Beta, damallsvensk fredag, Eidevall – och Blackstenius

De senaste dagarna har jag inte haft jättemycket tid att lägga på internationell damfotboll. Men jag har ju förstås inte kunnat missa den sensationella nyheten tidigare i veckan, den att Elisabet Gunnarsdottir har bestämt sig för att lämna Kristianstad.

Elisabet Gunnarsdottir

Om det går det att skriva hur mycket som helst. Man kan ju förstås inte veta var KDFF hade varit utan Beta. Men det känns inte troligt att man hållit till på damallsvenskans övre halva. Sannolikt hade man inte ens hållit till på elitnivå, om klubben ens funnits.

Det blir förstås otroligt spännande att se både hur Kristianstad klarar sig utan Beta, och vart hon tar vägen. Det kommer säkerligen att finnas anledning att skriva mer om henne under hösten.

Nu till kvällens damallsvenska matcher. Det spelades tre stycken, och alla var väldigt intressanta. Seriemakarna hade lagt alla klockan 18.00, vilket kändes lite onödigt. I varje fall gjorde det att det var väldigt svårt för oss som är intresserade av alla lag att få en överblick.

Som tur var hade Vittsjö strul med sin buss, vilket sköt fram avsparken på Bravida Arena en kvart, och gjorde att det ändå blev lite spridning på matcherna.

Mitt huvudfokus låg ändå på utmanarmatchen mellan Linköping och Piteå. Där vann LFC med 3–2, efter att man gjort 3–0 i en mycket stark första halvlek. Till slut hade nog ändå kryss varit det rimliga slutresultatet. Piteå hade ju nämligen tre bollar i ribban, den sista i femte övertidsminuten.

Jag var ju uppe på den där bilarenan i Östergötland för en månad sedan för att kolla in LFC i Champions League. Min slutsats då var att Linköping sticker ut i damallsvenskan både vad gäller kreativitet på mittfältet och tyngd i anfallet. Däremot har östgötarna brister vad gäller passningsskickligheten i backlinjen.

Den analysen förändrades inte på något sätt i dag. I den första halvleken fick vi se hur bra LFC är när Yuka Momiki, Saori Takarada och Cornelia Kapocs tillåts komma rättvända. Då fick vi se både kreativitet och offensiv tyngd. Vi fick även se ett lysande kantspel från Alva Selerud och Lisa Björk.

När jag såg Linköping var det Stina Lennartsson som spelade på högerkanten. Hon är både kraftfull och snabb, men har en rätt svag högerfot. Om hon skall få ut sin enorma potential måste hon nöta inlägg. I den grenen har Björk betydligt bättre precision. Det ledde till två mål i kvällens match.

Efter paus hände alltså något. Då lyckades Piteå betydligt bättre med sin press. Då fick inte LFC:s kreatörer de bollar de vill ha. I stället fick vi se backlinjens bristfälliga passningsspel. Nu hade alltså hemmalaget marginalerna med sig.

Men Piteå visade klass efter paus. Sådan klass att det ett tag faktiskt kändes som att de hade chans att vända. Så blev det inte, och med fyra omgångar kvar att spela skiljer det nu fem poäng mellan trean LFC och femman Piteå. Därmed känns det som att norrbottningarna kommer att få väldigt svårt att sluta topp tre.

För Linköping ser det betydligt mycket positivare ut. Där lever till och med gulddrömmen.

Jag hade alltså huvudfokus på matchen i Östergötland. Men jag försökte också kolla in formen på våra båda playofflag i Champions League. Det smäller ju i veckan som kommer.

Kvällens insatser av Häcken och Rosengård gav väl dock inte några känslor av svensk succé i veckan som kommer.

Häcken ägde större delen av matchen mot Vittsjö, men fick se gästernas målvakt Lainey Burdett flyga fram och nicka in kvitteringen på hörna på övertid.

Det är ingen skam att tappa poäng mot ett formstarkt Vittsjö. Men Häcken har rätt stora problem i offensiven. Man har gjort två mål på fem matcher, och från vad jag sett beror det på att man spelar rätt långsamt och omständigt.

Minns ni Kopparbergs Göteborg? Hur de spelade när de vann SM-guld 2020? Det var en fotboll jag älskade att se. Man anföll med få tillslag, det var uppspel, tillbakaspel, utspel på kanterna och sedan inlägg mot spelare som gjorde bestämda inlöp i straffområdet. Spelade man i sidled var det i backlinjen under uppspelsfas. Men när man väl attackerade gjorde man det med fart, med hjälp av distinkta passningar och rejäla löpningar.

Hösten på tredje året som Häcken är det effektiva KGFC-spelet i princip helt borta. Nu ser jag ett lag där spelarna trampar på bollen, tar flera tillslag och slår massor av långsamma sidledspassningar. Ett lag som i princip alltid möter ett samlat försvar, och som helst vill såga sig igenom med kortpassningar.

I dag var Aisha Masaka en frisk fläkt. Hon kom in med fart. Men annars tycker jag att Häcken kom till för få heta målchanser. På ett sätt gillar man ju att talangen Felicia Schröder får stort förtroende som nia. Men jag undrar om man inte borde köra Anna Anvegård i den positionen. Jag upplever Anvegård som en bättre straffområdesspelare än Schröder.

På onsdag kommer Twente till Bravida. Jag hade velat se ett bättre Häcken inför den matchen. På de fem damallsvenska omgångarna efter VM har man alltså bara gjort två mål. Häcken har dessutom bara tagit sex poäng. Det känns som att självförtroendet är lätt sargat.

Räkna däremot med att Twente kommer till Göteborg med gott självförtroende. Man vann ikväll med 2–0 borta mot Excelsior och har inlett ligan med tre raka segrar på totalt 12–1.

Precis som Häcken har FC Rosengård tagit sex poäng på de fem omgångarna efter VM. Rosengård–Djurgården 2–2 var den match jag såg minst av i kväll.

Det jag såg liknade mycket Häcken–Vittsjö. Alltså att Rosengård ägde spelet under större delen av matchen, men att man inte kom till så många heta målchanser som man vill när man har ett sådant spelövertag.

På onsdag väntar bortamatch mot Spartak Subotica. Spelare för spelare skall Rosengård vara bäst. Men jag börjar bli lite rädd för det här playoffmötet. Det serbiska mästarlaget har vunnit alla sina sju tävlingsmatcher den här hösten, och kan kanske bli en otrevlig bekantskap för ett Rosengård som fortsatt letar efter ett vägvinnande spel.

Slutligen var det ju premiär i den engelska ligan den gångna helgen. När jag såg att Arsenal föll med 1–0 mot Liverpool i premiären tänkte jag att: ”Oj då, nu är nog Jonas Eidevall:s jobb i fara.”

Så dålig som jag trodde var nog inte situationen för vår svenska Arsenaltränare. För i veckan skrev han på ett nytt flerårskontrakt.

I kväll var det nära att Arsenal förlorade igen. Den här gången var det prestigemöte borta mot Manchester United. Eidevall gjorde sex ändringar i sin startelva jämfört med ligapremiären.

Både Amanda Ilestedt och Stina Blackstenius startade i dag. Och det var Blackstenius som gjorde matchens första mål – ett riktigt klassmål:

United kvitterade dock före paus, och när Arsenal låg på för ett ledningsmål gjorde Manchesterlaget även 2–1 genom Melvine Malard. Vid det målet blev Ilestedt lite av syndabock när hon misslyckades med att hålla undan målskytten.

Men Arsenal räddades ett nytt klassmål, den här gången av Chloe Lacasse. Den kanadensiska inhopparen smällde upp bollen i krysset på övertid. 2–2 och en välkommen poäng för Londonlaget som kom till matchen med två raka förluster.

Mycket av fokus i kvällens match riktades förstås mot Alessia Russo, som ju Arsenal värvade från just United. Hon möttes av burop, men såg inte ut att bekommas så mycket. Det jag såg av matchen var hon pigg, och hade en boll i stolpen.

Det om dagens match i WSL. Men jag avslutar med en annan sak med Arsenalkoppling. I veckan kom spelarorganisationen Fifpro med spännande statistik. Den visade att just Stina Blackstenius är den elitspelare i världen som spelat flest matcher det senaste året. Jag kollade hennes speltid i Arsenal förra säsongen. På de 39 matcherna snittade hon drygt 72 minuters speltid, vilket faktiskt var lite mer än jag trodde.

.

16 tankar på “Beta, damallsvensk fredag, Eidevall – och Blackstenius

  1. Blackan kan än!! Trots det blir hon alltså utbytt? Jag undrar om hon inte gör bäst i att lämna när kontraktet går ut. Hon är för bra för att vara andrafiol. Har svårt att se henne få speciellt mycket speltid även om hon förtjänar det. Hur som helst älskar jag när hon bara bestämmer sig och går för det. Då finns det inte många som får stopp på henne.

    Lisa Björk är klasser bättre än Lennartsson i offensiven och klarar sig helt okej i defensiven. Tror hon är i landslaget om några år. Det kryllar inte av vassa yttermittfältare i Sverige. Ge henne lite tid att bygga på fysiken så kommer hon bli grym 👍 Det viktigaste har hon redan vilket är ett bra spelsinne och fin teknik. Jag tycker alltid hon är bra när hon väl får chansen men sedan blir hon ändå bänkad matchen efter. Antar att de handlar om hierarki men LFC skulle tjäna på att ge henne mer speltid. En så kallad oslipad diamant som jag ser det. Med tanke på hur lite hon har spelat är hennes poängskörd imponerande som wingback.
    En annan spelare som jag tycker har gjort det väldigt bra är Nellie Lilja. Hon var ju väldigt lovande för några år sedan men har stannat upp lite i sin utveckling. Men sedan Marcelo tog över Gården har hon varit en av seriens bästa mittfältare. Hon är ju en sittande mittfältare men som även har lite spets framåt. Hon kan bli det där ankaret på Sveriges mittfält framöver om hon fortsätter såhär. Gillar det jag ser!

    Jag tror guldet är långt ifrån avgjort. Häcken ser något slitna ut och förutom lite briljans från Kafaji såg det inte särskilt bra ut. Bajen tycker jag inte heller övertygar men vinner sina matcher vilket är starkt i sig. LFC ser ändå pigga ut och spelar fin fotboll men dem är lite för ojämna. Jag tror det blir Bajen och någonstans är det väl bäst om Bajen eller Häcken vinner för jag tror de har bäst chans i ett Champions league-kval nästa säsong.

    • I går startade ju både Stina och Russo, vilket ju ändå ger lite hopp om speltid. Och med tanke på hur många matcher Stina spelar så tycker jag ändå att det är ok att hon blir utbytt efter en timma.

  2. Jag såg nästan hela Häcken-Vittsjö, flippade kort till de andra matcherna då och då. Det bär emot mig att säga det, men Häckens unga talanger längst fram har inte riktigt cynismen som behövs än. Nu gjorde Rosa Kafaji förvisso mål, men om ett eller två år kanske hon har hårdheten att bara fortsätta och göra mål två och tre också. Och som du skriver, Johan, för långsamt och inte tillräckligt direkt.

  3. Som det ser ut just nu är det Hammarby som bör lägga in en beställning på SM-guldhattar. För Häcken ser det fortfarande lite för vanskligt ut för en serieseger: som att en allmän krampkänsla smugit sig in i laget, med osäkerhet, svaga avslutningar etc. Kan bli Vittsjö som tar den där eftertraktade platsen som leder till CL-spel. Linköping, då? Ja, en fantastiskt spelad första halvlek och halvkollaps i den andra duger inte till ligaseger och än mindre för framgång ute i Europa. Vad beror ojämnheten på? Känns som om det skulle behövas en hel del idrottspsykologiska genomgångar och mental styrketräning för att eliminera minusfaktorerna. Med tanke också på det lite svajiga försvarsspelet – inte alltid, men oftast – har tränare Anders Jacobsson säkert ett och annat huvudbry inför fortsättningen.

    • Hammarby mötte seriens 3 sämsta lag efter uppehållet samt Djurgården där man vann på tur. Idag såg jag att man förlorade mot Kristianstad och nu ska man möta Rosengård, Linköping och Häcken. Visst man har det i egna händer men gårdagens jubel över Vittsjös kvittering kan man få sätta i halsen då det är inte är helt omöjligt att det är målet som kostar en topp-3 plats för Bajen.

  4. Angående Lisa Björk, så är hon väldigt ojämn, precis tonåringar brukar vara.
    Att vara ojämn betyder att man inte kan lita på vad man får, därför väljer de flesta tränare den de litar på mest.
    Sen lurar man sig lite på vad man ser

    Hennes statistik (enligt Wyscout) var denna i matchen mot Piteå;
    Player L. Björk 91′ A. Selerud 97′
    Goals / xG 0/0.19 0/0.39
    Assists / xA 2/0.85 *** 1/0.20
    Actions /successful 45*/26 58% 68/43 63%
    Shots / on target 2/2 100% 2/1 50%
    Passes /accurate 33/19 58% * 48/37 77%
    Crosses /accurate 3/1 33% 5/5 100%
    Dribbles /successful 3/2 67% 1/1 100%
    Duels /won 8(*)/5 63% 10/5 50%
    Losses /own half 14/6 16/5
    Recoveries /opponent half 1/1 * 9/4
    Touches in penalty area 4 4
    Offsides 0 1
    Defensive duels/won 0* 3/2 67%
    Offensive duels/won 8/5 63% 6/3 50%
    Aerial duels /won 0 ** 0 **
    Loose ball duels /won 0* 1/0 0%
    Shots blocked 0**** 0
    Interceptions /Clearances 2/0 6/1
    Sliding tackles / won 0 0
    Fouls /suffered 0 0
    * Sämst i laget
    ** Delat sämst
    *** Bäst
    **** Hon är den som är närmast när Piteå gör sitt första mål

    Sen kan statistiken ljuga den också 🙂 Men jag skulle vilja ha statistik på vem som blir bolltittare mest i varje match så är det nog Björk det med. Så det har nog inte att göra med hierarki i just detta fallet.

    Angående matchen så nog nyckel till att förstå första halvlek är att Piteå var så fruktansvärt dåliga försvarsmässigt och satt inte ihop för fem öre och då kan det lätt bli utskåpningar.
    PPDA 1a 2a
    Linköping 3.9 4.2
    Piteå 13.3 5.5

    • Jo visst är hon ojämn men det är i ärlighetens namn dem flesta spelarna i damlandslaget också. Det är få som presterar i match efter match. Sedan är ju inte Björk wingback i grunden utan hon har ju skolats om nu. Så försvarsspelet lägger jag inte så mycket vikt vid. Jag tycker till exempel både Selerud och Lennartsson är minst lika ojämna om man ser det så. Jag kan bara konstatera att hon har gjort bra mycket mer poäng än Lennartsson under säsongen och det säger ändå någonting. Men Lennartsson är absolut bättre i defensiven där håller jag med. Men jag ser Björk främst som en yttermittfältare snarare än en wingback.

      • Nära till förväxlingar med likalydande efternamn i startelvor. Har dock inte ännu stött på ”Emma-Stina” Lennartsson”, i teorin en stark kombination på den där bilhandlararenan på Östgötaslätten… 😉

  5. Svenska Cupen, omgång 3: Eskilstuna United kastar in handduken och lämnar walk over inför inför det tänkta mötet med Linköping på fredag. Orsaken är ett alltför tätt spelschema och skador i truppen. Tydligen var det också kommunikationsproblem mellan klubben och SvFF som ställde till det. LFC vinner med 3-0 och EUDFF får böta 10 000 kronor och blir avstängt till nästa års cupspel.

    • Den inställda matchen skulle förstås ha spelats i morgon, den 11 oktober, men det är ju bara av akademiskt intresse nu…

  6. Om man ska lyfta Piteås 3 ribbträffar så är det väl inte mer än rätt att lyfta Linköpings 2 stolpträffar i samma match. Kanske hade oavgjort varit rättvist men inte p g a antal ramträffar utan för att lagen hade varsin halvlek i extrem blåst där det blev väldigt chansartat spel framförallt under andra halvlek när det friskande på rejält och Piteå hade medvind.

    • Kanske bara jag som minns fel men var det inte så att det var motvind för Piteå i andra halvlek, bollen rullade väl in på plan när de försökte slå hörnorna?
      Vad finns egentligen för regler hur mycket det får blåsa innan det blir ospelbart, är det bara upp till domaren att avgöra eller finns något regelverk?
      Sen tycker jag att Cajsa Andersson borde vara med i landslagsdiskussionen frammöver, tycker det är sällan man ser henne göra en dålig match denna säsongen.

  7. Någon som vet om matchen mellan United -PSG visas någonstans ikväll? Kanske visar Dazn matchen? Hade varit kul att se, jag ser PSG som favorit då dem känns skickligare spelare för spelare. Men United kommer säkert ge dem en match.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.