Fler mer eller mindre intressanta resultat – och en landslagstrupp

Efter helgen väntar ett på många sätt väldigt viktigt landslagsfönster. För svensk del väntar kvalmatcher mot Bosnien för att hänga kvar i Nations Leagues A-grupp. Internationellt sett lär Sveriges kval inte få några större rubriker.

För det spelas större matcher på andra håll i världen. Oceaniens OS-kval är redan i gång. Och under fönstret avgörs även OS-kvalen i Asien och Europa. Dessutom spelas nordamerikanska mästerskapen, Concacaf Gold cup.

För svensk del släppte Peter Gerhardsson sin trupp tidigare i veckan. Här tänkte jag spontant att det skulle ha varit kul att jämföra den 25 spelare starka truppen med hur det såg ut förra året. Men tyvärr kände jag inte att tiden fanns att sätta sig och räkna ihop själv. För man måste ju räkna själv.

Det var ju för några år sedan som förbundet slutade att tycka att deras landslag och landslagsspelare är tillräckligt intressanta för att ha någon sammanställning av antal landskamper år för år.

Det är ju egentligen fullständigt absurt, men på förbundets hemsida kan man ganska lätt se hur många matcher spelarna i en division 5-klubb gjorde under föregående år. Men det går inte att se vilka som var med i landslaget, eller hur många matcher och minuter de spelade.

En jämförelse som ändå är lätt att göra är den med fjolårets VM-trupp. Det var 23 spelare som åkte till andra sidan jordklotet och grävde brons. Av de 23 saknas nu åtta spelare i playofftruppen – Sofia Jakobsson, Rebecka Blomqvist, Fridolina Rolfö, Magdalena Eriksson, Carolin Seger, Lina Hurtig, Stina Lennartsson och Anna Sandberg. I de allra flesta fallen är det skador som gör att spelarna saknas.

Den färska landslagstruppen innehåller alltså 25 spelare. Det innebär att det alltså finns plats för tio spelare som inte var med i VM. Det är samma målvakter, men bland backarna noteras fyra nya namn i form av Josefine Rybrink, Amanda Nildén, Emma Kullberg och Hanna Lundkvist.

Lundkvist var ju egentligen med i VM-truppen, men åkte ju på en skada och tvingades åka hem. I övrigt bland backarna måste man ju lyfta Emma Kullbergs högst oväntade målexplosion i FA-cupen förra helgen. Hon hade inte gjort mål sedan juli 2021 – då slog hon från ingenstans till med tre mål på åtta minuter. Ett äkta hattrick.

Hon gjorde det dessutom från ett läge där matchen mot Wolverhampton stod 1–1. Se målen i det här klippet:

På mittfält och i anfall tillkommer Julia Zigiotti Olme, Rosa Kafaji, Matilda Vinberg, Monica Jusu Bah, Pauline Hammarlund och Anna Anvegård. Av de tio spelare som inte var med i VM kommer fyra från Häcken, vilket är logiskt med tanke på deras starka vinter. Tre är födda 2003, vilket är bra för framtiden.

Matcherna mot Bosnien skall ju Sverige bara vinna. Så det skall inte behöva vara någon sportslig spänning. Men lite intressant blir det ju att se hur Gerhardsson matchar laget.

Appropå Häcken noterade jag att klubbens färöiska supertalang Johanna Fossdalsa Sørensen var uttagen i Danmarks landslagstrupp till ett läger i Marbella och en träningslandskamp mot Österrike.

Efter Champions Leaguematchen mot Chelsea i december frågade jag 18-åringen om vilket land hon tänkte spela landslagsfotboll för i framtiden. Då sa hon att hon inte hade bestämt sig. Det här är i och för sig ingen tävlingsmatch, men uttagningen innebär väl att hon lutar mot att välja Danmark före Färöarna.

Med det lämnar jag landslagsfotbollen för att precis som i förra inlägget rada upp mer eller mindre intressanta resultat. Det har nämligen spelats några träningsmatcher med svenska elitlag i veckan. Här nedan finns en genomgång.

Det handlar om matcher jag inte har sett. Så precis som i förra inlägget välkomnar jag om ni som har sett någon av matcherna bidrar med spaningar om heta spelare, eller andra intressanta saker.

Hammarby IF–Linköping FC 4–0
Andra raka feta käftsmällen för LFC. Jag trodde att tappet av japanska stjärnduon Momiki och Takarada skulle bli kännbart. Men vi är ju ännu tidigt på försäsongen, och har jag fattat rätt kom målen efter att det vilda bytandet dragit igång. Men självklart ändå ett tungt resultat för LFC – och en skön seger för mästarna.

Växjö DFF–Vittsjö GIK 5–0
Växjö imponerar under tidig försäsong. Vittsjö hade knappast räkna med att åka på en sådan här jätteförlust i sin första träningsmatch. Men positivt ändå för skåningarna att det tycks ha varit ganska jämnt före paus, innan det vilda bytandet kom igång.

IK Uppsala Fotboll–Gamla Upsala SK 0–2
Derbyna i elitettan mellan IK Uppsala och Gusk kommer att bli hyperintressanta. Gusk har ju siktet inställt på att inte bara bli bäst i stan, utan också mot damallsvenskan. Redan under fredagen fick vi en försmak. Gusk vann första ronden. Och släkten var värst när Andrea Thorison som ju kommer från grannen gav Gusk ledningen på frispark i den första halvleken.

IF BP–IFK Norrköping 3–1
Jag fick mothugg när jag häromdagen skrev att jag tycker att Norrköping har gjort ett intressant transferfönster. Och det kan nog ha varit så att jag tänkte fel, och att Peking har ett sämre lag i år än de hade i fjol. Den senaste veckans förluster mot Växjö och BP är ju inte lovande. För BP har ju däremot försäsongen börjat väldigt bra med tre raka segrar.

Kif Örebro–Örebro SK 3–0
Kif visade vilka som är bäst stan. Kul att det gick att få till den här typen av derby. Med rätt marknadsföring borde sådana här träningsmatcher kunna locka lite publik.

Kristianstads DFF–Eskilsminne IF 2–1
KDFF vädrade stora delar av bänken när man vann mot division 1-motstånd. Eskilsminne är dock intressant. Klubben har gjort en satsning för att behålla positionen som bäst i Helsingborg, och slåss om en plats i elitettan. Som tränare har man färgstarka Pierre Persson som ju vet hur man för upp lag i eliten, det har han ju gjort med Växjö och Bromölla.

23 tankar på “Fler mer eller mindre intressanta resultat – och en landslagstrupp

  1. Försäsong, inklusive cupen, betyder ingenting när serien drar i gång. Det får man repetera för sig själv många gånger.

    Ändå kul att Växjö och BP ser så pigga ut.

  2. Som Norrköpingssupporter försöker jag trösta mig med: 1) det är försäsong, de ska träna hårt och man testar på nya spelsätt samt låter alla få jämnt med speltid och 2) ytterligare fyra spelare ska in och det ska vara etablerade spelare som kan konkurrera direkt.

    Tror alla förväntar sig en bättre säsong och därmed höga krav. Förra året fanns inte så mycket förväntningar. Och visst börjar tiden kämpa emot en nu. Oavsett hur bra nyförvärv man får ska man spela ihop sig. Dessutom provar man nya roller för både Cato (centralt mittfält) och Leidhammar (9:a).

      • Som Emelie säger, fyra spelare som direkt platsar i en startelva, tyvärr inte mer precist än så. Manager Fredheim säger att han jobbar med ett flertal namn, ska bli en intressant tisdag när transferfönstret äntligen öppnar.

        Har du någon aning om varför det svenska fönstret öppnar så sent? Våra nordiska grannar (utom Danmark som spelar höst/vår) har ju redan öppet, Norge 31/1, Island 1/2 och Finland 8/2.

        • Nej, jag vet inte varför fönstret öppnar så sent som den 20 februari. Men i princip är det ju ingen skillnad mot om det öppnat den 1 januari, för det spelas ju inga tävlingsmatcher förrän cupen drar igång i början av mars.

          • Jag kan ha fel, men jag tror det finns en maxgräns på hur länge fönstret får vara öppet, och då vill väl klubbarna att det ska vara öppet så nära allsvensk säsongsstart som möjligt för att tex kunna parera eventuella skador, eller förstärka om spelare inte presterar på försäsongen.

      • Ja precis! Det är egentligen i alla delar utom målvakt man vill ha in, och så har det låtit sen i julas. Det har mer precist handlat om mittback, central mittfältare och sen två anfallare (centralt och ytter). Senast i NT lät det till och med som att man kunde tänka sig en ytterligare en anfallare (utöver de två tilltänkta) och att de exakta positionerna inte var lika givna som man tidigare talat om. Totalen är 4 i alla fall från de senaste dagarna och det verkar vara lite mer öppet kring vilka positioner det gäller.

        Innan Hellekant kom in så var det 5 man önskade sig.

        här är senaste artikeln https://nt.se/sport/fotboll/artikel/ifk-managern-om-varvningsjakten-ar-valdigt-noga/re60kmxl och citat:

        Managern Tor-Arne Fredheim vill ha in fyra spelare till innan transferfönstret slår igen i april.

        – Vi jobbar hårt och letar rätt så brett. Vi behöver få in spelare i alla led, förutom på målvaktspositionen. Vi letar efter bra spelare som passar in i vår miljö. Jag kan inte säga exakt på vilka positioner. Det beror lite på hur vi resonerar. Det viktiga är att spelarna passar in hos oss och kan konkurrera, säger Tor-Arne Fredheim.”

        • Som Peking-supporter kanske du har koll; har för mig att det var lite gnäll över hur Fredheim skötte laget ifjol. Samtliga utländska nyförvärv satt väl på bänken i någon match? Inte så bra scoutat kanske…

          Verkar ju inte så mycket bättre i år – hittills. Finns det någon uttalad sportchef i organisationen, någon som ansvarar för scouting/nyförvärv?

          Eller sköter Fredheim allt?

          • Tor-Arne är manager så han är både sportchef och tränare. Enligt hemsidan finns det en som jobbar med scouting men jag antar att Tor-Arne sköter det mesta. Vet att han vill ha avlastning i vissa delar, varför man t ex anställde ytterligare en assisterande tränare i somras. Som du säger så var inte de utländska nyförvärven så bra gjorda och vet att det fanns lite gnäll bland fansen hur man startade och använde (eller inte använde) vissa spelare ibland. (Men i jämförelse med herrarna så är det väldigt, väldigt lite)Jag tror att om Peking inte tydligt lyfter sig det här året (mer poäng, något bättre placering, vinner mot lag som var på övre halvan förra året) kan det nog bli en hel del gnäll bland supportrarna – särskilt om det skulle bli en bottenstrid. Så hoppas verkligen att de som kommer in framöver verkligen bidrar med spets.

  3. Det är lite svårt att bedöma Bajen-Linköping med tanke på hur blöt planen var (ett konstgräs som ska bytas igen denna sommar för övrigt), men jag tycker siffrorna speglar matchbilden väl. Glädjande för Hammarby hur väl spelet höll ihop efter bytet av 6 spelare på en gång. Bella Andersson född -06 har gjort en riktigt bra försäsong som mittback, det blir väl förmodligen inte enorma mängder speltid i år men ett framtidsnamn. Jag tycker att bytestiderna angivna på svenskfotboll inte stämmer överens med verkligheten, så oklart hur mycket Linköping hade bytt när målen började komma.

    • Tyckte Lkpg bytte tre spelare samtidigt som Hammarby bytte sex, i minut 61, men de kan ha gjort byten i paus, vet ej.

      Har tänkt precis samma om Bella, hon tar verkligen för sig. Håller ofta bollen och driver uppåt i stället för att slå i väg den. Blir nog väldigt kul att följa henne.

      Kul ö h t att spelet och övertaget höll i sig även när andra uppställningen (kan man nog säga) kom in.

  4. Jag såg Hammarby-Linköping på ett sönderregnat Hammarby IP. Vattenmängderna gjorde spelet smått parodiskt, men resultatet speglade kanske ändå matchbilden någorlunda. Båda lagen hade av naturliga skäl svårt att spela sig ur den höga pressen när bollen knappt rullade på vissa delar av planen, men plus till bägge lag som fortsatte försöka spela istället för att börja slå långt. Träningsmatcher ska vara just träning.

    Linköping kommer – som alla redan visste – verkligen sakna japanskorna. Samtidigt är vi bara i februari och det tar tid för en ny tränare att bygga upp ett nytt spel – stommen i truppen är fortfarande stark. Jag tror fortsatt Linköping blir att räkna med i år. Plus idag till Lisa Björk och kraftpaketet Tandberg.

    Hammarby tycker jag ser mycket intressanta ut – enligt mig minst lika starka som förra året. Höger wing-back som var ett problem förra året är nu löst. Det märks dessutom att många journalister inte förstår hur bra värvningarna av Joramo och Jösendal är, av Norgekännare ansedda som två av norska ligans bästa spelare de senaste åren. Joramo har i mina ögon sett ut som Cooney-Cross 2.0 (fine, nu skriver jag eventuellt med ett par groggar i kroppen – men ändå!) Samtidigt såg jag att bägge endast blev uttagna till U23-landslaget idag istället för A-landslaget, så förmodligen visar dom väl sig till slut vara klappkassa bägge två – men låt mig njuta av några veckors framtidshopp innan säsongen startar och krossar mina drömmar! 😉 En varningsflagg dock för alltför tunn mittbacksuppsättning om man skulle välja att inte ersätta Boye Sörensen (vars påstådda frånvaro under säsongen 2024 känns som Södermalms sämst bevarade hemlighet).

    Jag inser att jag är partisk i frågan – men varje gång jag går in i denna hemsidas ”silly season”-del och läser under Häcken att dom är citat ”GIGANTISKT stora guldfavoriter” säsongen 2024 så börjar det klia i mig. ”Gigantiskt stora guldfavoriter” är för mig Barcelonas damer i spanska ligan – inte Häckens silverlag i Obos Damallsvenskan. Visst, dom har gjort en mycket bra Champions League-höst, men startelvan är väl i princip densamma som tog silver 2023? Minus Bergman-Lundin dessutom. Mina färgade supporterögon ser inte riktigt varför dom skulle vara så otroligt överlägsna 2024. Jag köper Häcken som favoriter – det är formuleringen ”gigantiskt stora guldfavoriter” som jag har svårt att svälja. Kanske grundar det sig i att jag tycker att Cooney-Cross, Hamano, Janogy och Vinberg är betydligt mindre oersättliga än vad skribenten gör – men i och med att jag nu höjer frågan istället för att låta Hammarby fortsätta vara ”gigantiskt stora” underdogs så kommer väl säsongen nu bli ett enda stort fiasko för vår del…

    Oavsett så hoppas jag fortsatt på ett 2024 med stor bredd i toppen med många starka lag och mycket spänning!

    • Köper att formuleringen ”gigantiskt stora guldfavoriter” är tillspetsad. Men den är skriven i ett läge där Bajen hade tappat nyckelspelare medan Häcken, som ju trots allt var Sveriges bästa lag under större delen av 2023, gick bra i Champions League och dessutom hade förstärkt sin trupp.
      När Bajen dessutom tvingades till ett tränarbyte tilltog frågetecknen kring mästarlaget, även om de plockat in flera spännande norska spelare. Det är ju dock inte ovanligt att det tar tid för nya lagbyggen att fungera. Men hittills ser det ju bra ut för Bajen på försäsongen. Så det kan väl snart vara dags att uppdatera kommentarerna på silly season-sidan.

    • Heeeeelt okej med mig om omvärlden underskattar de nya norskorna. Let’ s keep it Södermalms något bättre kept secret.

      Vad som är lite märkligt är att en del räknar med KCC och Maika som förluster inför denna säsong. De försvann i somras och vi vann en liga utan dem, thank-u-very-much.

      Tycker nog själv att Hammarbys mittfält och offensiv i dagsläget mycket väl kan mäta sig med desamma vid samma tid i fjol. Men en mittback som går rakt in i startelvan vore väl inte helt fel.

      • ”Vi vann en liga utan dem” gäller bara om vårsäsongen av något märkligt skäl inte skulle räknas in i resultaten.

        • Förstås. Dessutom var vårsäsongen längre än höstdito förra året, men är det inte lite ordmärkeri här? Tyckte min poäng var rätt tydlig: Laget klarade sig ganska bra trots de två tunga spelartappen. Hammarby hade högre poängsnitt under de sista nio än de första 17 matcherna och Häckens försprång på sju poäng åts in.

          Och utgångsläget i dag, sex månader senare, är knappast ”hur ska vi ersätta Kyra och Maika”. Den frågan är sedan länge passerad.

          • Jag förstår vad du menar, tyckte ändå att det var att spela ner Hamanos och Cooney-Cross betydelse lite väl mycket. Jag tror att med dem i laget så hade Bajen joggat hem guldet.

  5. Såg matchen på Smålandspostens webbsändning. Växjö hade bara besegrat Vittsjö 2 gånger av 18 sedan 2017. Tycker att Växjö har fått ihop en riktigt intressant trupp fast man tappat 11 spelare och värvat 7, nyförvärven imponerade två unga talanger i Emma Holmqvist och Victoria Svanström den danska landslagsmålvakten och två duktiga isländskor. Thordis Augustdottir som vann den Isländska skytteligan förra året kan mycket väl bli en fullgod ersättare till Evelyn Ijeh. Sen har dom Nesrun Akgun som spelade högerback och var bäst på plan. Vittsjö gjorde sin första träningsmatch och saknade dessutom en del spelare och är svåra att bedöma och har en bit kvar.

  6. Kristianstad – Eskilsminne en jämn match som kunde slutat hur som helst. KDFF ställde upp med ett F 19 lag förstärkt med tre etablerade spelare i första halvlek. Målvakten Moa, Polkinghorne och Eiriksdottir, i andra halvlek bytte Tindell av Eiriksdottir.

  7. Häcken – Djurgården 3-1. Samtliga mål är resultatet av försvarsmissar. Först 2 rejäla målvaktstavlor. Roligast är när Falk står några meter utanför sitt straffområde, tar emot en bakåtspassning och försöker dribbla sig framåt på plan. Hon krockar med en Djurgårdare varvid båda blir liggande och en annan Djurgårdare skickar in bollen i det tomma målet medan alla står och stirrar på domaren. Djurgårdens målvakt missbedömer ett långskott från Schröder och ser skottet studsa under sina handskar och in i mål. De andra målen kommer från dåliga bakåtspassningar/rensningar. Spelar Häcken så här mot PSG kommer de att förlora tvåsiffrigt…

  8. Jóhanna Fossdalsá har spillet 35 kampe for Danmark på diverse U-niveau, så valget er vel så naturligt som det kan være.
    Og så kan hun jo være med til at fylde hullet som Sofie Junge er ved at efterlade sig på den defensive midtbane.

    Jeglertz har i øvrigt været flink til at kaste nyt ungt uprøvet blod ind i start opstillingen i nations league. (Obaze, Færge)

    Med hensyn til en anden ung spiller havde jeg gerne set Laura Blindkilde vælge sin tilknytning til de rød-hvide i stedet for de hvid-røde løvinder 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.