Ingen tv-sändning – då borde förbundet agera på egen hand

Sveriges VM-kvalmatch i Zenica på lördag kommer inte att tv-sändas. Det väcker känslor, och kritik. Föremål för kritiken är i första hand svenska tv-kanaler. Fast jag tycker att udden i stället borde riktas mot förbundet.

Men i media har jag noterat att udden vänts mot Tv4, som sänder Degerfors–Falkenberg i superettan på lördag, och inte har någon fundering på att samtidigt sända Bosnien-Hercegovia–Sverige från Zenica.

Det har jag full förståelse för. Tv4 har kontrakt på superettan, men inte på Sveriges bortamatcher i VM-kvalet. Som vinstdrivande företag måste de se till sitt eget bästa. Och att betala pengar för att konkurrera med sig själva låter inte så smart.

Tv4:s fotbollschef Emir Osmanbegovic konstaterar dessutom att:

”En annan viktig anledning är att bortamatchen mot Bosnien förmodligen inte ens produceras eftersom intresset för damfotbollen där är litet.”

Utan att kolla om det finns någon produktion att köpa har sedan udden vänts mot andra svenska tv-kanaler. I den här artikeln i Aftonbladet ifrågasätter både Marika Domanski-Lyfors och Lilie Persson att matchen inte går att se på svensk tv.

Här blir jag lite förundrad. För det borde ju inte komma som någon överraskning för folket på vårt fotbollsförbund att damlandslagets bortamatcher sällan är tv-sända. Ni som har följt min blogg länge vet att jag gång på gång tog upp frågan efter VM 2011. Här är ett av många kritiska inlägg från den tiden.

Jag köper alltså inte att förbundsfolk ifrågasätter varför tv-kanalerna inte köper deras produkt. Det finns ju ingen rättighet som säger att alla fotbollslandskamper skall visas på tv. Kanalerna väljer utifrån intresse och möjlighet att tjäna pengar. Det innebär att landskamper i små sporter sällan är tv-sända.

Intressemässigt är damfotboll en ganska liten sport. Men visst, det var ett riktigt stort intresse för EM. Och Polenmatchen nyligen visade att Pia Sundhage:s landslag lockar en fortsatt stor tv-publik. Men totalt sett verkar det inte vara någon speciellt bra affär för Tv4 att satsa på damfotbollen. Nämnde Emir Osmanbegovic är inne på ämnet i det här blogginlägget.

Eftersom förbundet vet om att bortalandskamperna sällan tv-sänds tycker jag att de borde agera på egen hand. Förbundet borde helt enkelt sända matcherna på sin hemsida.

Så gör USA:s fotbollsförbund ibland när ingen tv-kanal väljer att sända. Så gör ofta även Spaniens fotbollförbund. Jag är inte säker, men jag tror att förbundet i Schweiz låg bakom sändningen från deras damers senaste VM-kvalmatch. Och i Tyskland sänder förbundet på egen hand en match i veckan från Frauen-Bundesliga.

Jag vet att det huvudsakligen handlar om att nämnda förbund sänder hemmakamper. Jag vet också att det är Bosniens fotbollsförbund som äger rättigheten till matchen på lördag. Men det borde ändå inte vara någon jättekostnad för Svenska Fotbollförbundet att fixa en egen sändning.
Jag har på nära håll sett hur Elfsborg ordnar streamade sändningar från bortamatcher runt om i Europa. Och det är verkligen ingen jätteorganisation kring de sändningarna – oftast bara två–tre personer, inklusive kommentator. Men bättre en enkel produktion än ingen alls.

Men utöver perioden kring EM har känslan hela tiden varit att förbundet skiter i damlandslaget. I varje fall skiter man i att försöka marknadsföra det på bästa sätt. För den bästa marknadsföringen är förstås att se till att det går att se lagets alla matcher.

Men förbundet är ju rätt dåligt på tv överhuvud taget. Medan man kan se alla mål från USA:s landskamper på US Soccers hemsida så finns ju exempelvis inga mål att se på svenskfotboll.se. Är inte det lite konstigt?

Med den frågan släpper jag vårt landslag och tv-debatten för nu. Däremot släpper jag inte US Soccer. För jag lovade ju i går att lägga upp en länk till Christen Press vackra 4–0-mål mot Australien. Det visade sig att det gjordes ytterligare ett par riktigt vackra mål i matchen. Ett långt klipp med höjdpunkter finns på det här klippet:


Vill man bara se 4–0-målet är det här klippet att föredra:


Sofia Jakobsson
gjorde ju sitt första mål i Frauen-Bundesliga i helgen. Det är sist ut i veckans målkavalkad från ligan. Se den på den här länken.
Jitex är en av få svenska klubbar som ser till att vi som är intresserade i efterhand kan se målen från deras hemmamatcher. Här är höjdpunkter från gårdagens möte med Piteå:


Slutligen nämnde jag att Malmötränaren Jonas Eidevall ifrågasatte att Linköping ställde Petra Larsson i målet i gårdagens match. Eidevall har under hösten också flera gånger skickat hårda passningar i riktning Tyresö. Till Kvällsposten spär han på både kritiken mot LFC och Tyresö. Läs artikeln här.

17 tankar på “Ingen tv-sändning – då borde förbundet agera på egen hand

 1. Är det bara jag som börjar bli irriterad på Eidevalls konstanta uttalanden? Hur kan man kasta skit på andra klubbars seriositet gällande sista omgången när man själva bänkar en handfull av sina bästa spelare och spelar 1-1 mot Mallbacken? ”Vi kan inte slarva bort en hel omgång på det här sättet”. Nej, precis… Jag ser ingen skillnad på om man släpper spelare till landslagsuppdrag som LFC och TFF, eller om man sätter dom på bänken som Ldb. Eller jo, egentligen är väl landslagsuppdrag mer OK eftersom man, som Mäki säger, tar hänsyn till individen.

  Jag är lite trött på hur han hela tiden hyllar sin egen klubb och skäller på alla andra. Jag tycker man får förtjäna positionen att kritisera klubbar på det sättet, och hur mycket han än nämner den där maratontabellen så är det knappast han som ligger bakom deras förstaplats i densamma. Det är väl jättebra att han har förslag på hur klubbar och förbund kan förbättra sin verksamhet, men att förmedla dom genom att använda uttryck som cirkus (om LFC) och Harlem Globe Trotters (om Tyresö) tycker jag är respektlöst.

  • Förlåt, detta är bara på skämt, men visst kan nästa år innehålla ett intressant möte mellan Harlem Globe Trotters och FC Rosengård, förlåt men kunde inte låta bli med anledning av det du skriver

  • Nej, jag är också utled på Eidevalls dyngspridning för även om han i sak har rätt i en del av det han säger så uttrycker han sig så nedvärderande att man vill kräkas. Det är tråkigt att övriga lag inte har råd att bygga upp en organisation med flicklag från 15 år o uppåt men i LFC:s fall så finns ju ambitionen men ekonomin tillåter det inte fullt ut än i alla fall.

   Att LFC släppte iväg Davey var givetvis för att skapa goodwill då hon ju troligtvis är förstaalternativ om det skulle visa sig att Lundgren inte får ordning på ryggen och att Ringshamre sen går och skadar sig på sista träningen inför matchen är ju sanslös otur helt enkelt. Sen är det ju faktiskt så att det är tveksamt om det hade varit ‘bättre’ av LFC att ställa in en 16-17 åring (från ett flicklag man inte har i dagsläget) och riskera att hon knäcks på samma sätt som Djurgårdens unga målvakt gjorde när de ifjol förlorade med 11-0 på Folkungavallen.

   Sen så borde han ju ligga lågt i o m Malmös brutala behandling av sina ‘talanger’ som får noll speltid samtidigt som LFC ger sina talanger chansen från start i A-laget.

   • Jag tror inte man ska dra för stora växlar. Det är tidningarnas jobb att göra så det låter som det låter. Men, jag håller helt och hållet med Jonas.
    Sen är det kul med en person som säger vad han tycker tillskillnad från många andra.

  • Nej, jag är verkligen inte trött på Eidevalls utspel. Snarare tvärt om. Jag är trött på alla andra som alltid ska vara så himla snäll och inte trampa en endaste liten fluga på tårna.

   Jo, Eidevalls uttalande kan tyckas lite arrogant och felaktigt. Men då skulle jag gärna se att någon hugger tillbaka – så som Anders Määki i Linköping gjorde.

   Jag tror att damfotboll, och damallsvenskan, blir mer intressant (för media men också publiken) om vi är lite mer ovänner. Just nu ska allt vara så himla gulligt och snällt. Jag tror verkligen att det här behövs och önskar att fler hakade på.

   Jag må pika både Eidevall när han gör uttalanden och Gustavsson när han pratar om två-lags-ligan. Men jag tror verkligen på det.

   Jag vill höra Ikidi såga Marta inför ett möte mellan Piteå och Tyresö. Jag vill att Umeå IK går ut och gnäller om att ”Tyresö hade inte varit någonting om vi inte krattat uppfarten åt dem” och jag vill definitivt att ordfajten mellan Malmö och Tyresö trappas upp inför nästa säsong.

   Sen tror jag att alla klubbanhängare vars klubb får sig en känga får ta det med en nypa salt. Men jag tror verkligen, verkligen att damfotbollen skulle må bättre om alla slutade vara så djävla snälla.

   • Jag minns, eller i alla fall tror mig minnas, en intervju med Jenny Palmqvist för ett ganska bra tag sen. Hon sa nåt i stil med att ville hon se tuffare tacklingar och mer tjafs med domaren. Inte för att hon ville ha nån skadad, utan för att få mer känslor i spelet helt enkelt.

    Till skillnad från många andra blev jag glad när jag läste Tomas Petterssons (tror jag det var) krönika inför Malmö-Tyresö för ett år sen med rubriken ”Äntligen har Damallsvenskan fått ett lag att hata”. Inte för att jag ogillar Tyresö, men för att jag tycker det är roligt med mer känslor i spelet.

    Eidevall på twitter är det roligaste som har hänt Damallsvenskan i media på mycket länge. Inte för att han alltid har rätt utan för att jag vill ha mer känslor med i spelet.

 2. Hej igen

  Ja SVFFs marknadsansvarige borde ju minst ha löneavdrag. Det minsta man kan begära är att SVFF själv fixar det via sin Webbtv, antingen live eller i efterhand. Han ingen av Er någon kontakt i SVFF och kan trycka på ??

  Det är ju enkelt att helt fokusera på herrlandslaget men har vi otur kan dom om en månad vara ”döda” för flera år framåt

 3. ”Intresset är litet” sägs det.. Jag är iaf intresserad men det är så otroligt sällan jag får läsa om fotbollen (dam) i media. Så sent som idag letade jag t.ex på A.bladet efter information om damallsvenskan..Reprotage om guld-gänget osv..men inte fanns det särskilt mycket där inte..
  Är inte alls intresserad av herrfotboll, men det är i princip bara herrfotboll som visas. Oerhört tråkigt.
  Mångfald är inte så aktuellt i det här läget.

 4. Den viktigaste frågan först. Jag tycker inte att någon TV-kanal bör klandras för att inte ”tungviktsmatchen” Bosnien-Sverige livesänds. I angelägenhetsgrad är den knappast het – ungefär som om Malmö/Rosengård skulle möta fiktiva Knäckebröhults FF i en match i Svenska cupen. Allt annat än en överkörning vore tidernas bottennapp för Pias landslag!.

  Den oviktigaste frågan, då: Malmös tränare Eidevall har naturligtvis rätt att tycka vad han vill på Twitter eller i kvällstabloider. Det kanske trots allt finns ett gott syfte bakom hans uttalanden, som att vill skynda på utvecklingen för elitdamfotbollen. Vem vet? Hursomhelst vet vi att samme tränare betraktas som en slags åsiktspajas bland klubbfolk och diverse s.k. tyckare.. Eller så kan man, som Linköpings FCs klubbdirektör Anders Mäki, kommentera Eidevalls utspel med: ”Vem är han? Har aldrig träffat karln..”

 5. Förhoppningsvis lär sig förbundet något av sina franska kollegor (som ju också kör webbsändningar ibland när det inte är nån tv-kanal som sänder) under mötet i Frankrike i början av november.

  På agendan är bl.a. tv-rättigheter och marknadsföring. (Förutom Sverige och Frankrike så deltar även förbunden för England, Tyskland, Norge, Danmark och Holland, samt FIFAs Tatjana Haenni, UEFAs Emily Shaw, och franska klubbarna Lyon, Juvisy, PSG och Soyaux. Förhoppningsvis kommer iaf något bra av detta.)

 6. Vet inte så mycket om detta , men borde det inte vara möjligt för EFD att starta en egen kanal med Fotbollssändningar, med en inte så stor produktion borde det väl även kunna bli lönsamt ?

 7. Håller som sagt helt med om att SVFF har bollen om sändningar. Media är företag och det är naturligt att pengarna styr där oavsett vad man tycker i övrigt.

  SVFFs hemsida är ju pinsam och nästan ett fall att anmäla till JämO, det i princip enda som ligger på förstasidan är en gammal grej inför EM i sommar.

  Skrämmande i kubik, man kan tro dom lever i tiden före den kvinnliga rösträtten

  • Jo. Kanske måste man utgå från det negativa, och se varje sänd bortamatch som något positivt. Men förhoppningsvis lär sig förbund och tänkbara kanaler av det här missödet.

 8. Pingback: Treårsdagen firas med herrfotboll | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.