Häcken orkade inte hela vägen mot PSG

Den tidigare Kvarnsvedenstjärnan Tabitha Chawinga sänkte ett tappert kämpande Häcken i första Champions Leaguekvartsfinalen. PSG var det bättre laget, och gästernas seger var både logisk och rättvis.

Men trots ett stort övertag i bollinnehav räknade jag faktiskt bara till fyra 100-procentiga målchanser för PSG. Så det var långt ifrån utklassning. Och man undrar ju lite vad den här matchen hade slutat om Häcken hade varit i säsong. Båda baklängesmålen kändes rätt billiga, och var av ett slag som jag inte tyckte att göteborgarna släppte in i gruppspelet.

Den första halvleken var i stora drag jämn. Jag räknade i och för sig till 3–1 i klara målchanser till PSG. Men alla tre kom på fasta situationer, och det var egentligen bara under drygt tio minuter i mitten av halvleken som det franska storlaget hade tryck på Häcken.

Ledningsmålet kom på en inläggsfrispark. Redan innan den slogs noterade jag att det bara var en Häckenspelare på den yta där Jade Le Guilly och Tabitha Chawinga befann sig. När Le Guilly löpte in i målområdet blev Chawinga helt fri. Och naturligtvis var det till henne som bollen kom. Jennifer Falk räddade nicken, men returen studsade PSG:s väg – och det var 0–1.

Jag tyckte att det kändes som ett lite för lätt mål. Ett baklängesmål som borde ha kunnat undvikas.

Häcken växte dock in i matchen, och gjorde en riktigt bra avslutning av halvleken. Utöver att Rosa Kajafi kvitterade på retur på egen straff så kom hemmaspelarna till flera riktigt fina skottlägen utanför PSG:s straffområde. Skotten ven dock huvudsakligen förbi PSG:s mål.

Känslan i paus var ändå positiv. Häcken var bra med i matchen.

Efter pausen var det nästan bara PSG. Inte så att man skapade speciellt många 100-procentiga målchanser. Utan mer för att man lyckades spela igenom Häckens press, och hela tiden hotade hemmalagets backllinje. Man satt liksom bara och väntade på att det skulle komma chanser.

Chawinga sprang igenom och gjorde ett mål, som dock var några decimeter offside. Häcken hade väldigt svårt att få till några anfall. Det började synas att laget inte är i säsong, och att tröttheten slog till tidigare än den skulle göra om några veckor.

Gästernas segermål kom precis efter att Häcken gjort tre byten. Det var en kontring på en kontring. Häcken fick första chansen att ställa om när Ruby Grant tacklade Sakina Karchaoui så att Josefine Rybrink fick bollen med en jätteyta framför sig.

Det var ett kanonläge, och Häcken tog också chansen. Man gick stenhårt med sex spelare i kontringen. Rybrink spelade ut till höger till Alice Bergström. Utan att ha dubbelkollat tror jag att inlägget var hennes första bolltouch i matchen. Den blev inget bra, utan bollen hamnade på allra sämsta stället – rakt i famnen på PSG-målvakten Katarzyna Kiedrzynek. Polskan var på väg framåt och kunde med ett enkelt utkast spela bort sex Häckenspelare.

Även om några hemmaspelare gjorde ett uppoffrande hemlöp var inte hemmalaget organiserat när Amalie Vangsgaard slog in bollen i Häckens straffområde. Där hamnade Grant snett, och Chawinga blev helt fri. Ytterligare ett olyckligt baklängesmål.

Delvis i och för sig ett mål som är svårt att gardera sig mot. Vill man vinna den här typen av matcher måste man gå med mycket folk i kontringen. Men man måste ha bättre kvalitet på inläggen, annars blir man skoningslöst straffad av en så bra motståndare som PSG.

Det blir förstås otroligt svårt för Häcken att vända det här på bortaplan. Inte minst eftersom Anna Anvegård är avstängd. Men oavsett har Häcken ju gjort det väldigt bra i Champions League. Och på många sätt gjorde man en riktigt bra insats även i dag.

Strax skall jag flytta fokus till Brann–Barcelona, där Fridolina Rolfö startar på Barcas bänk.

Men först bara några ord om OS-lottningen. I dag blev de tre grupperna klara. De ser ut så här:

A: Frankrike, Kanada, Colombia och Nya Zeeland.

B: USA, Tyskland, Australien och Zambia eller Marocko

C: Spanien, Japan, Brasilien och Nigeria eller Sydafrika

Grupp A är ju drömlottningen, medan grupp C får ses som den tuffaste. Det blir väldigt intressant att se matchen Spanien–Japan. Man minns ju hur japanskorna krossade Spanien med 4–0 i VM. Nu skulle väl omvända siffror kunna vara ett utgångstips.

5 tankar på “Häcken orkade inte hela vägen mot PSG

  1. Det var lite naivt coachat.

    Det är trots allt inte Växjö eller Lidköping man möter.

    Defensiven måste prioriteras i dessa matcher. Vid bägge deras mål saknades försvarsspelare till höger. Om man som Rybrink sticker upp i 70+ så måste man orka springa tillbaka (inte lunka) eller definitivt se till att nån täcker upp!
    Dessutom måste skärpan finnas när chanserna dyker upp!

  2. Precis som Häcken missgynnades här av att inte vara i säsong så gynnas de svenska lagen i gruppspel och playoff-spel av att motståndarna inte är i säsong. Minns t ex hur svaga Arsenal kändes i playoff-spelet i Linköping även om de orättvist lyckades ta den avgörande matchen mot Paris FC till straffar.

    • Mmm. Men i stort är CL planerat efter höst-/vårligorna. De allsvenska lagen som får chansen har väntat tio månader och TVÅ transferfönster innan de går in i kvalet.

  3. Svenska klubblag räcker inte till oavsett om dom är i säsong eller inte. Dessutom lär det uppehåll tyska ligan gör tex innebära att svenska klubbar är i säsong med övriga Europa

  4. Ändå bra kämpat, PSG har väl bättre spelare på alla positioner?

    Å Mak verkar ju vara rätt bra på att sätta spelplanen. Häcken får nog hålla hårt i honom, inte bara spelarna som fått Europas ögon på sig, kan man anta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.