Larsson gjorde avslagen omgång intressant

Det visade sig att damallsvenskans sista omgång trots allt blev intressant. Fast inte på det sätt jag hade förväntat mig.

Petra Larsson

Petra Larsson

Det som var intressant var förstås att Petra Larsson fick vara målvakt för Linköping, samt att flera lag helt verkade strunta i slutomgången. Det var reservbetonade laguppställningar på flera håll. Värst var det från Tyresö sida. De skickade B-laget till Linköping.

Det tog sedan Tyresös B-lag 93 minuter att göra mål på mittfältare Larsson i Linköpings mål. Jag såg att Malmötränaren Jonas Eidevall twittrade att:

”Läser att folk tycker det är roligt att LFC satte en utespelare i mål. Jag tycker det är pinsamt. Damallsvenskan har en lång väg att vandra.”

På ett sätt håller jag med. Det ser verkligen inte bra ut att det lag som vinner lilla silvret i damallsvenskan avslutar säsongen med att ställa en utespelare i mål. Det är förstås också en brist att klubbar som Linköping och Göteborg saknar ungdomslag, och därför inte kan flytta upp en juniormålvakt.

Å andra sidan är frågan om det inte ändå hade varit bättre att ställa en utespelare mot Tyresö än att ställa en orutinerad 16–17-åring. Det finns flera exempel på att det gjort mer skada än nytta för riktigt unga målvakter att få debutera för tidigt.

När det gäller matchningen av lagen i den sista omgången är jag också splittrad. Visst är det kul att tränare ger spelare som suttit på bänken under hela säsongen chansen att spela. Exempelvis tycker jag att det var en riktigt fin gest från Sunnanås tränare Martti Tikkanen att låta tredjemålvakten Lovisa Koss få några minuter i högsta serien.

Jag var för övrigt på plats på Valhalla i dag och såg Göteborg vinna med 3–0 mot Sunnanå. Även GFC var brandskattat. Men Olivia Schough såg rapp ut, och var matchens behållning. Hon gjorde dessutom ett snyggt mål.

Resultatet innebär för övrigt att Sunnanå nu toppar den mindre roliga tabellen över 2000-talets sämsta lag i damallsvenskan:

1) Sunnanå (2013) 5 poäng, 15–82
2) Bälinge (2008) 5 poäng, 9–67
3) Stattena (2009) 6 poäng, 14–92
4) Stattena (2004) 7 poäng, 13–61
5) Dalsjöfors (2011) 8 poäng, 9–63
6) Hammarby (2011) 8 poäng, 7–52
7) Trion (2003) 9 poäng, 16–84
8) Astrio (2000) 9 poäng, 22–86
9) Umeå Södra (2008) 9 poäng, 13–73
10) Öster (2003) 9 poäng, 20–69
11) Piteå (2009) 9 poäng, 16–59
12) QBIK (2007) 9 poäng, 16–55

Flest mål gjorde Christen Press – med 24. Hon vann dock bara skytteligan på 23. Främsta svenska spelare i skytteligan blev Lina Hurtig, som slutade på en delad tiondeplats. Hurtig gjorde tio mål – samtliga var spelmål.

De svenska spelare som gjorde flest spelmål var för övrigt:

1) Hurtig 10
2) Stina Blackstenius 8
3) Josefine Johansson 7
4) Mimmi Löfvenius och Marie Hammarström 6
6) Jenny Hjohlman, Victoria Forsmark, Emma Sjödahl och Sofie Andersson 5.

I skytteligan, där ju förstås även straffmål ingår, ser svensktoppen ut så här:

1) Hurtig 10
2) Johansson 9
3) Blackstenius och Hjohlman 8
5) Löfwenius och Hammarström 6
7) Forsmark, Sjödahl och Andersson 5.

Mimmi Löfwenius

Mimmi Löfwenius

Där sätter jag punkt om damallsvenskan för i dag. Men det finns anledning att återkomma med en mer genomgripande sammanfattning.

I elitettan var det en tung dag för Smålandsfotbollen. Vid 15.15 i dag var IFK Kalmar ett mål från säkrat kontrakt. Eftersom Sirius ledde med 2–1 borta mot Hovås/Billdal och Kalmar hade 3–0 hemma mot Umeå Södra var Hovås då på säker mark bara genom fler gjorda mål. Men mål av Louise Nordenberg och Sarah Fredborg gjorde att Hovås/Billdal vända mot Sirius, och innebar säkrat kontrakt. Därmed har Göteborgsregionen ett lag i näst högsta serien även nästa år.

Däremot åkte både IFK Kalmar och Östers IF ut. De gör sällskap med Sundsvall ner i division 1. Och det är en riktigt tugg degradering. För det är ingen lek att ta sig tillbaka. Man måste ta sig genom ett riktigt trångt nålsöga.

Fråga IFK Norrköping, som vann 22 av årets 24 serie- och kvalmatcher – men som ändå inte gick upp. De tre lag som tog sig genom nålsögat, och nästa år spelar i elitettan är i stället Brommapojkarna, Bollstanäs och IS Halmia.

Utanför Sveriges gränser var gårdagens tyska toppmöte (1–1) mellan Turbine Potsdam och Wolfsburg helgens självklara godbit. Jag har hunnit se första halvleken, och den var riktigt, riktigt bra.

Framför allt imponeras jag av att gamle räven Bernd Schröder redan verkar ha hittat rätt med Potsdams unga manskap. För den svaga ineffektiva fotboll laget visade upp i de första omgångarna är som bortblåst. I första halvleken i går spelade man både snabbt och snyggt – och framåt.
Extra imponerande är att kolla in spelarnas födelseår. I gårdagens startelva fanns ingen spelare som har fyllt 25 år. Fem var födda 1989, resten på 1990-talet. Julia Simic och Johanna Elsig känns som fynd på innermittfältet. Schweiziska vänsterspelaren Lia Wälti är imponerande passningssäker, och 17-åriga Pauline Bremer har potential att bli en framtida världsstjärna.
Jag tror kanske ändå inte att Potsdam har styrka nog att vinna ligatiteln redan den här säsongen. Men jag utesluter det inte, och på sikt kan det här unga laget kanske utmana om Champions League igen.

Det som är mindre roligt med Schröders fina nybygge är att Antonia Göransson inte ingår i startelvan för tillfället. I går fick inte vår svenska landslagsspelare en enda spelminut. Förra veckan hoppade hon in med 17 minuter kvar.

Jag vill inte dra några förhastade slutsatser, men sekvensen när Göransson blev utbytt i Champions Leaguematchen i veckan gav inte några positiva vibbar. Svenskan slog ut med armarna som om hon undrade varför hon blev utbytt. Och när kameran zoomade in Schröder på bänken såg han allt annat än nöjd ut. Illavarslande.

I Tyskland blev för övrigt Sofia Jakobsson målskytt när Cloppenburg vann med 2–0 borta mot Sindelfingen. Alla tre svenskorna i franska Feminine Division 1 gjorde vardera ett mål i dag. Kosovare Asllani och Josefine Öqvist gjorde 2–0-målen när dels PSG gjorde 6–0 på Guingamp, dels Montpellier vann med 3–0 mot Henin-Beumont. Lotta Schelin gjorde 3–0 när Lyon slog Arras med 4–0.

PSG:s Marie-Laure Delie gjorde fyra mål i dag, och leder därmed skytteligan på nio fullträffar. Schelin har gjort sju.

Slutligen såg jag sista 35 minuterna när USA slog Australien med 4–0. Under den tiden föll två mål. Abby Wambach gjorde ett påpassligt, som nog ändå Lydia Williams borde ha stoppat. Pitemålvakten var däremot fullständigt chanslös på 4–0-målet som Christen Press gjorde. Press mål var riktigt snyggt. Heather O’Reilly kom runt till vänster, Alex Morgan släppte bollen och Press skickade upp den i krysset med en yttersida. Förhoppningsvis kan jag snart lägga upp ett klipp på den fullträffen här.

9 tankar på “Larsson gjorde avslagen omgång intressant

 1. Ja jag vet inte vad Eidevalls problem med LFC är för de sista veckorna av serien har han ägnat sig åt att ösa skit över laget. LFC väljer alltså att låta Davey vara med i Australiens Landslagstrupp och sen är oturen framme och Ringshamre skadar sig under lördagens träning. Jag tror dessutom att LFC ville visa sig schyssta mot Davey då hon ju kan vara aktuell för en fortsättning om inte Lundgren får ordning på ryggen.

  Jag väljer istället att som LFC:s klubbdirektör Anders Mäki att vara stolt över årets LFC som trots ett rekordungt lag och en hel del TUNGA skador både inför och under seriespelet lyckades knipa tredjeplatsen långt före närmaste lag. Mäki har ju också helt rätt när han konstaterar att LFC med en budget som är ca 10 miljoner mindre än Malmös och Tyresös har stått för en enastående prestation och då LFC låter talanger i närområdet få chansen på riktigt, d v s i A-laget, kan i alla fall jag ha överseende med att såna här situationer kan uppstå och att man hittills inte kommit igång med ungdomssatsningen.

  Jag råkar också ‘veta’ att LFC:s inför säsongen valde att inte hålla sig med ett helt eget F-19 lag utan att man istället planerade att ha en handfull spelare kontrakterade, tror det handlar om 3-4 stycken, för att sen låna in talangfulla spelare från lag i regionen som hör till i lägre serier. Emellertid visade det sig att de övriga klubbarna inte var så intresserade av att släppa sina bästa spelare och att spelarna själva inte var intresserade av konceptet så till nästa säsong hoppas jag LFC satsar på att dammsuga länet på talanger till en egen ungdomssatsning för i sak har ju Eidevall rätt i att det är tråkigt att inte alla lag har samma ungdomssatsning som hans egna lag.

 2. Jag tycker LHC är det lag som i Sverige gör rätt !! yngre spelare med god teknik som slussas in i A-laget Inte alltför många importer och det är nog därför talanger söker sig dit, Tyresö visade sig ganska mediokra när man tog bort ett par bärande spelare, Man får verkligen hålla tummarna för att dom vet vad dom gör i Tyresö annars kommer det bli ett rejält magplask när spelarna börjar ge upp, för även dom har ju krav att vinna titlar och det gör man ji inte idag !! Antonia Göransson en en typisk ”gammal” svensk spelare , snabb utan direkt spelsinne och en ganska dålig teknik med pass o mott , inte alls konstigt att en sådan blir ratad på kontinenten där man hunnit längra med tekniken, slutligen AIK i Allsvenskan och 5 lag från huvudstaden i Elitettan innebär ju att det kommer att bjudas löneförhöjningar i storstan, återstår att se vem som betalar bäst

   • Jag gissar ju på att AIK blir ett ganska attraktivt lag att gå till för spelare som har höga ambitioner, för att få dessa att stanna i sina klubbar får dom säkert en högre lön, I AIK kan det ju bli tvärtom om att lönerna kan hållas nere för att dom erbjuder Allsvenskan , Kanske tänker fel ??

   • Jag förstår hur du menar nu. Men, jag tror inte DIF, Hammarby, BP, Bollstanäs har spelare som är aktuella för AIK. Möjligtvis 1-2 stycken, max. Några i Sirius är riktigt duktiga, framförallt deras mittbackar. Men jag tror AIK behöver rutin, inte unga talanger. Det har de gott om.

  • Tack. Det visade sig att jag hade snott ett mål vardera från fem spelare. Nu är felet rättat. Dessutom lade jag till hur svensktoppen i skytteligan ser ut inklusive straffar. Även om jag tycker att spelmål är mest den mest intressanta noteringen.

 3. Måste skriva att jag mer håller med Sundage än Bosse om Göransson som en mycket komplett framtidsspelare. Jag såg mtachen senast i CL och tycker hon gör en helt ok insats, sen vet man ju aldrig med Potsdam vila spelare som fått vilka kommando av Schröder.

  Möjligen är Göransson mest den offensiva talang som både Björling och Dennerby pratat om och kan då bli en del av anfallsvapnet på Sundhages offensiva kant, om hon nu väljer sin USamodell även med svenska landslaget

  Heja Sverige

 4. Jag tycker att det är stor skillnad på spelarna som är födda på 90 talet gentemot äldre spelare, ju förr vi byter ut dessa desto mer framgångar kommer vi att få internationellt, Det är inte det att Göransson är så dålig för det är hon inte men det finns typ 10 st 90 talister som är så mycket bättre ! Utvecklingen i flick/dam går våldsamt fort just nu och är inte Sverige vakna så kommer vi att förlora mängder av år ! Tex 3 av dom bästa målgörarna i Sverige är födda 95 95 och 96, Hurtig, Banusic och Blackstenius, , Vi har Diaz (94)som det stora framtidsnamnet, som får U23 plats med 2 spelade matcher under hela året, som bara vart omsprungen och bortsprungen av Hansen (95) i Tyresö , Vakna upp eller somna om , det är frågan !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.