Forum Elitettan

Jag möts ibland av önskemålet om att jag skall skriva mer om elitettan.

Tyvärr sitter jag varken på den kunskap eller tid som behövs för att fördjupa mig i vår näst högsta serie. Eftersom det dessutom är få matcher som tv-sänds, samt att jag har få lag inom mitt närområde, lär jag inte se många matcher i elitettan i år.

Men jag tänkte se om ni som följer olika lag i vår näst högsta serie kanske vill hjälpa till och uppdatera varandra på vad som händer i olika klubbar och matcher.

Därför testar jag att skapa den här underfliken som är reserverad för kommentarer om elitettan. Ni som tycker att det finns för lite att läsa om serien kan gå in och tipsa om nyheter, eller kanske skriva lite om en match ni sett.

Hoppas intresset finns.

135 thoughts on “Forum Elitettan

 1. Jag såg Hammarby-BP i första omgången i Elitettan i går. Anmärkningsvärt var två saker: Hammarby gjorde mål på i princip alla sina chanser och vann med 4-0. Detta trots att spelet kändes jämnt. Och domaren bevisade tyvärr att domarstandarden bitvis är låg i en serie som Elitettan. Bedömningsnivån var minst sagt svajande. Ibland blåste domaren för vad som såg ut som vanliga närkamper och ibland släppte hon mer allvarliga saker. Före Hammarbys 2-0 skedde en incident med misstänkt huvudskada på en BP-spelare, jag tror hela publiken förväntade sig en avblåsning men Hammarby tilläts göra mål. Till och med BPs sjukvårdare hamnade i diskussion med domaren. Efter detta tappade domaren respekten från BPs spelare. Några minuter senare blev Michelle Rojas Flores utvisad efter en livlig diskussion om en senare incident. Det är ytterst sällan man ser en spelare få gult kort efter snack och sedan omedelbart ett till gult kort och därmed rött kort. Jag har nog aldrig sett det hända.

  Spelmässigt i övrigt: Som sagt, Hammarby satte i princip alla sina chanser, men den konstiga matchutvecklingen efter 2-0 gör att det inte är värt särskilt mycket.

  BP stod upp väl i första halvlek och en bit in fram till 2-0, sedan efter utvisningen var det inte mycket till match. BP har uppenbart behov av en snabb forward. Tempest-Marie Norlin har kvaliteter men kunde inte vinna löpdueller med Hammarbys backlinje.

 2. Morön en av nykomlingarna i elitettan i år. Spelade i går lördag mot Kalmar och vann med 3-2. En match som till stora delar fördes av Morön. En anfallstrio som samtliga gjorde mål efter fantastiskt spel. En backlinje om 3 som inte släppte igenom många bollar. Kalmar som av många tippas i toppen av serien stod sig mkt bleka i denna premiärmatch. Morön kommer att överraska i denna serie.

  • Morön känns väldigt spännande. 3–2-segern borta mot Piteå i genrepet imponerar.

   Målvakten Sussie Åberg (tidigare Nilsson) känner man igen från damallsvenskt spel i Göteborg och AIK samt från Serbiens landslag. Hon spelade för Byttorps IF (den klubb jag tränar nu) när hon gick på fotbollsgymnasiet i Borås, så henne har jag haft på nära håll. En mycket bra målvakt.

   Gissar att hon är en nyckelspelare. Vad finns det för fler stöttepelare i Morön?

   • Hej Johan och tack för en mycket bra sida/sidor. Morön har ett relativt ungt lag där som Du nämner Sussi Åberg som är den med mest rutin. Christine Tjärnlund, spelat ngn ungdomslandskamp och mkt offensiv målgörare. Två nya amerikanskor Hayley Dowd och Katarina Guillou skapar tillsammans med Christine ”Kricka” det offensiva vapnet. Försvaret , Hanna Göthberg, stabil och trygg spelare som sällan låter ngn spelare komma förbi. Stor spelare med god fysik.Kommer från Göteborg o har bla spelat i Mossen o Qviding , fostrad i Ytterby o syster med Maja Göthberg.

 3. Såg Sundsvalls dff möta AIK igår. Bäst i Sundsvall var definitivt målvakten, Armstrong. Följsam, snabb och bra i luften. Kan bli Sundsvalls räddning i jämna matcher. I AIK såg det lite spänt ut i början och när målchanserna dök upp kändes det lite som att i ivern att vilja göra mål så var man inte riktigt vaken på var lagkamraterna befann sig. Så istället för att passa den med bättre läge gjordes halvdana avslut. Men som sagt Sundsvalls målvakt, räddade SDFF från att få fler än tre mål i baken, hade kunnat vara det dubbla. AIK ryktades skulle föryngra sitt lag – tur att det inte gjorts fullt ut då både Stegström och kapten Rosqvist ser ut att ha viktiga funktioner att fylla. På bänken satt Röstlund som inte heller är ung men antagligen betyder en hel del då hon aldrig är oengagerad, inte ens på bänken. Rosqvist var en stor dominant igår i laget, både i anfall och försvar. Sundsvalls Rexit (reservation för felstavning) gjorde några blixtaktioner och hon kan bli farlig ffa mot lag som inte har så starkt försvar Tror tyvärr att SDFF kan få det tufft för det känns lite tunt. Men kanske har man fler spelare på ingång? Soligt och varmt var det, trots att matchen började klockan 16. Men inte så mycket publik, SDFF har haft det tufft med sent tränarbyte, liten trupp mm, kanske både det och vädret påverkade publiktillströmningen.

 4. Asarum-Morön 0-1 efter 16 min. Båda lagen något avvaktande i sitt spel. Skapar inte mkt. Efter 30 min tar Morön över spelet men åstadkommer inga farliga avslut. 0-1 efter första halvlek.

    • Slutresultat Asarum-Morön 1-0. Tråkig och händelsefattig match där Asarum i andra halvlek gick ned på 5 backlinje och inte hade några skott på mål och knappt någon spelare offensivt. Morön slarviga i sitt passningsspel under i stort sett hela matchen. Morön hade större delen av bollinnehavet i andra halvlek men skapade inte några farliga situationer. Moröns tre forwards som i förra matchen glänste verkade under dagens match vara på annan plats än på fotbollsplanen. Kanhända har den långa resan bidragit till detta. Moröns försvar återigen så gott som fläckfria med Hanna Göthberg i spetsen, trygg och säker i sitt spel. Tyvärr skadade sig tidigare knäskadade Stina Hedlund, och fick hämtas med ambulans. Asarum nu tagit sammanlagt 4 poäng efter 2 spelade omgångar. Morön ligger kvar på 3 poäng.

 5. Har just sett AIK totaldominera derbyt mot Hammarby och ändå bara få 1-1.

  Kändes som minst 70-30 i bollinnehav med konstant tryck mot Hammarbymålet, inte minst under andra halvlek.

  AIK saknade kyla i avgörande lägen. Kan de komplettera med detta så kommer de jogga heem Elitettan.

  Kul också med 1066 i publiken. (Fritt inträde.)

   • Med reservation för att jag ännu inte sett alla lag så ser AIK i alla fall starka ut. Hammarby är en gåta, tycker jag. Mystiskt att de kunde vinna med 4-0 mot BP, men då hade ju BP domaren emot sig. I går på Skytteholm var Bajen bleka, förutom en period just kring målet, när de skapade tryck mot AIK.

 6. Elitettan var ruskigt svårtippad på förhand. Och det har inte blivit så mycket klarare efter två omgångar. Bara Umeå har full poäng. De skuggas av Hammarby, AIK, Lidköping och Asarum på fyra.

  I botten är IFK Kalmar och BP utan poäng. De båda möts för övrigt i nästa omgång. Och Kvarnsveden som jag tippat i toppen har bara en pinne. Jag såg sista kvarten mellan Kalmar och Lidköping. En öppen match som kunde gått i båda riktningar. Men där fjolårets skyttedrottning Sandra Lagerbratt avgjorde i 90:e minuten med sitt andra mål i matchen.

  Hennes första var tyvärr en ganska grov målvaktstavla. Noterbart i övrigt var att Kalmars Elsa Karlsson var petad ur startelvan för första gången på fem år.

  Anmärkningsvärt ur den andra omgången var att 1066 personer (fri entré) såg derbyt mellan AIK och Hammarby. Anmärkningsvärt också att Umeås Ebere Orji inlett årets serie lysande. Hon följde upp sitt premiärmål med att göra tre i andra omgången.

  Med sina fyra mål har hon gjort fler mål än elva av seriens lag. Noterbart också att Orjis ersättare i Mallbacken, Irvina Bajramovic har gjort mål i båda omgångarna. Bajramovic är en spelare som jag såg några gånger i Göteborg, och som jag tycker har potential. Hon kanske kan få ett genombrott i år?

 7. Har ett önskemål, om det är möjligt: Undrar om du skulle kunna göra så att kommentarerna hamnar i omvänd ordning, dvs senast kommentar överst? Kommer att bli väldigt mycket scrollande så småningom…

   • Aha, det är här det kommer ifrån! Det kan möjligen fungera i just detta delforum där det kanske blir färre svar och kommentarer än från en artikel i bloggens huvudforum. Där blir det nämligen helt galet dåligt. Nu blir det som att läsa sista kapitlet i en bok först i flödet. Ska man förstå varför någon svarat som de gjort på en tidigare kommentar eller hur diskussioner förts blir det helt knasigt. Man börjar väl läsa från första kapitlet och inte från sista?! Det blir dessutom inte mindre scrollande med att ha senaste kommentaren först. Återgå till tidigare, tack!

   • Varför ändra spå detta? blir liksom inte av så ofta att man bläddrar hela vägen ner för att se om det kommit någon ny kommentar. Om den senaste står överst så står ju eventuella svar på den i direkt anslutning.

 8. Match mellan Morön-Borgeby kommer att spelas ikväll lördag 27/4 kl 22.00 i Skellefteå. Detta pga av SAS flygstrejk.

 9. Om Utland var namnet för dagen i damallsvenskan är Simonsson definitivt namnet som gäller i elitettan. AIK:s Therese Simonsson gjorde nämligen hela fem av målen när Solnaklubben vann med förkrossande 8–2 borta mot Lidköping.

  Simonsson går därmed upp i toppen av skytteligan med totalt sex mål. Och AIK hakar på i toppen. Högst upp har vi fortsatt Umeå IK, som i dag vann den svåra bortamatchen i Värmland mot Mallbacken med 1–0.

  Segermålet gjorde av Wilma Öhman precis innan paus. I den matchen debuterade Umeås nyförvärv från Växjö, Elin Åkerman, med ett kort inhopp. Umeå hade 8–1 i avslut och 7–2 i hörnor, vilket antyder att segern var i underkant.

  Även Hammarby hakar på i toppen. Astrid Larsson fortsätter att göra mål i alla matcher. Hon blev segerskytt i den första halvleken när Bajen vann med 2–1 borta mot Uppsala.

  Därmed leder UIK på full poäng närmast före AIK och Hammarby, som båda står på sju. Kanske är det här de tre lag som gör upp om de båda damallsvenska platserna i höst?

  Under nedflyttningsstrecket finns Mallbacken, Kvarnsveden och BP – alla med varsin poäng. BP fixade sin första poäng för året genom en sen kvittering borta mot IFK Kalmar.

  Eldina Ahmic slog till på volley i en av BP:s få framstötar. Innan Ahmics kvittering hade hemmalaget haft ett tiotal kvalificerade chanser att punktera matchen. Resultatet 1–1 innebar även Kalmars första poäng. Man har dock så bra målskillnad att man ligger över nedflyttningsstrecket.

  Helt färdigspelat är det inte i dag. 22.00 spelas ju nykomlingsmötet Morön–Borgeby. Det blir intressant att se publiksiffran från den matchen.

 10. Uppsala-Hammarby
  Tempostark första halvlek med många målchanser. Totalt för hammarby i matchen 3 ribbskott och ett stolpskott
  Hammarby bättre laget men Uppsala låg på kontring och fick en chans som vart mål i första.
  Hammarby bättre o bättre för varje match
  Idag kom lawlaw , Jonna och alma in. samtliga kan starta så bänken ser riktigt bra ut
  Uppsala bygger hela sitt spel på långbollar kändes det som. Målvakt, innerback ut till ytterback och sedan långt på forwards.
  Dem är ändå farliga när dem får chansen men hammarby spelade lågt och tog bort ytorna
  Fantastiskt väder och bra publik.
  Bra arrangemang av Uppsala men bajenbussen med följare gjorde matchen.
  Återigen otroligt låg kvalitet på domarna. Under all kritik. Spelarna hade jättesvårt med bedömningarna.
  Släppte solklara offside och kapningar till att blåsa för spelare som snubbla på bollen.

 11. Har just sett den historiska första Elitettanmatchen på Friends Arena.

  AIK stod inte att känna igen. Ingen kunde ana att detta lag utklassat Lidköping med 8-2 och dominerat 1-1-matchen mot Hammarby. Kanske nerver? Kanske ovanan vid Friends underlag (hybridgräs, va?).

  Uppsala tog ledningen efter att AIK slarvat i försvaret. AIK kvitterade i första halvlek och tog sedan turligt ledningen tidigt i andra halvlek via en frispark som gick via en Uppsalaspelare i mål.

  Uppsala tryckte sedan på medan AIK helt tappade intresset. Domaren lade obegripligt till en extra minut, utöver aviserade 3 tilläggsminuter. När då Uppsala fick en frispark utanför straffområdet kändes det givet på förhand att det skulle bli 2-2, vilket också blev fallet.

  Domarstandarden i damfotbollen är tyvärr usel.

  Publiksiffra: 811.

 12. Sundsvall-Morön 2-5. En match som i det hela fördes av Morön. Efter 2 min hade Morön gjort 2 mål. Dock orsakade eller var Hanna Göthberg bidragande till att Sundsvall fick två straffar tilldömda. En rejäl brytning och ett missöde. Morön mycket starka i både försvars samt offensivt spel. Morön kommer att utmana de på förhand favorittippade lagen. Starkt spel både offensivt samt försvarsmässigt. Eloge till Morön!

  • Starkt av Morön, som nu är tabelltrea, och som går upp på damallsvensk plats om Kvarnsveden vinner mot Umeå. Däremot mindre bra publiksiffra i Sundsvall. 62 personer är under skamgränsen.

 13. Passade på att se först Hammarby – Mallbacken och sedan AIK – Uppsala. Hammarby ägde matchen mot Mallbacken och det var först i slutet som de senare fick till några halvchanser, men då hade Hammarby tagit ledningen. Hammarby var mycket mer bollsäkra och hade bra driv i spelet. Mallbacken riskerar med nuvarande spel att fortsätta som bottenlag i serien. Ljusglimt framåt finns i Bajramovic, men det är nästan den enda och hon är mycket ensam på topp. Hammarby kunde (borde?) vunnit med fler mål.

  AIK har tydligen gott om pengar eller tror på framgång med fritt inträde (hela säsongen). Efter fin publiksiffra i derbyt mot Hammarby förra omgången kom nu drygt 800 till Friends. En hel del från Uppsala och en hel del som ”övervintrat” från eftermiddagens herrmatch. Jag tvivlar på samma siffror på Skytteholm nästa gång och ”herrklacken” kommer. Kul match att se med två lag som jobbade på matchen igenom och där båda lagen bjöd på/skapade chanser. Uppsala tappade tidig ledning och låg under med 2-1, men fortsatte gnugga på. Kvitteringen till 2-2 kom på frispark och tilläggstid i andra. Det kändes nog som tappade poäng för AIK och vunnen poäng för Uppsala – den pinnen var de värda sett till hela matchen.

  Det var nog ingen slump att AIK och Hammarby spelade oavgjort nyligen. Jag tycker de verkar jämnstarka, även om AIK tappade poäng idag. Uppsala är inte långt efter, om alls, och är bättre än tabellen visar.

  • Vad var din tolkning av den extra tilläggstidsminut som domaren hittade? Rimligen borde hon blåst av efter tre minuter?

   • Jag har ingen bra förklaring, men det kanske bara handlade om ”minst tre minuters tilläggstid”? Olika domare verkar olika noga med att blåsa av exakt på sekunden. Däremot tycker jag nog att domarna både i den här matchen och i Hammarbymatchen gjorde en helt OK insats över hela matchen, men enskilda domslut eller brist därpå kan alltid diskuteras.

    • Jag är less på domare som går in och avgör matcherna med underliga domslut. Först cupfinalen mellan Göteborg och Kristianstad där domare hittar en straff och nu den här domaren som hittar en extra tilläggsminut.

   • Samma domare som i matchen Uppsala-Hammarby häromsistens. Var inte bra då och inte heller den här gången. Ojämn i bedömningen, visserligen åt bägge hållen fram till övertidsminuterna…Hur ska spelarna veta var domarens nivå ligger när den svajar under hela matchen?! Ena stunden si och nästa så. Hoppas det var någon domarkontrollant på plats. Hon är kanske inte riktigt mogen för den här nivån ännu.

  • Tror att en del AIKspelare var lite övertaggade i den här matchen och det tog ut sin rätt tio minuter in i andra halvlek. (Modin var definitivt en av dem och det höll ju i sig efter slutsignalen då hon fick gult kort) Då började man spela lika tråkigt som Uppsala – dvs långbollar, det var sällan mer än 3 passningar i uppspelen…Det här är tendenser som AIK hade det året Kalmar gick upp – man får någon slags kollektiv genomklappning då inte ens de äldre och rutinerade tar ansvar och får med sig laget på rätt spår.
   Matchen förstördes av domaren, tyvärr.Hon verkade nästan mer tagen än spelarna av att vara på Friends.
   Tycker Skytteholm är gemytligare, förhoppningsvis kan det bli bra publiksiffror där också!

 14. Kvarnsvedens IK – Lidköpings FK, 6-2
  Ett resultat som inte alls speglar matchbilden. Lidköping hade större delen av spelet och tog också ledningen efter 18 minuter. Den första halvtimmen lyckades dessutom Lidköpings försvar att sätta press på Kvarnsvedens Temwa Chawinga, vilket uppenbarligen gav effekt. Den pressen höll emellertid inte hela halvleken ut och i halvtid ledde Kvarnsveden med 2-1.
  Andra halvleken hade Lidköping åter bollen en stor del av tiden, men Kvarnsvedens försvar spelade upp sig och med en del oskärpa i Lidköpings inlägg uteblev målen. Istället kunde Temwa Chawinga ha lekstuga på Lidköpings planhalva när Kvarnsvedens backar gång på gång lyckades med sina långbollar upp till henne. Chawinga gjorde fem av Kvarnsvedens totalt sex mål och spelade på en helt annan nivå än resten av spelarna på planen. Lidköping fick ett tröstmål på slutet, men annars var det mycket hängande huvuden sista 20 minuterna. En liten ljusglimt i gästernas lag tycker jag i alla fall att unga (19 år) Karin Kronbergs inhopp var, där hon med en kvart kvar av matchen lyckades sätta lite press och störa Chawingas spel flera gånger.

 15. Befarar att AIK får det tufft idag…de tappade poäng mot Uppsala och förlorade mot Kalmar. De saknar en ledare på plan, lagkaptenen behöver nån till som försöker ta tag i det som havererar.

  • Efter första halvlek mot BP kan jag bara ge dig rätt, Mats.

   Jämfört med säsongens tre första matcher har AIK helt tappat driv och självförtroende.

   Att låta ett bottenlag som BP äga initiativet fast du spelar på hemmaplan är obegripligt.

   Men ändå 0-0 efter första. Med lite tur kan det fortfarande bli 3 pinnar.

 16. AIK räddades i 93:e minuten av vad som nästan såg ut som ett vådaskott från Johanna Lindell.

  1-0 och bittert för BP som stod upp väl.

  Kanske är AIKs chanser att nå allsvenskan inte förbi?

  Publik: 478

 17. Hammarby-Borgeby slutade med programenlig hemmaseger, 4-2, men Borgeby var en trevlig bekantskap som kunde fått med sig poäng.

  Borgeby hade en boll i stolpen och i anfallet efter gjorde Hammarby 3-1 på en kontring. Precis innan Hammarbys 4-2 kunde Borgeby fått straff pga hands (men kanske rätt att fria).

  Pigg i Hammarby, Lawlaw Nazeri som gjorde 1-0.

  Publik: 575.

 18. Måste reagera över domarna i matchen mellan Morön-Umeå IK under gårdagens match hemma på Skogsvallen. En ojämn domarinsats under hela matchen. Tyvärr dömde domaren straff för Umeå IK efter 33 min då ställningen var 1-0 till hemmalaget Morön. En helt felaktig straff då en händelse , Umeåspelare snubblar på en Morönspelares fot utanför straffområdet. Det var en solklar icke straffsituation vid händelsen, samt går man in och tittar på händelsen i efterhand så var den än mer solklar. Ingen straffsituation. Umeå tog dock tillvara sin gratischans och utjämnade till 1-1. I 50 minuten kommer domarens nästa felbedömning då denne blåser hörna till Umeå trots att det är en Umeåspelare som slår ut bollen. En match där Morön var värda att inkassera 3 poäng. Hayley Dowd stod för Moröns 1-0 mål i 6 minuten och har nu gjort 10 mål.

 19. Har sett ännu en frustrerande hemmamatch med AIK. AIK verkar trivas avsevärt bättre på bortaplan i år. Hemma är det spänt och oerhört svårt att förvalta stora spelövertag.

  Så även idag mot Kvarnsveden, som fick 1-1 trots att AIK hade säkert 75-25 i bollinnehav.

  Kvarnsveden är avsevärt svagare jämfört med när laget i allsvenskan kunde skaka vilket lag som helst (tack vare Tabitha Chawinga så klart).

  Lillasyster Temha Chawinga har potential men mot AIK fick hon inte ut mycket.

  Elitettan känns redan avgjord trots att Hammarby otippat förlorade mot Lidköping. Umeå och Hammarby går upp.

  • Jag vet inte om jag håller med om att det på något sätt skulle kännas avgjort. Känslan jag har fått är snarare att Hammarby kanske iof fått mig sig resultaten i de flesta matcherna vilket är starkt men att de troligen ändå kommer tappa lite poäng här och var.

   Jag ser också AIK som ett starkare lag egentligen som borde komma igång även på hemmaplan och då finns det stora möjligheter att de kan blanda sig i.

   Vad gäller lagen bakom är det sant att det än så länge varit en liten skillnad i kvalité men Lidköping har varit starka på slutet och Uppsala har plockat de trepoängare som de ska göra efter den tuffa starten mot de tre topplagen.

   Jag tror att matchen mellan Lidköping och Uppsala på söndag avgör om någon av dem kan hänga på. Där tror jag faktiskt dock det krävs att det är Uppsala som tar det då de är ett lag som tidigare varit lite trögstartade men sedan kommit igång på våren. Jag tror att de till våren har tagit de där stegen för att utmana topp 3, det gäller bara att inte tappa några onödiga poäng fram tills dess.

   För övrigt så tycker jag det verkar vara en trevlig tråd det här, kul med lite folk som har lite koll på Elitettan.

   • Ett par oväntade resultat öppnar möjligtvis upp serien lite, jag tänker då på Lidköpings seger mot Hammarby och AIKs bortaseger mot Umeå. Men min magkänsla säger mig ändå att Umeå och Hammarby står distansen ut medan AIKs svaga hemmaplansspel fäller dem.

    • Håller med dig. Ibland får man känslan av att AIK inte gör läxan riktigt – dvs ”läser” in sig på/Om motståndarna. Lite för mycket ungt, ingen ledare på plan och inte alltid inhopparna har koll på vad som händer på planen och förstår vad den ska bidra med. Typ mot Uppsala, en drog på sig tre-fyra frisparkar åt motståndarna. Visste helt enkelt inte var motståndarna befann sig

 20. Trodde man kunde lägga in bilder här, synd att det inte verkar gå. Mycket fin publiksiffra på Hammarby IP på seriefinalen Hammarby-Umeå. Gissningsvis 1 500..?

  • Tyvärr går det bara att lägga upp länkar i kommentatorsfältet. Här är en länk från Hammarby IP. Ser trevligt ut.

   För övrigt har ju tabellen jämnats ut lite i och med de senaste omgångarnas resultat.

   En noterbar sak är att Lidköping ligger på fjärde plats med målskillnaden 19–24. Laget har fem segrar och två förluster. Alla segrarna har varit med uddamålet, medan förlusterna har varit stora (6–2 och 8–2).

   I skytteligan ligger trion Temwa Chawinga (13), Therese Simonsson (12) och Hayley Dowd (11) efter tio omgångar på ett snitt på mer än ett mål per match.

 21. AIKs hemmakomplex tycktes leva kvar mot Morön – underläge med både 0-1 och 1-2, men AIKs tyngd tog ut sin rätt och de kunde vända till 4-2. Tre baljor av Therese Simonsson som måste leda skytteligan i Elitettan nu?

  Trist med usel publiksiffra, 264 pers. Inte minst eftersom Hammarby lockade 1800 pers till Hammarby IP.

  Men nu har AIK häng på Umeå som förlorat mot bägge toppkonkurrenterna.

 22. AIK tog en knapp men klar seger mot Asarum, 2-0 efter två mål av Nicole Odelberg Modin.

  Asarum var blekare än jag trodde, de har trots allt tre segrar och tre oavgjorda. Nu hade de inte en målchans.

  Tyvärr usel publiksiffra igen, 191 om jag hörde rätt.

  Tätt i toppen efter att Hammarby mycket oväntat förlorat mot Morön, 2-3.

  • Såg matchen på plats och håller med. AIK hade i princip allt spel och det var först när de ”lät” Asarum komma upp i slutet av andra som de närmade sig AIK:s mål. Det dröjde ungefär en kvart innan de alls kom över på AIK:s planhalva. Samtidigt kom 2-0-målet först på tilläggstid, så visst levde ändå AIK onödigt farligt. Odelberg är både stor, tuff och målfarlig, en ”riktig” kapten. Hörde 193 i publiksiffra och fritt inträde hjälpte alltså inte. Återigen visar det sig att av AIK, Djurgården och Hammarby är de sista det enda publiklaget.

 23. Så var halva Elitettan spelad. Det innebär fyra lag i slagläge för att avancera till Damallsvenskan: UIK 31 p, AIK 28 p, Hammarby 28 p och Uppsala 26 p. Här är väl Uppsala litet av en överraskning och kanske också UIK som klart lyft sig från tidigare säsonger. Bara en slump att tre av fyra är exallsvenskar? Nja….kanske inte. Visst vore det kul med ett Uppsala-lag i DA, något de saknat sedan Bälinges uttåg för många år sedan. I botten verkar Sundsvall helt avhakade och kanske också nykomlingarna Borgeby. BP, Mallbacken och Morön (som gick så starkt i början av säsongen), verkar få inrikta sig på att klara kontraktet. Något hackar rejält i Mallbacken – de hade som ambition att förbättra sin sjätteplats från förra säsongen, nu är de tio poäng från den platsen.

 24. Hammarbys bortaförluster framstår som oförklarliga om man bara har sett laget på hemmaplan. Här stormar man fram och 6-0 mot Lidköping var inte i överkant, det kunde varit 3-0 i paus i stället för 0-0. Glödheta Emilia Larsson fick av någon outgrundlig anledning sitta på bänken i nästan 60 minuter men gjorde två mål när hon fick komma in – varav det första var en exceptionell prestation.
  Se här: https://www.facebook.com/HammarbyFotboll/videos/404664046801746/UzpfSTEwMDAwOTEyMzg4NDE5NDoyMjUxMjEzNzE4NTI2MDY5/

  På hemmaplan strålar nya, unga Bajen av självförtroende, talang och respektlöshet och det känns som att några av de här ungdomarna som krossar allt motstånd på Kanalplan i sommar kan komma att spela viktiga roller i morgondagens svenska fotboll. Ja, det där lät nästan övermaga, men se upp för Felicia Saving, Hanna Lundkvist, Emilia Larsson, Lotta Ökvist m fl!

  • Måste påpeka att Lundkvist är 28år och Ökvist är 22år, inte direkt färska. Ökvist tror jag kan ha en ljus framtid om hon kommer upp i Allsvenskan nästa år. Lundkvist är på sin höjd en bra spelare i E1 eller en spelar för ett bottenlag i DA.

   • Det finns två Hanna Lundkvist, en som spelade med bajen förra året och en som spelar med bajen i år.
    Den yngre som spelar nu är född -02. Gick från AIK till bajen inför säsongen, precis som Saving.

 25. Formtabell Elitettan senaste 5 matcher:
  1 AIK 13p
  2 Uppsala 13p
  3 UIK 12p
  4 Kalmar 10p
  5 Assi 10p
  6 Hammarby 9p

 26. Glädjande att det verkar bli spänning i tabelltoppen. Har inte sett någon match live på ett par omgångar pga krock med VM etc. Trots AIKs goda form har jag ändå en känsla av att Umeå och Hammarby ligger överst när serien går i mål i höst. Att BP börjar röra på sig i botten är välförtjänt, de tappade många poäng i början, när de inte vant sig vid Elitettan. De har dock uppenbara kvaliteter.

 27. Damfotbollen håller inte någon högre klass.
  ”Dyngfotboll”
  Är säker på att ett dåligt lag i Division IV för herrar, skulle slå svenska mästarna i Dam –
  fotboll med 4 – 5 mål, men man kan ju inte jämföra herrar mot damer.

 28. Sista matchen på Skytteholm inför sommaruppehållet och AIK vann med 7-0 mit Sundsvall.

  För AIK en välbehövlig påfyllning av målskillnaden i toppstriden.

  Sundsvall kommer åka ur. Trist, jag minns laget som habilt i fjol. Tappade de alla vettiga spelare? Någon som vet?

 29. Jag har min åsikt och du har din – enligt mig skulle Hultagård, som ligger i mitten av Division VI
  Vetlanda klara sig kvar i högsta serien i Sverige.
  Det är ju natt och dag, när det gäller fysiken, tekniken, snabbheten.
  Det fins dom som säger att det är tämligen hög klass, men jag har sett en match i Damfotboll,och kanske 500 matcher i ”riktig” fotboll, men damerna, så jag vet nog lite i fotboll.

  Vänliga hälsningar Lasse.

  • Hej Lasse, och välkommen hit till bloggen. Du är en ovanlig besökare, för de som tycker att damfotbollen är dålig brukar inte kika in här. Och ni har egentligen inte så stor anledning att vara här heller. För här skriver vi om riktig fotboll – alltså damfotboll.

   Ditt konstaterande om att de flesta division IV-lag på herrsidan vinner mot Piteå IF är också korrekt. Men det är naturligt, som du kanske känner till har kvinnor sämre fysik än män. Tittar du på individuella sporter där fysik är en faktor, så är kvinnornas världsrekord oftast bättre än de för 14-åriga killar, men sämre än de för 15-åriga. Men trots skillnaderna i fysik är det fullt möjligt att anse att Serena Williams, Lindsey Vonn, Sarah Sjöström med fler är idrottare av världsklass.

   Eftersom de flesta division IV-lag oftast vinner mot alla P14- och P15-lag är det rimligt att de också vinner mot alla damlag. Svårare än så är det inte. Personligen tycker jag för övrigt att det ofta är just i P14 och P15 som den allra mest underhållande fotbollen spelas.

   Personligen tycker jag också att man absolut får jämföra herr- och damfotboll. Däremot måste man veta skillnaden i fysiska förutsättningar när man gör jämförelsen. Vi som älskar all fotboll har inga problem att ibland jämföra P8 med Champions League.

  • Lasse, ha du din åsikt. Frågan är varför du måste ha den på en blogg där läsarna uppskattar damfotboll?

   Vi kommer inte ändra åsikt.

  • Jaha, Lasse Skoog – om du bara har sett en damfotbollsmatch har du inte så mycket att jämföra med, eller hur? Med din åsikt är du därmed knappast intresserad av någon damidrott alls, herrarna är ju alltid bättre, eller hur? Varför är det så viktigt för män och gubbar att ha så gubbiga åsikter om damidrott och damfotboll? Vart vill du komma med ditt inlägg? Alla vet redan om att det skiljer mellan män och kvinnor i fysik, eller hur? Är du bara en kvinnohatare i största allmänhet Lasse Skoog? Eller blir det kul att vissa grabbarna att du minsann vågat sätta ut din namn och ”stå” för din åsikt mitt i fiendeland? När Tove Alexandersson är i mål har du precis kommit till första kontrollen – frustrande, högröd i fejan och just misslyckats med att stämpla – magen är i vägen…. Grattis Landsbro – var stolta (särskilt kvinnorna) över Lasse Skoog! Kom igen när du sett 500 matcher med damfotboll…..

 30. Under VM har jag bara följt elitettan sporadiskt. Något jag har reagerat över är att några matcher krockade med svenska VM-matcher, vilket känns väldigt onödigt och dessutom tyder att det är dålig planering i en del klubbar.

  För publikintresset för vår näst högsta serie lär ju inte öka om intressanta matcher spelas samtidigt som Sverige spelar i VM.

  Serien har passerat halvtid med två omgångar när den nu tar några veckors uppehåll. Under uppehållet har det tajtat till sig kring båda strecken. I toppen leder Umeå på 35 poäng, en före AIK och tre före Hammarby. I sista matchen innan uppehållet kryssade Umeå och Hammarby, 1–1 efter mål av Lova Lundin och Emma Jansson. Där var publiksiffran fina 1048 personer.

  Umeå och AIK på allsvensk plats med elva omgångar kvar alltså. Men Hammarby skuggar, och jag räknar även in Uppsala i kampen om de två allsvenska platserna. Efter tolv omgångar var Uppsala faktiskt före AIK i tabellen. Men en svag avslutning av vårsäsongen, med bara två poäng på matcherna mot Kalmar, BP och Morön, gör att Uppsala är fyra, sex poäng från allsvensk plats.

  Uppsala är en klubb som inte gör så mycket väsen om sig. Det är även en klubb jag har väldigt dålig koll på. Men vid en snabb anblick gör IK Uppsala Fotboll ett väldigt bra intryck. Man imponeras ju av det faktum att man redan har elva kontrakterade spelare för nästa år, varav sex till och med har kontrakt över 2021. Det är ett bättre läge än många damallsvenska klubbar.

  Truppen är dessutom ung och intressant. Ingen utespelare har fyllt 25 år, och bara sex är äldre än 20. Det känns som att Uppsala har en spännande långsiktighet i sin satsning, något som absolut kunna ta klubben upp i damallsvenskan inom tre år.

  Ett extra plus till klubbens hemsida, som bland annat har välskrivna matchreferat.

  Innan jag lämnar Uppsala noterar jag att UNT har haft en artikel om att talangen Cornelia Kapocs skulle vara sondotter till ungerska legenden Ferenc Puskas. Den hade varit spännande att kunna läsa.

  I övrigt i toppen noteras att Umeå har värvat Sarah Mellouk från Jitex. Mellouk var ju ansedd som en supertalang, och gjorde redan som 15-åring sex matcher i ett starkt Rosengård. Sedan följde en jobbig tid för henne, och som 17-åring vägde hon 40 kilo. GP skrev i vintras om Mellouks tuffa kamp.

  Så till botten. Moröns seger mot Uppsala i sista våromgången gör att nedflyttningsstrecket går mellan Mallbacken och BP – två lag som båda står på 14 poäng. I fjol åkte Ljusdal ut på 25 poäng. Det lär krävas mer än så även i år.

  För Sundsvall känns läget hopplöst. Laget har fyra poäng, och behöver vinna minst sju av de elva återstående matcherna för att ha chans att hänga kvar.

  Övriga lag är med i matchen. Borgeby ligger näst sist på elva poäng och gör BP sällskap på nedflyttningsplats. Ovanför strecket är det jämnt. Mallbacken ligger över på två måls bättre målskillnad än BP. Framför dem ligger Morön och Asarum, båda på 16 poäng.

  Det är i första hand de här fem klubbarna som riskerar nedflyttning. Fast avståndet är inte jättelångt till Kvarnsveden (20 poäng) och Lidköping (21).

  Kvarnsveden har för övrigt gjort 32 mål hittills. 20 av dem har Temwa Chawinga gjort. Det känns som att hon är för bra för elitettan nu. Vilken klubb värvar stjärnan från Malawi?

  Tvåa i skytteligan är AIK:s Therese Simonsson med 17 mål och trea är Moröns Hayley Dowd på 16 mål. De tre har en lucka till övriga.

  Innan jag sätter punkt tänkte jag göra en kort genomgång av vilka lag som är aktuella för uppflyttning till nästa års elitettan. Som bekant är det ju tre av sex seriesegrare i division I som går upp. Vad jag kan se är det inte lottat vilka seriesegrar som kommer att ställas mot varandra i kvalet.

  I Norrlandsserien leder Sunnanå med sju poängs marginal. Det skulle alltså kunna bli Skelleftederby mot Morön nästa år.

  Det skulle också kunna bli Uppsaladerby nästa år. I norra Svealandsserien ligger nämligen Gamla Upsala bra med i toppen. De är tre poäng bakom serieledande Sandviken. Även trean Bollstanäs har kvar chansen till serieseger, de ligger fyra poäng bakom Sandviken.

  Hos serieledarna finns en spännande målskytt. 26-åriga Kramforstjejen Simone Edefall har gjort hela 24 mål på tolv matcher i sin första säsong för Sandviken.

  I södra Svealandsserien ser klassiska Älvsjö AIK ut att gå mot seriesegern. Man har sju poäng ner till Telge United med nio omgångar kvar.

  I norra Götalandsserien har Alingsås FC United skaffat sig en sjupoängsledning. Alingsås FC United är den nya klubb som bildades när damsektionen bröt sig ur Holmalunds IF när klubben åkte ur elitettan för två år sedan.

  Mellersta Götalandsserien är mycket jämnare än de fyra tidigare. Där har fortfarande fem klubbar kvar chansen till serieseger. De senaste årens vinnare Jitex ligger två, tre poäng bakom serieledande IFK Norrköping. Jitex tappar alltså Mellouk, men har gjort klart med ett låneupplägg med Kungsbacka. Mölndalsklubben kan alltså låna in allsvenska spelare under hösten. Serieledande Norrköping har ett liknande upplägg med Linköping.

  Det talar för de båda topplagen i höst. Men Bergdalens IK med rutinerade trion Linnea Liljegärd, Sara Lindén och Therese Björck har bara fyra poäng upp till serieledning och både Mariebo och Onsala är bara sex poäng bakom. Det kan alltså hända mycket i den här serien.

  Den allra jämnaste serien är den sydligaste. Där är fem lag inom två poäng med åtta eller nio omgångar kvar att spela. Hammenhög leder, och har en match mindre spelad. Men även Dösjöbro, Eskilsminne, Böljan och Färjestaden har fortsatt god segerchans.

  Här leds skytteligan av Böljans spännande F17-landslagsspelare Stinalisa Johansson. Noterbart är att seriesegrarna i den sydligaste serien lär ha bra chanser till uppflyttning. Det har spelats kval till elitettan i sex år nu. Fem gånger har vinnaren i den sydligaste serien gått upp.

  • Kvarnsveden stärker upp under sommaren 

   Hanna Kallmaier –  mittfältare s har de senaste fyra åren spelat collegefotboll i Usa, men är i grunden fostrad i den tyska storklubben Bayern München

   Clara Ekstrand – målvaktstalang som värvas in från Linköpings FC

   Båda är spelkalara till starten i Augusti

 31. I dag återstartar elitettan på allvar efter sommaruppehållet. Det var en match i går, där spelade Morön och Assi 1–1. Men i dag spelas fyra matcher, bland annat är tvåan AIK och trean Hammarby i farten.
  Det är således hög tid att kolla på vad som hänt på spelarfronten under uppehållet. Det är inte jättelätt att hitta info om klubbarna i elitettan. Men här är några förändringar i klubbarna:
  Fyll gärna på med fler.

  Assi: Emelie Helmvall som gjorde sex mål under våren lämnar för norska Fart. Hon ersätts av Erin Craig, som spelade för klubben 2014–18 och gjorde 75 mål på 104 seriematcher. 17 av målen gjordes i elitettan.
  Borgeby: Julia Wolfe lämnar för collegestudier. På pluskontot finns kanadensiska Tristan Corneil, som tidigare spelat för Telge United i division I, och som faktiskt gjorde en match för IFK Kalmar i våras. Nya spelare är även 19-åriga Anna Plantin från FC Rosengård och Emma Paulsson, som är utlånad från LB07.
  BP: Ebba Ronquist är ny från division I-klubben P18 IK.
  Hammarby: Helén Eke, som drog av korsbandet för elva månader sedan, är tillbaka.
  Kvarnsveden: Har värvat amerikanska mittfältaren Hanna Kallmaier.
  Mallbacken: Bytte tränare i slutet av juni. Filip Rinstad fick lämna, och tidigare assistenten Krister Nilsson blev ny huvudtränare.
  Sundsvall: Har ny tränare. Peter Andersson som tidigare varit i Hammarby och Uppsala (assisterande) tar över. Man har även två nya spelare. Vilka det handlar om kan jag inte hitta eftersom jag inte kan läsa artiklarna på st.nu (Sundsvalls tidning) och eftersom klubben är usel på nyheter. Varken på klubbens hemsida eller på deras Facebooksida kan man läsa om att klubben har ny tränare och två nya spelare.
  Umeå: Sara Mellouk, som tidigare spelat i UIK, kommer från Jitex i division I.
  Uppsala: Karin Öberg, senast på college i USA, ansluter.

   • Den andra spelaren är Elin Björklund från Gefle syster till Anna Björklund , Kvarnsveden . De båda anslöt till upptakten den 23/7.

  • Under veckan har det tillkommit ytterligare några övergångar i elitettan. Den mest omskrivna är att landslagsmeriterade Emma Lundh återvänder till sin ungdomsklubb BP efter en mängd år på högsta nivå – senast i Vittsjö.

   BP har även fått tillbaka trion Kaisa Nilsson (Gamla Upsala, lån), Lovisa Norrby och Mathilda Lindström (båda från college) i sommar.

   I går fick vi veta att Sundsvall lånar in mittbacken Linnea Lindström från serieledande Umeå.

   AIK hämtade tidigare i somras hem Evelina Finndell från Djurgården.

   Hammarby gjorde en framtidsrekrytering tidigare i sommar, när de fick U23-landslagsmeriterade Emma Westin att skriva på. Westin pluggar dock på college, och kan möjligen redan ha spelat klart i elitettan för i år.

   • Djurgården värvade Findell från AIK men varför? Hon fick minimalt med speltid och lär knappast ha varit nöjd. Ryktet säger att speltid var ett krav från henne för att gå tillbaka till AIK. Fördjävligt i såfall om tränarna gått med på det, vad sänder det för signaler till truppen?! (När hon dessutom inte gjorde nåt intryck mot Mallbacken.) Backar av kvalitet har AIK redan. Nu är risken att fler än en av dem försvinner.

 32. Blytung förlust för AIK mot Mallbacken. Nu tog Hammarby andraplatsen igen. AIK tryckte på med allt de hade i andra halvlek efter Mallbackens ledningsmål – sju hörnor och fyra avslut på mål – men utan resultat. En gigantisk scenförändring efter att AIK vann med 6-0 hemma. Segern ger Mallbacken lite andrum i botten och, som vi alla vet, på Strandvallen kan det mesta hända.

    • Det hade varit kul om även Uppsala kunde blanda sig i kampen om de Allsvenska platserna men de verkar helt ointresserade själva av att gå upp om man läser intervjuerna med spelarna. Som jag förstår det så är det tränare Jonas Valfridsson som inte vill göra om det han gjorde i Kalmar där truppen inte var redo för Allsvenskt spel. I mitt tycke finns det spelare i Uppsala som skulle må bra av allsvenskt spel men det stämmer nog att truppen i stort kanske är lite för oerfaren.

    • Intressant. Tittar man på de nykomlingar som kommit upp i damallsvenskan sedan elitettan startade så är ju Kalmar och Kungsbacka de dåliga exemplen. Det är i båda fallen klubbar som inte har insett hur stort steget är.

     De klubbar som klarat sig bra i damallsvenskan med stommen från elitettan är de som vunnit serien på 65+ poäng, alltså Kvarnsveden, LB07 och Växjö. Övriga lag har varit tvungna att förstärka ganska rejält. Se bara på Örebro i år – de plockade in tio nya spelare.

     Om både spelare och ledare i Uppsala anser sig bygga över tid kan det ju faktiskt också vara ett bra sätt att faktiskt gå upp i damallsvenskan lite för tidigt. Då lär man sig vad som krävs, och även om man sannolikt åker ut direkt kommer man att vara redo nästa gång man går upp. Linköping och Piteå är exempel på klubbar som behövde ett par försök innan de etablerade sig i högsta serien. Båda de exempel ligger ju ganska långt tillbaka i tiden.

    • Nej Johan – och nu vet du ju vad jag kommer att skriva – Sedan Linköpings FC som nybildad klubb gick upp 2004 har de inte åkt ur och därmed behövde de heller inte ett par försök att etablera sig. Det var en annan Linköpingsklubb – Kenty – som var uppe och vände i DA några gånger. LFC däremot etablerade sig direkt. Eftersom du accepterar Rosengårds guldlögn att de har tio SM-guld, så är jag dock inte förvånad över att du fortsätter med faktafel. Jag ser nu dessutom att damallsvenskan.tv också accepterar Rosengårds guldlögn och vidarebefordrar den. Du är alltså i dåligt sällskap, men det är ju ingen ursäkt.

 33. Hej! Jag skulle vilja komma med en liten uppmaning till alla i den här tråden. Jag antar att flera med mig följer ett lag lite närmare än de andra lagen i serien. Jag skulle iallafall önska att alla ”experter” på sitt lag skulle kunna skriva något om det här så att man vet lite vad man ska kolla på när man ser dem spela? Vad är lagets styrkor/svagheter enligt dig? Vilken spelare är bäst? Vilken spelare borde kanske egentligen spela i Allsvenskan eller u23 landslaget? Det är alltid roligare att kolla när man har lite koll på laget som spelar så allt som finns att berätta uppskattas 🙂

 34. AIK har just visat varför laget inte går upp i allsvenskan. Man hamnade i underläge 0-2 mot Lidköping, första målet pga slappt försvarsspel och sedan ett vådaskott ribba in.

  Sedan vänder AIK till 3-2 i 87:e minuten och firar som galna!

  Men i anfallet efter så kvitterar Lidköping till 3-3…

  Ett lag som aspirerar på allsvenskan kan inte spela så naivt.

  Grattis Umeå och Hammarby till de allsvenska platserna!

  • ”AIK satsar ungt” sas det inför säsongen och inför höststarten. I matchen mot Lidköping var det lagets äldsta spelare som fick pris som bästa spelare i AIK…Tyvärr kan just satsningen på unga spelare bli lite för stor . Rutinen, spelförståelsen och att orka mentalt en lång säsong, som finns hos de äldre behövs! Ksnske inte bara på bänken och på träningarna som de behövs som tränarna sa i nåt inslag/artikel.
   Umeå går upp och kanske Hammarby, men Uppsala smyger fram. (Iofs med ganska tråkig forboll, enligt mig) Tror de iallafall blir före AIK.

   • Att satsa ungt har väl inget med prestationen i en match att göra? Det kanske är så att AIK gör rätt som satsar ungt och låter spelarna spela en hel säsong just för att spelarna ska få rutin att orka en hel säsong. Att det sedan finns några äldre som kan visa vägen ser jag bara som ett plus.

    Vill AIK som förening ens gå upp? Jag kan inte dra mig till minnes att jag läst nått från klubben om en satsning, till skillnad från Hammarby som uttalat ska tillbaka till damallsvenskan, värvar ett nytt lag, promotar laget i olika kanaler och därmed fyller arenan med publik.

    För AIK kanske det är bra att ”satsa” ungt i år, ge spelarna rutin att klara hela säsonger, laget visar klubben vad de kan i år och nästa år är kanske både lag och klubb redo att ta steget upp?

 35. Spännande start på omgång 18.
  Umeå förlorar borta mot Kvarnsveden. Då försvar är en del av fotboll så var väl inte resultatet orättvist men någon offensiv fanns inte att skåda hos Kvarnsveden. Tur de har Chawinga som kan ordna sina chanser själv och som endast kräver ett läge per match. Beröm ska Kvarnsvedens målvakt Julia Langörgen ha som räddar ett par fina lägen samt centrallinjen som gör ytorna små för Umeå idag.

  3 tre andra topplagen har alla bortamatcher mot lag på undre halvan där kanske Uppsala har det tuffast, Assi borta. Hammarby kan gå upp i serieledning vid vinst mot Borgeby borta. AIK behöver bryta sin svit på två matcher utan vinst borta mot Asarum.

  I botten förlorar Sundsvall igen och chanserna att hänga kvar minskar avsevärt. Borgeby och Asarum hoppas nog göra en Kvarnsveden och ta poäng av topplagen.

  Vem tar sina chanser?

 36. Hoppsan – Hammarby fick bara 1-1 mot Kvarnsveden och Uppsala dammade till sedan länge uppgiva Sundsvall med 7-0. Om AIK vinner imorgon är toppen på 44, 42, 41, 40 poäng med Uppsala som sista lag i den kvartetten. Sedan ett hopp ner på minst fyra poäng till femteplacerade Kalmar. Uppsala är förstås outsidern i sällskapet, men jag är inte jätteförvånad över placeringen efter deras 3-3-match mot AIK i början på säsongen. Kan Uppsala utmana på allvar och ta sig upp i Damallsvenskan? Vill de? Visst vore det kul med ett Uppsalalag och helt rimligt sett till en stad av den storleken. Bälinge, som tuggar sig upp igen genom seriesystemet, föll ju ur 2008.

 37. Morön gör återigen en kanonmatch då de idag mötte Mallbacken borta och vann med 5-1. Mål av samtliga amerikanskor samt återigen storspel i försvaret av Moröns Hanna Göthberg.
  Dryga 700 åskådare denna soliga söndag.

  • Japp, bra av Morön och urkass av Mallbacken. Morön gjorde mål på sin första riktiga chans i första halvlek, innan MIF kvitterade strax innan paus. Sedan utnyttjade Morön Mallbackens djupdykning ner i källaren i början på andra – tre mål på ca fem minuter. Där var matchen slut.

 38. I dag hettar det till kring elitettan. Det handlar om hur vissa klubbar kringgår proffsreglerna genom att ta in utländska spelare på turistvisum. Fotbollskanalen har gjort en väldigt gedigen och intressant genomgång.

  Här är huvudtexten där bland annat Assi och Asarum pekas ut för att kringgå proffsreglerna. Hos Asarum känns turistvisum som ett systematiskt arbetssätt.

  Här är en uppföljningsartikel där klubbarna anklagar varandra.

  AIK:s tränare Caroline Sjöblom säger så här om ämnet:

  ”Jag blir irriterad av att flera klubbar låtsas göra det korrekt men fifflar. Det handlar om skattepengar. Det handlar om att arbetstillstånd skall fungera, men det följs ju inte. Ursäkten är att man inte hade spelat på den här nivån annars, ja men då skall man inte spela på den här nivån. Man kan inte låna sig tid genom turistvisum. Då får man använda juniorer och ligga i en annan division.”

  Här är en genomgång där alla klubbar i elitettan får chansen att uttala sig om att ta in spelare på turistvisum.

  Och här är en artikel om hur förbundet ser på saken.

  • Som alla säger så är det ju självklart så att vissa av de spelare som är här inte är här på korrekta grunder. Men även om man bortser från om det är lagligt så har jag i några år stört mig på att lag bygger sina trupper på utländska spelare.

   Som jag ser det så är Elitettan den serie i Svensk där damfotboll där unga duktiga spelare har bäst möjlighet att få speltid i en utvecklande miljö. När de platserna istället tas upp av kortsiktiga lösningar i form av utländska spelare så anser jag att det stoppar utvecklingen av svenska spelare på sikt.

   Självklart förstår jag att Elitettan också är en serie där i allra högsta nivå tävlar om att hålla sig kvar och gå upp men det är egentligen inte en motsättning mot att satsa på yngre svenska spelare.

 39. Det börjar dra ihop sig i serien. I dag inleds den 20:e omgången med fyra matcher. De matcherna innehåller samtliga lag på platserna två–fem i tabellen. Trion Hammarby, AIK och Uppsala har alla svåra bortamatcher.

  Extra intressant blir förstås mötet Kalmar–Hammarby, vilket känns som sista chansen för Kalmar att på allvar ge sig in i kampen om en damallsvensk plats. Kalmar är seriens mest formstarka lag med fem raka segrar. Inför avspark är avståndet upp till andraplatsen sex poäng. Det får inte växa i dag. För det känns närmast uteslutet att Kalmar skall kunna ta in fler än sex poäng på de sex återstående omgångarna.

  En längre genomgång av läget i serien finns på Håkan Magnussons blogg.

  Noterbart i övrigt att Fotbollskanalen fortsatt sin granskning av serien. Det senaste avsnittet handlar om hur klubbar med många icke hemmafostrade spelare i sin trupp kan tvingas agera.

 40. Derby mellan BP och AIK på Grimsta inför 1087 personer. BP vann med 2-1, efter avgörande mål av Tempest-Marie Norlin.

  En avgörande match för bägge lagens säsonger; BP tog ett bra kliv mot att klara kontraktet och AIK gav kanske upp hoppet om att ta sig till Damallsvenskan.

  AIKs säsong har varit blanda och ge. Ena stunden har man krossat motståndare, andra har man sett helt bortkomna ut även mot svagt motstånd.

  BP har stor nytta av två gamla rävar som Emma Lund och nämnda Norlin. De tar det lugnt och jagar inte upp sig i onödan.

 41. Förlust för AIK, Kryss för Bajen mot Kalmar och en stark bortaseger mot Kvarnsveden för Uppsala både tajtar till striden kring de allsvenska platserna. En seger för Umeå imorgon söndag borde innebära att de ska kunna hålla ut mot de tre lagen bakom och poängen som Kalmar fick till mot Hammarby borde nog inte räcka ifall de hade tänkt blanda sig i.

  Det blir då en otroligt spännande avslutning mellan de tre lagen som alla ska möta varandra under de sista 3 omgångarna. Alla tre matcherna kan bli roliga publikmatcher med Uppsala – AIK först ut nästa helg på Nya Studenternas och sedan i de avslutande omgångarna två matcher på Hammarby IP.

  • Umeå vinner med 2–0 mot Mallbacken. Därmed har UIK nu fyra poäng ner till strecket, och som du skriver skall de tre jagande lagen mötas inbördes. UIK har verkligen ett drömläge. Men de har även kvar bortamatcher mot AIK, Uppsala och Kalmar, så jag tycker nog att det är väl tidigt att utropa Umeå som allsvenskt lag 2020.

   • Umeå har varit oerhört stabila. Vill sticka ut hakan och säga att Uppsala tar den andra allsvenska platsen, de har stark form medan både Hammarby och AIK tappar poäng i oväntade matcher. Uppsala-AIK 14/9 är naturligtvis en riktig rysare. Hoppas det blir storpublik på Nya Studenternas.

    • Ja, om du får rätt och Djurgården ligger kvar på nuvarande tabellplacering saknar Stockholm lag i högsta serien 2020 – när hände det senast, om någonsin? Går Stockholms damfotboll bakåt eller händer det en massa spännande saker i de lägre serierna som ger hopp om kraftfull comeback om några år?

    • Ja, har högsta serien alltid haft ett Stockholmslag? Vet ej. DIFs ras i år är ett mysterium. Truppmässigt borde de slåss om topp fem i alla fall? Det verkar vara lättare att bygga en seriös satsning långt bort från huvudstaden. Skulle ett lagbygge som Vittsjö vara möjligt, där tålamodet både hos föreningar, tränare och spelare verkar vara noll? Skulle något lag i Sthlm orka tänka, okej vi siktar mot 2025, då ska vi vinna allsvenskan. Nu verkar det vara år-från-år-satsningar som gäller.

 42. I helgen är det tre högintressanta matcher där de fyra topplagen är inblandade.

  Om UIK vinner mot ASSI behåller de sitt försprång på minst fyra poäng till förföljarna. Om UIK förlorar, samtidigt som Hammarby eller Uppsala vinner, bjuder de in dessa i matchen igen.

  Toppmatchen Uppsala – AIK kan ha stor betydelse för båda lagen. Vid Uppsalavinst, samtidigt som Hammarby inte vinner, går de upp på andraplats. Om AIK vinner, samtidigt som Uppsala förlorar, går de om Uppsala till tredjeplats, eller till och med, om Hammarby inte vinner gå om Hammarby upp till andraplats. Om Hammarby och Uppsala vinner är AIK fem poäng från andra- och tredjeplatsen, med fem omgångar kvar. En tuff uppgift att ta in på ett lag, ännu svårare på två lag.

  Hammarby ska å sin sida ta sig an Asarum, nu på nedflyttningplats, på bortaplan. Det är kanske Asarums sista chans att få kontakt med lagen ovanför strecket och undvika nedflyttning och därför kanske det inte kommer att bli någon lätt vinst för Hammarby.

 43. Cirkus Asarum fortsätter!! Efter turbulensen går Asarums ordförande ut och meddelar att man ska sluta med turistvisumfusket. Tränaren låtsas som ingenting och fortsätter fuska, föreningen förtjänar inte att vara i elitettan. Tur att det bara blir för några veckor till….

 44. Morön gör återigen en mkt stark insats då det idag hemma på Skogsvallen med 129 åskådare tog emot Kvarnsveden. Regnit och blåsigt under hela matchen.
  4-1 till Morön efter mål av 1-0 Katarina Guillou (22), 2-0 Hayley Dowd (31), 3-0 Victoria Bruce (77) och 4-1 Katarina Guillou (86). Kvarnsvedens mål gjordes av Temwa Chawinga (85).

  • Tror du att Morön är i en sån form att de ska kunna skapa problem för Hammarby nästa helg som de gjorde på hemmaplan eller blir det ändå en för svår uppgift?

   • Absolut. Sist lagen möttes vann Morön med 3-2, dock en jämn match där Morön gick ut starkt och lyckades hålla. Morön har återigen som i inledningen av säsongen fått igång samtliga forwards tillsammans med mittfältet. Defensiven är så gott som klanderfri. Tränaren Asplund har förändrat uppställningen och ger nu att laget är mer harmoniskt i sitt spel och har hittat ett samspel på samtliga positioner. Ska bli mkt intressant att se hur Hammarby väljer att ställa upp sitt lag.

 45. AIKs svårbegripliga berg- och dalbanesäsong fortsätter. Ett lag som förlorar mot BP med 1-2 borde inte kunna slå serieledarna Umeå med 2-1.

  AIK gjorde en osedvanligt stabil insats och Johanna Lindell stänkte in två mål på offensiva framstötar.

  Umeå gjorde inte direkt någon dålig match men man verkade ha lämnat 10 procent utanför banan. Och då kan det bli förlust mot alla motstånd.

  Tror fortfarande att Umeå går upp och AIK blir kvar i Elitettan.

 46. Såg precis den viktiga och spännande matchen mellan Hammarby – Morön. Morön bjöd precis som utlovat på en stundtals jättebra insats där de flesta spelarna visade både lugn och kvalitét i det mesta de gjorde. Hammarby var på inget sätt sämre utan de vinner antagligen denna match fler gånger än de tappar poäng i den men just idag fick de inte stopp på Hayley Dowd och det är sånna spelare som kan göra skillnaden.

  Toppen av Elitettan är iallafall fortsatt spännande och frågar ni mig kan det fortfarande sluta med vilka två lag som helst av de fyra topplagen som tar steget upp.

 47. Hammarby-Morön 1-1. Drygt 1200 åskådare. Båda lagen hade målchanser dock utan utdelning. Moröns mål gjordes återigen av Hayley Dowd i 85 minuten. Hammarbys mål gjordes av Emma Jansson i 45.
  Domarinsatsen kan återigen diskuteras då båda lagen drabbades.

  • Andra Elitettanmatchen för dagen för min del. Uppsala stod för en riktig utklassnings seger mot Asarum och borde vunnit med mer än vad de gjorde både sätt till målchanser och dominans i övrigt.

   Cassandra Korhonen fortsätter göra mål och på slutet har även Cornelia Kapocs kommit upp på en riktigt hög nivå! Värt att notera i Uppsala är också Sara Olais 6e mål för säsongen från sin ytterbacksplats.

   Det känns som att Uppsala kommer fortsätta göra jobbet mot de längre ner i Tabellenoch isåfall blir det hur de klarar av Umeå och Hammarby i de sista matcherna blir avgörande.

 48. I kväll har Umeå vunnit med 5–0 mot Sundsvall och därmed tagit ytterligare ett steg mot damallsvensk comeback.

  Lova Lundin gjorde de två första målen och har därmed gjort tolv mål på de tolv senaste omgångarna. Totalt har Lundin gjort 15 mål i serien, något som räcker till femte plats i skytteligan.

  Jag gillade vad jag såg av 20-åringen i damallsvenskan för två år sedan. Då var hon 18 år och låg med i toppen av den assistliga som jag egentligen lovat att inte nämna… I Lundin såg jag en forward med lite andra egenskaper än vad vi är vana vid i svensk damfotboll. Hon var mer en bollmottagare än djupledslöpare, och hon hade ett bra huvudspel. Jag har inte sett henne spela på två år, men utifrån målstatistiken ser det ut som att hon haft en positiv utveckling.

  Tråkigare är det däremot för hennes lillasyster Alva Lundin i Kvarnsveden. Hon drabbades av en korsbandsskada häromveckan, och kan troligen därmed inte spela fotboll igen förrän nästa sommar. Tråkigt.

  Tillbaka till UIK. Laget har legat på uppflyttningsplats hela tiden sedan den andra omgången, och kommer att göra det även efter den 23:e. Men västerbottningarna har två riktigt svåra bortamatcher kvar, så säsongsavslutningen blir ett rejält test på lagets nerver.

  I nästa omgång skall man ju till Uppsala, sedan väntar hemmamatch mot nedflyttningsklara Borgeby i näst sista omgången innan man avslutar borta mot IFK Kalmar.

  Känslan är ju att Umeå är det lag som har mest att förlora i den här slutstriden, eftersom de legat på damallsvensk plats hela året. Men det här är förstås ett test på nerverna även i de tre andra lagen.

  Det är ju exempelvis allmänt känt att det inte bara är att åka till Strandvallen i Mallbacken och hämta tre poäng. Och tabelltrean Hammarby har fler kluriga matcher framför sig. Man har sitt öde i egna händer genom att man skall möta både fyran AIK och tvåan Uppsala. Matchen mot Uppsala är i sista omgången, och kan bli helt avgörande.

  Hammarby har dessutom ett derby mot BP i näst sista omgången, ett BP som har gjort en jättestark höst, och nu står på 13 poäng på de fem senaste omgångarna.

  Det enda laget i toppstriden som inte har saken i egna händer är AIK. De är garanterade uppflyttning vid full poäng på de sista omgångarna. Men om AIK skulle ta tolv poäng till bör man ha god chans att spela i damallsvenskan 2020.

 49. AIK har imponerat två hemmamatcher i rad, först 2-0 mot Umeå och idag 4-0 mot Assi.

  Assi är uppenbart ett nummer mindre än i fjol. AIK har fortfarande chansen att gå upp och nu hänger väldigt mycket på derbyt mot Hammarby, borta, 12 oktober.

  Annan notering: felfri domarinsats idag av Anela Hadziselimovic. Tydlig, med auktoritet. Kul, i en serie där domarstandarden varierar.

 50. Inför de tre sista omgångarna har Hammarby återtagit andraplatsen, men jag som grönvit är definitivt orolig. Det fanns en frejdig självklarhet i spelet i våras och somras som saknas nu och, omvänt, en nervositet och krampaktig osäkerhet nu som lyste med sin frånvaro då. Att spela oavgjort hemma mot Kvarnsveden och Morön under hösten var sååå onödigt, sett till spelövertag såväl som bredd i spelartruppen. Oförmågan att stänga sådana matcher (och flera andra – Mallbacken slog man ju till slut t ex, men det satt långt inne) talar inte för Bajen i de svåra matcherna mot Solna Aik, BP och Uppsala.

 51. Troligtvis felaktig information ang att Hayley Dowd stannar i Morön. Morön lade tidigare ikväll ut att hon stannar, Dock är det nu borttaget.

   • Det är förstås en jätteframgång för klubben att ha kvar Hayley Dowd. Hur ser man förresten i Morön på att Sunnanå kan gå upp? Vill man ha derbyn, eller föredrar man att vara ensamt Skelleftelag i elitettan?

    • Utan att faktiskt veta utgår jag endast från mitt eget perspektiv. Två elitlag i Skellefteå , ekonomiskt sett ser jag svårigheter, dels vad gäller sponsorer och kostnader för de båda lagen. Vad gäller konkurrens situationen hade jag själv förordat ett lag där man samlar de starkaste krafterna och på så vis blir konkurrenskraftiga med ev större chans till avancemang. Att ha två lag i samma serie bidrar kanske till att publiksiffran blir lägre per match. Ett lag bidrar till troligtvis större publikengagemang vid ett och samma tillfälle. Bara tankar ur erfarenhetsmässigt perspektiv.

    • Jag bor i Skellefteå och kan även jag bara prata från eget perspektiv, men jag är tycker det hade varit kul med ett Sunnanå avancemang. Dels för att jag själv håller på den klubben, dels för att sätta Skellefteå på kartan ytterligare (igen) inom damfotbollen. Derbyn här är riktigt kul, då många av spelarna i båda lagen känner varandra. Under den första kvalmatchen för Sunnanå var stora delen av Moröns trupp + tränare på läktaren och verkade positiva när Sunnanå gjorde mål. Jag har dock svårt att se Sunnanå kvala upp denna säsong. Det har varit så att många av Sunnanås tidigare spelare (t.ex. Stina Hedlund, Elin Ellman osv) lämnade för ett annat lag, för att sedan ansluta till Morön. Numera har de en väldigt ung trupp vilket märks, talangen och den individuella kreativen finns hos spelarna, men jag tror de behöver något år till innan de tar klivet upp till nästa nivå.

 52. Elitettan stängdes i praktiken idag med förmodligen säsongens sämsta match. Hammarby vann med 2-1 mot AIK. Bägge lagen spelade uselt. Bollen befann sig mestadels utanför planen, i väntan på inkast.

  Hammarby kommer åka direkt ur allsvenskan med det här spelet. AIK kan mycket väl åka ur elitettan nästa år.

  • Jag tycker tvärtom att i alla fall Hammarby gör en bra match med Elitettan-mått mätt. I första halvlek har man full kontroll, stänger ytor och tvingar AIK till misstag. Och offensivt drar man isär det svartgula försvaret och skapar genom flera fina, snabba kombinationer några avancerade lägen. Jag tror att fyra-fem vassa chanser utöver målet inte är att ta i. 1-0 i halvtid känns mycket rättvist, möjligen i underkant.

   Efter paus gör AIK litet förändringar och står högre, man pressar Hammarby men fortfarande utan att skapa något i sista tredjedelen. Många bollar rinner ut över både lång- och kortsidorna, mest för att adress saknas. Kvitteringen kommer lite överraskande på en av bortalagets endast par-tre riktiga chanser.

   Efter att Hammarby nästan genast återtar ledningen på straff blir det låg kvalitet på spelet, det medger jag, men det beror mest på att det blir en match av cup-karaktär där AIK öser allt framåt och Hammarby slår ifrån sig och bara vill spela av tiden. Sådana matchbilder blir sällan attraktiva eller välspelade, fråga t ex Lagerbäck.

   Men var inte orolig: AIK åker definitivt inte ur Elitettan nästa år. Om de inte går upp i år (chansen finns om Bajen förlorar två matcher och Uppsala en och AIK tar full pott) kommer Solna-laget att kämpa i toppen även nästa år. Frågetecken är däremot på sin plats när det gäller dagens unga Hammarbys chanser i Allsvenskan vid ett eventuellt avancemang. Man måste nog förstärka på flera punkter i så fall, kanske främst i backlinjen.

   • Hammarby kan vara nöjda med segern, men spelet – herregud. Så fort bollen skulle framåt så missade bägge lagen 9 av 10 passningar.

    Sedan slutade ju Hammarby i praktiken att spela när de väl återtagit ledningen.

    AIK är nog dömda till en tillvaro utanför Allsvenskan, kanske även utanför Elitettan. Tror BP har större potential, om vi ska titta på Stockholmslagen.

    • 2020 blir ju (i så fall) femte säsongen för AIK i EE. Man kanske inte ska kalla det för en ökenvandring, men de verkar i alla fall inte haft en treårsplan som UIK för att ta sig upp i DA igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.