjen är bättre än den dem hade för två är sedan, man kan argumentera för att de har väldens bästa på varje position i den backlinjen. Skulle Ona Batlle komma också är det en galet stark lagdel. Det sjuka är också att mittfältet ser bättre och framförallt mer balanserat ut i år när Walsh har spelat med Bonmati och Patri, så hur ska de få in Putellas också? Får de in en vänsterytter men framförallt en striker av hög klass så är nog det laget bättre än det som vann för 2 år sedan🤔 För den enda svagheten de har nu är att de saknar en Martens-typ på vänsterkanten och speciellt en nia som gör mål för det finns andra lag likt Wolfsburg och Chelsea som har mer spets än Barca. Det såg vi idag när Barca behöver ganska många lägen för att göra 3 mål medan Wolfsburg knappt behöver en halvchans.

    Tror spelare som Pajor eller Schuller hade passat perfekt som nia. Riktigt bra avslutare men även väldigt bra i det övriga spelet. Det är säkert många som rycker i Diani men hon är säkerligen ett drömnamn även för Barca. Det finns ju faktiskt en plats ute till vänster som är vigd till henne där hon skulle vara första-valet.

    Ur svensk synvinkel var det ju trist att Blomqvist blev kvar på bänken hela matchen. Ett hett tips är att lämna den klubben nu för de tror bevisligen inte på henne. Desto roligare för Rolfö som äntligen fick vinna CL. Man såg att hon var lite tagen efteråt vilket var fint att se. Förhoppningvis tar hon med sig den här energin till sommarens äventyr. Utan att veta tror jag att finalförlusten från förra säsongen tog hårt på henne och kanske gick det ut över EM. För hon var inte lika självklar där som hon brukar vara. Så att hon nu får avgöra världens största klubblagsmatch måste ge tonvis med självförtroende och lugn. För mig är hon i och med den här segern och prestationen vår bästa spelare genom tiderna. Ingen annan svenska har gjort en lika bra säsong som hon och speciellt inte nu när damfotbollen är tuffare än någonsin. Lotta Schelin, Fischer och Seger har varit bra men Rolfö är ta mig tusan bättre. Jag har aldrig sett en mer komplett fotbollsspelare i det här landet iallafall! Även om Rosa kafajis teknik är något vassare?😉 Hon är världens överlägset bästa wingback/vänsterback, jag kan närmast likna henne vid Cancelo på herrsidan men då är Rolfö bättre defensivt👍
    För helt ärligt! Ska Sverige ha någon som helst chans att fajtas om medaljerna måste Rolfö vara mästerskapets MVP, det är höga krav att sätta på henne men det finns inget alternativ där. När jag såg henne ikväll tvivlar jag inte en sekund på att hon klarar av det, hon är verkligen en superstjärna. Väldigt karismatisk person och omöjlig att inte tycka om🤩 En av våra största idrottare överhuvudtaget de senaste åren. En liten hyllning här till ”Frido”, men det förtjänar hon!

  4. Är på plats i Eindhoven och firar med Katalanerna en fantastisk inramning på arenan och en bra fotbollsmatch. Firandet på stan är helt makalöst.

    • Absolut, Honeybadger! Men vilka kandiderar? Kosovare Asllani blev aldrig den starkast lysande stjärnan på fotbollshimlen och nu har hon passerat bäst-före-datum någonstans utomlands. Har vi hört något om Hanna Bennison på sistone? Kallad ”världens bästa talang” för ett par år sedan. Kanske får vi invänta någon ur den lovande ”Generation 2000+”, där finns en del intressanta namn.

    • Blackstenius måste väl också nämnas även om Rolfö såklart är bäst.

      Sedan är det väl svårt att säga hur många ett som Sverige ska ha. Vi har många spelare i de stora lagen och även liga som även är på nedgång står sig hyfsat i Europa.

      • Håller med! Blackstenius är en toppspelare i Europa numera. Speciellt i Champions league kom hon högt upp i både mål- och assistligan. Men hon är ingen superstjärna som Rolfö men fortfarande en stjärna om man säger så.
        Man kan även lägga fram det såhär, Rolfö och Blackstenius är nog de enda spelarna i det svenska landslaget som skulle gå in i de flesta andra toppnationerna. Det är våra enda offensiva spelare i Europa som har en gjuten plats i startelvan i lag som konkurrerar på högsta nivå. Jag tycker iallafall dem två är lite i en klass för sig med Rolfö något vassare men sedan är det ett glapp ner till de andra. Till exempel tycker jag nästan Italiens backlinje är lika bra som vår. Deras mittfält är kanske till och med bättre och även anfallslinjen är stark. Tycker många italienska spelare är underskattade och våra egna svenska spelare lite överskattade ibland. De som tror vi kommer jogga igenom gruppen i VM får nog tänka om. Sverige har en medioker trupp om man jämför med många andra länder. Danmark och Norge har fler stjärnor än Sverige nu.

        Vi hade Hanna Glas som var en av världens bästa högerbackar men det var länge sedan hon var på den nivån. Runt VM 2019 tycker jag hon var överjävligt bra , Sveriges bästa spelare och världens bästa på sin position. Hon borde ha vunnit diamantbollen det året. Jäkligt trist med alla skador nu bara😩 Sedan tror jag som sagt mycket på Bennison, hon har mycket fotboll i sig och den här säsongen såg man glimtar av vad hon kan göra. Tror det kommer bli en världsklassmittfältare, frågan är bara när?!

    • Lyskraft är väl en högst subjektiv fråga där spelstil och nationalitet in väldigt mycket utöver då att du måste vara skicklig. Graham Hansen har den spektakulära spelstilen som gör henne till en fixstjärna och trots att Rolfö gjorde lika många assist plus mål i CL förra säsongen, på mindre tid och ofta från backlinjen, tjatade folk (inte i Sverige dock) om CGH och nämnde inte Rolfö mycket alls. Kerr hade en rätt usel CL-säsong i år med ett mål och en assist totalt om man tar bort en match mot det sämsta laget i CL och ändå påstods hon i anglosaxiska världen vara den bäste anfallaren i C där man blir förvånad över att hon inte sätter sina avslut. Blackstenius var dock den som gjorde 3 mål på 4 matcher i slutspelet och alla som vet hur hon är som spelare borde inte bli så förvånad men hon har inte det namnet så henne pratar folk inte om.

      Det handlar i grund och botten sällan om enkom hur bra en spelare är utan mer (mest så länge du har en viss skicklighet så du ens kommer på tal) om andra saker. Så länge spelare landslagets spelare presterar tycker jag det är oväsentligt vad folk utomlands tycker om dem, klubbar och tränare brukar oftast vara betydligt mer resultatorienterade än allmänheten där. 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.