Här är ett gäng mer eller mindre intressanta resultat

På många sätt kan man bara dra begränsade slutsatser av resultat i tidiga träningsmatcher. Ofta testar tränarna rätt vilt, och man gör betydligt fler byten än man kommer att göra längre fram på säsongen.

Oftast tycker jag att laguppställningarna är intressantare än resultaten, för utifrån startelvor och byten kan man ana sig till vad för förändringar som är på gång. Intressant är även att få se vilka spelare som har tagit steg under vintern.

Här är ett gäng resultat från matcher jag inte har sett. Ni som har sett någon av dem får gärna bidraga med spaningar om heta spelare, eller andra intressanta saker.

Växjö DFF–IFK Norrköping 3–1
Det här var ett bra resultat för Smålands stolthet. Och ett lite förvånande, för jag tycker att Norrköping har gjort ett intressant transferfönster med flera fina värvningar. Växjö är däremot ett lag som jag har satt ett litet frågetecken för. Man tappade Evelyn Ijeh i somras, och nu under vintern man har värvat för mig okända spelare. Förra helgen vann man med 4–2 mot Jitex.

Kif Örebro–Djurgårdens IF 0–3
Kifs helt nya lag har inlett försäsongen med kryss mot Hammarby och uddamålsförlust mot Linköping. I dag blev det tremålsförlust mot Djurgården. En bra säsongsstart för stockholmarna.

Kristianstads DFF–Malmö FF 5–0 (2–0)
Ett resultat som indikerar att MFF fortsatt behöver genomgå ganska stora förändringar innan man är redo för att slåss på allra högsta nivån.

AIK–Åland United 3–0
Efter att ha förlorat stort mot BP förra helgen tog AIK en seger. Det är dock svårt att bedöma nivån på Åland United, även om laget kom trea i Finland i fjol.

BP–IK Uppsala Fotboll 5–0
BP har inlett säsongen starkt. Förra veckan vann man med 4–1 mot AIK och i dag blev det storseger mot ett Uppsala som ju har ett helt nytt lag. Noterbart att Klara Andrup och Frida Thörnqvist gjort varsitt hattrick i de här matcherna. Se alla dagens fem mål här.

Piteå–Sunnanå SK 2–0
Piteå inledde förra helgen genom att slå ett P16-lag. Nu blev det tvåmålsseger mot färska elitettanlaget Sunnanå. Två resultat som är svårbedömda. I dag var i alla fall gästerna väldigt nöjda med resultatet:

Trelleborgs FF–Jitex BK 2–3 (1–3)
Förlust mot Alingsås med 2–1 förra helgen. Förlust mot Jitex i dag. Trelleborg har inte fått någon kanonstart på klubbens första damallsvenska försäsong.

Linköping FC–Vålerenga 1–5
Det här var ett resultat som fick mig att haja till. Visst vann Vålerenga guld i Norge i fjol, men det var ändå oväntat stora siffror. Speciellt som LFC ser ut att ha startat med starkast möjliga lag.

Eskilstuna United–Örebro SK 1–4
Ett väldigt intressant resultat. Jag trodde nog att ÖSK riskerade att få det rätt svårt i elitettan. Men det här måste ju ge självförtroende.

Umeå IK–Sundsvalls DFF 11–0
Ojojoj. Nog för att Sundsvall har tappat ganska många spelare, men ändå. Det här var väldigt oroväckande för Sundsvall. Och lovande för UIK.

GUSK–Gefle IF 2–0
Gusk har storsatsat och siktar mot damallsvenskan. Det här var väl inget jätteimponerande resultat. Men Gusk har fått ihop en högintressant trupp, och bör kunna vara med i toppen när det drar ihop sig.

15 tankar på “Här är ett gäng mer eller mindre intressanta resultat

  1. Malmö FF inledde piggt mot KDFF men mattades allt eftersom minuterna tickade på. Sista 60 min dominerade Kristianstad med mycket ungt lag på plan sista 45. Slutresultatet var närmre 8-0 än 5-1. Dock ingen tvekan om att MFF har det som behövs för att ta klivet upp i högsta serien till nästa säsong. Väl där lär större delen av laget bytas ut om de ska kunna slåss om medaljer 2026 el 2027.

  2. Confirmation bias, jag vet, men… enligt mitt sätt att se det var BP bättre än sin tabellplacering i fjol. Stor potential men svårt att få ut den.

    I min bok är BP näst bästa Stockholmslag i år, efter Hammarby.

    • Jo, fast det är väl inte så konstigt att man förlorar mot ett lag med damallsvenska toppambitioner. Däremot är det väl lite oroväckande med förluster mot två lag som man tog sex poäng vardera av i fjol.

      • Jag är också förvånad över Trelleborgs resultat, man har tappat 9 spelare och 9 spelare har anslutit varav 2 är allsvenska spelare?

  3. Lite besviken över kommentaren runt Växjö.
    Det känns som de värvningar som gjorts är väl genomtänkta. Givetvis svårt att dra några långtgående slutsatser efter ett par försäsongsmatcher. Men det som presterats hittills pekar mot en bättre säsong i år.

    • Det är fullt möjligt att Växjö har värvat kanonbra. Men laget har dels tappat sina målvakter, dels har man tappat spelare som gjorde 15 av fjolårets 29 mål. Ersättarna är för mig okända utländska spelare. Således känns det rimligt att sätta ett frågetecken för Växjö i det här skedet. Men det är absolut inte omöjligt att Växjö är bättre i år. Jag har respekt för Olof Unogård och de andra i lagledningen.

      • Såg Växjö-Norrköping (som sändes på smp.se). Norrköping ganska bleka i första halvlek. Blev lite bättre i början på andra då Fanny Andersson kom in men sen tog Växjö över igen. Växjö visade upp en frejdig offensiv med bra fart och dom två nya isländskorna kommer att göra poäng i år tillsammans med Russell och Elin Nilsson. Bakåt imponerade 17-åringen Holmkvist som mittback och på slutet byttes också nya finländska mittbacken in.

        Nya danska målvakten spelar extremt långt ut och gav sig ut på en hel del spektakulära äventyr. Även inblandad i uppspelsfasen.

        Omskolade Akgun spelade ytterback med den äran och hade många offensiva initiativ längs med kanten.

      • Anser inte att Peking har ”gjort ett intressant transferfönster med flera fina värvningar”.

        Enda förbättringen är Fanny Andersson jämfört med Koivisto (till Linköping).

        Högerbacken Irma Cajlakovic vs Elin Rombing = fördel Cajlakovic. Irma, som gjorde en mycket bra fjolårssäsong, valde dessutom att sluta helt med fotbollen….

        Mittback Woeller vs Regnås Valcic = klar fördel Woeller. Shannon var en klippa ifjol.

        Hellekant jämförbar med Gustafsson/Robertson.

        Dessutom har Peking tappat duktiga vänsterbacken Elin Landström som överraskande valde att bryta kontraktet i januari. Även hon lägger av.

        I somras, mitt i säsong, lämnade mittbacken Selma Cajlakovic helt plötsligt klubben. Selma spelade en halv säsong i Smedby men har nu avslutat karriären.

        I januari valde klubben att säga upp kontraktet med anfallaren Nicole Robertson. Trots brist på forwards. Klubb och spelare skildes INTE som vänner.

        Enligt NT saknar Peking minst 3 spelare av ”god allsvensk klass”.

        Hur står det till egentligen i IFK Norrköping?

  4. Kanske är det linköpingsbon i mig som talar nu men du Johan är bara en i raden av experter som lyft Norrköping som typ ‘årets flipp’, jag har helt ärligt svårt att se det.

    Visst är det en bra spelare man fått in från Piteå men i övrigt är det skralt, särskilt offensivt har mycket lite hänt förrän man nu precis plockade in bänknötaren Hellekant från Häcken. Med tanke på att det var just uddlösheten framåt som gjorde att man inte slutade högre ifjol så tippar i alla fall jag att det blir ungefär samma position för dom i år.

    För Linköpings del så ja… det var nog inget som stämde i den här matchen mot ett förvisso starkt Vålerenga som tidigare b l a spelat 1-1 mot Hammarby. Har inte sett matchen själv men rapporterna talar om en mängd individuella misstag från Linköpings sida och det håller såklart inte mot den typen av motstånd.

    Positivt är väl att det är tidigt på säsongen och att man nu förhoppningsvis får in en ‘krismedvetenhet’ i klubben som jag tycker saknats sedan Jeglertz tog över vad gäller försvarsspelet. Det är nog rätt att ha ambitionen att spela en attraktiv fotboll, i en värld där andra klubbar både utanför och i Sverige kan erbjuda betydligt bättre löner så är det individuell utveckling för talangerna som är receptet för att få hit spelare. Med det sagt så måste ändå det kollektiva spelet sitta om man ska få ihop en bra helhet av de spelare man förfogar över.

    • Vi får väl se vad gäller Norrköping. Jag kan inte säga att jag är säker på något tips ännu. Men en känsla jag haft är ändå att Norrköping med ett års allsvensk erfarenhet, och med Fanny Andersson som ny turbo på mittfältet, borde kunna ta fler poäng än i fjol. Nu var det ju ett 19 poäng stort gap mellan övre och undre halvan. Och det är ju mycket. Så i nuläget är känslan att man tar fler poäng, men att placeringen kanske inte blir så mycket bättre.

  5. Lite funderingar kring de senaste landslagstrupperna.
    Vågar Gerhardsson peta de mer etablerade stjärnorna till förmån för de yngre som just nu presterar på en högre nivå? Det ser lite trubbigt ut i offensiven i den här truppen när ett par stora stjärnor saknas. Jag gissar på att Gerhardsson kommer gå med det gamla järngänget i första matchen och släpper förhoppningvis ut de yngre förmågorna hemma i telefonkiosken. Vinner inte Sverige med ett par bollar borta är det nog dags att börja oroa sig på riktigt!

    Ser man till de olika lagdelarna så är det första gången på länge som backlinjen känns som vår starkaste lagdel både var gäller spets och bredd. Med en Falk i sitt livs form så ser det säkert ut i de bakre leden vilket känns tryggt. Jag kan inte säga vilken 4 där bak som är bäst, det är inte pga av brist på kvalite utan helt tvärtom. Många har bytt klubbadress vilket verkligen har gett ett lyft. Någonstans hoppas jag Gerhardsson kör sina beprövade kort första matchen och kastar om helt i den andra om allt redan är avgjort, sedan får vi se vilka som gör det bäst. Ge Kullberg chansen i första matchen tillsammans med Sembrant och Ilestedt med Andersson till vänster. Sedan kör vi på det som jag tror kommer vara damlandslagets framtida backlinje i den andra. Lundkvist-Rybrink-Björn-Nilden där alla är våra mest bolltrygga backar och starka i en mot en situationer vilket vi har hört Gerhardsson tjata om länge nu. Mittfältet känns ändå ganska öppet, Rubensson är given om hon är redo. Annars känns det tight mellan de andra nu när jag tycker Angeldahl kommer från en tyngre period i City samtidigt som Olme och Bennison är i fin form. Anfallslinjen blir väl som vanligt antar jag. JRK-Asllani-Janogy och Blackan.
    Summan av kardemumman blir följande:

    Match 1

    Falk

    Kullberg-Ilestedt-Sembrant-Andersson Rubensson-Angeldahl-Asllani JRK-Blackstenius-Janogy

    Match 2

    Enblom

    Lundkvist-Rybrink-Björn-Nilden

    Olme-Bennison-Kafaji

    Vinberg-Anvegård-Schoug

    Björn lär spela båda matcherna men jag vill gärna ge en stekhet Sembrant chansen i första matchen. Såhär på förhand gör kanske laget i den första matchen fler mål för att de är mer samspelta. Men jag tror det andra laget kommer spela en ”bättre” och rörligare fotboll som ger hemmapubliken valuta för pengarna. I de senaste matcherna har vi inte varit bortskämda med ens ett par passningar i rad inom laget. Det tror jag denna elvan kan ändra på. Sedan har jag länge velat se Bennison och Kafaji tillsammans på mittfältet då det kanske är våra mest bollbegåvade och kreativa spelare som är bra på små ytor vilket behövs mot låga försvar.

    i u23 har det bytts ut en del spelare från förra året. Det jag reagerar på är att flera 00:or fortfarande är med medan andra inte är det. Att spelare som närmar sig 30 får chansen före en 20-åring kan ju inte vara sunt. Hur mycket mer kan Lennartsson eller Handfast utvecklas? Är det inte bättre att ge Mattsson eller någon annan yngre förmåga chansen att vara med? Lennartsson har hamnat i en väldigt olustig situation genom att gå från första reserv i VM till inte ens 5: valet som ytterback.

    Annars är det en spännande trupp men har Wangerheim någon form av skadeproblem? Har inte sett henne på Bajens träningar och hon är inte uttagen här heller? Kul att landslagsledningen äntligen verkar ha fått upp ögonen för Lisa Björk, bättre sent än aldrig! Det pratas mycket om de starka 03:orna med rätta. Men 04:orna med Pelgander, Nilden, Wangerheim och Björk i spetsen är riktigt vassa också. Rent offensivt ser det ljust ut framöver.

    • Ellen Wangerheim åkte på en fotskada i näst sista omgången av damallsvenskan, hemma mot Häcken. Den lider hon fortfarande av. Av de träningar jag sett på Kanalplan så har hon varit närvarande men tränat alternativt i gymmet, och inte deltagit med boll.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.