Grattis Hammarby – svenska mästarinnor 2023

Alldeles nyss vann Hammarby IF SM-guldet efter en oväntat dramatisk lördagseftermiddag, där Häcken släppte alla hämningar, tog in två mål – och hade massor av chanser att komma ännu närmare.

Bajens stora hjältinna är förstås Madelen Janogy som bar laget både förra helgen mot Häcken och i dagens avslutningsomgång. Snacka om att kliva fram när det gäller som mest. Janogy har skaffat sig legendarstatus på Södermalm.

Segermarginalen blev till slut bara 1,5 mål. Alltså ett måls målskillnad, plus fördel av fler gjorda. De målen kan man hitta på många ställen under säsongen. Om vi nöjer oss med att kolla på dagens matcher så kan Bajen skicka ett par tacksamhetens rosor till tidigare lagkompisen Sara Eriksson, som stod på mållinjen och förhindade ett 5–0-mål för Häcken i 75:e minuten. Eriksson nickade via ribban och ut. Bajen kan även skicka med några rosor till Anam Imo som tog Jennifer Falk:s stenhårda volley med huvudet i 92:a minuten.

Men framför allt är det ju Madelen Janogy som skall hyllas. Hon gjorde båda målen i dagens 2–0-seger. Men även målvakten Anna Tamminen har spelat en bärande roll i avgörandet.

I tabellens nedre regioner blev det tack och hej till IK Uppsala Fotboll, trots att laget vann med 3–0 borta mot Djurgården i dag. BP tog kvalplatsen genom att vända 1–2 till 3–2-seger hemma mot Växjö. BP ställs nu mot Alingsås IF Fotboll i dubbelmöten om den 14:e och sista platsen i nästa års damallsvenska.

14 tankar på “Grattis Hammarby – svenska mästarinnor 2023

  1. Katastrof billigt och dessutom utanför straffområdet. Det som helt avgör matchen. Vet inte vad man ska göra åt de dock. Men ledsamt Uppsala supporter

  2. Bara att gratulera Hammarby, de hade spetsen i de avgörande matcherna och en bokstavlig jätte i målet i form av Tamminen som flera gånger under säsongen varit helt avgörande när de plockat trepoängare trots mindre bra insatser. Att Hammarby och Häcken slutar just etta och tvåa kan nog sägas vara ett resultat av att de vinner även när de inte spelar bra och tappar poäng i rätt matcher.

    Mitt lag Linköping räckte inte hela vägen trots att man hade spelare som slutade etta, tvåa och delad trea i skytteligan. Förklaringen är rent krasst att man precis som säsongen innan gjorde för svaga resultat mot toppkonkurrenterna och således tappade poängen i helt fel matcher.

    Det kommer bli spännande att se om man kan klara av att behålla den enorma offensiven och samtidigt få till en hållbar defensiv kommande säsong, åtminstone Tandberg har gjort klart att hon ämnar stanna då hon inte känner sig klar i klubben trots skytteligasegern. Då lösningen på tränarsidan när Jeglertz hastigt lämnade inför VM-uppehållet visade sig bli tillfällig så blir det såklart oerhört viktigt att få in rätt person på den posten också.

  3. Det skulle kunna göras tusen analyser om varför Hammarby tar guldet, och här är ett försök.

    Tidigt på säsongen gjorde jag ett kalkylblad över de sex lag jag tippade som topplag (FCR var med i den gruppen då). Under året fyllde jag i resultat samt la efter ett tag till en kolumn – ”tappade poäng mot resten”.
    Där Häcken tidigt etablerade sig som det bästa laget i serien och vann mot sina konkurrenter, så sågs snart också tecken på Hammarbys styrka. De gjorde jobbet mot seriens undre del, något som toppkonkurrenterna inte lyckades med.

    I en så jämn serie som årets har det varit väldigt kostsamt att spela lika mot lag 7-14. Och Bajen tappade bara två poäng i den delen av serien (borta mot.BP).

    Deras resultat mot toppkonkurrenterna har varit måttliga 3 vinster, 4 oavgjorda och 3 förluster. Men i sammanhanget stog de ändå för två av de blott fem bortavinster i de trettio ”toppmatcherna”.

    Länk till kalkylbladet: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1uWTUrW1FOkl3jwusBfhBJccljUYj3IOFIKfDZ43hbOY/edit?usp=drivesdk

    I övrigt, vad gör Bajen till mästare? Defensivt är Häcken tajtare, offensivt är Linköping vassare. Publikmässigt är HIF outstanding.
    De tre lagen har lockat till sig och utvecklat ungefär samma antal och dignitet på talanger, men Hammarby har dessutom fått tag i vinnarvana spelare som Boye, Roddar och Jonna Andersson och fått dem att skriva på kontraktet, när de kommer hem/kliver ner en liga. Roddar och Andersson hade var sitt lag att återvända till, men valde Bajen.

    Det finns säkert 998 andra analyser, vilket andra intresserade får stå för, personligen är jag mycket lycklig över att följa Bajen och fått uppleva den här resan.

  4. Hammarby tog flest poäng med bäst målskillnad över 26 matcher. Då vinner man serien. Det jag tycker är det avgörande är Häckens svacka mitt i säsongen, helt plötsligt slutade man göra mål. Häcken hade guldet i sin hand och kan bara skylla på sig själva.

    Fotbollsmässigt tyckte jag Linköping var årets mest underhållande lag, om de hade hållit sin högstanivå lite oftare så hade de vunnit.

    Kul att VIttsjö blev bästa skånska lag. Riktigt fin fotboll emellanåt, murbräckan Clara Markstedt kommer att saknas nästa år.

    I bottenstriden, surt för Uppsala. Men återigen, över 26 matcher så ljuger inte tabellen – oavsett domarinsatser, B-lag eller juniorlag.

    Det mesta talar – 80-20 skulle jag säga – för att BP kommer att vinna mot Alingsås över två matcher. Därmed skulle det bli fyra Stockholmslag i OBOS Damallsvenskan nästa år.

    Som stockholmare håller jag naturligtvis ett öga också på Djurgården. En totalt sett ganska bedrövlig säsong. Lite bättre efter tränarbytet, men att förlora mot Uppsala med 0-4 i sista signalerar att allt inte står rätt till nu heller i DIF.

  5. Som helhet tycker jag det här har varit den roligaste upplagan av Damallsvenskan på väldigt länge. Många heta matcher och bortsett från Kalmar så tycker jag det finns intressanta spelare i varenda lag. Uppsala som åker ur är verkligen ingen slagpåse och har många bra spelare men tyvärr måste ett lag åka och nu blev det deras tur. Så det här snacket om att det är för många lag i serien köper jag inte alls faktiskt. Det måste väl vara mycket bättre om fler spelare får chansen i Sveriges högsta serie? Speciellt nu när det går mot att bli en utvecklingsliga så ser jag endast positivt på att vi har 14 lag. Sedan beror det på vilka lag som åker upp och ner men så är det med 12 lag också. Tror både AIK och TFF kommer vara bra nykomlingar nästa säsong.

    Får passa på att gratulera Bajen till en stark säsong där de tog hem dubbeln med både svenska cupen och blev svenska mästare. En serie ljuger aldrig och om man har lärt sig något så är idrotten aldrig rättvis. Det är ju knappast Hammarbys fel att Rosengård väljer att ställa ut sitt B-lag eller att Kalmar får ekonomiska problem. Ett mästarlag tar tillvara på sådana chanser och det gjorde Bajen. Jag har inga problem med att de vinner på detta sättet och för mig är dem det bästa ”laget” och därav vinner dem också i det långa loppet.
    Linköping spelar den bästa anfallsfotbollen men dem är lite för ojämna och svaga i backlinjen. Ibland lite för naiva också som borta mot Bajen till exempel där dem ger bort hela första halvlek. Jag tycker Linköping ska vara väldigt stolta över sin säsong och att dem återigen tar tredjeplatsen är starkt. Häcken tycker jag fortfarande famlar efter en tydlig spelidé och lever fortsatt på individuella prestationer. Man får ändå säga att det är lite av ett fiasko att dem bara har vunnit svenska cupen under 3 säsonger där dem enligt mig har haft det bästa spelarmaterialet. Dem har coachat bort sig i flera matcher och det kostar. Bajen däremot har det bästa grundspelet med ett bra och metodiskt anfallsspel och ett väldigt bra presspel som egentligen inget lag har haft några lösningar på. Jag tror man kan straffa dem med längre bollar in bakom backlinjen men det är inget lag förutom KDFF som har gjort det och dem lyckades också vinna.

    Årets mvp lär väl ändå bli Janogy? Iallafall om man ser till avgörande insatser i såväl Svenska cupen och Damallsvenskan. Hon har stundtals burit Bajen och när hon behövs som mest har hon klivit fram och tagit stort ansvar. Om hon ska få en bra utlandskarriär bör hon gå nu i vinter. Hon lär ha en hel del anbud. Den andra spelaren jag tänker på är Tamminen som har stått på huvudet och räddat Bajen flera gånger. Det vore lite kul om en målvakt skulle få priset.

  6. Medan Hammarby (GRATTIS!) sover segerruset av sig känns det berättigat att sammanfatta några intryck från den damallsvenska säsongen 2023.

    Nej, det var ingen skräll att ”Bajen” lyckades med konststycket att plocka hem guldet efter 38 långa år sedan det begav sig senast. Bra trupp från mål till mittenplan och bra coachning, ej att förglömma de fantastiska yttre plusfaktorena med Sveriges största och aktivaste publik. Det ska bli mycket spännande att se hur man ska lyckas surfa på den här framgångsvågen tills nästa säsong drar igång. En rolig grej med segrarinnorna var de mjuka hattarna i Hammarbyfärger som visades upp efter slutsignalen. Ett befriande avsteg från de obligatoriska guldhattar som annars är standard i alla sammanhang, från korplagsnivå till högre sfärer.

    Största överraskningen var ändå Rosengårds (halv)fiasko. Flaggskeppet FCR gick med slaka segel mot en pinsam(?) mittenplacering. Det finns förstås flera orsaker till detta, men intressantast är hur detta kommer att röra om i klubben. Vilka huvuden kommer att rulla, vilka nyförvärv kommer in? Ett kompetent tränarteam tar över – kanske lett av ”Beta” Gunnarsdottir… I Häcken råder säkerligen en tung dagen-efter-ställning. Varför så ojämnt, varför gnisslade det så mycket när det behövdes som mest? Inte bara en skadad Rubenssons frånvaro, nej, här finns det nog en hel del att analysera för kloka Häckenhjärnor.

    För mig var den stora överraskningen att Linköping tog en meriterande tredjeplats. Det såg man inte komma, trots att det kryllade av både etablerade spelare och spännande unga nykomlingar. Som Martin skriver här ovan så tappades det dock viktiga poäng i fel matcher. Med mer skärpa och beslutsamhet hade LFC kanske tagit de fem extra poäng som hade betytt SM-guld.

    • Rättelse: Ser att jag skrivit om en förmodad ”ställning” i Häcken, i efterdyningarna av det så snöpligt missade guldet. Det handlar givetvis om sinnesstämningen i kulisserna på Bravida Arena. En viss skillnad, minst sagt. Tror inte att jag är ordblind, däremot finns ofta hemmablindheten med när det gäller lagsporter…

  7. Johan, kommer vi att få se någon Europa League redan nästa år? Med tanke på utvecklingen inom damfotbollen är behovet av ett komplement till UWCL minst sagt skriande.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.