Bra svensk lottning – chans på dubbla Champions Leagueplatser

För en stund sedan lottades playoffomgången i Champions League. Och glädjande nog fick både Rosengård och Häcken bra lottningar.

Rosengård lottades mot serbiska ZFK Spartak Subotica, medan Häcken ställs mot nederländska FC Twente. Det var inte den absoluta drömlottningen, men ändå motståndare där våra svenska representanter har bra chans.

Spartak Subotica är ett vant Champions Leaguelag. För två år sedan åkte man ut mot mot nämnda Twente efter förlängning och i fjol med 3–1 mot norska Brann. Båda gångerna handlade det om enkelmöte i den inledande miniturneringen.

Nu är det dubbelmöte, och jag ser Rosengård som favorit till 70–30. Malmöklubben bör klara det här motståndet. Men det blir ingen enkel promenadseger.

För Häcken känns det som 50–50, förutsatt att Elin Rubensson blir kvar. Lagen från den nederländska ligan blir bättre och bättre. I fjol slog ju exempelvis Ajax ut Kristianstad. Och i år har Twente redan slagit ut spanska trean Levante, vilket är ett styrkebesked.

Annars har Twente åkt ut mot Benfica två år i rad. Kollar man den nuvarande truppen är Renate Jansen det mest välkända namnet. Hon har varit med i landslaget under en lång period. Marisa Olislagers spelade två matcher i VM-kvalet och 18-åriga supertalangen Wieke Kaptein fick göra ett inhopp under det nyss avslutade VM-slutspelet.

Kaptein skrev för övrigt nyligen under ett fyraårskontrakt med Chelsea. Samtidigt meddelades att hon skall vara utlånad till Twente den kommande säsongen, vilket är väldigt bra för den nederländska klubben.

I övrigt i den sista kvalomgången noteras att båda Parisklubbarna fick tuffa lottningar. PSG ställs mot Manchester United, medan Paris FC lottades mot Wolfsburg. Noterbart också att norska Brann fick en fin lottning. Glasgow City är inget omöjligt motstånd, utan det skulle kunna bli norskt i gruppspelet i höst.

I övrigt i dag skall ju Spanien presentera sin trupp till Nations Leaguemötet med Sverige. Vi får se vad det är för nivå på den truppen. För tidigare i dag har nyheten läckt ut att världsmästarna fortsätter sin bojkott. Spelarna har fler krav på förbundet innan de vill representera Spanien igen.

Slutligen noteras att damallsvenskan bliivit ett par profiler fattigare det senaste dygnet. Rosengård tappar anfallarna Loreta Kullashi (lån) och Karin Lundin till italienska klubbar. Och så säljer Hammarby Kyra Cooney-Cross till Arsenal.

Bajen har därmed tappat både Cooney-Cross och Maika Hamano, två riktigt tunga tapp i guldstriden.

21 tankar på “Bra svensk lottning – chans på dubbla Champions Leagueplatser

  1. Hammarby har dessutom förlorat Adelina Engman. Hoppas att Twentes fans uppträder lite bättre när Häcken är på besök jämfört med hur de var mot Hammarys herrar.

  2. Kanske börjar det snart vändas mot spanska fotbollsdamerna om dom `aldrig`? blir nöjda. De svenska lagen fick bra lottningar men matcherna ska vinnas på fotbollsplanen, och det gör dom kanske, de svenska lagen

  3. Bra lottningar för dem svenska lagen får man ändå säga. Hade ju varit kul om dem kunde lösa det. Nu känns det väl som Rubensson blir kvar eller? Då får dem bannemig spela henne på mittfältet och inte experimentera med henne på en kant.
    Om jag måste välja att av lagen som tar sig till gruppspel blir det nog Häcken. Mest pga att Rosengård har en äldre trupp och jag ser mer vinning i att Häckens unga spelare får ut i Europa och mäta sig mot dem bästa. Sedan tror jag Häcken kommer kunna hävda sig bättre än Rosengård men såklart hoppas jag att båda klarar sig.

    Men som det ser ut nu blir det ingen vidare rolig upplaga, speciellt inte om man är svensk. Såklart är det roligt om två svenska lag är med och då blir det roligt att följa dem. Men annars är det väldigt svenskfattigt i årets CL. Jag räknar till 4 svenska spelare som är med i turneringen i resten av lagen. Musovic, JRK, Eriksson och Rolfö. Är det några fler sen? Dessutom vet vi inte när Rolfö är tillbaka och Blomqvist räknar jag bort då hon lär missa hela säsongen. Sedan blir de kanske någon till som kvalificerar sig nu i kvalet men överlag är det väldigt få svenskor med i årets turnering vilket är trist.
    Det är ju ett resultat av att väldigt många bra lag möter varandra redan i kvalet. Arsenal och Juve är redan ute. Något av PSG och United ryker även dem och fler starka lag kommer falla bort. Ingen kan ju påstå att Champions League på damsidan är en turnering mellan Europas bästa lag när en handfull av topplagen inte ens är med. Jag tänker att Arsenal, City, Juve och PSG/United alla hade kunnat gå vidare från vilken grupp som helst. Gruppspelet blir väldigt ointressant där det knappt kommer vara 2 jämnbördiga lag i varje grupp och.

    Som Arsenal-supporter är det en väldigt konstig känsla i början av säsongen. Vi är ute ur CL men har en trupp som är byggd för att gå långt där. Jag är supernöjd med alla värvningar och speciellt KCC som är en personlig favorit. Dock finns de frågetecken på högerbacken och där ser vi faktiskt svagast ut av alla topplagen. För Bajen kan tappet av Kyra vara skillnaden på guld och en tredjeplats. Tycker hon var deras överlägset bästa spelare och sminkade över en del defensiva problem som jag annars tycker Bajen har.

    Rent sportsligt är det såklart bara positivt för Sverige att det stormar nere i Spanien. Men någonstans vill man ju ha en riktig kraftmätning nästa vecka och inte att dem lämnar WO eller kommer med u23-laget.
    Snart vet vi👍

  4. Tappet av Kyra betyder mycket, och även om Bajen inte har någon direkt ersättning, så är bänken tillräckligt stark för att laget ska kunna ställa allvarliga frågor till Häcken säsongen ut.

    Om uppgifterna stämmer om 3.8MSEK, så är det en jättebra affär, med tanke på att hon hade kontrakt fram till årsskiftet (eller tidigare).
    Dels kan Bajen investera i både spelare och ledare och andra resurser, dels ser andra spelare att klubben är ett bra steg mot toppligorna.

  5. Utöver Jansen, Olislagers, Kaptein kan lovande mittbackarna Caitlin Dijkstra, på lån från Wolfsburg, och Marit Auée, som kan få landslagsdebutera under Nations League, nämnas. Lägg därtill unga anfallaren Liz Rijsbergen, nyförvärv från ADO Den Haag, som är spännande. Landslagsmeriterade mittfältaren Kayleigh van Dooren är dock ännu knäskadad.

  6. Häckens, Hammarbys och Rosengårds dränering av spelare gynnar förstås guldkonkurrenterna Linköping, Piteå och Vittsjö… kanske oxå Kristianstad, om den isländska magin håller i sig.

      • Fast det kanske inte spelar någon roll. Häcken skjuter sig själva i foten som de spelar nu – inte skjuter de i mål iallafall…

  7. Efter att ha varit på plats på GFA igår så känns läget hopplöst. IFK Kalmar hade lika gärna kunnat lämna WO i resterande matcher av säsongen. Det är tufft att se det här laget som jag har följt under hela min uppväxt nu falla ihop på det här sättet. Nu får man bara härda ut och sedan staka ut en ny väg för hur klubben ska se ut framöver.

    Hammarby å sin sida vann bekvämt och Wangerheim gjorde två kassar. Dock saknades Janogy så frågan är om hon är redo för att spela landskamper i veckan? Tycker Bajens bänk såg tunn ut så uppehållet kommer nog lägligt för dem.
    I Elitettan var det seriefinal mellan TFF-AIK där Matilda Nilden blev den avgörande faktorn med sitt hattrick. Nu ska det mycket till för att AIK ska sumpa det här!? Hoppas bara man tar sitt damlag på större allvar den här gången för det finns stor potential i en så stor klubb. Med den nuvarande truppen får dem det tufft i Damallsvenskan så det krävs nog en hel del förstärkningar. Men det finns en del spets och kvalite i inte minst Nilden och man har ett bra grundspel redan nu.

    I Europa fick Harder och Eriksson en riktig kalldusch då man tappade poäng mot Freiburg. Dock återfanns Eriksson på bänken vilket var oklart varför? I Italien fick Juventus med sig en knapp men ack så viktig seger efter att storasyster Nilden stått för kvitteringen i en match där alla svenskorna fanns med från start.

  8. Mycket kan förstås hända tiden framöver, men just nu verkar det inte vara upplagt för några hejdundrande framgångar för Häcken och Rosengård i Champions League…

  9. Pingback: Vi är framme vid svensk klubbfotbolls stora chans | En blogg om internationell damfotboll

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.