Det här är svensk klubbfotbolls stora chans

Under onsdagen smäller det. 15.00 är det avspark mellan Spartak Subotica och FC Rosengård och 18.30 på Bravida Arena startar BK Häcken mot FC Twente. Båda matcherna sänds av Aftonbladet.

Som jag skrev i samband med lottningen har de båda svenska lagen bra chanser. Troligen lär det dröja innan svensk klubbfotboll har en så här bra möjlighet att få med två lag till gruppspelet i Champions League. Kanske att chansen aldrig mer kommer tillbaka.

Vid lottningen hade jag Rosengård som favorit till 70–30, medan jag satte 50–50 mellan Häcken och Twente. Tyvärr har inget av de båda svenska lagen imponerat den senaste månaden, vilket gör att jag nu känner att oddsen har försämrats. Rosengård är fortsatt knapp favorit mot Subotica, medan jag nu ser Twente som favorit mot Häcken.

Men chansen till dubbla segrar finns alltså. Och det är alltså en chans som svensk klubbfotboll måste ta. En chans att ta tillbaka lite av den mark som förlorats på senare år. Trenden har ju varit allt annat än positiv. Och nu talar allt för att vi tappar en plats i Champions League till den turnering som startar hösten 2025. Och risken finns att båda de svenska lagen i UWCL 2025/2026 tvingas starta sitt kval med att spela miniturnering.

Fast ett lyckat playoff i årets turnering skulle vara väldigt bra för den svenska rankingpoängen. Inte minst som en bra säsong hänger med i hela fem år. Så bra resultat idag ökar svenska lags chanser att nå gruppspelet under lång tid. Det rimliga är således att hela Damfotbollssverige håller tummarna för Rosengård och Häcken i deras playoffdrabbningar.

I dag har playoffspelet startat med fyra matcher. Tyska Eintracht Frankfurt och österrikiska St Pölten har vunnit varsin storseger, och i praktiken säkrat sina platser i gruppspelet. St Pöltens framgång är ingen bra nyhet för svensk del, då situationen är sådan att de svenska lagen måste prestera bättre än lagen från Portugal, Danmark, Tjeckien och Österrike i årets turnering för att Sverige även fortsatt skall få ha med tre lag i turneringen.

Dessutom har det blivit kryss mellan Paris FC och Wolfsburg samt mellan Manchester United och PSG. Jag hade på den sistnämnda matchen samtidigt som jag jobbade. Det blev alltså inget speciellt koncentrerat tittande, men bilden var att PSG var klart bättre i början, medan United var på hugget på slutet. Samt att 1–1 således inte var något orimligt resultat.

PSG får väl dock räknas som favorit att ta platsen i gruppspelet i och med att man har returen på hemmaplan. Wolfsburg har sin retur hemma mot Paris FC, och den tyska storklubben brukar ju ta sig långt i Champions League. Jag har inte sett något av dagens match, men noterade i Linköping att Paris FC är en otäck motståndare. Ett lag med väldigt hög fart i kontringarna. I dag blev det 3–3, och känslan är att Wolfsburg ändå kommer att få slita för sin plats i gruppspelet.

8 tankar på “Det här är svensk klubbfotbolls stora chans

  1. Jag tror Rosengård fixar det! I den senaste matchen mot DIF tyckte jag mig se lite mer jävlar anamma och en desperation från spelarna som jag inte har sett tidigare. Jag tror mycket väl de kan slå Bajen på lördag också om de får ett bra resultat ikväll. Tyckte faktiskt de spelade bra i förra matchen så känslan är att de är på väg åt rätt håll.

    Häcken får det nog tuffare. Har dålig koll på Twente men nederländska lag brukar vara bollskickliga och spela med mycket fart och det tror jag Häcken får det jobbigt med. Nu måste de iallafall spela Rubensson på mittfältet om de ska ha någon chans för annars ser jag inte hur de ska klara av att hålla emot. Men det här är å andra sidan en stor chans för flera av spelarna att visa upp sig. Nu vet jag inte hur det är med Wijk och Sandberg, om de är redo? Men för en Rubensson som vill ut i Europa, en Kafaji som har potentialen att bli en av de allra bästa så är det i sådana här matcher de ska leda laget. Jag hoppas de släpper loss och inte håller igen. Jag gissar att det vimlar av talang i Twente också så det är många scouter som kommer ha ögonen på den matchen.

    Känslan är att om man bara kan ta sig in i gruppspelet kan man där vinna en del matcher. För årets turnering ser ut att bli den svagaste någonsin där flera bra lag kommer ryka. Juve, Arsenal, PSG/United, Paris/Wolfsburg och säkert fler som missar årets turnering vilket är sjukt. Lag som Chelsea, Barca och Lyon jublar säkert. Jag ska inte säga att det blir en transportsträcka till semifinalerna men med så många lag borta är vägen tämligen öppen. Det är inte bra för någon!! Man måste verkligen göra om det här kvalsystemet där jag tycker fler lag borde vara direktkvalificerade från de större ligorna.

    Ser vi till helgens fotboll ute i Europa så är det ju faktiskt så att många av dem svenska spelarna får spela mycket vilket är roligt. Så har det verkligen inte alltid varit men nu är det fler som har stora och centrala roller i sina lag. Man blir ju lite stolt över att vara svensk när många dessutom gör det väldigt bra! Angeldahl har under lång tid kämpat i City och nu har hon till slut tagit en startplats. I Everton och Brighton är svenskorna centrala och Blackstenius för lära sig att växeldra med Russo vilket kanske blir bra för dem båda precis som du skrev Johan👍 Det var länge sedan jag såg den tempoväxlingen av Blackan med bollen vid fötterna där hon far fram går det nästan inte att stoppa henne. Det var tidigt i hennes karriär hon brukade göra så men sedan har hon mer blivit en djupledslöpare utan boll. Men om hon kan variera sitt djupledsspel med sådana här prestationer blir hon både mer komplett och svårläst!
    Ilestedt hade en ganska tung match men det berodde mest på att backlinjen inte synkade med målvakten. Hurtig ser rappare ut än på länge men fick nöta bänk här. Eriksson leder styrkorna i Bayern och Musovic verkar nu vara nummer 1 för Hayes? JRK däremot tror jag kommer bli en breddspelare i Chelsea men likväl få sina minuter. I Italien hade vi både Karin Lundin, Julia Karlenäs och Amanda Nilden som kom med i veckans elva, andra gången för Nilden den här säsongen. Däremot har inte Asllani synts till vilket börjar oroa något. Mot Juve i helgen syntes hon till hårt bandagerad om låret så frågan är hur det egentligen är med henne, är det den skadan som har följt med sedan VM? Glas verkar vara påväg tillbaka och Rolfö dröjer väl åtminstone några månader till. Hanna Lundkvist gjorde sina första minuter sedan skadan även hon. Men man kan konstatera att det ser ljusare ut än på länge var gäller speltid för många spelare. Alla spelar ju i klubbar där konkurrensen är hård och då är det ännu mer imponerade.

  2. Det är kanske tid att utöka gruppspelet i Damernas CL till 32 lag. Paris FC eller Wolfsburg, Arsenal, Manchester United eller Paris SG borta redan innan gruppspelet börjar. Nog möjliga finallag

    • Även Juventus bör nämnas bland de tunga lagen som åkt ut. Och Manchester City fick inte ens plats i kvalet.
      Tycker kanske att prio bör vara att starta en damernas Europa League. Men det skulle även funka med både utökning av UWCL och införande av en andra europeisk cup. Tycker att länder som England, Spanien, Frankrike och Tyskland borde kunna ha fem lag i europeiskt cupspel.

      • Juve är verkligen inte ett tungt lag i sammanhanget, de har ju ett högst mjäkigt facit att skryta med. De tre första åren de var med åkte de ut i första rundan av riktiga turneringen (visst mot Lyon och Barca men också mot Bröndby), sedan gick de till åttondelen, förra turneringen åkte de ut i gruppspelet och i år missade de att kvalificera sig efter att Frankfurt slog ut dem. Inte direkt ett tungt lag även om de haft otur med en hel del lottningar.

        • Tycker nog ändå att Juve har gjort två högklassiga gruppspel de senaste åren. I fjol fick man två kryss mot Lyon och ett mot Arsenal, och för två år sedan gick man vidare på Chelseas bekostnad. Tack vare de resultaten är man upp på nionde plats på Uefas klubbranking, vilket gör att man är ganska långt före exempelvis Manchester United och Paris FC, som nämnts tidigare i den här tråden.
          https://www.uefa.com/nationalassociations/uefarankings/womensclub/#/yr/2023

          • ManU har aldrig spelat i CL vad jag kan se så det laget sorte3rade min hjärna bort direkt, Paris FC har i alla fall spelat i några turneringar och nått Semin men det var säsongen 12-13 så de räknade jag bort direkt ändå. Juve har i alla fall kämpat bra och varit med i turneringen senaste åren så där tycker jag det finns något att diskutera. För egen del måste man kommit någonvart i turneringen för att räknas med bland de tunga namnen, och det mer än någon enstaka gång men det Juve har i alla fall inte varit ett lag att rakt av räkna med vinst mot…

            Annars tycker jag folk stirrar sig blinda på namnet (Paris FC undantaget) och går på klubbens (herr)historia när sånt här diskuteras gällande damfotbollen. Vilket är lite att vänta i tex diskussioner på The Guardians fotbollsartiklar, här är det mer förvånande.

  3. Rosengård borde stängt dubbelmötet redan idag. Det var märkbar skillnad i kvalitet även om Rosengård emellanåt slarvade i passningsspelet. Ett riktigt onödigt mål att släppa in och de borde gjort minst ett till framåt. Nu bör de klara detta ändå men matchen lever fortfarande.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.