Örebro säkrade kontraktet – Uppsala är illa ute

I kväll har Kif Örebro vunnit med 2–0 borta mot IK Uppsala Fotboll. Därmed vet vi numera att Örebro spelar i damallsvenskan även 2024. Däremot ser det alltmer ut som att Uppsala får starta om i elitettan igen.

Med tanke på att det var ett rätt laddat bottenmöte tycker jag att det var en tämligen välspelad match. Det bjöds i alla fall på bättre fotboll än jag hade förväntat mig.

När damallsvenskan utökades till 14 lag var min förhoppning att det skulle öppna för fler unga, svenska spelare. Sådana fanns det rätt många i startelvorna på Studenternas. I Örebro var tre av de fyra mittfältarna tonåringar i form av systrarna Emilia och Elsa Pelgander och Ida Björnberg. Hos Uppsala spelade 16-åriga Thindra Mattsson till höger i trebackslinjen.

Det var första gången jag såg Mattsson spela, och jag måste säga att jag gillade vad jag såg. Hon agerade moget i försvarsspelet genom att söka bra positioner. Och offensivt slog hon väldigt bra passningar. Örebro gav henne i och för sig ganska mycket tid. Men hon utnyttjade det bra, och spelade flera gånger igenom hela lagdelar. Kul att se.

Mattsson lär stå högt på önskelistan hos alla damallsvenska toppklubbar. Det blir spännande att var hon spelar nästa år. Trots att Uppsala gjorde en riktigt bra första halvlek där man borde ha gjort mål så blev det alltså förlust.

Och nu ser det mörkt ut för Uppsala. Man är i och för sig bara en poäng bakom BP på kvalplatsen, men stockholmarna har två matcher kvar och har bra chans att klara kvalplatsen.

För Uppsala återstår bortamatch mot Djurgården. BP har kvar Piteå borta och Växjö hemma.

För Örebro blir det alltså damallsvenskt spel även 2024. Man säkrade kontraktet genom att man hade större effektivitet i dagens match. De båda finländska anfallarna Jenny Danielsson och Inka Sarjanoja gjorde varsitt mål. Danielssons var riktigt snyggt.

Det säkrade kontraktet var väldigt viktigt för Kif eftersom lokalkonkurrenten Örebro SK har gått upp i elitettan. Vi får se om Kif över tid kan behålla platsen högst upp på damfotbollstronen i Närkes största stad.

4 tankar på “Örebro säkrade kontraktet – Uppsala är illa ute

  1. Uppsala har svårt att göra mål. Det är därför man kommer att åka ur allsvenskan. Sett rubriker om den lönenivå för att få stanna i Sverige 27 360 kronor. Sett rubriker om att en del utländska spelare i allsvenskan som inte kommer upp i den nivån. Vet du något om det ?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.